Razstava

Filtering by: Razstava
Včasih zasebno: iz osebne zapuščine Janka Glazerja
Jan
31
to Apr 20

Včasih zasebno: iz osebne zapuščine Janka Glazerja

 • Univerzitetna knjižnica Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
glazer.jpg

V počastitev kulturnega praznika bo v Univerzitetni knjižnici Maribor v torek, 5. februarja 2019, ob 17. uri odprta Glazerjeva knjižnica.

Ob tem bosta odprti tudi razstavi Včasih zasebno: iz osebne zapuščine Janka Glazerja v Knjižnem razstavišču in Bogdan Borčič: grafike iz zbirke Galerije Božidar Jakac v Likovnem razstavišču.

Slavnostni govornik bo pesnik, literarni ustvarjalec in knjižničar Borut Gombač, v kulturnem programu pa bosta nastopila kantavtor Peter Andrej in kitarist Bor Zazula, prapravnuk Janka Glazerja.

Na ogled do 20. aprila. 


View Event →
Dušan Gajšek - fotografije
Feb
6
to May 6

Dušan Gajšek - fotografije

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Spoštovani ljubitelji umetniške fotografije.

V kreativni fotografiji se odraža umetnikov osebni izrazni slog, ki ga avtor razvije v procesu svojega ustvarjanja, izraža njegova čustva, domišljijo in doživetja z upoštevanjem tehnike, izvirnosti in kompozicije z namenom, da jih deli z gledalcem. Vse to se dogaja skozi kreativni miselni proces umetnika, ki preko objektiva in njegovih leč stremi ujeti trenutek kreativnega opažanja.

V salonu OPTIKE JULIUS odločili da uredimo razstavni prostor za razstavo umetniških fotografij Dušana GAJŠKA, katere otvoritev bo v

sredo 06. februarja ob 14.00,
v salonu optike Julius v PLANET TUŠ na Poljanah v Mariboru

Avtorja in njegovo delo bo predstavila umetnostna zgodovinarka Pavlina Grošelj. Razstavo pa bo svečano otvoril predsednik Fotokluba Maribor Branimir Ritonja.

Razstva bo odprta do maja 2019.

Vljudno vabljeni!


View Event →
Lucija Stramec - Slike svetlobe
Feb
7
to Apr 7

Lucija Stramec - Slike svetlobe

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

V četrtek, 7. februarja, ob 19.oo, vas prešerno vabimo v E2RD galerijo, Gosposka 34, Maribor, na otvoritev razstave Slike svetlobe Lucije Stramec.

Lucijo Stramec zanima relacija svetlobe in materialne prezence, kar evocira razmislek tudi o duhovnih razsežnostih življenja in narave kot fundamenta našega bivanja.

V svoji unikatni tehniki slikanja, z uporabo tankih lazurnih linij s čopičem, plasti večnivojski raster, s katerim definira iluzijo oblik na slikovni ravnini na videz monokromnega temeljnika.

Vabljeni!


View Event →
Pohod štirinajste divizije na Štajersko
Feb
8
to Mar 31

Pohod štirinajste divizije na Štajersko

 • Fotografski muzej Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
pohod.jpg

V Fotografskem muzeju Maribor na kulturni praznik odpiramo fotografsko razstavo, ki jo posvečamo 75- letnici prihoda Štirinajste divizije na Štajersko.
Štirinajsto divizijo so sestavljale Tomšičeva, Šercerjeva in Bračičeva brigada. Pred odhodom je štela 1112 borcev in bork. Po sklepu vrhovnega štaba NOV in POJ je 6. januarja 1944 krenila iz Suhorja v Beli Krajini na 310 km dolgo in mesec dni trajajočo pot čez Hrvaško proti Halozam. Divizija je v noči iz 6. na 7. februar 1944 prišla na štajerska tla. Ves čas pohoda na Štajerskem se je divizija spopadala s sovražnikom, pričakala pa sta jo tudi sneg in peklenski mraz. Na pohodu je izgubila tretjino borcev, okoli 360 (padli, pogrešani in zajeti), približno 200 ranjenih, bolnih in izčrpanih borcev, pa se je zdravilo na partizanskih domačijah. Ohranila je svojo udarnost. Aprila 1944 je štela že 800 borcev in začela ponovno izvajati akcije ter napadati sovražnika na območju 4. operativne cone.View Event →
 Andrej Lamut - otvoritev prodajne razstave
Feb
28
to Jun 2

Andrej Lamut - otvoritev prodajne razstave

lamut.jpg

Na prvi prodajni razstavi v letu 2019 predstavljamo mladega fotografa Andreja Lamuta in njegovo najnovejšo fotografsko serijo Mnemosis. Izbor fotografskih del iz serije bo na prodaj. Pridite in odnesite umetnost v svoj dom!

Mnemosis je tretja obsežnejša fotografska serija v avtorjevem ustvarjalnem opusu. Z njo se odmika od prikazovanja materialne stvarnosti in gledalcu razodeva prostrane notranje svetove, prepredene z nerazložljivimi, pogosto fantazijskimi podobami. Andrej Lamut v svoji seriji Mnemosis raziskuje spremenjeno stanje zavesti, poimenovano dnevna parahipnagogija. To je stanje med spanjem in budnostjo, ki ga spremljajo fantazme, miselni prebliski ali nenadne ideje, ki so pozabljene v trenutku, ko doživetje mine in se posameznik zave svoje okolice.

Mnemosis je utelešenje tistega, kar ostane v zavesti po parahipnagogični epizodi: vizualna materializacija nedostopnih, oddaljenih misli in podob, za katere posameznik ve, da so obstajale v njegovi zavesti, vendar v spomin ne more priklicati njihove vsebine. Lamut s fotografijami iz serije ne poustvarja spominov iz lastnih parahipnagogičnih doživetij, ampak ustvarja arhetipske podobe, s katerimi želi v gledalcu vzbuditi občutke, podobne tistim, ki spremljajo tovrstna doživetja. Lamutove fotografije ne nosijo jasno razpoznavnih sledov časa, prostora ali zabeleženega dogodka. Motivi na njih so v neprestanem ponavljanju, ujeti v brezčasje svojega obstoja.

Serija Mnemosis je nastala v okviru projekta PARALLEL, evropske platforme za fotografijo, namenjene mednarodni promociji obetavnih fotografov in kustosov. Andrej Lamut je postal del platforme na povabilo UGM, ki je slovenska članica PARALLELa. 

Andrej Lamut je fotograf mlajše generacije, ki pri svojem delu raziskuje različne analogne in digitalne fotografske tehnike. Fotografije so zanj več kot le nosilci podobe. Razume jih kot fizične objekte, ki morajo biti videni, občuteni in izkušeni. Proces ustvarjanja dela ter njegova prezentacija sta zanj enako pomembna kot sama podoba. Leta 2016 je s pohvalo magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, za svoje delo pa je prejel številne nagrade, med drugim tudi študentsko Prešernovo nagrado ALUO ter priznanje za najbolje oblikovano knjigo v sekciji monografske in bibliografske izdaje na 33. Slovenskem knjižnem sejmu. Kot mladi umetnik je predstavljal Slovenijo v prvem ciklu mednarodne fotografske platforme PARALLEL - European Photo Based Platform, v sklopu katere je svoja dela predstavil na festivalu FORMAT v Veliki Britaniji in Organ Vida na Hrvaškem.
View Event →
ŠTAJER-MARK: po sledeh skupne zgodovine 
Mar
8
to Mar 30

ŠTAJER-MARK: po sledeh skupne zgodovine 

 • Univerzitetna knjižnica Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
ukm.jpg

Razstavišče

ŠTAJER-MARK: po sledeh skupne zgodovine 

Gostujočo razstavo o razglednicah zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920), v kateri so uporabljene tudi razglednice iz Zbirke drobnih tiskov UKM, je pripravila projektna skupina z Univerze v Gradcu.

Odprtje: petek, 8. marec, 12.00, po predavanju

Na ogled od 8. do 30. marca. 


View Event →
Wom@rts I Women, (be)coming
Mar
8
to Apr 13

Wom@rts I Women, (be)coming

women.jpg

Women, (be)coming
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
8. marec - 13. april 2019
otvoritev: 8. marec 2019, 19.00
kustosinja razstave: Breda Kolar Sluga
razstavo bo odprla: ambasadorka projekta Wom@rts, filozofinja dr. Eva D. Bahovec

8. marca, ob mednarodnem dnevu žensk, odpiramo prvo od dveh zaporednih predstavitev umetniških del, nastalih v okviru umetniških rezidenc s področij grafike, stripa in ilustracije ter digitalnih medijev na evropski platformi za enakopravno reprezentacijo žensk v kulturi Wom@rts. Mednarodna razstava skupno 32 avtoric iz več kot 10 držav, je v UGM Studiu zasnovana premierno, kasneje pa bo potovala v razstavišča partnerjev projekta. Drugi sklop del bo predstavljen 26. aprila.

Na prvem delu razstave, 8. marca se predstavljajo umetnice:
Ana Pečar (Slovenija), María Castellanos (Španija), Cristina Busto Alvarez (Španija), Marija Stonytė (Litva), Hanne Larsen (Norveška), Stéphanie Cadoret (Francija), Haya Blanco (Španija), Fernanda Álvarez Jimenez (Španija), Aoiffe Barret (Irska), Neringa Žukauskaitė (Litva), Audrey Potrat (Francija), Samira Kentrić (Slovenija), Korina Hunjak (Hrvaška), Merieme Mesfioui (Francija), Nanu González (Španija) in Fionnualla Doran (Irska).
Več: http://bit.ly/Women_becoming_si

Spremljevalni program:
petek, 8. marec 2019, 20.00 // Klub Wetrinsky, Vetrinjska ulica 30
Zabava ob mednarodnem dnevu žensk

Sobota, 9. marec 2019, 11.00-13.00 // UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
Pogovori z umetnicami

VABLJENI!

/////////////////////////////////////////////////
[SLO zgoraj]
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
8 March - 13 April 2019
opening: 8 March 2019, 19:00
exhibition curator: Breda Kolar Sluga
exhibition inaugurated by: Dr. Eva D. Bahovec, philosopher and Wom@rts ambassador

On 8 March, International Women's Day, we are opening the first of two consecutive presentations of art works emerged from the Wom@rts Project's artistic residencies in the fields of printmaking, comics & illustration and lens-based media.The international exhibition of altogether 32 artists from more than 10 different countries will premiere in Maribor and is scheduled to later on roam the project's partner exhibition grounds. The second part of the exhibition opens on 26 April.

The first part – on 8 March – presents the artists:
Ana Pečar (Slovenia), María Castellanos (Spain), Cristina Busto Alvarez (Spain), Marija Stonytė (Lithuania), Hanne Larsen (Norway), Stéphanie Cadoret (France), Haya Blanco (Spain), Fernanda Álvarez Jimenez (Spain), Aoiffe Barret (Ireland), Neringa Žukauskaitė (Lithuania) and Audrey Potrat (France), Samira Kentrić (Slovenia), Korina Hunjak (Croatia), Merieme Mesfioui (France), Nanu González (Spain), Fionnualla Doran (Ireland).
More: http://bit.ly/Women_becoming_en

Accompanying program:
Friday, 8 March 2019, 20:00 // Club Wetrinsky, Vetrinjska ulica 30
International women's day party

Saturday, 9 March 2019, 11:00-13:00 // UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
Artist talks

Wom@rts is co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union

KINDLY INDVITED!


View Event →
Dušan Kastelic, deček z mrčesom v glavi
Mar
13
to Apr 13

Dušan Kastelic, deček z mrčesom v glavi

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

"Ljudje zavestno nočejo spregledati. (...)", je ilustrator, (provokativni) stripar, pionir 3D-animacije, nagrajevani animator, režiser, producent, oblikovalec, družbeni aktivist, ekolog, pedagog in neustavljivi nespečnež Dušan Kastelic povedal v intervjuju za Delo.

Otvoritvi avtorjeve pregledne razstave 13.3.2019 ob 19h bo sledil pogovor z nespečno kulturno producentko Tanjo Cvitko. O mrčesu v glavi in izstopanju iz okvirjev. Dušan Kastelic, prvič pod drobnogledom v Mariboru.

Letošnji nagrajenec Prešernovega sklada se s svojimi deli že od vsega začetka ustvarjanja dokazuje kot avtor svetovnega formata, kar dokazuje s prejemom neštetih nagrad svetovnega ranga. Od programiranja izobraževalnih računalniških iger, stripovskih albumov, stripov in ilustracij za Mladino, globalno odmevnih animiranih filmov do prenosa znanja na vse vedoželjne (predavatelj animacije na Visoki šoli za umetnost v Novi Gorici).
Omenimo zgolj uspehe filmov "Perkmandeljc" (izdelan v obliki videospota za skupino Orlek, dosegel mednarodno slavo in bil predvajan na festivalu Sundance), "Čikorja an' kafe", narejen po pesmi Iztoka Mlakarja, predvajan na preko 200 festivalih in prejemnik 20 mednarodnih nagrad.

Izstopa zadnji Dušanov film, THE BOX (Celica), ki je bil razglašen za najboljši evropski neodvisni film leta 2018 v kategoriji kratkega animiranega filma na filmskem festivalu Cinequest, zaradi česar ga Ameriška filmska akademija avtomatično upošteva pri izbiri nominirancev za nagrado oskar. Septembra 2017 je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši animirani film. (V Mariboru smo ga lahko videli na Letnem kinu Minoriti!)

"Škatla je polna mrkih bitij, ki dneve preživljajo v zdolgočasenem dremežu. Nekega dne pa med njimi vzklije deček, ki je povsem drugačen: vesel, živahen in radoveden. Bolj ko raste, bolj gre s svojimi vragolijami sosedom na živce. Dokler jim nekega dne dobesedno ne zraste čez glavo …"
Tematika filma je univerzalna, vendar se lahko aplicira tudi na okoljevarstveno problematiko – ne samo Zasavja, od koder je Dušan doma, vendar tudi na globalno raven. Gre za prastaro resnico in v umetnosti že velikokrat načeto temo o ljudeh, ki ne prenesejo, da kdo štrli iz množice. Komaj čakajo, da "out of the box" osebka doseže ista ploskoglava usoda in da se umiri. Zveni znano?

Razstava bo na ogled do 5.4.2019, v preddvorani Vetrinjskega dvora.

Koprodukcija:
Narodni dom Maribor - Vetrinjski dvor in BUGBRAIN, Inštitut za animacijo. V sodelovanju s Tanjo Cvitko in Društvom za razvoj filmske kulture, Maribor.


View Event →
Borut Popenko: Prelomi
Mar
15
to Apr 3

Borut Popenko: Prelomi

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Borut Popenko: Prelomi
odprtje razstave v petek, 15. 3. 2019 ob 19. uri
zajtrk z umetnikom v soboto, 16. 3. 2019 ob 10. uri
artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Boruta Popenka z naslovom Prelomi, v petek, 15. marca 2019, ob 19. uri, v razstavnem prostoru artKIT.

V soboto, 16. marca 2019, ob 10. uri, pa vabljeni še na zajtrk z umetnikom.

Predstavljena dela iz zadnjega ustvarjalnega obdobja se vežejo na raziskovanje in nadaljevanje serije slikarskih del, ki obravnavajo igro navideznega pregiba – preloma dvodimenzionalne površine. Avtor vpisuje svoje iluzije prostora z minimalno slikarsko intervencijo na »oblikovana platna« (»shaped canvases«) ter s subtilno premišljenimi barvnimi kompozicijami ustvarja enigmatično podobo slik, ki tako postanejo navidezni objekti irealnih in imaginarnih prostorov.

Prelomi so serija, ki se po razstavi junija 2018 v Črnomlju, v nadaljevanju prikazuje v Mariboru. Spreminjajo se formati, postajajo manjši in večji, porajajo se nove slike in načini predstavitve, povezujejo se v prostorsko instalacijo, dodajajo se barve, ploskve se postavljajo v dialog, slikovne površine zaživijo. Svojevrstno delo v nastajanju (work in progress) izhaja iz čvrstega izhodiščnega koncepta, ki se z likovno govorico nadgrajuje in prostorsko na novo definira na vsakem razstavišču. Zato bomo priče unikatni postavitvi, vidni le zdaj in tukaj, po kateri lahko spremljamo tudi niz naslednji izvedb, ki sledijo na drugih mestih.

Mariborski umetnik Borut Popenko se ukvarja s slikarstvom, prostorskimi postavitvami in videom. Po zaključenem študiju likovne pedagogike na mariborski Pedagoški fakulteti se je izpopolnjeval v tujini, najprej v nemškem Halleju na visoki šoli za umetnost in oblikovanje (Hochschule für Kunst und Design, 1995–1997), kjer je zaključil slikarsko specialko, nato se je kot štipendist grške vlade šolal na likovni akademiji v Atenah (1998–1999), nazadnje pa kot štipendist češke vlade na praški likovni akademiji (2001). Od leta 1998 je samozaposlen v kulturi. Poleg številnih razstav doma in v tujini se je udeleževal umetniških gostovanj in simpozijev v Sloveniji in drugod po Evropi.

Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP

Slika:
Borut Popenko: Prelom 2, 2019, akril na platno, 165 x 220 cm


View Event →

Katja Goljat: Freedom and Hope
Mar
6
7:00 PM19:00

Katja Goljat: Freedom and Hope

goljat.jpg

Serija Freedom and Hope presega romantično podobo hipijevstva. Sodobni nomadi, ki po večini potujejo na šolskih avtobusih, so ujeti v paradoks. Šolski avtobus, simbol indoktrinacije, nekoč prevoz v šolo, sedaj potnikom služi kot prevozno sredstvo za pobeg iz sistema. Daleč stran od sodobnega suženjstva, dela od jutra do večera, multinacionalk, kreditov in tehnološkega napredka.

Maša ŠpilerView Event →
Otvoritev Razstave Sankt Peterburg in Maribor – pobrateni mesti
Feb
28
12:00 PM12:00

Otvoritev Razstave Sankt Peterburg in Maribor – pobrateni mesti

sanktp.jpg

Pokrajinski muzej Maribor in Zavod Ruski dom, Maribor
Vas vljudno vabita na otvoritev razstave
SANKT PETERBURG IN MARIBOR – POBRATENI MESTI
v četrtek, 28. februarja, ob 12. uri,
pritličje bastije, vhod z Grajskega trga.

Razstavljene slike prikazujejo Maribor, kot ga vidijo učenci Likovnega studia Dvorca ustvarjalnosti mladih Sankt Peterburga. Dela so nastala pod mentorstvom E. Matjuhine, E. Nikitine, N. Meščankine, O. Mamontove, M. Čarušine in V. Grosu.

V središču Sankt Peterburga, kjer se Nevsky prospekt sreča z reko Fontanko, se nahaja veličasten spomenik ruske arhitekture 18./19. stoletja, Aničkov dvorec.

Nekdanja carska rezidenca danes pripada otrokom. Od 12. februarja 1937 dalje se tukaj nahaja glavna otroška palača mesta – Sanktpeterburški dvorec ustvarjalnosti mladih (do leta 1990 Leningrajski pionirski dvorec).Vrata dvorca so vedno odprta za svet mladih Peterburžanov: tukaj domujejo umetnost, znanost, tehnologija, šport, družabne dejavnosti in še veliko več. V njem se skozi celo leto odvijajo razni festivali in tekmovanja, predstave, predmetne olimpijade in znanstvene konference.

Umetniški studio Sanktpeterburškega DUM je eden najstarejših kolektivov ustanove. Njegovi začetki sovpadajo z odprtjem dvorca leta 1937. V studiu razvija svoje ustvarjalne sposobnosti in pridobiva prve strokovne spretnosti v različnih panogah ustvarjalnosti več kot 400 otrok v starosti od 6 do 16 let.

Prijazno vabljeni, vstopnine ni!View Event →
Otvoritev kiparske razstave Anje Kranjc: Bivanjski medprostori
Feb
26
6:00 PM18:00

Otvoritev kiparske razstave Anje Kranjc: Bivanjski medprostori

kranjc.jpg

BIVANJSKI MEDPROSTORI so ambientalna kiparska postavitev cikla "V belo" kiparke Anje Kranjc, sestavljenega iz različnih figuralnih motivov. Kot pravi sama, so dela polna simbolike in gledalca predvsem opominjajo na krhkost ter minljivost človeške eksistence.

VABLJENI!

ANJA KRANJC (1982) se je rodila v Šempetru pri Gorici. Kiparstvo je študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je najprej diplomirala, leta 2011 pa pod mentorstvom red. prof. Matjaža Počivavška in doc. dr. Igorja Škamperleta tudi magistrirala. Še pred vpisom na študij je obiskovala kiparske delavnice pri Jakovu Brdarju. Poleg kiparstva se ukvarja tudi s slikarstvom, risbo, grafiko in ilustracijo.

Leta 2006 je prejela Prešernovo nagrado za študente UL ALUO. Imela je večje število samostojnih in skupinskih razstav, tako pri nas kot v tujini.

Trenutno se ukvarja s poučevanjem na likovnih šolah v Novi Gorici (Likovna šola Mestne galerije) in Ribnici (Lice), vodi pa tudi celoletne ustvarjalne delavnice za otroke v enem od ljubljanskih vrtcev. Ustvarja v Vipavi, kjer ima svoj atelje.


View Event →
Niki Passath: Amorfna telesa
Feb
22
7:00 PM19:00

Niki Passath: Amorfna telesa

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Vabljene_i na otvoritev razstave »Amorfna telesa« avstrijskega intermedijskega umetnika Nikija Passatha, ki bo v petek, 22. 2. 2019, ob 19.00 v Galeriji K18, na Koroški cesti 18.

Niki Passath se ukvarja s fenomenom ritualnega zaklinjanja. V svojih umetniških kreacijah išče odgovore na skrivnosti življenj ljudi, njihovega družbenega vedenje in čustev, njihovega vedenja v primerjavi s stroji in okoliško naravo. Na tem avanturističnem potovanja v iskanju znanja, se dotika različnih disciplin. Od robotike do umetne inteligence, od kvantne fizike do znanosti o življenju. Pri različnih raziskovalnih potovanjih v Afriko skozi Evropo v Ameriko in Avstralijo najde odgovore, ki se izrazijo v kinetičnih predmetih, fotografijah in umetniško-znanstvenih konfiguracijah. Izraža se z uporabo različnih materialov, tehnologij in medijev ter sodeluje v znanstvenih raziskavah.

Passath se je med rezidenco v okviru programa SobaZaGoste / GuestRoomMaribor v Mariboru ukvarjal s tematiko rituala. Fenomen v svoji umetniški praksi omenja predvsem skozi načelo ponavljanja. »Ritualno zaklinjanje« v dejanskem smislu pomeni naslavljanje višjega bitja z zahtevo ali prošnjo in predvsem za klicanje in vizualiziranje nadnaravnega bitja. Za ritual je značilno predvsem ponavljanje in s tem povezani vzorci delovanja, obenem pa točno določen kraj in čas. Skozi ponavljajoči se proces digitalno generiranih in robotsko konstruiranih podob se delo nanaša na ritual. Poleg tega je pomembno načelo serije transformacije amorfnega telesa (digitalno priklicanega telesa), ki ga proizvedejo digitalna orodja – v realni objekt; kar pomeni: transfer ali »priklic« iz praznine virtualnega prostora v objektnost resničnega doživetja. Passath se tako loti teme inkantacije s procesno orientirano metodo analize, v kateri proučuje vizualno zaznavne lastnosti reprezentacije virtualno ustvarjenega amorfnega telesa in s tem »ritulni priklic« v realni svet.

Kuratorka razstave je Elisabeth Saubach.

Producent: Pekarna Magdalenske mreže v okviru programa SobaZaGosteMaribor/GuestRoomMaribor


View Event →
Anja Jerčič Jakob: Rašice, Ob Savi
Feb
15
to Mar 16

Anja Jerčič Jakob: Rašice, Ob Savi

rasica.jpg

Vabljeni na odprtje razstave Anja Jerčič Jakob z naslovom Rašice, Ob Savi, v petek, 15. februarja 2019, ob 19. uri, v KiBeli, prostoru za umetnost, v MMC KIBLA, v Mariboru.

Narava je Anjina umetnost. Narava je (tudi) družba. Zavedanje in zavest, da smo. Povezani. Flora in favna. Kot Favn, mitološko bitje, pol-človek, pol-kozel in pol-koza. Satir, v grški mitologiji božanstvo gora in gozdov, spremljevalec boga Dioniza. Simbol plodnosti. In premikanja. Pol-ljudje in pol-narava. Domače in divje živali. Cvetovi, listi, stebla, debla, drevesa, krošnje so živali, ki jim ni treba na sprehod, lahko pa se z njimi pogovarjamo. Prisluhnemo. Slišimo. Izvemo. Zmorejo brez nas. Ni pomembno, kje so, ker so. Bodo.

Narava, neobvladljiva in razbrzdana, bohotna in skromna, samotna in skupna je bivanje. Kot divjanje brez vedenja in namena. Ples barv misli in pesem potez zaznave. Občutje. V sliki in skoznjo. Bitje in bistvo. Tu pa tam. Čutimo. Rastemo.

Anja Jerčič Jakob se je rodila Slovenj Gradcu, odraščala je v Velenju, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani je leta 2000 končala študij slikarstva, leta 2004 magistrski študij grafike, leta 2007 pa še slikarstva. Občasno se ukvarja tudi s knjižno ilustracijo za otroke. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Razstava je na ogled do 16. marca 2019.

