Back to All Events

Žiga Brank, Petar Milić

  • Unionska dvorana Prešernova ulica 3 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
69834092_2868690099827169_7899193032057028608_o.jpg

Ko razmišljamo o življenjskem opusu Ludwiga van Beethovna, nas prešine, kako polna nasprotij je njegova glasba. Kar težko si je zamisliti osebnost, ki bi bila zmožna takšnih presežkov in skrajnosti. Verjetno je prav iz tega pognal mit o Beethovnu kot neprilagojenem romantičnem geniju, ki je razvnemal domišljijo glasbenikov in literatov desetletja, celo stoletja po njegovi smrti. Opisovali so ga kot divjega in težavnega, a tudi milega in nežnega; in res, njegova glasba ponuja gradivo za prav vsako od teh podob velikega skladatelja.

O tem, kakšnih skrajnosti je bil Beethoven zmožen, nazorno pričata njegovi najbolj priljubljeni sonati za violino in klavir, zgodnejša Pomladna ter poznejša Kreutzerjeva sonata. Znotraj istega abstraktnega vzorca je znal Beethoven ustvariti dva izrazito različna glasbena univerzuma. Sonata op. 25 pričuje o blagem in družabnem Beethovnu, ki je znal z vtisom lahkotnosti stresati salve milozvočne glasbe. Sonata op. 47 pa kakor da strni vse, kar je bilo v tem umetniku spotikljivega: demoničnost, samosvoje uporništvo, nezadržno potrebo po tem, da se njegov glas sliši. Kreutzerjeva sonata je koncertantno virtuozno delo tako intenzivne dramatičnosti, da je neki ugledni kritik ob zaključku ene njenih prvih izvedb zapisal, da je bil pravkar prisiljen pretrpeti »nekakšen estetski ali artistični terorizem«. In čeprav se zdi ta stavek iz današnje perspektive nenavaden, nam vsekakor daje misliti. Velika umetnost verjetno res ne more nastati po hitri poti milozvočnosti in všečnosti.

Tega se zavedata virtuoza, ki bosta za nas zagrizla v sladko-kislo jabolko Beethovnovih sonat. Žiga Brank in Petar Milić sta se uveljavila kot zelo zanimiva, pronicljiva in prepričljiva slovenska glasbenika, ki jima bolj kot zunanja dopadljivost ustrezata preiskovanje in posredovanje globljih resnic, ki jih nosi v sebi notno črtovje velikih del. Njun pristop jima zagotavlja privržene poslušalce, ki se na koncertih potopijo v neštete plasti glasbe in v resnični blišč in lepoto, ki se skrivata v njenih globinah.


✨ 4. koncert Komornega cikla 2019/2020

Izvajalci:
Ziga Brank, violina
Petar Milić, klavir


Spored:
Ludwig van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 5 v F-duru, op. 24, »Pomladna«
***
Ludwig van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 9 v A-duru, op. 47, »Kreutzerjeva«


✨ Več informacij: http://bit.ly/2m2wNcp

Earlier Event: March 12
Džumbus
Later Event: April 20
Beethovnov orkester iz Bonna