Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

30. obletnica Kulturnega centra Pekarna

10. junija 00:00 - 16. junija 00:00

10. – 16. 6. 2024, Kulturni center Pekarna

30. obletnica KC Pekarna

Hasta La Victoria Siempre!/ Do zmage za vselej!

16. junija 1994 so se štirje zbasali v staro katrco in se odpeljali v vojašnico ob Magdalenskem parku, peti jih je pred vojašnico že čakal. Ko so se tekom dneva pridružili še ostali so se vsi skupaj zaklenili v prvo stavbo in čakali kaj se bo zgodilo. Občinarji se niso kaj prida vznemirjali, skupnost se je širila, mariborska alternativa pa je tako dobila streho nad glavo. Postopoma so napolnili prostore v celotnem kompleksu, ki pred njihovim prihodom niso bili zasedeni. Zasedli so jih kot dober gospodar, da ne bi še naprej propadali ali pa se izgubili v privatizacijskem pustošenju tistega časa. V prvem letu se je zvrstilo okoli 250 prireditev, koliko se jih je v vseh tridesetih, ne moremo prešteti.

Pa bi jih bilo treba, saj je mačehovski odnos mestnih oblasti do alternativne kulture v našem mestu prej pravilo kot izjema. Ves čas eksistencialno ogrožena, na udaru in pod pritiski. Prepotrebnih tektonskih premikov v miselnosti žal ni. A območje nekdanje vojaške pekarne je že vse od leta 1994 tako prostor ustvarjanja, povezovanja in delovanja mnogih. Ne gre zgolj za prostor kulturnih vsebin, ki jih obiskovalci konzumirajo vsake toliko, ampak pomembno samoniklo prizorišče, gre za bogat in kompleksen preplet kulturnih, mladinskih, družbenih, socialnih in športnih vsebin, globoko vpetih v sosesko. V 30-ih letih obstoja smo doživeli marsikaj, vzpone in padce – tako kot vsaka skupnost, ki ustvarja, proizvaja, vzgaja in spodbuja ter se hkrati upira neusmiljenemu pohodu imperializma in kapitalizma.

Odpiramo vprašanja in poglede, ne sanjarimo o dobrih starih časih, ampak prodorno in odločno premikamo meje, širimo obzorja in bogatimo družbeni milje. Akterji različnih organizacij in prostorov ob 30. obletnici Kulturnega centra Pekarna vabimo na raznovrstne dogodke, ki bodo potekali v tednu med 10. in 16. junijem.

No pasaran!/ Brez predaje!

Svoboda Palestini, bojkot Izraelu!

Program še dopolnjujemo… Na vse dogodke je vstop prost!

Ponedeljek, 10. 6. 2024

11.00 / pista

Novinarska konferenca

15.00 – 19.00 / Bukvarna Ciproš

Odprta vrata in Striparna Oblaček

17.00 / Pekarna Magdalenske mreže

KC Pekarna, še vedno preizkusni kamen kulturne javnosti?

17.00 – 21.00 / Hladilnica, delavnica Scrappy drums

Odprta vrata delavnice jezičnih bobnov

17.00 – 21.00 / Lubadar, atelje Boruta Popenka – Pinga

Odprta vrata ateljeja

Torek, 11. 6. 2024

15.00 – 19.00 / Bukvarna Ciproš

Odprta vrata in Striparna Oblaček

17.00 – 21.00 / Lubadar, atelje Boruta Popenka – Pinga

Odprta vrata ateljeja

19.00 / Dvorana Gustaf

Projekcija: 5 razbitih kamer / 5 broken Cameras

21.00 / Pekarniški park

Projekcija: StopTrik v pekarniškem parku

Sreda, 13. 6. 2024

9.00 – 19.00 / Bukvarna Ciproš

Odprta vrata in Striparna Oblaček

11.00 / Pekarna Magdalenske mreže

Predavanje in delavnica: Nasilje nad ostarelimi

16.00 – 0.00 / Pekarniški park

Intervencije Boruta Popenka – Pinga

17.00 / Pekarniški park

Turnir v kičkanju Pekarna Open 2024

18.00 / Razstavišče Hladilnica

Otvoritev razstave Zmage Kovača in glasba Scrappy Drums

19.00 / Pekarniški park

Koncert na odru v Pekarniškem parku:

Hinko Marija
PirhAlter Aku-Stik
GustafJAM

19.30 / Pekarna Magdalenske mreže

Pogovor ob izidu nove številke revije Borec “Ideja svobode v Palestini”: Palestina, solidarnost in medijski diskurz

