Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Kino pod zvezdami to soboto prvič na Skateparku Maribor

7. septembra 20:00

Ob 20. uri si bomo ogledali kratek film režiserja Tomaža Praunseisa o razvoju mariborske rolkarske scene MARIBOR RETROSK8TIVA. Sledil bo udaren in predrzno smešen celovečerec KNEECAP o istoimenskem triu, ki je irski hip hop spremenil v orožje proti britanskemu imperiju in za samobitnost.

 

Društvo za razvoj filmske kulture, Maribor v sodelovanju z Mariborskim vodovodom iz skupine Javni holding Maribor, Filmskim tednom Evrope, Informacijsko točko Europe Direct Podravje, Zavodom PIP, Lutkovnim gledališčem Maribor in Spank Maribor prvič prinaša kino pod zvezdami na Skatepark Maribor. Športno središče, ki je postalo tudi pomembna točka srečevanja na desnem bregu Drave, bomo pretvorili v kino prizorišče z dvema tematsko povezanima filmoma. Vstopnine ni!

 

Prvi bo kratki dokumentarni film Tomaža Praunseisa Maribor Retrosk8tiva. Dokumentirana sled o zgodovini rolkanja v Mariboru sega vse do konca 80ih leta prejšnjega stoletja, ko se na Jakopičevi ulici naredijo prvi zavoji rolkarske scene v Mariboru. Rolkanje je postopoma vse intenzivneje sooblikovalo in utiralo družbene smernice mladih v mestu, ki so zapolnile do tedaj precej izpraznjen prostor osebne svobode, misli in izražanja. Vztrajnost, volja in predvsem ljubezen do življenja na rolki so botrovali nastanku največjega rolkarskega poligona v Sloveniji – mariborskega skateparka, ki je nastal z vnemo in predanostjo prav tistih, ko so rolkali med prvimi. Danes je park eno najvidnejših in uspešno delujočih središč športnega, kulturnega in medgeneracijskega povezovanja v Mariboru. To je zgodba o času in ljudeh, ki so vedeli, da je potrebno na koleščkih »stati inu obstati«. Dokumentarec je razvojna nadgradnja nove in stalne razstave »Sk8am, torej sem« v Muzeju narodne osvoboditve Maribor.

 

Irsko-britanski celovečerec Kneecap, režiserja Richa Peppiatta je zgodba o nastanku kultne istoimenske irske hip hop skupine. Poln severnoirske neposrednosti, predrznega humorja in prežet z upornostjo proti kolonialnemu britanskemu imperiju je pristen in zabaven portret trdoživega irskega delavskega razreda v Belfastu, ki z menjavo generacij spreminja tudi način borbe za svoj obstoj. Ko belfaški učitelj JJ spozna samooklicana »izmečka« Naoiseja in Liama Óga, se rodi hip-hop trio, kakršnega svet še ni videl. Skupina Kneecap, ki repa v svoji domači irščini, kmalu postane nepričakovana glasnica gibanja za državljanske pravice. Toda trojica se mora najprej spopasti s policijo, paravojaškimi silami in politiki, ki jih skušajo na vsak način utišati … Vsi trije v filmu, ki je med drugim prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance, zaigrajo sami sebe, kar še dodatno podčrta avtentičnost filma.

 

Podrobnosti

Datum:
7. septembra
Čas:
20:00
Kategorija:

Prizorišče

skatepark