Loading Dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Filmske nedelje (in sobote) v Lutkovnem: Odpotovanje

23. aprila, 2022 19:00 - 6. maja, 2022 00:00

|Ponavljajoči dogodek (pokaži vse)

One event on 23. aprila, 2022 at 19:00

Dokumentarni film nas s pomočjo doslej neznanega arhivskega gradiva popelje v brezčasje globoke uglasbene poezije enega najboljših slovenskih glasbenikov Tomaža Pengova. V nedeljo se na projekciji pridruži tudi režiserka, s katero bo po filmu sledil pogovor.

* ODPOTOVANJE

dokumentarni film / Slovenija / 65 min / 2020 / Petra Pan Film / slovenščina

Tomaž Pengov (1949–2014) je zadnje dni preživel izoliran od sveta, ki mu je pel. Kralj melanholije je pred 7 leti zaspal, režiserka Petra Seliškar pa mu je poklonila avtorski dokumentarni film, kjer slišimo glas Tomaža ter pripovedi zgodb ljudi, ki jih je cenil (Andrej Zdravič, Tomo Križnar, Bogdana Herman, Jani Kovačič, Jerko Novak, Borut Telban, Andrej Detela, Sonja Porle idr.). Glasbeni album Odpotovanje je zasluženo pozornost dobil v 80. letih ob ponatisu plošče, dokumentarni film Odpotovanje pa nas usmeri v globino in začetke slovenskega kantavtorstva izjemnega kitarista in pesnika Tomaža Pengova, ki je v svoji glasbi ujel brezčasnost. Ne glede na slabo promocijo, komercialno neopremljenost, slovensko spregledanost avtorja, je Pengov obveljal za najboljšega domačega kantavtorja, ki je svoje nežne pesmi s pretanjenimi poetičnimi besedili odel v krhko, a aranžmajsko zapleteno glasbeno obleko. V dokumentarnem filmu je veliko doslej slabo znanega video arhivskega gradiva, ki so ga ustvarjalci filma izbrskali v dokumentacijah RTV Slovenija, AGRFT-ja in Slovenskega filmskega arhiva.

»Tomaž Pengov je s svojim delom, ki nam ga je zapustil, naredil preskok v času in ne more kar tako v pozabo. V procesu filma sem spoznala Tomaževe prijatelje, res posebne ljudi. Odpotovanje pa je majhen poklon velikemu avtorju.« – Petra Seliškar, režiserka

Vstopnice si zagotovite na blagajni Lutkovnega gledališča Maribor, na Vojašniškem trgu 2a. Blagajna je odprta od torka do petka med 10. in 13. uro, v četrtek tudi med 15. in 18. uro, v soboto med 9. in 11. uro ter uro pred vsako predstavo. Nakup vstopnic je možen tudi na SPLETU.

Vstopnina: 5 €

* Konzorcij Film in Maribor sestavljamo  Pekarna Magdalenske mreže,    Društvo za razvoj filmske kulture – DRFK,    Film Factory Maribor,    Zavod MARS Maribor,    Društvo Mitra   “Filmske nedelje v Lutkovnem” pripravljamo v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor in sofinanciranjem Mestne občine Maribor.


Povezava do originalnega članka

Podrobnosti

Začetek:
23. aprila, 2022 19:00
Konec:
6. maja, 2022 00:00
Kategorija: