Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

3. SLOVENSKI DAN BRISAČE

25. maja, 2019 17:00 - 22:00

V soboto, 25. maja 2019, med 17. in 22. uro bo v Multimedijskem centru Kibla v Mariboru potekala povsem običajna nenavadna prireditev, imenovana “Dan brisače”.

Dan brisače (angleško Towel Day) se praznuje vsako leto 25. maja kot poklon Douglasu Adamsu, avtorju znamenite knjižne serije Štoparski vodnik po Galaksiji. Spominski dogodek je bil prvič obeležen leta 2001, dva tedna po njegovi smrti 11. maja, in se od takrat dalje praznuje vsako leto. Na ta dan pisateljevi privrženci širom sveta ves dan okrog vratu nosijo brisače. Brisača se nanaša na odlomek iz Adamsovega priljubljene serije knjig Štoparski vodnik po Galaksiji, v kateri je brisača okarekterizirana kot “približno naj-naj koristnejša stvar, ki si jo medzvezdni popotnik lahko omisli”.

V Mariboru je “Dan brisače” tradicionalna liholetna prireditev, ki bo letos potekala že tretjič. Povod zanjo je bila ponovna izdaja najbolj priljubljene trilogije v štirih knjigah in petih delih – serije Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo v letih 2014-2015 v prevodu Alojza Kodreta ponatisnilia Založba Pivec, še več, serijo je izdala tudi v e-knjižni obliki. Da pa bi bila mera polna so izdali še šesti, v slovenščino še neprevedeni del serije, ki ga je po Adamsovi smrti napisal njegov prijatelj Eoin Colfer.

Po neuspešnih prvih dve dnevih brisače organizatorji niso vrgli ražnja, dokler zajec teče po gozdu, v koruzo, temveč ob svoji evidentni netalentiranosti za organizacijo tovrstnih dogodkov vztrajajo. Za to leto so pripravili karseda šibko duhamoren program, začenši z delavnico pisanja vogonske poezije, nadaljevavši z branjem priljubljenih odlomkov iz Štoparca in končavši z gledališko predstavo O smislu življenja, vesolja in sploh vsega, narejene po motivih knjižne serije. Seveda vas bodo spet silili z najboljšo pijačo v Galaksiji – pangalaktičnim grlorezom.

VLJUDNO VABLJENI IN SAMO BREZ PANIKE!
IN NE POZABITE BRISAČE!

Kakšen je torej pomen brisače?

Štoparski vodnik po Galaksiji ve o brisačah povedati kar dosti stvari: Brisača, pravi, je takole približno naj – naj najkoristnejša stvar, ki si jo medzvezdni popotnik lahko omisli.

Po eni plati ima veliko praktično vrednost – lahko jo ovije okrog sebe, da ga greje, ko prečka mrzle lune Bete Jaglana; na lesketajočih se plažah iz marmornega peska na Santraginusu V se lahko uleže nanjo in vdihava opojne morske hlape; na njej lahko spi pod zvezdarni, ki sijejo tako žareče rdeče na puščavskem Kakrafoonu; lahko jo razpne kot jadro na majhnem splavu in se odpelje po počasni težki reki Moth; mokro lahko uporabi kot orožje v boju z golimi rokami; lahko si jo ovije okrog glave, da se zaščiti pred škodljivimi izparinami ali da se obrani pogleda traalskega hroščatega krvoloka (neznansko neumna žival: če ga ne morete videti, sklepa, da tudi on ne vidi vas – zabit ko štor, ampak zelo zelo krvoločen); z njo lahko maha v stiski, da prikliče pomoč, in seveda se z njo lahko tudi obriše, če je še vedno dovolj snažna.

Še mnogo pomembnejša je psihološka vrednost brisače. Je že tako, da vsak strag (strag: ne-popotnik), brž ko pri štoparju opazi brisačo, samodejno privzame, da poseduje štopar tudi zobno krtačko, flanelasto otiračo za obraz, milo, pločevinko keksov, čutarico, kompas, zemljevid, klobčič vrvice, razpršilec proti obadom, opremo za dež, vesoljski skafander itd itd. Še več, taisti strag bo tudi z veseljem posodil štoparju katerokoli od teh ali nadaljnjega ducata drugih stvari, ki jih je štopar po nesreči “izgubil”.

Strag si namreč misli, da je vsakdo, ki je prepotoval Galaksijo podolgem in počez, se prebil skozi njene temačne kotičke, vzdržal v strahotno neenaki borbi s sovražnimi silami in jih končno tudi premagal, pri vsem tem pa še vedno ve, kje ima brisačo, očitno človek, s katerim je treba računati. Odtod tudi izraz, ki se je ustalil v štoparskem žargonu, kot na primer v zvezi “Hej, ti gnaš tega hupi Forda Prefecta? Tapravi frud, ve, kje ima brisačo.” (Gnaš, gnajti: poznati, vedeti za, srečati, spati z; hupi: kul tip; frud: res blazno kul tip.)

