Redni tečaj afriških plesov v Mariboru
Sep
16
to Jun 15

Redni tečaj afriških plesov v Mariboru

69425524_1320770941440682_9080034624406552576_o.jpg

Tečaj afriških plesov zajema tradicionalne plese iz zahodne Afrike. Ti plesi so globoko povezani z glasbo in ritmom, zato je za njih pomembno izvajanje bobnanja v živo. Na tečaju udeleženci spoznajo osnovne zakonitosti gibanja pri afriških plesih, se naučijo tipične korake za določen tradicionalni ples, njegovo kulturno ozadje in namen, spoznajo značilno ritmično spremljavo za posamezen ples ter pesem. Afriški plesi so zelo energični in jih priporočamo ljudem, ki jih zanima aktivno gibanje ob spremljavi žive glasbe.
Afriške plese plešemo bosi in v udobnih oblačilih, ki nam omogočajo svobodno gibanje. Tečaj je primeren za mladino in odrasle.

Tečaj vodi Dalanda Diallo, plesalka in plesna pedagoginja. Svojo plesno pot je začela na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, na oddelku za sodobni ples. Nadaljevala je v Študijski repertoarni skupini PS Intakt, kjer je imela priložnost sodelovati s priznanimi domačimi in tujimi koreografi: Matjaž Farič, Matej Kejžar, Eča Dvornik, Tanja Skok, Michael Ruegg (Švica), Elena de Vega (Španija), Faustin Lyniekula (DR Kongo).
Izobraževala se je na delavnicah v Sloveniji in tujini, v afriških plesih pa se je izpopolnila v plesnem centru Georges Momboye v Parizu in pri priznanem plesnem ansamblu Les Merveilles de Guinee iz Gvineje. Kot plesalka je sodelovala v plesnih predstavah Bare Kolenc (Bela, Križ na gori) in Maše Kagao Knez (Moi Toi Nous, Dia Diasso Diasspora, Momentum-Avenija ujetih trenutkov, Koncert za Mam) kot koreografinja pa je ustvarila predstavo Na vseh štirih v produkciji Plesne izbe Maribor in predstavo Duet za tolkala in stopala. Je soustanoviteljica Kulturno umetniškega društva Baobab, ki deluje tudi na področju afriške umetnosti ter soustanoviteljica afriškega pevskega zbora Sankofa.


Brezplačna predstavitvena ura bo potekala 16.9. ob 18h v večnamenski dvorani Vetrinjskega dvora.
Termin delavnic: ponedeljki ob 18h v večnamenski dvorani Vetrinjskega dvora
Cena tečaja je 35 eur na mesec.
Za več informacij pišite na: info@baobab.si

View Event →
Jure Kravanja - Zemljin vid
Sep
16
to Oct 30

Jure Kravanja - Zemljin vid

70502764_2554474337933604_5669925819397439488_n.jpg

Jure Kravanja je znan po dovršeni kompozijziji in prefinjeni estetiki. S tokratno serijo se je podal v višino in nam predstavlja motive, kot ji vidijo ptice. Z uporabo drona je posnel neverjetne kompozicije, ki po večini delujejo abstraktno.

O avtorju
Jure Kravanja je bil rojen v Celju, kjer je obiskoval gimnazijo, v Ljubljani pa je na Filozofski fakulteti
končal študij sociologije in pedagogike. Od malih nog ljubitelj filmov, je verjetno prav iz njih črpal neusahljivo zanimanje za podobe, ki so ga vodile k fotografski umetnosti s katero se ukvarja deset let.
V letu 2006 in 2007 je bil drugi najuspešnejši razstavljalec v okviru FZS, v letu 2008 in 2009 pa najuspešnejši. Istega leta mu je Umetnostni svet Fotografske zveze Slovenije podelil razstavljalski
naslov »mojster fotografije«. Uvrstil se je tudi v ožji izbor EMZIN natečaja za Fotografijo leta v Cankarjevem domu v letu 2006 in 2009, na sprejetje del na razstavo Sodobne fotografije na Slovenskem »Nova F« v mariborski Umetnostni galeriji, ter »Castrum foto 06 – Podobe železa« v Pilonovo galerijo v Ajdovščini. Imel je dvaindvajset samostojnih razstav in več deset skupinskih razstavah doma in po svetu. Kot fotograf je sodeloval pri ustvarjanju nove monografije o Celju ter pri ustvarjanju posebnega celjskega koledarja, kakor tudi pri monografiji psihiatrične bolnice Vojnik
ter monografiji Rogaške Slatine. Svoje fotografije je imel objavljene v več domačih in tujih revijah.
V svojem fotografskem delovanju poizkuša združiti narativno in sporočilno razsežnost podob, kot tudi njihove čisto likovne dimenzije. Motive fotografiranja išče v naravi, arhitekturi in urbani pokrajini, neusahljiv izziv pa so mu podobe človeka, vpetega v urbano okolje.
Je eden izmed ustanovnih članov Društva fotografov Svit. Od leta 2008-2012 je bil član Izvršilnega odbora FZS, zadnje leto pa je član njegovega Umetniškega sveta.
Pred štirimi leti je v praksi udejanil idejo o fotografiji kot diagnostičnem,terapevtskem in izraznem sredstvu in jo izvajal kot kreativni terapevt v Kliničnem psihiatričnem centru Polje, Ljubljana. Je soustanovitelj Zavoda za fotografsko terapijo. Sedaj se posveča temu delu v Zavodu za usposabljanje invalidne mladine Kamnik.

Read more: https://www.galerijastolp.com/news-/jure-kravanja-grafije/

View Event →
Ustvarjalni vrtiljak: Ustvarjalna druženja za mlade, 13–29 let
Sep
19
to Nov 28

Ustvarjalni vrtiljak: Ustvarjalna druženja za mlade, 13–29 let

69283077_2507111672840442_419975165061890048_n.jpg

USTVARJALNI VRTILJAK: Ustvarjalna druženja za mlade
Vsak četrtek razen med počitnicami, 16.00–18.00
Od 19. 9. do 28. 11. 2019
Marsova izba, Vetrinjski dvor

Ustvarjalni vrtiljak so druženja, namenjena različnim interesnim skupinam mladih, starih od 13 do 29 let. Spoznavamo različne tehnike v oblikovanju, likovnih smereh, starih obrteh in v skupini ustvarjamo. Lotevamo se zanimivih projektov, izdelujemo scenske elemente, se brusimo v ročnih spretnostih, predvsem pa se družimo. Delavnice spodbujajo sodelovanje, izmenjavo znanj, idej in mnenj.

Ustvarjalni vrtiljak vodi Lana Erlač in mentorice Zavoda MARS Maribor.

Na Ustvarjalnem vrtiljaku ni napačnega vprašanja, ker se vsi učimo od vseh.

CENA: brezplačno
OBVEZNE PRIJAVE in več informacij na telefonski številki 031 883 870 (Lana).

Zavod MARS Maribor

View Event →
JAVNI POZIV ZA PODPIS PETICIJE:  BRING BACK CULTURE, MS. PRESIDENT! BRING CULTURE BACK IN THE COMMISSIONER GABRIEL'S TITLE
Sep
20
to Oct 20

JAVNI POZIV ZA PODPIS PETICIJE: BRING BACK CULTURE, MS. PRESIDENT! BRING CULTURE BACK IN THE COMMISSIONER GABRIEL'S TITLE

Organizacija Culture Action Europe je ob novem pozicioniranju direktoratov Evropske komisije izrazila zaskrbljenost, ker je iz imena direktorata komisarke Gabriel kultura izpuščena in na spletni platformi Avaaz objavila peticijo, naslovljeno na predsednico Evropske komisije.

Vabljeni,  da informacijo o tej peticiji posredujete naprej predvsem pa vabljeni k podpisu.

Peticija je objavljena na https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/Ursula_von_der_Leyen_Bring_culture_back_in_the_Commissioner_Gabriels_title/details/.

Od pozicioniranja kulture na ravni Evropske Unije in s tem vrednotenja njenega pomena je posledično odvisna tudi kultura v Sloveniji.

SIGN PETITION: Bring back culture, Ms. President! Bring culture back in the Commissioner Gabriel's title

https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/Ursula_von_der_Leyen_Bring_culture_back_in_the_Commissioner_Gabriels_title/details/

View Event →
TranceWorks - potovanja z dihom in zvokom
Sep
20
to Dec 13

TranceWorks - potovanja z dihom in zvokom

67820876_2409238179115678_4913810403328262144_n.jpg

TranceWorks
:::::::::::::::::::::
Enkrat mesečno vas vabim na eksperimentalno-izkustvene delavnice/"potopitvene" koncerte, ki bodo v prvem delu vsebovali predstavitev in izvedbo zelo intenzivnih dihalnih vaj; v drugem delu pa bodo udeleženci popeljani na notranje potovanje in/ali globoko sprostitev s pomočjo zvočno-glasbenega izvajanja v živo s chakapo, tolkali, ropotuljami, glasom, piščalmi, Koshi bells, itd.
V okviru delavnic bom predstavil tudi lastno delo z določenimi drugimi tehnikami in pristopi.

KJE – Holističen center Moč srca, Maribor

KDAJ – v PETEK 20.09. od 19:00 do 21:00
PETEK 18.10. od 19:00 do 21:00
PETEK 15.11. od 19:00 do 21:00
PETEK 13.12. od 19:00 do 21:00

KDO – vodi Andrej Hrvatin alias Nimetu, glasbenik in oblikovalec zvoka ter avtor Nimetu Antidepressant metode (več informacij: www.nimetu.org )

CENA: prostovoljni prispevki

PRIJAVE na: info@satoration.org

Udeleženci s seboj prinesete podlogo za ležanje (nekaj jih je na voljo v prostoru), vodo in po želji kakšno koco za pokriti. Oblečeni bodite v udobna oblačila

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Namen delavnice - butičnega zvočnega dogodka je, da hkrati odnesete s seboj nekaj koristnih tehnik za domačo uporabo, kakšen nov (v)pogled ali inspiracijo ter da doživite posebno zvočno doživetje, ki vas lahko popelje v globoko imaginacijo in notranje svetove.

Andrej Hrvatin -.Nimetu je glasbenik in oblikovalec zvoka, ki več kot 20 let raziskuje tudi spremenjena stanja zavesti ter globlje učinke zvoka na ljudi.

Kakovost njegovega tovrstnega delovanja so prepoznali tudi nekateri vodilni "igralci" na tem področju iz tujine, saj je pravkar izšla njegova glasba z dodanimi Hemi-sync frekvencami, za pomembno ameriško založbo Hemi-sync ( https://hemi-sync.com/product/heros-journey/ - zapuščina Robert A.Monroe-ja) ter sodeluje na novem "šamansko-potovalnem" albumu tolkalca in transpersonalnega psihologa Byrona Metcalfa in pevke Jennifer Grais (oba glasbenika, ki sta sicer imela tudi impresivno kariero v "običajni" glasbi) sta napredna praktikanta core šamanizma, Byron Metcalf pa je tudi transpersonalni psiholog ter legenda "trans" vzbujajoče tolkalske glasbe - sodeloval je tudi s takimi legendami "psihadelične" revolucije, kot sta Stanislav Grof in Ralf Metzner)

Več informacij o avtorju delavnice: www.nimetu.org

Video: https://vimeo.com/268138675

Intervju v Večeru: https://www.vecer.com/publiko-razvajam-ne-podcenjujem-je-6245701

View Event →
Mini šivalnica popravljalnica: tečaj šivanja za otroke
Sep
26
to Dec 6

Mini šivalnica popravljalnica: tečaj šivanja za otroke

69392225_2425739787480801_3550058914189934592_o.jpg

Tečaj šivanja za vse otroke (9+), ki bi se radi naučili osnov šivanja s šivalnim strojem.
Tečaj je namenjen vsem, tako popolnim začetnikom kot tistim, ki bi radi ponovili osnove. Vodila vas bom med sestavnimi deli stroja, vpeljala v napeljevanje niti, naučila pravilne izbire igel, botrovala prvemu šivu in vas spremljala pri vseh naslednjih, vse do spretnosti šivanja s strojem. Med to potjo bomo spoznali tudi vrste tekstilij in kje se le te uporabljajo, lotili se bomo prerisovanja krojev iz krojnih pol, kot tudi risanja lstnih krojev.

Zaželeno je, da na tečaju rokujemo s svojim šivalnim strojem, ker ima kot vsak drug stroj tudi šivalni svoje značilnosti in posebnosti. Za tiste, ki te možnosti nimate, pa jih imamo na zalogi.

Tečaj poteka v manjših skupinah (največ 4 osebe), saj je pristop k poučevanju individualen. Zato so PRIJAVE OBVEZNE.

Prijava je možna po e-pošti: nina@ninarozina.com ali po telefonu: 041 875 759 (Nina).

Tečaj poteka ob ČETRTKIH od 16.00 do 19.00 ure .

Imamo 10 srečanj po 3 ure, skupaj 30 polnih ur.

Termini: 26.9., 3.10., 10.10, 17.10., 24.10., 7.11., 14.11., 21.11., 28.11., 5.12.2019.

CENA je 255 €/tečaj**, ki vključuje orodja ter znanja in vedenja, ki jih delim z vami.
** Plačilo je možno v enkratnem znesku ali na obroke. Ob prijavi je potrebno v roku dveh dni poravnati akontacijo 50€ (podatke prejmeš po e-pošti), preostanek ali prvi obrok pa ob začetku tečaja.

Nadomeščanje izpuščenega termina ni zagotovljeno, je pa možno po dogovoru na katerem od naslednjih terminov oziroma ko bo za to razpisan poseben termin.


Za več informacij sem vam na voljo po e-pošti ali po telefonu.


Nina Logar

View Event →
Prebudi svoje telo
Sep
27
to Dec 20

Prebudi svoje telo

69945101_1086448251565884_1695056397244301312_o.jpg

PREBUDI SVOJE TELO!

Vabljeni vsak petek ob 9.30 do 10.30 na jutranjo plesno –gibalno uro, ki jo bo vodila profesionalna koreografinja, plesalka in pedagoginja Tina Dobaj. Plesna ura je namenjena vsakemu, ki si zjutraj želi prebujenega in ozaveščenega telesa ter začeti dan s polno energije.
Plesno – gibalna ura bo vsebovala plesne elemente skozi trening, kjer jih bo Tina prepletala z vajami iz Chi Gonga, tudi Pilatesa, vendar bodo vaje osredotočene na plesno dinamiko in ozaveščanje telesa.
Na koncu tudi ne bo manjkal shiatsu dotik ( shiatsu je japonska manipulativna masaža) in sprostitvene tehnike ( gibalne in masažne).
Na brezplačno prebujanje telesa lahko pridete 27.9 ob 9.30.

Začetek jutranjih prebujanj pa bomo začeli s 4. 10!

Cena posamične vadbe: 10 EUR
Cena dvomesečne vadbe : 50 EUR ( 25 Eur na mesec).
Možnost vplačila za dva meseca vnaprej!

Prijave na: dobaj.tina@gmail.com

Kje: V prosotru Hiše Zahir, Židovska ulica 14, Maribor

View Event →
Umetnost danes: Šola novomedijske umetnosti, 10+, mladi, odrasli
Oct
4
to Oct 22

Umetnost danes: Šola novomedijske umetnosti, 10+, mladi, odrasli

71334576_2528822900669319_9116843198507909120_o.jpg

UMETNOST DANES: Šola novomedijske umetnosti, 10+, mladi, odrasli
Vsak torek, razen med počitnicami, 16.00–18.00, do 19. maja 2020
Marsova izba, Vetrinjski dvor

V želji spodbuditi mlade in odrasle k spoznavanju in ustvarjanju novomedijske umetnosti, Zavod MARS Maribor že drugo leto zapored organizira Šolo novomedijske umetnosti (prej Arduino). Izraz novomedijska umetnost zajema različna umetniška dela in prakse, ki se ukvarjajo z novomedijskimi tehnologijami ob svojem nastanku.

V celoletnem programu se bomo 1x tedensko srečevali v manjši skupini do 5 udeležencev, saj delo zahteva veliko individualnega pristopa. Začeli bomo z uvodom v novomedijsko umetnost s primeri, nadaljevali z uvodom v delovanje mikrokontrolerja Arduino, nato pa se ukvarjali s praktičnim delom z mikrokontrolerjem in s preprostimi primeri elektrotehnike ter s snovanjem in z realizacijo lastnega projekta, ki ga bomo predstavili na zaključni razstavi.

Aktivnosti v šoli vzpodbujajo kreativno mišljenje, iskanje rešitev, urjenje ročnih spretnosti in finomotorike, povabijo k izmenjavi mnenj, znanj in vedenj ter tako krepijo tudi socialne kompetence.

Arduino je odprtokodno razvojno okolje, ki nudi preproste in različne tehnološke, umetniške in oblikovne rešitve. Primeren je za raziskovanje in učenje, preprost za uporabo in je namenjen predvsem začetnikom, ki se želite pobliže spoznati s področji programiranja in elektrotehnike.

Šola novomedijske umetnosti Umetnost danes je namenjen vsem tistim, ki vas zanimata umetnost in tehnologija ter njuno združevanje v povezano celoto in izdelek.

Tečaj vodi profesorica likovne vzgoje in izkušena mentorica umetniških delavnic Irena Pamič.

Morda se sliši zapleteno, pa ni! Oči in ušesa na stežaj, akcija, tri štiri zdaj!


Število udeležencev je omejeno (največ 5).

CENA: 103,70 EUR/mesec, ki vključuje strokovno mentorstvo, vse materiale in orodja
OBVEZNE PRIJAVE in več informacij na telefonski številki 040 261 931 ali na e-naslovu irenapamic.kulturnik@gmail.com (Irena).


Organizira Zavod MARS Maribor.

View Event →
Prostor v prostoru / Scenografija na Slovenskem do leta 1991
Oct
4
to Nov 4

Prostor v prostoru / Scenografija na Slovenskem do leta 1991

71821369_10156517426087647_1485284838683443200_n.jpg

Prostor v prostoru / Scenografija na Slovenskem do leta 1991
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2 + avla SNG Maribor, Slovenska ulica 27
4. oktober – 9. november 2019
otvoritveno vodstvo: petek, 4. oktober 2019, 18.00
otvoritev: petek, 4. oktober 2019, 19.00

avtorica razstave: mag. Ana Kocjančič

V sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje bomo oktobra in novembra v UGM Studiu gostili prenos razstave Prostor v prostoru, prvo pregledno razstavo, ki slovensko scenografijo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. S pomočjo ohranjenih maket, scenskih osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij uprizoritev bo predstavljena scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih.

Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, bo razstava poudarila gledališki del njihovih opusov, ki je bil do sedaj slabše predstavljen (na primer dela Ivana Vavpotiča, Avgusta Černigoja, Marija Pregla, Gabrijela Stupice, Vala Bratine, Maksa Kavčiča, Jožeta Polajnka, Toše Primožiča idr.) vse do projektov v letu 1991 (Vadima Fiškina, Mirana Moharja, Marka Japlja). Razstava prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.

Razstavo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Narodna galerija. Producenta postavitve v Mariboru sta UGM in Festival Borštnikovo srečanje.

Ana Kocjančič (1977) je umetnostna zgodovinarka, ki je leta 2006 na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani končala podiplomski študij na temo Scenografija v slovenskih dramskih gledališčih med obema vojnama (1918–1941). Bila je strokovna sodelavka za področje scenografije in gledališke tehnike pri pripravi novega gledališkega terminološkega slovarja ter soavtorica izdane publikacije (2007, SAZU, Ljubljana). Trenutno je zunanja strokovna sodelavka Slovenskega gledališkega inštituta. Raziskuje zgodovino slovenske scenografije, njeno povezavo z razvojem slovenske likovne umetnosti in vplive evropskih gledaliških gibanj ter evropske likovne umetnosti na njen razvoj. Je avtorica člankov in televizijskih ter radijskih oddaj o razvoju slovenske scenografije doma in v tujini ter avtorica obsežne monografije Prostor v prostoru – Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991, ki jo je izdal Slovenski gledališki inštitut v zbirki Dokumenti.

View Event →
Netopir
Oct
4
to Jan 11

Netopir

65638273_1171566019694519_885967885338411008_n.jpg

Vratolomni omnibus zabave, zajet v neskončni splet melodij Straussa mlajšega.

Kompleksna in zato toliko bolj zanimiva zgodba intrig, prešuštva, visokoletečih ambicij in na videz brezskrbne zabave v razkošnih kostumih, poimenovana Netopir (Die Fledermaus), je nedvomno eden izmed najžlahtnejših operetnih biserov dunajskega "kralja valčkov" Johanna Straussa ml., ki je do danes po vsem svetu dosegla že na tisoče uprizoritev. In prav tako skoraj gotovo ni odra, na katerem ta opereta ne bi v vsem svojem sijaju prikazala dvoličnosti dunajskega meščanstva, razpete med lahkoživim hedonizmom in lažno meščansko moralo. K nastanku operete naj bi Straussa mlajšega spodbudil francoski "kralj operet" Jacques Offenbach, ki je bil prepričan, da je Straussu lahkotnejši odrski žanr pisan tako rekoč na kožo. Preštevilne žgečkljive odrske situacije, ki sta jih po motivih Benedixove farse spisala libretista Karl Haffner in Richard Genée, tako "zakrivijo" Eisensteinova nestanovitnost, posledično razočaranje njegove žene Rosalinde, igralske ambicije njune sobarice Adele in Alfredovo dvorjenje Rosalindi. Toda vse to je zgolj uvertura k plesni zabavi v vili kneza Orlovskega, kjer se dogodki nepričakovano razmahnejo v pravi vratolomni omnibus zabave in odstiranja mask, ko vsak dobi natanko to, kar si zasluži – pa čeprav je to zgolj "streznitev" v realnost v eni izmed dunajskih zaporniških celic, na katere "budno" pazi ječar Frosch, ki se ne more upreti žlahtni kapljici rujnega.

Režija: Stanislav Moša
Dirigent: Simon Robinson

Gabriel von Eisenstein - Martin Sušnik
Rosalinda - Andreja Zakonjšek Krt, Valentina Čuden
Frank - Luka Brajnik, Sebastijan Čelofiga
Dr. Falke - Jaki Jurgec
Knez Orlovski - Irena Petkova, Dada Kladenik
Alfred - Uroš Dolšek
Dr. Blind - Dušan Topolovec, Tomaž Planinc
Adela - Nika Gorič, Petya Ivanova
Ida - Mojca Potrč
Ivan (govorjena vloga) - Bojan Hinteregger
Frosch (govorjena vloga) - Vojko Belšak

Scenograf Petr Hloušek, kostumografinja Andrea Kučerová, oblikovalec luči David Kachlíř, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, asistent režije Tim Ribič, koreografinja Aneta Majerová

View Event →
Jutranja vadba Wuji Qi Gonga
Oct
9
to Dec 18

Jutranja vadba Wuji Qi Gonga

70442775_1091380001072709_6292089782554066944_o.jpg

JUTRANJA VADBA QI GONGA

Ko je točka notranje moči – točka notranje gravitacije in točka centra ( dan tian) polna, zadostna in ko nadzorujete ( negujete) svoj um, dih in telo skozi redno notranjo disciplino, rutino, lahko le tako razvijate dober značaj in postopoma pridete do čutenja praznine ter popolnega miru.
Jutranja vadba Wuji Qi Gonga ( Stanje praznine) je namenjena razvijanju notranje discipline in ostremu opazovanju svojega telesa, uma in duha. Začeli bomo z osnovnimi nivojem, čez leto pa bomo stopnjevali do bolj koordinacijsko in koncentracijsko kompleksnejših vaj.

Načela Wuji Qigonga
1. Vrata: Prva vrata uporabljamo za izboljšanje energije in pretočnosti ter transformacije diha skozi ozaveščanje vaj. Premikanje notranjega diha v majhnem nebeškem krogu.
2. Vrata: Druga vrata uporabljamo za izboljšanje in prečiščevanje diha ter preoblikovanje duha. Premikanje notranjega diha in energije skozi kroženje velikega nebeškega kroga.
3. Vrata: Pri tretjih vratih združujemo delce v celoto. To je poznano kot oplemenitenje duha in vrnitev v praznino. Torej, ko se opolnomočimo, okrevamo in se tako vrnemo v praznino. Pri tej stopnji razumemo srce, razumemo in vidimo karakter s širše perspektive, telo postane notranje močnejše in bolj prožno, leta staranja se podaljšujejo.
Vadbo vodi Tina Dobaj

KDAJ: Vsako sredo ob 9:30 do 10:30od oktobra dalje
KJE: Sončna Vila, Kamniška 22a, 2000 Maribor
CENA: 25 EUR/ mesec
10 EUR/ 1 obisk

Prijave in informacije: dobaj.tina@gmail.com

View Event →
Orion saksofon, mesec kontrabas
Oct
15
to Oct 17

Orion saksofon, mesec kontrabas

69428871_2849267018436144_2551647204494278656_n.jpg

Profesorji glasbe s Konservatorija za glasbo in balet Maribor nas bodo popeljali skozi zgodovino popularne glasbe.

Beseda »popularno « je latinskega izvora in pomeni ljudsko. Označuje nekaj, kar je poljudno, priljubljeno, lahko umljivo, znano in razširjeno. V glasbi je skupni izraz za množično modo, ki jo podpirajo javna občila in zabavna industrija.

Popularna glasba igra najpomembnejšo vlogo prav v življenju mladih. Zaživela je po drugi svetovni vojni med ameriško mladino, ki je zavračala zabavne melodije belcev. Navduševala se je nad črnsko plesno glasbo, rhythm and bluesom, in jo sprejela za svojo. Sledil je rock'n'roll z zlitjem črnskih ritmov in ljudske glasbe belcev.

Popularna glasba danes v širšem pomenu zajema vse oblike zabavne glasbe, vključuje lahko elemente rocka, hip-hopa, reggaeja, plesne glasbe, R&B, jazza, elektronske glasbe in drugih zvrsti. Besedila govorijo o ljubezni, problematiki mladih in družbe nasploh, lahko so družbenokritična ali pa lirična in samoizpovedna. Med inštrumenti so v ospredju električne kitare, tolkala in elektronska glasbila.


👧 1. koncert Mladinskega cikla 2019/2020

Izvajalci:
Ana Bezjak, vokal
Gregor Zver, tenor saksofon
Janez Vouk, trobenta
Matjaž Dajčar, kitara
Robert Ožinger, klavir
Luka Herman Gaiser, bas
Bruno Domiter, bobni


V sodelovanju s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor.

👧 Več informacij: http://bit.ly/328Fz8r

View Event →
Borštnikovo srečanje
Oct
15
to Oct 28
Šola glasbene produkcije Kreativnega inštituta Maribor
Oct
15
to Nov 19

Šola glasbene produkcije Kreativnega inštituta Maribor

  • Kreativni inštitut Maribor (map)
  • Google Calendar ICS
67307763_2398381690441459_4429433225865068544_n.jpg

ŠOLA GLASBENE PRODUKCIJE KREATIVNEGA INŠTITUTA MARIBOR

40 UR INTENZIVNEGA IZOBRAŽEVANJA
Ker je tvoj čas dragocen, bomo brez nepotrebnega raztezanja in zelo intenzivno pokrili vse faze produkcijskega procesa v dveh mesecih.

PREPOZNAVNI MENTORJI
Eden najbolj produktivnih in cenjenih slovenskih producentov Tomy Declerque vodil skozi vse faze produkcijskega procesa, od sound designa do mixinga, vsi vpisani ša se boste lahko brezplačno udeležili še modula "Mastering", ki ga bo izvedel najbolj prepoznaven mastering inženir v Sloveniji - Gregor Zemljič! Modul glasbene teorije je prevzel multiinštrumentalist Beno Soršak.

BREZ ŽANRSKE OMEJITVE
Ker so tehnike glasbene produkcije enake v vseh žanrih, je šola produkcije žanrsko neomejena, zaradi večje kreativne širine bomo tekom modulov zajeli več žanrov in izpostavili njihove značilnosti.

ODGOVORI NA POGOSTA VPRAŠANJA
Kaj potrebujem za udeležbo?
- Potrebuješ delujoč prenosnik in slušalke s prednaloženo (brezplačno) verzijo Ableton Live.

Kako potekajo predavanja? Je vključena le teorija ali je izobraževanje vključeno tudi praktično delo?
- Ure bodo kombinacija teorije in prakse. Udeleženci prinesete laptop in slušalke, da lahko vso prejeto znanje kar takoj prenesete v prakso, sproti sprašujete itd. Informacije, ki jih dobiš na urah, se brez problema preslikajo v vsak DAW, prav tako pa se vso znanje lahko preslika na kateri koli vst plugin in seveda tudi na hardware naprave, kot so samplerji, sintetizatorji, efekti (kompresorji in ostali procesorji zvoka),...

Se bo uporabljal samo Ableton Live?
- Glede na to, da so funkcije programov dokaj podobne, Ableton pa eden najbolj razširjenih programov za glasbeno produkcijo, smo se odločili, da ustvarjamo znotraj tega okolja. Principi delovanja so enaki v vseh DAW (digital audio workstation), obstajajo le manjse razlike dostopa do določenih funkcij.

Katera orodja bomo uporabljali skozi module? Se uporablja analogne naprave ali plugine?
- Logika gradnje zvoka je enaka tako na analognih napravah kot tudi na pluginih. Glavnina izobraževanja bo potekala v okolju Ableton Live, ki je najbolj dostopen in razširjen DAW. Vsak modul našega izobraževanja je pripravljen tako, da lahko znanje preslikaš na kateri koli DAW in v uporabo katere koli opreme (hardware, software, analog, digital,...).

Več informacij in vpis: https://www.kreativni-institut.com/sola-produkcije

POTEK IZOBRAŽEVANJA (MOŽNA JE PRIJAVA NA CEL PROGRAM ALI POSAMEZNE MODULE):
--------------------------
Za udeležbo na šoli produkcije je priporočljivo predznanje, zato organiziramo tudi brezplačni "predmodul" kjer bomo odkrivali osnovne funkcije enega najbolj uporabnih in razširjenih glasbenih programov v glasbenem svetu.

PREDMODUL
//Torek, 15. 10. 2019 (16:00 - 20:00) - BREZPLAČNO
Ableton Live - ZA ZAČETNIKE

PREDMODUL
// Sreda, 16. 10. 2019 (16:00 - 20:00)
Ableton Live - NAPREDNO

MODUL 1:
// Torek, 22. 10. 2019 (16:00 - 20:00)
Sound design (Arhitektura, oblikovanje zvoka) 1
// Sreda, 23. 10. 2019 (16:00 - 20:00)
Sound design (Arhitektura, oblikovanje zvoka) 2

MODUL 2:
//Torek, 29. 10. 2019 (16:00 - 20:00)
Ritem / napredno

MODUL 3:
// Sreda, 30. 10. 2019 (16:00 - 20:00) - BREZPLAČNO
Glasbena Teorija za elektronske producente / (Mentor: BENO SORŠAK)

MODUL 4:
//Torek, 5. 11. 2019 (16:00 - 20:00)
Aranžma in osnove mixinga

MODUL 5:
// Sreda, 6. 11. 2019 (16:00 - 20:00
Kreativni efekti / Avtomatizacija

MODUL 6:
// Ponedeljek, 12. 11. 2019 (16:00 - 20:00)
Katere probleme rešim v mixingu in kako? (part 1)
// Torek, 13. 11. 2019 (16:00 - 20:00)
Katere probleme rešim v mixingu in kako? (part 2)

MODUL 7:
// Ponedeljek, 19. 10. 2019 (16:00 - 20:00)
Mastering / Mentor: GREGOR ZEMLJIČ

--------------------------------------------------------
Zaradi velike količine informacij, ki jih bodo udeleženci prejeli v šoli produkcije, bo vsak vpisan dobil ekskluzivni dostop do videoposnetkov vseh modulov, ki se jih je udeležil, da bo lahko tudi kasneje utrjeval pridobljeno znanje.
--------------------------------------------------------

Več informacij in vpis: https://www.kreativni-institut.com/sola-produkcije
Koprodukcija: MKC Maribor

View Event →
Shifting Baselines
Oct
16
to Oct 19

Shifting Baselines

70621527_771483959940594_1082501276656205824_n.jpg

16. 10. 2019 / 17.00 / Minoritska cerkev
Shifting Baselines: Teoretsko srečanje in fizični uvod za publiko
19. 10. 2019 / 18.00 / Maribor Lutkovno gledališče Maribor
Shifting Baselines: Izkustveno gledališče (zaključna produkcija)

V okviru festivala Borštnikovo srečanje bo Lutkovno gledališče Maribor od 16. do 19. oktobra postalo prostor sodelovanja med umetniki in znanstvenimi raziskovalci iz Nemčije, Avstrije in Slovenije. Na štiridnevni umetniško-znanstveni platformi bomo poskušali osvetliti različne vidike in razsežnosti fenomena 'shifting baselines' ter organizirali dva javna dogodka, ki bosta obiskovalce popeljala na eksperimentalno potovanje po 'shifting baselines' v fizičnem, teoretskem, vizualnem kot tudi performativnem smislu.

Projekt Shifting Baselines opazuje in premišljuje transformativne procese, ki jih opisuje kot odnose med zaznavami, vrednotami in vzorci dejanj na eni strani, in kot spreminjajoče se okolje na drugi. Pogosto se zgodi, da procesov spremembe, ki preoblikujejo pogoje družbenih okvirov, ljudje in družbe, v katerih potekajo, ne prepoznajo, ker se jim istočasno – in prav tako nezavedno – spreminjajo tudi percepcije, vrednote in vzorci delovanja. Posledično celo pomembnih zgodovinskih dogodkov ali sprememb pogosto ne prepoznamo ali se z njimi ne spoprimemo v trenutku, ko se zgodijo.

Skupina kuratorjev – Petra Hazabent, Mona Schwitzer in Philipp Krüger – bo skupaj z vsemi 14 udeleženci vzpostavila različne ustvarjalne formate: SB_PODIUM kot prostor diskurza, SB_LAB kot prostor ustvarjanja in raziskovanja ter SB_KLUB kot prostor refleksije med umetniki, znanstvenimi raziskovalci in občinstvom. V formatu 4 dnevnega dogajanja, kjer se bosta odvila dva dogodka je prvi zastavljen kot teoretski in fizični uvod v sam fenomen ter drugi kot izkustveno gledališče oziroma izkušnjo v kontekstu fenomena in ustvarjalnih praks vseh akterjev.

SODELUJOČI UMETNIKI in ZNANSTVENI RAZISKOVALCI: Matthias Wanner, Simon Belak, Daphne Büllesbach, Sandra Chatterjee, Jan Tage-Kühling, Robert Läßig, Katja Legin, Pablo Leiva, Elena Messner, Blaž Ploj, Jovita Pristovšek, Andrea Sodomka, Anja Bornšek, Tomaž Tomljanović / Dualik Street-Fashion.

SKUPINA KURATORJEV: Petra Hazabent, Mona Schwitzer / Mona Maria Mikula and Philipp Krüger / Phil le Krueger

PARTNERJI PROJEKTA: Nagib Maribor, Goethe-Institut Ljubljana, Avstrijski kulturni forum Ljubljana / Österreichisches Kulturforum Laibach,Festival Borštnikovo srečanje, Maribor Puppet Theatre.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.
Vstopnine ni, število mest pa je omejeno!

View Event →
Demolition Group in Tudosok
Oct
16
to Oct 17

Demolition Group in Tudosok

70653879_1167040596828017_3633333476746330112_n.jpg

DEMILOTON GROUP ostajajo brezkompromisna rock zasedba in še vedno delujejo na robu alterja in undergrounda. Veterani slovenske rock scene so lani z velikim koncertom v Kinu Šiška pričeli s promocijskimi koncerti ob izidu zadnjega albuma »Pojdiva tja«.

Jasni in glasni, z občutljivim in kritičnim odnosom do aktualnega dogajanja in čedalje večje atomizacije družbe. Novi album »Pojdiva Tja« sicer nima tako neposrednega in aktivističnega naboja, kot sta ga imela predhodna »Planet starcev« in »Zlagano sonce«, še vedno pa ohranja tako skozi glasbo, tekste in pojavnost kritičen odnos do dogajanja okrog nas. Z več kot 30 leti ustvarjanja so Demolition Group ena najbolj trdoživih in avtentičnih skupin pri nas, njihova glasba pa je samosvoj in energičen spoj ritma, kitarskih rifov in arhaičnega vokala, ki se prepleta z zvokom saksofona in v zadnjem obdobju tudi elektronike.

Kljub mnogim dilemam in spremembam je skupina ohranila ustvarjalni naboj in novi album »Pojdiva tja« predstavlja v prenovljeni zasedbi: Aleš Suša na saksofonu, Petar Stojanović na kitari, brata Tomi in Ivan Gregel na basu in bobnih, pevec Goran Šalamon in Matjaž Pegam, ki skrbi za zvok in produkcijo.


TUDOSOK (The Scientists) is one of the most important avant-garde music formations in Hungary, the toughest survivor of the post-punk era in Eastern Europe, founded by Hungary's surrealist polymath (painter, novelist, musician) drMáriás in 1986 in Novi Sad, former Yugoslavia.
In this band juggling with free jazz, surrealistic poetry, noise music, and elements of New York punk-funk-disco from the late seventies dozens of excellent Hungarian and foreign musicians have played.
In addition to Budapest their albums were released in London, Moscow, and Ljubljana. Besides being a regular headliner at Budapest’s leading venue the A38 Ship they have played more than 20 times at the Sziget Festival and on their international tours in clubs like New York’s Knitting Factory, Paradiso in Amsterdam, Dom in Moscow, Klinker in London, Instants Chavirés in Paris,
Cankarjev Dom in Ljubljana, SKC in Belgrade and many more.
Line up:
drMáriás – vocals, alto sax, trumpet
Tóni Dezső - baritone saxophone
Levente Gulyás - guitar
Dávid Endrei – bass
Gergely Jeli – drums

Links
https://www.facebook.com/tudosok
http://tudosok.bandcamp.com/
Documentary film about the band titled East-European Zombie (Kelet-európai
zombi) http://vimeo.com/35007932

vrata: 20:30
koncert: 21:00
Vstopnina 10 eur

View Event →
Požar - Zabava za rojstni dan
Oct
17
7:00 PM19:00

Požar - Zabava za rojstni dan

70941211_2464428836939351_4229902604504662016_o.jpg

V svetu, kjer je vsakršen ogenj nezaželen, živijo liki, iz "angleškega večera" prestavljeni v okvir "slovenskega kosila" na osnovi osebnih izkušenj mlade ustvarjalne ekipe. Vsebina kot živ organizem prehaja skozi današnje prostore in čase (pre)obilja, neskončnih možnosti in izbire. Išče oblike sreče v muki praznega bivanja. Motiv ognja iz Plešaste pevke razume kot nekakšno "vsebino" osebe, življenjsko voljo, ki stoji nasproti notranje praznim, zunaj pa polno "okrašenim" likom. Slednji iščejo srečo v stvareh – urejeni hiši, denarju, prostočasnih dejavnostih. Gradijo videz, resničnega ognja pa se bojijo. Tudi če je v njih včasih kaj tlelo, so to odstranili, potlačili, projicirali drugam, da jim ni v napoto. Sprijaznili so se z manipulacijo samosvojega časa, se mu v poplavi možnosti podrejajo in skušajo zatreti najmanjši plamenček, ki se s svetom ni sprijaznil, pač pa še vedno hrepeni.

*****
Sklop: študentsko gledališče
Predstava bo na Komornem odru SNG Maribor, traja 1 uro 25 minut in nima odmora

Produkcija IV. semestra DI in GLR UL AGRFT
Premiera 2019

*****
Režiserka Živa Bizovičar
Dramaturginji Urša Majcen, Iva Štefanija Slosar
Scenografa in oblikovalca svetlobe Neža Dali Novak, Dan Pikalo
Kostumografki Nika Dolgan, Katja Vrenko

Zasedba
Gaja Filač, Klemen Kovačič, Klara Kuk, Gašper Lovrec, Lea Mihevc, Filip Mramor, Domen Novak, Ivana Percan Kodarin, Tina Resman, Jure Žavbi, Veronika Železnik

Mentorji
Dramska igra in gledališka režija doc. Branko Jordan, izr. prof. Jernej Lorenci
Scenografija izr. prof. mag. Jasna Vastl, Branko Hojnik
Kostumografija red. prof. Janja Korun, asist. mag. Tina Kolenik
Oblikovanje svetlobe doc. David Orešič
Jezik in govor asist. dr. Nina Žavbi

*****
Po predstavi sledi pogovor z ustvarjalci.

View Event →
Muyte Maker
Oct
17
8:00 PM20:00

Muyte Maker


Predstava Muyte Maker slavi neposlušnost in raziskuje radost. Slednja je postavljena kot eksistencialni in fizični postulat, kot poželenje in ustvarjalni potencial. Štiri ženske figure so videti kot mitološka bitja, ki skušajo zajeti vso komplekstnost svoje telesnosti, in skozi raziskovanje srednjeveških podob, trivialnih napevov in grotesknih slik pred očmi publike ustvarjajo nenavaden multisenzorični balet: slepo plešejo, na vso moč pojejo, se polifonično smejejo in kakofonično klepetajo.

Predstavi sledi pogovor z ustvarjalkami.

Predstava je del sezone 2019/20 MAMO abonmaja.
[več: http://mamoabonma.si]

Koncept: Flora Détraz - PLI
Skupaj s performerkami: Mathilde Bonicel, Inês Campos, Flora Détraz and Agnès Potié
Scenografija in kostumografija: Camille Lacroix
Oblikovanje luči: Arthur Gueydan
Oblikovanje zvoka: Guillaume Vesin (kasneje Manuel Pinheiro)
Umetniško sodelovanje: Anaïs Dumaine
Fotografija: Bruno Simao
Produkcija: PLI
Koprodukcija: CCN de Caen en Normandie, Ramdam-un centre d’art (Fr), Relais culturel des Pays de Falaise (Fr), Pact-Zollverein (De), La place de la danse CDCN (Fr), Le réseau des Petites Scènes Ouvertes (Fr), Alkantara (Pt), in the frame of DNA-departures and arrivals european network. Projekt je nastal s finančno podporo Région Normandie in DRAC Normandie.

Produkcija gostovanja : Moment Maribor
S podporo : Teatroskop (Ministrstvo za kulturo v Franciji in Ministrstvo za Evropo in zunanje zadeve v Franciji), Francoski Inštitut v Sloveniji, Aerowaves, program Ustvarjalna Evropa

View Event →
Natriletno kolobarjenje s praho
Oct
17
8:30 PM20:30

Natriletno kolobarjenje s praho

70976437_2465268010188767_6237848412939616256_n.jpg

Spoj kompleksnih pesniških besedil z raznorodnimi glasbenimi pristopi črpa iz pankersko-grandžerskega generacijskega ozadja avtorjev. Natriletno kolobarjenje s praho je projekt avtorja besedil in interpreta, sicer gledališčnika Jureta Novaka ter vsestranskega vokalista in multiinstrumentalista Uroša Buha (BUH, Same babe, Josip Brass, Zaklonišče prepeva idr.), ki v N3L poleg vokala prispeva še bobne in kitare.

Od uspešne izdaje druge plošče Iz kontekstaje dvojec na permanentni, a sporadični turneji ob podpori odlične zasedbe: poleg Novaka in Buha nastopajo še Polona Janežič (Katalena), Marko Širec (Nina Bulatovix, Coma Stereo) in Marek Fakuč.

*****
Dodatni program 54. Festivala Borštnikovo srečanje

View Event →
Portreti - razstava fotografij prejemnikov Borštnikovega prstana
Oct
18
to Oct 31

Portreti - razstava fotografij prejemnikov Borštnikovega prstana

71188315_2482360771812824_3653116409644318720_o.jpg

V zadnjih dveh letih je fotograf Primož Korošec ustvaril ciklus umetniških portretov prejemnic in prejemnikov najuglednejše nagrade na področju igralske ustvarjalnosti. Fotografska razstava z ekspresivnimi fotografijami spregovori o mnogoterosti izrazov gledaliških igralk in igralcev, o njihovi večpojavnosti in človeškosti, ranljivosti hkrati. Razstava je zahvala, poklon velikim ustvarjalcem in so-oblikovalcem slovenskega gledališkega prostora, odtis neminljivih igralskih vrlin.
Razstava bo odprta ves čas trajanja festivala

View Event →
Pop-Up w/ LNTRN/Fuga/Nimaš Izbire/Lena
Oct
18
6:00 PM18:00

Pop-Up w/ LNTRN/Fuga/Nimaš Izbire/Lena

72245061_507270293408056_8250693542108725248_o.jpg

POP-UP SHOP
18.10.2019
GT22

Studio 12:22 v GT22 vas vabi na prvi POP-UP SHOP dogodek, kjer se bodo predstavili različni mladi slovenski oblikovalci.

Namen POP-UP SHOP dogodkov v GT22 je mladim ustvarjalcem, ki sicer nimajo možnosti prodajati svojih izdelkov, omogočiti prostor za prodajo.

Predstavili se bodo:
FUGA
Nimaš Izbire
Lantern Collective
We are Lena

FUGA:
FUGA sestavljata dve polovici; Lara Žagar in Valerija Intihar, ki sta začeli delati na skupnih projektih po končanem dodiplomskem študiju modnega oblikovanja na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, tekom katerega sta ugotovili, da ju povezujejo podobna estetika in ideje. Zamisel o 'brandu' je prišla popolnoma naravno, ker predstavlja njun 'lifestyle' – življenjski slog, ki sestoji iz unikatnih kosov oblačil, nostalgije po časih njunih staršev (socializmu in devetdesetih), izrazitih barv in nočnega življenja. Tako od leta 2017 delujeta kot kolektiv FUGA, ki se ukvarja z dizajnom, stiliranjem in (analogno) fotografijo. Svoje izdelke trenutno promovirata na Instagramu: @fuga_eu.

Nimaš Izbire:
Nimaš Izbire: je eden najmlajših operativnih kolektivov brsteče slovenske alternative. Skozi eksperimentiranje na področjih ulične mode, klubske scene in vizualnih umetnosti njegovi člani sproti spoznavajo teren s prizadevanjem za usmerjanje energije v kreativnost in z uresničevanjem svoje izbire.

Lantern Collective:
Lantern Collective je leta 2015 ustanovil Nejc Pucko in se kasneje povezal z različnimi umetniki na področju vizualne umetnosti. Lantern je bil v začetku osnovan na kulturi skejtanja in deskanja na snegu, čez čas se je kolektiv razširil tudi na glasbeno sceno in vstopil v sodelovanje z Matter, YNGFirefly in MRFY, kjer se velik poudarek daje vizualni podobi in projekcijam na glasbenih dogodkih, za katere skrbi Dorijan Šiško. Pred kratkim se je Lantern povezal še s Fundacijo Sonda in Interdisciplinarnim laboratorijem GT22 in ustanovil alternativno galerijo, ki redno predstavlja mlade umetnike, Studio 12:22. Lantern tako sestavlja konglomerat raznolikih posameznikov, ki si delijo podobno vizijo, znotraj katere ustvarjajo.
www.lantern-collective.com

We are Lena:
Lena je fiktivna tvorba, katere zgodba izhaja iz ljubljanskih podzemnih katakomb. Ustvarjena je bila ob spontanem napenjanju nevroloških povezav svojih mam Tjaše Pezdirc in Eve Slana. Manifestira se v oblekah. Tokrat je začinjena tudi z novo kolekcijo!

Edinstvene lastnosti znamke se kažejo v kombinaciji odštekanosti, barv in trendovskih potiskov; združuje jih Lena, dekle iz logotipa, ki pooseblja znamko. Lena tako pomeni ščepec norosti, žličko zabave in kanček odbitosti ter popestri garderobo tako mladim kot tudi mladim po srcu.

Se vidimo!

______________________________________________________

Pop-up shop dogodek podpira Fundacija Sonda.

View Event →
Poroka - otvoritvena predstava 54. FBS
Oct
18
8:00 PM20:00

Poroka - otvoritvena predstava 54. FBS

70244796_2460835257298709_7078506880091291648_o.jpg

Predstavo navdihuje zapletena človeška narava v disharmoničnem spopadu med ljubeznijo in jezo, ustvarjanjem in uničevanjem, skupnostjo in osamelostjo. V prepletu poročnih oprav in pogodbenih obveznosti prikaže distopični svet, v katerem smo vsi poročeni z družbenim sistemom. To je dogovorjeni zakon. Kakšni pa so osnovni pogoji? Ja mogoče razmišljati o razvezi?
Sporočilnost temelji na kulturni raznolikosti podob, ki jih definirata predvsem zvok in glasba – spretna sinteza znanih napevov in avtorskih skladb stalnega umetniškega sodelavca Davida Pricea, ki artikulira in čustveno nadgradi zgodbo ter jo zlepi v uprizoritveno celoto. Zvočno pokrajino sooblikujeta tudi ozaveščen dih in uporaba dvanajstih jezikov (baskovski, srbski, kantonski, norveški, angleški, francoski, španski, arabski, gruzijski, nemški, velški, ruski jezik in esperanto) – nikdar nihče v dvorani ne razume vsega izrečenega besedila.

*****
Sklop: spremljevalni program

Predstava bo v Veliki dvorani SNG Maribor traja 1 uro in 20 minut in nima odmora.
Predstava je v dvanajstih jezikih s povzetkom v slovenščini.

Produkcija: Gecko (GB)
Premiera: 2017

*****
Avtor in režiser Amit Lahav
Asistent režije Rich Rusk
Oblikovalec Rhys Jarman
Oblikovalec svetlobe Joe Hornsby
Oblikovalec zvoka Jonathan Everett
Skladatelj Dave Price
Kostumografka Gayle Playford

Zasedba
Lucia Chocarro, Chris Evans, Madeleine Fairminer, Vanessa Guevara Flores, Katie Lusby, Ryan Perkins-Gangnes, Uroš Petronijević, Dan Watson, Kenny Wing Tao Ho

Glasbeniki in pevci na posnetku
Tom Allan, Sam Burgess, Ben Hales, Frank Moon, Dave Shulman, Jon Thomas, Temesgen Zeleke

Izvršna producentka Rosalind Wynn
Vodja produkcije Sean Ford
Tehnična direktorica Alyssa Watts
Vodja luči Hector Murray
Vodja zvoka André Birck

*****
Gecko je mednarodno priznano fizično gledališče pod umetniškim vodstvom izraelskega performerja, koreografa, režiserja in profesorja Amita Lahava. Mednarodni umetniški ansambel ustvarja skozi eksperiment, sodelovanje in igro. Predstave so visceralne vizualne poslastice; preplet impresivne likovne podobe, presežnega fizičnega izraza v tesni povezavi z glasbo in zvokom, tudi z uporabo številnih jezikov, ustvarja prepoznaven "geckovski svet". Uprizoritve primarno nagovarjajo na intimni čustveni ravni – svetloba in zvok vodita pozornost in narekujeta emocionalni narativ, s čimer individualizirata gledalčevo izkušnjo. GECKO podpirata: Arts Council England in Ipswich Borough Council.

Poroka je ustvarjena v koprodukciji z DanceEast, gledališčem New Wolsey Theatre Ipswich, Northern Stage, HOME Manchester in 707 N-Theatre Co. Ltd. Peking (Edinburgh Fringe Showcase na Kitajskem) v sodelovanju s centroma Lighthouse Poole in Warwick Arts Centre ter s podporo umetniškega središča The Point v Eastleighu.

Gostovanje na Festivalu Borštnikovo srečanje podpira British Council v Sloveniji.

*****
Pogovor z ustvarjalci predstave: 19. oktober / 10.00 / Medetaža SNG Maribor

View Event →
No Name Blues Band
Oct
18
9:00 PM21:00

No Name Blues Band

71224930_2530209983691419_6224632364778127360_n.jpg

Mariborska skupina, sestavljena iz izkušenih glasbenikov, vztraja pri ohranjanju izročila blues glasbe, ki mu dodaja lastne izvedbene tone. »Keep the blues alive« je moto, ki mu sledi že dobrih 10 let. Dokaz, da je blues še kako živ, je delujoča sodobna svetovna blues scena, katere utrip skozi svoje nastope skupina No name blues band približa našemu okolju.

Boris Bobek (kitara) Bojan Dobrina (vokal) Zlatko Fišer (bas, vokal) Miro Zavec (ustna harmonika) Simon Štic (klaviature) Mario Modrinjak (bobni)

View Event →
HushHush meets Berlin w/ Insolate
Oct
18
to Oct 19

HushHush meets Berlin w/ Insolate

70563990_2446085878814990_5129433017311297536_n.jpg

Hushhush meets Berlin.

Nova underground veja že naših standardnih partijev. Serija dogodkov v duhu berlinske clubbing scene, na katere bomo vabili DJ-e, ki so vpeti v njo.

V glavnem, pokalo bo. Daj bog, da DrogArt prinese čepke za ušesa.

