Back to All Events

Maribere: Druga preteklost

  • Wetrinsky 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
69963436_2447721982002750_4915647962136182784_n.jpg

Roman Druga preteklost začne Möderndorfer pripovedovati z zgodbo o Petru in Mojci. Da je zgodba jasnejša, nadaljuje s pripovedjo o dogodkih, ki so se zgodili 2 generaciji prej. Tako preko dogajanja v namišljeni vasi Dolina spremljamo dogodke pred, med in po slovenski osamosvojitvi. Tako spoznamo celotno zapleteno zgodbo, ki je pripeljala Petra in Mojco do tega, da sta se spoznala. Preko bogatih družin, lokalnih veljakov, neuresničenih ljubezni, bega pred nasprotniki se počasi prebijamo proti sedanjosti.
Med pripovedovanjem te zgodbe pa dobivamo inserte iz avtorjevih pogovorov s prijateljem, ki mu je povedal za en del zgodbe in njuna razpredanja o tem, kaj je preteklost in kaj je resnica. Večna (slovenska) debata o partizanih in domobrancih dobi nove razsežnosti in enoznačnih odgovorov ni. Vsak je realnost doživljal iz svojega vidika in zato je interpretacij toliko kot je ljudi.

“Torej ne obstaja ena sama preteklost. Obstaja neskončno preteklosti, kot v naravi obstaja neskončno oblik vsega, kamenja, rastlin, žuželk, velikih in malih živali, mikrobov enake in različne vrste, vsak je drug in vsak je drugačen ...‬”

Vabljeni, da preberete knjigo in sodelujete v pogovoru o knjigi.