Javne objave

Filtering by: Javne objave

Javni poziv izvajalkam_cem za prijavo na 9. StopTrik Mednarodni filmski festival
Jun
27
to Aug 7

Javni poziv izvajalkam_cem za prijavo na 9. StopTrik Mednarodni filmski festival

StopTrik-poziv.jpg

Prijavite se na poziv 9. StopTrik Mednarodnega filmskega festivala! Festival, posvečen stop animaciji, poteka v daljši verziji v Mariboru in v skrajšani v poljskem Łódźu. Prijave sprejemamo do 7. 8. 2019. Pogoji prijave in prijavni obrazec so dostopni na povezavi www.stoptrik.com/entry-form.

Posebej cenimo filme, ki so posneti v 3D animirani tehniki z ročno izdelanimi figurami, vendar želimo odkrivati tudi eksperimentalne, mešane in hibridne oblike animacije. Ne glede na to ali ste profesionalni_a animator_ka, študent_ka ali zgolj entuziast_ka, ste več kot dobrodošli, da svoje delo predstavite našemu občinstvu. Slednje je najboljši žirant, zato pri podelitvi nagrad njegova ocena šteje največ. Na festivalu bomo predvajali tako filme, uvrščene v tekmovalni program, kakor tudi filme, uvrščene v sekcijo Panorama. Ko boste na festivalu, se morate pripraviti na filmske maratone najboljših animiranih filmov, ki so bili posneti nekoč in danes. Poleg tega boste lahko sodelovali v razpravah o umetnosti, ustvarjanju, življenju, politiki in še o drugih stvareh, o katerih boste želeli razpravljati. Sodelovale_i boste lahko tudi na delavnici stop animacije, na jutranjih sprehodih po mestu, popoldanskih veganskih kosilih in poznovečernih zabavah.

 

Festivala ne bosta potekala sočasno, temveč bo festival v Mariboru potekal med 3. in 6. 10. 2019, medtem ko se bo dogajanje v Łódźu odvijalo mesec dni kasneje, in sicer med 8. in 10. 11. 2019.

Prijave sprejemamo do 7. 8. 2019. Seznam izbranih filmov bo objavljen najkasneje do 25. 8. 2019. Prijava je brezplačna.

 

Filmi, ki bodo sprejeti, lahko trajajo največ 30 minut in morajo biti posneti po 1. 1. 2017. Pravilno izpolnjene prijave morajo vsebovati kopijo filma vključno s podpisanimi dokumenti (pogoji sodelovanja, prijavni obrazec).

 

Prijave lahko pošljete po:

– elektronski (stoptrikfestival@gmail.com) ali

– navadni pošti na naslov Michał Bobrowski, StopTrik International Film Festival, ul. Hirszfelda 21/61, 20-092, Lublin, Poland.

 

StopTrik je festival stop animacije, zato je odprt za filme, v katerih avtor_ica uporablja lutke, modelirno maso, izdelke iz papirja, predmete, odpadni material in piksilacijo.

 

Na festivalu bodo podeljene naslednje nagrade:

(1) MARIBOR AUDIENCE GRAND PRIX,

(2) LODZ AUDIENCE GRAND PRIX,

(3 )MARIBOR STUDENTS AWARD FOR BEST STOP MOTION ANIMATION,

(4) LODZ STUDENTS AWARD FOR BEST STOP MOTION ANIMATION,

(5) THE BORDERLANDS MARIBOR GRAND PRIX,

(6) THE BORDERLANDS LODZ GRAND PRIX,

(7) MARIBOR STUDENTS AWARD FOR BEST FILMOF THE BORDERLANDS,

(8) LODZ STUDENTS AWARD FOR BEST FILM OF THE BORDERLANDS,

(9) SPECIAL MENTIONS

 

V primeru nejasnosti nas kontaktirajte na elektronski naslov stoptrikfestival@gmail.com.

View Event →
Prostovoljstvo - Art kamp 2019
Jun
8
10:00 AM10:00

Prostovoljstvo - Art kamp 2019

prostovoljstvo.jpg

Si želiš postati del zgodbe ART KAMPa 2019, zelenega festivala ustvarjalnosti za družine in otroke vseh starosti? Postani naš prostovoljec, prostovoljka!

