1.september2015#PorociloAdmin:blog je blog namenjen predvsem insiderski zgodbi o razvijanju portala Maribor is the Future.  Admin je sicer slengovska krajšava besede Administrator – tisti, ki razporeja. Dejansko predvsem razporejam vsebino, ki jo tvorijo kreativne organizacije in posamezniki v Mariboru. Le-te smo do sedaj vabili med naše vrste povsem neformalno. Najprej preko mailing liste nastajajočega kolegija NVO, nato posamezno, popolnoma namensko, sedaj pa pripravljamo predstavitev, ki bo služila splošnemu vabilu vseh regijskih ustvarjalcev na kulturnem in urbanem področju. Prvi odzivi na portal so večinoma izjemno pozitivni, tudi statistika obiska kaže, da del populacije že uporablja portal za iskanje dogodkov v mestu, delež teh se bo septembra, ko pričnemo z konsistentnim napovedovanjem in oglaševanjem, opazno povečal, s tem pa tudi obisk prireditev.

Ker je tole tehničen blog moram kaj zapisati o portalu samem. Le-ta generično raste že od aprila, vsebine enostavno dodajam, ko so pripravljene. V trenutnem obsegu je portal zamišljen kot vstopna točka za vse, ki jih zanimajo kulturni dogodki v Mariboru. Te najdejo na strani Jutri, ki je izhodiščna stran portala. Dogodki so jasno in slikovno zaporedno nanizani v pregledni mreži, po kliku na posamezen dogodek nas stran popelje na predstavitveno stran dogodka. Ta ponudi predstavitev v besedi, sliki, videu indaje možnost prikaza lokacije dogodka na google maps in vpis v apple ali googlov koledar. Več informacij o organizaciji, ki je priredila dogodek se skriva na strani Ustvarjalci. Ta daje natančen vpogled v akterje mariborske NVO scene, ki so trenutno vpisani v portal. Njihove prodajne izdelke in storitve si lahko ogledate v sekciji Shop, ki je pravkar v nastajanju. Izbira bo v prihodnje res pestra… najeti bo mogoče DJja, vpisati potomce v otroške animirane programe društva Mars, rezervirati bo moč kolo, kupiti majico, unikaten izdelek, sliko, fotografijo ali najeti gledališko skupino za posebne priložnosti. Blog je poseben del portala, namenjen predvsem spoznavanju zakulisnega in splošnega dogajanja v večjih kreativnih in kulturnih centrih NVO scene ter boljšemu vpogledu v nastajanje aktualnih kulturnih produkcij v mestu.  Blogerjem dajemo popolnoma proste roke glede teme, stila, frekvence objavljanja, prosimo jih le, da ne uporabljajo sovražnega govora in strankarske politične agitacije ter, da kaj spišejo vsaj vsakih 14 dni… Foto:blog je prostor, kjer ustvarjalni mariborski fotografi objavljajo foto impresije mesta ali kakšne aktualne konceptualne serije. 

Razvoj spletišča poteka po načrtih, popolna splovitev portala je načrtovana za 1. oktober. Trenutno je vpisanih 66 ustvarjalcev, testno piše 9 od načrtovanih začetnih 12 blogerjev;  v spregi z Urbanom pripravljava popolnoma unikatno poročanje o aktualnemmestnem dogajanju, ki mu bo posvečen lep del portala. Spremenjena bo tudi vstopna stran portala, ta prikazovala več različnih vsebinposameznih podstrani in jasno prestavitev celotne vsebine in obsega MITF. Nasploh nameravam klasično kulturno ponudbo dopolnjevati z modernimi servisi in storitvami, ki spadajo v urbano evropsko mesto tretjega tisočletja. Tudi zato med ustvarjalci najdete organizacije kot so KreatorLab, Tkalka, Mariborska kolesarska mreža, Artmar, Radio Marš… Veliko razmišljamo tudi o notranjih povezavah in navezavah med samimi ustvarjalci, ki jih bo omogočala internetna platforma. Nekateri blog zapisi se bodo v audio obliki predvajali na Radio Marš in You/re up radiu, live evente Glasu podzemlja bomo poskušali prenašati direktno skozi portal preko video streama. 

Ambicije rastejo z vsako novo vsebino na strani, to pa dodajamo skoraj dnevno. Portal se kot večnamenska spletna platforma dejansko organsko razvija ves čas od nastanka in je sedaj na dveh tretjinah predvidenega obsega.