Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

14. StopTrik v Mariboru

25. septembra 00:00 - 29. septembra 00:00

25. – 29. 9. 2024, Vetrinjski dvor, Lutkovno gledališče Maribor, OBRAT, Dvorana Gustaf

14. StopTrik

StopTrik s svojo 14. edicijo v petih dneh pestrega dogajanja in okoli 130 animiranimi filmi slavi stop animacijo in spodbuja refleksijo družbenih, kulturnih ter političnih fenomenov. Tudi letos ponuja širok spekter dogodkov

Mednarodni tekmovalni program, prikazuje 38 animacij, te so v primerjavi s preteklimi leti manj temačne in pesimistične, a še vedno kritične, saj obravnavajo najresnejše izzive sodobnega časa, pri čemer ostajajo in estetsko drzne in po naravi eksperimentalne. Z osredno temo festivala odpiramo razmislek o TRANSHUMANIZMU, zavrtele se bodo tri retrospektive, ki nam dajejo vpogled v realnost, kjer se človeštvo združuje s transformativnimi tehnologijami. Na zaslonu bodo oživeli avtomati, kiborgi, prehodne identitete in utelešene želje in nas spodbudili k soočenju z vprašanji, ki so običajno nevtralizirana, utišana ali tabuizirana. Letošnja edicija festivala se odvija tudi v znamenju solidarnosti s palestinskim ljudstvom, ki že desetletja živi pod okupacijo in apartheidom. Med drugim bomo govorili o položaju palestinske animacije, ki odraža travme in tragedije palestinskega ljudstva ter o oblikah podpore palestinskim ustvarjalkam_cem.

Pred festivalom bo potekala delavnica stop animacije za otroke z Asjo Trost, tekom festivala pa delavnica za tiste, ki se želite spoznati s tehniko stop animacije s Piotrekom Chmielewskim. Profesionalna delavnica Workshot je, kot že nekaj let, nadgrajena in sestavljena iz delavnice kritične pismenosti, oblikovanjem koncepta, pisanjem scenarija in izdelave stop animacije, letošnja mentorica stop animacije je Sofia Carrillo. Tudi letos dopolnjujemo festival z bogatim filmsko-vzgojnim programom za otroke in mlade, krepimo sodelovanje s partnerskimi festivali ter nadaljujemo s trodelnim tekmovalnim programom stop animacij za otroke (16 stop animacij). Vprašanje reprodukcije bogastva in bede v poznem kapitalizmu raziskujemo z razstavo kolektiva Total Refusal, nekaj pozornosti posvečamo zmanjševanju odpadkov v produkcijskem procesu ter gostimo režiserja in civilnega kozmonavta Dragana Živadinova, da nam predstavi petdesetletni gledališki proces Noordung. Seveda tudi letos ne gre brez dogodkov, ko iz prvih rok izvemo podrobnosti iz sveta nastajanja stop animacij. Festivalski večeri seveda ne bodo minili brez zabave, pripravljamo razgiban glasbeni program z vizualno spremljavo ter projekcijo mednarodnega nomadskega mikrofestivala animiranih filmov Shcha 7 sekund in animacijski dvoboj.

Podroben program z opisi posameznih dogodkov sledi kmalu.

Vsi dogodki so brezplačni.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
25. septembra 00:00
Konec:
29. septembra 00:00
Kategorija: