Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

ALI: STRAH TI POJÉ DUŠO

23. oktobra, 2019 20:30 - 24. oktobra, 2019 22:00

Nemčija, sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Štiridesetletni Maročan El Hedi Ben Salem M’Barek Mohammed Mustafa, ki ga – kot večino delavcev iz njegove države – kličejo Ali, je le eden od mnogih, ki so poskusili najti srečo v zlatih letih ekonomskih migracij. Emmi, šestdesetletna vdova, se preživlja kot čistilka. Med njo in Alijem v trenutku vznikne pristno čustvo topline in privlačnosti, vendar njuna zveza naleti na številne predsodke in nerazumevanje okolice: Emmine sosede, sodelavke, njeni odrasli otroci in celo prodajalec v lokalni špeceriji postanejo hladni, celo sovražni, Alijevo poreklo in njegov socialni status “gastarbajterja” izzivata njihovo ozko zamejeno pojmovanje človečnosti, prav tako pa jih vznemirja njegova zveza z dvajset let starejšo Emmi. Rainer Werner Fassbinder v znamenitem filmu Vsi drugi se imenujejo Ali (1974) razkriva večplastnost in pretresljivost ljubezenske zgodbe na družbenem robu inv svoji prepoznavni modernistični estetiki prepušča gledalca soočenju z družbenimi stereotipi, ki so še danes – zlasti ob novem valu migracij, ksenofobije in konservativizma – nevralgične točke družbe in posameznika.

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo v Kotlovnici Poslovne cone Tezno, raja 2 uri 20 minut z aktivnim odmorom.

Produkcija: SNG Drama Ljubljana
Premieri: 15. in 16. marec 2019, SNG Drama Ljubljana

*****
Naslov izvirnika Angst essen Seele auf
Odrska priredba filma Vsi drugi se imenujejo Ali (Angst essen Seele auf)

Režiser Sebastijan Horvat
Prevajalka iz nemščine Urška Brodar
Prevajalec iz srbščine Jernej Potočan
Avtor priredbe in dramaturg Milan Marković Matthis
Scenograf Igor Vasiljev
Kostumografinja Belinda Radulović
Skladatelj Drago Ivanuša
Oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek
Lektor Arko
Asistent režiserja Mitja Lovše
Asistent dramaturga Jernej Potočan
Asistentka scenografa Maruša Mali
Asistentka kostumografke Bernarda Popelar Lesjak
Asistentka režiserja (študijsko) Maša Pelko

Zasedba
Emmi Nataša Barbara Gračner
Salem Iztok Drabik Jug
Gospa Ellis; Frieda Barbara Žefran
Eugen; Zdravnik Boris Mihalj/Mitja Lovše
Barbara Eva Jesenovec
Fuad; Bruno Borut Doljšak
Gospa Karges; Hedwig Damjana Černe
Gospod Gruber; Natakar Nik Škrlec/Gregor Podričnik
Katharina; Angermayerjeva; Paula Tamara Avguštin
Krista; Jolanda; Gospa Münchmeyer Saša Mihelčič
Angermayer; Preddelavec Vojko Zidar

*****
O režiserju
Sebastijan Horvat se je rodil v Mariboru leta 1971. Gledališko režijo je študiral pri profesorju Dušanu Jovanoviću na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in diplomiral leta 1998 z uprizoritvijo Elsinor, avtorsko priredbo Shakespearjevega Hamleta, ki je bila nagrajena z univerzitetno Prešernovo nagrado za režijo. Leta 2007 je prejel nagrado Prešernovega sklada za gledališke režije v zadnjih dveh letih. Je soustanovitelj neodvisnega gledališkega zavoda E.P.I. center, član artivistične skupine “Was ist Maribor?”, eden od iniciatorjev platforme “Nova pošta” za novo politično gledališče v produkciji SMG in Maska ter izredni profesor za gledališko režijo na Oddelku za gledališče ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Za režijo uprizoritve Alamut v koprodukciji ljubljanske Drame na “Salzburger Festspiele”leta 2005 prejme Montblanc young directors project award. Kot gostujoči profesor in režiser zadnja štiri leta redno sodeluje z ZHDK (Zürcher Hochschule der Künste).

O producentu
SNG Drama Ljubljana je osrednje dramsko gledališče v Sloveniji z največjim, najprepoznavnejšim in najuglednejšim ansamblom, v katerem je trenutno 43 igralk in igralcev. Na repertoarju ima klasično, sodobno in eksperimentalno gledališko produkcijo.

*****
Predstavi 23. 10. na isti lokaciji sledi pogovor z ustvarjalci.

Podrobnosti

Začetek:
23. oktobra, 2019 20:30
Konec:
24. oktobra, 2019 22:00