Hala
Insolate (extended 3h set)
GLIA

Bar
Rokko (Just jam)
Nade (Just Jam)

Predprodaja (Štuk): 8 eur
Na dan dogodka: 10 eur

design: Fejzo Košir

View Event →
Neurofunk vs Crossbreed / Counterstrike
Oct
18
to Oct 19

Neurofunk vs Crossbreed / Counterstrike

  • Dvorana Gustaf Pekarna (map)
  • Google Calendar ICS
69787048_2370732509842554_2580469656275910656_o.jpg

#AKCIJA / Counterstrike (JAR) [Algorythm Recordings/PRSPCT Recordings] / 18.10.2019 / Maribor
▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
Dvorana Gustaf Pekarna, Bass Fighters, Counterstrike
▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
Neurofunk vs Crossbreed event se vrača, tokrat prihaja mogočni Counterstrike iz Južnoafriške Republike! 🔥
▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
/ Kje: Gustaf, Pekarna, Ob železnici 16, Maribor
/ Kdaj: Petek, 18. oktobra 2019 ob 22:00
▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
>>>>>>>> LINE-UP <<<<<<<<
.:: Counterstrike (JAR) ::.
(Algorythm Recordings/PRSPCT Recordings/Eatbrain)
https://soundcloud.com/counterstrike

.:: Spencah ::.
(Bass Fighters/K4DNB)
https://soundcloud.com/spencahbf

.:: Aniline b2b Nukleus ::.
(Bass Fighters)
https://soundcloud.com/aveho
https://www.mixcloud.com/nukleus_dnb/

.:: Tsunami ::.
(Illegal kru)
https://soundcloud.com/tsunamidnb/

.:: Sub Tera ::.
(Divergent Society)
https://www.mixcloud.com/DivergentSociety/

.:: JF Havoc ::.
(Event Horizon)
https://soundcloud.com/jfhavoc/
▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
Za vizualni del eventa bo poskrbel VJMV (Maj Virant).
▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
Damage: 10€
Starost: 16+
Vrata ob 22:00!
▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
S PRISPEVKOM sodeluješ v kritju stroškov produkcije tega eventa, brez katerih realizacija ne bi bila možna. Stroški, katere mi kot organizator pokrivamo IZKLJUČNO od prispevkov (ali z lastnim denarjem) vključujejo: najem opreme, honorarje, potne stroške, “hospitality” artistom (prenočišče, hrana), najem prostora, party razsvetljavo, promo materiale in online promocijo, varovanje, osebje kluba (tehnika in prodaja vstopnic).
Mi kot organizator NE prodajamo pijač na tem eventu.
HVALA, ker artiste in nas podpiraš s prispevkom, in nam s tem omogočaš nadaljnje delovanje!

View Event →
MokuMatsuri: Sayonara, Goblin-chan
Oct
19
11:00 AM11:00

MokuMatsuri: Sayonara, Goblin-chan

67289337_2605214389508913_9068420959823724544_o.jpg

Spoštovani,

letos smo se na sestanku dogovorili, da bomo naredili malce posebno obliko MokuMatsurija, saj je v društvu Zlati Goblin prišlo do marsikaterih sprememb, ena izmed teh je tudi ta, da bi se naj v naslednjih mesecih Društvo Zlati Goblin preimenovalo v Društvo Animoku, kar pomeni, da letos GobliCon popolnoma odpade. Ali pač?

Ravno zato smo rekli, da bo to posebna oblika, saj se bomo s tem dogodkom poslovili od Goblina in zakorakali povsem novim izivom naproti. Tako bo ta dogodek združeval tako elemente GobliCona kot tudi MokuMatsurija.

Naj samo še opomnimo, da bo ta dogodek v večji meri usmerjen v interaktivnost in igre, tako video kot tudi namizne, tako da smo se odločili, da letos ne bo Cosplay tekmovanja, pa tudi prostora za umetnike tokrat žal ne bo, saj tokratna tematika tega pač ne dopušča. Ste pa cosplayerji in umetniki vsekakor dobrodošli, da se nam pridružite kot obiskovalci in še sami malce sodelujete na kakšnem tekmovanju, ki pa naj zaenkrat še ostanejo presenečenje. Ne razumite napak, cosplayerji so vsekakor dobrodošli na dogodku, samo tekmovanja ne bo, morda pa kakega posameznika v cosplayu pričaka tudi majhno presenečenje. ;)

Zaenkrat je načrtovani termin za dogodek sobota,19. oktober 2019. Dejstvo je, da bomo dogodek vseeno letos izvedli šele jeseni, saj se nam spomladanski termin ni izšel.

To je zaenkrat vse. Ko bomo imeli več informacij, pa se ponovno javimo.

View Event →
Animoku Jeopardy (kviz) na MokuMatsuriju 2019
Oct
19
3:00 PM15:00

Animoku Jeopardy (kviz) na MokuMatsuriju 2019

68929545_2656643147699370_1021526076926459904_n.jpg

Ker smo letos v Izoli iz malhe povlekli enega izmed naših starih kvizov in se je ponovno izkazalo, da je zadeva med sodelujočimi zelo priljubljena, smo se odločili, da se na letošnjem MokuMatsuriju ponovno vrnemo k eni naših najpopularnejših oblik kviza, tako da se bomo ponovno posvetili Animoku Jeopardyju.

Pravila smo sicer še nekoliko prilagodili. Število sodelujočih ni omejeno, v rednem delu bo na voljo 6 kategorij po 5 vprašanj (vsaka kategorija bo točkovana od 100 do 500 točk). Odgovarjalo se bo po principu, kdor prvi dvigne roko, lahko odgovarja. Če tisti, ki je prvi dvignil roko, ni odgovoril pravilno, boste imeli nekaj sekund časa tudi ostali, da podate pravilni odgovor. Ko se čas izteče in nihče ne odgovori, se odgovor razkrije in so te točke za vse sodelujoče izgubljene.

Vsak napačen odgovor pomeni tudi minus točke, tako da je treba tehtno premisliti, ali želite odgovarjati. Vsak napačen odgovor vas bo vedno stal -100 točk, tudi če odgovarjate na vprašanje za 500 točk.

Tudi pri vprašanju za Final Jeopardy sodelujete vsi. Pravilni odgovor pa vam lahko prinese 1500 dodatnih točk, z napačnim odgovorom pa jih lahko izgubite 500.

Ker smo v Izoli uporabili stara vprašanja, vas ne rabi skrbeti, saj bomo za MokuMatsuri za vas pripravili povsem nova vprašanja.

View Event →
Tomi Janežič: La cura del teatro
Oct
19
to Oct 23

Tomi Janežič: La cura del teatro

70581264_2473834309332137_4570793639097139200_n.jpg

V dokumentarnem filmu iz leta 2018 spremljamo režiserja in pedagoga Tomislava Janežiča na njegovi poti v Campi Salentino, na festivalu v Italiji in kasneje doma na Kruščah, kjer udeleženci delavnice spregovorijo o psihodrami, o metodah in raziskovanju skozi svoje izkušnje. Janežiča z igralskim ansamblom nato spremljamo na vaji Utvev Novem Sadu in na delavnici (po črni komedijiPijaniIvana Viripajeva) na gledališkem festivalu v Neaplju, ki jo dopolnijo vtisi udeležencev. Film reflektira spoznanje, da gledališče samo po sebi ni dovolj, srečati se mora z drugimi terapevtskimi in raziskovalnimi praksami, s čimer briše ločnice med gledališčem in življenjem.

Režiserka in scenaristka Anna Maria Monteverdi
Snemalec in montažer Alessandro Bronzini
Avtor glasbe Roberto Passuti
Portretiranec Tomislav Janežič

Projekcija bo v obeh terminih v Medetaži SNG Maribor, na prvem, 19. oktobra, bosta prisotna tudi Tomislav Janežič in Anna Maria Monteverdi.

View Event →
Sine
Oct
19
6:30 PM18:30

Sine

70820492_2464313650284203_668392074847977472_n.jpg

Sine je poskus antropološke raziskave specifičnega fenomena v performativni obliki. Je osupla fascinacija nad podobami in zgodbami zapriseženih devic oz. virdžin z oddaljenih predelov Črne gore, Albanije, Kosova in Metohije. Je luknja v sistemu, ki taisti sistem vzdržuje. Je drag, ki se tiče vprašanja preživetja v moškem svetu in ki nam postavlja vprašanje, v kakšnem svetu živimo mi.

*****
Sklop: spremljevalni program
Predstava bo v Lutkovnem gledališču Maribor, traja 35 min.

Produkcija Mesto žensk v koprodukciji z Zavodom Bunker – Stara mestna elektrarna
Premiera: 6. 10. 2018, Stara mestna elektrarna

****
Avtorica in izvajalka Nataša Živković
Izvajalci Daniel Petković, Loup Abramovici, Slobodan Malić
Oblikovalka prostora in scenografka Lenka Đorojević
Oblikovalka luči in tehnična vodja Špela Škulj
Svetovalka Teja Reba
Izvršna producentka Eva Prodan

Sine! – mi ljubkovalno reče bližnja sorodnica, ko grem na obisk v Črno goro.

*****
V okviru projekta Uprizarjati spol – ples razlik.
Projekt je finančno podprla Kreativna Evropa, Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.

*****
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci.

View Event →
Samo telefonirat je prišla - V bolnišnici za zdrave
Oct
19
7:00 PM19:00

Samo telefonirat je prišla - V bolnišnici za zdrave

71302003_2464445783604323_5757569832572682240_n.jpg

Priredba kratke zgodbe Samo telefonirat sem prišla vključuje tudi motive iz drugih zgodb kolumbijskega pisatelja magičnega realizma Gabriela Garcie Marqueza. Dvanajst potohodnikov je zbirka zgodb, ki v ospredje postavlja posameznika na poti. V Evropo ga je prineslo že kaj, potem pa se ni uspel vrniti – ker misija ni bila zaključena, poslanstvo ne izpolnjeno; v tem so protagonisti pravi romarji, sveti izvrševalci višje volje, v celoti (pre)dani svoji poklicanosti. Zgodbam je težko določiti skupni imenovalec, morda je to usodnost, ki žene literarne osebe, čeprav znake napačno razumejo: zaradi slutenj, sanj, prerokb bežijo in se zapirajo, vendar jih ravno izogibanje pahne v izpolnitev zle slutnje.

Produkcija Samo telefonirat je prišla gradi poetično odrsko realnost psihiatrične bolnišnice, "normalnejše" od poblaznelega zunanjega sveta. Vanjo po naključju zaide Maria in se ujame v brezizhodno situacijo, kamor ne sodi. Na drugi strani je zunanji represivni svet, ki ne razume, ne dojema; tudi Mariin partner, ki je prepričan, da se je (spet) podala v eno svojih afer, zato je sploh ne išče. Bolnice so prikazane kot zdrave matere, prostitutke, ljubimke in prerokinje – in zato v vsakem primeru ožigosane kot nore. Zgodovinsko zatiranje žensk dobi svoj odrski glas in protestira proti vsem oblikam nasilja nad šibkejšimi in drugačnimi.

*****
Sklop: študentsko gledališče
Predstava bo na Komornem odru SNG Maribor, traja 1 uro 25 minut in nima odmora.

Produkcija 3. letnika BA gledališke režije in radiofonije Akademije dramskih umetnosti Zagreb (HR)
Premiera 2018

*****
Režiserka in avtorica priredbe Rajna Racz
Scenografi Vanja Magić, Ivo Brozina, Ivan Škugor
Kostumografka Luiza Serblin
Svetovalka za odrski gib Nikolina Medak
Oblikovalca svetlobe Ivan Lušičić, Dina Marijanović
Oblikovalec zvoka Luka Gamulin
Oblikovalca videa Tin Ostrošić, Mirsad Mahmutović
Fotograf Ivan Buvinić
Oblikovalec vizualne podobe Dario Dević
Producenta Antonio Grozdanoski, Veronika Milinović

Zasedba
Maria Iva Kraljević
Herculina Tena Belčić
Frida Maria Iva Jerković
Maria Dolores Petra Svrtan
Maria dos Prazeres Maruška Aras
Doktor Filip Mayer
Saturno, Moški Rok Juričić

Mentorji
Gledališka režija red. prof. mag. Ozren Prohić, izr. prof. Tomislav Pavković
Scenografija doc. Tatjana Lacko
Kostumografija doc. dr. Ivana Bakal (TTF), izr. prof. Irena Sušac (ADU)
Produkcija doc. Tatjana Aćimović

*****
Po predstavi sledi pogovor z ustvarjalci.

Predstava je v hrvaškem jeziku s povzetkom v slovenščini.View Event →
Sen kresne noči - poročna komedija
Oct
19
7:00 PM19:00

Sen kresne noči - poročna komedija

71693508_2485754518140116_1689728713651912704_o.jpg

Sen kresne noči je dinamična, razigrana, nagajiva, pravljična hvalnica življenja skozi serijo zmot, zamenjav, žalostnih sloves in čarobnih intervencij. William Shakespeare (1564–1616) jo je napisal okoli leta 1595, verjetno po naročilu. Pri pisanju je črpal iz številnih virov: pravljične like vilinskega sveta je našel v angleškem ljudskem izročilu, odnosne zaplete v Canterburyjskih povestih srednjeveškega pesnika Geoffreya Chaucerja, antične motive v Plutarhovih Življenjepisih in Ovidovih Metamorfozah.
Prikazuje ljubezenske zmote, zaplete in zamenjave v atenskem gozdu, zavetju pravljičnih bitij, kjer se izgubljajo in premešajo ubežni mladi ljubimci. V njihovo zgodbo posega ljubezenski zaplet v vilinskem svetu, v istem gozdu se rokodelci pripravljajo na uprizoritev ljubezenske tragedije na svatbi atenskega kneza, nočno dogajanje se odvija med budnostjo in snom.
V človeških sanjah se, kot v Shakespearovem gozdu na kresno noč, realne in pravljične podobe in dogodki prekrijejo in prelijejo. Ko človek poskuša sanje razložiti, odkrije neznane in čudne pomene, a prepoznavne kot logične koščke "budnega" življenja, saj "iz iste smo snovi kot sanje" (Prospero, Vihar). Zgodbo nagajivo zaokroži Spak: "Če vas sence smo užalile,/ mislite, da vse to bile/ so le sanje: da zaprli/ ste oči, prikazni zrli.// In ker slabo to dejanje/ vam kazalo je le sanje,/ nas zato ne grajajte:/ mi popravimo še vse." (prevod: Oton Župančič)

*****
Sklop: študentsko gledališče
Predstava bo na Komornem odru SNG Maribor, traja 1 uro 50 minut in nima odmora.

Produkcija 2. letnika BA Oddelka igre Akademije dramskih umetnosti Zagreb (HR)
Premiera 2019

*****
Režiserka Kristina Grubiša
Dramaturginja Antonela Tošić
Oblikovalec svetlobe Martin Šatović
Kostumografki Martina Ptičar, Dina Kundih (TTF)
Fotograf Urh Pirc
Oblikovalka plakata Ana-Marija Jadanec
Producentka Marta Radoš

Zasedba
Ružica Maurus, Nika Barišić, Lara Nekić,, Vid Ćosić, Antonio Agostini, Filip Lugarić

Mentorji
Letnik izr. prof. Rene Medvešek, um. asist. Sara Stanić
Gledališka režija red. prof. mag. Ozren Prohić, izr. prof. Tomislav Pavković
Dramaturgija doc. Tomislav Zajec
Oblikovanje svetlobe izr. prof. Deni Šesnić
Kostumografija doc. dr. Ivana Bakal (TTF), izr. prof. Irena Sušac, um. asist. Petra Drenski (ADU)
Produkcija doc. Tatjana Aćimović

*****
Po predstavi sledi pogovor z ustvarjalci.

Predstava je v hrvaškem jeziku s povzetkom v slovenščini.

View Event →
Minutna drama - mednarodni projekt UL AGRFT
Oct
19
9:00 PM21:00

Minutna drama - mednarodni projekt UL AGRFT

70964603_2473826719332896_8205420214532177920_n.jpg

Akademija za gledališče, film, radio in televizijo Univerze v Ljubljani je v začetku leta razpisala mednarodni študentski natečaj za minutno dramo in k sodelovanju povabila študente 24 partnerskih gledaliških šol v okviru programa Erasmus+. Na natečaj je prispelo 12 besedil. Kratke dramske prizore na eni strani formata A4 je ocenila strokovna komisija z Oddelka za dramaturgijo in scenske umetnosti UL AGRFT v sestavi: doc. dr. Blaž Lukan, izr. prof. dr. Tomaž Toporišič, izr. prof. dr. Aldo Milohnić, red. prof. dr. Barbara Orel, in magistrski študentje dramaturgije in scenskih umetnosti: Katja Markič, Kaja Novosel, Mojca Podlesek, Jakob Ribič. Komisija se je odločila nagraditi tri "minutke", ki bodo objavljene v maternem jeziku avtorja ter v slovenščini in angleščini, na 54. FBS pa jih bodo uprizorili študentje treh gledaliških akademij.

Dogodek bo na Malem odru SNG Maribor, po njem sledi pogovor z avtorji, ustvarjalci in predstavniki komisije.

1.
Stefan Milenkov, Fakulteta dramskih umetnosti Univerze Cirila in Metoda Skopje (MK)
Odpri vrata!
Uprizoritev UL AGRFT

2.
Jernej Potočan, UL AGRFT
Ostali smo brez prijateljev, zbirali smo znamke
Uprizoritev ADU Zagreb (HR)

3.
Aljoša Lovrić Krapež, UL AGRFT
Ura anatomije
Uprizoritev Akademija za igro Ruskega gledališkega inštituta GITIS, Moskva (RU)

View Event →
Še ni naslova
Oct
20
10:00 AM10:00

Še ni naslova

70523503_2460882340627334_9048353214759436288_o.jpg

še ni naslova je gledališka fantazija, ki se tudi v vsebinskem smislu ukvarja z vprašanjem človekovih fantazij. Ustvarjalci skušajo ves čas ohranjati zavedanje, da je pomemben element izvirnega mita o Don Juanu, iz katerega izhajajo, odnos do smrti in zato torej tudi vprašanje, kako (pre)živeti. Včasih se zdi, da je za to potreben čudež.

Tomi Janežič z ekipo se je literarnemu liku Don Juanu raziskovalno in laboratorijsko približevala skoraj leto in pol, vzporedno s tem pa je nastajalo novo dramsko besedilo Simone Semenič z naslovom še ni naslova. Avtorica se je Don Juanu, ki tokrat nosi kleno slovensko ime Janez, dotaknila z vidika njegovih "zapeljank" in posledic njegovih dejanj – ki se vsa zlijejo v celoto v enem samem hipu, enem samem utripu srca. V trenutku, ki je potreben, da telo, ki zdrsne z ležišča, trešči na trda tla. Besedilo se je, kot se je izkazalo, izvrstno povezalo z gradivom, nastalim na vajah, in Janežič ga je subtilno združil v bogato, razplasteno celoto, ki dodaja še en pogled na brezštevilne različice Don Juana in donjuanizma, predvsem pa spregovori o naših radostih, upanjih, strahovih in stiskah.

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo na Tribuni na Velikem odru in v Stari dvorani SNG Maribor, skupaj s štirimi odmori traja približno deset ur.

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče
Premiera: 6. oktober 2018, spodnja in zgornja dvorana Slovenskega mladinskega gledališča

*****
Izhodišče za ustvarjalni proces je mit Don Juana.
Dodatno besedilo so prispevali ustvarjalci predstave.

Režiser in dramaturg Tomi Janežič
Scenograf Branko Hojnik
Kostumografka Marina Sremac
Izbor glasbe ustvarjalci predstave
Oblikovalec zvoka Silvo Zupančič
Oblikovalec svetlobe David Cvelbar, Tomi Janežič
Asistenta režiserja Mirjana Medojević, Daniel Day Škufca
Asistent scenografa Aleksander Vujović
Video Dušan Ojdanič
Oblikovalka maske Nathalie Horvat
Svetovalka za jezik Mateja Dermelj
Vodja predstave Gašper Tesner

Zasedba
Neda R. Bric, Daša Doberšek Tomi Janežič k. g., Nataša Keser k. g., Boris Kos, Mirjana Medojević k. g., Anja Novak, Draga Potočnjak, Matej Recer, Blaž Šef, Daniel Day Škufca k. g., Stane Tomazin, Matija Vastl

*****
O režiserju
Tomi Janežič, gledališki režiser in pedagog, ki deluje tudi kot psihodramski terapevt, je kot izredni profesor zaposlen na AGRFT v Ljubljani, predaval pa je tudi na številnih drugih visokošolskih ustanovah v Sloveniji in po Evropi. Kot režiser deluje v prostoru nekdanje Jugoslavije, v Italiji, na Norveškem in v Rusiji. Njegove predstave so gostovale po Evropi, v Rusiji in ZDA. Prejel je več kot 30 mednarodnih priznanj in nagrad, med njimi dva zlata lovorjeva venca festivala MESS Sarajevo, nagrado občinstva in kritikov na Bitefu, več Sterijevih nagrad; bil je nominiran za zlato masko, najuglednejšo gledališko nagrado v Rusiji, heddo, enako pomembno nagrado na Norveškem, nagrado UT za najboljšo predstavo leta 2016 na Norveškem pa je tudi prejel in bil letos znova med kandidati zanjo.

O producentu
Zgodba Mladinskega se je začela l. 1955 in dosegla enega vrhuncev l. 2008 z naslovom Evropski ambasador kulture, ki ga je gledališču podelila Evropska komisija. V naših novih projektih se ukvarjamo z beleženjem simptomov družbe, ki jih prikažemo z ustreznimi performativnimi postopki. Pri tem javni prostor za nas postaja enakopravni prostor uprizoritve.

*****
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci v Medetaži SNG Maribor.

View Event →
Otroci na oblasti
Oct
20
to Nov 2

Otroci na oblasti

70591504_2464450890270479_4837164762015989760_o.jpg

Viktor Koželj: Pesem domovini
Domovina, nam mila, zdaj prosta si ti, / a sovrag te vzlic temu v pesti drži.
Notranji koplje, zunanji rožlja, / trda ti prede od vsega sveta.
Blagajna je prazna, se dolg debeli, / jezik usiha, izvoz pa kopni.
Nesnaga vseh vrst deželo kazi, / discipline in reda srce si želi.
Dovolj je sranja, dovolj in preveč, / mi se ne gremo teh odprtih mej več!
Civilno zaščito okrepimo še bolj, / strnimo ljudstvo v splošni odpor.
Državljani smo s tabo, drug admiral, / pogumno izpelji državni udar!

*****
Sklop: študentsko gledališče
Predstava bo na Malem odru SNG Maribor, traja 1 uro 40 minut in nima odmora.

Produkcija V. semestra DI, GLR in DSU UL AGRFT
Premiera 2019

*****
Režiser Luka Marcen
Dramaturginja Tery Žeželj
Scenografka Nika Curk
Kostumografka Ana Janc
Oblikovalka svetlobe Nastja Miheljak
Avtor glasbe Martin Vogrin

Zasedba
Viktor Martin Mlakar
Zmago Koželj Žan Brelih Hatunić
Karel Koželj Andraž Harauer
Emilija Koželj Lara Fortuna
Liza Nika Vidic
Ester Grom Lara Wolf
Tone Grom Gal Oblak
Tereza Grom Lana Bučevec
Admiral Samo Strel Luka Bokšan
Ida Julija Klavžar

Mentorji
Dramska igra in gledališka režija doc. Matjaž Tribušon, red. prof. Matjaž Zupančič
Dramaturgija izr. prof. dr. Tomaž Toporišič
Scenografija izr. prof. mag. Jasna Vastl
Kostumografija red. prof. Janja Korun, asist. mag. Tina Kolenik
Jezik in govor doc. Alojz Svete, izr. prof. dr. Katarina Podbevšek

*****
Po predstavi sledi pogovor z ustvarjalci.
Predstava je v slovenskem jeziku z nadnapisi v angleščini.

Predstava je na letošnjem festivalu FIST (Festival of International Student Theatre) v Beogradu prejela grand prix, nagrado za najboljšo predstavo v celoti.

View Event →
Groβe Erwartungen | Velika pričakovanja
Oct
20
7:00 PM19:00

Groβe Erwartungen | Velika pričakovanja

70808176_2463590047023230_4005442012978348032_o.jpg

V svoji šesti avtorski predstavi Groβe Erwartungen | Velika pričakovanja kolektiv Beton Ltd. preizprašuje same temelje gledališča kot tudi družbe preizprašujejo pozicije moči, reprezentacije in privilegije. Kolektiv pogosto uporabi svoje osebne impulze in jih pretvori v analitično prezentacijo širšega stanja stvari. Portretirajo se kot predstavniki evropske, bele, bogate, heteroseksualne ali bolj rečeno privilegirane in nadreprezentirane družbene skupine. Uprizarjajo veliko gledališče zahodnega sveta, oder privilegirane rase, ki si dovoli zavzeti vse in vsakogar, elegantno in upravičeno, zares in brez oklevanja. Predstava temelji na fizičnem in performativnem izrazu igralcev ter živi glasbi.

*****
Sklop: spremljevalni program
Predstava bo v Lutkovnem gledališču Maribor, traja 1 uro in nima odmora.

Produkcija: Bunker Ljubljana
Premiera: 30. avgust 2018, Festival Mladi levi, Stara mestna elektrarna

*****
Koncept in režija Beton Ltd.
Glasba VIS U$IŁ (Maksim Špelko, Janez Weiss) featuring DEAD TONGUES
Oblikovalca prostora, svetlobe in kostumov Toni Soprano Meneglejte + Sonda 57
Oblikovalec zvoka Jure Vlahovič
Vizualne vsebine Toni Soprano Meneglejte
Dramaturška sodelavka Urška Brodar
Tehnični vodja Andrej Petrovčič
Izvršna producentka Maja Vižin
Stiki z javnostmi Tamara Bračič Vidmar
Umetniška rezidenca Santarcangelo Festival

Zasedba
Katarina Stegnar, Primož Bezjak, Branko Jordan

*****
O avtorjih
Beton Ltd. je eden vodilnih slovenskih kolektivov na področju sodobnih scenskih umetnosti, ki so ga leta 2010 osnovali trije priznani slovenski igralci, Katarina Stegnar, Branko Jordan in Primož Bezjak. Kolektiv Beton Ltd. se problematik sodobnega sveta vsakič znova loteva z dobršno mero samorefleksije in humorja, z inovativnimi uprizoritvenimi načini in postopki.

O producentu
Bunker je neprofitni zavod za izvedbo in organizacijo kulturnih prireditev, ki producira in predstavlja sodobne gledališke in plesne predstave, organizira različne delavnice ter ostale izobraževalne programe, raziskave. Oblikuje enega najvidnejših mednarodnih festivalov sodobnih uprizoritvenih umetnosti Mladi levi in upravlja Staro mestno elektrarno.

View Event →
Ivo Dimchev - The Live Concert
Oct
20
8:30 PM20:30

Ivo Dimchev - The Live Concert

70194339_2463566910358877_5628925129581920256_n.jpg

Že dvajset let je Ivo Dimchev, koreograf, performer, vizualni umetnik in gejevski aktivist, med zvermi eksperimentalne in radikalne umetnosti. Ljubezen do glasbe je v zadnjih letih odrinila ples, prevzela in prežela je njegovo performersko ustvarjanje. Tako zelo, da se je Dimchev leta 2018 po svojem vpadljivem preboju v britanski TV-oddaji X Factorlotil svetovne turneje. Njegov impresivno močan glas, ki se pretaka od rock zvezde do primadonne, in karizmatična odrska prisotnost sta soglasna.

