Gledališče

Filtering by: Gledališče
Bog masakra
May
16
to Jun 15

Bog masakra

bogmasakra_fotografija_b.jpg

Bog masakra, Yasmina Reza

16.05.2019 ob 20:00 Mali oder

15.06.2019 ob 21:00 Letni avditorij Lutkovnega gledališča Maribor, Maribor

NOČ DRAME - LUTKOVNO GLEDALIŠČE MARIBOR

Predstava traja 1 uro in 20 minut ter nima odmora.  

Režija: Ajda Valcl

Dva najstnika sta se na šolskem dvorišču stepla in eden izmed njiju je izgubil zob. Gre za nesrečen incident pri običajnem pobalinskem ravsanju? Ali za primer nevarne mladostniške agresije, ki bi ga bilo treba ostro sankcionirati? Zdi se, da je v urejenem okolju urbanega srednjega sloja, ki mu pripadajo protagonisti Rezine igre, mogoče doseči trezen dogovor, ki bo pomiril sovražnosti in zacelil rane (tudi z ustreznim plačilom novega zoba), fantoma pa zagotovil vzgojno lekcijo. Prav s tem namenom se srečajo starši obeh mulcev. Vsi štirje so dovolj zreli in kultivirani, relativno dobro situirani in varni. Seveda pa ima vsak od njih svoje šibke točke in njihovo razumevanje stvari je mestoma povsem nasprotno … ko se mehanizem spora enkrat sproži, ga ne morejo več zaustaviti. V ostrih in duhovitih dialogih, ki se sučejo skoz vratolomne preobrate in spremenljiva zavezništva (spočetka si nasproti stojijo v parih, a seveda se moška potem povežeta nasproti svojima ženama, onidve pa tudi), bodo izpostavljeni, poveličani in ironizirani najrazličnejši motivi iz njihovega vsakdana, pa tudi njihovi življenjski nazori – in vse postane orožje: domače pecivo in skrb za hišne ljubljenčke, obsedenost s telefonom, navdušenje nad neevropsko umetnostjo, problematični farmacevtski posli, odnos do žensk, odnos do otrok, odnos vojn po svetu … V meščanskem stanovanju se sproži prava vojna, ki pa jo vseskozi bijejo z orožjem komedije.

Sodobna francoska komediografinja Yasmina Reza je avtorica najuspešnejših komedij našega časa. Pogosto jo primerjajo z velikim Molièrom, saj so njene komedije izoblikovane z izjemno metjejsko bravuroznostjo in vzbujajo salve smeha, pri tem pa vselej izkazujejo resen in izostren premislek o sodobnem svetu. 

Zasedba

Véronique Houillé - Ana Urbanc
Michel Houillé - Vladimir VlaškalićMatevž Biber
Annette Reille - Ksenija Mišič
Alain Reille - Kristijan Ostanek

Prevajalec Aleš Berger, scenograf Matej Stupica, kostumografinja Belinda Radulović, skladateljica Polona Janežič, lektor Janez Bostič, oblikovalec svetlobe Igor Remeta, asistentka lektorja (študijsko) Mojca Marič


View Event →
Faust
May
17
to Jun 1

Faust

faust.jpg

PET 17.5.

19:30–22:30

NED 19.5.

17:00–20:00

TOR 21.5.

19:30–22:30

ČET 23.5.

19:30–22:30

SOB 1.6.

19:30–22:30

Goethejeva filozofska tragedija Faust je zaradi svoje kompleksnosti, širokega tematskega razpona in celo nadnaravnih prizorov vrsto let vsaj v izvirnem dramskem mediju obveljala za "neuprizorljivo", čeprav ostaja njena simbolna dediščina enako močna in danes domala še bolj prezentna kot v času svojega nastanka. Ko poznorenesančni učenjak in "alkimist", doktor Faust, v jeseni svojega življenja ugotovi, da ga vse znanje, ki ga je nabiral skozi življenje, ni osrečilo, še posebej zato, ker ni izkusil prave ljubezni, sklene storiti samomor. Zgodba o zapravljenem življenju in posledično o Faustovem podpisu pogodbe s hudičem Mefistom pa je našla svojo pot tudi v svet opere. Francoski skladatelj Charles Gounod, ki ni skrival svoje fasciniranosti nad srednjeveško cerkveno mistiko, je s svojo glasbeno upodobitvijo Fausta dosegel velik mednarodni uspeh in umetniški vrhunec, ki ga bomo lahko v vsej bleščeči spektakularnosti doživeli v novi mariborski postavitvi v režiji Piera Francesca Maestrinija in pod glasbenim vodstvom Gianluce Martinenghija.


Dirigent: Gianluca Martinenghi
Faust, učenjak in filozof - Martin Sušnik, Tatsuya Kashi
Mefisto(feles), zlodej - Peter Martinčič
Marguerite, podeželsko dekle - Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt
Valentin, vojak in Margueritin brat - Jaka Mihelač
Wagner, Valentinov prijatelj - Marko Mandir
Siebel, mladenič, zaljubljen v Marguerite - Jadranka Juras
Martha Schwertlein, Margueritina skrbnica - Dada Kladenik


Scenograf Juan Guillermo Nova, kostumograf Luca Dall`Alpi, asistentki kostumografa Suzana Rengeo, Simona Toš, oblikovalec luči Jean Paul Carradori, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, koncertna mojstrica Oksana Pečeny Dolenc, asistenta režije Tim Ribič, Daniela Zedda.

Generalni sponzor predstave je Geoplin.


View Event →
Peter in volk
May
25
11:00 AM11:00

Peter in volk

petervolk.jpg

PETER IN VOLK, Sergej Prokofjev

Koreograf: Gaj Žmavc

Režija: Katja Pegan

25.05.2019 ob 11:00 Mestni park, Maribor

Predstava traja 30 minut in nima odmora.  

Simfonična pravljica za otroke, op. 67
(priredba za pihalni kvintet)

Koprodukcija Opere in Baleta SNG Maribor z Gledališčem Koper

Glasba in libreto: Sergej Prokofjev
Priredba za pihalni kvintet: Fabrizio Fontanot

Nastopajo
Pripovedovalec, Dedek: Gorazd Žilavec (Gledališče Koper)

Pihalni kvintet
Alenka Goršič Ernst, flavta
Tomas Žganec, oboa
Domen Marn, klarinet
Anzhelika Chernykh, fagot
Borut Pahič, rog

Glasbena pravljica Peter in volk, ki jo je Prokofjev napisal za pripovedovalca in simfonični orkester v svinčeni dobi sovjetskega komunizma leta 1936, je etično vzgojna zgodba o otroštvu, svobodi, sočutju in pogumu. Nadobudni pionirček Peter se doma dolgočasi, zato se kljub dedkovemu svarilu odpravi na pustolovščino v naravo. Na poti do gozda spoznava različne živali – ptice, račko, mačko in celo volka. Ker se ostale živali bojijo volka, se Peter odloči, da jim bo pomagal, pri tem pa postavi na preizkušnjo lastno iznajdljivost in pogum. Zaradi lažje dostopnosti in možnosti izvajanja glasbene pravljice na različnih prizoriščih smo se odločili za različico za pihalni kvintet italijanskega skladatelja Fabrizia Fontanota, ki jo bo režirala Katja Pegan, ob komorni glasbeni skupini pa bodo nastopili še dramski igralec in baletni plesalci.

Zasedba

Peter Srečko Korošec
Volk Tetiana Svetlična
Ptička Ema Perič
Račka Neja Hrastar
Mačka Mirjana Šrot
Lovca Vadim KurgajevVasilij Kuzkin

Scenografija in kostumografija Vasilija Fišer in Fundus SNG Maribor, koreografija Gaj Žmavc, lektorica Metka Damjan

 


View Event →
Janček Ježek
May
25
11:30 AM11:30

Janček Ježek

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Zgodba o Jančku bi bila čisto navadna zgodba o čisto navadnem dečku, ki živi povsem povprečno deško življenje, če ga ne bi lepega dne spremenili v ježka. Življenje ježka je, čeprav se marsikomu ne zdi, vse prej kot preprosto in srčkano. Že iz postelje je težko vstati, kaj šele priti čez cesto ali objeti prijatelja. Tudi ježkovega jedilnika se ne bi razveselil noben otrok: sama jabolka, hruške in ob nedeljah mogoče kakšen deževnik za posladek. Ampak to je predstava o sicer navadnem dečko-ježku, ki pa se nekega meglenega jutra odloči, da ne bo nikoli obupal in bo namesto jabolk raje iskal svojo srečno zvezdo.

Zaigrane zgodbe so bile del programa MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture. 


View Event →
Potujte s Pandoro
May
25
to May 26

Potujte s Pandoro


Pandorina skrinjica 2019
Plesna predstava na drogovih, s 60 nastopajočimi!

Kam se boste letos odpravili na dopust? Boste potovali sami, ali s turistično agencijo? Boste izbrali že poznano lokacijo, ali ste pripravljeni izkusiti kaj novega? Dobrodošli na vizualni predstavitvi atraktivnih turističnih destinacij! Potujte s Pandoro!

Narodni dom Maribor
Sobota, 25. 5. 2019, ob 19.00 - premiera
Nedelja, 26. 5. 2019, ob 16.30
Nedelja, 26. 5. 2019, ob 19.00

Prodaja vstopnic bo potekala na Centru plesa Maribor, Tkalski prehod 7, in sicer od 7. 5. 2019 dalje.

Prodaja vstopnic:
Center plesa, Tkalski prehod 7, Maribor

Redna cena: 14 € (premiera), 12 € (repriza)
Predprodaja: 12 € (premiera), 10 € (repriza)

Predprodaja bo potekala od 7. 5. do 10. 5. 2019.

Rezervacij za vstopnice ne sprejemamo!

Lokacija prodaje vstopnic: Center plesa, Tkalski prehod 7, 2000 Maribor

Pon - pet od 10.00 do 12.00 ure,
tor, sre, čet tudi od 15.00 do 18.00 ure.

Rezervacij za vstopnice ne sprejemamo.


View Event →
Večno mladi
May
25
8:00 PM20:00

Večno mladi

vecnomladi.jpg

Večno mladi, Erik Gedeon

Režija: Sandy Lopičić

25.05.2019 ob 20:00 Stara dvorana

Predstava traja 1 uro in 40 minut brez odmora

Staranje je postalo najhujši bavbav, najstrašnejša bolezen novega veka. Ker časa ne moremo zaustaviti, je najbolje, da skozi solze smeha pogledamo v leto 2065, kako bo, ko v gledališki stavbi na Slovenski 27 ne bo več hrama umetnosti, ampak dom za ostarele.
V uprizoritvi Večno mladi skupina igralcev in igralk, članov nekdanje mariborske Drame, na groteskno zabaven način, s pomočjo pevske oz. glasbene terapije, poskrbi za vse prej kot dolgočasen rock'n'roll tretjega življenjskega obdobja. Ob izvrstnih igralsko-pevskih interpretacijah hitov, kot so "I Love Rock'n'Roll", "Born To Be Wild", "I Got You Babe" itd., trohneče odrske deske ponovno katarzično zavibrirajo.
V songdrami Švicarja Erika Gedeona Večno mladi (2007), ki jo je vsestranski glasbenogledališki ustvarjalec Sandy Lopičić z ustvarjalci uprizoritve v vsebinsko in dramaturško adaptirani obliki postavil na oder, so (iz)našli težko iskani zvarek za večno mladost – zabavo, ki trese oder in ruši stereotipe o starcih. 

Zasedba

Sestra Irena - Irena Varga
Gospod Lopičić von Horvat - Denis HorvatSandy Lopičić
Gospa Pucko - Mateja Pucko
Gospod Ostanek - Kristijan Ostanek
Gospod Biber - Matevž Biber
Gospod Drevenšek Jurij Drevenšek
Gospa Šajinović Drevenšek - Mirjana Šajinović

Prevajalka Mojca Kranjc, prirejevalci besedila ustvarjalci uprizoritve, scenografa Matic Gselman, Sandy Lopičić, korepetitorja Sandy Lopičić, Denis Horvat, dramaturg Vili Ravnjak, kostumograf  Leo Kulaš, oblikovanje maske Leo Kulaš, Jasminka Marksl, lektor Janez Bostič, oblikovanje luči Sandy Lopičić


View Event →
Satirikonijada
May
28
to May 29

Satirikonijada

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Torek, 28. maj 2019 ob 20:00–23:00

Sreda, 29. maj 2019 ob 20:00–23:00

Satirikonijada nas pelje skozi najnižje plasti družbe; skozi resničnost, ki je kaotična, iluzorična in razpršena; resničnost, v kateri največ veljajo denar, videz in moč.

Avtorski projekt po motivih Petronijevega Satirikona, v katerem mladi protagonist Enklopij išče svoje mesto v burkaški resničnosti Neronovega Rima, v katerem se ne znajde. Predstava Satirikonijada je nekakšen iniciacijski karneval za vse Enklopije tega sveta, praznovanje za vse manj iznajdljive, zabava za manj priljubljene, na kateri igralci, performerji in umetniki po motivih Satirikona uprizarjajo miljeje satirikonske resničnosti, ki jim nikdar niso zmogli pripadati.