Art kamp je dnevni program Festivala Lent, ki bo v senčnih naročjih zelenih krošenj Mestnega parka Maribor letos že dvanajstič zapored proslavljal življenje, cvetenje in svetlobo, od 21. do 29. junija 2019. Med 9. in 13. ter 16. in 20. uro nas bo razvajal s kulturo, z umetnostjo, z znanostjo, s športom, z rekreacijo in zabavo. Ustvarjamo v naravi z naravo, iz odpadnih materialov, s srcem in z glavo.

Art kamp je velika družina. V delavnicah in predstavitvah sodeluje okoli 500 mentorjev, sodelavcev in prostovoljcev. Dnevno nas obišče med 3- in 5-tisoč ljudi, ki v času festivala lahko uživa v 30-ih odrskih prireditvah, 80-ih drugih dogodkih in ustvarja v okrog 300 delavnicah. Skupaj rastemo, cvetimo in se radostimo.

Pri izvedbi programov so nam v veliko pomoč posamezniki, ki se vključujejo s prostovoljskim delom.

Zato vas vabimo, da se na poziv odzovete vsi, ki bi si želeli postati prostovoljec ali prostovoljka na festivalu Art kamp, biti član te velike družine umetnikov, ustvarjalcev, mojstrov, entuziastov, se z njimi in od njih učiti, se izpopolnjevati v veščinah in znanjih, ki vas navdušujejo.

Področja, kjer boste lahko nabirali neprecenljive izkušnje, se med seboj razlikujejo, tako po naravi dela kot po delovnem času. Posameznik bo delal v enem od sklopov, zaželeno ves čas festivala ali vsaj 5 dni. Opise sklopov najdete tukaj: https://www.marsmaribor.org/wp-content/uploads/2017/05/OPIS_SKLOPOV_AK_2019.pdf.

Pred pričetkom prostovoljskega dela vas vabimo na izobraževanje za prostovoljce, ki bo potekalo 8. junija, med 10. in 13. uro, v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska ulica 30, Maribor). Udeležili pa se boste tudi praktičnih priprav na prostovoljsko delo v tednu pred festivalom (17.–21. junij), v Mestnem parku Maribor. Udeležba na izobraževanju in v enem izmed terminov praktičnih priprav je obvezna, saj se bomo na tak način spoznali in uskladili naša pričakovanja za skupno sodelovanje.

Pred pričetkom festivala bomo sklenili dogovor o prostovoljskem delu, po zaključku pa boste prejeli potrdilo o prostovoljskem delu na festivalu Art kamp, kar je za mnoge odlična delovna referenca. Potnih stroškov vam, žal, ne bomo mogli povrniti, prav tako boste morali sami poskrbeti za prenočišče, če ste od drugod. Pogoj za opravljanje prostovoljskega dela v Art kampu je starost vsaj 15 let.

Prijavite se lahko do četrtka, 6. junija 2019, s prijavnico, ki jo najdete tukaj: https://forms.gle/bWawN497LVtfS3Zx5.

Festivalsko dogajanje pa se bo nadaljevalo vse vikende do začetka meseca septembra v Poletnem Art kampu, tako da vas že sedaj vabimo, da ostanete z nami do konca poletja.

Za vsa morebitna vprašanja in informacije smo vam na voljo. Kontaktirate lahko koordinatorico prostovoljcev in prostovoljk, Tanjo Veber, na telefonski številki 031 257 508 ali elektronskem naslovu tanja.veber@gmail.com, vsak delovni dan med 16. in 20. uro ter med vikendi.

Veselimo se srečanja z vami, sodelovanja in nepozabnih doživetij!

View Event →
JAVNI RAZPIS ZA RAZVOJ IN PROFESIONALIZACIJO NEVLADNIH ORGANIZACIJ IN PROSTOVOLJSTVA 2019
May
28
to Jul 8

JAVNI RAZPIS ZA RAZVOJ IN PROFESIONALIZACIJO NEVLADNIH ORGANIZACIJ IN PROSTOVOLJSTVA 2019

Obveščamo vas, da je Ministrstvo za javno upravo dne 24. 5. 2019 v uradnem listu RS, št. 34/2019 objavilo Javni razpis za razvoj in profesionalizacijo nevladnih organizacij in prostovoljstva 2019.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje trajnostno naravnanih delovnih mest, ki bodo prispevala k razvoju in profesionalizaciji nevladnih organizacij in prostovoljstva v Sloveniji. Sofinancirane bodo organizacije, ki bodo ustrezno identificirale in naslavljale potrebe v okolju z zagotavljanjem učinkovitih in kakovostnih storitev, ki bodo prispevale k zagotavljanju trajnostno naravnanih delovnih mest v nevladnem sektorju.