Vstop je prost. Vljudno vabljeni.View Event →
Andrićeva razstava Iz izgnanstva, po 100 letih in voden sprehod
Feb
12
to Mar 12

Andrićeva razstava Iz izgnanstva, po 100 letih in voden sprehod

andric.jpg

Maribor v februarju gosti potujočo razstavo, ki sledi biografsko-umetniškim odtisom nobelovca Iva Andrića v zanj zahtevnem življenjskem obdobju. Med prvo svetovno vojno so ga zaradi jugoslovanske usmerjenosti avstrijske oblasti preganjale, več mesecev pa je bil zaprt tudi v nekdanji mariborski kaznilnici. V teh težkih razmerah so nastajale njegove pesmi v prozi, ki so nato izšle v znameniti zbirki Ex Ponto leta 1918 v Zagrebu. Prav stoletnica izida Andrićevega literarnega prvenca je bila povod za nastanek razstave, ki jo je pripravil Spominski muzej Rojstna hiša Iva Andrića iz Travnika, in ponatis zbirke s komentarji in dodatki.

Otvoritvi razstave, predstavitvi ponatisa knjige Ex Ponto in posebne filatelistične kuverte, ki bo ob 14. uri v razstavišču Avla Univerzitetna knjižnice Maribor, bo ob 15. uri sledil voden domoznansko-literarni sprehod do nekdanje kaznilnice, ki ga bosta vodila dr. Jerneja Ferlež in Semir Atić.

Vabljeni!

Dogodke in razstavo pripravljamo: Zavičajni muzej Travnik, Univerzitetna knjižnica Maribor in Mariborska knjižnica


View Event →
Vesna Bukovec: Briga me za konec sveta / I am not bothered
Feb
7
to Mar 9

Vesna Bukovec: Briga me za konec sveta / I am not bothered

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Vesna Bukovec: Briga me za konec sveta / I am not bothered with
the end of the world
odprtje razstave v četrtek, 7. 2. 2019 ob 19. uri
zajtrk z umetnico v petek, 8. 2. 2019 ob 10. uri
artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Vljudno vabljeni na odprtje samostojne razstave Vesne Bukovec, ki bo v četrtek, 7. februarja 2019, ob 19. uri v razstavnem prostoru artKIT (Glavni trg 14, Maribor). V petek, 8. februarja, ob 10. uri, pa vabljeni na zajtrk z umetnico.

Razstava Vesne Bukovec predstavlja avtoričin kritičen odziv na trenutno družbeno-politično situacijo, zaznamovano s hegemonijo političnega populizma in ksenofobije, pojavom novih oblik fašizma, ponovnim vzponom nacionalizma in porastom sovražnega govora. Avtorica skozi risbe, grafike in videe na eni strani razkriva intenzivno stopnjevanje moči represivnih organov v okviru militarizacije državnega aparata pod pretvezo zagotavljanja varnosti (izključljive, seveda) v času begunske krize, na drugi pa opozarja na dejstvo, da je tako v kolektivni, kot tudi individualni zavesti, empatija do trpljenja in izkoriščanja drugega skupaj z zgodovinskim spominom, kratkega veka.

Naslov razstave, Briga me za konec sveta / I am not bothered with the end of the world ironično zaokroža nabor razstavljenih del in neposredno nagovarja posameznika kot aktivnega sooblikovalca družbene in politične realnosti, ki pa vse prepogosto zapade v politično apatijo. Namreč, prav ti vzvodi političnega in ekonomskega sistema, ki poganjajo strukturne procese diferenciacije, diskriminacije in izkoriščanja, posameznika obenem tudi nevtralizirajo. Posledično se kot družba vse bolj utapljamo v ravnodušnosti do družbenih neenakosti, upadu solidarnosti in razkroju humanističnih in demokratičnih vrednot.

Vesna Bukovec (1977, Ljubljana) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Deluje kot samostojna avtorica in v okviru umetniške skupine KOLEKTIVA (z Metko Zupanič in Lado Cerar). Ustvarja v različnih medijih (risba, video, fotografija, instalacija) in pri tem uporablja različne postopke (raziskava, apropriacija, participacija idr.). Predstavila se je na vrsti samostojnih in skupinskih razstav v domačem in mednarodnem prostoru.

Slika: Vesna Bukovec, Briga me … / I am not bothered …,
risba na roli papirja, 2018

Vesna Bukovec
Briga me za konec sveta / I am not bothered with
the end of the world
7. 2. – 9. 3. 2019
artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Produkcija X-OP. Razstava je bila prvič predstavljena marca 2018, v Galeriji Simulaker v Novem mestu (kuratorka razstave: Anja Zver).


View Event →
Utrip Španske krajine ob Atlantiku
Feb
6
to Mar 6

Utrip Španske krajine ob Atlantiku

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

V sredo, 6. februarja 2019 bo v Dijaškem domu Lizike Jančar ob 16.30 odprtje razstave

UTRIP ŠPANSKE KRAJINE OB ATLANTIKU

Avtor fotografij JOŽE MARINIČ nas bo s svojimi foto zapisi popeljal po Španiji, strastni državi s svojevrstno magijo, ki je začarala tudi avtorja fotografij. Španija ni samo flamenko, paella, sangria, bikoborbe, tapasi, Pablo Picasso, pršut, Don Kihot, Pedro Almodovar, inkvizicija, Antoni Gaudi, Madrid, Barcelona, nogomet… Jože Marinič nam bo prikazal krajino ob Atlantiku skozi oči budnega opazovalca, ki je ujel brezčasnost narave in življenja v njej, utrinke arhitekturne in kulturne dediščine kot skupne preteklosti in sedanjosti, ki nas povezujejo, bogatijo in hkrati opominjajo, da so vrednote človeka brezmejne, a pogosto ujete v prostoru in času. Motivi nam skozi prelivanje barv in svetlobe v pomladnem času nudijo nepozabne dotike morja in neskončnih valov, mogočnih evkaliptusovih gozdov, zelenih travnikov in polj, ki se prebujajo v sončnih ali deževnih jutrih ter omogočajo potovanje in odkrivanje lepote narave, ki se prepleta s sočasno ustvarjalno močjo človeka. Vse to nam omogoča doživetje lepote življenja, ki jo človek občuti v tišini in v objemu brez besed. Avtor nas vabi, da ob fotografijah začutimo veselje do potovanja po neznanih krajih, kjer lahko z radovednostjo odkrivamo detajle drugačne kulture in prostranost španske krajine ob Atlantiku.
Vabljeni v svet prefinjenih likovnih foto zapiskov skozi katere se nas bo dotaknila milina in toplina, ki izžarevata iz neokrnjene narave in nas objema tudi v vsakdanjem življenju.


Kulturni program bodo izvedli dijaki in dijakinje, ki bivajo v domu.
Po odprtju vabljeni, ob domačem pecivu, na klepet z avtorjem.
Dijaški dom Lizike Jančar, Titova cesta 24a, 2000 Maribor

JOŽE MARINIČ
Prve fotografije in razstave Jožeta Marinič segajo v njegovo srednješolsko obdobje. Ljubezen do fotografskega aparata ni usahnila vse do danes.
Skozi fotografijo išče umetniško izraznost narave, krajine, arhitekture, dediščine in človeka, ki je skrivnostno razdvojen med preprostostjo, hrepenenjem in sočasnim iskanjem lastnih korenin.
Avtor razstavlja doma in v tujini ter je prejel številne nagrade za barvno in črno belo fotografijo.
Jože Marinič je dolgoletni član Foto kluba Maribor in član likovne sekcije Kulturno umetniškega društva Gabrijela Kolbiča.

http://ddlizika.splet.arnes.si/razstava-joze-marinic-utrip-spanske-krajine-ob-atlantiku/


zapisala: Rasta Vrečko, spec. lik. ter., prof. lik. ped.
vodja Malega razstavišča avla v Dijaškem domu Lizike Jančar


View Event →
Razstava likovnih del Ervina Kralja
Feb
4
to Mar 4

Razstava likovnih del Ervina Kralja

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Kulturno društvo Pekre - Limbuš in Knjižnica Pekre vabita v ponedeljek, 4.februarja 2019 ob 17. uri na odprtje razstave likovnih del predlani preminulega znanega mariborskega likovnega pedagoga, slikarja, grafika in filmarja Ervina Kralja
Po otvoritvi si bomo v Domu kulture Pekre ogledali še film o Kraljevem življenju in delu, ki ga je posnel znani mariborski kamerman, tonski mojster, montažer in režiser Franc Kopič.


View Event →
Interaktivni Projekt Salon: Mozaik Jaza
Feb
1
to Mar 1

Interaktivni Projekt Salon: Mozaik Jaza

 • Salon uporabnih umetnosti (map)
 • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

SALON UPORABNIH UMETNOSTI s 1.2. odpira vrata novemu interaktivnemu projektu skupaj z Volker Renatom ter njegovim sobivanjem v salonu. Projekt bo trajal od začetka Februarja do začetka marca, točno en mesec. Gledalce, obiskovalce, ljudi vabimo na soustvarjanje projekta, ki se bo dogajal "tukaj" in "zdaj" v SALONU. Z uporabo vsakodnevnega ambienta SALONA bo Rene ustvarjal interakcijo z obiskovalci, pisal zgodbo o nastalem procesu, nekako delal "interaktivno osebno inventuro" življenja, življenjskih dogodkov in sprememb v času posameznika.

