Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

AERON BERGMAN IN ALEJANDRA SALINAS: GRENKA PRISOTNOST

16. novembra, 2018 19:00 - 16. decembra, 2018 22:00

Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Grenka prisotnost Aerona Bergmana in Alejandre Salinas, ki bo 16. novembra ob 19:00 v Galeriji K18, na Koroški ulici 18.

Razstava Grenka prisotnost Aerona Bergmana in Alejandre Salinas premišlja medsebojno prepletenost umetnosti in neoliberalizma. Naslov razstave izhaja iz serije grafik Katastrofe vojne (1810-1820) španskega slikarja Francisca Goye, ki je sestavljena iz 82 grafik in je nastala kot reakcija na Špansko vojno za osamosvojitev. V tej seriji je slikar prekinil ikonografsko tradicijo, ki je vedno predstavljala vojno skozi oči zmagovalca, in prikazal perspektivo tistih, ki so bili izpostavljeni grozodejstvom vojne. Goyina grafika naslovljena Amarga Presencia (Grenka prisotnost) prikazuje žensko, ki jo na tleh nadlegujeta dva vojaka. Razstava je prevzela naslov te grafike in poudarila neizogibno pozicijo ujetosti, s čimer namiguje na nemogočnost bega iz neoliberalizma v polju umetnosti, pa tudi v kateremkoli drugem polju.
Kot pišeta Aeron Bergman and Alejandra Salinas v svoji knjigi Telepathy 传心术: “Korporacijska kooperacija poudarja team-building skozi ustreznost, omejitve in slepo ambicijo znotraj opresivne, militantne hierarhije, ki aktivno deluje proti demokraciji. Korporacijska kooperacija je napredni individualizem popolnoma vklopljen v vojno strukturo, v kateri posamezniki nimajo več vrednosti in je skoraj vsak element zamenljiv, razen lastništva. (Bergman, Aeron and Salinas Alejandra (2018) Telepathy 传心术, INCA Press, P 61)

Aeron Bergman (Detroit, USA) in Alejandra Salinas (La Rioja, Spain) sta umetniški duo, ki je živel v Detroitu, Torontu, New Yorku, Londonu, Barceloni, Gothenburgu, Oslu, Seattlu, in trenutno v Portlandu, Oregon. Od leta 2011 Bergman in Salinas vodita in so-kurirata Inštitut za novo konotativno akcijo -INCA, galerijo, vodeno s strani umetnikov locirano v Detroitu, Seattlu in trenutno v Portlandu. Od leta 2016 so-urednikujeta INCA press z Ireno Borić. Oba poučujeta na fakulteti na Pacific Northwest College of Art v Portlandu, Oregon. Bergman je izredni profesor in predstojnik Low-Residency MFA za vizualne študije, Salinas pa je docentka na Intermediji. Pred tem sta poučevala na Univerzi v Washingtonu, Bergman pa je bil profesor na Akademiji za likovno umetnost v Oslu na Norveškem.

Producent: Pekarna Magdalenske mreže v okviru programa SobaZaGosteMaribor/GuestRoomMaribor
Financerja: MOM in Urad RS za mladino

Podrobnosti

Začetek:
16. novembra, 2018 19:00
Konec:
16. decembra, 2018 22:00