Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

25. Dnevi knjige v MB – 5. dan

17. junija, 2022 08:40 - 22:30

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, bo med 13. in 18. junijem že petindvajsetič povabil Mariborčanke, Mariborčane in druge goste k odkrivanju raznolikosti in bogastva slovenske literarne produkcije.

Jutro nas bo popeljalo med ptice in cvetlice, ki jih bodo v slovenščini in francoščini spoznavali otroci ter mladi iz Maribora skupaj s priznanima avtoricama. Nato pa bodo mladi prevzeli besedo: predstavili se bodo najboljši avtorji kar dveh literarnih natečajev, z nami bodo mladi improvizatorji in slamerji, ki se bodo borili do zadnjega, da bi nas čim bolje zabavali. Večer bomo lahko preživeli na večernem knjižnem sejmu ali na predstavitvi najnovejših izdaj založbe Litera.

Vabljeni!

PROGRAM


8.40, ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA AMS MARIBOR

SOPHIE DAULL: NA PERIŠČU 

Tekom njenega gostovanja v Sloveniji, ki ga pripravlja založba Malinc, bomo tudi v Mariboru gostili francosko romanopisko in igralko Sophie Daull, ki je bila nagrajena z evropsko nagrado za literaturo (2019). Obiskala bo dijake, ki se na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška Maribor učijo francoščine, njihovo srečanje pa bo osredinjeno na njen zadnji in nagrajeni roman Na perišču (Au Grand Lavoir). Gre za precej pretresljivo avtobiografsko zgodbo o soočanju z lastno in tujo krivdo, o pravici, odpuščanju in družinskih zgodbah, ki hodijo z nami v odraslost. Roman bo v kratkem izšel v slovenskem prevodu Mateje Seliškar Kenda pri založbi Malinc. Pogovor z avtorico in prevajalko bo vodila in tolmačila Nina Medved.

Organizirata: MKC Maribor in Založba Malinc. 


10.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE – KNJIŽNI SEJEM

Do naslednje knjižne dogodivščine, novega znanja in užitka ob branju je le korak. Na sejmu lahko pri več kot tridesetih založnikih najdete bogat izbor knjižne ponudbe za vse generacije in bralske okuse, ki je na voljo po sejemskih cenah.

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, KUD Sodobnost International, Založba Goga, Beletrina, Založba Miš, Založba Morfemplus, Založba Malinc, Založba Hart, Književno društvo Hiša poezije, Anja Zag Golob (samozaložba), JSKD, LUD Literatura, LUD Šerpa, Zavod Dve luni, Založba ZRC, Založba *cf, Časopis za kritiko znanosti, Revija Razpotja, Lisztov inštitut, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Maska, Bukvarna Ciproš, Slovenska matica, Društvo KNOF, Podjetni center ViveRos, Quotelife, Društvo za informiranje o islamu, Krščanska adventistična cerkev, Center Aksio, studio Milimeter, Vunderkind.

Knjižni sejem bo potekal vsak dan med 10. in 13. uro ter med 16. in 19. uro. V petek se nam pridružite na prvem večernem nakupovanju vse do 22. ure, v soboto pa se sejem zapre ob 13. uri.

Spremljevalni program knjižnega sejma bosta povezovala Elvis Berljak in Danaja Lorenčič.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor. 

foto: Nina Medved


10.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

PALČICA POSLUŠA PISANO PTICO 

Ilustratorka in avtorica Andreja Borin bo prosto povedala nekaj svojih pesmi in otroke uvedla v pravljičnost sveta okrog nas. Ker ima zelo rada ptice, se bodo pogovarjali o njih in nato ustvarjali ptice v tehniki kolaža.

Andreja Borin je izdala tri pesniške zbirke za otroke Mravlja v mesto se odpravlja, Majhen svet ter Drevo in ptica, redno objavlja tudi v periodičnem tisku. Njene pesmi so jezikovno izbrušene, večplastne in pogosto vključujejo močne in barvite podobe. Dve pesniški zbirki je v tehniki kolaža tudi sama ilustrirala. Uporablja osnovne barve in preprosto formo, s katero dosega močan likovni učinek.

Organizira: MKC Maribor. 