Ministrstvo bo v okviru izbranih vlog subvencioniralo:

 • SKLOP A: trajnostno naravnana delovna mesta v nevladnih organizacijah

 • SKLOP B: trajnostno naravnana delovna mesta za mentorje in koordinatorje prostovoljstva v prostovoljskih organizacijah

Skladno z vizijo razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva, opredeljeno v Strategiji razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva do leta 2023, so cilji javnega razpisa naslednji:

 • povezan, stabilen, manj razdrobljen ter trajnostno naravnan nevladni sektor,

 • dobro razvit, učinkovit in inovativen nevladni sektor, ki je sposoben ustrezno identificirati in nasloviti potrebe svojega okolja ter se nanje učinkovito in uspešno odziva,

 • profesionalizacija nevladnega sektorja za večje prevzemanje javnih storitev,

 • kreiranje trajnostno naravnanih delovnih mest v nevladnem sektorju,

 • kakovostno organizirano ter trajnostno naravnano prostovoljstvo,

 • profesionalizacija nevladnega sektorja za organizirano in kakovostno prostovoljsko delo ter upravljanje s prostovoljci.

Kot pravočasne se bodo upoštevale vloge, ki bodo predložene osebno ali bodo prispele po pošti na naslov Ministrstva za javno upravo do vključno 8. 7. 2019 najkasneje do 12.00 ure.

Dokumentacija:

Dodatne informacije o javnem razpisu lahko zainteresirani prijavitelji dobijo izključno po elektronski pošti na naslovu: gp.mju@gov.si  s pripisom: »JAVNI RAZPIS ZA RAZVOJ IN PROFESIONALIZACIJO NEVLADNIH ORGANIZACIJ IN PROSTOVOLJSTVA 2019« (za Urško Kavčič). 

Ministrstvo bo organiziralo informativno delavnico za potencialne prijavitelje, kjer bo podrobneje predstavljen javni razpis. O datumu in lokaciji delavnice bodo potencialni prijavitelji obveščeni na spletni strani ministrstva: http://www.mju.gov.si/si/delovna_podrocja/nevladne_organizacije/aktualno/.

Želimo vam uspešno prijavo na razpis!

 

View Event →
Javni poziv / Papirnate zadeve
May
16
to May 18

Javni poziv / Papirnate zadeve

papir.jpg

Javni poziv k udeležbi na prodajni razstavi Papirnate zadeve
rok za oddajo: 16.–18. maj 2019, 10.00-18.00 / UGM l Umetnostna galerija Maribor v sodelovanju s Center za kreativnost pri MAO Slovenia.

Vse umetnike, grafične oblikovalce in druge vizualne ustvarjalce vabimo, da se s svojimi deli na papirju/iz papirja, ki so nastala v zadnjih petih letih, odzovejo na javni poziv, z namenom razstavljanja in prodaje svojih del v okviru razstave Papirnate zadeve v UGM Kabinetu in/ali mariborski projektni pisarni Centra za kreativnost. Med prejetimi prijavami bomo za razstavo izbrali največ 30 avtorjev.

Prodajna razstava umetniških del na papirju Papirnate zadeve bo zbirateljem začetnikom in drugim entuziastom ponudila priložnost, da se na enem mestu seznanijo s širokim naborom umetniških del mladih in uveljavljenih slovenskih ustvarjalcev ter da umetnost ponesejo v svoj dom – in to po dostopnih cenah. Papirnate zadeve bodo predstavile zanimiv izbor umetniških del na papirju/iz papirja – sitotiske, digitalne printe, risbe, akvarele, kolaže, ilustracije, papirnate objekte, zine, knjige umetnikov in več.

