Ko grem v Mariboru ven-ven…

 

Ko grem ven-ven, grem po navadi s sošolci. Lahko bi rekel kar z vsemi, saj nas je samo sedem v razredu. Ti naši »odhodi« v nočno življenje niso kaj prida pogosti, vendar ko se najde prosti čas in se v mestu odvija kakšen zanimiv dogodek, ne oklevamo dolgo oz. se samo vprašamo, kje in kdaj se dobimo.

Včasih je to izgledalo tako, da smo se dobivali na tradicionalnem mestu, v Magdalenskem parku, spili kakšno pivo ali dva, včasih še kaj več in se počasi odpravili proti klubu Plusminus. Vedno ko sem zašel v ta klub, je bilo to takrat , ko je se je odvijal največji dijaški party v mestu Prva Največja, kjer je bilo res veliko ljudi. Kaj veliko, enkrat se jih je zbralo več kot dva tisoč. Videl sem veliko starih prijateljev, bodisi iz osnovne šole bodisi od kod drugod, z njimi rekel kakšno, saj se z nekaterih nisem videl po dve leti. To je pozitivna stvar. Hja, spoznal pa sem tudi negativno plat tega partija.

Skoraj vsakega fanta, ki sem ga vprašal s kakšnim namenom, je prišel je rekel: »Prišo s'n na fixe.« Kaj za vraga bi naj to pomenilo, sem se spraševal. Sčasoma sem uvidel, da gre za punce, s katerimi izmenjaš slino samo za eno noč, primeš kar je za primit' in greš. Preprosto, toda v čem je poanta vsega tega. Zakaj dekleta to počno? To se sprašujem že dolgo časa. Še najbolj pa žalosti dejstvo, da gre med drugim tudiza dekleta, ki so nekatera stara manj kot petnajst let. V klub je vstop osebam mlajšim od petnajstih let sicer prepovedan, toda zato pa obstajajo »fake« osebni dokumenti. Varnostniki zagotovo vedo, da ne gre za ta prave osebe , ampak jim je vseeno, tako kot že vsem počasi v naši državi. Opravljajo zgolj svoje delo, varnost v tem primeru mladih pripadnic nežnejšega spola pa jih niti malo ne briga.


Fotografija: Igor Unuk

Fotografija: Igor Unuk


Pred kratkim sem govoril z očetom o teh »fixih« in je dejal, da tega, ko je bil najstnik, ni bilo. Obstajalo je neko dostojanstvo in etična pravila. Če je kakšno dekle lahko za roko držal, je bil že cel vesel. Danes pa je to na glavo obrnjena slika in ne vem, kam to vse skupaj pelje. Po moje pa se takšne in drugačne stvari glede deklet dogajajo zaradi pomanjkanja komunikacije v družini. Punce so vse bolj in bolj predrzne (ne vse, da ne bo pomote), vendar ne mislim samo na te ta »lahke«, ampak tudi na tiste, ki so v ljubezenski zvezi po kakšen mesec in že spijo pri fantih ali obratno ter imajo posledično spolne odnose. Poznam jih pa nekaj, ki so mlajše od mene, star pa sem sedemnajst let. Kaj sploh reči na to?

Dandanes, ko sem že malce odrasel, sem se naveličal takšnega »žuranja.« Raje zaidem na kakšno športno prireditev z vrstniki. Plusminus pa sem zamenjal s Štukom, kjer je zanimivejša in ne tako glasna glasba. No, ko smo že pri muziki, končal sem nižjo glasbeno šolo iz klavirja in vem katere pesmi so kvalitetne in katere ne. »Turbofolk balkanska« glasba igra najpomembnejšo vlogo v klubu ob Dravi, kar je žalostno. Gre pa hkrati tudi za poneumljanje ljudi, saj se v pesmih te zvrsti venomer ponavljajo bolj ali manj isti ritem, besedilo in način izvedbe skladbe.

Na Štuku pa imaš moč spoznati drugačne ljudi, v pozitivnem smislu, saj se z nekaterimi lahko zapleteš v kakšen resen pogovor . Ne tako kot v Plusminusu, kjer so na repertoarju poleg pomanjkljivo oblečenih »štirinajstletnic«, podna od glasbe še t.i. »babje čenče«,iz katerih nimaš nič kaj pametnega za izvedeti.

Skratka, v našem preljubem mestu nimaš kdo ve kakšne izbire kam iti v »lajf«. Upam, da se bo na tem kaj izboljšalo, vendar dvomim, saj je sprva treba Maribor postaviti na noge. Predvsem kar se tiče gospodarstva in industrije. Pomembno pa bi bilo postati tudi konkurenca drugim mestom v Sloveniji in tujini, zlasti na področju turizma. Šele nazadnje pa pride tisto, kar tudi nekaj v življenju šteje: zabava.