Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

16. FESTIVAL KOMEDIJE PEKRE

6. marca, 2020 19:00 - 29. marca, 2020 20:00

Spoštovani, pričenja se eden najpomembnejših festivalov komedije v Sloveniji – 16. Festival komedije Pekre. Festival je v teh letih postal prepoznavna stalnica v programih ljubiteljskih gledaliških skupin, katerih predstave nudijo s svojo živahno, kakovostno in skoraj profesionalno igro pomemben prispevek k gledališki umetnosti v slovenski kulturi. Festival daje priložnost za spoznavanje in navezovanje stikov med posameznimi gledališkimi skupinami in omogoča, da gledalci in strokovna komisija najboljše skupine in posamezne igralce nagradijo s priznanji za njihovo prizadevno in pomembno delo pri so-oblikovanju slovenskega ljubiteljskega gledališkega prostora. Komedija ni namenjena le zabavi občinstva, kajti vsaka dobra komedija odkriva tudi nekaj tragike in grenkobe, predvsem pa globoke modrosti in resnice.
Festival komedije Pekre je v svojem 15-letnem delovanju postal prepoznaven po vsej Sloveniji in tudi v zamejstvu, kar dokazujejo polne dvorane obiskovalcev, ki z bučnim aplavzom nagradite nastopajoče. Zagotovo gre največja zasluga dolgoletnemu predsedniku TD Pekre Zlatku Partljiču, pobudniku in idejniku festivala, ter predsednici oganizacijskega odbora komedije Ilki Riedl, ki s svojo vztrajnostjo, nesebičnostjo, neštetimi prostovoljnimi urami dela ob pomoči ostalih članic in članov organizacijskega odbora komedije vodita naš Festival komedije Pekre že 16. leto. Za udeležbo na festivalu se iz leta v leto prijavlja vse več odličnih ljubiteljskih gledaliških skupin, a žal jih le 8 dobi možnost za nastop. Za izbor najboljših oz. najprimernejših predstav že od samega začetka skrbi priznani upokojeni gledališki igralec SNG Maribor Rado Pavalec, ki odgovorno, strokovno in z veliko mero poštenja ter nepristranskosti do vseh izvajalcev izbere tekmovalne skupine.
Da je festival iz leta v leto pridobival na veljavi, kaže tudi vse večji obisk vabljenih posebnih gostov: predstavnikov krajevnih organizacij, županov in kulturnih predstavnikov MO Maribor, ministrov za kulturo RS, direktorja JSKD RS in predstavnikov TZ Slovenije in TZ Maribor. Pomembno vlogo pri organizaciji festivala imajo tudi naši zvesti donatorji in sponzorji s svojo materialno in finančno pomočjo ter različni mediji, ki naše delo in uspehe nastopajočih ponesejo po vsej Sloveniji. Vem, da nas tudi letos čaka izbor skrbno in strokovno izbranih predstav, ki nas bodo navdušile in nasmejale s svojo igrivostjo, humorjem in različnimi zabavnimi zapleti. Spoštovani obiskovalci, hvala vam, ker ste vsa leta v tako lepem številu spremljali predstave dosedanjih festivalov. Zato ste tudi letos iskreno vabljeni na vse predstave pekrskega festivala komedije, da s svojo prisotnostjo in aplavzom nagradite nastopajoče skupine in posamezne igralce. Vsak vaš odziv, pa tudi žlahtne nagrade in priznanja, so nastopajočim največje poplačilo za njihovo vztrajnost in trud, predvsem pa dobra popotnica za nadaljevanje njihovega ljubiteljskega umetniškega dela.
Danila Robič

Podrobnosti

Začetek:
6. marca, 2020 19:00
Konec:
29. marca, 2020 20:00