Četrtek, 14. 6. 2024

15.00 – 19.00 / Bukvarna Ciproš

Odprta vrata in Striparna Oblaček

16.00 – 0.00 / Pekarniški park

Intervencije Boruta Popenka – Pinga

17.00 / Pekarniški park

Koncert na odru v Pekarniškem parku:

18.00 / Pekarna Magdalenske mreže

Peach tea film club #8

19.00 / pista

Koncerti na velikem odru na pisti

Blutwurst
Plesni
Sekou Dembele & Family Band
Moving As A Giant

0.00 / Dvorana Gustaf

FRANZKOPF

Petek, 14. 6. 2024

13.00 / Pekarna Magdalenske mreže

Ustanova Pohorski bataljon – ALELUJANJE in pogovor o avtonomnih prostorih v Sloveniji

16.00 – 0.00 / Pekarniški park

Intervencije Boruta Popenka – Pinga

17.00 / MC Pekarna

Turnir v biljardu: 5. Kobanov memorial / kvalifikacije

Prijave na 040839539 – Sašo Rek

17.00 / KUD KURD

Turnir v pikadu in turnir v namiznem tenisu

17.00 / Pekarniški park

Koncert na odru v Pekarniškem parku:

18.00 / Pekarna Magdalenske mreže

Končna predstavitev raziskovalne rezidence Izgradnja skrbstva

20.00 / Pekarna Magdalenske mreže

ZaŽivali: Ameriške priseljenke – nutrije

Veliki glodavci iz Južne Amerike, so bile v Evropo pripeljane zaradi njihove uporabe v krznarski industriji. Posamezne nutrije so pobegnile s krznarskih farm, nekatere so bile namenoma izpuščene, ko krznarska industrija ni bila več profitabilna. V desetletjih so se dobro prilagodile na življenje v našem okolju. Naseljujejo obrežja potokov, rek in mokrišč. Pred neugodnimi razmerami in plenilci se nutrije zavarujejo z brlogi, ki jih izkopljejo v breg z vhodom nad ali pod vodno gladino. Nutrije so zelo socialne skupinske živali, ki jih označujejo kompleksne socialne interakcije.

Selitve živali iz prvotnih habitatov so del antropogenih procesov, vendar pa je prizadevanje živali po preživetju v spremenjenih pogojih njihove materialne eksistence antropocentrično pojmovano kot invazija. Ko človek ne more več nadzirati načinov bivanja živali, preseljenih iz drugih (pogosto geografsko oddaljenih) habitatov, jih antropocentrično opredeli kot »invazivne vrste«, v diskurzu biodiverzitete pa so koncipirane kot objekti, ki jih je treba iztrebiti.

Predavanje bosta izvedla študent biologije Sašo Kornet in raziskovalka na podorčju kritičnih animalističnih študij Branislava Vičar. Sledila bo javna razprava.

KONCERTNI DEL / PISTA

Justice Sale

5-članska stoner rock skupina, ki je pričela z delovanjem leta 2020 in jo sestavljajo: Leon Svilar na vokalu, Matija Furlan na kitari, Beno Meglič na kitari, Dušan Rabrenović na bas kitari, Vesna Godec na bobnih. Med svoje vplive štejejo bande kot so Kyuss, Tool, Sleep, 1000mods, My Sleeping Karma, A Perfect Circle, Slo Burn, Monster Magnet, Stoned Jesus, Red Fang, King Buffalo, Black Sabbath. Izvajajo izključno avtorsko glasbo v katero dodajajo elemente iz sorodnih glasbenih žanrov kot so npr. psychedelic, metal, alternative, progressive

Eyeceeou

Eyeceeou (ICO) je underground rap mojster iz Maribora. Eyeceeou se je leta 1976 rodil kot Iztok Šumatić, ki so ga vrgli v ribnik, kasneje pa ga je čudežno ponovno rešila Drava. Njegov prvenec in hkrati enajsti album z naslovom Samo bedak in sila je izšel leta 2006. Od takrat je eden najbolj znanih in spoštovanih mariborskih raperjev. Njegova besedila večinoma govorijo o življenjskih izkušnjah in nepričakovanih situacijah, pa tudi o družbi in politiki, večinoma pa so napisana v domoljubnem duhu. Sodeluje tudi z drugimi izvajalci po državi, kot so 6pack Čukur, Tekochee Kru, Samo Boris, Gianni Rijavec in Valterap. Jedi sendvič. ICO je ena, dve, pommes frites.

