Alica na II. gimnaziji

 

Muzikal je premiero doživel oktobra. Tokrat je English Student Theatre II. gimnazije na oder postavil predstavo o Alici v čudežni deželi. Igra normalnega z nenormalnim je namenjena osnovnošolcem, vendar zgodba Lewisa Carolla ni najmanj toliko enostavna, saj večplastnost zgodbe ponudi vsakomur možnost za razmislek. 

V Alici je naša normalnost, kot jo poznamo in nam je vsem vsiljevana, tlačenje v okvirje in želja po vsesplošnem "normalnem" obnašanju postavljena na glavo. V njenem svetu je vse "nenormalno", zakoni narave in družbe so izničeni in obnašanje bitij, ki živijo v njemu, bi iz naše perspektive normalnega označili kot. Popolnoma nenormalno.  

Alica je tista, ki se pogumno spoprime s tem svetom čudes, ne okleva in se ne sprašuje, kdo ti ljudje so, ne boji se njihove drugačnosti. Konec koncev je Alica komaj mlado dekletce, ki se še ne obremenjuje s predsodki, ki jih najdemo v našem svetu in njena neizkušenost v resničnem svetu pomeni, da je lahko bolj odprta za nauke, ki jih najde v čudežni deželi.

Njeni starosti lahko pripišemo tudi željo po svetu nenormalnosti, kjer ne bi bilo strogih odraslih, pravil obnašanja in dolgočasnih obveznosti.  In naukov najde na tone. Ko se znebimo predsodka "normalnosti", lahko za nas postane smiselno karkoli. Norci lahko postanejo modreci. Nesmisli dobijo nov pomen, če le besede premečemo in pogledamo iz druge perspektive. 

II. gimnazija je znova na oder postavila kvaliteten muzikal z dodelano vsebino in izjemno kostumografijo. Predstava poskrbi za atraktivnost tudi z glasbenim izborom. Pesmi v predstavi tako dobijo novo globino, ko nas z njimi popeljejo skozi čudežno deželo. Tudi izvedba pesmi in koreografije so dodelane in dobro izpeljane. Med predstavo pozabiš, da sediš v šolskem teatru, saj so nastopajoči in sodelujoči pripravili predstavo na izjemno visokem nivoju. Da kolesje gledališča teče gladko, mora biti delovanje popolnoma usklajeno in ko to uspe doseči tako veliki skupini srednješolcev, je to še toliko bolj neverjetno in hvale vredno. 

V današnjem svetu je še toliko bolj potreben in pomemben odmik od sugestij vsakdana. Kalup normalnosti nam na vsakem koraku ponujajo mediji, revije ter internet in slej kot prej se vsi ženemo za normalnostjo, prestrašeni, da bi izstopali iz množice. 

Pozabljamo, da potrebujemo v življenju tudi zdravo mero dvoma in nenormalnosti. In kot se je zgodilo Alici - vsi se včasih znajdemo sredi ničesar. In včasih sredi ničesar najdemo sebe.