Prijavnice in dela lahko oddate med četrtkom in soboto, 16.–18. maja 2019, med 10.00 in 18.00 v Umetnostni galeriji Maribor ali v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Zadnji rok za oddajo je v soboto, 18. maja 2019, ob 18.00. Izbrana dela bodo na prodaj na pop-up razstavi v mariborski projektni pisarni Centra za kreativnost 30. in 31. maja 2019 ter na poletni prodajni razstavi v UGM Kabinetu med 14. junijem in 8. septembrom 2019. Več o prijavi: www.ugm.si/dogodki/javni-poziv-k-udelezbi-na-prodajni-razstavi-papirnate-zadeve-3196/

Delavnica je del projekta Umetnost na prodaj / Art for Sale, ki je nastal v partnerstvu med Umetnostno galerijo Maribor in Center za kreativnost ob podpori Evropskega sklada za regionalni razvoj. Program bo prvič v Sloveniji na enem mestu združil pomembne regionalne akterje na področju zbirateljstva, prodaje in promocije sodobne vizualne umetnosti. Program je namenjen mladim strokovnjakom in kreativcem, zbirateljem in galeristom začetnikom ter drugim s področja sodobne umetnosti, ki bi se želeli spoznati z zakonitostmi te edinstvene panoge.


View Event →
Natečaj za oblikovanje vizualne podobe festivala StopTrik 2019
May
5
10:00 AM10:00

Natečaj za oblikovanje vizualne podobe festivala StopTrik 2019

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Mednarodni filmski festival StopTrik, najstarejši evropski festival posvečen stop animaciji, vabi grafične oblikovalke_ce in druge vizualne umetnice_ke, k oblikovanju vizualne podobe 9. edicije StopTrik Festivala, ki ga bomo otvorile_i v začetku oktobra 2019 v Mariboru.

Letošnja edicija bo raziskovala polje stop animiranega filma na presečišču razreda, spola, rase in etnične pripadnosti pod osrednjo temo “Feminizem je prihodnost”. Vabimo vas, da nam pošljete svoje tematske predloge za podobo do 5. maja 2019 na brina.stoptrik@gmail.com. Iščemo predloge, ki bodo najbolje predstavili interpretacijo teme in bodo izkazovali izstopajoč slog.

Avtorju_ci sprejetega predloga ponujamo honorar v višini 400 eur (bruto 2 znesek), prisotnost na festivalu (kritje potnih stroškov, prenočišča in dnevnega obroka), predstavitev v medijih ter na socialnih omrežjih in samostojno razstavo na fasadi Galerija K18 v Mariboru v letu 2020.

Pogoji sodelovanja

Prijava mora vsebovati:
- predlog za festivalski plakat (dimenzije A3 in B1, motiv je lahko isti, barvni tisk) s tekstom “9. mednarodni filmski festival StopTrik, 3. - 6. 10. 2019, Maribor”
- kratko vsebinsko utemeljitev predloga.
Vizualna podoba StopTrika 2019 se bo pojavljala na različnih tiskovinah, vizualih in promocijskih materialih, zato je pomembno, da je aplikativna. Naj bo zastavljena tako, da se bo iz grafičnih elementov, ki jo tvorijo, naknadno lahko izdelalo tudi festivalski trailer v tehniki stop animacije.

Od avtorice_ja zmagovalne rešitve se pričakuje, da po izboru izpopolni poslan predlog plakata ter do 1. septembra 2019 izdela tudi naslednje:
- motiv za festivalsko vrečko, nahrbtnik ali majico (enobarvni ali dvobarvni sitotisk)
- spletne bannerje (za Facebook in spletno stran)
- banner za pročelje glavnega prizorišča (barvni tisk)
- diplomo za nagrajence festivala (barvni tisk)

Poslani predlogi morajo biti avtorsko delo, ki pred tem še ni bilo objavljeno ali razstavljeno.

Žirija bo upoštevala samo predloge, ki bodo poslani do 5. maja 2019, na e-naslov brina.stoptrik@gmail.com.

Avtor_ica zmagovalnega predloga se zavezuje, da bo v dogovorjenem roku in po svojih najboljših močeh izdelal vse predloge, ki jih naročnik potrebuje za izvedbo aktivnosti.

Avtor_ica zmagovalne rešitve prejme nagrado v višini 400 eur (bruto 2 znesek, ki bo izplačan preko izdanega računa, študentske napotnice ali pogodbe civilnega prava), ki zajema avtorski honorar za predlog vizualne podobe in njene aplikacije za potrebe spremljevalnih tiskovin, vizualov in promocijskih materialov.

Poslane predloge bo ocenjevala žirija: Olga Bobrowska (direktorica festivala StopTrik), Lucija Smodiš (producentka festivala StopTrik) in Sanja Čakarun (PR festivala Animateka). O rezultatih natečaja bomo prijavljene obvestili najkasneje do 17. maja 2019. Naročnik si pridržuje pravico, da ne izbere nobenega izmed predlogov.