Satirikonijada je magistrska uprizoritev Tjaše Črnigoj v okviru drugostopenjskega magistrskega programa Gledališka in radijska režija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Režija: Tjasa Crnigoj
Priredba besedila *: Tjaša Črnigoj, Tjaša Mislej
Uprizoritveno besedilo: ustvarjalci predstave
Dramaturgija: Tjaša Mislej
Kostumografija: Tina Bonča
Oblikovanje in izbor glasbe: August Adrian Braatz
Scenografija: Tjaša Črnigoj, Anja Pirnat
Lektura: Klasja Kovačič
Tehnična podpora: Andrej Firm
Producentki: Nika Bezeljak, Anja Pirnat
Foto: Andrej Firm

Igrajo: Andraž Jug, Rok Kravanja, Vid Klemenc

Mentorja (AGRFT, gledališka režija):
red. prof. mag. Tomislav Janežič
doc. Janez Janša

*V priredbi je uporabljenih nekaj odlomkov iz besedila Nebojše Pop-Tasića: Petronijev Satyrikon

Vstopnina: 6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo. Rezervacije sprejemamo na: rezervacije@moment.si

Produkcija: Moment Maribor, AGRFT

Projekt sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor.View Event →
Peteršiljka 4+
Jun
1
10:00 AM10:00

Peteršiljka 4+

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Režiserka in avtorica likovne podobe Sabina Šinko

Avtorica priredbe Petra Kavaš

Lutkovni tehnolog Milan Gal

Igra Petra Kavaš

1.6. ob 10h v Mali dvorani

 

Žena pričakuje otroka in si zaželi peteršilja. Vsako jutro ga malo ukrade na vrtu vešč. Te jo nekega dne zalotijo in obljubiti jim mora, da bodo deklico ali dečka, ki se bo rodil, lahko vzele k sebi. In rodila se je nenavadna deklica Peteršiljka. Nekega dne jo na poti iz šole ugrabijo vešče in odpeljejo jo v svojo hišico. Tam ji naložijo težke naloge. Ali bo vsemu kos? Bo Peteršiljki uspelo pobegniti od vešč? To ve le Memé, pogumen bratranec vešč, ki se v Peteršiljko zaljubi. 

"Ljubezen naj gre vedno s peteršiljem v roki."

Predstava je tretja v sklopu Lutkovna pripoved.


View Event →
Sanje o zvezdi 6+
Jun
1
5:00 PM17:00

Sanje o zvezdi 6+

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

1JUN / SOB

17.00 / Velika dvorana

Charlesa Dickensa poznamo predvsem kot najslavnejšega romanopisca viktorijanske dobe, manj pa kot avtorja kratkih zgodb. Zgodba Sanje o zvezdi  (A Child's Dream of a Star, 1850) je nastala kot odmev na smrt pisateljeve sestre. Globoka izkušnja smrti ljubljenega človeka, ki ni v življenju prihranjena nikomur, je upodobljena v zgodbi glavnega junaka, ko se sooča s smrtjo sestre in mame. Vendar jo Dickens oblikuje v prelepo pripoved o presežnem – o zvezdi –  kamor je vsakdo namenjen in kjer se bo s svojimi ljubimi znova srečal. S predstavo se selimo v minule čase, a govorimo o univerzalnih vprašanjih začetka in konca vsega, kar je živo. Na ta temeljna vprašanja iščemo odgovore od ranega otroštva –  časa čudenja  vsemu, kar nas obdaja – do trenutka, ko zapustimo ta svet, le oblike vprašanj in odgovori nanje se spreminjajo skozi življenjska obdobja. Umetnost ponuja nadvse raznolike upodobitve – ne samo kot odgovore, ampak v obliki namigov, slutenj in odstiranj novih vprašanj za razmislek. Včasih na na videz preprost način, ki je poln lepote in poetične resnice; to razumejo in čutijo tako otroci kot odrasli.

Sodelujoči

Režiser, avtor priredbe in likovne podobe Silvan Omerzu

Igralke Barbara JamšekMetka Jurc in Elena Volpi

Avtor glasbe Matija Krečič

Dramaturginja Katarina Klančnik Kocutar

Lektorica Metka Damjan

Oblikovalec svetlobe Jaka Šimenc

Lučni mojster Enver Ibrahimagić

Oblikovalec zvoka Marko Jakopanec

Oblikovalka kostumov Mojca Bernjak

Oblikovalca lutk Silvan Omerzu in Žiga Lebar

Oblikovalci rekvizitov Primož MihevcMojca Bernjak in Darka Erdelji

Oblikovalca scenografije Lucijan Jošt in Branko Caserman

Izvajalci glasbe Matjaž Balažic (bandoneon), Matej Kužel (bas klarinet), Jože Bogolin (tolkala),  Teo Collori (lap steel kitara), Ema Krečič(violončelo), Jera Krečič (violončelo), Erika Frantar (harfa) in Matija Krečič (violina, klavir)

Snemalec and obdelovalec glasbe Dejan Lapanja


View Event →
Mikve
Jun
4
8:00 PM20:00

Mikve

mikve.jpg

MIKVE

Režija: Katja Pegan

04.06.2019 ob 20:00 Stara dvorana

Gostuje Novosadsko gledališče Újvidéki Színház

O čem govori Mikve? "To je delo o ženskah, ki svoj strah držijo skrit globoko v tišini, strah, ki ga premagujejo s solidarnostjo in resnico, ko o njem spregovorijo. To je trenutek, ko se osvobajajo, ter občutek krivde, ki jih razjeda, trenutek, s katerim obenem najboljše pomagajo svojim otrokom. Mikve bo predstava o ženskah, ki ljubijo. Včasih preveč," pravi režiserka Katja Pegan, igralka Livija Banka pa dodaja: "Se razlikujemo ali smo enakopravni? Imamo pravice ali privilegije? Misijo ali plemeniti klic? Ženske, moški ali samo človeška bitja? Zakaj vsakih sto let iščemo odgovor na ta vprašanja? Ali nam je tradicija zvezala roke? Ali smo ujeti v svojih verskih predpisih? Zakonih? Stanovih, katerim pripadamo? Vprašanja. Vprašanja. Vprašanja. Mikve!!! Ženske usode. Ljubezni. Strahovi. Skrivnosti. Boji. Solze in kriki. Vprašanja. Vprašanja. Vprašanja. Še sto let?"

Igrajo: Silvia Križan, Emina Elor, Terezia Figura, Judit Laslo, Livia Banka, Blanka Dieneš, Gabriela Crnković/Agota Ferenc, Lena Živanac

Režija Katja Pegan, scenografija Voranc Kumar, kostumi Tatjana Radišić, skladatelj Mirko Vuksanović


View Event →
Somrak bogov
Jun
6
8:00 PM20:00

Somrak bogov

somrak1.jpg

SOMRAK BOGOV, Ivor Martinić po filmskem scenariju Luchina Viscontija, Enrica Mediolija, Nicole Badalucca

Režija: Dalibor Matanić

06.06.2019 ob 20:00 Stara dvorana

Predstava traja 1 uro in 40 minut ter nima odmora.

