Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

DAN ZA SPREMEMBE V MARIBORU

6. aprila, 2019 10:00 - 19:00

Lokalna mreža prostovoljskih organizacij “Prostovoljstvo v Mariboru” vabi v soboto, 6. aprila 2019, na Dan za spremembe 2019 v Mariboru. Tema desetega Dneva za spremembe, ki ga na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je odpravimo diskriminacijo.

Že vse od leta 2010 v začetku pomladi skušamo prebivalke_ce Slovenije nagovoriti, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljke_ci. Na ta dan se o prostovoljstvu ne le pogovarjamo, ampak se lotevamo konkretnih dejanj. Tokratni Dan za spremembe v Mariboru bomo članice mreže »Prostovoljstvo v Mariboru«, ki jo koordinira MISC INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže Maribor, obeležile s skupnostnimi akcijami, ki so namenjene odpravljanju diskriminacije.

Dnevu za spremembe v Mariboru se lahko pridružite in »spreminjate tudi ve_i«!

Skupne aktivnosti mreže »Prostovoljstvo v Mariboru«, namenjene vsem starostnim skupinam, bodo potekale od 10:00 – 18:00 na štirih lokacijah, in sicer v Kulturnem centru Pekarna, v Vetrinjskem dvoru, v Don Boskovem centru Maribor in na Osnovni šoli Gustava Šiliha.

KULTURNI CENTER PEKARNA / od 10:00 do 18:00

– Pekarna Magdalenske Mreže, MISC INFOPEKA vabi med 10:00 in 14:00 na predstavitev skupine No-Border Craft, ki združuje prosilke za azil, osebe z mednarodno zaščito in aktivistke, ki se skozi druženje ob kvačkanju pogovarjajo o institucionalnem rasizmu migracijske politike, deportacijah, počasnih postopkih, zavrnjenih prošnjah za azil, slabih pogojih za življenje v azilnem domu, nedostopnosti javnega prevoza, pomanjkanju denarja in ovirah pri iskanju stanovanja in dela za prosilke za azil. Bistveni cilj skupine je gradnja socialne mreže med lokalnimi prebivalkami in migrantkami ter prizadevanje za krepitev moči in uveljavljanje znanj, izkušenj in poguma migrantskih žensk.

V okviru aktivnosti ob Dnevu za spremembe bo potekala predstavitev skupine in kontekstualizacija migracijske politike, skupnostno kvačkanje, ki se mu bodo lahko pridružile_i vse_i prisotne_i, spoznavanje različnih kultur in druženje ob prigrizkih iz Irana, Sirije, Palestine. Dogodek bomo izpeljele_i v sodelovanju s PIKA. Dnevni center za otroke in mladostnike Maribor, z Center eksperimentov Maribor – EKTC in DOM DANICE VOGRINEC MARIBOR.
Več informacij na: infopeka@infopeka.org

– MKC Maribor in Slovenska filantropija vabita med 11.00 in 16.00, v »Kavarno sveta«. Kavarna sveta ni vsakdanja kavarna. Premaknjena v park izza štirih sten, bo omogočila, da se udeleženke_ci podružijo in poklepetajo ob prijetni glasbi ter napitkih z različnih koncev sveta. Ob druženju se bodo podirali predsodki in zidovi v našem pojmovanju drugačnosti. Med prijetnim druženjem bo možnost degustacije osvežilne iranske pijače iz chia semen in možnost sodelovanja pri eritrejskem obrednem pitju kave.
Več informacij na: info@mkc.si

VETRINJSKI DVOR / od 10:00 do 13:00

– Zavod MARS Maribor in Razvoj Maribor vabita na predstavo Modri kralj Inus, po motivih Mikja Mustra. Predstava je del programa Zvitorepčevega lutkovnega paragledališča Zavoda Razvoj. Predstava govori o modrem kralju, ki na svojem gradu s hčerko princeso Šalotko ter svojima služabnikoma Ernusom in Petrusom brezskrbno uživa življenje, saj mu čarobno drevo želja izpolni sleherno muho. A nekega dne je idile konec, kajti v kraljestvo se prikradeta Joža Gulikoža in njegov strašni zmaj. Kralj se znajde pred strašno odločitvijo, koga ali kaj bo žrtvoval? Tudi tokrat v zaplet še pravočasno posežejo naši junaki Zvitorepec, Lakotnik in Trdonja. Poleg predstave se lahko udeležite zanimivih likovnih ali eksperimetalnih delavnic.
Več informacij na: info@marsmaribor.org

DON BOSKO MARIBOR / od 15:30 do 18:00

– Društvo SMC Maribor vabi na akcijo, s katero želijo doseči povezovanje skupin, ki prihajajo v njihovo igralnico in na igrišča (medkulturni, medverski, medgeneracijski dialog). V ta namen bodo skupine posebej povabljene k sodelovanju. Preko športnih aktivnosti in nogometnega turnirja želijo povezati skupine med seboj in vzpostaviti dialog med njimi. Lahko se pridružite s svojo ekipo!
Več informacij na: drustvosmc@gmail.com

OSNOVNA ŠOLA GUSTAVA ŠILIHA / dopoldan

– Učenke_ci OŠ Gustava Šiliha Maribor bodo izvedle_i delovno akcijo z namenom čiščenja okolice šole, urejanje skupnih prostorov šole in barvanje klopi. Izvedle se bodo tudi delavnice na temo diskriminacije.
Več informacij na: osgusi@guest.arnes.si

DODATNE AKTIVNOSTI ČLANIC MREŽE »PROSTOVOLJSTVO V MARIBORU«

– Škofijska gimnazija AMS Maribor – ŠGAMS in OŠ Gustafa Šiliha bodo izvedle_i skupne delavnice na temo razumevanja in spreminjanja predsodkov do soljudi, na temo spoznavanja še druge skupine ljudi, ki so izpostavljene diskriminaciji in postavili pod drobnogled “nalepke”, ki jih nezavedno dajemo drug drugemu. Delavnice bodo namenjene druženju, spoznavanju, pogovoru med dijaki_njami in učenkami_ci.
Več informacij na: gimnazija@slomskov-zavod.si

– HOSPIC OO Maribor vabi na predavanje in predstavitev dejavnosti Hospica, 3. aprila v Dom pod Gorco in 4. aprila v Zavod Dornava.
Več informacij na: maribor@hospic.si

– Slovenska filantropija in Zveza Prijateljev Mladine Maribor vabita na predstavitev države Pakistana, v ponedeljek, 8. 4. 2019, ob 18:00 uri v prostore Zveze prijateljev mladine Maribor (učilnica 1.8.).
Več o predstavitvi na: https://www.facebook.com/events/1932720863498847/

Aktivnosti ob Dnevu za spremembe v Mariboru 2019 podpirajo Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, Zavod MOVIT in Mladinski kulturni center Maribor.
Aktivnosti ob Dnevu za spremembe v Mariboru 2019 sofinancirata Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Podrobnosti

Datum:
6. aprila, 2019
Čas:
10:00 - 19:00