StopTrik Festival vsako leto poteka v Mariboru in v manjši izvedbi v Lódžu na Poljskem. Za dodatne informacije o festivalu lahko obiščete našo spletno stran: https://www.stoptrik.com/ ali nam pišete na: brina.stoptrik@gmail.com.


View Event →
Razpis za umetnike - Izodraz
Apr
30
6:00 PM18:00

Razpis za umetnike - Izodraz

56618799_3113554728670110_5737921954921316352_o.jpg

IZODRAZ je zloženka iz dveh besed; izraz in odraz.
S pomočjo projekta želimo mladim prebivalcem Maribora dati možnost, da pokažejo, kako razmišljajo, kako se izražajo, kaj ustvarjajo in čutijo. Navsezadnje smo mladi odraz naše družbe in prihodnosti.

Vsem, ki se ukvarjate z umetnostjo, želimo ponuditi možnost, da ste kreativni, da pokažete in razstavite svoja dela, dobite strokoven odziv nanje in posledično napredujete v svojem umetniškem izražanju.

Področja umetniških del, ki jih lahko prijavite so:

- likovna dela (analogna in digitalna)
- fotografije (analogna in digitalna)
- literarna dela

VEČ NATANČNIH INFORMACIJ o razpisu najdete na tej povezavi:
http://bit.ly/2TR4tVF

Po zaključku razpisa bodo dela pregledana s strani žirije, ki jo sestavljajo strokovni sodelavci iz posameznega področja. Pripravili bodo ožji izbor del, ki bodo razstavljena v sklopu razstav od 3. do 27. junija 2019 v okviru spremljevalnega programa Festivala Lent.

Strokovno žirijo sestavljajo:
- Janez Klenovšek (fotografija)
- Tonja Jelen (literarna dela)
- Nenad Cizl (likovna dela).


Razstava bo potekala na izbrani lokaciji v središču Maribora, ki jo bomo objavili tekom razpisa.

Med razstavljenimi izdelki bo komisija do 28. junija 2019 izbrala najboljše prispevke (eno delo na vsakem področju), za katerega bo avtor prejel glavno nagrado. Glavna nagrada je mentorstvo žirije, ki bo nagrajencu podala tudi strokovno mnenje in nudila konzultacije. V sklopu glavne nagrade bodo na vsakem področju podeljene še »manjše« nagrade, ki bodo drugačne glede na področje, vendar vrednostno enakovredne. Prav tako smo se odločili za sodelovanje publike, ki bo z glasovanjem izbrala po enega avtorja iz vsakega področja ter mu s tem podelila »manjšo« nagrado. Te nagrade bodo služile predvsem vzpodbujanju vašega umetnostnega ustvarjanja, kar je tudi cilj celotnega projekta. Razkrijemo jih tekom razpisa.

Pogoji sodelovanja:
- starost od 15 do 26 let,
- izpolnitev obrazca in oddaja del/a, ki ga najdete na koncu razpisa,
- avtor izdelka je lahko le en posameznik,
- * v primeru, da želite ostati anonimni, to dopišite v oklepajih zraven imena,
- ** v primeru, da je vaš izdelek večji od 0,5 metra, nas predhodno kontaktirajte na: 031 717 832 (Alenka Avguštin - organizatorka).

Prijava:
Vaše izdelke prijavite na: http://bit.ly/2FVvt2B


Fotografska in slikarska dela oddajte najprej v obliki fotografije in le-te naložite na Google drive. (WeTrasnfer ne upoštevamo, saj se datoteke na sledečem portalu po določenem času izbrišejo). Literarna dela lahko oddate tudi preko elektronske pošte na naslov: info@klub-kms.si, z zadevo “IZODRAZ - literarna dela”, v word datoteki.. Za dodatne informacije pišite na: alenka.avgustin96@gmail.com ali na 031 717 832.

Oddana dela so avtorjeva last. Z oddajo avtor dovoljuje objavo izdelkov in njihovo uporabo v namene promocije natečaja ter aktivnosti projekta v tiskanih in spletnih medijih. Po končanem razpisu ter razstavi izbranih del, avtorjem izdelke vrnemo.

Dela ob oddaji primerno zaščitite! Oddaja na lastno odgovornost.

Za dodatne informacije pišite na alenka.avgustin96@gmail.com.

