Back to All Events

Beethovnov orkester iz Bonna

  • Narodni dom 9 Ulica kneza Koclja Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
68974796_2817981198231393_7316378296545968128_n.jpg

Le redki orkestri verjetno čutijo tako tesno privrženost in spoštovanje do Ludwiga van Beethovna kot ravno tisti, ki nosi njegovo ime in deluje v njegovem rojstnem Bonnu.

Beethovnov orkester iz Bonna (Beethoven Orchester Bonn) je bil ustanovljen leta 1907 in je zven brusil pod vodstvom velikih dirigentov, kot so Richard Strauss, Max Reger, Dennis Russel Davies in Kurt Masur. Danes ga vodi Dirk Kaftan, s katerim orkester išče ognjeni beethovnovski duh v našem času. Glasbeniki v klasični glasbi odkrivajo aktualno in sodobno ter s tem nagovarjajo poslušalce naše dobe. Ne preseneča torej, da se je orkester močno zasidral v srca someščanov. Vrhunska raven, ki jo dosegajo glasbeniki, prepriča največja svetovna glasbena središča, Kaftanovo zaupanje v moč povezovanja in združevanja pa pritegne k skupnemu muziciranju mnoge izjemne osebnosti.

Pri interpretaciji Beethovnovega Drugega klavirskega koncerta bodo glasbeniki sodelovali z Janom Lisieckim, mladim kanadskim pianistom poljskih korenin. Lisieckega pri njegovih svežih štiriindvajsetih letih podpira množica navdušenih kritikov in privržencev, že od petnajstega leta dalje pa redno snema tudi za ugledno založbo Deutsche Grammophon. Njegovo igro primerjajo z dihom – tako naravno namreč zveni. Lisiecki ne podlega mladostniškim pastem in uporništvu brez razloga, temveč dela velikih mojstrov poustvarja tako, da v njih obudi lepoto in blišč, ki sta bila izvorno položena vanje.Koncert, ki želi slediti pravemu Beethovnovemu duhu, ne bo minil brez vpletanja aktualnosti in nove glasbe. Za to bo poskrbela kratka skladba uglednega nemškega skladatelja (in klarinetista) Jörga Widmanna. Sklenimo zgodbo o poslanstvu glasbenikov iz Bonna s Kaftanovimi besedami: »Smo sredi […] Beethovna. Bonna. Pripovedujemo napete zgodbe z in brez besed, da lahko skupaj opazujemo preteklost, jo na novo osvetlimo in nato tisto dobro vzamemo s seboj v spremembe, ki jih s seboj prinaša vsak čas.«


✨ 5. koncert Orkestrskega cikla 2019/2020

Izvajalci:
Beethovnov orkester iz Bonna (Beethoven Orchester Bonn)
Dirk Kaftan, dirigent
Jan Lisiecki, klavir


Spored:
Jörg Widmann: Con brio, koncertna uvertura za orkester
Ludwig van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 2 v B-duru, op. 19
***
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 7 v A-duru, op. 92


✨ Več informacij: http://bit.ly/2TsSrDw

Earlier Event: March 25
Žiga Brank, Petar Milić
Later Event: May 14
Maribor Swing Festival 2020