Back to All Events

Beli očnjak - Multimedijska pustolovščina

  • SNG Maribor 27 Slovenska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
69869263_2451790561536512_8003411714869559296_n.jpg

Pustolovski roman Beli očnjak (1907) ameriškega pisatelja Jacka Londona govori o pol psu, pol volku v obdobju zlate mrzlice na Aljaski. Kraji in časi so divji, nasilni in neprijazni, sploh za bitje, ki nikamor ne spada – volkovi ga izločijo, psi ga ne sprejmejo, ljudje ga zaničujejo in zlorabljajo. Njegova divja in besneča narava mu zagotavlja preživetje, v nenehnem soočanju z nasiljem in sovraštvom ostaja oddaljen, nezaupljiv in samotarski. Srečanje s Scottom je ključno: ali je po letih sovražnosti zmožen sprejeti naklonjenost, prijaznost in dobroto? Se bo prepustil človeku in se mu pustil udomačiti?

Predstava dosledno ohranja, celo poudarja prvoosebno romaneskno perspektivo z izvirno uporabo kamere v vlogi protagonista. Občutljiva, točna in premišljena "igra" kamere omogoča hkratnost celovitih in preglednih prizorov ter intimnih in pretresljivih "close-upov", ki protagonista vzpostavljajo kot čuteče, misleče in hrepeneče bitje.

*****
Sklop: Mlado gledališče

Predstava bo v Stari dvorani SNG Maribor, traja 1 uro in nima odmora. Sledi pogovor z ustvarjalci po predstavi
Predstava je v češkem jeziku s slovenskimi nadnapisi, namenjena starostni skupini 10+.

Produkcija: Gledališče DRAK (CZ)
Premiera 2018

*****
Režiser Jakub Vašíček
Dramaturg Tomáš Jarkovský
Scenografa Antonín Šilar, Tereza Venclová
Avtor glasbe Daniel Čámský


Zasedba
Jan Popela, Milan Hajn, Luděk Smadiš, Milan Žďárský, Jiří Vyšohlíd, Dominik Linka

*****
V letu 2018 so bili Tomáš Jarkovský, Jakub Vašíček in Antonín Šilar nagrajeni za uprizoritveni koncept na festivalu Skupova, Vašíčka so za najboljšo režijo v sezoni 2017/18 na področju alternativnega in lutkovnega gledališča nagradili tudi češki gledališki kritiki, predstava pa je hkrati prejela še pomembno nacionalno nagrado Erik kot najboljša lutkovna predstava sezone.

Predstavi sledi delavnica Kamera na odru o ustvarjalni uporabi multimedijskih sredstev na gledališkem odru, namenjena mladim ustvarjalcem.

Earlier Event: October 15
Eichmann v Jeruzalemu
Later Event: October 16
Pedagoška načela v gledališču