Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Branje besede=branje sveta: Kolonizacija in osvobajanje Palestine

17. novembra, 2023 17:00 - 20:00

Medtem ko svet z grozo spremlja izvajanje genocida v Gazi, ne moremo mimo dejstva, da Izrael ob pomoči mednarodne javnosti nad Palestinci izvaja etnično čiščenje že vse od leta 1947.

Zaplenjanje zemlje, teroriziranje prebivalstva, uničevanje domov in šol, ukinjanje dovoljenj za prebivanje…, vse to so taktike, ki so jim palestinski Arabci_ke izpostavljeni že 75 let. Istega leta, ko so Združeni narodi sprejeli deklaracijo o človekovih pravicah, sta se zgodili dve izmed največjih kršitev- začetek pregona Palestincev in začetek apartheida v Južni Afriki.

Noam Chomsky, Ilan Pappé: Gaza in Crisis: Reflections on Israel’s War against the Palestinians Na seminarju se bomo s palestinskima gostoma Wafo Alburai Kanaan in Fawzijem Abder Rahimom pogovarjali o nakbi, pregonu palestinskih Arabcev leta 1948 ob ustanovitvi Izraela, o odraščanju v begunskem taborišču ter življenju pod apartheidom in okupacijo. Nato bomo prisluhnili video predavanju Ramzyja Barouda o koreninah sionistične nadvlade, vzrokih za podporo Izraelu s strani zahodnih vlad in o potencialih za osvoboditev Palestine. Zaključili bomo s pogovorom s Kristino Božič in Borisom Vasevom o problematičnem medijskem diskurzu o vojni v Gazi in okupaciji Palestine.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
17. novembra, 2023
Čas:
17:00 - 20:00
Kategorija: