Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

BELI OČNJAK – MULTIMEDIJSKA PUSTOLOVŠČINA

16. oktobra, 2019 11:00 - 12:00

Pustolovski roman Beli očnjak (1907) ameriškega pisatelja Jacka Londona govori o pol psu, pol volku v obdobju zlate mrzlice na Aljaski. Kraji in časi so divji, nasilni in neprijazni, sploh za bitje, ki nikamor ne spada – volkovi ga izločijo, psi ga ne sprejmejo, ljudje ga zaničujejo in zlorabljajo. Njegova divja in besneča narava mu zagotavlja preživetje, v nenehnem soočanju z nasiljem in sovraštvom ostaja oddaljen, nezaupljiv in samotarski. Srečanje s Scottom je ključno: ali je po letih sovražnosti zmožen sprejeti naklonjenost, prijaznost in dobroto? Se bo prepustil človeku in se mu pustil udomačiti?

Predstava dosledno ohranja, celo poudarja prvoosebno romaneskno perspektivo z izvirno uporabo kamere v vlogi protagonista. Občutljiva, točna in premišljena “igra” kamere omogoča hkratnost celovitih in preglednih prizorov ter intimnih in pretresljivih “close-upov”, ki protagonista vzpostavljajo kot čuteče, misleče in hrepeneče bitje.

*****
Sklop: Mlado gledališče

Predstava bo v Stari dvorani SNG Maribor, traja 1 uro in nima odmora. Sledi pogovor z ustvarjalci po predstavi
Predstava je v češkem jeziku s slovenskimi nadnapisi, namenjena starostni skupini 10+.

Produkcija: Gledališče DRAK (CZ)
Premiera 2018

*****
Režiser Jakub Vašíček
Dramaturg Tomáš Jarkovský
Scenografa Antonín Šilar, Tereza Venclová
Avtor glasbe Daniel Čámský

Zasedba
Jan Popela, Milan Hajn, Luděk Smadiš, Milan Žďárský, Jiří Vyšohlíd, Dominik Linka

*****
V letu 2018 so bili Tomáš Jarkovský, Jakub Vašíček in Antonín Šilar nagrajeni za uprizoritveni koncept na festivalu Skupova, Vašíčka so za najboljšo režijo v sezoni 2017/18 na področju alternativnega in lutkovnega gledališča nagradili tudi češki gledališki kritiki, predstava pa je hkrati prejela še pomembno nacionalno nagrado Erik kot najboljša lutkovna predstava sezone.

Predstavi sledi delavnica Kamera na odru o ustvarjalni uporabi multimedijskih sredstev na gledališkem odru, namenjena mladim ustvarjalcem.

Podrobnosti

Datum:
16. oktobra, 2019
Čas:
11:00 - 12:00