Če bi bil svet preprosto urejen, črno-bel, in bi bila jasno določljiva ločnica med prav in narobe, lepim in grdim, ustvarjajočim in rušečim, čistim in umazanim, bi bil svet dobrega jasno ločen od zla. Ampak svet je od nekdaj iz tira, kaos je človekov naravni habitat, vojna je naravno stanje in vsak slehernik je rojen, da uravnava svet po svoji vesti. Čas v začetku Somraka bogov se zdi urejen, vsak ima svoje mesto za družinsko mizo in določljiv položaj v jeklarskem imperiju von Essenbeck. Rojstnodnevno zabavo družinskega patriarha prekine udarna novica o požigu Reichstaga, in slavljenec, predstavnik staronemške aristokracije, ki ji je odbila zadnja ura, je še isto noč umorjen. Po smrti magnata se poženejo mlinska kolesa boja za dediščino, v duhu novo vladajočih silnic pa so vsi nasledniki največjega železarskega koncerna v državi ujetniki še močnejšega političnega kolesja, ki s svojimi premišljenimi strategijami posega v življenja vsakega posameznega člana družine. Medsebojni družinski spopadi razkrivajo najsrhljivejše patološko spervertirane želje in brezkompromisno egoistično vodene interese. Volja do moči stopa z roko v roki ob podlih izdajah najbližjih, vse dokler somrak ne ujame tudi macbethovske baronice in njenega parvenija.

Po filmskem scenariju bo gledališko priredbo Somraka bogov, katere aktualnost je v današnjem barbarskem kapitalističnem ustroju in v vzpenjajočih totalitarizmih opravičljivo zaskrbljujoča, napisal hrvaški dramatik Ivor Martinić, režijo pa bo prevzel hrvaški režiser Dalibor Matanić.

Zasedba

Martin von Essenbeck, sin baronice von Essenbeck Petja Labović
Baronica Sophie von Essenbeck Nataša Matjašec Rošker
Friedrich Bruckmann, poslovodja v železarni Essenbeck, njen ljubimec - Vojko Belšak
Von Aschenbach Kristijan Ostanek
Baron Konstantin von Essenbeck, Joachimov nečak, vdovec, član SA Davor Herga
Elisabeth Thallman, žena Herberta Thallmana Eva Kraš
Günther von Essenbeck, sin barona Konstantina von Essenbecka Matevž Biber
Herbert Thallman, Joachimov nečak Žan Koprivnik
Baron Joachim von Essenbeck Miloš Battelino

Prevajalka Mojca Marič, dramaturg Ivor Martinić, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, lektorja Mojca Marič, Janez Bostič, skladatelja Alen Sinkauz in Nenad Sinkauz, oblikovalka svetlobe Vesna KolarecView Event →
Naše skrivnosti
Jun
7
8:00 PM20:00

Naše skrivnosti

skrivnosti.jpg

NAŠE SKRIVNOSTI, Béla Pintér

Režija: Nikola Zavišić

07.06.2019 ob 20:00 Stara dvorana

Naše skrivnosti so doživele premiero leta 2013 v Budimpešti. Igra se dogaja v zgodnjih 80. letih na Madžarskem, v času komunistične strahovlade. Člani plesne skupine, ki gojijo madžarsko ljudsko glasbo in folkloro, so navzven sicer prijatelji, a intimno se med sabo precej razlikujejo. Domala vsak od njih ima kakšno "svojo" skrivnost, ki jo bodisi skrbno varuje bodisi izrablja v politične in povzpetniške namene. 

István živi s Kato in njeno sedemletno hčerkico Timike. Njuna zveza je ogrožena, saj se István v nekem trenutku zave, da je pedofil. Imre in Bea prav tako živita v izvenzakonski skupnosti in njegov mladoletni sin Ferike iz prvega zakona noče stikov z mačeho. Imre ima ilegalno tiskarno, kjer tiskajo protidržavno glasilo. Bea je v nasprotju z njim verna partijka, vdana sistemu. Ko se István izpove Imretovi materi, psihologinji Elviri, se izkaže, da so v njeno stanovanje namestili prisluškovalne naprave. Tako partija izve za Istvánovo skrivnost. Prijatelj Szujó iz folklorne skupine je špijon in to je odskočna deska, da lahko Istvána izsiljujejo. Tako tudi on klone in postane vohun. Izda prijatelja Imreta, ki ga nato mučijo in zaprejo. A tudi to ostane skrivnost. István spričo bremena, ki ga nosi kot pedofil in izdajalec, naredi samomor.

Ko čez leta nova oblast prevzame vajeti, se izkaže, da so v njej ostali nizkotneži in barabe, ki so sposobni preživeti vse politične sisteme, laži, ki so se leta in leta pometale pod preprogo, pa še naprej ostajajo nedotaknjene in nerazkrite "naše skrivnosti".

Béla Pintér, rojen leta 1970, je madžarski dramatik, režiser in igralec srednje generacije. Že kot sedemnajstleten se je kot igralec pridružil neodvisni gledališki skupini Arvisura, nato igral v različnih ansamblih, leta 1998 pa je ustanovil svojo skupino Béla Pintér és Társulata (Béla Pintér in skupina), skrajšano PBEST. Odtlej za svojo igralsko družino piše dramska besedila, jih režira in pogosto v njih tudi igra. Madžarski gledališki kritiki so njegove predstave kar štirikrat nagradili kot najboljše uprizoritve leta. S Kmečko opero je leta 2002 prodrl tudi v mednarodni prostor, skupina je gostovala na Dunajskih slavnostnih tednih, Bienalu nove evropske drame v Wiesbadnu, festivalu Euro-szene v Leipzigu, Berlinskih slavnostnih igrah, v Ljubljani na festivalu ex-Ponto, leta 2014 pa prav z uprizoritvijo Naše skrivnosti tudi na Festivalu Borštnikovo srečanje.

Igrajo Vojko Belšak, Jagoda, Barbara Medvešček, Živa Selan k. g., Manca Ogorevc, Andrej Murenc/Damjan M. Trbovc, Beti Strgar k. g., Aljoša Koltak, Rastko Krošl, Igor Sancin, Igor Žužek

Prevajalka Marjanca Mihelič, režiser Nikola Zavišić, dramaturginja Tina Kosi, scenografinja Janja Valjarević, kostumografinja Mira Strnad, avtor glasbe in glasbenih aranžmajev Willem Miličević, korepetitorja Simon DvoršakIztok Kocen, koreograf Tamás Tuza, lektor Jože Volk, oblikovalca luči Nikola ZavišićJernej Repinšek

Več informacij na spletni strani: www.slg-ce.si/domov/ostalo/seznam-iger/nase-skrivnosti


View Event →
Šivilja in škarjice 3+
Jun
8
to Jun 15

Šivilja in škarjice 3+

 • Lutkovno gledališče Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Najbolj znano Kettejevo pravljico postavljamo na oder ob 110. obletnici pisateljeve smrti. Čudežne škarjice hrustalke, ki pomagajo dobri Bogdanki in uničijo bogastvo slabe grajske gospe, bodo oživele in pripovedovale o večnem sobivanju dobrote in hudobije, kjer pa, kot se v pravljicah spodobi, zmaga dobro.

