1.junij2015#Ideja

Ideja

 

Maribor is the future je spletni portal namenjen spremljanju kulturnega in urbanega življenja v Mariboru. Uradno je v zaključni beta verziji, nastaja od marca letos, na pobudo kolegija nevladnih kulturnih organizacij, v studijih galerije Unuk; ime si je sposodil pri projektu aktiva son:DA iz leta 2011. Nastajal je mimo uradnih struktur, aktivistično in zaradi jasne potrebe po takem osnovnem urbanem servisu v mestu tretjega tisočletja. Ta hip je v njega vpisanih 78 ustvarjalcev, ti mesečno napovedo okoli 120 dogodkov, ki zajemajo cel spekter kreativnega življenja v mestu; od glasbenih prireditev, gledaliških iger, plesnih predstav, čitalnic in delavnic za otroke, KreatorLab delavnic za odrasle, kolesarskih parad do družbenokritilčnih predavanj, aktivističnih seminarjev, angažiranih razstav… Po ogledu podstrani Dogodki je res težko izreči izrabljeno mariborsko frazo “da se nič ne dogaja”.

NoviMaribor.com zato, ker portal raste iz modernih, digitalnih temeljev, ki vpletenim omogočajo delovanje mimo ustaljenih političnih in interesnih navez. Je dejansko servis, orodje; ta kreativnim omogoča prezentacijo, radovednim pa konzumacijo kulturnih in urbanih vsebin. Te so trenutno razdeljene na kulturne in glasbene dogodke, razstave, delavnice in pozive. Blogi so prisotni kot literarna osebna refleksija bivanja v mestu, s fotoblogi pa poskušamo prikazati utrip ulic in življenja skozi avtorska dela lokalnih fotografov. Sledimo aktualnemu dogajanju, nazadnje smo tako dodali cel sklop vsebin povezanih z begunsko tematiko. Pravkar razvijamo trgovino, kjer bo moč kupiti karte za prireditve, unikatne izdelke, majice s sporočilom, umetniške kose, morda rezervirati kolo ali najeti lokalno glumaško skupino za popestritev popoldneva. V prihodnje načrtujemo podrobno pokrivanje festivalov v mestu, prenos nekaterih prireditev v živo preko interneta… imamo ambiciozne načrte okoli dnevnega gonzo poročanja, mariborskega audio bloga, kolesarske posodobitve opisov poti do lokacij dogodkov….

K sodelovanju vabimo vse nevladne kulturne in urbane organizacije v mestu, za pristop je dovolj, da izpolnite anketo na tem naslovu – https://docs.google.com/forms/d/1lCojwVCqme3UK40HcDsoWlXVwkDbq8AG8drPMl_n3jg . Letna članarina je simbolična, 15 eur, pravkar sestavljamo tudi komercialne pakete. Portal bomo vsekakor vsebinsko razvijali in plemenitili; menim, da boste obiskovalci sčasoma lahko na njem našli vse zanimive urbane in kulturne prireditve v mestu. Presegli bomo običajne delitve – vladne, nevladne, privatne organizacije, zadruge, društva, zavodi, samostojni kulturni ustvarjalci – razvoj portala se je “zgodil”  aktivistično, mimo vseh razpisov, sestankovanj, lobijev in političnih pritiskov; spletišče je nastalo dobesedno zaradi kreativne produkcije scene, ki je do sedaj bila bolj prezrta s strani občinskih in državnih organov, pa tudi publike. Gre za sodobno umetnost vseh izraznih vrst, ter na drugi strani socialna podjetja, urbane servise, …, skratka stvari, ki spadajo v moderno mesto. Portal kot digitalna platforma je tukaj, da aktivnemu državljanu omogoči dostop do zanimivih vsebin, ustvarjalcem pa daje možnost kvalitetne digitalne kreativnosti in prezentacije. Pravkar smo pred tem, da preko Tkalke portal komercializiramo in ponudimo vsem ustvarjalcem v mestu. Aktivistično smo v nekaj mesecih prišli z ideje z ulice do delujočega spletnega servisa, ki bo obveščal vse prebivalce mesta. 