Producent Humarts Foundation (BG)
Avtor glasbe in besedila Ivo Dimchev
Glasbena produkcija Georgy Linev, Sash & Blazh, Ivo Dimchev

Dogodek bo v Minoritski cerkvi in traja 1 uro 10 minut.

View Event →
Stadion Olympia - »Vsi smo okej.«
Oct
20
to Nov 2

Stadion Olympia - »Vsi smo okej.«

70328417_2464456096936625_6019237103013986304_o.jpg

Dino Pešut (1990) je eden najbolj uspešnih mladih hrvaških dramatikov, ki je med letoma 2012 in 2017 prejel pet nagrad Marin Držić hrvaškega Ministrstva za kulturo. Stadion Olympia je trilogija, meditacija na antično tragedijo, ki se začne s trkom nekega Zagrebčana z nekim Berlinom, metaforo za svet v vsem svojem plačljivem blišču. / Prvi del Erinije, deklice obupaje umeščen v gimnazijsko okolje, kjer se skupina šestih "prijateljev" sooči z novico, da je bila njihova prijateljica Marija posiljena. / Drugi del Diktatura obupase najbolj očitno naslanja na zapuščino antične tragedije. Izpisan je v verzu, prostem in sodobnem, polnem popkulturnih referenc, v njem se oglaša prvi pragledališki glas – zbor, ki ga v prvem delu le slutimo. / Tretji del Xoxo, obupje obsežna serija proznih fragmentov. Zbor niso več srednješolski opravljivci niti ni množični lik, temveč smo to mi vsi, po Pešutu nova generacija brez etiket, ki se drenjamo na porušenem Olimpu.

*****
Sklop: študentsko gledališče
Predstava bo na Komornem odru SNG Maribor, traja 1 uro 40 minut in nima odmora

Produkcija VIII. semestra DI, GLR, in DSU UL AGRFT
Premiera 2019

*****
Režiserka Maša Pelko
Dramaturg Jaka Smerkolj Simoneti
Scenograf Dorian Šilec Petek
Kostumografka Nina Čehovin
Avtor glasbe Jurij Alič
Oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš

Zasedba
Lina Akif, Borut Doljšak, Lucija Harum, Anuša Kodelja, Timotej Novaković, Ana Penca, Gregor Podričnik, Blaž Popovski, Beti Strgar, Matic Valič, Lovro Zafred

Mentorji
Dramska igra in gledališka režija izr. prof. Nataša Barbara Gračner, izr. prof. mag. Sebastijan Horvat
Dramaturgija izr. prof. dr. Tomaž Toporišič
Scenografija izr. prof. mag. Jasna Vastl
Kostumografija red. prof. Janja Korun, asist. mag. Tina Kolenik
Jezik in govor asist. dr. Nina Žavbi, doc. Alojz Svete, izr. prof. mag. Alida Bevk

*****
Po predstavi sledi pogovor z ustvarjalci.

Predstava je v slovenskem jeziku z nadnapisi v angleščini.

View Event →
Nasprotje stvari
Oct
21
6:00 PM18:00

Nasprotje stvari

70168967_2460874663961435_8044900527718268928_o.jpg

Na odru je pet klovnov, ki hočejo narediti avantgarden neofašističen komad. So to morda igralci, ki še niso opazili, da so sami del fašističnega majndseta? Ali pa oboje hkrati, ker lahko obstajajo samo v svojem nasprotju, v nasprotju stvari? Če si prilastimo sredstva druge strani, njene mehanizme in miselnost, lahko čeznje napišemo nekaj novega, jih obrnemo v njihovo nasprotje. Pogajamo se z lastnimi strahovi, postanemo igrivi, celo v odnosu do stvari, ki se jih najbolj bojimo ali jim nasprotujemo, in šele ko jih vzamemo kot igro, jih razorožimo. Kaj pa, če bi o neofašistu razmišljali kot o sentimentalnem, ranljivem človeku, ki se sprašuje o resničnosti? V času, ko so vsi postali satirični, ko so si prilastili sredstva, kot so pretiravanje, provokacija, karikatura, polemiziranje, smo v gledališču primorani ta sredstva vzeti nazaj.

Boris Nikitin raziskuje meje med resničnostjo in fikcijo, dokumentom in njegovim ponaredkom, in te kategorije najraje požene v zrak. Poigrava se z retoriko in propagandističnimi sredstvi. Najprej se s fašistoidnim diskurzom na odru poistovetiš, nato te že spreletava srh, da si mu nasedel, potem se vprašaš, kako se je to zgodilo. Kakšna resničnost je pravzaprav reprezentirana na odru? Kategorije so zabrisane, vse je postavljeno pod vprašaj.

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo na Tribuni na Velikem odru SNG Maribor, traja 2 uri 20 minut in ima en odmor.

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče
Premiera: 28. marec 2019, zgornja dvorana Slovenskega mladinskega gledališča

Naslov izvirnika Das Gegenteil der Dinge

*****
Režiser Boris Nikitin
Dramaturg Goran Injac
Asistent režije/sorežiser Jan Krmelj
Kostumografinji in oblikovalki mask Vanja Djuran, Lea Bratušek
Izbor glasbe Boris Nikitin, Jan Krmelj
Avtor glasbenih aranžmajev in korepetitor Uroš Buh
Lektorica Mateja Dermelj
Prevajalki Tanja Petrič (iz nemščine v slovenščino), Urška Daly (iz nemščine v angleščino in iz angleščine v slovenščino )
Oblikovalec zvoka Marijan Sajovic
Svetovalec za posebne učinke Klemen Stare
Vodja predstave Gašper Tesner

Končna različica besedila je nastala v sodelovanju z ekipo.

Zasedba
Primož Bezjak
Janja Majzelj
Ivan Peternelj
Blaž Šef
Stane Tomazin

*****
O režiserju
Boris Nikitin (1979) je gledališki režiser in avtor, rojen v Baslu in sin ukrajinsko-slovaško-francosko-judovskih imigrantov. Piše in režira na mednarodni neodvisni gledališki sceni in v uveljavljenih institucionalnih gledališčih. Je pobudnik in umetniški vodja baselskega festivala It's The Real Thing. Zadnjih deset let se v svojih delih ukvarja z reprezentacijo in produkcijo resničnosti in identitete v politiki, gospodarstvu, religiji, osebnih zgodbah in v umetnosti. Njegova dela vedno raziskujejo zmuzljivo mejo med performativnim in iluzionističnim gledališčem, poudarjajo ambivalentnost in potencialnost, v kateri lahko na novo razmišljamo o individualnosti in sposobnosti delovanja. Leta 2017 je prejel nagrado J. M. R. Lenza za dramatiko, ki jo podeljuje mesto Jena.

O producentu
Zgodba Mladinskega se je začela l. 1955 in dosegla enega vrhuncev l. 2008 z naslovom Evropski ambasador kulture, ki ga je gledališču podelila Evropska komisija. V naših novih projektih se ukvarjamo z beleženjem simptomov družbe, ki jih prikažemo z ustreznimi performativnimi postopki. Pri tem javni prostor za nas postaja enakopravni prostor uprizoritve.

*****
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci v Medetaži SNG Maribor.

View Event →
Song
Oct
21
7:00 PM19:00

Song

70603231_2464384120277156_1566717762212986880_n.jpg

jezik je eden
telo je eno
življenje je eno
en dotik
en poljub
en dih
samo en
samo ti
samo jaz
samo on
samo moja ljubezen
moja golobica
samo ena
samo …

Mala Kline z metodološko natančno razvito plesno prakso izhaja iz gradnje nenavadnih odrskih podob, ki nikoli ne preidejo na raven razvidnega in nedvoumno strukturiranega odrskega znaka, ampak prej ustvarjajo specifična, pomensko pretočna in potentna ozračja, sestavljena iz konsistentnih in metodološko natančno organiziranih koreografskih organizmov. V predstavi Songu se posveča ljubezenskim temam, Song je "ljubezenska pesem, ki jo pišemo v vsakem izjavljanju".

*****
Sklop: spremljevalni program
Predstava bo v Lutkovnem gledališču Maribor, traja 55 minut in nima odmora.

Produkcija ELIAS 2069, Mercedes Klein s koproducenti: Pekinpah, Center kulture Španski borci/Zavod EN-KNAP, Platform 0090 Antwerpen, CUK Kino Šiška, Nomad Dance Academy (CoFestival)
Premiera: 27. 11. 2018, Španski borci

*****
Avtorica koncepta in koreografije Mala Kline
Avtorica kreacije in izvajalka Eftychia Stefanou
Oblikovanje prostora Petra Veber
Avtor glasbe in oblikovalec zvoka Nenad Sinkauz
Oblikovalec svetlobe in tehnični vodja Jaka Šimenc
Kostumografka Amanda Kapić
Tehnična pomoč Anže Kreč
Kreativni dialog Mesut Arslan
Izvršna producentka Ajda Kline

*****
O avtorici
Koreografinja, plesalka, filozofinja in plesna pedagoginja Mala Kline, ki že več let živi in ustvarja hkrati v Sloveniji in Belgiji, je eno najprepoznavnejših koreografskih imen svoje generacije. Izvrstna plesalka in performerka z obsežnim koreografskim opusom in metodološko natančno razvito plesno prakso ima za sabo izjemno plodno in mednarodno prepoznavno plesno pot, saj je v profesionalno polje sodobnega plesa vstopila že pri sedemnajstih letih. Njeno samostojno koreografsko delo vse od začetkov izhaja iz gradnje nenavadnih odrskih podob, ki nikoli ne preidejo na raven razvidnega in nedvoumno strukturiranega odrskega znaka, ampak prej ustvarjajo specifična, pomensko pretočna in potentna ozračja, sestavljena iz konsistentnih in metodološko natančno organiziranih koreografskih organizmov.
Njeno umetniško in teoretsko delo izvira iz prakse sanjanja. Sanjanje je izkustvena metoda, s katero telo razvije svoj gibalni tok iz čutnih podatkov, tako da slednje ves čas pretvarja v podobe. Na osnovi prakse Saphire®je Mala Kline razvila ustvarjalno in performativno prakso navzočanja, načina, s katerim se gibajoče telo razpre volji vznikajočih podob in njihovim afektivnim in pretvorbenim silam, da bi se tako ustvaril in razširil spekter gibalnega jezika med oblikovanjem telesnih dejanj v času.

Partner Platforma sodobnega plesa – Plesna izba Maribor, Zavod MOJA KREACIJA Maribor

View Event →
Katalonec
Oct
21
8:30 PM20:30

Katalonec

70776117_2460843070631261_5444996376356192256_o.jpg

Navidezne možnosti tiho ubijajo. Posameznika napravijo pasivnega, spremenijo ga v tehnično sestavino (u)stroja. Lansirane možnosti človeka odtujijo od vsega, kar je zunaj ponudbe. Neobčutljiv postane na tem večnem partiju, kjer se nihče več ne počuti dobro. Katalonec je menda pravočasno pobegnil, če je sploh še živ. Ampak to niti ni pomembno. Ko namreč ozavestimo lastno vrtenje v krogu, se zmeraj porodi zamisel bega. Družba pa beg razume kot poraz, o katerem se ni prav pametno izrekati na glas.

Živimo v dobi svetovnega spleta; plavamo v neskončnem oceanu subjektivnih, interesnih, podtaknjenih informacij, ki omejujejo izbiro. Možnosti je sicer preveč, a nobena ne ponuja vsega, kar potrebujemo. Zato razkazujemo, kar nam pade na pamet, na kar samo za hip pomislimo … Ne pripovedujemo zgodb, prikazujemo kontinuirano stanje, preobloženo z informacijami. Tudi liki v predstavi niso dramski, dopuščajo pa, da se drama dogaja nekje drugje.

Avtorski projekt Katalonec, duhovita, avtentična in mladostno lucidna predstava, v kateri "igralci ne igrajo", kot pravi avtor in režiser, obravnava predvsem nerazumevanje razlogov za beg. Ali bežimo od samih sebe? Ali pa prav z begom ohranjamo identiteto? Temo umešča v študentsko stanovanje, v katerem je čas izgubil svoj pomen, kjer so problemi spregledani, neki nevidni prisotni pa ustvarjajo atmosfero večne lahkotne zabave. Kritiki projekt označujejo kot politični teater in navajajo izjavo enega od eskapističnih likov, ki se iskreno pritožuje: "Ljudje dragi, kaj vi veste, da meni ni nihče umrl v vojni."

*****
Sklop: spremljevalni program
Predstava bo na Malem odru SNG Maribor, traja 2 uri 45 minut in nima odmora.
Hrvaški jezik z nadnapisi v slovenščini.

Produkcija: Umetniška organizacija RUPER in Teatar &TD (HR)
Premiera 2018

*****
Režiser Ivan Penović
Dramaturginja Franka Perković
Scenograf Filip Triplat
Avtorja glasbe Karlo Mrkša, Filip Triplat
Oblikovalec svetlobe Elvis Butković
Avtor videa Ivan Penović
Grafična oblikovalca Miran Bašić, Otto Kušec
Fotografa Damir Žižić, Sanja Bistričić
Producent Danijel Popović

Zasedba
Matija Čigir, Domagoj Janković, Karlo Mrkša, Pavle Vrkljan, Bernard Tomić, Filip Triplat

View Event →
Somrak bogov
Oct
21
8:30 PM20:30

Somrak bogov

71138992_2460893670626201_8483054317954138112_o.jpg

V Somraku bogov je polje nemških političnih manipulacij (v času med požigom Reichstaga februarja 1933 in nočjo dolgih nožev junija 1934) premeščeno v intimni prostor družine železarskega mogotca Joachima von Essenbecka. Krizni čas, ko po hitrih postopkih umira stara Nemčija in se pod vodstvom novega kanclerja ustanavlja nova država, prikazuje usode članov družine von Essenbeck, ki se v prijemu zastrašujočega političnega režima spreminjajo v zločince. Po smrti barona Joachima člani družine von Essenbeck v okviru družinske borbe za nasledstvo jeklarne ne sprevidijo, da so samo lutke za izvrševanje višjega političnega načrta. S povezavo politike in intimnih manipulacij v odnosu do človeka Somrak bogov prikaže, kako je nacistična vlada manipulirala s svojimi prebivalci že leta pred začetkom druge svetovne vojne. Za novo vojno država potrebuje tako topove kot trupla in sovraštvo. Martin von Essenbeck bo tretjemu rajhu dal vso družino; drug za drugim bodo umirali po načelu: kdorkoli misli, da je močnejši od države, bo umrl naslednji. V tej državi namreč ni več prostora niti za družinsko skupnost. Država je družina! Martin bo prepojil in zaobjel ves sadizem družine von Essenbeck ter ji na koncu sodil sam.

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo v Stari dvorani SNG Maribor, traja 1 uro 40 minut in nima odmora.

Produkcija: Drama SNG Maribor
Premiera: 21. september 2018, Stara dvorana SNG Maribor

*****
Po filmskem scenariju Luchina Viscontija, Enrica Mediolija, Nicole Badalucca

Režiser Dalibor Matanić
Prevajalka Mojca Marič
Dramaturg Ivor Martinić
Scenograf Marko Japelj
Kostumograf Leo Kulaš
Lektorja Mojca Marič, Janez Bostič
Skladatelja Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
Oblikovalka svetlobe Vesna Kolarec

Zasedba
Baron Joachim von Essenbeck Miloš Battelino
Baronica Sophie von Essenbeck Nataša Matjašec Rošker
Martin von Essenbeck, njen sin Petja Labović
Friedrich Bruckmann, poslovodja v železarni von Essenbeck, ljubimec Sophie von Essenbeck Uroš Fürst k. g./ Vojko Belšak
von Aschenbach Kristijan Ostanek
Baron Konstantin von Essenbeck, Joachimov nečak, vdovec, član SA Davor Herga
Günther von Essenbeck, njegov sin Timon Šturbej / Matevž Biber
Herbert Thallman, Joachimov nečak Žan Koprivnik
Elisabeth Thallman, njegova žena Eva Kraš

*****
O režiserju
Hrvaški filmski in gledališki režiser Dalibor Matanić (1975) je diplomiral iz filmske režije na Akademiji dramske umetnosti v Zagrebu. Njegov filmski prvenec Blagajnica hoće na more je bil uspešnica (tri zlate arene na festivalu hrvaškega filma Pula 2000; nagrada breza za najboljšega režiserja debitanta, otvoril je 30. filmski festival New directors/new films v New Yorku; na festivalu Cottbus v Nemčiji je prejel nagrado na najboljšega evropskega režiserja debitanta). Leta 2002 je režiral odmevni film Fine mrtve djevojke, dramsko adaptacijo pa je Matanić nato leta 2013 postavil v zagrebški Gavelli. Film Fine mrtve djevojke je osvojil sedem nagrad na Puljskem filmskem festivalu 2002, vključno z veliko zlato areno za najboljši film. Posnel je izjemno odmevna filma: Kino Likain celovečerec Zvizdan, ki je prejel nagrade na prestižnih filmskih festivalih v Cannesu, Sarajevu, Puli in Kairu. Režiral je tudi TV serijo Novine in posnel več nagrajenih kratkih in dokumentarnih filmov.

O producentu
Slovensko narodno gledališče Maribor je največja kulturna in umetniška institucija v Sloveniji, ki pod eno streho združuje Dramo, Opero, Balet in Festival Borštnikovo srečanje. Vse od prve uprizoritve v slovenskem jeziku leta 1919, je imelo mariborsko gledališče velikansko umetniško in politično vlogo. Ohranja in razvija slovensko nacionalno identiteto in deluje kot pomemben steber slovenskega jezika. V svoji stoletni zgodovini je gledališče zaznamovalo ne samo mesto in njegovo okolico, ampak tudi celotno državo. Kot edino tovrstno profesionalno gledališče v Mariboru izpolnjuje povpraševanja različnih gledaliških občinstev. Še več, Drama mora zadovoljiti okuse in pričakovanja ljudi iz različnih socialnih in izobrazbenih struktur. Kljub temu, da Drama s svojim programom nagovarja tudi zelo specifične obiskovalce, je v glavnem fokusirana na širše občinstvo, predvsem na abonente. Vsako sezono Drama premierno uprizori šest do osem premier klasičnih in sodobnih dramskih besedil slovenskih in tujih avtorjev.

*****
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci v Medetaži SNG Maribor.

View Event →
Fižol; na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica
Oct
22
7:00 PM19:00

Fižol; na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica

69681984_2709042099108431_7233159027398541312_n.jpg

Zanimivo monografijo, v kateri je poleg receptov predstavljenih 18 vrst fižola, kratka zgodovina rastline, na fižol vezani pregovori ter nekaj nasvetov za pripravo, shranjevanje in kuhanje, bo v okviru Knjižničnega cikla predstavila njena avtorica Andreja Škrabec. Na kratko bo povzela tudi kulturno dediščino vasi Hrovača ter izpostavila bogato narečno govorico ribniškega konca Slovenije.

View Event →
Pljuča
Oct
22
7:00 PM19:00

Pljuča

71023990_2463604933688408_1737730719850954752_o.jpg

Mlad par čaka na blagajni v Ikei, ko on njo nenadoma vpraša, če bi imela otroka. Vprašanje sproži verižno reakcijo, saj ni bila ona niti najmanj pripravljena nanj. Kaj prinaša prihodnost? Morata spremeniti način življenja? Kako, kdaj in kje sploh začeti pogovor o tem? Asociativni niz misli rezultira v pritrdilnem odgovoru. Ona reče ja. In vendar se s tem igra šele začne.
Pljuča (krstno uprizorjena 2011, objavljena 2012) prinašajo vpogled v neizprosno iskren sodoben ljubezenski odnos dveh tridesetletnikov, ki živita v nenehni negotovosti med izpraševanjem svojih vrednostnih meril in izpolnjevanjem osebnih ambicij. Kako zasnovati družino, če je treba najprej zaključiti študij in vzpostaviti uspešno kariero? Kako najbolje poskrbeti za otroka in kako ne izgubiti sebe? Ali je sploh družbeno odgovorno razmišljati o otroku v svetu političnih nemirov in globalnega segrevanja? Vprašanja se nalagajo v hitrem pulzu hiperrealističnega dialoga in vzpostavljajo nenavaden in kompleksen odnos med partnerjema, ki se nepričakovano znajdeta na pomembni življenjski prelomnici.
Duncan Macmillan je eden najzanimivejših glasov sodobne britanske dramatike. Deluje kot dramatik, režiser in performer, ustvarja za gledališče, film in televizijo (največ za BBC). Njegove igre pogosto režira Katie Mitchell. Pljuča so leta 2013 dobila nagrado za najboljšo igro na The Off West End Theatre Awards.

*****
Sklop: spremljevalni program
Produkcija SNG Drama Ljubljana

Predstava bo na Malem odru SNG Maribor, traja 1 uro 25 minut in nima odmora.
Premiera: 29. marca 2019, SNG Drama Ljubljana

*****
Režiser Žiga Divjak
Prevajalka Tina Mahkota
Dramaturginja Eva Kraševec
Scenograf Igor Vasiljev
Kostumografinja Tina Pavlović
Lektorica Tatjana Stanič
Avtor glasbe Blaž Gracar
Oblikovalci luči Žiga Divjak, Vlado Glavan in Igor Vasiljev

Nastopata
Nina Ivanišin in Vito Weis

*****
O režiserju
Žiga Divjak se je že v času študija gledališke režije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo posvečal predvsem avtorskemu gledališču. Za trilogijo študentskih produkcij pod skupnim naslovom Tik pred revolucijo je prejel Prešernovo nagrado Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Po končani akademiji je v Slovenskem mladinskem gledališču režiral avtorski projekt Človek, ki je gledal svet, za katerega je na Festivalu Borštnikovo srečanje leta 2017 prejel nagrado za režijo, igralski kolektiv pa Borštnikovo nagrado za igro. V sezoni 2017/18 je bil vključen v rezidenčni projekt Nova pošta, v sklopu katerega je režiral avtorsko predstavo 6, ki je na Borštnikovem srečanju leta 2018 dobila nagrado za najboljšo uprizoritev. Trenutno končuje magistrski študij režije.

O producentu
SNG Drama Ljubljana je osrednje dramsko gledališče v Sloveniji z največjim, najprepoznavnejšim in najuglednejšim ansamblom, v katerem je trenutno 43 igralk in igralcev. Na repertoarju ima klasično, sodobno in eksperimentalno gledališko produkcijo.

View Event →
Zijah Sokolović: Lijevo, Desno, Glumac
Oct
22
8:00 PM20:00

Zijah Sokolović: Lijevo, Desno, Glumac

71139928_2530195493692868_1928501609382281216_n.jpg

Zijah Sokolović: LIJEVO, DESNO, GLUMAC

Zvrst: monokomedija

Režiser: Zijah Sokolović

Igra: Zijah Sokolović

William Shakespeare je rekel, da je “gledališče zrcalo resničnosti”, Antonen Arto je rekel, da je “resničnost zrcalo gledališča”. Če se v igralci pojavljajo v gledališču, potem je logično, da se igralci pojavljajo tudi v resnčnosti. Naša resničnost je gledališče v katerem vsi igramo in imamo vsak svojo vlogo. Aristotel je rekel, da “gledališče sestavljajo čas, prostor in delo”. Tudi naše življenje sestavljajo čas, prostor in delo. Naša resničnost je eno veliko gledališče. Miroslav Krleža je rekel: “Igra obstaja sama zase. Lahko jo uporabljamo v gledališču, na filmu in televiziji, lahko pa se uporablja tudi v vsakdanjem življenju.” Naša resničnost, naše življenje nista nič drugega kot ustvarjanje in igranje javnih ter osebnih vlog. Zijah A. Sokolović duhovito, filozofsko in kabarajsko, z nizom primerov in vzporejanjem resničnostne in gledališke umetnosti, občinstvo uči, da so igralci v svojem lastnem gledališču in da so lahko v svojem življenju tudi umetniki. Le svoje življenjske “drame” morajo analizirati gledališko “objektivno”.Predstava se izvaja v bošnjaškem jeziku.

cena vstopnice – 11 eur

View Event →
Ob zori
Oct
22
to Nov 4

Ob zori

70328417_2464456096936625_6019237103013986304_o.jpg

Predstava Ob zori za svojo osnovo jemlje hrepenenje po boljšem, bolj resničnem, bolj niansiranem, bolj smiselnem življenju, ki preveva izbrane Cankarjeve zgodbe. Štirinajstletna deklica, ki dela od sedmih do sedmih, sanjari o gozdu in rumeno pečenih tortah, šivilja, ki preživlja svoja onemogla starša, ob svojem ljubljenem sanja o tem, kako bo nekoč šivala zavese za njun skupni dom, gospa, ki kadi in pripoveduje, sanja o tem, da nekoč ne bo več utrujena, sestradani fantič sanja o velikem mestu in velikih knjigah in o tem, da bo nekoč imel vsaj toliko, da želodec utihne, utrujeni upornik sanja o tem, da nekje obstaja pravica … Vsaka izmed zgodb vsebuje trenutek, ko se zdi, da je vse mogoče, trenutek, ko jutranja zora obeta nekaj boljšega, neko svetlo prihodnost, trenutek, ko, četudi vkopan v blato, človek lahko leti. Ali jutranja zora lahko osvetli kaj več kot razrito blatno izbo, ko posveti v vsakdan ljudi na družbenem robu? Lahko pokaže več kot neizbežno realnost in ujetost tega dne, ki traja in traja in se širi tudi na druge dni, na stoletja, vse do danes? Telesa se menjajo, usode ostajajo enake.

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo v Stari dvorani SNG Maribor, traja 2 uri 10 minut in nima odmora.

Produkcija: Prešernovo gledališče Kranj
Premiera: 21. 12. 2018, Prešernovo gledališče Kranj

*****
Režiser Žiga Divjak
Dramaturginja Katarina Morano
Scenografka Tina Mohorović
Kostumografka Tina Pavlović
Lektorica Maja Cerar
Avtor glasbe Blaž Gracar
Oblikovalec svetlobe David Orešič
Oblikovalec maske Matej Pajntar

Zasedba
Ankina mati, Nekdo, Ženska 2, Gospa z rožami, Prodajalec oblek, Otrok, Gospa, ki pripoveduje, Mlad gospod, Mara Vesna Jevnikar
Ankin oče, Nekdo, Debeli blagajničar, Prodajalec trakov, Strojevodja, Natakar, Policist, Otrok, Oče (Šivilja), Ata, Gospod na trgu Peter Musevski
Ankina sestra, Dekle 2, Nekdo, Debela ženska, Prodajalec usnja, Otrok, Ona (Šivilja), Mama Vesna Pernarčič
Dekle 1, Nekdo, Slaščičar, Prodajalec čevljev, Otrok, Marko Blaž Setnikar
Anka, Minca Vesna SlaparDekle 3, Nekdo, Ženska 3, Zlatar, Otrok, On (Šivilja), Gospod župnik Aljoša Ternovšek
Pripovedovalec, Gospa Rieglova, Nekdo, Prodajalec klobukov, Otrok, Cerkovnik, Jernej Gregor Zorc k. g.