11.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

S FLEGMO V NOVI DAN: EKSKLUZIVNO IZ ZAKULISJA 

Flegmatiki, literati s Šolskega centra Ravne na Koroškem, so se po uspešni sezoni odločili, da se iz tiskarne preselijo v studio in ustvarijo pogovorno oddajo. Vendar res nikoli ne gre gladko. Režiser Špilberk (Jan Penec) si tako nemalokrat puli lase, ko zvest in predan, a skrajno neroden hišnik Stanislav (Tadej Gosak), njegova včasih že kar preveč ljubeča in skrbna žena Vida (Lucija Fortin), miselno odsotna kamermanka in strastna ljubiteljica mačk Manka (Nuša Jehart), zmedena voditelja Svit Ostrovrhar (Rok Plesnik) in Neža Bodečnik (Kaja Vreš) ter sicer boleče ambiciozna, a neizpolnjena novinarka Petunja Cvetko (Eva Šumah) delajo vse, samo tistega ne, kar bi si Špilberkova uboga vizionarska duša želela. Pri tem se vsi z režiserjem vred izpovedujejo s svojo liriko in glasbo, modrujejo s svojo prozo in se v bolj ali manj skrajno resnih intervjujih posvečajo težkim življenjskim vprašanjem. Seveda ne gre pozabiti na dr. Egidija Žemljo (Tilen Štifter), vremenarja in ljubiteljskega vedeževalca, ter modro in izkušeno svetovalko teto Bogomilo (mentorica prof. Lucija Mirkac) in njeno asistentko Rastislavo (Tamara Rožej), ki s svojo ekscentričnostjo vnašajo še dodaten kaos. V takih trenutkih je urednica informativnega programa Dea Dalla Macchina (Zala Špoljar Slivnik), ki vseskozi ostaja hladna kot brizganec, edina, ki lahko ekipo obdrži skupaj, dokler Špilberk s solzami v očeh ne zakliče: »Rez!«

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s ŠC Ravne na Koroškem. 


12.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

JUBILEJNI DVAJSETI MARATON RAP IN HIP HOP POEZIJE – RAP KOT NAČIN ŽIVLJENJA BESEDE 

Na tradicionalnem vsakoletnem maratonu hip hop in rap poezije festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru na Grajskem trgu se je v dvajsetih letih zvrstilo preko dvesto nastopajočih mladih glasbenikov in glasbenic. Za mnoge je bil to celo prvi javni nastop, nekateri med njimi pa so se s časom razvili v prepoznavne in priljubljene izvajalce tega žanra. Med njimi so tudi Emkej, ki je maraton dolga leta tudi moderiral, Mišel Amo Ristov ter Lepold I., ki sta na maratonu prvič nastopila že pred petnajstimi leti. Vsi trije bodo jubilejni maraton rap in hip hop poezije počastili s svojim nastopom, ob njih pa se bodo na odru zvrstili še številni drugi ustvarjalci in ustvarjalke. Povezuje Mišel Ristov – Amo.

Produkcija: MKC Maribor. 

foto: Janez Klenovšek


17.00, MARIBORSKO DRUŠTVO ZA CEREBRALNO PARALIZO SONČEK

LEOPOLDOVE ŽIVAHNE TAČKE 

Ob 40-letnici mariborskega društva za cerebralno paralizo Sonček, Bralni klub vabi na pogovor o slikanici Leopoldove živahne tačke, ki jo je napisal Luka Prosnik. V štirih kratkih zgodbah spoznavamo nagajivega muca in njegovo družino, hkrati pa veliko izvemo tudi o avtorju in njegovih ljubeznih; nogometu, avtomobilih, knjigah in tudi čokoladni torti. Z avtorjem se bo pogovarjala Milena Pivec.

Organizirata: Sonček in Založba Pivec. 


17.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

FAŠIZEM NAŠ VSAKDANJI 

V preteklem desetletju smo po celotni Evropi videli izjemen porast skrajno desnih strank, ki pogosto odkrito zagovarjajo beli supremacizem, kolonialne prakse, iztrebljanje drugih in drugače mislečih ter podobne fašistične ideje in prakse. Z gostom Borisom Vezjakom, profesorjem filozofije, medijskim čuvajem in članom uredništva ČKZ, bomo na pogovoru iskali tiste posameznike in inštitucije, ki danes v Sloveniji propagirajo fašistične ideje ter poizkušali najti načine, kako se boriti proti tovrstni politični propagandi. Pogovor vodi Arne Zupančič, odg. urednik Časopisa za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo.

Organizira: Časopis za kritiko znanosti. 


18.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

MALA VERONIKA 2022 

Mala Veronika je pesniški natečaj za najboljšo dijaško pesem, ki poteka pod okriljem Veronikine nagrade. Letos je Mala Veronika že dobila svoje ime, svojo zmagovalko, na Dnevih knjige v Mariboru pa se bo prvič v živo srečalo in predstavilo vseh pet nominirancev, izjemnih mladih pesniških glasov. Ker nam je pomembno druženje in pesniška skupnost, ki jo gradimo. Letošnji nominiranci so: Izabela Letonja, Ana Kumperger, Sando Čeh in Simona Babnik ter zmagovalka Ela Potočnik.

Pogovor bo vodila lanska nominiranka Male Veronike Alja Pušič.

Organizirata: MKC Maribor in Hiša kulture Celje. 