Prijavite se lahko do vključno torka, 30. aprila 2019!

V sklopu Izodraza bodo v mesecu juniju potekali trije dogodki: otvoritev razstave, literarni večer in razglasitev nagrajencev. Spremljajte nas, saj bomo tekom projekta podali več informacij.


View Event →
Javni poziv / Parallel 2019
Mar
31
12:00 AM00:00

Javni poziv / Parallel 2019

ugm.jpg

Parallel javni poziv 2019 - Novi umetniki in Novi kuratorji

UGM | Umetnostna galerija Maribor je članica evropske platforme za fotografijo Parallel, podprte s strani programa Kreativna Evropa, ki bo delovala med leti 2017-2020. Parallel je platforma, ki združuje evropske kulturne institucije s področja fotografije, z namenom izobraževanja in promocije nove generacije evropskih fotografov in kuratorjev.

Z zadovoljstvom najavljamo dva odprta javna poziva Novi umetniki in Novi kuratorji. Izbrani na razpisu bodo del tretjega cikla PARALLEL - Evropske platforme za fotografijo, ki bo potekal v letih 2019 in 2020. Javni poziv je namenjen vsem narodnostim in je odprt do 31. marca 2019!

Več informacij:
Javni poziv za umetnike: http://bit.ly/2UnPcfA
Javni poziv za kuratorje: http://bit.ly/2RuiXK3
in preko: parallel@procurarte.org

O javnem pozivu Novi umetniki in Novi kuratorji:
Cilj razpisa je izbrati 30 novih umetnikov s področja fotografije in 6 novih kuratorjev, ki delujejo na področju fotografije/ novih medijev/ vizualne umetnosti. Ti bodo sodelovali v tretjem ciklu platforme PARALLEL, ki se bo odvijala med septembrom 2019 in novembrom 2020.

Žirija bo izbirala med novimi umetniki in kuratorji, ki so na začetku ustvarjanja; kažejo izjemen potencial; katerih umetniška praksa je angažirana s sodobnim diskurzom; ne presegajo dveh individualnih in /ali treh kolektivnih razstav na festivalu/v muzeju; nimajo mednarodne izpostavljenosti in prepoznavnosti. K prijavi so vabljeni tudi umetniki in umetnice, ki še nimajo izkušenj razstavljanja v galerijah in muzejih.

Javni poziv je mednarodnega značaja in je odprt za vse nove umetnike s področja fotografije in vse nove kuratorje s področja fotografije/ novih medijev/ vizualne umetnosti, ki ustrezajo zgoraj naštetim pogojem. Izbor bo temeljil na raznolikosti in enakosti med spoloma. Tema ni razpisana.

Delovni jezik projekta Parallel je angleščina, zato se morajo vsi kandidati znati sporazumevati v angleškem jeziku, tako pisno, kot govorno.

Žirija:
Edson Chagas (umetnica), Emma Lewis (kustosinja asistentka v Tate Modern), Jean-Marc Lacabe (direktorica Gallerie Le Château d’Eau), Marina Paulenka (direktorica festivala Organ Vida), Nuno Ricou Salgado (umetniška direktorica platforme PARALLEL).


Člani platforme:
PROCUR.ARTE, Lizbona, Portugalska
CAPA CENTER, Budimpešta, Madžarska
CENTRO ARTES JOSÉ DE GUIMARÃES, Guimarães, Portugalska
LE CHÂTEAU D'EAU, Toulouse, Francija
FONDAZIONE FOTOGRAFIA MODENA, Modena, Italija
FORMAT FESTIVAL – DERBY QUAD, Derby, VB
FOTO FESTIVAL – FOUNDATION OF VISUAL EDUCATION, Lodz, Poljska
GALLERI IMAGE, Aarhus, Danska
ISSP, Riga, Latvia
KATALOG MAGAZINE, Kerteminde, Danska
LANDSKRONA FOTO, Landskrona, Švedska
KAUNAS PHOTOGRAPHY GALLERY, Kaunas, Litva
UGM / MARIBOR ART GALLERY, Maribor, Slovenija
THE FINNISH MUSEUM OF PHOTOGRAPHY, Helsinki, Finska
MUSÉE DE LA PHOTOGRAPHIE DE SHARLEROI, Charleroi, Belgija
ORGAN VIDA, Zagreb, Hrvaška
PHOTOIRELAND, Dublin, Irska
TRIENNALE DER PHOTOGRAHIE HAMBURG, Hamburg, Nemčija

Parallel je podprt s strani programa Kreativna Evropa, ki ga razpisuje Evropska unija.