8 JUN / 15 JUN SOB

10.00 / Mala dvorana

35 min


View Event →
Grk Zorba
Jun
14
to Jun 15

Grk Zorba

 • SNG Opera Balet Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
Grk-Zorba-01_b.jpg

GRK ZORBA

Koreograf: Lorca Massine

14.06.2019 ob 19:30 Velika dvorana

15.06.2019 ob 19:30 Velika dvorana

Predstava traja 2 uri in ima en odmor.   


1. DEJANJE: Američan John pride v vas na Kreti. Poskuša navezati stike s prebivalci, a ga  zavračajo. Spoprijatelji se le z Zorbo, energičnim in svojeglavim Krečanom srednjih let, ki  ga uči svoje življenjske filozofije, po kateri je najpomembnejše živeti in uživati. John se zaljubi v mlado vdovo, ki  je že obljubljena vaškemu mladeniču Yorgosu. Starejša umetnica Madame Hortense se naveže na Zorbo in si obeta uresničitev svojih ljubezenskih sanj. Zorba preveč ljubi svobodo, zato ne razmišlja o resnem razmerju.


2. DEJANJE: Ljubezen med Johnom in vdovo se poglablja; vaščani tej zvezi močno nasprotujejo. Madame Hortense sanjari o poroki z Zorbo, ki bi ji prisostvovali vsi vaščani in  bi ponovno vzpostavila sožitje v vasi. Toda jeza vaščanov se stopnjuje, dokler vdove ne ubijejo. Zorba v zadnjem trenutku reši Johna, ki omaga od žalosti zaradi izgubljene ljubezni. Madame Hortense spozna, da je njena ljubezen do Zorbe brezupna, zato zboli in umre. Zorba žaluje in John ga spomni življenjskih naukov, ki mu jih je posredoval. Skupaj zaplešeta veličastni sirtaki, kateremu se pridružijo tudi vaščani.

Zasedba

Dirigent: Simon Robinson

Zorba - Sergiu Moga
John - Yuya Omaki
Marina - Catarina de Meneses
Madame Hortense - Marina Krasnova
Yorgos - Filip Jurič

Turkinje Mirjana Šrot, Tetiana Svetlična, Popovici Branka, Hristina Stojčeva, Ines Petek, Asami Nakashima, Jelena Lečić

Moški Vadim Kurgajev, Gabriel Marin, Vasilij Kuzkin, Mircea Golescu, Sytze Jan Luske, Alexandru Pilca, Cristian Popovici, Aleks Šišernik, Gaj Žmavc, Ionut Dinita

Ženske Cleopatra Purice, Pia Clug, Klavdija Stanišič, Mirjana Šrot, Helena Klasič, Ines Petek, Metka Masten, Hristina Stojčeva, Asami Nakashima, Jelena Lečić, Olesja Hartmann Marin, Adriana Cioata, Vanja Vitman, Ines Urosevič


View Event →
Trojanke
Jun
14
8:00 PM20:00

Trojanke

trojanke.jpg

TROJANKE, Evripid

Režija: Jaša Koceli

14.06.2019 ob 20:00 Stara dvorana, Gostuje SNG Nova Gorica

Trojanska vojna je končana, vsi trojanski junaki so padli; pred gorečimi razvalinami nekdaj slavnega mesta Trojanke in njihovi otroci čakajo na odhod v grško suženjstvo. Ženske, na čelu z ostarelo kraljico Hekabo, objokujejo žalostno usodo svojega mesta in sebe. Kraljičina hči Kasandra bo pripadla mikenskemu kralju Agamemnonu za priležnico, snaha Andromaha Ahilovemu sinu za ženo, hčer Polikseno bodo žrtvovali na Ahilovem grobu, kraljica sama pa bo sužnja Odiseju. Tudi Andromahinemu otroku, ki je njihovo zadnje upanje za obnovo mesta, neizprosni zmagovalci določijo, da mora umreti. Za vse zlo Trojanke obsodijo lepo Heleno, ki jo je princ Paris brez težav speljal špartanskemu kralju Menelaju, začetniku te vojne. Obračun žensk je neizprosen, vendar ne more omiliti tragike povojnega trpljenja. Medtem ko se goreče mesto podira, Trojanke zapuščajo rodno zemljo in odhajajo v suženjstvo.
Evripidova tragedija iz leta 415 pr. n. št. je postavljena v mitsko dobo trojanske vojne, a je najverjetneje dramatikov komentar na takrat aktualno peloponeško vojno, v kateri so se Atene bojevale s Šparto; morda tudi na atenski pohod na nevtralni otok Melos ter poboj ali zasužnjenje tamkajšnjega prebivalstva. Evripidove ideje so bile za takratne Atene revolucionarne in prevratniške, zato je na tekmovanju dram večkrat pristal na drugem mestu. V svojih delih se je pogosto zavzel za "ponižane in razžaljene", za sužnje, ženske, v Trojankah za ujetnice iz Atenam sovražnega mesta. Drama je obsodba nepravičnih vojn, sprašuje se o odgovornosti in krivdi zanje, zato je razumljivo, da je bila večkrat uprizorjena v kontekstih aktualnih političnih razmer. Najbolj znana je adaptacija Jeana Paula Sartra, ki vsebuje implicitno kritiko evropskega imperializma v Aziji, leta 1971 pa je bil posnet film režiserja Mihalisa Kakogiannisa s Katherine Hepburn v glavni vlogi.

Igrajo Kristijan Guček, Helena Peršuh, Marjuta Slamič, Raiven, Patrizia Jurinčič Finžgar, Arna Hadžialjević, Jure Kopušar, Miha Nemec, Isaak Hrovatin k. g. / Lev Lipušček k. g., Siniša Bukinac k. g., Ana Facchini, Dušanka Ristić, Mojca Cej k. g., Vida Fabčič k. g., Hana Ferizović k. g., Kati Harej k. g., Petra Kolenc k. g., Ajda Podgornik Valič k. g., Helena Simčič k. g., Barbara Simčič Veličkov k. g., Anja Trobec k. g., Lucija Zorn k. g., Ana Žnidarčič k. g., Farah Chamma k. g.

Prevajalka Jera Ivanc, režiser Jaša Koceli, dramaturginja Ana Kržišnik Blažica, lektor Srečko Fišer, scenograf Darjan Mihajlović Cerar, kostumografinja Branka Pavlič, avtor glasbe Miha Petric, korepetitorka Marta Kosturska, koreografinja Tajda Podobnik, fotografinja Mankica Kranjec, oblikovalec svetlobe Samo Oblokar, oblikovalka maske Tina Prpar.