*****
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci v Medetaži SNG Maribor.

View Event →
Pogled navznoter: Gledališki ustvarjalci tukaj in zdaj
Oct
23
11:00 AM11:00

Pogled navznoter: Gledališki ustvarjalci tukaj in zdaj

70328417_2464456096936625_6019237103013986304_o.jpg

Okrogla miza v organizaciji Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS)

Ob dnevu gledaliških ustvarjalcev bo Združenje dramskih umetnikov Slovenije predstavilo nekaj aktualnih projektov, ki izhajajo iz vsakdana samozaposlenih, zaposlenih in upokojenih članov ter članic združenja:
- Saša Pavček: Dosedanje delo ZDUS-a in Sklada Jerneja Šugmana
- Iva Babić: Predstavitev izsledkov ankete o zaposlenih igralkah in igralcih v javnih zavodih
- Mateja Pucko: Osebna priprava igralca
- Boris Mihalj: Ustanovitev zdravstvenega dispanzerja za ustvarjalce na področju kulture in umetnosti
- Barbara Skubic Položaj samozaposlenih članov in članic ZDUS
- Marko Simčič: Upokojeni člani ZDUS in medgeneracijsko sodelovanje
- Kim Komljanec: Skupina za dramatiko

Okrogla miza bo odprla tudi vprašanja o pogojih ustvarjanja slovenskih dramatikov in o njihovem izboljšanju ter o upokojenih članih ZDUS in medgeneracijskem sodelovanju.

View Event →
V živo: M. Omerzel Mirit, Vedun: Čarobnost zvoka in življenja
Oct
23
6:00 PM18:00

V živo: M. Omerzel Mirit, Vedun: Čarobnost zvoka in življenja

61876682_10156822618223183_7403907969101856768_n.jpg

[VEČER V ŽIVO] Dr. Mira Omerzel-Mirit, znanstvenica in umetnica, zdravilka, duhovna učiteljica in pisateljica, začetnica nove znanstvene discipline etno-arheo-medicinske muzikologije, že skoraj 50 let raziskuje različne kulture, ljudstva sveta in njihove modrosti. Že več kot 25 let pomaga ljudem ozaveščati in odpravljati raznovrstne življenjske težave. Sodi med redke »kozmične kirurge«. Od leta 2000 živi brez hrane, od kozmične prane torej. Skupaj s sinom Tinetom Omerzel Terlepom ter s svojim ansamblom Vedun (že več kot 40 let) z besedo in zvokom pripravlja svojstvene zvočno-energijske dogodke doma in po svetu.

Na srečanju se bomo dotaknili tem:
- moč zvoka, misli, besede in čustev
- kozmična »kirurgija« in resonanca
- suhi post in življenje brez hrane
- veliki misteriji življenja

Pridružite se nam na dogodku ČAROBNOST ZVOKA IN ŽIVLJENJA
in zvočni magiji ansambla VEDUN.

Vstopnice v prizidku Večera ali na Eventimu
http://www.eventim.si/si/vstopnice/mira-omerzel-mirit-maribor-dvorana-union-531875/event.html

Cena 10 €.

View Event →
Izumitelj na Zemlji
Oct
23
6:00 PM18:00

Izumitelj na Zemlji

70349354_2460899457292289_3284884798656479232_o.jpg

Predstava Izumitelj na zemlji obeležuje 120. obletnico rojstva Antona Podbevška, katerega poezijo povezujemo z začetkom zgodovinske avantgarde na Slovenskem. S sledenjem notranjim napetostim njegove poezije si prizadeva odrsko aktualizirati Podbevškov "kozmični anarhizem", ki izraža silo neskončne ekspanzije roba mogočega. Če se ta sila v naslovni pesmi manifestira v želji po osvoboditvi potencialov, ki jih zatira nepravična ureditev človeške družbe, se po prestopu horizonta v kozmičnem prostoru zariše podobačloveka, ki je ujetnik samega vesoljstva. V čem bi bila lahko osvoboditev iz te ujetosti?

Poezija Antona Podbevška (1898–1981) je slovenskemu jeziku odprla nove prostore vizionarske govorice, do katere ni mogel nihče ostati indiferenten. Sodobniki, ki so bili nad njo in nad Podbevškovimi javnimi nastopi v Novem mestu in Ljubljani na začetku osupli, potem pa vse skupaj začeli pozabljati, kot bi šlo za travmo, so to poezijo pogosto dojemali kot eksces podob, ki učinkujejo kot bohotnost eksotičnega pragozda, v katerem se lahko izgubimo. Toda ob natančnem branju lahko kot eno njenih glavnih značilnosti odkrijemo izjemno preciznost in zgoščenost tudi v oblikovanju najmanjših pomenskih enot; pesnik je zmogel že s sopostavitvijo dveh besed pogosto vzpostaviti skrajno napetost in sprostiti maksimalno energijo. Podbevšek je bil v Sloveniji prvi, ki je s svojo poezijo napolnil gledališko dvorano. Razumel jo je kot poezijo, ki zase zahteva tudi gledališki oder. Predstava Izumitelj na Zemlji vrača to poezijo na oder. Podbevšek jo je na odru recitiral v svoji samoti, predstava Izumitelj na Zemlji pa hoče obuditi njegovo neponovljivo prezenco z novo odrsko govorico v zavesti, da poezija ni samo pesništvo, ampak je stanje duha.

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo na Tribuni na Velikem odru SNG Maribor, traja 1 uro 20 minut in nima odmora.

Produkcija: Anton Podbevšek Teater
Premiera: 29. november 2018, Anton Podbevšek Teater (Dvorana novomeške pomladi)

*****
Avtorica koncepta in režiserka Bara Kolenc
Dramaturg Miklavž Komelj
Avtor zvočna podoba Matevž Kolenc
Avtorja aranžmajev - adaptacija klavirskih skladb Marija Kogoja (Malenkosti) Matevž Kolenc in Sašo Vollmaier
Scenograf Marko Japelj
Koreografinja Bara Kolenc in izvajalci
Oblikovalec videa: Zack Sievers
Oblikovalki kostumov Špela Ema Veble in Nina Jagodic
Asistentka režije Ana Laura Richter
Lektor Jože Faganel
Oblikovalka kreativ: Eva Mlinar

Izvajalci in soustvarjalci
Andraž Jug, Leja Jurišić, Urban Kuntarič, Ana Pandur, Pavle Ravnohrib, Sašo Vollmaier

*****
O režiserki
Dr. Bara Kolenc je ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti in znanstvena raziskovalka na področju filozofije. Sprva je delovala kot koreografinja, sčasoma pa se je začela ukvarjati tudi z režijo in razvijati svoj gledališki jezik na presečišču telesa, besede in prostora. Je konceptualna umetnica, ki projekte zastavi kot večmedijske enote, v okviru katerih preizprašuje določene teme in njihovo umestitev v konkretno družbeno okolje. Doslej je ustvarila dvanajst celovečernih predstav, več dijaških predstav s Teatrom Pozitiv ter številne performanse, instalacije in videe. V letu 2018 je ustvarila predstavi Metamorfoze 4: Črne luknje v Slovenskem mladinskem gledališču in Izumitelj na zemlji v Anton Podbevšek Teatru. Največji uspeh je doživela predstava Metamorfoze 3: Retorika (v soavtorstvu z Atejem Tutto), ki je bila med drugim uvrščena v glavni program 53. festivala Theatertreffen v Berlinu. Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade, nazadnje mednarodno pomembno nagrado Theatertreffen Stückemarkt Comission of Work 2016.

O producentu
Anton Podbevšek Teater (APT) je prva in najmlajša slovenska profesionalna gledališka institucija, ustanovljena in delujoča na področju Dolenjske in Bele krajine. Imenuje se po Antonu Podbevšku - prvemu slovenskemu avantgardistu in "frontmanu" umetniškega gibanja, iz katerega je zrasla prva slovenska umetniška avantgarda, imenovana "novomeška pomlad". Ime institucije govori o aktivni ontološki usmeritvi institucije. Znotraj gledališkega polja je ta usmeritev pot in raziskava znotraj pokrajin sodobne umetnosti, usmerjena v performativne, scenske, gibalne in zvočne raziskave, povezane z refleksijo etike v polju kritike ideologije vsakdanjega življenja. Osnovno poslanstvo APTa je razvijanje tistih produktivnosti vizualne kulture, ki izhajajo iz gledališča kot oblike misli, antagonizmov, razcepov, alienacije, ki skozi raziskavo tvegajo in to tveganje uprizarjajo v različnih žanrskih kodih, raznovrstnih uprizoritvenih zvrsteh, ki jih siceršnja "institucionalnost" teatrskega aparata pušča zunaj, vključno z intermedijskimi diskurzi in praksami.

Žanrska usmeritev APTa v mreži štirih lastnih premiernih produkcij je realizacija post-dramskega, glasbenega, plesnega in otroškega gledališča. Ker gre za programe sodobnih uprizoritvenih praks, so mnogi projekti preplet vseh štirih prvin in intermedijskih kodov.

*****
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci v Medetaži SNG Maribor.

View Event →
Alien Express: Drugi let / Second Flight
Oct
23
8:00 PM20:00

Alien Express: Drugi let / Second Flight

70516361_2463574550358113_528281814926622720_n.jpg

Urbani plesni stili, povezovanje različnih gibalnih praks in neobremenjenost so se združili v prvencu Alien Express, premierno uprizorjenem leta 2016 v Plesnem Teatru Ljubljana. Projekt je Kunšku in Kranjčanu prinesel nagrado Ksenije Hribar za najperspektivnejša plesalca, povabilo v mednarodno mrežo Aerowaves in preko šestdeset nastopov v svetu. Po uspešnem prvem vzletu je enigmatični gibalni dvojec na odru Kina Šiška v okrepljeni glasbeni zasedbi didžeja SunnySuna in jazzista Kristijana Kranjčana, z gverilsko svetlobno intervencijo Boruta Bučinela in zvočno pokrajino Jureta Vlahovića marca 2019 uprizoril Drugi let, ki med drugim odpira vprašanja umetniškega navdiha in ustvarjalne življenjske energije. Od kod prihaja, kako potuje in kam gre? Kaj se zgodi, če se neznana sila, ki je hkrati motor našega bivanja, naseli v nas in nas ne spusti? Se ji prepustiti ali jo nadzirati? Med redom in kaosom, zunaj in znotraj, mojim in tvojim (gibom) obstaja z apokalipso navdihnjeno stanje, ki preizkuša robove naših lastnih (z)možnosti in omejitev. Drugi let ne ponuja le spopadanja s silami na ravni dveh teles in njunega odnosa, temveč tudi na ravni gledaliških znakov, prostora, svetlobe, zvoka in odnosa med izvajalci in gledalci. Ključ do razgibane, deloma spektakelske stvaritve je v strukturirani improvizaciji in iskrivi spontanosti obeh akterjev, ki vsako uprizoritev (os)mislita – na novo.

*****
Sklop: spremljevalni program
Produkcija Flota Ljubljana in Flota Murska Sobota v koprodukciji s CUK Kino Šiška in Dijaškim domom Ivana Cankarja (DIC)

Dogodek bo v Lutkovnem gledališču Maribor, traja 1 uro in nima odmora.
Premiera: 23. 3. 2019, CUK Kino Šiška

*****
Avtorja ideje, koreografije in izvedba Gašper Kunšek, Žigan Kranjčan
Avtorja glasbe in izvajalca DJ SunnySun in Kristijan Kranjčan
Oblikovalec svetlobe in videa Borut Bučinel
Dramaturginja Andreja Kopač
Oblikovalec zvoka Jure Vlahović
Producentka Nataša Zavolovšek

Zahvala Dansstationen, Malmö, Dança em Trânsito, Brazilija, in KLAP Maison pour la danse, Marseille, Francija

View Event →
Ali: Strah ti pojé dušo
Oct
23
to Oct 24

Ali: Strah ti pojé dušo

70244796_2460835257298709_7078506880091291648_o.jpg

Nemčija, sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Štiridesetletni Maročan El Hedi Ben Salem M’Barek Mohammed Mustafa, ki ga – kot večino delavcev iz njegove države – kličejo Ali, je le eden od mnogih, ki so poskusili najti srečo v zlatih letih ekonomskih migracij. Emmi, šestdesetletna vdova, se preživlja kot čistilka. Med njo in Alijem v trenutku vznikne pristno čustvo topline in privlačnosti, vendar njuna zveza naleti na številne predsodke in nerazumevanje okolice: Emmine sosede, sodelavke, njeni odrasli otroci in celo prodajalec v lokalni špeceriji postanejo hladni, celo sovražni, Alijevo poreklo in njegov socialni status "gastarbajterja" izzivata njihovo ozko zamejeno pojmovanje človečnosti, prav tako pa jih vznemirja njegova zveza z dvajset let starejšo Emmi. Rainer Werner Fassbinder v znamenitem filmu Vsi drugi se imenujejo Ali (1974) razkriva večplastnost in pretresljivost ljubezenske zgodbe na družbenem robu inv svoji prepoznavni modernistični estetiki prepušča gledalca soočenju z družbenimi stereotipi, ki so še danes – zlasti ob novem valu migracij, ksenofobije in konservativizma – nevralgične točke družbe in posameznika.

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo v Kotlovnici Poslovne cone Tezno, raja 2 uri 20 minut z aktivnim odmorom.

Produkcija: SNG Drama Ljubljana
Premieri: 15. in 16. marec 2019, SNG Drama Ljubljana

*****
Naslov izvirnika Angst essen Seele auf
Odrska priredba filma Vsi drugi se imenujejo Ali (Angst essen Seele auf)

Režiser Sebastijan Horvat
Prevajalka iz nemščine Urška Brodar
Prevajalec iz srbščine Jernej Potočan
Avtor priredbe in dramaturg Milan Marković Matthis
Scenograf Igor Vasiljev
Kostumografinja Belinda Radulović
Skladatelj Drago Ivanuša
Oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek
Lektor Arko
Asistent režiserja Mitja Lovše
Asistent dramaturga Jernej Potočan
Asistentka scenografa Maruša Mali
Asistentka kostumografke Bernarda Popelar Lesjak
Asistentka režiserja (študijsko) Maša Pelko

Zasedba
Emmi Nataša Barbara Gračner
Salem Iztok Drabik Jug
Gospa Ellis; Frieda Barbara Žefran
Eugen; Zdravnik Boris Mihalj/Mitja Lovše
Barbara Eva Jesenovec
Fuad; Bruno Borut Doljšak
Gospa Karges; Hedwig Damjana Černe
Gospod Gruber; Natakar Nik Škrlec/Gregor Podričnik
Katharina; Angermayerjeva; Paula Tamara Avguštin
Krista; Jolanda; Gospa Münchmeyer Saša Mihelčič
Angermayer; Preddelavec Vojko Zidar

*****
O režiserju
Sebastijan Horvat se je rodil v Mariboru leta 1971. Gledališko režijo je študiral pri profesorju Dušanu Jovanoviću na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in diplomiral leta 1998 z uprizoritvijo Elsinor, avtorsko priredbo Shakespearjevega Hamleta, ki je bila nagrajena z univerzitetno Prešernovo nagrado za režijo. Leta 2007 je prejel nagrado Prešernovega sklada za gledališke režije v zadnjih dveh letih. Je soustanovitelj neodvisnega gledališkega zavoda E.P.I. center, član artivistične skupine "Was ist Maribor?", eden od iniciatorjev platforme "Nova pošta" za novo politično gledališče v produkciji SMG in Maska ter izredni profesor za gledališko režijo na Oddelku za gledališče ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Za režijo uprizoritve Alamut v koprodukciji ljubljanske Drame na "Salzburger Festspiele"leta 2005 prejme Montblanc young directors project award. Kot gostujoči profesor in režiser zadnja štiri leta redno sodeluje z ZHDK (Zürcher Hochschule der Künste).

O producentu
SNG Drama Ljubljana je osrednje dramsko gledališče v Sloveniji z največjim, najprepoznavnejšim in najuglednejšim ansamblom, v katerem je trenutno 43 igralk in igralcev. Na repertoarju ima klasično, sodobno in eksperimentalno gledališko produkcijo.

*****
Predstavi 23. 10. na isti lokaciji sledi pogovor z ustvarjalci.

View Event →
Razgaljeno
Oct
24
8:00 PM20:00

Razgaljeno

70808176_2463590047023230_4005442012978348032_o.jpg

Razgaljeno je uprizoritev po motivih besedila Jana Fabra z naslovom Napaka sem (Ik been een fout) iz leta 1988. Razgaljeno svojo poetiko konstituira skozi ideološko razočaranje in v plesno-gledališki obliki išče svojo subjektivno resnico, kjer se ponovno sprašuje o vrednosti človeka. V odsotnosti ideologije, ki bi se ji lahko uprli, ni več "pravega" razloga za revolucijo, zato tudi čutimo to grozljivo praznino in hkrati nemoč, da bi se ji uprli, čeravno v nas vre neki tihi, notranji upor. Če potegnemo vzporednice med starajočim se telesom in razkrajanjem družbe, ugotovimo, da gre za podobne anomalije. Rosana Hribar v uprizoritvi Razgaljeno skupaj s soustvarjalci, igralcem in gibalcem Vitom Weisom ter plesalkami Kristino Aleksovo, Nežo Blažič, Tino Habun in Katjo Kolarič, ne preizprašuje le vrednosti, sposobnosti in tudi (o)mej(e)nosti človeškega telesa, marveč poskuša ponovno ovrednotiti samega človeka v luči njegove nemoči in ujetosti v razkrajajoči se družbeni sistem.

*****
Sklop: spremljevalni program
Produkcija: Flota Ljubljana in Flota Murska Sobota v koprodukciji s Plesnim teatrom Ljubljana in Zavodom ORLANDINA

Plesno-gledališka predstava bo v Lutkovnem gledališču Maribor, traja 55 minut in nima odmora.
Premiera: 13. december 2018, Plesni teater Ljubljana

*****
Koreografka in avtorica idejne zasnove Rosana Hribar
Soustvarjalci in izvajalci Rosana Hribar, Vito Weis, Kristina Aleksova, Tina Habun, Neža Blažič, Katja Kolarič
Izbrani teksti v predstavi Antonin Artaud, Jan Fabre
Avtorski teksti po motivih besedila Jana Fabra Napaka sem, ki so jih napisali Vito Weis in Rosana Hribar
Vizualni in glasbeni izbor v predstavi Rosana Hribar
DJ Kristina Aleksova
Oblikovalec svetlobe Danilo Pečar
Izvedba projekcije Manca Vukelič
Izvedba kostumov Tea Mazaj

*****
O avtorici
Rosana Hribar je bila štipendistka DanceWEB Europe Scholarship Programme residencyza mlade profesionalne plesalce na Dunaju, diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani in magistrirala iz umetnosti giba na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer Umetnost giba. V zadnjih dveh desetletjih je kot plesalka in koreografinja sodelovala s skoraj vsemi najpomembnejšimi slovenskimi koreografi in gledališkimi režiserji ter sodobno plesnimi in baletnimi skupinami doma in v tujini. Za avtorsko delo je prejela Trdinovo nagrado mestne občine Novo mesto 2008 za pomembnejše trajne uspehe na področju sodobne plesne umetnosti, najvišjo nagrado za izjemne umetniške dosežke mesta Ljubljane, Župančičevo nagrado 2011 ter najvišjo državno nagrado, Nagrado Prešernovega sklada 2015.V zadnjih letih še posebej izstopajo serije trans-žanrskega pas de deuxa, ki so gostovale širom sveta. Zanje je večkrat prejela nagrade na priznanih mednarodnih plesnih tekmovanjih in domači platformi Gibanica. Serije duetov so tudi trikratni prejemnik nagrade Povodni mož za najboljšo predstavo leta in plesni film 10 let, ki je med drugim tudi dobitnik nagrade Vesna za najboljši kratki film na festivalu slovenskega filma. Trenutno deluje kot docentka in vodja katedre za sodobni ples na AMEU – Akademiji za ples v Ljubljani.

O producentu
Flota je neprofitni zavod, ki ga je leta 2001 ustanovil plesalec in koreograf Matjaž Farič. Flota producira sodobnoplesne predstave številnih uveljavljenih umetnikov in predstave mlajše generacije ustvarjalcev ter organizira festival Front@ sodobnega plesa s sedežem v Murski Soboti, s čimer pomembno prispeva k decentralizaciji sodobnega plesa v Sloveniji.

View Event →
V imenu matere
Oct
24
to Nov 7

V imenu matere

70328417_2464456096936625_6019237103013986304_o.jpg

Potovanje družine S. skozi 20. stoletje ni kranjska različica Stotih let samote, ampak napol dokumentarna pripoved o rodu spod Stola, od koder je izhajala tudi Prešernova mati Mina. O rodu, ki ni hotel biti pasiven opazovalec zgodovine, ampak je skušal postati njen sooblikovalec, čeprav je nosil s seboj temno senco dvoma o življenju in iskal odrešitve pod praznim nebom, v smrti.

Zbor ženskih likov, od pesnice Vide Jerajeve do hčera revolucionarjev, narodnih herojev, odraščajočih konec petdesetih in v začetku šestdesetih let minulega stoletja, ozemljuje moške like, živeče bolj v območju idej kot njihovih uresničitev. Tako kot je za žensko rojstvo otroka radost, je njegova smrt nedoumljiva sila, sla po življenju, po boju, po zmagi.

Ko se stoletje dopolni in Slovenci dobimo samostojno državo, se zgodovina v enem samem avgustovskem popoldnevu kot na vrtiljaku zavrti, živi in mrtvi zaplešejo v neobveznem nedeljskem klepetu ...

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo v Stari dvorani SNG Maribor, traja 3 ure 35 minut in ima en odmor.

Produkcija: SNG Drama Ljubljana
Premiera: 8. december 2018, SNG Drama Ljubljana

*****
Režiser Ivica Buljan
Umetniški svetovalec Robert Waltl
Dramaturginja Mojca Krajnc
Avtor razstave Kapital 2018 IRWIN
Kostumografka Ana Savić Gecan
Skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar
Oblikovalca svetlobe in videa sonda57 in Toni Soprano Meneglejte
Lektor Arko
Asistent režiserja Luka Marcen
Asistentka kostumografke Sara Smrajc Žnidarčič

Zasedba
Anton Santini (1845–1929) Janez Škof
Katarina (1850–1919), njegova druga žena Veronika Drolc
Anton Santini ml. (1875–1892), njun sin Gal Oblak
Ivan Santini (1851–1936), Antonov brat, kanonik Saša Tabaković
Vida Vovk (1875–1932), učiteljica v Zasipu in pesnica Nina Valič
Ivo Santini (1882–1923), Antonov in Katarinin sin Klemen Janežič
Marija (1885–1958), rojena Entor, njegova žena Pia Zemljič
Vladimir (1908–1988), ilegalno ime Ivo, njun sin Aljaž Jovanović
Armela (1907–1987), njuna hči Maša Derganc
Bogdan (1912–1939), njun sin Andraž Harauer
Vida (1913–1993), njuna hči Sabina Kogovšek
Leon Okrožnik (1905–1942?), Armelin zaročenec, pozneje mož Nik Škrlec
Egidij Matič (1911–2002), Vidin zaročenec, pozneje mož Martin Mlakar
Tatjana (1939–1989), hči Bogdana Santinija in Mete Štraus Lana Bučevec
Tili (1936) Nika Vidic
Mira (1915–2007), ilegalno ime Vlasta Barbara Cerar
Alojz (1908–1942), ilegalno ime Štefan, njen mož Žan Brelih Hatunić
Nasta (1941), njuna hči Julija Klavžar
Vlasta (1946), hči Mire – Vlaste in Vladimirja – Iva Lara Fortuna
Ivo (1948), sin Mire – Vlaste in Vladimirja – Iva Luka Bokšan
Nastja (1941–1991), Armelina in Leonova hči Saša Pavlin Stošić
Pesnik, Hauptman Sterngrüber, Zasliševalec Marko Mandić

*****
O režiserju
Na zagrebški univerzi je študiral politične vede, nato francoski jezik in književnost ter primerjalno književnost. Nekaj časa je delal kot novinar in se z gledališčem srečal ob pisanju kritik za časopis Slobodna Dalmacija. Sprva v Franciji in nato v Sloveniji je začel pri uprizoritvah sodelovati kot dramaturg, leta 1995 je začel režirati. Kot režiser ustvarja v različnih evropskih državah, s svojimi uprizoritvami pa je gostoval na priznanih festivalih po svetu in prejel številne mednarodne nagrade. Deluje tudi kot umetniški vodja, direktor festivalov, urednik, prevajalec, predavatelj in prirejevalec besedil. Med letoma 1998 in 2002 je bil ravnatelj Drame Hrvaškega narodnega gledališča v Splitu, leta 1999 pa je skupaj z Robertom Waltlom v Ljubljani ustanovil Mini teater. Od leta 2014 je ravnatelj Drame Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu.

O producentu
SNG Drama Ljubljana je osrednje dramsko gledališče v Sloveniji z največjim, najprepoznavnejšim in najuglednejšim ansamblom, v katerem je trenutno 43 igralk in igralcev. Na repertoarju ima klasično, sodobno in eksperimentalno gledališko produkcijo.

*****
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci v Medetaži SNG Maribor.

View Event →
Posvetitev pomladi
Oct
25
6:00 PM18:00

Posvetitev pomladi

70233629_2464395193609382_6298178534351306752_n.jpg

Narava zahteva žrtev. Skupnost organizira žrtvovanje. Žrtev je naivno čist in brezkompromisno predan posameznik, ki je pripravljen odplesati v smrt za dobrobit skupnosti. Žrtvovanje je mnogokrat povezano z manipulacijo. Prav tako je lutka mnogokrat prispodoba manipulacije. V omenjenem se zlivata dva fragmenta razmišljanja, ki vodita do uprizarjanja Posvetitve pomladi z lutkami. Gre za gibalni izziv, ki zajema razumevanje gibanja kot prispodobo za preživetje in gre za veliko več kot le za manipulacijo. Gre za vprašanje, koliko življenja zmoremo vdahniti nečemu, kar bomo kmalu žrtvovali.

Lutkovni balet je nastal na glasbo ruskega skladatelja Igorja Stravinskega, ki je eno najbolj kontroverznih skladb v zgodovini glasbene umetnosti napisal v začetku 20. stoletja. Danes se zdi skoraj neverjetno, da je ta priljubljena in cenjena skladba ob premieri v Parizu doživela škandal, da je bila koreografija Vaclava Nižinskega ocenjena kot katastrofalna, glasba pa nerazumljena.