View Event →
Javni razpis za izbor kulturnih projektov
Mar
15
to Apr 15

Javni razpis za izbor kulturnih projektov

 • Mestna občina Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Spoštovani

MO Maribor je 15. marca 2019, objavila Javni razpis za izbor kulturnih projektov, ki jih bo v letu 2019 sofinancirala Mestna občina Maribor (JPR-KUL-2019).

 

Predmet javnega razpisa je izbira kulturnih projektov mariborskih nevladnih in drugih zasebnih organizacij in samozaposlenih na področju kulture, ki bodo izvedeni v letu 2019 na območju Mestne občine Maribor oz. v primeru gostovanja projekta v tujini in jih bo sofinancirala Mestna občina Maribor.

 

Razpis se nanaša na naslednja področja ustvarjanja in posredovanja javnih kulturnih dobrin:

-        uprizoritvene umetnosti,

-        glasbene umetnosti,

-        likovne umetnosti,

-        intermedijske umetnosti,

-        knjigo,

-        kulturno dediščino,

-        film in avdiovizualne dejavnosti.

 

Rok za prijavo se zaključi dne 15. 4. 2019.

 

Razpis z razpisno dokumentacijo bo od dneva objave razpisa do izteka prijavnega roka objavljen na spletni strani Mestne občine Maribor/Javni razpisi/Javni razpisi – kultura in mladina. 


Povezava do uradne spletne strani: http://www.maribor.si/povezava.aspx?pid=16651


View Event →
Javno povabilo za zbiranje predlogov za člane strokovnih komisij MOM
Jan
30
to Mar 28

Javno povabilo za zbiranje predlogov za člane strokovnih komisij MOM

 • Mestna občina Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Javno povabilo k predlaganju kandidatov za člane strokovnih komisij Mestne občine Maribor na področju kulture za obdobje 2019-2022 (JPSK-KUL-2019)

Datum najave – obvestila (VEČER): 30.01.2019

Datum objave (SPLET, www.maribor.si ): 30.01.2019

Rok za prijavo kandidatur/oddajo predlogov: 25.02.2019

Župan Mestne občine Maribor (v nadaljevanju: MOM) vabi strokovnjake in ustvarjalce z različnih področij umetnosti in kulture, da kandidirajo, javne zavode na področju kulture, izobraževalne organizacije za poklice v kulturi ter nevladne kulturne organizacije (kulturna društva, kulturne zavode itd.), ki imajo sedež na območju MOM, pa da predlagajo člane strokovnih komisij MOM na področju kulture za obdobje 2019-2022. 

1. Strokovne komisije MOM na področju kulture, skladno s Pravilnikom o strokovnih komisijah (Uradni list RS, št. 38/12, 90/12, 62/16 in 77/18), opravljajo naslednje naloge:

 • dajejo mnenja k podlagam za javne razpise in javne pozive ter k ciljem, pogojem in kriterijem javnih razpisov in javnih pozivov, 

 • strokovno obravnavajo, presojajo in ocenjujejo vloge, prispele na neposredne pozive, javne razpise in javne pozive za sofinanciranje javnih kulturnih programov in projektov, 

 • obravnavajo in ocenjujejo vloge v primeru nujnih interventnih sofinanciranj, 

 • dajejo mnenja s področij, za katera so imenovane, 

 • podajajo predloge strateških usmeritev in mnenja k izvajanju Lokalnega programa za kulturo,

 • opravljajo druge naloge, določene s sklepom o imenovanju. 

2. Strokovne komisije se oblikujejo za naslednja področja kulture: 

 • uprizoritvene umetnosti,

 • glasbene umetnosti,

 • likovne umetnosti,

 • intermedijske umetnosti,

 • avdio-video-film,

 • literatura in založništvo,

 • kulturna dediščina. 

V primerih kulturnih projektov in programov, kjer bi se povezovale ali prekrivale vsebine več kulturnih področij, komisije med seboj sodelujejo, ali se oblikuje posebna strokovna komisija za posebne vsebine. Za vsako strokovno komisijo se izberejo 4 člani, od tega trije kot aktivni člani ter nadomestni član v primeru izločitev ali drugih odsotnosti članov. 

