Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

BRALNI KROŽEK: JURE DETELA

19. decembra, 2018 17:00 - 20:00

Vljudno vabljeni na zadnji bralni krožek v letu 2018. V sredo, 19. 12. 2018, ob 17:00 bomo s Petro Kapš v Galeriji K18 govorili o pesmi “Krokarji! V mojem kontekstu” Jureta Detele.
JURE DETELA je v Ljubljani na Filozofski fakulteti študiral umetnostno zgodovino, nato je šel v svobodni poklic. V sedemdesetih letih 20. stoletja je bil član raznih avantgardističnih skupin. Na študentskem sejmu, 23. oktobra 1971, je na Filozofski fakulteti ustanovil študentsko cerkev. Veliko število anekdot opisuje njegovo skrajno občutljivost do vseh živih bitij, ki jo je postavljal pred vse ostalo in se je na koncu zaostrila do te mere, da ga je pripeljala do samoizstradanja.
Detelova poezija je po večini refleksivna, pogosto tudi aforistična. Njegove pesmi obravnavajo človekov odnos do živalstva in narave ter vsebujejo poudarjeno etično noto, ki presega običajno ekološko zavest. Poleg več zbirk pesmi je pisal še nedokončan roman Plačilo za moje stoletje, posmrtno je izšla tudi njegova knjiga esejev o umetnosti in izbrani dragmenti iz zapuščine v dveh zvezkih v uredništvu Miklavža Komelja. Za svoj pesniški opus je 1992 posmrtno prejel Jenkovo nagrado.
PETRA KAPŠ je umetnica, piska, magistra filozofije, kuratorka. Na zvočno performativnem področju deluje pod imenom OR poiesis. Svoje delo tke vmes med umetnostjo zvoka, radia, poezijo, performansom, variacijami vizualnega in konkretnega. (http://orpoiesis.blogspot.com/)
Na sporedu tokrat:Jure Detela, Krokarji! V mojem kontekstu, Zbrane pesmi; uredil, opombe in spremno besedo napisal Miklavž Komelj, Ljubljana, Beletrina, 2018, str. 220.

Podrobnosti

Datum:
19. decembra, 2018
Čas:
17:00 - 20:00