Več informacij na spletni strani: https://www.sng-ng.si/repertoar/premiere/2017060610571697


View Event →
Predstava za vsako priložnost
Jun
21
10:00 PM22:00

Predstava za vsako priložnost


Večere komedij na Minoritih, na festivalskem Odru Nove KBM, bo otvorila najnovejša predstava druščine, ki se je podpisala pod uspešnico Slovenska muska od A do Ž: Jureta Karasa, Gašperja Konca in Lada Bizovičarja.

😁📣☀

Naj praznujete rojstni dan, obletnico, veseli december, silvestrovo, valentinovo, obletnico podjetja ali zgolj dejstvo, da ste končno uspeli partnerja zvleči v gledališče -vsaka priložnost je prava za ogled Predstave za vsako priložnost!

Nekdo v občinstvu ima rojstni dan. Ker se Lado ne more upreti priložnosti, da bi proslavil tako pomemben dogodek in ker zelo rad govori, nam bo v svoji novi predstavi povedal vse, kar ve, pa tudi vse, česar ne ve o veselju, sreči, ljubljanskih ženinih, modernih otroških imenih, fankliščinah, seksu po tridesetem in nasilnih cvetličarjih. Ob živi glasbeni spremljavi bo poskušal odgovoriti na težka vprašanja, kot so »kaj je najslabše darilo na svetu«, »kaj imajo čaplje z vzgojo otrok« ter »koliko kitic ima pesem Kolk'r kapljic?« Kot se za rojstni dan spodobi, bo tudi kakšno zapel.

Za trenutek odložite delo in skrbi, čas je za Predstavo za vsako priložnost!

☀ GLASBENA KOMEDIJA
☀ TRAJANJE: 1 uro in 20 minut, brez odmora.

☀ USTVARJALCI:
Igralca: Lado Bizovičar, Gašper Konec / Jure Godler
Avtor idejne zasnove: Lado Bizovičar
Avtor besedila, režiser: Jure Karas
Avtor glasbe in aranžmajev: Gašper Konec
Scenografinja: Greta Godnič
Kostumografinja: Metka Albreht
Oblikovalec luči: David Andrej Francky
Oblikovalec tona: Gašper Doljak

Tukaj in zdaj in SiTi Teater BTC

☀ MINORITI - ODER NOVE KBM
☀ VEČ: www.festival-lent.si

☀ VSTOPNICE: 20 €, za imetnike (Dnevne) Lente 12 €

Vstopnice na https://nd-mb.kupikarto.si/, www.eventim.si, v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in na festivalskih prizoriščih.

☀ PROGRAM FESTIVALA LENT 2019: www.festival-lent.si/program/


View Event →
Pepelka
Jun
22
6:30 PM18:30

Pepelka

 • Lutkovno gledališče Maribor/Festival Lent (map)
 • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Zgodijo se čarovnije, izgubi se čeveljček, iskanje lastnice je uspešno. Lenka se poroči s princem in srečno živita do konca svojih dni. Tako v pravljicah mora biti in je tudi v tej.

👠👑🧚🏻‍♂️

Grimmova pravljica v sveži izvedbi Lutkovnega gledališča Maribor.

Ovdoveli drvar Jure v svoj samotni dom pripelje novo ženo in njeno hčer Agato. Njegova hči Lenka ju lepo sprejme, onidve pa jo zvito in pretkano izkoriščata, ob tem pa še zasramujeta in zmerjata. Nadeneta ji žaljivo ime Pepelka.

Nadaljevanje zgodbe je znano: Lenka, ki ima na svoji strani iskreno prijateljstvo živali, je za svojo dobroto in potrpežljivost nagrajena. Zgodijo se čarovnije, izgubi se čeveljček, iskanje lastnice je uspešno. Lenka se poroči s princem in srečno živita do konca svojih dni. Tako v pravljicah mora biti in je tudi v tej.

Pavel Polák po motivih Bratov Grimm.

☀ ZASEDBA:
Igra: Metka Jurc
Režiser: Pavel Polák
Avtor likovne podobe: Ivan Antoš
Obdelava besedila, prevod in lektoriranje: Majda Potrata
Izdelava lutk Ivan Antoš in Slavko Rakuša
Izdelava scene: Slavko Rakuša, Breda Varl, Mirko Černic, Enver Ibrahimagić
Ton in luč: Enver Ibrahimagić

☀ OTROŠKI PROGRAM - VETRINJSKI DVOR, MARIBOR
☀ VEČ: www.festival-lent.si

☀ Vstopnine ni.

☀ PROGRAM FESTIVALA LENT 2019: www.festival-lent.si/program/


View Event →
Čakalnica
Jun
22
10:00 PM22:00

Čakalnica


Prva festivalska sobota bo med drugim postregla s smrtno resno komedijo za dva resnična zvezdnika, ki nikakor ne počivata v miru.

😁📣☀

Rifle in Lado se znajdeta na koncu tunela, v čakalnici za odhod v onostranstvo. V Čakalnici čas ni več dimenzija, ni novinarjev in medijev, socialnih omrežij, telefonov in televizije. Dobrodošli v svet po smrti, v katerem sta naša junaka prisiljena razgaliti svoji komedijantski duši.

Priče smo soočenju dveh generacij, dveh karier in dveh osebnosti, ki sta med seboj skrivnostno povezani. Na odru se o tako smrtno resnih stvareh še nikoli ni govorilo tako drzno in za crknit smešno.

Pripravite se na napet fantazijski večer, poln presenečenj in smeha, ki si ga boste zapomnili do konca - in še dlje!

☀ TRAJANJE: 1 uro in 30 minut brez odmora..

☀ USTVARJALCI:

Igrata: Janez Hočevar - Rifle, Lado Bizovičar

Avtor besedila: Nejc Gazvoda

Režija: Dejan Batoćanin, Uroš Fürst

Scenografinja: Urša Vidic, kostumograf: Andrej Vrhovnik, oblikovalec luči: David Andrej Francky, oblikovalec zvoka: Gašper Doljak, video projekcija: igralec: Branko Šturbej, posebni gost: Janez Bončina Benč

SiTi Teater BTC in Kreker

☀ MINORITI - ODER NOVE KBM

☀ VEČ: www.festival-lent.si

☀ VSTOPNICE: 20 €, za imetnike (Dnevne) Lente 12 €

Vstopnice na https://nd-mb.kupikarto.si/, www.eventim.si, v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in na festivalskih prizoriščih.

