Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Alma M. Karlin: Svetovljanka iz province

8. junija, 2022 18:00

Na zadnjem srečanju sezone, preden se odpravimo poletju na pot, se bomo pogovarjali o svetovljanjki Almi Maksimilijani Karlin. Tokratno pot preko stripa sta nam pripravila stripovski scenarist Marijan Pušavec in striporisec Jakob Klemenčič. 8. junija ob 18. uri bomo v Klubu Wetrinsky (Vetrinjski dvor) govorili o knjigi M. Pušavca in J. Klemenčiča Alma M. Karlin: svetovljanka iz province.

Zgodba se drži resničnih podatkov iz življenja Alme M. Karlin, ki jih je skrbno preštudiral Marijan Pušavec. Almo poznamo kot pisateljico, poliglotko, svetovno popotnico in še kak opis bi se našel. Zgodbo pisateljice Karlin spremljamo skozi štiri poglavja – “Cilli”, “London”, “Svet” in “Celje”. Tekom branja sledimo Almi skozi njeno življenje, ki je polno preprek – zdravstvene težave, zgodnja očetova smrt, mučni odnos z materjo, vse do srečanja življenjske sopotnice Thee Gamelin. Vse težave pa
ji niso preprečile, da bi kot prva ženska na svetu sama, brez podpornikov in sponzorjev, prepotovala svet. Obiskala je vse celine in mnoge države. Vsa svoja doživetja na potovanjih je skrbno zapisovala. Ob zapiskih je na potovanjih ustvarila tudi 23 objavljenih del (največ romanov in potopisov). Kljub slovenskim staršem, je pisala v nemščini, saj so kot družina prisegali zvestobo avstroogrski in doma govorili v nemščini.

Marijan Pušavec (roj. 1962) je diplomiral iz primerjalne književnosti in slovenskega jezika s književnostjo. Sodeloval je pri več stripih, najbolj znana je zbirka Meksikajnarjev. Tudi Jakob Klemenčič (roj. 1968), po izobrazbi umetnostni zgodovinar, je sodeloval pri mnogih stripih, večino teh je narisal za revijo Stripburger. Strip o Almi M. Karlin je bil sprva izdan kot priloga revije Stripburger, ker je bil kmalu razprodan, je bil kasneje skupno dvakrat ponatisnjen.

“Fun fact”: mariborska čokoladerka Petra Kokol (www.cokokoko.com) je pripravila tudi praline z imenom Alma (navdihnjen po Almi M. Karlin).

S tem dogodkom bo sezone konec, vabljeni pa ste, da predlagate še kakšno knjigo za naslednjo sezono.

Vabljeni!

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
8. junija, 2022
Čas:
18:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Vetrinjski dvor