Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

57. Festival Borštnikovo srečanje

30. maja, 2022 00:00 - 12. junija, 2022 00:00

Kjer so na ogled najboljše gledališke predstave!

Osrednji, najstarejši in najuglednejši gledališki festival v Sloveniji.

Festival Borštnikovo srečanje vsako leto postreže z najboljšimi predstavami slovenskih gledališč. Ob koncu festivala strokovna žirija podeli nagrade za najboljšo predstavo, igralce, režijo in druge umetniške dosežke. Nekatere predstave so izvedene tudi v tujih jezikih.

Borštnikovo srečanje bo letos potekalo od 30. maja do 12. junija, mariborska prizorišča pa so že skoraj povsem nared in v pričakovanju občinstva. Po besedah umetniškega direktorja Aleša Novaka bo festival tokrat ponudil najobsežnejši tekmovalni program doslej, v spremljevalnem programu pa tudi izbor slovenskih in tujih gledaliških presežkov vključno z otvoritveno predstavo Prelisičiti hudiča svetovno uveljavljenega koreografa Akrama Khana iz Velike Britanije ter na Tednu slovenske drame nagrajeno predstavo Solo v režiji Nine Rajić Kranjac, ki jo bomo postavili na območju nekdanje Mariborske tekstilne tovarne. “Kot je že običajno, pripravljamo številne dogodke v strokovnem in dodatnem programu, med drugim mednarodno konferenco o vključevanju ranljivih skupin v gledališče in socialni aktivaciji, pogovore ob knjigah, glasbeno-gledališke dogodke, bogato dogajanje pa uvajamo s sklopoma Mlado in Študentsko gledališče, ki sta posvečena usposabljanju za delo z mladimi ter študentski gledališki ustvarjalnosti,” je še poudaril Aleš Novak.

Prelisičiti hudiča je mit vseh vekov, tudi našega časa
Slavnostna otvoritev letošnjega festivala, ki bo v petek, 3. junija,ob 20. uri, bo v znamenju sodobno plesne uprizoritve Prelisičiti hudiča (Outwitting the Devil), ki jo je navdihnil starosumerski Ep o Gilgamešu, v fragmentih ohranjen na dvanajstih glinenih tablicah. Poetično in obenem čustveno pretresljivo stvaritev, ki uteleša nasilno poglavje v življenju mladega Gilgameša, kot se ga spominja sam v svoji pozni starosti tik pred smrtjo, podpisuje eden najznamenitejših in najizvirnejših plesnih ustvarjalcev našega časa Akram Khan.
Predstava, ki je bila premierno uprizorjena leta 2019 v Theaterhaus Stuttgart, razgali neizogibno bridkobo človeške minljivosti, s katero se sooči Gilgameš, ki s tem preide v zgodovino, s čimer postane zgolj fragment starodavne človeške kulture in spomina. Prelisičiti hudiča je mit vseh vekov, tudi našega časa.

Gostili bomo mednarodno konferenco Gledališka vključenost – socialna aktivacija (s podporo Srednjeevropske pobude – CEI)
Konferenca bo potekala med 1. in 3. junijem v Vetrinjskem dvoru, na njej pričakujemo več kot 20 tujih udeležencev, tematizirala pa bo gledališče kot učinkovito metodo socialne aktivacije ranljivih skupin. Namen ni le razprava o vključevanju ranljivih skupin v kreativne procese, ampak tudi predstavitev učinkov tovrstnega vključevanja na drugih področjih življenja. Program bo ponudil tematska predavanja, predstavitve dobrih praks in projektov, gledališke predstave ter pogovore. Konferenca se bo zaključila z okroglo mizo z naslovom Gledališka vključenost – socialna aktivacija.
Vstopnice že v prodaji
S predprodajo vstopnic smo začeli v sredo, 20. aprila 2022, po nižji ceni bodo na voljo do 16. maja 2022, ko se prične redna prodaja. Na voljo so naslednje ugodnosti:

  • 20 % popusta pri nakupu 4 ali več vstopnic za 4 različne predstave,
  • 25 % popusta pri nakupu 6 ali več vstopnic za najmanj 6 različnih predstav,
  • 30 % popusta pri nakupu 8 ali več vstopnic za najmanj 8 različnih predstav.

Ob nakupu 4 ali več vstopnic prejmete dve vstopnici za ogled zaključne prireditve, pri nakupu 6 ali več vstopnic pa letošnji programski katalog.

Nakup vstopnic poteka pri blagajni SNG Maribor in v Informacijskem središču Cankarjevega doma Ljubljana ter na spletni strani FBS (mojekarte.si).


URNIK –>


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
30. maja, 2022 00:00
Konec:
12. junija, 2022 00:00
Kategorije:
, ,

Organizator

SNG Maribor