Avtor projekta Volker Renato o projektu:
Od 1. februarja do 1. marca 2019 se bom preselil v mariborski "Salon". Pisal bom dnevnik, blog in knjigo. Dnevne teme in dogodki, bodo objavljani teden dni vnaprej, na FB strani na domaci internetni strani Salona in v izložbi lokala.
Po potrebi in glede na situacijo se teme lahko razširijo, spremenijo ali nadgradijo.

Vabim te, da me obiščeš in dodaš košček sebe v ta mozaik.
Goste sprejemam v casu obratovanja lokala.
Projekt vsebuje interakcijo Umetnika z Obiskovalci in obratno.
Prostor Salona je hkrati varno zatocišce in brezmejno lovišce.
Sodelovanje v Projektu Salon je na lastno odgovornost
in ni primerno za mlajše od 18 let, razen v spremstvu staršev ali skrbnikov.

Pri projektu veljajo vsa dolocila Kazenskega zakonika Republike Slovenije.

Avtorske pravice so pridržane.
Umetnine ustvarjene v casu Projekta postanejo skupna lastnina Umetnika in Obiskovalca.
Zbrana financna sredstva so namenjena financiranju Projekta.

V Projektu so spoštovana in upoštevana vsa dolocila Republike Slovenije predvidena v kazenskem zakoniku.

Za vec informacij se obrni na rsvolker@gmail.com, 070492250, FB stran Projekt Salon ali na SALON UPORABNIH UMETNOSTI MARIBOR.


View Event →
VENI VIDI da VINCI - razstava Likovne šole ARTdidakta
Feb
1
to Feb 15

VENI VIDI da VINCI - razstava Likovne šole ARTdidakta

veni.jpg

2. maja 1519 je na gradu Clos Lucé v bližini francoskega mesta Amboise umrl eden izmed največjih umov v zgodovini človeštva, Leonardo da Vinci. Vsi poznamo njegovo umetnino Mona Liza ali pa na primer Zadnjo večerjo, a Leonardo je bil mnogo več kot le slikar. Ko se po petsto letih ozremo na njegovo življenje, kar nekako težko dojamemo, kaj vse je tega človeka zanimalo, s čim vse se je ukvarjal, kaj je ustvaril in izumil. Bil je "renesančni človek" v tistem čisto pravem, žlahtnem pomenu besede.

Razstava VENI VIDI da VINCI Likovne šole ARTdidakta je poklon življenju in delu tega velikega človeka. Med 1. in 15. februarjem boste lahko v Vetrinjskem dvoru občudovali 36 del 29 tečajnic in tečajnikov, navdihnjenih z deli mojstra renesanse Leonarda da Vincija.


Potrebo po zapisu svojih misli je človek čutil v sebi že globoko v prazgodovini in dolgo, preden so nastale prve pisave, so ljudje svoja sporočila potomcem, duhovom, bogovom ali pa samo zase "zapisovali" s pomočjo risbe. Tako je svet poln jam, prekritih s stenskimi poslikavami, pa naj gre za enostavne risbe okolja, v katerih so njihovi avtorji živeli, ali pa za kopico skrivnostnih simbolov in likov, ob katerih si razbijajo možgane in jih skušajo razvozlati najbolj učene glave sveta. Tudi prve pisave so bile pravzaprav le skupek risb, šele kasneje so se razvili zapisi glasov in črk, kot jih poznamo danes. A izražanje s pomočjo slike in risbe, tisti najbolj prvinski način izražanja, je v človeku, na srečo, vendarle ostal vse do danes. Še najbolj je to vidno pri otrocih.

»Otrok slika, kot da to enostavno mora početi in kot da je to nekaj povsem običajnega, naravnega,« je zapisal akademski slikar Petar Beus.

Žal nas slej kot prej požre naglica modernega sveta in v nas počasi, a zanesljivo, ugasne (pra)želja (nagon?) po ustvarjanju samo zaradi ustvarjanja samega, brez misli na zakaj in koliko časa nam bo to vzelo, komu in po koliko bomo to prodali ter kakšna bo tista famozna "dodana vrednost" našega početja. Nekje na tej poti nas še prepričajo, da nimamo talenta, da naj se začnemo ukvarjati s čim koristnejšim in da je to tako ali tako vse "brezveze"... in počasi, a zanesljivo, v nas umre tisti otrok, ki ga opisuje Beus.

No, nekateri pa kasneje v življenju, utrujeni od vsakodnevnega pehanja za preživetjem, vseeno začnejo tega otroka v sebi pogrešati. A je za ponovno prijeti čopič v roke in narediti z njim pr(a)ve poteze treba imeti več hrabrosti, kot si mislite. Da pa to le ni tak "bav-bav", nam pomagajo spoznati tisti, ki jim je likovno ustvarjanje v krvi in ki svoje znanje z veseljem delijo z drugimi.

Ena izmed njih je Jasmina Granduč z likovno šolo ARTdidakta, ki v Mariboru deluje od leta 2009 in je v njej prostor za vse, od "6 do 66 let". Tisti najmlajši, ki jim šolski sistem še ni "poklumpal" ustvarjalnosti in ubil domišljije, delajo pod vodstvom "tršice Jasmine" prve korake v svetu umetnosti, spoznavajo različne likovne tehnike in se (predvsem) imajo fajn. Odrasli pa ponovno odkrivajo tisto staro, že dolgo pozabljeno ljubezen, vonj po terpentinu in oljnih barvah ter čas, ko uživati ob delu in ustvarjati nekaj samo zase še ni pomenilo, da ste rahlo čez les in da je to le "zapravljanje časa".

Prvi začetki ARTdidakte so bili skromni, z nekaj "učenkami", a počasi se je glas razširil celo dlje od devete vasi in danes likovne tečaje obiskuje okoli trideset ustvarjanja željnih. Seveda vsako leto to, kar naslikajo, vsaj enkrat postavijo tudi na ogled. Naj gre za tematske razstave ali za prikaz celoletnega ustvarjanja, razstave Artdidakte so vedno pripravljene tako, da bi se po njih lahko "špeglala" marsikatera institucija z mnogo bolj zvenečim imenom (in budžetom).


Pričujoča razstava VENI VIDI da VINCI bo na ogled do 15. februarja 2019, v ARTdidakti pa že nastajajo novi projekti – tudi zaključna razstava bo, kot običajno, nekaj posebnega.

»Nadvse si želimo, da bi se naši nekdanji tečajniki, ki so danes uspešni študentje likovnih akademij, vračali in prinašali nova, sveža znanja in drugačne poglede. Vsi v ARTdidakti smo veseli in ponosni na svoje udeležence, še posebej na tiste, ki so prejemniki najvišjih priznanj. Prav tako je priznanje za našo šolo tudi, ko naši udeleženci dobivajo nagrade in priznanja na mednarodnih natečajih, saj so nekateri med njimi prva slikarska znanja dobivali prav pri nas,« je ob vabilu, z željo, da si čim več obiskovalcev ogleda razstavo, povedala Jasmina Granduč.


Za slovenski kulturni praznik 8. februarja pa vas Likovna šola ARTdidakta vabi še na zdaj že tradicionalno Art čajanko, na kateri se boste ob skodelici čaja in slastnem pecivu lahko pogovorili tudi z avtoricami in avtorji razstave.

Vljudno vabljeni.


View Event →
Klemen Skubic - HUNT
Jan
30
7:00 PM19:00

Klemen Skubic - HUNT

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Klemen Skubic je predstavnik mlajše generacije slovenskih fotografov, ki v zadnjih letih aktivno sooblikujejo domače likovno prizorišče. V središče svojega zanimanja postavlja fotografske pripovedi, v katerih razmišlja o nekaterih temeljnih eksistencialnih vprašanjih. V ciklu Boksar iz leta 2013, ki prikazuje portrete starejših, nekdaj uspešnih profesionalnih boksarjev, izpostavlja vprašanja o izgubljanju človekove fizične moči ter o minljivosti nasploh. V seriji s pomenljivim naslovom Hunt (2014) pa gledalcu odstira fragmente lastnega intimnega življenja, ki jih beleži v obliki svojevrstnega vizualnega dnevnika.


View Event →
Umetniki za umetniško izobraževanje (HDLU in KIBLA)
Jan
25
6:00 PM18:00

Umetniki za umetniško izobraževanje (HDLU in KIBLA)

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Umetniki za umetniško izobraževanje 4 (Erasmus+)
HDLU Zagreb v sodelovanju s KID KIBLA
artKIT, Glavni trg 14, Maribor
13.–26. januar 2019
priložnostna razstava v petek, 25. januarja, otvoritev ob 18. uri.