Vpisovanje ustvarjalcev smo izvajali izključno preko ankete. Širjenje ankete smo začeli 22. aprila, zadnji vpis vanjo je 16. oktobra. Pošiljali smo jo po mailing listi, širili po Facebooku, namenili smo ji posebno podstran na portalu in jo oglaševali tudi preko osebnih sporočil in na socialnih omrežjih. Preko ankete je tako trenutno vpisanih 47 NVOjev in 32 samostojnih ustvarjalcev na področju kulture. Podrobnejša razvrstitev in opredelitev po prioritetnih področjih delovanja je vidna v grafih spodaj.

Ustvarjalce smo razdelili v različne sklope; Glasba, Fotografija, Vizualne umetnosti, Družbene dejavnosti, Uprizoritvene umetnosti, Komercialne dejavnosti in Prostori kreativnega ustvarjanja. Razdelitev je začasna, trenutno je potrebna zavoljo lažje sistematizacije portala. V sklopih je tudi nekaj organizacij, ki se ne ukvarjajo prvotno s kulturo ( KreatorLab, Tkalka, Mariborska kolesarska mreža ) a vsekakor spadajo med nujne sodobne mestne servise. Nasploh mislim, da moramo portal vsebinsko razširit po bolj modernih kriterijih, kot so zastarele kategorije, ki smo jih vajeni; in nujno je, da moderne mestne servise, delavnice in laboratorije namenjene skupni rabi podpremo, saj so ključni za mentalno in dejansko urbanizacijo vseh nas.


DOGODKI

Dogajanje v mestu smo razdelili na pet osnovnih kategorij

Dogodki v mestu in okolici  

Koncerti, partyji in glasbene prireditve

Razstave in večdnevni dogodki

Delavnice / seminarji / tečaji

Pozivi in natečaji

Osnovno poslanstvo portala je obveščanje o dogodkih. Vsi dogodki so vpisani v splošen koledar, ki ga najdete na dnu strani Dogodki

 

VSEBINE

Portal vsebinsko obiskovalcu trenutno ponuja naslednje vsebine/servise:  

AKTUALNO je stran posvečena trenutnemu dogajanju v mestu. Hitra izbira med aktualnimi dogodki in blogi, spodaj pa aktualno dogajanje v mestu.

Stran BLOG je zametek bloga, skratka literarnega dela portala, mišljenega kot prostor refleksije dogodkov in življenja v mestu. Pravkar tečejo pogovori z nekaterimi ustvarjalci za redne blogerske in strokovne prispevke o mariborski kulturi.

Podstran FOTOBLOG je namenjena spletnim razstavam mariborskih fotografov. S serijami avtorskih fotografij bomo poskušali prikazati dinamiko življenja ter zanimivosti in dogajanje v mestu.

Celomesečni pregled dogodkov; mrežni grafični prikaz naslednjih dogodkov v tekočem mesecu, z osnovnim opisom in časom eventa; razvršeni po kategorijah; prikaz koledarja, kjer so vpisani prav vsi dogodki v mesecu. Stran DOGODKI.

Trgovina izdelkov, storitev in servisev, ki jih nudijo vključene organizacije in posamezniki. Trgovina je ravnokar v nastajanju, testno verzijo najdete na strani SHOP.

Prikaz aktivnih NVOjev in samostojnih ustvarjalcev vpisanih v portal MITF. Posamezne opisne podstrani vpletenih, prikaz celotne strukture organizacij in njihovi vpisani naslovi v software mapbox so na strani USTVARJALCI

INFO podstran je namenjena osnovni prestavitvi portala Maribor is the future.


Portal deluje preko spletne tehnologije Squarespace ( www.squarespace.com ). Najlepše se gleda v 1920×1080 ločljivosti; prilagojen je vsem mobilnim napravam z iOS ali android sistemom. Squarespace je komercialna platforma z močnimi trgovinskimi in socialnimi moduli, ki omogočajo varno brskanje in poslovanje vsem uporabnikom sistema. Spletni portal sem v celoti izdeloval Igor Unuk, v produkciji Galerije Unuk od marca letos. Uporabljene avtorske fotografije nam je velikodušno dal v uporabo Dejan Bulut, dodaten foto material so prispevali fotografi Foto Kamre.  

Portal je dosegljiv tudi na alternativnem url naslovu: www.mariboristhefuture.com 

Na facebooku obstaja podporna stran:  https://www.facebook.com/novimaribor

Lahko nas sledite tudi na twitterju: https://twitter.com/novimaribor

TUKAJ je direkten link do ankete s katero se pridružite portalu!

Za vsa vprašanja, predloge, pobude smo odpri in dosegljivi na novimaribor@gmail.com