Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Dokumentarni film Dženin, Dženin

12. septembra 20:00

12. 9. 2024 ob 20.00, park KC Pekarna

Dokumentarni film Dženin, Dženin

V četrtek, 12. 9. 2024, te ob 20.00 vabilo v park Kulturnega centra Pekarna na ogled dokumenarnega filma palestinskega režiserja Mohammeda Bakrija.

»Kje je Bog?“ se obupano sprašuje starejši moški, ko opazuje ruševine v palestinskem begunskem taborišču Dženin. Marca 2002 so izraelske enote vdrle v taborišče. Po večdnevnem boju je bil velik del taborišča zravnan z zemljo in ubitih ogromno ljudi. Film prikazuje, kako močno sta dolgotrajno zatiranje in teror vplivala na duševno stanje palestinskih prebivalk_cev Dženina. Med večino prebivalstva prevladujeta grenkoba in žalost. Mnogi so izgubili svoje bližnje ali pa še vedno iščejo žrtve in pohištvo med ruševinami.

Bakrijev dokumentarec priča o posledicah izraelskega ponovnega zavzetja in delnega rušenja begunskega naselja Dženin. V dokumentarcu slišimo pričevanja preživelih in pogosto pretresljiv prikaz palestinske skupnosti, ki se odziva na travmo. Zmagovalec mednarodnega filmskega festivala v Kartagini – najboljši film, 2002.

Po predstavitvi pa se ob 17.15 dobimo na Glavnem trgu od koder se s prostovoljkami_ci in Markom Peterlinom iz Inštituta za politike prostora (IPOP) sprehodimo po centru mesta. Na urbanem sprehodu bomo skupaj razmišljale_i predvsem o urejenosti centra mesta iz vidika prometa.

S projekcijo filma napovedujemo 14. edicijo festivala StopTrik, ki bo med drugim potekal v solidarnosti s palestinskim ljudstvom. Dogodek organiziramo v sodelovanju z Dokudoc in DRFK.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
12. septembra
Čas:
20:00
Kategorija:

Prizorišča