*****
Sklop: spremljevalni program
Predstava bo na Tribuni na Velikem odru SNG Maribor, traja 45 minut in nima odmora.

Produkcija Lutkovno gledališče Ljubljana.
Premiera: 21. 3. 2019, Lutkovno gledališče Ljubljana

*****
Režiser Matjaž Farič
Avtor glasbe Igor Stravinski
Avtorica likovne podobe Barbara Stupica
Dramaturginji Staša Prah, Nika Švab
Oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak
Avtor video projekcij Jure Lavrin
Vodja predstave in oblikovalec zvoka Luka Bernetič
Oblikovalec svetlobe Kristjan Vidner
Scenski tehnik Klemen Sašek
Izdelava lutk, scene in kostumov Zoran Srdić, Iztok Bobić, Polona Černe, Zala Kalan, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Hana Juta Kozar, Michelle Wren, Špela Ulaga, Zlatko Djogić, Lara Mastnak, Mark Nikolič, Ana Johana Scholten, Rok Hrovatin, Anja Vasiljević, Petra Koželj, Eva Trampuš, Katarina Tadina, Helene Koch, Uroš Mehle s. p., Vladson

Zasedba
Voranc Boh, Jan Bučar, Lovro Finžgar, Klemen Janežič k. g., Iztok Lužar, Matevž Müller, Dušan Teropšič k. g.

View Event →
REKA, REKA/ Syntapiens::IZ
Oct
25
6:00 PM18:00

REKA, REKA/ Syntapiens::IZ

70597082_2460937653955136_9023478035491323904_o.jpg

SYNTAPIENS::IZ /Reka, Reka/ je gledališki dogodek, ki je v celoti posvečen impresivnemu umetniškem opusu Ive Zupančič, prejemnici Borštnikovega prstana, ki je leta 1962 premierno odigrala vlogo Reke v krstni izvedbi Otroka Reke dramatika in pesnika Daneta Zajcav režiji Tarasa Kermaunerja. Projekt Reka, Reka spada v vesolje petdesetletne gledališče predstave Noordung::1995-2045, ki se ukvarja z usodo gledališča po tem ko se ta umetnost po modernizmu v 20. stoletju odpove mimetičnemu, figuralnemu, pripovednemu in je usmerjena v abstrakcijo.

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo v Umetnostni galeriji Maribor (UGM), traja 1 uro 10 minut in nima odmora.

Produkcija: Zavod Delak
Premiera: 19. 12. 2018, Osmo/za

*****
Režiser Dragan Živadinov
Lektura Špela Kopitar
Kostumografka in scenografka Dunja Zupančič
Avtor digitalne konstrukcije Miha Turšič
Avtor glasbe in oblikovalec zvoka Dario Seraval
Oblikovalec svetlobe Janez Kocjan
3D tisk Luka Frelih
Tehnični vodja Anže Rogelja

Zasedba
Iva Zupančič Miranda Trnjanin
Pesnik Dane Zajc Borut Veselko
Dramatik Dane Zajc Marko Mlačnik
Tujec Davor Janjić

*****
O avtorju
Dragan Živadinov je študiral na UL AGRFT in sredi 80. let soustanovil eksperimentalne projekte (Gledališče sester Scipion Nasice, Rdeči pilot, Kozmokinetični kabinet Noordung). Bil je soustanovitelj umetniškega gibanja Neue Slowenische Kunst. Ukvarja se z gledališčem na medmrežju in z zgodovinsko-estetskimi prispevki sodeluje v Centru za raziskave scenskih umetnosti Delak. Je utemeljitelj retrogardističnega postopka v gledališču, zagovarja načela umetnostnih avantgard 20. stoletja (futurizem, konstruktivizem, konceptualizem). Prestal je selekcijo za kozmonavta.

O producentu
Zavod DELAK je produkcijski center za raziskavo scenskih umetnosti. Njegova osrednja dejavnost je produciranje postgravitacijske umetnosti.

*****
Prvi predstavi na isti lokaciji sledi pogovor z ustvarjalci (ob 19.45).

View Event →
Deklica s strunami
Oct
25
7:00 PM19:00

Deklica s strunami

70233629_2464395193609382_6298178534351306752_n.jpg

Med vožnjo in na postajah se izrisuje zgodba violinistke, ki z vlakom potuje po Evropi: od deklice, ki je hotela postati vrhunska glasbenica, pa je oče zapravil denar za njeno šolanje, do starke, ki je vse življenje preživela kot ulična glasbenica. Asociacija na Andersenovo "deklico z vžigalicami" je večplastna. Težka ekonomska situacija, zapleten odnos s propadlim očetom, iskanje prostora v današnji Evropi, ki je vse bolj izključujoča, prepredena z žicami, zidovi in vsakršnimi omejitvami, vse to spominja na položaj številnih nadarjenih posameznikov, ki ta hip iščejo zavetje, v katerem bi lahko razvili svoje potenciale. A Evropa je zanje pogosto le "bleda mati", izmojstrena v zavračanju azila in zbijanju upov. Brez očetov, ki niso znali ali zmogli zaščititi svojih otrok, so ti le sirote na prepišnih peronih našega hladnega, odtujenega tehnokratskega sveta. A ker jih žene neustavljiva potreba po umetniškem izražanju, se oprijemajo še tako pičlih možnosti, da bi obogatili življenje sebi in naključnim mimoidočim.

Na meji med stvarnim in sanjskim svetom, med prepoznavnimi, pogosto neprijetnimi situacijami na mejah in postajah ter spomini in prividi, v katerih se prepletajo časi in jeziki, glasba in poezija, trpkost in lepota življenja.

*****
Sklop: spremljevalni program
Predstava bo na Malem odru SNG Maribor, traja 1 uro 10 minut in nima odmora.

Produkcija SNG Drama Ljubljana v koprodukciji z Moving Music Theatre, Bitola, (MK)
Premiera: 26. 5. 2018, Mala drama SNG Drama Ljubljana

Naslov izvirnika Djevojčica sa žicama

*****
Režiser Marjan Nečak
Avtorica pesmi Ana Bunteska
Prevajalka in dramaturginja Darja Dominkuš
Skladatelj, scenograf in oblikovalec luči Marjan Nečak
Kostumografka Nataša Filipovič
Lektorica Tatjana Stanič
Avtor videa Marin Lukanović
Koreograf Žigan Krajnčan
Prevajalka pesmi v angleščino Elena Kitanovska
Prevajalka besedila v angleščino Maja Hrgović
Prevajalka odlomkov v nemščino Valentina Ilievska
Svetovalka za angleščino Darja Dominkuš
Svetovalka za nemščino Eva Kraševec

Zasedba
Ona Barbara Cerar
On Uroš Fürst
Glas Policista Branko Šturbej

View Event →
Klubski Maraton Radia Študent
Oct
25
to Oct 26

Klubski Maraton Radia Študent

70944115_1168654839999926_1068909702324158464_o.jpg

Karavana klubskega Maratona se letos ustavi v dvorani Gustaf s štirimi bendi. Bring on The Vanguards, GLOG, Pantaloons in Parliament Attack

Bring on the Vanguards
(Prerojeni novogoriški rock’n’roll swagger)
Novogoriški trio Bring on the Vanguards, ki je pred kakšnimi petimi leti s svojimi melodičnimi, umazanimi riffi že učinkovito tresel slovenske odre, a nato poniknil, se zdaj vrača v novi, prečiščeni in bolj osredotočeni podobi. Triletna pavza je bend od zvokov stonerske puščave zapeljala v smer bolj premišljenega in prefinjenega, a še vedno samozavestno nagruvanega raziskovanja ameriške garaže, s tem pa morda celo na prag nečesa res velikega.

GLOG
(Posthardkoraška poetična preganjavica)
Po nekaj letih skrivanja v kleti sta se Matija Širok in Gregor Vuga oziroma dvojec GLOG končno odločila napraviti prvi korak v svet. S kitaro, različnimi efekti in vokalom v svoji glasbi zrcalita žanre postrocka, posthardcora, eksperimenta in spoken worda z močnimi vplivi bendov, kakršna sta Slint in Ulver. Stojita pa tudi za močnimi besedili, ki nikogar, ki bo prisluhnil, ne bodo pustila mirno spati.

Pantaloons
(Hopa cupa brass bend s Primorske)
Trio Pantaloons je le kako leto star energičen kolektiv, ki v svoji glasbi spomni tako na svirke balkanskih trubačev kot na novo mladostno londonsko jazz sceno. Operirajo le s tubo, saksofonom in bobni, a vseeno si lahko privoščijo tripe v elektrofunk, dubstep, broken beat ali jazz. V svojem ubranem ritmu in kot najbolj plesno razpoložen člen letošnje klubske karavane Pantaloons nikakor ne bodo dopustili ravnodušja na obrazih poslušalcev.

Parliament Attack
(Novomeške punkrockerske pavlihe)
Parliament Attack je zgodba štirih veščih muzikantov, hudomušnežev iz dolenjske prestolnice, ki so se v slabih devetih letih obratovanja mnogim prikupili s svojim smislom za humor, polno vrečo idej in kovčkom zajebancij. Strumen punk rock format po potrebi opremijo tudi s poetičnimi baladami ali skoki v psihedelične vode, ki so obogatili njihova dosedanja dva albuma, vsekakor pa poživijo tudi njihove koncerte.

vstopnina: prispevki

View Event →
Ljudomrznik
Oct
25
8:30 PM20:30

Ljudomrznik

70328417_2464456096936625_6019237103013986304_o.jpg

Molière je bil igralec in dramatik, čigar komedije s svojim žlahtnim, poglobljenim in kritičnim humorjem nikomur ne prizanašajo in sodijo v sam vrh klasične komediografije. Za gledališče je začel pisati, ko je v Lyonu kot vodja gledališke skupine srečal italijanske igralce in se navdušil nad njihovim načinom igranja. Ljudomrznik je nastal leta 1666 in takoj doživel velik uspeh.

Glavni junak Alcest je tip pravičnika, ki ne trpi moralnih napak okolja, zato jih ostro kritizira in vsakomur v obraz pove vse, kar mu gre. Čeprav mu prijatelj Filint priporoča prizanesljivost in uvidevnost do bližnjih, ga Alcest ne posluša. Josip Vidmar takole analizira "avtoportretne" vzporednice med Molière in Alcestovim položajem: "V Ljudomrzniku gre za izpoved o najtežjem času avtorjevega življenja, o Molièrovih najbolj grenkih in najbolj skritih mislih o ljubezni, prijateljstvu, o ljudeh in vrednosti sveta. Njegov zdravi in zdravilni smeh je tu samo še bled, bolesten refleks ustnic, ki se trudijo smejati. Boj za smeh je v Ljudomrzniku pretresljiv. To je boj zoper poslednji obup. Če se Molière ljudomrzniku ne bi vsaj skušal smejati, bi se moral zlomiti."

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo v Stari dvorani SNG Maribor, traja 2 uri 15 minut in ima en odmor.

Produkcija: Slovensko ljudsko gledališče Celje
Premiera: 21. februar 2019, SLG Celje

*****
Režiserka Nina Rajić Kranjac
Prevajalec Josip Vidmar
Dramaturginja Alja Predan
Scenografka Urša Vidic
Kostumograf Andrej Vrhovnik
Avtor glasbe Branko Rožman
Koreografka Tanja Zgonc
Lektor Jože Volk
Oblikovalca svetlobe Borut Bučinel, Jernej Repinšek
Asistentka kostumografa Ana Janc

Zasedba
Alcest, Celimenin ljubimec Blaž Dolenc
Filint, Alcestov prijatelj Nejc Cijan Garlatti k. g.
Celimena Nataša Keser k. g.
Oront, Celimenin ljubimec; Klitander, marki; Gardist maršalskega sodišča Francije Aljoša Koltak
Elianta, Celimenina sestrična Tanja Potočnik
Arsinoa, Celimenina prijateljica; Bask, Celimenin sluga Lučka Počkaj
Akast, marki; Du Bois, Alcestov sluga Damjan M. Trbovc

*****
O režiserki
Že med študijem na UL AGRFT je za svoje režijsko delo prejela nagrade: študentsko nagrado za najboljšo produkcijo v celoti, za predstavo tisočdevetstoenainosemdeset (S. Semenič) nagrado za najboljšo produkcijo na Mednarodnem festivalu dramskih umetnosti v Zagrebu in Šeligovo nagrado za najboljšo slovensko uprizoritev na Tednu slovenske drame. Leta 2014 je prejela akademijsko Prešernovo nagrado za režijo. Leta 2015 je sprejela rezidentsko mesto v Gledališču Glej, kjer je režirala Zborovanje ptic (J. C. Carri.ra in P. Brooka), s katero je na 56. mednarodnem gledališkem festivalu MESS v Sarajevu osvojila dve nagradi. Leta 2016 je za režijo iste predstave prejela Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. 2018 je prejela Borštnikovo nagrado za najboljšo režijo (Naš razred, Prešernovo gledališče Kranj).

O producentu
Gledališče Celje je edino profesionalno in repertoarno gledališče v Savinjsko-Šaleški regiji. V Gledališču Celje ustvarjajo vrhunski gledališki ustvarjalci, tako igralci kot režiserji in drugi sodelavci. Vsako sezono pripravimo šest premiernih uprizoritev za odrasle in eno za otroke. Pokrivamo vse gledališke žanre, domačih in tujih avtorjev, tako klasična dela kot novitete. Naše ključno vodilo je zadovoljno občinstvo, aktivno pa smo vpeti tudi v širšo lokalno skupnost.

*****
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci v Medetaži SNG Maribor.

View Event →
Georges
Oct
25
8:30 PM20:30

Georges

70444005_2464407173608184_3429896853213151232_n.jpg

Likovno-performativna etuda z lutkami Georges je nastala ob srečanju Julike Mayer, lutkovne ustvarjalke iz Stuttgarta, in Mylène Benoit, koreografke in likovne umetnice iz Lilla. Igra se z biografijami in fikcijo ter v plesni in lutkovni umetnosti raziskuje nevidnost mrtvih v zahodni civilizaciji; ugotavlja, "kako nekateri živi zmorejo pozdraviti prisotnost mrtvih." V predstavi odzvanja več glasov: glasovoma obeh igralk so se na dvorišču Liceja Saint Joseph v Avignonu pridružili drugi.

V dokumentarnih posnetkih slišimo intervjuje z grobarji in svojci. Umetnici zanimajo poklici, ki so zaradi stika s smrtjo marginalizirani. Ujeli sta pripovedi, gibanje, geste in navade, da bi oživili mrtva telesa. Sprašujeta se: Kaj če naju pri tem mrtvi podpirajo, celo tolažijo? Kaj če so z nama, prisotni s svojim esprijem in humorjem? K ponovni oživitvi v novem kontekstu sta povabili lutke iz predstav, ki niso več "žive", lutkovnih umetnikov Gisele Vienna, Renauda Herbina, Ute Gebert, Arnauda Louski-Pana in Paula Duarta. Te lutke izstopajo iz svojih škatel, vreč, letalskih kovčkov kot v posvečenem ritualu.

Mylène Benoit in Julika Mayer oktobra 2019 v Lutkovnem gledališču Maribor razvijata medgeneracijski projekt pod okriljem Francoskega inštituta v Ljubljani ter Goethe-Instituta. V projektu sodelujeta Dom Danice Vogrinec in OŠ Toneta Čufarja Maribor.

*****
Sklop: spremljevalni program
Dogodek bo v Minoritski cerkvi in traja 30 minut.

Produkcija Contour Progressif (FR) v koprodukciji s SACD, Festival d'Avignon (FR)
Premiera 2018, Festival d'Avignon

Zasnova in izvedba Mylène Benoit in Julika Mayer

****
S podporo L'échangeur-CDCN Hauts-de-France (FR), Internationales figuren.theater.festival Erlangen (DE), Fitz! Zentrum für Figurentheater Stuttgart (DE)

View Event →
Tretji Kanu – Plovemo
Oct
25
to Oct 26

Tretji Kanu – Plovemo

69820277_2529829200396164_639680458992386048_n.jpg

PREDSTAVITEV NOVEGA ALBUMA
TRETJI KANU – PLOVEMO

25. oktober KGB Maribor

Po debitantskem albumu z naslovom V vesolje se kanujevska družina podaja novim pustolovščinam naproti. Ob tej priložnosti vas vabimo da zaplujete z nami, 25. oktobra V KGB Maribor!

Skladbe Nekaj je, Umakni se in Kositri nakazujejo melodično strugo kanuja – z rdečo nitjo v sporočilnosti in zgodbah, ki jih prevaža v tem malem plovilu. Album, ki prihaja poleg Igorja Ilića ustvarja tudi priznani producent Peter Penko.

Prisedite v Tretjega

Zasedba:

Anja Pavlin (vokal) , Jan Medle (vokal, akustična kitara), Žiga Dobravc (bobni), Tomi Perinčič (električna kitara, lap steel), Dejan Gerbec Radaković – Sondža (bas kitara)

View Event →
Panika vol.5 w/ Matter
Oct
25
to Oct 26

Panika vol.5 w/ Matter

69567888_732416033876483_3269684660287832064_n.jpg

Presented by Panika & Ziggi Rolling Papers

Petek, 25.10.2019
23.00 - 04.45
Jazz Klub Satchmo

Po dolgem dolgem predolgem premoru se nam v petek, 25.10.2019 v Jazz Klub Satchmo ponovno obeta razvratni večer!

Tokrat bodo glavno vlogo prevzeli Matter, ki veljajo za nesporne vladarje slovenske urbane scene. Dacho, Tunja in Levanael so Mariborskemu občinstvu že dobro znani saj so na lanskem FAK festivalu nedvomno poskrbeli za nepozabno, navdihujoče in razprodano doživetje.
Tokrat lahko ponovno pričakujemo intenzivno zmes surrealnih komadov iz vseh treh albumov, zaradi katerih se jih težko spregleda vse od razprodanih koncertnih dvoran do zakotnih temnic na robu mapiranega ozemlja.

Po koncertu bo glavno vlogo prevzel YNGFirefly 🔥
YNGFirefly, protagonist zdaj že uveljavljenih Panika zabav, ki ga ni potrebno posebej opisovati, vas bo ponovno popeljal preko mej normalnega in iz vsakega posameznika potegnil delčke njegove podzavesti.

VJ: Lord animacije Dorijan Šiško $$$

Informacije o vstopnicah bodo na voljo v naslednjih dneh.
Spremljajte objave na strani Panika in na dogodku.

Za dodatne informacije nas prosim kontaktirajte na:
https://www.facebook.com/panika.x/
ali
https://www.instagram.com/_panika______/

16+ (Na vhodu je treba imeti pripravljen veljaven osebni dokument)

Zaj pa panika ne!

View Event →
Urbani in razigrani sprehod z Rajzefibrom - Kult:ura z vinom
Oct
26
10:00 AM10:00

Urbani in razigrani sprehod z Rajzefibrom - Kult:ura z vinom

70887576_2478260752222826_2760940187734245376_o.jpg

Če za Maribor kaj drži kot pribito, je to trditev, da smo mesto vina. Že v listini iz leta 1164, v kateri je prvič zapisan Marchburch, nekdanji grad na Piramidi, po katerem je mesto dobilo ime, je govora o vinogradih, slabih sto let zatem so pisno izpričani tudi vinogradi na tem griču. Na Lentu raste najstarejša trta na svetu, podzemlje skriva eno največjih vinskih kleti v srednji Evropi, okoliški griči so prekriti z vinogradi in na sv. Martina dan je v mestu največje martinovanje v državi.
Sprehod kult:ura z vinombo tekel po poteh, ki so tako ali drugače povezane z vinom, ne samo v žlahtni obliki, ampak tudi takrat, ko "vino brcne pamet v rit", kot zapoje Mariborčan Zoran Predin. Vodič bo sam brat nekdanjega avstrijskega cesarja, nadvojvoda Janez, ki pozna tudi avtorja ponarodele En hribček bom kupil.

Prijave na vividcity.office@gmail.com

Rajzefiber raziskuje, odgrinja, spodbuja in igrivo prikazuje raznolike zgodbe mesta in njegovih prebivalcev. V sodelovanju s prebivalci, organizacijami, restavracijami, študenti, profesorji, muzeji in gledališči razvija sprehode, razstave, predstave, raznolike kulturne dogodke za skupno razkrivanje skritih strani mesta.

View Event →
Macbeth
Oct
26
7:30 PM19:30

Macbeth

70611121_2460921913956710_3222125787339554816_o.jpg

Ko se Macbeth vrača iz uspešno izbojevane vojne, sreča skrivnostne vešče, ki mu v skopih besedah napovejo osupljivo prihodnost. Takoj zatem ga doleti vest o nagradi, ki že uresničuje prvo prerokbo na njegovi poti do kraljevskega prestola. Čeprav je Macbeth pobil nešteto ljudi, ga ob misli na krvavo zahrbtno dejanje, s katerim bi dosegel prerokovani cilj, obhajata strah in dvom.

V tragediji Macbeth je svet scela potisnjen v temačnost in zlo: igra se začne s koncem vojne in konča z novo vojno, vmes se zvrstijo zločini, ki enako kot življenja nasprotnikov zakoncev Macbeth uničujejo tudi njiju sama, saj ju vse bolj razžirajo notranje stiske, strašljivi prividi in nespečne blodnje. Macbeth velja za eno najbolj radikalnih upodobitev zla v zahodni literaturi. Toda izvrstno izpisana drama o intimnem soočanju z grozo lastnih dejanj omogoča gledalcu, da se laže identificira z Macbethom kot z drugimi Shakespearovimi junaki.

*****
Sklop: tekmovalni program
Predstava bo v Stari dvorani SNG Maribor, traja 2 uri in nima odmora.

Produkcija: SNG Nova Gorica
Premiera: 13. december 2018, Veliki oder SNG Nova Gorica

*****
Režiser Janusz Kica
Prevajalec Srečko Fišer
Dramaturginja Martina Mrhar
Lektor Srečko Fišer
Scenografinja Karin Fritz
Kostumografka Bjanka Adžić Ursulov
Avtor glasbe Arturo Annecchino*
Oblikovalec svetlobe Samo Oblokar
Oblikovalec zvoka Stojan Nemec
Asistentka režiserja Maša Pelko

Zasedba
Macbeth Nejc Cijan Garlatti
Lady Macbeth Arna Hadžialjević
Duncan, Plemič, Stari Siward Gorazd Jakomini
Malcolm, Plemič Žiga Udir
Donalbain, Plemič, Mladi Siward Gregor Prah k.g.
Banquo Žan Perko k.g.
Macduff, Plemič Jure Kopušar
Rosse, Plemič Peter Harl
Seyton, Plemič, Morilec Jože Hrovat
Lenox, Plemič, Morilec Lovro Zafred k.g.
Služabnik, Plemič, Vratar, Starec Miha Nemec
Hekata Ana Facchini
Vešče Patrizia Jurinčič Finžgar, Medea Novak, Dušanka Ristić
Glas na posnetku Alma Sandifer k.g.

* V predstavo je vključen odlomek iz Liturgije sv. Janeza Zlatoustega P. I. Čajkovskega v izvedbi Komornega zbora Ministrstva za kulturo ZSSR.

*****
O režiserju
Janusz Kica (1957, Poljska) je v Krakovu študiral teatrologijo, po diplomi pa nadaljeval s študijem teatrologije in umetnostne zgodovine v Zahodni Nemčiji. Med letoma 1986 in 1989 je bil zaposlen kot stalni asistent režije in kasneje hišni režiser gledališča Wuppertaler Bühnen. Ena od prvih režij je bila uprizoritev Theobaldt-Kiplingove Knjige o džungli. Nad njo se je navdušilo Zagrebačko kazalište mladih in leta 1990 so ga povabili, da tudi pri njih režira to uprizoritev. Zatem je začel kot režiser sodelovati s številnimi nemškimi gledališči, nato pa tudi z avstrijskimi, hrvaškimi in slovenskimi. Med njegovimi številnimi nagradami je tudi pet Borštnikovih nagrad, dvakrat je bil na Dnevih komedije razglašen za žlahtnega režiserja, leta 2016 pa je prejel še nagrado Prešernovega sklada.

O producentu
SNG Nova Gorica je naslednik Primorskega dramskega gledališča, ustanovljenega 1969. Leta 1994 je bila zgrajena nova gledališča hiša, leta 2011 je bil dodan še mali oder. Leta 2004 se je gledališče preimenovalo v Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, saj je postalo institucija nacionalnega pomena, ki je v celoti financirana s strani države.

*****
Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci v Medetaži SNG Maribor.

View Event →
Kraljica mati
Oct
26
8:00 PM20:00

Kraljica mati

70667744_2464400690275499_4226697592534204416_n.jpg

Petdesetletni Alfredo se po zakonskem brodolomu in propadli novinarski karieri vrne domov k ostareli, ovdoveli, toda še vedno dominantni materi Regini pod pretvezo, da bo v času bolezni skrbel zanjo; v resnici pa želi napisati knjižno uspešnico o zadnjih mesecih življenja in smrti stare gospe. Življenje z materjo eskalira v nepričakovano; Kraljica matije igra o moči in prilaščanju, zavračanju in sovraštvu. Igra o materi in sinu, ki vsak po svoje hrepenita po notranji pomiritvi in vstopata po poti nenehnega izsiljevanja, medsebojnega obtoževanja, maščevanja, laži. V njunem mikrokozmosu nenehnega priklicevanja in zanikanja mej ves čas zasledujeta, iščeta, zavračata, si prilaščata sedanjost, preteklost in prihodnost ter se v pretečih čustvenih nihanjih približujeta groteski. Čeprav v njunem "dvoboju" podleže sin, tudi tu – tako kot pri parih, ki jih povezujeta življenje in smrt – ni mogoče in ni legitimno ločevati med poraženci in zmagovalci.

*****
Sklop: spremljevalni program
Predstava bo v Lutkovnem gledališču Maribor, 1 uro 25 minut in nima odmora.

Produkcija Gledališče Koper in Mestno gledališče Ptuj.
Premiera: 16. 11. 2018, Gledališče Koper

Naslov izvirnika Regina Madre.

*****
Režiser Damir Zlatar Frey
Prevajalec Gašper Malej
Scenograf, kostumograf in koreograf Damir Zlatar Frey
Asistentka scenografa in kostumografa Tina Dobrajc
Dramaturg Rok Andres
Asistenta režiserja Rok Andres, Renata Vidič
Oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž
Avtorica videoanimacije Noemi Zonta
Asistent scenografa Mito Gegič
Lektorica Barbara Rogelj

Zasedba
Regina Giannelli Nataša Barbara Gračner
Alfredo Giannelli Aleš Valič

View Event →
Preobremenitev / Overload
Oct
26
to Nov 8

Preobremenitev / Overload

70328417_2464456096936625_6019237103013986304_o.jpg

1 odstavek, 184 besed, 1.158 znakov. Približno 1 ura in 10 minut. Lahko to besedilo preberete v eni sapi?