Hrvaško društvo likovnih umetnikov od 1. 6. 2018 do 31. 5. 2019 izvaja četrti projekt v okviru EU programa Erasmus + z naslovom umetniki za umetniško izobraževanje 4. S povezovanjem HDLU-ja z izobraževalnimi ustanovami želijo spodbujati dijake, da izkoristijo svojo izobrazbo in poklic, ter pridobiti posebna znanja tudi izven formalnega izobraževanja.

Ta projekt omogoča 2 tedna mobilnosti 35 učencev in 10 učiteljev iz petih hrvaških šol za uporabne umetnosti in se izvaja kot izvajanje strokovne prakse pod mentorstvom profesionalnih likovnih umetnikov v Litvi, Sloveniji in v Avstriji.

V Mariboru se bodo udeleženci izobraževali od 13. do 26. januarja 2019 v prostoru artKIT na Glavnem trgu 14. Svoja dela bodo ob koncu izobraževanja predstavili na priložnostni razstavi v petek, 25. januarja, otvoritev ob 18. uri.

Na izobraževanju v Mariboru bo 14 dijakov in dveh spremljevalcev iz Srednje šola za uporabno umetnost Reka (kiparski oddelek 2 udeleženca, oblikovanje 5 udeležencev) in Srednje šole uporabnih umetnosti in dizajna Pula (slikarski oddelek 3, oblikovanje 3, kiparski oddelek 1 udeleženec)

Srednja šola za uporabno umetnost Reka / Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci:
Dora Abram
Hana Hirnig
Lucija Skitarelić
Emily Cunjak
Nathalie Cunjak
Nikolina Filipović
Iva Projić

Srednja šole uporabnih umetnosti in dizajna Pula / Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula:
Deborah Jančić
Viktoria Pereša
Mark Šircel
Marina Pekica
Ella Pinzan
Tara Gasson
Tisa Gavrić

Iz programa izobraževanja:
petek,18. januarja – Ljubljana
sobota,19. januarja – Maribor in vodstvo v UGM

-----------

HDLU (hrvaško Društvo likovnih umetnikov)
četrti projekt ERASMUS+ UMETNIKI ZA UMETNIŠKO IZOBRAŽEVANJE 4

Artists for arts education (Umetniki za umetniško izobraževanje) je projekt hrvaškega Društva likovnih umetnikov (HDLU) v okviru projekta Erasmus+.
Projektna partnerja sta KIBLA (Maribor, Slovenija) in Next (Gradec, Avstrija) ter nova partnerja Univerza v Ljubljani iz Slovenije in VSI ARTKOMAS iz Litve.

V projektu sodelujejo dijaki srednjih šol za uporabne umetnosti in oblikovanje iz Zagreba, Splita, Reke, Osijeka in Pule:
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb, Škola likovnih umjetnosti u Splitu, Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek te Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula.


View Event →
UG Mb2018/19 #8: Marko Ornik
Jan
19
to Feb 21

UG Mb2018/19 #8: Marko Ornik

ornik.jpg

Vas in vaše prijatelje vabimo na odprtje prve letošnje razstave v Ulični galeriji v Mariboru. S fotografijo "telefonski zaslon_img243.png", se predstavlja Marko Ornik.

Fotografija, narejena z mobilnikom; ohranjevalnik zaslona><naključne, sladke številke, je izbrana iz serije naključnih posnetkov zaslona mobilnega telefona.

Marko Ornik - samozaposlen v kulturi, producent, programski vodja Centralne Postaje, ustanovitelj zavoda uho; oko: Maribor.

~

"phone screen_img243.png" (series 3/45 shots)
a series of random screenshots of a mobile phone. a photo made with a mobile phone; screen saver> <random, sweet numbers.

Marko Ornik - selfemployed artist, producer, program leader of Centrala postaja, founder of zavod uho;oko: Maribor.

~

Odprtje: sobota, 19. 1. 2019 ob 17:00 | Na ogled do: 21. 2. 2019 | Ulična galerija Fundacije Sonda in TAM-TAMa.

Kurator: sonda21
Produkcija: Tam-Tam mestni plakati / Sonda Trinajst / GT22 / Alveola d.o.oView Event →
Družinska vez - Maks in Metka Kavčič
Jan
16
to Feb 13

Družinska vez - Maks in Metka Kavčič

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Ker želimo, da skupaj z nami začutite lepoto umetnosti, vas vljudno vabimo na razstavo DRUŽINSKA VEZ. Maks in Metka Kavčič, ki smo jo pod okriljem mentorjev pripravili študentje tretjega letnika Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Otvoritev bo v sredo, 16. januarja 2019, ob 18. uri v Galeriji Media Nox na Židovskem trgu.

Razstavo bo otvoril dekan Filozofske fakultete, red. prof. dr. Božidar Kante.

 

Prijazno vas vabimo tudi na javno vodstvo, ki bo v soboto, 19. januarja, ob 11. uri. V sklopu kulturnega praznika bo v četrtek, 7. februarja, ob 18. uri potekalo vodenje po razstavi ter ob 19. uri pogovor z umetnico Metko Kavčič.

Vljudno vabljeni!

 

Mladi kustosi: Miha Ambrožič, Sara Dobrajc, Vanesa Erjavec, Sara Hajdinac, Patricia Hrnčić, Lejla Kruško, Eneja Urnaut, Tjaša Žgavc

Mentorji: Petra Čeh, prof., asist. dr. Gorazd Bence, izr. prof. dr. Polona Vidmar

Razstava bo na ogled do 13. februarja 2019.


View Event →
Boris Beja: I Beg Your Pardon I Never Promised You A Rose Garden
Jan
11
to Feb 9

Boris Beja: I Beg Your Pardon I Never Promised You A Rose Garden

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Boris Beja:
I Beg Your Pardon, I Never Promised You A Rose Garden
KiBela
11. 1. 2019–9. 2. 2019
odprtje v petek, 11. januarja 2019, ob 19. uri

Srčno vabljeni na prvo letošnjo razstavo, naslovljeno "I Beg Your Pardon, I Never Promised You A Rose Garden" umetnika Borisa Beje.

Odprtje bo v petek, 11. 1., ob 19. uri v KiBeli, prostoru za sodobno umetnost, MMC KIBLA na Ulici kneza Koclja 9 v Mariboru.

Umetniška praksa akademskega kiparja Borisa Beje nastaja iz koncepta vsakdanjosti –vsakdanji vzorci kot vez med življenjem in umetnostjo. "Rose Garden" je njegov najnovejši projekt; opominja nas na likovno formalnost so-postavljanja rezanega cvetja v ikebane, ki ga raziskuje kot kiparski in arhitekturni vzorec, tradicionalno močno povezan z vsebino čaščenja življenja in smrti. 'Ike' namreč v japonščini pomeni živ, medtem ko 'bana' pomeni cvet. Ni presenetljivo torej, da se aranžiranje cvetja (jap. Kado) za potrebe darovanja prvič pojavi v sedmem stoletju; z budizmom (ki je tudi izvor te tradicije) se nato razširi še na preostali svet. Tudi na živi svet, nenazadnje je Beja potrošnik rezanega cvetja, ki ga rad deli z živimi.

Na razstavi z objekti sodelujejo: Lea Osolnik, Cvetka Logar, Dušanka Kuhl, Lidija Globevnik, Lidija Drobež (dela so nastala v kiparskem ateljeju Pionirskega doma, Center za kulturo mladih Ljubljana).

Zahvale: Pionirski dom, Quadro, Mizarstvo Jan; Janez Ostrožnik, Jure Kirbiš, Črt Potočnik

----------------------
KiBela / MMC KIBLA, Ulica kneza Koclja 9, Maribor


View Event →
Pariz po Parizu
Jan
11
to Feb 11

Pariz po Parizu

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Vsako leto poteka v Parizu v Louvru, v prostorih, ki jih sedaj pokriva steklena piramida, Salon SNBA ( Societe Nationale des Beaux Arts).

Salon ima med vsemi najstarejšo tradicijo, velja za prestižnega - obstoja že od leta 1890 in pokrovitelj je vedno aktualni predsednik republike. Tudi letos je bil pokrovitelj predsednik republike g. Macron.

Slovenija ima na Salonu za svojo delegacijo že tretje leto dogovorjen svoj prostor in svojega kuratorja.

Sodelovalo je 500 umetnikov iz celega sveta, med njimi je bila letos uspešna slovenska umetnica Maruša Štibelj, ki je dobila nagrado žirije.

To je v treh letih že četrta nagrada, ki smo jo Slovenci uspeli pridobiti na Salonu SNBA. V preteklih dveh letih so bili uspešni Marjan Mirt, Branimir Ritonja in Eva Petrič.