PROGRAM

17: 00 Delavnica pisanja vogonske poezije

Ste mislili, da nemara pišete najslabšo poezijo v vesolju? Moramo vas razočarati, a se boste morali postaviti v dolgo vrsto, saj so vas tudi na tem področju prehiteli že vsaj vsi vogonski pesniki, s prostetnikom Vogonom Jeltzem iz Galaktičnega sveta za hiperprostorsko načrtovanje na čelu, po vsej neverjetnosti pa niste niti približno tako neokretni v pisanju kot Paula Nancy Millstone Jennings iz Essexa v Angliji ali tako pregrešno nesamokritični kot William Topaz McGonagall iz Edinburgha na Škotskem. In še on je zgolj najslabši pesnik na celem našem planetu!
Torej, če to ni ubilo vašega veselja do pesnikovanja, če vas navdihujejo čudaški nesmisli, nagravžne podobe o vsakovrstnih packarijah ali – pri svetem robcu – lepota birokracije, potem ste popolnoma nepričakovani idealni udeleženec naše delavnice!

Skupaj si bomo zatiskali ušesa ob branju najstniške poezije Douglasa N. Adamsa, nato pa se še sami preizkusili v pisanju po navdihu slišanega. S seboj ne potrebujete ničesar, saj dobra priprava ubija ustvarjalnega duha!

Delavnico bo vodila Nina Medved, pripravljena pa je v sodelovanju s pesniškim društvom Slam zverine.

18:30 Branje priljubljenih odlomkov Štoparskega vodnika po Galaksiji (berejo slovenski ljubitelji serije)

19:00 Predstava O smislu življenja, vesolja in sploh vsega v izvedbi gledališča GLEDEJA po motivih knjižne serije Štoparski vodnik po Galaksiji

Gledališka skupina Gledeja se po uspešni predstavi Restavracija na koncu vesolja izpred 10-ih let ponovno podaja na štopanje poGalaksiji, tokrat z novo priredbo O smislu življenja, vesolja in sploh vsega.

Ford Prefect, dopisnik Štoparskega vodnika po galaksiji, ki je obtičal na Zemlji, nekega jutra reši svojega zemeljskega prijatelja Arthurja Denta, tik preden Vogoni uničijo Zemljo. Kot se izkaže kasneje, Arthur ni edini preživeli Zemljan, saj po vesolju že nekaj časa štopa njegova znanka in skrita ljubezen Trillian. Po spletu okoliščin, o katerih je govorila Gledejina predstava “Restavracija na koncu vesolja” (2007), se naši junaki znajdejo v vesoljski ladji za posebne učinke benda Totalno Razdejanje. Ladje ne morejo pilotirati, saj je programirana tako, da na vrhuncu koncerta trešči naravnost v sonce. Prepričani, da je to njihov konec, v skrajnem obupu najdejo na pol zmontiran teleport – napravo za potovanje skozi prostor in čas – ki pa mu manjka vmesnik za nastavitev lokacije. V upanju, da bodo tako preživeli, se teleportirajo brez nastavitve lokacije, kar pomeni, da lahko vsakega izmed njih odnese na naključno lokacijo v vesolju in času. Kam jih je odneslo in kaj se je zgodilo z njimi, boste izvedeli v predstavi O smislu življenja, vesolja in sploh vsega.

Igrajo:
Artur Dent – Matej Polzelnik
Ford Perfect – Simon Marolt / Dren Gruden
Trilian – Neja Š. Pečnik / Pavla Lušin
Vodnik – Dan Grešak
Drugi – Polona Goršič
Kapitan – Aiken Ahac
Ovečeni Velepotež, upravna svetovalka – Jaša Nika Petrovič
Tržna svetovalka – Maša Samsa
Agentka – Mojca Šilc
Slednjih pet se pojavi tudi v vlogah domorodcev in današnjih Zemljanov.
Predstava je narejena po motivih knjižne serije Douglasa N. Adamsa Štoparski vodnik po galaksiji, ki jo je v slovenščino prevedel Alojz Kodre.

Dramatizacija in priredba: Gregor Grešak, Matej Polzelnik, Ana Porenta
Avtorska glasba in zvočna oprema: Dan Grešak
Scenografija: Simon Lušin in Gledeja
Kostumi: Gledeja
Dramaturgija: Ana Porenta
Režija: Gregor Grešak
Oblikovanje tiskovin: Gaja Grešak
Tehnika: Urban Gruden, Drejc Gruden
Produkcija: Gledeja – KUD Primož Trubar in Zavod za razvijanje ustvarjalnosti, december, 2018

Podrobnosti

Datum:
25. maja, 2019
Čas:
17:00 - 22:00