Back to All Events

Ivan Mijačević: Slovenska jabolka nepravilnih oblik


  • GT22 22 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
69829387_2673963095960804_128005452943327232_n.jpg

24. Festival Performa in 13. Platforma - Festival Sodobnega Plesa Maribor vabita na premiero avdiovizualne instalacije Slovenska jabolka nepravilnih oblik avtorja Ivana Mijačevića.

V letu 2019 združena festivala Platforma&Platforma v središče postavljata oralnost in z njo okus ter vabita gledalce, da se pridružijo ob okušanju umetnosti. Umetnost, ki nam poskuša ponuditi drugačno izkušnjo – estetsko in doživljajsko – namreč na usta in okus ne pozablja. Naj bo metaforično naslavljanje “okusa” drugega, drugosti, anomalij ali pa zgolj poskus prestrukturiranja uprizoritvenih prostorov v prostore srečanja, začasne, med seboj povezane skupnosti.


🍎 O PREDSTAVI 🍏

▪︎ 21. in 22. 9., 18.00 - 20.00 (vsakih 15 minut) / BlackBox, GT22
◼︎ IVAN MIJAČEVIĆ: SLOVENSKA JABOLKA NEPRAVILNIH OBLIK
▪︎ Premiera avdiovizualne instalacije / Trajanje: 15 min

Avtor: Ivan Mijačević
Svetovanje: Jasmina Založnik
Produkcija: MKC Maribor, Zavod MOJa KreacijA, 2019
Koprodukcija: GT22, Fundacija sonDA

"Slišal sem za kratkometražni film, v katerem je voditeljica kuharske oddaje pripravila obrok za štiričlansko družino. Nabavna cena sestavin ni presegala zneska, ki ga ima za obrok na voljo štiričlanska britanska družina na robu revščine. Rad gledam oddaje o kuhanju. Kuham za nekaj več ljudi kot v tisti oddaji. Doma, ne pa ob morju kot kuhar na zaslonu. Zatemnim zaslon, poslušam. Utišam zvok ter gledam barve in oblike živil, ki jih (ne)poznam. A jih ne vonjam in okušam. Čeprav se mi na trenutke dozdeva, da jih. Da bi se čim bolj približal obsedenosti štirindvajseturnih kuharskih potopisov, obsesivno snemam svoje kuhinjske pustolovščine. Morda opazim brv, ki vodi čez prepad med razpokama v sliki. Morda se izriše nekaj, kar tiči na dnu brezna, ki zeva med potrošnikovim naslonjačem in oknom v svet."


👨🏻‍🍳 O AVTORJU 👨🏻‍🍳

Ivan Mijačević, skladatelj, koreograf, plesalec in pedagog, pomočnik vzgojitelja predšolskih otrok in magister razsemenjevanja plesa v sodobnem kontekstu, poglobljeno raziskuje odnos glasbe in plesa, kar kot poseben učni predmet predava na plesnih, gledaliških in glasbenih akademijah, šolah in studijih doma in v tujini. Sodeluje v umetniških kolektivih inability crew, sz3 in danceCO ter sklada glasbo in koreografira odrski gib v gledališčih.


🍫 VSTOPNICE 🍫

Vstop je brezplačen!


🍇 ORGANIZACIJA 🍇

Festival organizirajo:
MKC Maribor, Plesna Izba Maribor in zavod MOJa KreacijA

Festival so omogočili:
Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo, Urad RS za mladino

Medijski pokrovitelji: Radio Maribor, Maribor24.si


🍌 VEČ INFORMACIJ 🍌
www.festivalplatforma.si in mkc.si/performa-platforma-2019

Earlier Event: September 21
Polaroidni Maribor
Later Event: September 21
Vidno in nevidno gledališče