Na razstavi v prostorih Vetrinjskega dvora bodo razstavljena dela umetnikov, ki so bila letos razstavljena v Parizu ter nagrajena dela iz preteklih let. Slovenijo so letos zastopali Igor Orešič, Metka Kavčič, Ludvik Pandur, Zdravko Luketič, Kaja Urh, Vinko Prislan, Maruša Štibelj, Marjan Mirt, Klementina Golija, Klaudij Tutta in Ivan Prešeren Žan.

"Letošnji Salon je že 157. po vrsti. Kot prva iz Slovenije je že leta 1981 na salonu sodelovala naša slikarka Ivana Kobilca, ki je bila sploh prva ženska, ki so ji strogi selektorji takratnega časa omogočili razstavljata svoja dela. Do leta 2016 na tej prireditvi ni razstavljal nihče iz naše države, leta 2016 pa je potem na Salonu razstavljalo enajst slovenskih umetnikov in mlada multimedijska umetnica Eva Petrič je za svoje delo Ophelia prejela srebrno medaljo. V letu 2017 je na Salonu razstavljalo deset slovenskih ustvarjalcev na različnih področjih umetnosti. Mariborski kipar Marjan Mirt je dobil zlato medaljo za skulpturo Zlomljena krila, fotograf Branimir Ritonja, prav tako iz Maribora, pa bronasto za fotografijo z naslovom Arnuša." Vir: Večer, 11.12.2018

Soorganizator: Društvo Galerija


View Event →
Iskrene podobe
Jan
10
to Feb 10

Iskrene podobe

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Fotografski muzej Maribor v sodelovanju s Fotografsko zvezo Slovenije vabi k ogledu fotografske razstave mladih ustvarjalcev z naslovom

ISKRENE PODOBE

Otvoritev bo v četrtek, 10. 1. 2019 ob 17. uri v prostorih Fotografskega muzeja Maribor, Koroška cesta 19.

Fotografska zveza Slovenije (FZS) je polnopravna članica Mednarodne organizacije za fotografsko umetnost (FIAP), ki združuje okoli 90 fotografskih zvez iz celega sveta. Med poslanstvom FIAP-a je tudi podpora mladinski fotografiji. Vsaki dve leti FIAP najde partnerja v vedno drugi državi, ki organizira mednarodno razstavo mladinske fotografije, kjer sodelujejo državne kolekcije. FZS si je zadala cilj, da obnovi delo z mladimi. V ta namen je bilo poslano vabilo k sodelovanju osnovnim šolam, srednjim šolam, fakultetam, fotografskim društvom. Na vabilo se je odzvalo 32 mladih avtorjev za kategorijo do 16 let in 45 mladih avtorjev za kategorijo do 21. let. Za vsako starostno skupino je bilo izbranih 20 fotografij, posamezen avtor pa je lahko sodeloval z največ dvema fotografijama. Selekcijo na nacionalnem nivoju sta opravila Vasja Doberlet in Matej Peljhan. Na bienalu sta bili obe kolekciji dobro sprejeti: kolekcija v kategoriji do 16 let je zasedla drugo mesto in dobila zlato medaljo FIAP, kolekcija v kategoriji do 21 let je zasedla 11. mesto in je bila prav tako sprejeta na razstavo, ki je bila 1. junija 2018 v Sofiji.
Razstavljenih bo 40 fotografij mladih fotografov v skupinah do 16 in do 21 let, ki so odlično zastopali Slovenijo na Svetovnem mladinskem FIAP bienalu 2018 v Bolgariji. Ob tej priložnosti bo tudi podelitev nagrad avtorjem fotografij v kolekciji.


View Event →
Diptih
Jan
8
to Jan 20

Diptih

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Skupinska razstava članic in članov fotokluba Maribor. Razstavljajo:
Aleksander Brunčko, Aleš Žiberna, Almira Ćatović, Ambrož Bosiljka, Anita Kirbiš, Anja Cigala, Bojan Golčar, Bojan Hajdu, Bojan Sobočan, Bojan Šenet,Branimir Ritonja, Branko Zorovič, Breda Prešeren, Daniel Kodrič, Dušan Brezovnik, Dušan Gajšek, Emil Movh, Gero Angleitner, Gorazd Gumzej, Gregor Salobir, Janja Cizej, Jože Marinič, Leon Gobec, Maja Modrinjak, Maja Šivec, Marjan Laznik, Matjaž Majcenovič, Matjaž Malenšek, Matjaž Wiegele, Miha Kacafura, Mihael Brunčko, Oliver Tkalec, Polona Marolt, Rasta Vrečko, Rasto Pušauer, Rudi Uran, Saša Kos, Suzana Pušauer, Špela Malenšek, Teodor Veingerl, Uroš Podovšovnik in Zdenko Frangež.


View Event →
Luca Vanello: Hvaležnost prežema otroštvo
Dec
28
7:00 PM19:00

Luca Vanello: Hvaležnost prežema otroštvo

hvaleznost.jpg

Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Hvaležnost prežema otroštvo Luce Vanella, ki bo 28. decembra ob 19:00 v Galeriji K18, na Koroški ulici 18.

Samostojna razstava "Hvaležnost prežema otroštvo" in daje vpogled v umetniško prakso Luce Vanella, ki raziskuje implikacije ne-človeških entitet znotraj procesa distribucije vidnega.

Skozi razumevanje materialnosti kot živega agenta, naslavlja vlogo materialnosti in njenih ciklov v procesih socialne nevidnosti, biološkega propadanja, kroženja in politik skrbi ter intimnosti. Rastline, neživi objekti, podobe, afekti, arhitektonski elementi in energije se dojemajo kot deli iste organske celine, v kateri se ustvarja izomorfizem med družbeno političnih silah in materialnih ekologijah. Fizična manipulacija tako postaja konceptualno orodje, intimni narativi in materialni cikli so spojeni skupaj. 

Skozi postopke kot je vaporizacija, spreminjanje digitalne podobe, kompresija, fragmentacija in absorpcija, alternacija kot oblika abstrakcije postaja način razmišljanja o kolektivnih in individualnih narativih. Zakamuflirane inštalacije in prikrite zgodovine v ozadju del, odražajo strategije moči politik vidnosti. Skriti narativi, nedostopni gledalki_cu, se postopoma odkrivajo skozi subtilne intervencije.

Luca Vanello je v okviru programa SobaZaGosteMaribor nadaljeval svojo raziskavo o političnem potencialu, ki ga imajo ne-človeške entitete znotraj dejavnosti kot so skrbstveno delo in zdravljenje. Začetek raziskave temelji na sodelovanju z Dr. Sharif El-Leithy, direktorjem Centra za travmatske stresne motnje bolnišnice v Londonu, ki je specializirana za zdravljenje post-travmatskega stresa (PTSP) pri prosilcih za azil. 


Luca Vanello (b.1986, Trieste, Italy) je diplomiral na Universität der Künste Berlin pri profesorju Gregoru Schneideru in je dokončal MFA na Slade School of Fine Arts, London. Izbrane nedavne razstave vključujejo: 3 1⁄2, KW Institute for Contemporary Art (Berlin) (samostojna); Sodų 4 (Vilnius, Lithuania) (samostojna); Fondazione Ratti (Como, Italy); Insitu (Berlin) (samostojna); MAAD (Adria, Italy); Galerie Gerrit Friese (Berlin); The Showroom (London); Städtische Galerie (Wolfsburg); Museum für Fotografie (Berlin); Self Storage - Another Space, Copenhagen Art Week (Copenhagen), Seen Fifteen Gallery (London);, Poppostitons (Brussels) (solo); Gildengate House, OUTPOST, (Norwich) (samostojna); Another Space (Copenhagen); Galerie Arndt (Berlin) Ostrale (Dresden) in Al Riwaq Art Space (Bahrain). Gostoval je na rezidencijah: Banff Centre for the Arts (Canada, upcoming), Rupert (Vilnius), Fondazione Ratti (Como), OUTPOST (Norwich), Lottozero (Prato). Živi v Berlinu.

http://lucavanello.com/View Event →
Bonino Englaro: Smogovci
Dec
22
7:00 PM19:00

Bonino Englaro: Smogovci

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Bonino Englaro: Smogovci
Sobota, 22.12.2018
Studio 12:22, GT22, Maribor

Bonino Englaro se bo prvič predstavil v Mariboru in sicer s svojo prvo fotografsko razstavo Smogovci.

Razstava Smogovci prikazuje glasbeno in osebno pot skupine Matter do izida njihove tretje plošče Troglav.
Bonino Englaro se je na začetku svoje fotografske poti ukvarjal predvsem s koncertno fotografijo, ki pa je v zadnjih 2 letih njegovega ustvarjanja prerasla v nekaj veliko bolj osebnega. Razstava Smogovci prikazuje spretno prelivanje koncertne fotografije ter intimnih detajlov iz osebnega življenja članov skupine.

