Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

[Dnevi poezije in vina na Ptuju] Pesniški slem in predstavitev antologije Tri minute

10. avgusta 10:00 - 11:00

Dnevi poezije in vina

Pesniški slem in predstavitev prve antologije slovenske slemovske poezije

Sobota, 10. avgust 2024 // 10:00 // Mestni trg, Ptuj

V okviru programa Sobota je #pridivmesto, ki ga na Ptuju izvaja Javni zavod Ptuj, ekipa mednarodnega festivala Dnevi poezije in vina (Beletrina) v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom Maribor (MKC Maribor) vabi na literarni dogodek, sestavljen iz pesniškega slema in predstavitve antologije Tri minute. Dogodek bo na Mestnem trgu na Ptuju potekal ob 10. uri.

MKC Maribor že od leta 2016 goji in spodbuja poseben pesniški žanr, slamovsko poezijo, pri kateri gre za specifični način odrskega izražanja skozi poezijo, ki zlasti med mladimi spodbuja ustvarjalnost, razmišljanje, diskusijo, druženje, socializacijo in samozavest. Slemovske dogodke redno prirejajo ali so jih prirejali tudi organizatorji v nekaterih drugih slovenskih mestih (Ptuj, Kamnik, Kranj, Celje, Ljubljana, Novo mesto), zato v Sloveniji lahko govorimo o dobro razviti slemovski sceni ali celo o slemovskem gibanju. Izbor poezije najboljših slemovskih pesnic in pesnikov je v antologiji Tri minute pripravila pesnica, urednica in dolgoletna koordinatorka literarnega programa MKC Maribor, Petra Kolmančič, ki pojav slemovske poezije aktivno spremlja in soustvarja že vse od začetka. V obširni spremni besedi podrobno predstavi korenine in začetke slemovske poezije v ZDA in po svetu ter zgodovino slemovske poezije v Sloveniji, v antologijo pa je uvrstila izbor najboljše slemovske poezije petnajstih pesnic in pesnikov.

Slamovska poezija je živa, sočna in polna energije, je poslušljiva, zlahka razumljiva in dostopna širšemu krogu. Izvaja se v živo in združuje elemente performansa, govorjene (spoken word) poezije in gledališča. Poglavitna razlika med poezijo kot jo razumemo v širšem smislu in slamovsko poezijo je v tem, da se slamovska poezija piše z mislijo in ciljem izvajanja pred publiko, zato je ob vsebini izjemnega pomena performativni potencial pesmi. Za dogodke v živo, na katerih se izvaja slemovska poezija, je značilno tudi to, da so tekmovalnega značaja in prav takšen bo tudi literarni dogodek, ki ga pripravljata ekipi mednarodnega festivala Dnevi poezija in vina (Beletrina) ter MKC Maribor v okviru dogodka Sobota je #pridivmesto, ki na Ptuju poteka pod okriljem Javnega zavoda Ptuj. Slemovski literarni dogodek bo v soboto, 10. avgusta 2024, ob 10. uri na Mestnem trgu na Ptuju, enem prvih mest, ki se je vpisalo na slovenski slemovski zemljevid.

Kratkemu pogovoru z enim najuspešnejših slovenskih slemovskih pesnikov, Mišelom Amom Ristovim, ki je tudi pobudnik in koordinator slemovskega dogajanja na Ptuju, državni slemovski prvak ter večkratni zmagovalec lokalnih slemov, bo sledil moderiran skupinski slemovski nastop, na katerem se bodo predstavile in predstavili Mišel Amo Ristov, Tomaž Lovrenko, Matic Ačko, Mateja Mohorko in Aljaž Šešo. Dogodek bo moderiral Aljoša Toplak.

Predstavitev antologije je odlična priložnost, da slišimo najboljše slemovske pesmi ter najboljše slovenske slemerje in slemerke iz obdobja 2016-2024!

Vabljene in vabljeni!


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Datum:
10. avgusta
Čas:
10:00 - 11:00
Kategoriji:
,

Prizorišče

Mestni trg