Damir Avdić

Damir Avdić aka bosanski psiho, vsestranski umetnik in performer, pesnik z brezkompromisno punkovsko držo ki s svojimi besedili ostro kritizira današnjo družbo. Njegova večna besedilna provokacija bi v marsikaterih zmotno politično korektnih sferah postala del cancel kulture, vendar na njegovo in našo srečo deluje v okolju, ki mu dopušča, da svoj naostreni jezik suče že dobrih trideset let – od dni, ko je bil še član hardcore pank benda Rupa u zidu. Od takrat je Avdić ustvaril hvalevreden opus, ki obsega glasbo, poezijo, literaturo in različna gledališka sodelovanja. Marca lani je pri lastni založbi Kapital izdal že svoj sedmi album, Mainstream Horror.

Prismojeni profesorji bluesa

Slovenska glasbena skupina igra blues, funk, r&b, ter podobne zvrsti, ki nas spominjajo na glasbo šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Kaj to pravzaprav pomeni? Malo jedače, veliko pijače ter ogromno zlomljenih src ter polomljenih palic, s krvjo premazanih strun ter pretrganih razmerij, ne glede na petek ali svetek. Valjanje po blatu, pločnikih, hoja po ulicah klečeč in proseč naj jim vendarle pustijo odigrati še tretji koncert v Ljubljani tisti teden. Za honorar so prosili le elektriko in nekaj pekočega za na zob. Legenda govori o domnevnem koncertu v konzervi sardin, a pričevalcev (beri sardin)ni več moč izslediti. Štirje jezdeci glasbene apokalipse z ramo ob rami živahno jezdijo na neukrotljivih oslih proti obzorju. Zasedba: Julijan Erič (električna kitara), vokal Zlatko Đogić (bobni), vokal Miha Ribarić (bas kitara), vokal Aleš Uhan (klaviature, klaviatara).

AFTER DEL / DVORANE

MC Pekarna / RAČUNAJTE NA NAS: Otpisani DJ
Dvorana GUSTAF / Dexter in Wooga

Začnemo z Ragge Break beat setom Wooge, v sredini bo b2b, nadaljuje oz. zaključi pa Dexter z break beat, junglee in drum n bass ritmi.

KUD KURD

Sobota, 17. 6. 2023

10.00 – 17.00 / APD Kozjak

Dan odprtih vrat plezalne stene

Vsi mladi in vsi nekoliko starejši a mladi po duši, ki bi se želeli preizkusiti v športnem plezanju, nas v tem terminu obiščite na podstrešju zgradbe Lubadar v KC Pekarna. V kolikor nimate svojih plezalnih čevljev, priporočamo trdo športno obutev. Naši vaditelji vam bodo pomagali ob prvih gibih v navpičnem svetu!

11.00 / Park KC Pekarna

Sobotna sprostitev za um, telo in duha!

Dopoldanska ura joge, na kateri nežno prebudimo in sprostimo telo, umirimo um in obudimo duha. Primerno za začetnike in nadaljevalce. Potrebna oprema: udobna oblačila, lastna jogijska podloga, tanka dekica. Izvajalka: Karolina Bucka Kustec (Joga klub Maribor)
* V primeru dežja jogiramo v prostorih Pekarne Magdalenske mreže.

17.00 / Park KC Pekarna

Kvalifikacije za Turnir v kičkanju Maribor Open 2023

Športno družabna aktivnost, kičkanje – igra s kičkami ali frnikolami, ki ne potrebuje posebne opreme in prostora, ima enostavna pravila, lahko vključuje igralce različnih spretnosti in zmožnosti ter zelo uspešno povezuje igralce različnih starosti, kulturnih in nacionalnih pripadnosti, glasbenih okusov, spolnih usmerjenosti in politične pripadnosti.

Turnir v kičkanju bo 02.09.2023 v Malem betnavskem gozdu potekal ves dan, finalni del med 17. in 19. Vsi zmagovalci pekarniškega kičkanja se uvrstijo direktno v finalni del turnirja.
Vabimo vse uporabnike, organizacije, posameznike, ki delajo, ustvarjajo, živijo v Pekarni… vsaka pisarna, vsak bend pripravi ekipo… časa za treninge je še dovolj, opozarjamo pa, da vsi ki ste pred 30 in več leti kičkali in mislite, da ste še v isti formi … zmagovalec lanskega turnirja, 6 letnik je v polni formi in že vneto trenira na domačem terenu doživljajskega igrišča.

P.S. če nimaš kičk, jih v zameno za prostovoljski prispevek ali dobro idejo kje/od koga/kako naj »Doži« dobi gnare, dobiš na dogodku

17.00 / MC Pekarna

4. Kobanov memorial

Tradicionalni 2-dnevni turnir v biljardu. Prijave na saso.rek@mfarhitektura.com ali 040 839 539.