Bonino Englaro (1996) v Črnomlju rojen fotograf, je svojo pot začel kot koncertni fotograf. Fotografija ga je pripeljala v Ljubljano, kjer sedaj živi in deluje. S svojim ustvarjanjem na področju vizualne umetnosti so se mu odprla vrata, da se danes preizkuša tudi kot režiser in direktor fotografije. Razstava Smogovci je njegova prva samostojna fotografska razstava.

Po razstavi vljudno vabljeni v Kino Udarnik na predstavitev plošče Troglav: https://www.facebook.com/events/350677655707130/

Razstavo podpira ustanova Fundacija Sonda in Interdisciplinarni laboratorij GT22.


View Event →
Fotografska razstava Jasmine Vidmar: Podobe kuhinjskih svetov
Dec
21
to Jan 21

Fotografska razstava Jasmine Vidmar: Podobe kuhinjskih svetov

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Vljudno vas vabimo na otvoritev fotografske razstave avtorice

Jasmine Vidmar: PODOBE KUHINJSKIH SVETOV,

ki bo v petek, 21. decembra, ob 12. uri
v Grajski kavarni.

Razstavljena dela, ki so nastala kot fotografski odziv k razstavi DEBATA O KUHINJI – KITCHEN DEBATE prikazujejo podobe kuhinjskih interierjev, med katerimi so javne in zasebne kuhinje, kuhinje različnih socialnih skupin, sodobne kuhinje in tiste, v katerih se več ne kuha …

Veselimo se Vašega obiska!


View Event →
Manica K. Musil / Šivarije
Dec
14
to Feb 23

Manica K. Musil / Šivarije

ugm_sivarije.jpg

Manica K. Musil / Šivarije
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
14. december 2018 - 23. februar 2019
otvoritev: petek, 14. december 2018, 19.00
otvoritveno vodstvo: petek, 14. december 2018, 18.00

kustosinja razstave: Mojca Štuhec

Trije mucki in zmaj, koza Cilka, pobalinska pujsa, čarobna školjka, komar Janez, mravljinčar Franc, lev Robert ter slon Stane so glavni junaki slikanic Manice K. Musil. Avtorica, sicer arhitektka, se je z ilustracijo začela ukvarjati leta 2011. Sprva je svoje zgodbe za otroke ilustrirala v grafični tehniki, sčasoma pa se je njen oblikovalski pristop spremenil in v kreativnem izbruhu se je odločno lotila drugačne prakse. Podob preprosto ni več risala, ampak jih začela šivati, lepiti in kvačkati. Leta 2013 je nastala prva knjiga Koza Cilka, sledile so ji Koza Cilka in kdo je popil vodo (2014), Pobalinska pujsa (2015), Čarobna školjka (2016), Komar Janez (2016) in Slon Stane (2017). 

Maničin ustvarjalni proces poteka tako, da ima naprej v glavi zgodbo, ki si jo zapiše in skicira, šele nato jo sešije. Tekstilne ilustracije so ustvarjene s kombiniranjem različnih materialov - blaga, filca, vate, volne, niti, žice in papirja. Za pripravo posamezne knjige porabi več mesecev. Protagonisti pripovedi so običajno živali, za katere pravi, da jih imajo otroci zelo radi in se z njimi veliko lažje poistovetijo. Besedila v slikanicah so v obliki stripa, tečejo vzporedno z ilustracijami. Po dolgotrajnem postopku je končni izdelek tako likovno poseben, da je zanimiv tako za slovenski kot tudi mednarodni založniški trg. Maničine slikanice prebirajo otroci na Kitajskem, v Braziliji, Švici, Nemčiji, Avstriji, Španiji, Turčiji in Pakistanu ter kmalu še v Rusiji in Indiji. 
Več: http://bit.ly/UGM_Sivarije

Vabljeni!


View Event →
Jože Šubic: Take a Picture / Naredi sliko
Dec
14
to Jan 31

Jože Šubic: Take a Picture / Naredi sliko

epeka_subic.jpg

Vabljeni na otvoritev razstave "Naredi sliko" akademskega slikarja Jožeta Šubica. Otvoritev bo v Galeriji Epeka v petek, 14. decembra 2018, ob 19. uri. Razstavo in umetnika bo predstavila kustodinja Tanja Kerić. 

"Prehod figure v zgodbo z zmečkanimi rjuhami, na katerih samevajo erotični rekviziti njene strasti, vzpostavlja poseben dialog tako na platnu kot z občinstvom. Dve strani, dve zgodbi. Skrivni pogled, ki razkriva voajerja, moškega, v prvi vrsti pa njo, opazovalko svojega opazovalca, ki z lastno (ne)prisotnostjo dirigira celoten tok dogajanja in ga dokumentira." (Tanja Kerić)

———————

Galerija Epeka, Koroška cesta 8, 2000 Maribor

Otvoritev razstave v petek, 14. decembra 2018, ob 19. uri.

Razstava bo na ogled do 31. januarja 2019.

Galerija Epeka je odprta vsak delovnik od 14. do 18. ure. V obdobju od 23. decembra do 3. januarja in izven delovnega časa po dogovoru: epeka@epeka.si.


View Event →
Ko tišina spregovori
Dec
13
to Jan 15

Ko tišina spregovori

 • Fotografski muzej Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Objeti v tišino lahkotneje slišimo zvok narave, svetega mesta, ptice ali katere druge živali. 
Zvok srca in dih bitja, vse to se zgodi, ko tišina spregovori. In govori nam zgodbe o velikih stvaritvah in izjemni lepoti, svetih mestih in magičnih svetovih, o ljubečih odnosih in skritih zakladih, Božanskih napojih in Ljubezenskih molitvah. Iz tišine rodil se je zvok, ki podaja naprej vso modrost. 
Vse to se zgodi, ko tišina spregovori.
Vabim te na otvoritev fotografske razstave Ko tišina spregovori.
🔹 Četrtek, 13. decembra ob 18. uri 
🔹 Fotografski muzeju Maribor na Koroški cesti 19.
Facebook dogodek: https://www.facebook.com/events/1040622479473991/ 


View Event →
Čim enotnejši, tem močnejši!
Dec
13
to Jan 13

Čim enotnejši, tem močnejši!

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Pokrajinski Muzej Maribor in Celjska Mohorjeva družba
Vas vljudno vabita na otvoritev razstave

ČIM ENOTNEJŠI, TEM MOČNEJŠI!
Zgodovina najstarejše slovenske založbe Mohorjeve družbe
Celovec – Prevalje – Celje

v četrtek, 13. decembra, ob 18. uri v Grajsko kavarno, vhod s Trga svobode.

V letu 2017 je Mohorjeva družba praznovala 90-letnico bivanja v Celju, v letu 2019 pa bo obeležila 100 let od bega iz Celovca na Prevalje. Razstava v sliki in besedi strnjeno prikazuje pomembnejše mejnike življenja in dela založbe, ki je bila na pobudo bl. Antona Martina Slomška ustanovljena leta 1851 in nepretrgoma deluje že 167 let. Ob tej priložnosti bomo predstavili tudi eno izmed najnovejših knjig Celjske Mohorjeve družbe.

Veselimo se vašega obiska!


View Event →
Ivan Cankar v UKM
Dec
13
to Dec 31

Ivan Cankar v UKM

 • Univerzitetna knjižnica Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Glazerjeva dvorana, razstavišča UKM

IVAN CANKAR V MEDKULTURNEM PROSTORU: predstavitev znanstvene monografije

Monografijo, ki je izšla v mednarodni knjižni zbirki Zora, bodo predstavile red. prof. dr. Jožica Čeh Steger, doc. dr. Simona Pulko in izr. prof. dr. Melita Zemljak Jontes.

in ODPRTJE RAZSTAV OB CANKARJEVEM LETU V RAZSTAVIŠČIH UKM

Slavnostni govornik: ddr. Igor Grdina, kulturni program: Bojan Maroševič, Vokalni atelje Hugo Wolf

Četrtek, 13. december, 17.00 (predstavitev monografije), 18.00 (odprtje razstav)


Ivan Cankar in umetnost – besedna, likovna, filmska, gledališka in glasbena

10. december 2018

Knjižno razstavišče in Avla

Avtorica razstave v sklopu prireditev ob Cankarjevem letu 2018 je Silva Belšak v sodelovanju z Matejo Pongrac.

Odprtje: četrtek, 13. december 2018, 18.00, po predstavitvi monografije

Na ogled do 31. januarja 2019.


Slavko Tihec: Cankarjev spomenik

10. december 2018

Likovno razstavišče

Razstavo o spomeniku Ivana Cankarja pred Cankarjevim domom v Ljubljani je v sodelovanju z UGM pripravila kustosinja Breda Ilich Klančnik.

Odprtje: četrtek, 13. december 2018, 18.00, po predstavitvi monografije


View Event →