3. Pričakuje se, da člani strokovnih komisij izpolnjujejo naslednje pogoje:

 • imajo strokovno izobrazbo, ustrezne strokovne, umetniške ali druge reference in najmanj pet let strokovnih oz. delovnih izkušenj na kulturnem področju katere od strokovnih komisij ali pa so ustvarjalci s prepoznavnim umetniškim ustvarjalnim oz. poustvarjalnim opusom,

 • lahko zagotovijo svoje sodelovanje v času poteka razpisov in pozivov,

 • ne bodo osebno vključeni v programe/projekte, ki bodo kandidirali na razpisih in pozivih MOM, oziroma nimajo z njimi interesnih povezav (izjava kandidata). Ker je pri praktičnem delu strokovnih komisij možnost interesnih povezav nemogoče povsem izključiti, se v takih primerih konflikt interesov preprečuje z izločitvami članov strokovnih komisij pri ocenjevanju in odločanju.  

Pri izbiri med prijavljenimi oziroma predlaganimi kandidati bodo pri zagotavljanju strokovne pokritosti posameznih kulturnih in umetniških področij imele prednost osebe:

 • z višjimi akademskimi nazivi in več strokovnimi referencami na področju (bibliografija in objave, nagrade, vodenje projektov, vodstvene izkušnje…) ali

 • z uspešnejšo umetniško kariero (javne objave, razstave, koncerti ipd. s pozitivnim odzivom)

 • z izkušnjami pri ocenjevanju kulturnih vsebin, članstvom v žirijah, pisanju recenzij, kritik ipd.

 • z nižjim rizikom interesnih povezav.

4. Prijava kandidature je lahko osebna, kar pomeni, da se lahko posameznik prijavi sam, ali pa kandidata predlaga organizacija ali posameznik. 

V primeru, da kandidata predlaga organizacija ali posameznik, lahko ta predlaga samo enega kandidata na posameznem področju.

5. Kandidat ali predlagatelj kandidata naj ob prijavi priloži naslednjo dokumentacijo:

 • izpolnjen in podpisan prijavni obrazec 1 (vsebuje podatke o kandidatu in predlagatelju, kakor tudi utemeljitev kandidature oz. predloga);

 • izpolnjen in podpisan prijavni obrazec 2 (izjava kandidata o soglasju s kandidaturo za člana strokovne komisije MOM).

Obrazca sta v prilogi objave tega poziva na spletni strani www.maribor.si


6. V izbirni postopek bodo uvrščene prijave oziroma predlogi, ki bodo pravočasno posredovani na izpolnjenih prijavnih obrazcih (obrazec 1 in obrazec 2). 

Za pravočasne se štejejo prijave oziroma predlogi, ki bodo oddani do vključno 25.02.2019 na način, kot ga določa javno povabilo.

Predlog za kandidata naj bo poslan v zaprti ovojnici (kamor nalepite obrazec 3) na naslov Mestna občina Maribor, Ulica heroja Staneta 1, 2000 Maribor, ali oddan v sprejemni pisarni MOM v času uradnih ur, do vključno 25.02.2019 do 15. ure. 

Pregled predlaganih prijav kandidatur, izločitev prijav, ki ne bi izpolnjevale pogojev, ter ureditev prijav po izpolnjevanju prednostnih kriterijev bo opravil Urad za kulturo in mladino Mestne občine Maribor. Posamezne kandidate z ustreznimi referencami lahko Urad za kulturo in mladino oziroma župan tudi neposredno povabi h kandidaturi. Člane strokovnih komisij bo izbral in imenoval župan.    

Z izbranimi člani strokovnih komisij bodo sklenjene pogodbe o sodelovanju, za svoje delo pa bodo honorirani. Župan lahko tudi odloči o prenehanju mandata članov komisije.  

Imena in priimki izbranih članov strokovnih komisij MOM na področju kulture bodo javno objavljeni na spletni strani MOM.

Informacije v zvezi z javnim povabilom lahko dobite v času uradnih ur na Uradu za kulturo in mladino Mestne občine Maribor, Slovenska ulica 40, 2000 Maribor (Nina Marovt, tel. 02 2201-416 ali po e-pošti: nina.marovt@maribor.si).


Aleksander Saša Arsenovič

Župan


Povezava do uradne spletne strani: http://www.maribor.si/povezava.aspx?pid=16514


View Event →