Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

ANNA DANKOVA: GOLEM

19. septembra, 2019 20:00 - 21:00

24. Festival Performa in 13. Platforma – Festival Sodobnega Plesa Maribor letošnje festivalsko dogajanje odpirata z gibalno predstavo Golem bolgarske avtorice Anne Dankove, s katero raziskuje sodobni svet, v glavnem utemeljen na prostem trgu in globalnem pretoku informacij.

V letu 2019 združena festivala Platforma&Platforma v središče postavljata oralnost in z njo okus ter vabita gledalce, da se pridružijo ob okušanju umetnosti. Umetnost, ki nam poskuša ponuditi drugačno izkušnjo – estetsko in doživljajsko – namreč na usta in okus ne pozablja. Naj bo metaforično naslavljanje “okusa” drugega, drugosti, anomalij ali pa zgolj poskus prestrukturiranja uprizoritvenih prostorov v prostore srečanja, začasne, med seboj povezane skupnosti.

🥒 O PREDSTAVI 🥒

▪︎ Četrtek, 19. 9. 2019 ob 20.00 / Lutkovno gledališče Maribor
◼︎ ANNA DANKOVA: GOLEM
▪︎ Gibalna predstava / Trajanje: 60 min

Režija: Anna Dankova
Nastopajo: Iva Sveštarova, Violeta Vitanova, Irena Cvetanova
Scenografija: Stanimir Genov
Zvok: trohi
Kostumografija: Leda Ekimova
Dramski asistent: ghostdog
Fotografija: Jaka Mihelic

Golem je gibalna predstava, ki raziskuje sodobni svet, v glavnem utemeljen na prostem trgu in globalnem pretoku informacij. Razširjena epidemija konzumerizma povzroča noro vrtinčenje virov v smislu materialnih izdelkov, čustev, spolnega nagona, želja. V predstavi se osredotočamo na asketsko preprosto rutinsko dejanje žvečenja žvečilnega gumija kot edinega sredstva gledališke raziskave. Projekt interpretira nenehne sanje po raju in kroge okoli trojstva »praznina – potrošnja – onesnaževanje« v kontekstu starega judovskega mita o Golemu.

👩🏻‍🍳 O AVTORICI 👩🏻‍🍳

Anna Dankova je neodvisna gledališka režiserka, ki raziskuje večžanrske in robne performativne prakse. Ima magisterij iz novinarstva, prav tako je študirala filmsko in televizijsko režijo, v 2002 pa je zaključila magistrski študij gledališke režije. Anna Dankova je študirala in prakticirala različne psihoanalitske in psihoterapevtske smeri, največ izkušenj ima v polju psihodrame. V 2017 je končala magistrski študij iz psihosocialnih umetniških praks. Projekti: TAXITA, performans (2007); Ultrasonic, site-specific instalacija (Ultrasonično, 2012); Cosmonaut, performans (Kozmonavt, 2013); A Walk in the Park Charlesa Meeja, ulično gledališče; mednarodni festival Varna Summer (Sprehod v parku, 2014); Golem, performans (Golem, 2016); Maxim Gorky, Berlin (Maksim Gorki, 2017); Ada Lovelace, performans (2019).

🍫 VSTOPNICE 🍫

Vstopnice so na voljo uro pred pričetkom predstave na lokaciji dogodka.

Cene predstav v LGM, SNG in Narodnemu domu Maribor:
– 6 EUR
– 4 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)

*Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

🍇 ORGANIZACIJA 🍇

Festival organizirajo:
MKC Maribor, Plesna izba Maribor in zavod MOJa KreacijA

Festival so omogočili:
Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo, Urad RS za mladino

Medijski pokrovitelji: Radio Maribor, Maribor24.si

🍌 VEČ INFORMACIJ 🍌
www.festivalplatforma.si in mkc.si/performa-platforma-2019

Podrobnosti

Datum:
19. septembra, 2019
Čas:
20:00 - 21:00