Back to All Events

Shifting Baselines


  • Lutkovno gledališče Vojašniški trg 2a Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
70621527_771483959940594_1082501276656205824_n.jpg

16. 10. 2019 / 17.00 / Minoritska cerkev
Shifting Baselines: Teoretsko srečanje in fizični uvod za publiko
19. 10. 2019 / 18.00 / Maribor Lutkovno gledališče Maribor
Shifting Baselines: Izkustveno gledališče (zaključna produkcija)

V okviru festivala Borštnikovo srečanje bo Lutkovno gledališče Maribor od 16. do 19. oktobra postalo prostor sodelovanja med umetniki in znanstvenimi raziskovalci iz Nemčije, Avstrije in Slovenije. Na štiridnevni umetniško-znanstveni platformi bomo poskušali osvetliti različne vidike in razsežnosti fenomena 'shifting baselines' ter organizirali dva javna dogodka, ki bosta obiskovalce popeljala na eksperimentalno potovanje po 'shifting baselines' v fizičnem, teoretskem, vizualnem kot tudi performativnem smislu.

Projekt Shifting Baselines opazuje in premišljuje transformativne procese, ki jih opisuje kot odnose med zaznavami, vrednotami in vzorci dejanj na eni strani, in kot spreminjajoče se okolje na drugi. Pogosto se zgodi, da procesov spremembe, ki preoblikujejo pogoje družbenih okvirov, ljudje in družbe, v katerih potekajo, ne prepoznajo, ker se jim istočasno – in prav tako nezavedno – spreminjajo tudi percepcije, vrednote in vzorci delovanja. Posledično celo pomembnih zgodovinskih dogodkov ali sprememb pogosto ne prepoznamo ali se z njimi ne spoprimemo v trenutku, ko se zgodijo.

Skupina kuratorjev – Petra Hazabent, Mona Schwitzer in Philipp Krüger – bo skupaj z vsemi 14 udeleženci vzpostavila različne ustvarjalne formate: SB_PODIUM kot prostor diskurza, SB_LAB kot prostor ustvarjanja in raziskovanja ter SB_KLUB kot prostor refleksije med umetniki, znanstvenimi raziskovalci in občinstvom. V formatu 4 dnevnega dogajanja, kjer se bosta odvila dva dogodka je prvi zastavljen kot teoretski in fizični uvod v sam fenomen ter drugi kot izkustveno gledališče oziroma izkušnjo v kontekstu fenomena in ustvarjalnih praks vseh akterjev.

SODELUJOČI UMETNIKI in ZNANSTVENI RAZISKOVALCI: Matthias Wanner, Simon Belak, Daphne Büllesbach, Sandra Chatterjee, Jan Tage-Kühling, Robert Läßig, Katja Legin, Pablo Leiva, Elena Messner, Blaž Ploj, Jovita Pristovšek, Andrea Sodomka, Anja Bornšek, Tomaž Tomljanović / Dualik Street-Fashion.

SKUPINA KURATORJEV: Petra Hazabent, Mona Schwitzer / Mona Maria Mikula and Philipp Krüger / Phil le Krueger

PARTNERJI PROJEKTA: Nagib Maribor, Goethe-Institut Ljubljana, Avstrijski kulturni forum Ljubljana / Österreichisches Kulturforum Laibach,Festival Borštnikovo srečanje, Maribor Puppet Theatre.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.
Vstopnine ni, število mest pa je omejeno!

Earlier Event: October 16
Pedagoška načela v gledališču
Later Event: October 16
Demolition Group in Tudosok