Pozornost je oblika odtujenosti – poanta je razumeti, kaj nas odtujuje. Zato smo zmeraj videti izgubljeni, kadar kaj iščemo, četudi to izraža samo nekaj neopaznih in neoprijemljivih kretenj. Ne razumemo, kdo posluša in kdo govori, kdo dela in kdo se zabava, kdo zares kaj išče in kdo je zgolj izgubljen. Ste prišli na predstavo, ne da bi trenili z očesom? Res? Ali ni poskus koncentracije na samo eno dejanje hkrati popolnoma neznosen? Ozrite se naokoli – koliko reči pritegne vašo pozornost? Zdaj pa z višine poglejte nase – se vidite? Površina najgosteje naseljenih regij na planetu je prekrita s sporočili, podobami in zvoki. Med njimi se ljudje gibamo, vzpostavljamo odnose, spimo. Včasih se slišijo glasnejši zvoki, megla distrakcij jih naglo posrka, pobliskne z njimi in jih v hipu preoblikuje. Zdi se, da je planet vse preglasen in preveč razpršen, da bi preživel – celo ledeniki se talijo prepočasi, da bi ohranjali neprekinjeno pozornost posameznika. Vrnimo se k začetkom in pozorneje opazujmo, kako mutiramo in se spreminjamo v drveče točke.

*****
Sklop: spremljevalni program
Predstava bo na Tribuni na Velikem odru SNG Maribor, traja 1 uro 10 minut in nima odmora.
Predstava je v italijanskem jeziku z nadnapisi v slovenščini.

Produkcija: Sotterraneo (IT) v koprodukciji z Teatro Nacional D. Maria II nell’ambito di APAP – Performing Europe 2020, Programma Europa Creativa dell’Unione Europea
Premiera 2016

*****
Avtor koncepta in režiser Sotterraneo
Dramaturginja Daniele Villa
Kostumografka Laura Dondoli
Oblikovalec svetlobe Marco Santambrogio
Oblikovalec zvoka Mattia Tuliozi
Rekviziter Francesco Silei
Grafična oblikovalka Isabella Ahmadzadeh
Izvršna producentka Giulia Messia

Zasedba
Sara Bonaventura, Claudio Cirri, Lorenza Guerrini, Daniele Pennati, Giulio Santolini

*****
Predstava je prejela nagrado UBU za najboljšo predstavo leta 2018, ki jo podeljuje zveza evropskih gledališču UTE.
Leta 2016 je bila na Be festivalu nagrajena kot najboljša gostujoča predstava.

Izvedbo podpira Italijanski kulturni inštitut v Ljubljani v okviru 19. tedna italijanskega jezika v svetu.

View Event →
Tatovi podob
Oct
26
10:00 PM22:00

Tatovi podob

70433834_2463630987019136_6750261620787642368_o.jpg

Tatovi podob ne iščejo smisla, temveč užitek. Kajti užitek je hedonistično loščilo, s katerim so premazali vsakdanje predmete in iz njih napravili nekaj izjemnega. Tehnoburleska s fizičnimi in čustvenimi telesi spreminja programsko kodo v družbi, ki končno dopušča odprto šifriranje lastnih omejenih neumnosti.

Redni, modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družabni večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavili sodelavci in sodelavke skupine Feminalz. Ta burleskni kolektiv pod okriljem zavoda Emanat deluje že od leta 2013. Jedro sestavlja stalna skupina performerk in performerjevjev, medse pa pogosto povabijo tudi druge odklonske goste. V petih letih obstoja je nastalo več kot 50 različnih točk, ob vsaki izvedbi pa z uspešnimi strategijami apropriacije in reciklaže poskrbijo za čisto novo izkušnjo.

*****
Sklop: spremljevalni program
Produkcija Emanat.

Dogodek bo na Malem odru Narodnega doma, traja 1 uro 35 minut.

*****
Ustvarjalci in izvajalci Feminalz
Crucial Pink, Mad Jakale, Mathilde Buns, Tristan Bargeld, H.P.D. (hormonal perturbator in decay), Rebellious KITCH Controversy, Ariela, Dee Dee Void

Kostumografka Urška Recer
Maska Tina Prpar
Izbor glasbe Feminalz
Avtor originalne glasbe Luka Prinčič
Oblikovalec svetlobe Janko Oven
Avtor videa WNDV

*****
Projekt Tatovi podob je nastal v sodelovanju s Klubom Gromka in zavodom Maska ter s finančno podporo Mestne občine Ljubljana in Ministrstva za kulturo RS.

View Event →
Leonart - 5 let na sceni
Oct
26
10:30 PM22:30

Leonart - 5 let na sceni

70913613_1432248933599057_6599110528956628992_n.jpg

Pet let je doba. Mlečne zobe zamenjajo tisti tapravi. V tem času smo postali zrelejši, zgodilo se nam je veliko nepozabnih koncertov, izdali smo album Visoko v nebo in na radijske valove lansirali 11 singlov.
Leonart je zaznamovan s kreativci - od producentov videospotov in glasbe, fotografov, urednikov, naključnih firbcev in dobrotnikov. Vsi so Leonart ponesli do tam, kjer si je bend pred petimi leti zgolj želel biti. In med njimi ste tudi vi, oboževalci Leonart, ki fante spremljate in podpirate skozi to kratko in hkrati dolgo dobo.

Leonart za leto 2020 napovedujemo izdajo novega albuma. Ta koncert bo segrevanje in priprava na naslednjo "življenjsko" etapo. Priložnost, da slišite nekaj novega, še neobjavljenega materiala, ki bo bend popeljal na naslednje vrhove.

Po petih letih in enem mesecu se Leonart vračamo na prvoten kraj zločina - klub, ki smo ga 27. septembra 2014 na našem takratnem prvem koncertu napolnili do konca.

View Event →
Hidden Dimension
Oct
26
to Oct 27

Hidden Dimension

  • Dvorana Gustaf Pekarna (map)
  • Google Calendar ICS
70664021_2446341928779834_1861832296630321152_o.jpg

♛ <-- HIDDEN DIMESION @ PEKARNA Gustaf --> ♛

Dobrodošli v skriti dimenziji, kjer bomo noč preživeli v temnih prostorih, temnih oblačilih in migali ob temnih ritmih. Tokrat gremo na temno stran elektronske glasbe... Welcome to the dark side !
________________________________________________

► LXS ◄ ( Remm )
• Fb : www.facebook.com/LxS.aka.Lexis
• Soundcloud : https://soundcloud.com/lexis
• Bio : Damir Ademi na domačih tleh ni neznanka. Je Dj in producent, zadnja leta je aktiven tudi kot član kolektiva Remm, ki vztrajno trese plesišča že skoraj 20 let. Je zelo izkušen artist, kar kaže tudi na to, da je bil velikokrat del velikih lineup-ov, tako doma, kot v tujini ( Brazilija, Italija, Španija, Belgija, Nizozemska, Ukrajina ) Za sabo ima ogromno izdaj, navsezadnje je svoje delo izdal pri priznani angleški založbi v lasti Adventa, Kombination Research. Je velik ljubitelj surovega,floor functional techno sound-a, kar zelo očitno kaže tudi pri svojem delu,kot producent.

► OMNIA VOX ◄ ( Sigma5, Tion )
• Fb : https://soundcloud.com/omniavox
• Soundcloud : www.soundcloud.com/jaklinovmint
• Bio : Alojz Gostenčnik se z elektroniko ukvarja že dobrih dvajset let. Časovni stroj ga je popeljal skozi številne nastope na festivalih, klubih in produkcijah. Deloval je pod celo paleto različnih psevdonimov, kot so Tion, VI/II, Luygi Van, Soter Amun, Fm505 in nedavno Omnia Vox kateremu trenutno posveča največ pozornosti. Leta 2017 je skupaj z Mind Machines ustanovil tudi samostojno založbo, ki nosi ime Sigma5 in se je v kratkem času povzpela v sam vrh slovenske podtalne elektronike.

► AFEKT MUSIC ◄
• Fb : www.facebook.com/AfektMusic
• Soundcloud : www.soundcloud.com/afekt-music
• Bio : Štajerski nezemljan, ki soustvarja mariborsko elektronsko sceno že dobrih 10 let. Njegovi seti so bili slišani že na vseh večjih festivalih po Sloveniji (Kurzschluss, Stellar Beat, Eco... ) Stil, ki ga je razvil, ne sledi nobenim trendom, zato ga loči od vseh ostalih. Glasba, ki jo ustvarja pa vibrira tako močno, da se z zvokom dotakne prav vsake celice v telesu in ko se vibracije premikajo v pravo smer, takrat veš da si AFEKT-ed with music

► THE FROG ◄
• Fb : www.facebook.com/13thefrog
• Soundcloud : www.soundcloud.com/thefrog
• Bio : Ko je prvič prestopil prag vsem znanega "Golovca", so ga prsti hitro zasrbeli, kmalu je kupil prve gramofone in počasi nabiral plošče. Pohvali se lahko z lastno produkcijo in več kot petnajstimi leti nastopanja. Odvisen od energije množice se zopet vrača v njemu dobro znano Pekarno.

▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
/ Kje: Gustaf, Pekarna, Ob železnici 16, Maribor
/ Kdaj: Sobota, 26. Oktober 2019 ob 23:00

▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔
Prispevek : 7 €

View Event →
De Facto (pojdi s seboj)
Oct
27
6:00 PM18:00

De Facto (pojdi s seboj)

70992855_2463623720353196_4847253026013970432_o.jpg

Projekt De facto (pojdi s seboj) izhaja in gradi na sobivanju dveh izrazitih umetniških individualistov: Leja Jurišić in Milko Lazar s koncertnim performansom naslavljata samobitnost življenja – in s tem tudi umetniškega ustvarjanja – v vrtincu sodobne apatije in odtujenosti. Njun angažma izhaja iz težnje po odkrivanju resnice, iz želje po posameznikovi osvoboditvi od vseprisotne totalitarnosti smisla, da bi markiral pot do avtentičnosti njegove bivanjske izkušnje, njegove svobode, upora ... Izvedba temelji na raziskovanju (ne)zmožnosti preseganja lastnega položaja, kot tudi na spontanih interakcijah z Drugim, bodisi na neposredni ravni giba in zvoka kot tudi na nivoju, kjer se njun odnos levi v čutno alegorijo širše družbene konstelacije. Dogodek mapira teren za iskanje resnice v postfaktičnem svetu: resnice, zrcaljene v odrski prezenci neukročenega ženskega telesa in dekonstruirane zvočne matrice, ki pred gledalci prerasteta v čutno manifestacijo hrepenenja, strasti in poguma.

*****
Sklop: spremljevalni program
Produkcija Pekinpah, Leja Jurišić v koprodukciji s Cankarjevim domom
Partner Platforma sodobnega plesa
Koncertni performans bo v Stari dvorani SNG Maribor, traja 1 uro 15 minut in nima odmora.

*****
Avtorja Leja Jurišić in Milko Lazar
Skladatelj Milko Lazar
Koreografka in plesalka Leja Jurišić
Oblikovalka scenografije, kostumov in svetlobe Petra Veber
Producent Žiga Predan

View Event →
SUM UP | 3rd INTERNATIONAL SINGING MASTERCLASS
Oct
29
to Nov 3

SUM UP | 3rd INTERNATIONAL SINGING MASTERCLASS

70375930_2456308264615511_5748558703422865408_o.jpg

Vodilo SUM UP MOJSTRSKEGA TEČAJA je ponuditi pevcem širši spekter informacij, ki bodo izboljšale sposobnosti potrebne za kvalitetno izvajanje operne umetnosti. Ob tesnem sodelovanju z odličnimi mentorji na področju klasičnega petja, bodo zato udeleženci posebej prejeli tudi lekcije igre in odrskega giba, ki jih bodo vodili strokovnjaki s posameznih področij.
Zraven umetniških sposobnosti, mojstrski tečaj tako mladim talentiranim pevcem ponuja napredno znanje za razvoj lastne kariere v modernem svetu. Pomaga jim pri prestopu iz študentskega v profesionalni del življenja in odpira možnosti za konkurenčnost na trgu. VEČ: www.sum-up.si/sl

View Event →
Rotovški bralni klub: Maruša Krese - Da me je strah?
Oct
29
5:30 PM17:30

Rotovški bralni klub: Maruša Krese - Da me je strah?


Roman slovenske pesnice in pisateljice prepleta polpreteklo slovensko zgodovino in večgeneracijski konflikt znotraj družine. Intimna družinska saga, za katero je avtorica snov črpala iz lastne izkušnje, se začne v kritičnem obdobju druge svetovne vojne ter se odvija vse do današnjih dni. Pogovor o knjigi bo usmerjala Jasna Mlakar.

View Event →
Literarna postaja s Jesúsom Carrascom
Oct
29
5:30 PM17:30

Literarna postaja s Jesúsom Carrascom

69622370_2709020565777251_7287465963983732736_o.jpg

V Maribor prihaja Jesús Carrasco, španski pisatelj, ki je že s prvencem Na prostem, trdo, kruto, a hkrati izjemno lirično zgodbo, zaznamoval mednarodno literarno prizorišče. Roman je leta 2013 postal knjiga leta v Španiji – odtlej ima že 21 tujejezičnih izdaj, tudi slovensko v režiji Založbe Goga –, pravkar pa so po njem posneli tudi igrani celovečerec. Za svoj drugi roman, Zemlja, po kateri stopamo (2016), ki ga prav tako že imamo prevedenega, je Carrasco prejel nagrado Evropske unije za književnost. Z nadaljevalcem tradicije španskega ruralnega romana in svojstvenim kritikom naše, zahodne civilizacije, se bo pogovarjala Urška Zabukovec, prevajalka njegovih del. Pogovor bo potekal na Malem odru SNG Maribor v angleškem jeziku, tolmačila bo Tjaša Šket. Vstop prost.

View Event →
Športajmo in berimo s Katjo Koren Miklavc in Primožem Kozmusom
Oct
29
5:30 PM17:30

Športajmo in berimo s Katjo Koren Miklavc in Primožem Kozmusom

64302944_2561119690567340_2471157584631955456_n.jpg

V sklopu dogodkov ob Evropskem tednu športa pripravljamo v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije dogodek, ki smo ga naslovili #športajmoinbereimo.

Obiskovalce bosta nagovorila vrhunska športnika in olimpijca, nekdanja alpska smučarka z bronom iz Lillehammerja mag. Katja Koren Miklavec in zlati metalec kladiva iz Pekinga Primož Kozmus. Namen srečanja je spregovoriti o pomenu psihične priprave ter kako lahko s pomočjo literature urimo svojo koncentracijo, ustvarjamo pozitivne miselne vzorce in treniramo misli.

Dogodek je namenjen dijakom in dijakinjam s statusom športnika ali tistim, ki so vpisani v športni razred in trenerjem ter pedagoškemu kadru, ki spremlja mlade na njihovi športni poti.

Dogodek bo potekal ob 10. in 12. uri. Srečanje bo trajalo približno 60 minut. Za dodatne informacije pokličite 041 365 945.

View Event →
Taka sem kot vi, rada imam jabolka
Oct
30
8:00 PM20:00

Taka sem kot vi, rada imam jabolka

71039791_2946105728739275_3241156220492447744_o.jpg

Za naslov drame, ki pred nas postavi soproge treh nekdanjih diktatorjev in njihovega simultanega prevajalca Gottfrieda, naj bi si Walserjeva cinično izposodila citat nekdanjega libijskega voditelja Gadafija.

Igra ima obliko novinarske konference, na kateri bodo medijem najavili nastajanje filmske upodobitve življenj prisotnih žensk. Dve sta že ovdoveli, medtem ko soprogu tretje po njenih lastnih besedah sodijo na »grotesknem« nizozemskem sodišču, ker je obtožen zločinov proti človeštvu. Pred nevidnimi novinarji se postopoma odkriva globoko prepričanje vseh treh nekdanjih prvih dam, da se je negativno javno mnenje o njih izoblikovalo na podlagi nekakšnega krivičnega nesporazuma.

Podobnosti fiktivnih dam, ki jih avtorica poimenuje gospa Margot, gospa Imelda in gospa Leila, z resničnimi zgodovinskimi osebami Margot Honecker, Imeldo Marcos in Leilo Ben Ali seveda niso naključne. Avtorica nam jih predstavi v vseh medsebojnih podobnostih in tudi razlikah, ki na prizorišču vodijo tako v malenkostna pričkanja kot tudi v resnejše ideološke razdore. Igro odlikujejo lucidno poigravanje z dejstvi iz polpretekle zgodovine, jedek smisel za ironijo in humor ter angažirano opozarjanje na človeško neobčutljivost vladajočih elit.

V igri Taka sem kot vi, rada imam jabolka srečamo tri ženske, ki so zlorabile moč, le da tukaj ne govorimo zgolj o stotinah, temveč o sto tisočih mrtvih in milijonih na begu. Walserjeva je zelo podrobno preštudirala biografije šestih žensk, ki so znane iz polpretekle politične zgodovine.

Najbolj razvpita med njimi je Imelda Marcos, žena filipinskega diktatorja Ferdinanda Marcosa, ki je skupaj s svojim možem vladala dvajset let, pri čemer sta družno preusmerjala državno bogastvo na svoje tajne račune in brutalno obračunavala z opozicijo.

Druga je samozvana kraljica Kartagine: Leila Ben Ali, priučena frizerka in znana lahkoživka, ki se je poročila s faliranim študentom Zino el Abidino Ben Alijem, ki je do obisti obvladoval tunizijske varnostno-obveščevalne službe in z vojaškim prevratom postal predsednik Tunizije. Skupaj sta v politični vsakdan Tunizije uvedla mafijske metode izsiljevanja, nezakonitega pridobivanje lastnine, najokrutnejšega obračunavanja z nasprotniki in opozicijo. Lik Leile je avtorica sestavila iz treh različnih žensk.

Tretja, mogoče slovenskemu občinstvu še najmanj znana, je Margot Honecker, žena predsednika bivše Nemške demokratične republike, ki je od leta 1963 do padca berlinskega zidu leta 1989 delovala kot ministrica za izobraževanje in vzgajala bodoče zavedne državljane. Njene vzgojno-izobraževalne metode so bile mešanica stalinističnih in nacističnih prijemov in so vključevale mučenje, ugrabitve in nasilne posvojitve otrok, obvezno vojaško vzgojo itd. Med vsemi tremi je edina, ki se ni pustila zapeljati blišču in bogastvu.

Vse tri političarke, ki se pri Walserjevi srečajo nekje v bivši Vzhodni Nemčiji na novinarski konferenci, da bi najavile začetek snemanja filma o svojih življenjih, so v izhodišču igre že na smetišču zgodovine. Zato se v preddverju dvorane, kjer čakajo na začetek novinarske konference, ukvarjajo s svojo zgodovinsko zapuščino.

Čakalnica pred odrom sveta je premajhna za vse tri in tako Walserjeva odstira njihove osebnosti s komičnimi nesoglasji, iz katerih kmalu postane jasno, da nobena od njih niti malo ne obžaluje svojih dejanj. Zgodovino in dogodke, ki so jim spodnesli njihove uzurpirane prestole, razumejo kot zaroto. Sebe in svojo vlogo v državah, iz katerih so izgnane, vidijo kot nedokončano nalogo, ki jo bo zdaj pomagal razjasniti film, bodisi igrani, dokumentarni ali operni. Stopnja patološkega narcisizma je pri vseh treh tako visoka, da na očitke o zlorabah moči, krvavih obračunih, krajah in mučenjih odgovarjajo le s prezirom in aroganco.

🌟 NASTOPAJO
GOTTFRIED • Mario Dragojević K. G.
GOSPA IMELDA • Jette Ostan Vejrup
GOSPA MARGOT • Ajda Smrekar
GOSPA LEILA • Tjaša Železnik

🌟 VEČ O PREDSTAVI
https://www.mgl.si/sl/program/predstave/taka-sem-kot-vi-rada-imam-jabolka/

⏱ Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora.
🎟️ https://sngmb.mojekarte.si/si/taka-sem-kot-vi-rada-imam-jabolka/vstopnice-1121825.html

View Event →
STAND UP AVTMIGECI - GOST: MARKO ŽERJAL
Oct
30
8:00 PM20:00

STAND UP AVTMIGECI - GOST: MARKO ŽERJAL

STAND UP AVTMIGECI - GOST: MARKO ŽERJAL


72222375_798673720545901_8023901706758651904_n.jpg

Nova sezona Avtmigecov je tu !

V KGB se bomo meli fajn v sredo 30.10. ob osmih zvečer.

Aja - kaj sploh smo Avtmigeci ? Smo mladi Štajerski komiki, se nam pa pridružijo na odru tudi ostali iz drugih koncev Slovenije. Vedno torej vidiš nove ljudi na odru, vedno slišiš nove fore, lahko pa se nam pred mikrofonom pridružiš tudi ti ;)

Povezoval bo tokrat Marko Žerjal, skupaj z njim pa bomo na odru: David Gorinšek, Rok Škrlep, Matej Pušnik in Matic Ačko.

Pridi se smejat z nami :) 30.10. ob 20:00 v KGB.

View Event →
Xtinct vol. 2 - Halloween Edition // Dubstep Night
Oct
30
to Oct 31

Xtinct vol. 2 - Halloween Edition // Dubstep Night

69593506_515828309191280_6409559375777628160_o.jpg

Event Horizon predstavlja XTINCT vol. 2! 🤯💥🦖
KJE? MC Pekarna
KDAJ? 30. 10. 2019, 22:00 - 5:30
..........................................................................

LINEUP: TBA

..........................................................................

DAMAGE: 5€

...........................................................................
To je že drugi Event Horizon dogodek v Mariboru, ki nam brez vaše podpore ne bi uspel. 😍 Dajmo s skupnimi močmi, sceno, ki je bila dolgo izumrla, spet oživeti. 🔥🦕
..............................................................................
Heads will be banging ☠️

View Event →
Vokalna delavnica balkanskega tradicionalnega petja
Oct
31
10:00 AM10:00

Vokalna delavnica balkanskega tradicionalnega petja

71511215_2455399368039734_7539469871541649408_n.jpg

SPREMLJEVALNI PROGRAM SUM UP MASTERCLASS
Delavnice z mentorico ZVEZDANO NOVAKOVIČ
___
učenje grlenega petja, ornamentov in drugih specifik balkanske glasbe
teoretično in praktično spoznavanje različnih regij
spoznavanje in izvajanje neparnih ritmov
učenje in izvajanje bolgarskih in balkanskih pesmi (avtentičnih in aranžiranih za zbor)
učenje in izvajanje raznih plesov: elenino horo, parvo horo, dunavsko horo
___
Zvezdana je umetnica nove generacije, harfistka, komponistka, performerka in pevka, ki raziskuje zmožnosti svojega ustvarjanja tako v klasičnih in jazzovskih oblikah kot tudi v tradicionalnih: bolgarski vokalni tehniki odprtega glasu in drugih glasbenih in performativnih zvrsteh. Več na spletni strani!
___
CENA: 35 eur
Prijavite se na: info@sum-up.si
___
NAGRADNA IGRA!
V sodelovanju z MKC Maribor podarjamo 5 brezplačnih mest za delavnico, mladim od 15 - 29 let. Prijavite se na info@sum-up.si z zadevo Zvezdana. Pohitite, saj se bo štelo prvih 5 prijavljenih!

View Event →
Dance Of The Undead 2019
Oct
31
to Nov 1

Dance Of The Undead 2019

69517739_2415855385124765_6647957166244233216_n.jpg

… and here comes our
flagship event of the year ...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
▶ ▶ Dance Of The Undead 2019
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

... with an excellent world-class headliner and the finest MR artists!


▷ Karto po najnižji ceni si že lahko kupiš v paketu FusionDrive + DOTU!
Več info: FusionDrive with Juno Reactor

Stisni GOING in bodi obveščen/a, ko objavimo line up :)

View Event →
1. KONFERENCA O NEPLODNOSTI
Nov
4
6:00 AM06:00

1. KONFERENCA O NEPLODNOSTI


Neplodnost tudi v letu 2019 ostaja velik tabu. 🚫
O tej temi se na glas in javno skoraj ne govori.

Več informacij o konferenci in prijave na ➡ https://landing.vitanoval.com/

Ljudi želimo spodbuditi, da spregovorijo o neplodnosti, saj se tako lahko lažje soočimo s situacijo, ki nas bremeni.

Na dogodek smo povabili različne zanimive govornike, ki so polni znanja in so za vas pripravili tematsko predavanje. Po vseh predavanjih bodo tudi na voljo za različna vprašanja.

View Event →
Dovč &amp; Gombač • Maribor
Nov
7
8:00 PM20:00

Dovč & Gombač • Maribor

70647007_10157319462087211_5843142189747535872_n.jpg

Dovč & Gombač 2019
7. 11. 2019
Narodni dom Maribor
--------------------------

Izkušena glasbenika, ljudska godca 21-tega stoletja, vas bosta ob 15. obletnici glasbenega soustvarjanja popeljala na izjemno zvočno popotovanje, s svojo virtuoznostjo in hudomušnostjo predstavila slovensko ljudsko glasbo v sodobnih in živih priredbah, na turneji pa premierno zaigrala tudi kopico svežih avtorskih kompozicij. Harmonikar, skladatelj in fizik Janez Dovč ter multinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač sta prepoznavni imeni v svetu sodobne slovenske glasbe. Gre za nekdanja in sedanja člana številnih glasbenih zasedb (Sounds of Slovenia, Jararaja, Katalena, Terrafolk, Caminoigra, Rudi Bučar&Istraband, Bast itd). Oba delujeta tudi kot avtorja, aranžerja in producenta glasbenih del zase in za druge glasbenike, v zadnjih nekaj sezonah pa sta se uveljavila predvsem kot vrhunska studijska glasbenika in solista, ne le na področju, ki ga v glasbenem smislu najbolje obvladujeta (etno glasba, world-glasba), pač pa tudi v kontekstu klasične glasbe (solistični nastopi z Orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoniki RTV, Fool Cool Orchestra, Carmina Slovenica, Simbolični orkester). Glasbenika sta razvila poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje.

View Event →
Pepelka
Nov
8
to Nov 16

Pepelka

65640755_1171565353027919_4662690271190843392_n.jpg

Večna ljubezenska zgodba o Pepelki in njenem princu, odeta v pravljični baletni spektakel.

