Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

ANDREJ LAMUT – PRODAJNA RAZSTAVA

28. februarja, 2019 18:00 - 2. junija, 2019 18:00

Na prvi prodajni razstavi v letu 2019 predstavljamo mladega fotografa Andreja Lamuta in njegovo najnovejšo fotografsko serijo Mnemosis. Izbor fotografskih del iz serije bo na prodaj. Pridite in odnesite umetnost v svoj dom!

Mnemosis je tretja obsežnejša fotografska serija v avtorjevem ustvarjalnem opusu. Z njo se odmika od prikazovanja materialne stvarnosti in gledalcu razodeva prostrane notranje svetove, prepredene z nerazložljivimi, pogosto fantazijskimi podobami. Andrej Lamut v svoji seriji Mnemosis raziskuje spremenjeno stanje zavesti, poimenovano dnevna parahipnagogija. To je stanje med spanjem in budnostjo, ki ga spremljajo fantazme, miselni prebliski ali nenadne ideje, ki so pozabljene v trenutku, ko doživetje mine in se posameznik zave svoje okolice.

Mnemosis je utelešenje tistega, kar ostane v zavesti po parahipnagogični epizodi: vizualna materializacija nedostopnih, oddaljenih misli in podob, za katere posameznik ve, da so obstajale v njegovi zavesti, vendar v spomin ne more priklicati njihove vsebine. Lamut s fotografijami iz serije ne poustvarja spominov iz lastnih parahipnagogičnih doživetij, ampak ustvarja arhetipske podobe, s katerimi želi v gledalcu vzbuditi občutke, podobne tistim, ki spremljajo tovrstna doživetja. Lamutove fotografije ne nosijo jasno razpoznavnih sledov časa, prostora ali zabeleženega dogodka. Motivi na njih so v neprestanem ponavljanju, ujeti v brezčasje svojega obstoja.

Serija Mnemosis je nastala v okviru projekta PARALLEL, evropske platforme za fotografijo, namenjene mednarodni promociji obetavnih fotografov in kustosov. Andrej Lamut je postal del platforme na povabilo UGM, ki je slovenska članica PARALLELa.

Andrej Lamut je fotograf mlajše generacije, ki pri svojem delu raziskuje različne analogne in digitalne fotografske tehnike. Fotografije so zanj več kot le nosilci podobe. Razume jih kot fizične objekte, ki morajo biti videni, občuteni in izkušeni. Proces ustvarjanja dela ter njegova prezentacija sta zanj enako pomembna kot sama podoba. Leta 2016 je s pohvalo magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, za svoje delo pa je prejel številne nagrade, med drugim tudi študentsko Prešernovo nagrado ALUO ter priznanje za najbolje oblikovano knjigo v sekciji monografske in bibliografske izdaje na 33. Slovenskem knjižnem sejmu. Kot mladi umetnik je predstavljal Slovenijo v prvem ciklu mednarodne fotografske platforme PARALLEL – European Photo Based Platform, v sklopu katere je svoja dela predstavil na festivalu FORMAT v Veliki Britaniji in Organ Vida na Hrvaškem.

Podrobnosti

Začetek:
28. februarja, 2019 18:00
Konec:
2. junija, 2019 18:00