☀ PROGRAM FESTIVALA LENT 2019: www.festival-lent.si/program/


View Event →
Predstava, ki gre narobe
Jun
23
10:00 PM22:00

Predstava, ki gre narobe


Odličnih komedij poln prvi festivalski vikend bo zaokrožilo zaporedje nepredvidljivih in noro zabavnih dogodkov, ki hitro spreobrne dogajanje na odru iz slabega - v katastrofalno!

😁📣☀

V predstavi se dramsko društvo Fakultete za strojništvo iz Ljubljane loti njihove največje in najzahtevnejše gledališke produkcije do sedaj: kriminalke angleškega tipa Kdo je morilec? v slogu znamenite kraljice kriminalk Agathe Christie, z naslovom »Umor v dvorcu Haversham«. A predstava jim nikakor ne »steče«. Zaporedje nepredvidljivih in noro zabavnih dogodkov hitro spreobrnejo dogajanje na odru iz slabega v katastrofalno. Vse gre namreč narobe – igralci uporabijo napačne rekvizite, če pa že uporabijo prave, jim ti razpadejo, scenski elementi se nikakor ne obnašajo tako, kot bi se morali, še kulise pričnejo razpadati.

V dveh urah neprestanega smeha občinstvo spremlja zasedbo, ki trmasto poskuša, ne glede na vse težave, čimbolj točno in resno izpeljati predstavo. Kljub temu, da se jim onesvesti glavna igralka, da se nekam izgubi scenarij, da z zidu padejo vsi scenski elementi in da se igralci spotikajo ob vse in vsakogar (tudi lastno besedilo). Vse to dogajanje več kot upraviči sloves te trenutno najzabavnejše in najuspešnejše komedije na svetu. Gre za klasičen skrivnostni umor, ki ga je potrebno razrešiti… in skrivnost je, ali bodo igralci sploh uspeli pripeljati predstavo do konca.

Komedija zmešnjav ima za seboj že 5 let zmede na West Endu in 3 leta napak na Broadwayu, produkcijo pa so priredili tudi za odre številnih svetovnih prestolnic, kot so: Pariz, Rim, Budimpešta, Tokio in Istanbul.


☀ USTVARJALCI:
Avtorji: Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields (The Play That Goes Wrong)
Igrajo: Matej Zemljič, Sara Gorše, Mario Dragojević, Luka Cimprič, Oskar Kranjc, Klara Kastelec, Robert Korošec, Dominik Vodopivec, Eva Stražar, Vid Klemenc
Režija: Jure Ivanusic
Prevod: Jure Ivanušič, Gorazd Slak
Kostumografija: Vesna Mirtelj
Oblikovanje luči: David Andrej Francky, DAF lightning
Oblikovanje zvoka: Mark Slak

TMK d.o.o., v sodelovanju z Mischief Worldwide Ltd.

☀ MINORITI - ODER NOVE KBM
☀ VEČ: www.festival-lent.si

☀ VSTOPNICE: 20 €, za imetnike (Dnevne) Lente 12 €

Vstopnice na https://nd-mb.kupikarto.si/, www.eventim.si, v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in na festivalskih prizoriščih.

☀ PROGRAM FESTIVALA LENT 2019: www.festival-lent.si/program/


View Event →
31. Folkart - otvoritev
Jun
25
9:30 PM21:30

31. Folkart - otvoritev

folkart.jpg

Folkart, ki so ga Mariborčani že dolgo nazaj vzljubili in so nanj upravičeno ponosni, je zakorakal v svoje enaintrideseto leto. Smelo, veselo, optimistično! Za vse ljudi svobodnega duha in odprtega srca, ki želijo videti tudi preko oddaljenih obzorij.

💃🕺🌍

Mariborski Folkart, največji slovenski folklorni praznik, je v lanskem letu praznoval 30 let neprekinjenega delovanja – tri desetletja praznovanja nesnovne kulturne svetovne dediščine.

Mesto Maribor je postavil v center folklornega zemljevida Evrope, prav tako pa tudi na eno najvidnejših mest v svetovnem merilu.

Ob častitljivem prazniku smo ga poimenovali »Okno v svet«, in ne bi ga mogli bolje opisati; to naše okno, ki nas vabi v svet novih izkustev, je tudi v letošnjem letu na široko odprto.

Folkart, ki so ga Mariborčani že dolgo nazaj vzljubili in so nanj upravičeno ponosni, je zakorakal v svoje enaintrideseto leto. Smelo, veselo, optimistično! Za vse ljudi svobodnega duha in odprtega srca, ki želijo videti tudi preko oddaljnih obzorij.

V juniju bodo v naše mesto prišle najvidnejše folklorne skupine iz Evrope in tudi drugih, bolj oddaljenih kontinentov. Prihajajo odločni IRCI s plesnim korakom, ki je navdihnil svetovno znane plesne predstave, videli bomo mehkobo in ponos MAKEDONIJE ter divjo razigranost UKRAJINE. Občudovali bomo skrivnostno kulturo Majev in Inkov iz MEHIKE ter se odpravili na eskotično popotovanje po GUAMSKIH OTOKIH. Folkart pa se prav tako spogleduje z oddaljeno in mistično KITAJSKO ter stavi na divje ruske prednike iz BAŠKORTOSTANA (Baškirije), z zahodne strani Urala.

To pisano svetovno druščino bodo dopolnili SLOVENCI, posebej še naši Mariborčani, Akademska folklorna skupina Študent.

Tako bo naš svetovno priznan Mednarodni CIOFF® folklorni festival FOLKART tudi letos v naše mesto prinesel čudovito in barvito kulturo z vsega sveta!

☀ TRG LEONA ŠTUKLJA, MARIBOR
☀ VEČ: www.festival-lent.si

☀ VSTOPNICE: Lenta / Dnevna Lenta

Vstopnice na https://nd-mb.kupikarto.si/, www.eventim.si, v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in na festivalskih prizoriščih.

☀ PROGRAM FESTIVALA LENT 2019: www.festival-lent.si/program/

🌎🌍🌏

Folkart, which captured the hearts of the people of Maribor a long time ago and made us all rightfully proud of it, has entered its thirty-first year in existence with a bold, happy and optimistic attitude!

Last year, the Maribor Folkart, the largest Slovenian folklore celebration, marked 30 consecutive years in existence – three decades’ worth of celebrating intangible cultural world heritage.

Folkart placed the city of Maribor at the centre of the European folklore map and made it into one of the most prominent folklore cities on a global scale.

To mark this impressive anniversary, we dubbed the festival the “Window into the World” and a more apt description could not be bestowed upon it; this window of ours that invites us all to learn and feel new experiences has been swung open once more.

Folkart, which captured the hearts of the people of Maribor a long time ago and made us all rightfully proud of it, has entered its thirty-first year in existence with a bold, happy and optimistic attitude! It calls to all people with a free spirit and open heart who wish to see beyond their immediate horizon.

