Moj sošolec Miha

 

Gledališka predstava, nogometna tekma, koncert... ne, ta konec delovnega tedna sem prebil v šoli. Pa ne pri pouku, ampak v amfiteatru naše II. gimnazije. V družbi mojih »(re)kreativnih« kolegov sem si ogledal muzikal Alica v čudežni deželi. V izvedbi EST-ja. Šolske skupine dijakov, ki premorejo bodisi igralske bodisi plesne sposobnosti. Poleg tega je zanimivo povedati, da vsi dialogi potekajo v angleščini, saj je to vendar English Student Theatre. Člani slednjega se ob pridružitvi zavežejo, da bodo večino popoldanskega časa v amfiteatru pilili, da bo muzikal vsak petek pred dvesto ljudi izgledal kar se da dobro.

Do sedaj sem si ogledal tri EST-eve predstave, a tokratna je bila po mojem mnenju najboljša. Imam sošolce, ki skrbijo, da v zaodrju gre vse kot po maslu in so mi povedali, da so za ta muzikal vložili kar šest mesecev vaje. Sprva jim seveda nisem verjel, toda v tem koncu tedna sem videl zakaj so se na zanj tako dolgo pripravljali. Toliko različnih scen, kostumov, glasbe. Bilo je nepozabno.

Zanimivo je bilo gledati igralce, ki jih tudi osebno dobro poznam. Lik v katerega sem se najbolj zagledal pa je bil Mad Hatter, po slovensko nori klobučar. Pa ne zaradi tega, ker v filmu ta lik predstavlja moj najljubši igralec Johnny Deep, temveč zaradi tega, ker ga v predstavi igra Miha Malenšek. 

Kdo za vraga je to? Je fant, ki ga poznam že od svojega šestega leta. Skupaj sva obiskovala glasbeno šolo oz. bila v istem razredu pri nauku o glasbi. Najine poti pa so pa se združile spet v prvem letniku gimnazije. Postala sva sošolca. Ne za dolgo, saj je letos odšel v razred mednarodne mature. Ob vsem naštetem ne najdem besede, s katero bi opisal trenutek, ko sem ga zagledal na odru v eni glavnih vlog. Od malega fantiča, ki pri melodičnih izvedbah skladb v glasbeni šoli ni dobival ravno blestečih ocen, je prerasel v pravega šovmejkerja. Upam, da svoj pevski talent izkoristi in se poda v igralske vode. Če ne v Sloveniji, pa v tujini.

Poleg dolgoletnega prijatelja sem na odru opazoval še enega »norca«. March Hare. Igral ga je Alex in je svojo vlogo poleg klobučarja Malenška odigral vrhunsko. Omenjena fanta imata vokal in odrsko prezenco, ki jima ju lahko zavidajo številni mlajši profesionalni igralci. Na odru pa igrata predvsem vlogi zabavljačev, kar jima karakterno več kot ustreza.

Alica v čudežni deželi kot muzikal me je zelo pozitivno presenetil. V amfiteater sem vstopil z nizkimi pričakovanji. Zapustil pa ga očaran. Lepše popestritve petkovega popoldneva si ne bi mogel predstavljati. Če bi pa že videno moral oceniti po lestvici od ena do deset, pa bil nedvomno izbral kar spodobno devetico.