Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko. Anja Banko: Vestern skozi prizmo padca patriarhata

28. marca, 2023 00:00

CIKEL FILMSKI ŽANRI SKOZI DRUŽBENO KRITIKO 
Pekarna Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborska knjižnica
V letošnjem ciklu predavanj bomo svojo pozornost usmerili v premislek o povezavah med filmskimi žanri in družbenimi pojavi. Skozi program nas bodo tudi tokrat vodili priznani slovenski filmski kritiki in teoretiki, ki bodo zgradili most med filmom, literaturo in družbo. Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko je nadaljevanje cikla Teorija filma (2022), kjer smo spoznavali, kako lahko gledalci razne teoretske poglede tudi sami uporabimo pri lastnem gledanju vseh vrst filmov in cikla Zgodovina filma (2021) skozi katerega smo spoznali osnove zgodovine filma. Letos smo za vas pripravili 10 tematsko zaokroženih predavanj, ki bodo potekala od marca do junija in od septembra do oktobra 2023 v prostoru umetnosti in participacije OBRAT, na Trgu revolucije 9. Pogovore po predavanjih bo vodila dr. Maja Pan.

Anja Banko: VESTERN IN PADEC PATRIARHATA
Torek, 28. marca 2023, ob 18. uri, Obrat, Trg revolucije 9, Maribor

O PREDAVANJU
Če smo pred dobrim desetletjem svoj pogled uživaško sprehajali po revizionističnih in postmodernističnih podobah preigravanja žanrskih tropov, kakršnega se je lotil na primer Quentin Tarantino s filmi, kot sta Django brez okov (Django Unchained, 2012) ali Osovraženih osem (The Hateful Eight, 2015), se je vzporedno tkala še drugačna vizija filmskega tropa Divjega zahoda. Tega so vzpostavljale režiserke, kot so Debra Granik, Valeska Grisebach, Kelly Reichardt, Chloé Zhao in Jane Campion. Skozi predavanje bomo ustaljene žanrske trope, ki so se tradicionalno vezali s konceptom moškosti – kavboji, ki utelešajo individualizem, svobodo, čast, integriteto, pogum; mit o meji z udomačitvijo neskončne divjine in staroselcev –, premišljali skozi izrazito avtorske govorice cineastk. Žanrske konvencije se po eni strani razbijajo ob zaobrnjenih, pretresenih, premišljenih in kritično osvetljenih stereotipih spolnih vlog, po drugi strani pa je filmski pogled večkrat obrnjen k detajlom in prizorom vsakdanjega življenja, kakršnega v akcijskih in potentnih klasičnih podobah vesterna ne najdemo. Podobe Divjega zahoda, ki so že v svoji naravi izvorno oplojene z mitologijo o rojstvu Amerike, skozi ženski pogled razkrivajo tudi drugo plast družbe, ideologije, njenih podob in realnosti.

O PREDAVATELJICI
Anja Banko, filmska kritičarka in pedagoginja, samozaposlena v kulturi. Objavlja v revijah Ekran, KINO!, občasno tudi v Dnevniku, Dialogih, Družboslovnih razpravah. Nekdanja redaktorica in občasna sodelavka Temne zvezde, oddaje o filmu na Radiu Študent. Sodeluje s Kinodvorovima programoma za mlada občinstva Kinotrip in Kinobalon, vodi filmski krožek na Gimnaziji Bežigrad, pripravlja pedagoška gradiva za filme. Je tudi sodelavka programskega oddelka v Slovenski kinoteki.

SEZNAM PRIPOROČENIH FILMOV:
Moč psa (The Power of the Dog, Jane Campion, 2021)
Jezdec (The Rider, Chloé Zhao, 2017)
Dežela nomadov (Nomadland, Chloé Zhao, 2020)
Meek’s Cutoff (Kelly Reichardt, 2010)
First Cow (Kelly Reichardt, 2019)
Ne puščaj sledov (Leave No Trace, Debra Granik, 2018)
Vestern (Western, Valeska Grisebach, 2017)

Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
28. marca, 2023
Čas:
00:00
Kategorija:

Organizator

Mariborska knjižnica