Veganska večerja ob zaključku turnirja biljarda, s šopki travniških rastlin in torto za najbolj vztrajne!

17.00 / KUD KURD

Turnir v pikadu in namiznem tenisu

KONCERTNI DEL / PISTA

MHM

Mariborski instrumentalni trio, ki skupaj muzicira več kot desetletje. Člani so sodelovali že v srednješolskem bendu (Evileyes), nato pa se prelevili v instrumentalni projekt, ki se dandanes imenuje MHM. Zvoku dodajajo unikatno noto z zanimivimi energičnimi in melanholičnimi deli, ter inovativnim pristopom k pisanju glasbe.”

Krokar

Glasbena formulacija treh ljudi, ki jih glasba že lep čas ne pusti na miru, v kakršnemkoli smislu že. Vsak po svojih poteh so skozi leta sodelavanj v različnih bendih in projektih ugotovili, da se je nabralo kar nekaj glasbenega materiala, ki se ni udejanil. Skupna misel jim je bila, da bi bilo škoda, če bi ti osnutki zbledeli vnemar. Še vedno polni ustvarjalnega entuzijazma so pričeli sestavljat, komponirat, aranžirat,… muzicirati

Lilith Cage

Posavsko – primorska naveza štirih podobno mislečih glasbenih umov. Shoegaze – dark wave – post pank zasedbo od leta 2018 dalje poganjajo kitarist Vili Domijan, bobnar Matjaž Pegam, basist Tomi Tršar in pevka Lili Žigo. V glasbi Lilith Cage zazveni tako senzualnost nepokorjene in nevarne ženstvenosti, kot tleči revolt punka in new wave-a osemdesetih let. Atmosfera zasanjane poetike, temni podtoni grešnosti in demonične preproščine beata, meditativne kitare in basa, ki jih povezuje glas močne ženske, prinašajo dinamično in svojevrstno muziko. Album Shadows vsebuje trinajst avtorskih skladb in je v celoti delo skupine. Založba Sintetic production.

Koala Voice

Ta slovenski četverec je s svojo neobremenjenostjo, razbijaško indie punk prezenco polno nalezljivih melodij in zasoljenih kitarskih riffov, zelo hitro prirastel k srcu množicam, tako po Sloveniji kot tudi drugje po Evropi. Po prvencu Kangaroo’s a neighbour(2014), ki ga je nasledil Wolkenfabrik(2017), so leta 2018 izdali digitalni akustični album Koala Voice: Izštekani. Temu je sledil nonšalantni Woo Horsie, kjer so nam Koala Voice postregli z njihovim nesramno popoidnim hitom Ker tu je vse tako lepo.Njihova muzikalnost in očarljivost jim je pridobila tudi mesto predskupine pred legendarnimi Pixies v ljubljanskih Križankah. Svojo publiko pa so naprej lovili tudi po večjih evropskih festivalih, kot so Liverpool Sound City, Tallinn Music Week, Bush Budapest, Pohoda, Monkey Week, Exit in Inmusic.

AFTER DEL / DVORANE

MC Pekarna / peKARAOKE: after
Dvorana GUSTAF / Kozmonavt

Glasba za neuvrščene. To pomeni sirove štručke, burek, bombetke in vroče žemljice, makova pletenica, orehova potica. Francoz.

KUD KURD

Nedelja, 18. 6. 2023

10.00 / MC Pekarna

Lutkovna predstava: KRALJIČNA NA ZRNU GRAHA (Lutkovna skupina IndiJanez)

10.30 / MC Pekarna

Otroška čajanka in kreativna ustvarjalnica

11.00 / MC Pekarna

Lutkovna predstava: ŽIVALSKI RINGARAJA, Tone Pavček (Kulturno društvo Delavec)

20.00 / Park KC Pekarna

ETNO NOISE (CON)FUSION

Mlada tri članska zasedba. Člani zasedbe sicer niso tako mladi, so pa radovedni in jih druži večletno prijateljstvo. Njihov zvok ali glasbo bi lahko tako na hitro opisali kot mešanico ambiental drone etno….čeprav se »fantje« neradi opredeljujejo. Zvočenje, ki mu boste priča, se bo izvajalo na pretežno doma »vzgojena« glasbila.

VES ČAS

BUKVARNA CIPROŠ

Nabrusimo kose

Knjige povezane z obletnico kmečkih uporov (450 let)

Korakamo v svobodo

Knjige pesnika Petra Levca (100 let od rojstva)

Članki povezanimi s Pekarno v preteklih letih

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
10. junija 00:00
Konec:
16. junija 00:00
Kategorije:
, , , ,