18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

MARJANA CMAGER: IZVIRNE BUTALSKE ZGODBE FRANA MILČINSKEGA V PREPROSTIH VERZIH

V okviru programa prvencev je lani izšla zbirka prepesnjenih kot epizacija legendarnih zgodb Frana Milčinskega o Butalcih. Z avtorico se bo pogovarjal Marjan Pungartnik.

Organizira: Kulturno društvo Mariborska literarna družba. 


18.30 GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

RAZGLASITEV ZMAGOVALCA ALI ZMAGOVALKE NATEČAJA ALI GOVORIŠ EMOJŠČINO? 

MKC Maribor je razpisal že 7. nagradni literarni natečaj Ali govoriš emojščino? za najboljši prevod pesmi v slovenščino. Predstavili bomo izbor najbolj drznih in inovativnih prevodov ter izbor najboljše prevajalke ali prevajalca po oceni dvočlanske žirije, ki jo sestavljata urednica študentske revije Liter jezika Ajda Strajnar in avtor letošnje pesmi v emojščini, pesnik, slamer, glasbenik in vsestranski ustvarjalec Matic Ačko, tudi dvakratni finalist tega natečaja. Nagrada za najboljši prevod je honorar v višini 100 evrov.

Izbrane nominiranke natečaja so: Alja Pušič, Veronika Šoster, Nika Gradišek in Doroteja Drevenšek.

Produkcija: MKC Maribor. 


19.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

PIKA KRPAN IN MARTIN NOGAVIČKA: IMPROVIZIRANI UPOR 

Kdo je boljši oziroma boljša? Bolj drzen ali drzna? Se raje spogleduje, raje modruje, se prevrača v probleme in težave, nato pa znova izkoplje iz zagate? In komu za vraga se upirata naša Pika Krpan in Martin Nogavička? V improviziranih prizorih bodo mladi improvizatorji iskali življenjske, literarne in druge odgovore. Predstavljajo se upornice in uporniki iz skupin Mali Pok, Rudolfovi majstri in Bogomilke, ki jih mentorira Mojca Frim.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Banda ferdamana, Prvo gimnazijo Maribor, KD Pekre – Limbuš in Gimnazijo Celje – Center. 


19.00, ČAJNICA PRI PARKU

BOMA – KANTAVTORSKI DIALOG BOJANA SEDMAKA IN MATEJA KRAJNCA 

Boma tam! Bojan Sedmak in Matej Krajnc bosta spregovorila in sprebrenkarila o svojih literarno-kantavtorskih popotovanjih in še o čem. Bojan Sedmak je pred kratkim izdal novo pesniško zbirko Bitja in števila. 

Organizira: Čajnica pri parku.


20.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

OŽULJENI JEZIK, SLAM SPOPAD: NAREČNO ALI KNJIŽNO? 

To bo veliki slam spopad med dvema ekipama, ki zastopata stoletja stare ideale. Ampak tukaj ne gre za dobro ali zlo, za različne vere ali za nasprotne politične pole. Ugotavljali bomo namreč naslednje: kateri slam je boljši, narečni ali knjižni?

Dve ekipi slamerk in slamerjev se bosta v dveh krogih pomerili s svojimi pesmimi – ena ekipa bo nastopala v knjižni slovenščini, druga v dialektu. O zmagovalcih boste na koncu, kot na vsakem pravem slamu, odločali prav vi, draga publika. Zato vas še kako potrebujemo! To bo unikaten in še nikoli prej izveden koncept slam večera, zato ga res ne smete zamuditi. Nastopajo: Petra Kokol, Klavdija Volf, Metka Zadravec, Nika Gamser, Matic Ačko in Mojca Frim.

Organizirajo: MKC Maribor – program MKC črka, Pesniško društvo Slam zverine in KUD Banda ferdamana. 


20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

PROZNI VEČER ZALOŽBE LITERA OB JUBILEJU TER AKUSTIČNI KONCERT MI2 

Literarno branje Literinih avtorjev in avtoric. Adriana Kući bo brala izbrane odlomke iz romana Ime mi je Sarajevo, Anja Radaljac iz romana Punčica, Vinko Möderndorfer bo predstavil roman Lajal je vso noč, Lenart Zajc bo bral izbrane odlomke iz romana Odred. Prireditev bosta moderirala Gabriela Babnik in Aljaž Krivec, občinstvo bo ob svečanem jubileju nagovoril direktor založbe in glavni urednik Orlando Uršič. Po literarnem delu dogodka bo kratek odmor, ki mu bo sledil nastop Jerneja Dirnbeka – Dimeka in Toneta Kregarja (Mi2); akustični koncert MI2 pišema poezije. 

V primeru dežja bo prireditev v Sodnem stolpu.

Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM. Organizirata: MKC Maribor in Založba Litera. 


* OPOMBE *

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.

 

Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
17. junija, 2022
Čas:
08:40 - 22:30
Kategorije:
, , , ,

Prizorišče

Knjižni sejem