Če bi Prokofjevovo ustvarjanje glasbene podlage baleta Pepelka na libreto Nikolaja Volkova v času druge svetovne vojne lahko razumeli kot svojevrstni beg iz realnosti, pa je glasbena podoba baleta daleč od neproblematične "sladkobnosti" in plehke sentimentalnosti. Iskanje dramaturško učinkovitih plesnih preobratov, pogojenih z napetim lokom glasbene dramaturgije, je Prokofjeva vodilo v tesno prepletanje sodobnih prvin z že "preverjenimi" simetričnimi formami, ki jih je uvedla tradicija klasičnega (romantičnega) baleta. Rezultat tako nikakor ni bila lahkotna glasba, ki bi otroke in tudi odrasle pospremila v sladki sen, ampak s temačnimi podtoni razbrazdana glasbena podoba, ki gledalcu nesramežljivo naslika tudi mračne plati zgodbo o siroti Pepelki, ki ji po življenju strežejo zlobna mačeha in nagajivi sestri. Z novo produkcijo baleta Pepelka pod vodstvom mednarodno priznanega koreografa Jean-Christopha Maillota si tako že naslednjo jesen obetamo pravcati baletni spektakel. Maillot se kot veliki poznavalec klasičnega baleta opira na samo srž baletne konvencije, ki pa jo prepleta in nadgrajuje s sodobnejšimi in obenem tudi virtuoznimi plesnimi figurami. Mailloteva Pepelka tako pleše bosa, kajti njen simbol ni kristalni čeveljček, temveč naravno – svobodno stopalo, ki je posuto z zlatim prahom sanj ter za sabo pušča sijočo sled domišljije in srečnih pravljičnih koncev.

Premiera: 8. november 2019, Velika dvorana
Koreograf: Jean-Christophe Maillot
Dirigent: Simon Robinson

View Event →
Uvodna dvodnevna delavnica nenasilne / povezovalne komunikacije
Nov
9
to Nov 10

Uvodna dvodnevna delavnica nenasilne / povezovalne komunikacije

69205416_475702819934128_412026434727444480_n.jpg

Ustvarjanje skrbnih, spoštljivih in opolnomočenih odnosov v domačem in poslovnem okolju
_______________________
Kadar naše potrebe niso izpolnjene, se zaradi nesoglasij ali celo razprtij v odnosih slabo počutimo, doživljamo jezo, nemoč, frustriranost, posledično pa je s tem kakovost našega življenja slabša.
V kolikor vas zanima doseganje boljšega razumevanja, sodelovanja, učinkovitosti in opolnomočenja v komunikaciji, je to najverjetneje pravi dogodek za vas. Na delavnici bo poudarek na razumevanju sebe, vzpostavljanju poglobljenega stika s sabo, sočutnim odnosom do drugih in pristnim izražanjem v skladu s svojo edinstvenostjo, s svojimi potrebami in vrednotami na način, ki ohranja spoštljive, iskrene in sočutne odnose.

Ko jasno in iskreno komuniciram na povezovalen način, si povečam možnosti, da bodo drugi spremenili svoje vedenje, ne glede na to ali poznajo metode povezovalne komunikacije. Naš namen bo, da raziskujemo in odpremo prostor možnosti za iskanje rešitev, ki lažje in pogosteje izpolnijo potrebe vseh udeleženih in s tem prispevajo h konstruktivnemu obvladovanju konfliktov.

Model povezovalne komunikacije je izrazito izkustven, zato bomo na delavnici izvedli vrsto interaktivnih vaj, ki bodo doprinesle k jasnosti, kako model deluje. Delo bo potekalo na resničnih primerih iz vašega vsakodnevnega življenja. Poseben poudarek bomo namenili delovanju in uporabi v skupnostih in sledili, kam nas raziskovanje življenja popelje.

Udeleženci boste spoznali in vadili naslednje veščine povezovalne komunikacije:
- opazovanje, kako nevtralno slišati/videti/zaznati sebe, drugega in okoliščine,
- zavedanje svojih predpostavk, prepričanj in sodb, vživljanje vase in v druge,
- prepoznavanje občutkov in potreb pri sebi in drugih,
- vzpostavljanje sočutnega stika s sabo in drugimi, pristno povezovalno izražanje.

Delavnica bo potekala v slovenskem jeziku.

Delavnica je primerna za popolne začetnike, saj za udeležbo ni potrebno nobeno predznanje. V kolikor ste se s povezovalno/nenasilno komunikacijo že srečali, ste prav tako dobrodošli, saj boste na delavnici imeli možnost znanje še poglobiti in vaditi.

Kotizacija:
V primeru, da je plačnik organizacija ali podjetje je cena delavnice 155,00 EUR.
Za samoplačnike / fizične osebe je cena delavnice 115,00 EUR.
Za fizične osebe je možno plačilo na do 3 mesečne obroke brez obresti.

V kolikor bi se delavnice res želeli udeležiti, pa vam cena predstavlja oviro, mi prosim sporočite, pa bomo skupaj poiskali rešitev.

Kotizacija vključuje izvedbo dogodka, gradiva in okrepčila med odmori.

Z namenom zagotavljanje varnega in spodbudnega učnega okolja in načina dela je število mest na delavnic omejeno na največ 16 udeležencev.

več info na: https://dobrobit.si/uvodnamaribornov19/

prijave: https://forms.gle/wvY5s7eqndpgGWb78

#komunikacija
#odnosi
#sočutje
#izobraževanje
#delavnica
#osebnirazvoj
#nenasilnakomunikacija

View Event →
Helena intimno
Nov
9
8:00 PM20:00

Helena intimno

69488548_2224518260991899_5394501416519729152_n.jpg

Glasbena diva Helena Blagne, z enim najlepših in čutnih glasov na našem območju, že tri desetletja osvaja številna srca poslušalcev s skladbami, ki se takoj po izidu zavihtijo med najbolj predvajane na številnih radijskih postajah v državi. Tokrat bo na samostojnem koncertu "Helena intimno" prvič v Unionski dvorani v Mariboru v živo predstavila svoje glasbene zgodbe. Prejemnica mnogih festivalskih nagrad, glasbenica ki je razprodala največje slovenske dvorane, vključno z ljubljansko Areno Stožice, bo ob izbrani vrhunski glasbeni ekipi, na koncertu predstavila številne uspešnice zadnjih let ('Ti boš vedno prvi', 'Kar bo, pa bo'), kot tudi tiste, s katerimi se je njena glasbena pot začela. Jesenski večer tako preživite v romantičnih ritmih aktualnih in zimzelenih uspešnic izjemne pevke, glasbenice in umetnice.

View Event →
Maribere: Idiot
Nov
13
6:00 PM18:00

Maribere: Idiot

69963436_2447721982002750_4915647962136182784_n.jpg

V novembru se bomo lotili pogovora o obsežnem klasičnem delu Fjodora Mihajloviča Dostojevskega Idiot.

Opisati tako obsežno in pomembno delo je vse prej kot enostavna naloga. Prednost pa je, da večina ljudi delo, vsaj po naslovu, pozna in zato ne potrebuje resnejše predstavitve.

Knez Miškin se na poti iz sanatorija v Švici z vlakom vrača v rodno Rusijo, da bi poiskal svoje sorodnike. Na poti se spozna z Rogozinom, Nastasjo Filippovno in njuno družbo. Rogozin je nedavno podedoval večje bogastvo in ga namerava porabiti, da pridobi Nastasjo, s katero je obseden. V Nastasjo se zaljubi tudi Miškin in zgodba začne. Odnosi med vsemi vpletenimi in dogajanje so zelo bogati in še danes aktualni.
Tukaj bom tudi postavil piko.

Vabljeni, da knjigo preberete in podelite svoje mnenje na srečanju!

View Event →
Pihalni kvintet Slowind
Nov
13
6:30 PM18:30

Pihalni kvintet Slowind

67710380_2811328005563379_7579276676412997632_n.jpg

Prispevek SLOWIND Woodwind Quintet k slovenskemu glasbenemu življenju je bistveno večji, kot bi bil, če bi njegovi člani — flavtist Ales Kacjan, oboist Matej Šarc, klarinetist Jurij Jenko, hornist Metod Tomac in fagotist Paolo Calligaris — ostali zgolj interpreti repertoarja za pihalni kvintet.

S svojim dvajsetletnim neutrudnim organiziranjem Festivala Slowind v Ljubljani je kvintet spodbujal ustvarjalnost domačih skladateljev ter ponujal odskočno desko mladi generaciji. Kot je zapisal Gregor Pompe v Dnevniku, je ≫pihalni kvintet Slowind […] že del svetle zgodovine≪. Glasbenike žene radovednost, vedno iščejo novo glasbo in izjemne glasbenike, da bi se z njimi poglobili v in izpopolnili svoje muziciranje, se dejavno vpeli v interakcijo med skladatelji in občinstvom. Po dvajsetih uspešnih letih je Festival Slowind na vrhuncu moči moral zaključiti svojo zgodbo. Ostaja pa dolg seznam novih slovenskih skladb, ki so jih glasbeniki izvajali ne le doma, temveč so jih ponesli tudi v svet, ter koncerti v Sloveniji, na katerih so nam predstavili vrhunce starejše in nove glasbe 20. in 21. stoletja, ki smo jih dotlej na naših koncertnih odrih pogrešali.

Zaradi vsega povedanega smo vedno veseli, ko nas Slowindovi glasbeniki obiščejo v Mariboru. Tokrat nam bodo na nekonvencionalnem prizorišču, v Minoritski cerkvi, predstavili še svoje goste, predana interpreta sodobne glasbe in svetovljana, ki sta v Sloveniji našla novi dom: dirigenta in skladatelja Stevena Loya ter mlado sopranistko Mario Ponicke. Slišali bomo preplet klasičnih mojstrovin za pihalni kvintet in sodobne glasbe. Slednjo bosta zastopali dve uspešni slovenski skladateljici, in sicer Urška Pompe s svojim subtilnim delom almost a loneliness ter Nina Šenk z barvito napetimi Obrisi in sencami.


✨ 1. koncert Komornega cikla 2019/2020

Izvajalci:
SLOWIND Woodwind Quintet
Ales Kacjan, flavta
Matej Šarc, oboa
Jurij Jenko, klarinet
Metod Tomac, rog
Paolo Calligaris, fagot

Steven Loy, dirigent
Maria Pönicke, sopran


Spored:
Paul Hindemith: Mala komorna glasba, op. 24, št. 2
Urška Pompe: almost a loneliness (2005), za sopran in pihalni kvintet
***
Wolfgang Amadeus Mozart: Divertimento v B-duru, KV 240 (prir. M. Tomac)
Nina Šenk: Obrisi in sence (2017)
Gyorgy Ligeti: Šest bagatel za pihalni kvintet


✨ Več informacij: http://bit.ly/2ZEpKFW

View Event →
Maribor English Comedy Night
Nov
14
7:00 PM19:00

Maribor English Comedy Night

68269393_2682012978497566_4340095951898148864_n.jpg

English stand-up comedy in Maribor! Jazz Klub Satchmo is proud to present a night of English stand-up comedy with American comedian Reginald Bärris Comedy!

Reginald Bärris is an American stand-up comedian currently based in Vienna, Austria. A front-runner of the Austrian comedy scene and one of the fastest rising up-and-comers in continental Europe, Bärris is quickly making a name for himself in international circuit. Since appearing on the scene in 2016, Bärris has performed at Sziget Festival and the Utrecht International Comedy Festival, as well as headlining 50+ cities in more than 20 countries across Europe. A biracial American abroad, Bärris offers a unique perspective as he blends cynicism and silliness to effortlessly deliver his densely packed punchlines about race, religion, patriotism, his own foibles, and the world at large!

Doors Open: 19:00
Show Starts: 20:00
Entry Fee: 10€
Ensure your seat by ordering your ticket in advance HERE: https://www.eventbrite.co.uk/e/maribor-english-comedy-night-tickets-69549391101

View Event →
Koncert Picture Grey in Liburoa
Nov
15
9:00 PM21:00

Koncert Picture Grey in Liburoa

71053141_2580602325561671_3280418393445892096_o.jpg

SOLAR PULSE MUSIC PRESENTS:

Koncert, ki predstavlja težko pričakovano uradno premiero EPja zasedbe Picture Grey z naslovom You(th)! Udarno!!!!!

Skupaj s fantastično 5-člansko mariborsko rock zasedbo Liburoa, ki je pred kratkim prav tako izdala odličen prvenec z naslovom Stories from the Pavement!

PICTURE GREY:
Iva Flisar - vokal
Vane Cafnik - kitara
Vasja Bajde - kitara
Samo Šalamon - bas kitara
Denis Jančič - bobni

LIBUROA:
Tim Muršak - vokal
Niko Poštrak - kitara
Jure Gračner - kitara
Jaša Pavčič - bas
Tin Matuš - bobni

Na koncertu na voljo celoten merchandise (majice, CDji...)!!!!
Podprite mariborsko sceno in pridite!

Vstopnina: 5 EUR

View Event →
Nikola vol.1 w/ Dacho &amp; Levanael
Nov
16
to Nov 17

Nikola vol.1 w/ Dacho & Levanael

70203771_128261688543824_3426563189792309248_n.jpg

16.11.2019
Wetrinsky
Nikola se predstavi!

Dal nam je elektriko, zdaj pa se v Maribor vrača z misijo, da ne bodo ulične svetilke edina svetla točka nočnega življenja v mestu.

Lineup:
Luka Lah Levanael
Dario Nozic Serini Dacho
Nejc Pucko Puko

Music policy:
Disco/Electro/Acid/Balearic house

Vstopnina:
5€

Starostna omejitev:
18+

Za vse informacije glede dogodka nas prosim kontaktirajte na naši facebook strani.

Se vidimo v Wetrinsky!

View Event →
Brezčasna ujemanja: 2 koncert cikla Carpe artem
Nov
20
7:30 PM19:30

Brezčasna ujemanja: 2 koncert cikla Carpe artem

70516107_3761994670492368_6126426185208430592_o.jpg

2. koncert: Brezčasna ujemanja
20. november 2019 ob 19.30
Kazinska dvorana SNG Maribor

Na drugem koncertu bo na sporedu Kvartet Krzystofa Pendereckega, ki ga je navdihnil prav Schubertov kvintet iz našega prvega koncerta sezone, in Martinůjeva Serenada ter klasični Hummlov kvartet za klarinet in godala v izvedbi komorne zasedbe z gostom Tadejem Kenigom, soloklarinetistom ljubljanske opere in profesorjem na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Johann Nepomuk Hummel: Kvartet za klarinet, violino, violo in violončelo v Es-duru, S. 78
Krzystof Penderecki: Kvartet za klarinet in godalni trio
Bohuslav Martinů: Serenada IV za violino, violo, dva klarineta in violončelo

Tadej Kenig, klarinet, Matej Haas, violina, Neža Papler, viola, Gorazd Strlič, violončelo, Domen Marn, klarinet

Ob 19.00 pogovor z glasbeniki in predstavitev glasbenih del, pogovor bo vodila Anuša Plesničar

Koncertni cikel Carpe artem nastaja v produkciji Društva za komorno glasbo Amadeus v koprodukciji s SNG Maribor.

www.carpeartem.eu

View Event →
Koncert Šansonov in ljubezenske poezije
Nov
21
8:00 PM20:00

Koncert Šansonov in ljubezenske poezije

70005436_10219725156189265_9210927205905858560_n.jpg

Rade Šerbedžija, nedvomno ena največjih igralskih osebnosti v prostoru bivše Jugoslavije, se zaradi
natrpanega urnika snemanj le redko lahko poda na koncertna gostovanja. A prav zato je vsak njegov
koncert še toliko večja poslastica, ki pritegne vse ljubitelje dobre glasbe in njegovih izjemnih
interpretacij.


Rade Šerbedžija s svojo nadarjenostjo in izjemno igralsko tehniko vse od začetka svoje kariere
navdušuje režiserje in kritike ter gledališko, filmsko in televizijsko občinstvo. Za svoje igralske
stvaritve je prejel številne prestižne nagrade, njegova sijajna igra pa je vzbudila zanimanje tudi med
tujimi režiserji in tako se je na velikem platnu že večkrat znašel v družbi svetovno znanih igralskih
imen, kot so Vanessa Redgrave, Tom Cruise, Clint Eastwood in Stanley Kubrick. Leta 2000 je ustanovil
tudi gledališče Ulysses na hrvaških Brionih.
Ob številnih filmskih, gledaliških in televizijskih vlogah je Rade Šerbedžija posnel tudi šest odmevnih
glasbenih albumov. Šerbedžijevo interpretacijo bi lahko označili kot šanson, v skladbah pa se ta zliva
in prepleta z različno glasbeno motiviko. V Sloveniji ga od nekdaj občudujejo vse generacije, saj je
pesmim ”Barbara”, ”Ne daj se Ines” in številnim drugim s svojim neustavljivim šarmom vtisnil
enkraten pečat. Velikega poeta in glasbenika bo na odru spremljala skupina Zapadni kolodvor, na
klavirju pa se jim bo pridružil še Jure Ivanušič.
Zagotovo se nam obeta enkraten in nepozaben umetniški večer z velikim poetom in glasbenikom.

View Event →
Nabucco
Nov
22
to Nov 23

Nabucco

66130231_1171572933027161_669876011818549248_n.jpg

Velikan italijanske romantične opere, Giuseppe Verdi, je o svoji tretji operi Nabucco večkrat dejal, da se je prav z njo in z bleščečim triumfom v milanski Scali začela njegova uspešna kariera opernega skladatelja. Priljubljeno zgodbo osvoboditve Hebrejcev izpod babilonskega suženjstva iz Stare zaveze je Verdi na besedilo Temistocla Solere namreč preoblikoval v veliki glasbeni "portret" o usodi nekega naroda, ki se je kot nalašč vkomponirala v italijansko gibanje (risorgimento) za osvoboditev izpod "orlovskih" krempljev habsburške monarhije. Poleg virtuoznih in junaških solističnih partov ima v operi najvidnejšo vlogo pravzaprav zbor, v tem velikem glasbenodramatičnem prepletu interesov individualnega in kolektivnega pa je Verdi izoblikoval svoj prepoznavni avtor slog ter čut za operni spektakel, ki ga je na mariborski oder s svojim prefinjenim občutkom za detajle postavil italijanski režiser Filippo Tonon.

V sodelovanju s Teatrom Sociale iz Roviga in s Stagione lirica iz Padove.
Opera se izvaja v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi.

ZASEDBA

Dirigent: Stefano Romani

Nabucco - Genadij Vaščenko, Luka Brajnik
Ismaele - Miro Solman
Zaccaria - Ivan Tomašev
Abigaille - Rebeka Lokar, Oksana Kramaryeva
Fenena - Irena Petkova
Veliki duhoven - Marko Mandir
Abdallo - Dušan Topolovec
Anna - Valentina Čuden

Scenograf Filippo Tonon, kostumografa Filippo Tonon in Carla Galleri, oblikovalec luči Filippo Tonon, asistentki kostumografa Caterina Faedda, Suzana Rengeo, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, asistent režije Tim Ribič

View Event →
FusionDrive with Juno Reactor
Nov
22
to Nov 23

FusionDrive with Juno Reactor

67894494_2388572607853043_379512660418363392_o.jpg

▶ Otvoritev Midnight Resurrection sezone 2019/2020

Po tem, ko je na DOTU 2016 naredil totalni raztur, je že skrajni čas, da se k nam vrne eden izmed pionirjev psy scene, ki ga najbolj poznamo po mutantskih spektaklih na festivalu O.Z.O.R.A., filmski trilogiji The Matrix, sodelovanju z Laibachi in kar devetih noro dobrih studijskih albumih!

"One of the most interesting, diverse, eclectic and eye-popping live shows happening right now in electronic music” (DJ Mag Sept 2017)

Ben Watkins, ustanovitelj, producent in vodja legendarne internacionalne zasedbe Juno Reactor, nam bo zarolal DJ set v lastnem prepoznavnem stilu, kjer se združijo psy-trance, industrial, techno, orkestralni in world music elementi, kar je kot nalašč za naš novi FusionDrive koncept.

Hitro stisni GOING / PRIDEM in se vidimo v prvi vrsti :)▷ ▷ Midnight Resurrection MAIN STAGE:

▶ JUNO REACTOR - dj set
junoreactor.com
facebook.com/junoreactorofficial
soundcloud.com/juno-reactor1
en.wikipedia.org/wiki/Juno_Reactor

▶ KALA
forestdelic rec.
soundcloud.com/kala

▶ REAKY REAKSON
youtube.com/reakyreakson
soundcloud.com/reaky

▶ REICHENEKK BROTHERS
(Robert Lauerto & Dennis N'bakhaa)
facebook.com/reichenekkproductions

▶ ULTRA vs. VIOLET
midnight islands
facebook.com/ultravsviolet▷ ▷ Bass Fighters DNB STAGE:

▶ SPENCAH
facebook.com/spencahdnb

▶ AVEHO vs. DOMINUS DIABOLI - 3 hour deathmatch!!
facebook.com/avehodnb
facebook.com/dominusdiaboli666

▶ NUKLEUS
facebook.com/nukleusdnb


- - - - - - - -

▷ VSTOPNICE

▶ ▶ PAKET FusionDrive + Dance Of The Undead (31.10.) = 20€
(samo pri naših promotorjih, ni na voljo na Štuku)

predprodaja = 12€ / 13€ na Štuku
na dan dogodka = 15€ pred 24h / 17€ po 24h


▶ MARIBOR
Zoran - facebook.com/ZoXXaN - 040468406
Karin - facebook.com/karin.pahek.9
Tinej - facebook.com/tinej.javorniik
Reaky - facebook.com/reaky.reakson (do 6.9.)
Štuk - Gosposvetska 83 (od 19.8. - cena 13€)

▶ CELJE
Saša Alexa - facebook.com/sasa.kosmatin.9

▶ LJUBLJANA
Marcel - facebook.com/marcelshockmusic
Blaž - facebook.com/chipmaister

▶ SL. BISTRICA
Vanda - facebook.com/vanda.stern

▶ LENART
Tinej - facebook.com/tinej.javorniik

▶ MURSKA SOBOTA in PRAGERSKO
Boštjan - facebook.com/bostjan.antolin

▶ OBALA
Rene - facebook.com/rene.slapnik.1

▶ NOVO MESTO in BELA KRAJINA
Mario - facebook.com/mario.jezovita

▶ KRŠKO
Aljoša - https://www.facebook.com/profile.php?id=100006375075522

View Event →
Koncert LAČNI FRANZ
Nov
29
to Nov 30

Koncert LAČNI FRANZ

69630847_10219913639141221_8808294491719991296_n.jpg

Ob letošnjem jubileju skupine Lačni Franz se je band, na prigovarjanje predvsem nove publike, pa seveda tudi starih fanov, odločil obuditi vse svoje največje hite v koncertnem programu z naslovom KAJ BI MI BREZ NAS, saj bo letos minilo natanko 40.let od nastanka skupine.

Lačni Franz bo z jubilejnim programom dokazal, da je še vedno anagažiran, glasen, udaren, žanrsko samosvoj in da so pesmi iz železnega repetruarja z leti samo pridobile na aktualnosti, k temu pa pripomorejo tudi novejše, nekatere prepesnjene, druge pa čisto sveže.

Na koncertu bo tako mogoče slišati Legendarnega Praslovana, Zarjavele trobente, Spet na svoji strani, Naj ti poljub nariše ustnice, Čakaj me, Ne mi dihat za ovratnik, Zadnja večerja, Zdravljica , Nova Okupatorka, Bolj star, bolj nor, Ladja norcev, Na muca , Paloma duša, Šankrok, Naš novi bog, Jebiveter Junior, Naj zadnji ugasne luč, Štajerca, Gate na glavo itd.

View Event →
Dangerous Meeting 2019
Nov
30
to Dec 1

Dangerous Meeting 2019

69692858_2402115890071728_1787691450180304896_o.jpg

Tudi letos nebo šlo brez obveznega srečanja mariborske underground scene. Privatna zabava, ki vsako leto pritegne več tovrstnih oboževalcev, bo na standardni lokaciji v Gustavu! Ob dobri glasbi našega dj-a Obscure se bosta na odru predstavili še dve skupini. Naši severovzhodni rokerji BLACK HOLE RIDERS se bodo prvič predstavili v Gustavu. Prava glasba za ljubitelje malo manj težkega zvoka in naše zveste motoriste. Ob polnoči pa bo oder zasedla mariborska skupina DECATHOLICIZE s 30-letno tradicijo, ki je pred dvema letoma spet nabrusila inštrumente in želi predstavit svojo različico death-thrash metala. Pijača in hrana bosta kot vsako leto in tudi prispevek bo enak(10 eur). Zaželjene so glasbene želje, ki jih lahko objavljate na tej strani. Zaradi nabave hrane in pijače nam bi bilo v korist, da stisnete pridem, saj samo tako računamo na vas!
Se vidimo novembra!

View Event →
Trio con brio iz Københavna
Dec
3
7:30 PM19:30

Trio con brio iz Københavna

69466082_2847551875274325_4971803036033744896_n.jpg

Trio con Brio Copenhagen svojega mednarodnega ugleda ne kuje zgolj z očarljivo poletnim imenom. V dvajsetih letih svojega delovanja (okroglo obletnico glasbeniki praznujejo prav letos) so se v danski prestolnici živeči korejski sestri, violinistka Soo-Jin Hong in violončelistka Soo-Kyung Hong, ter danski pianist Jens Elvekjaer vedno budno odzivali na sporočilnost del, ki jih izvajajo, ter na dojemljivost občinstva, ki mu jih namenjajo. Zato koncerte tria že vse od začetkov prežarjata iskriva radovednost in svežina.

Strokovna kritiška imena navdušujejo njihove interpretacije osrednjih del bogatega repertoarja za klavirski trio, se pravi Beethovna, Schuberta in Brahmsa, ki jih trio obuja z razumevanjem njihove brezčasnosti in s tem aktualnosti. Na koncertih Tria con brio nihče ne more trditi, da je komorna glasba namenjena zgolj poznavalcem nekega oddaljenega glasbenega obdobja, ravno nasprotno, trio jo pred nami dela sodobno in relevantno.

Glasbeniki stik s poslušalstvom poglabljajo na Festivalu komorne glasbe v Københavnu, ki so ga soustanovili in ga umetniško vodijo. Pri tem poseben pomen namenjajo sodelovanju z nordijskimi skladatelji ter se tako vpenjajo še v sodobna kompozicijska gibanja.

V želji, da bi poslušalstvu omogočili lažjo potopitev v glasbene svetove, ki jih podajajo, sporede svojih koncertov pogosto uglašujejo na posebno temo. In tako bo tudi v Mariboru. Čaka nas mistično razpoloženje, ki ga bo začrtalo delo izjemnega danskega skladatelja Pera Norgarda, razgrnili pa deli L. van Beethovna in D. Šostakoviča.


✨ 2. koncert Komornega cikla 2019/2020

Izvajalci:
Trio con Brio Copenhagen
Soo-Jin Hong, violina
Soo-Kyung Hong, violončelo
Jens Elvekjaer, klavir


Spored:
Ludwig van Beethoven: Klavirski trio v D-duru, op. 70, št. 1, »Duh«
Per Nørgård: Čar
***
Dmitrij Šostakovič: Klavirski trio št. 2 v e-molu, op. 67


✨ Več informacij: http://bit.ly/2U6HW90

View Event →