Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

DRAGAN ĐORĐEVIĆ IN PETER TOMAŽ DOBRILA: NAVIDEZNA NERESNIČNOST

20. decembra, 2018 19:00 - 7. januarja, 2019 22:30

Dragan Đorđević in Peter Tomaž Dobrila
Navidezna neresničnost
20. 12. 2018–7. 1. 2019

artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Dragan Đorđević, kipar iz Kragujevca, se zadnja leta ukvarja s postavljanjem zamišljenih skulptur v javni prostor. V odsotnosti realnega označevanja naše okolice z javnimi plastikami umetniku ne preostane drugega, kot da svoje zamisli virtualno namesti v realni prostor in vzpostavi razširjeno resničnost z umetniškimi sredstvi.
Prav zaradi odsotnosti javne umetnosti, ki tudi pri nas postaja del vse bolj opominjajoče zgodovine, se niža tudi kultura ljudi in občutek za skupnost. Ulice in trgi postajajo suhoparna ogledala potrošništva in slabega okusa, ki je v tem času še posebej očiten. Namesto umetnosti, ki določa bivanje v naši okolici ter življenju daje globino in postavlja smisel civilizaciji, smo podvrženi primitivnim instatnim odnosom, prodaj-kupi nagonom in bleščavi estetiki žarnic, katerih višek so petarde in rakete.
Peter Tomaž Dobrila pokanje zamenja z glasbo. Namen sodelovanja vizualnega in zvočnega umetnika ni ustvarjati ‘umetnih’ okolij za dosego kakršnih koli užitkov, ampak izpostaviti, da čeprav je vsak prostor poseben, šele umetnost definira ‘urbano’ kot kompleksnost dejavnikov, ki zarisujejo mestno krajino: lego, videz, klimo, vonj, vedute, barve in zvoke, ki se sintetizirajo v eno in nam ponudijo ‘kompleks urbanega’.
Že sprehod od enega do drugega konca mesta nas zasipava z dražljaji in zaposluje naše čute do te mere, da se na zunanje dejavnike vse manj odzivamo, se navajamo na vplive, jih sprejemamo kot del svojega vsakdana, osebne realnosti – in jih niti več ne zaznavamo, dokler se seveda ne zgodi kaj nepredvidenega in nepredvidljivega. Verjetno so marsikomu znane podobe iz filmov, ko se s pomočjo tehnologije lahko postavimo v vlogo ustvarjalcev svojih okolij, si naredimo svet po ‘svojem okusu’ in ga poljubno podoživljamo.

Vabljene in vabljeni podoživeti odprtje z uvodnim performansom, v četrtek, 20. decembra, ob 19. uri v artKIT, kjer bo v petek, 21. decembra, ob 10. uri tudi zajtrk z umetnikoma.

* Dragan Đorđević: Virtualna skulptura, Maistrov trg, Maribor, 2018 (foto: Peter Tomaž Dobrila)

Podrobnosti

Začetek:
20. decembra, 2018 19:00
Konec:
7. januarja, 2019 22:30