In June, our city will welcome the most prominent folklore groups from Europe and other, more remote continents. Get ready for the feisty Irish and their dance steps that inspired some of the most famous dance shows; we will be able to experience the softness and pride of Macedonia and the fiery vivacity of the Ukraine. We will marvel at the mysterious culture of the Mayans and Inca from Mexico and embark on an exotic journey to the Guam Islands. Folkart will also look into the eyes of the faraway and mystic land of China and set its sights on the untamed Russian ancestors from Bashkortostan (Bashkiria) hailing from the Western edge of the Urals.

Rounding up this diverse and colourful group from all parts of the globe will be Slovenia, most notably our fellow Mariborians, the Academic Folklore Group Študent.

And so, our world-renowned International CIOFF® folklore festival Folkart will once again clothe our city in the beautiful and diverse colours of cultures from all over the world!

☀ LEON ŠTUKELJ SQUARE, MARIBOR
☀ MORE: www.festival-lent.si

☀ ADMISSION: Lenta / Daily Lenta

Tickets available at https://nd-mb.kupikarto.si/, www.eventim.si, Narodni dom Maribor and festival vanues.

☀ FESTIVAL LENT 2019 PROGRAMME : www.festival-lent.si/program/


View Event →

Popolni tujci
May
21
to May 22

Popolni tujci

tujci.jpg

Popolni tujci, Tamara Damjanović

21.05.2019 ob 20:00 Stara dvoranaza

22.05.2019 ob 20:00 Stara dvoranaza

Predstava traja 1 uro in 25 minut ter nima odmora. Režija: Tamara Damjanović

Režija: Tamara Damjanović

Komična drama o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone

Štirje dolgoletni prijatelji in njihove najdražje, z izjemo Filipa, katerega prijateljica je doma obležala z vročino, se družijo na terasi in opazujejo lunin mrk. Večer mineva v čaru duhovitih zbadljivk, simpatičnih šal in aktualnih pogovorov o družinskih in intimnih zadevah. Ko tema pogovora nanese na informacije, ki jih skrivajo naši nepogrešljivi mobilni telefoni, se zbrana druščina junaško odloči, da ni skrivnosti, ki bi jih tajili pred prijateljskim omizjem. Nedolžna igra, da bo vsak od njih klice, SMS-e in MMS-e, ki bodo prihajali med večerjo, delil z vsemi zbranimi, sproži sprva zabavne reakcije, a lahkotnost igre se začne počasi izgubljati. Skrivnosti, ki bi morale ostati v majhnih glavah pametnih telefonov, spremenijo slike o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih. Ta večer prav vsak od njih razkrije temno plat, ki jo uspešno skriva. A poti nazaj več ni in nihče ne ve, kam bo nedolžna igra usmerila svoj tok. Prvo slovensko uprizoritev Popolnih tujcev bo po motivih istoimenskega izjemno uspešnega italijanskega filma iz leta 2016 zrežirala perspektivna mlada hrvaška režiserka Tamara Damjanović.

Zasedba

Adam - Tomo Tomšič
Eva, njegova žena Maša Žilavec
Aleksander Gorazd Žilavec
Marta, njegova žena Mateja Pucko
Danijel Nejc Ropret
Blanka, njegova žena Ana Urbanc
Filip - Matevž Biber

Prevajalka in lektorica Mojca Marič, dramaturginja Maja Borin, scenograf Darjan Mihajlović Cerar, kostumografka Marita Ćopo, avtor animacije Mihael Mahkovic, oblikovalec svetlobe Luka Matić, skladateljica Katarina Ranković, glasbeniki Katarina Ranković, klavir in vokal, Ljubica Damčević, violina, Vladimir Jovanović, trobenta, Vojislav Savić, glasbeno-tonski mojster


View Event →
Zijah A Sokolović "Medigre 0 - 24" kabare
May
21
8:00 PM20:00

Zijah A Sokolović "Medigre 0 - 24" kabare

56721461_2243617219017365_359616374743498752_o.jpg

Zijah A. Sokolovic ..MEDJUIGRE 0-24« kabare
premijera 11.2.2006
Kavarna Grand Hotela Union. Ljubljana. Slovenija

Poreklo besede kabare ima več pomenov. a najbolj pogosto se uporablja francoski prevod besede cabaret - krčma. v kateri se izvajajo različne krajše predstave in programi.
Kabare. torej. imenujemo majhno prizorišče. na katerem se predstavljajo oblike zabavnega gledališča -skečev. kratkih etid, parodij ali pesmi. v katerih se na književno kritično satiričen način komentira politične dogodke in stanje družbe.
Označiti kabare današnjega časa. samo kot eno posebno obliko gledališča in poimenovati ga književnim ali političnim. je nemogoče. ker gre za gledališko zvrst. ki je še posebej občutljiva na vsakršne spremembe v družbi ali v politiki. Saj kot manjša scenska oblika mora hitreje in natančneje reagirati na vse te spremembe. kot pa je to v »pravem gledališču«. Dejstvo. da v kabareju ne obstaja dosledno gledališko dejanje in da v njem ni iluzionističnih efektov (scenografija. kostumi. rekviziti. luč...) pač pa izključno uporablja govor kot osnovno gledališko sredstvo. nam pove. da se ta gledališka zvrst obrača razumu in ne čustvom gledalcev.
Kabare ne sme ponavljati starih anekdot. dogodkov ali poant. pač pa mora reagirati v trenutku njihovega nastanka. ker politične teme hitro zastarajo oz. občinstvo zelo hitro dosega visoko raven informiranosti. znanja in zavesti o poteku družbenih dogajanj.
A ravno v tem procesu informiranja. v znanju in zavesti so vedno skrite luknje. in pojavljajo se predsodki. na katere kabare z vsemi svojimi sredstvi (ka ri ki¬ranjem. parodijo .oo) vpliva na oster in brezkompromisen način in tako pri gledalcih izzove zavestno spremembo v razmišljanjih in samozavesti.

Nek nemški zgodovinar je poimenoval to majhno gledališko zvrst »muza ostrih zob«.
Kabare se je rodil v Franciji v času »zgodovinskega vikenda« v času med 19. in 20. stoletjem.
Prvi kabare na svetu je bil odprt J 8.11. 1881 v Parizu na ulici Rosesoir v prostorih stare pošte. imenovan ..Črna mačka«.

V času Napoleona III so kleti latinske četrti bile mesta. kjer so prepevali nesramne napeve. pripovedovali mastne vice in naslavljali satirične bodice na oblast.
Šele po stotih letih je kabare postal popularen v Nemčiji. Avstriji. na Čdkem. Poljskem in Madžarskem in povsod imel lokalne nacionalne lastnosti.
V Franciji se je razvil bolj literarno književni kabare za razliko od Nemčije in srednje Evrope. kjer se je kabare iskristaliziral v kabare politične satire. Politična in društvena kriza sta vplivali na vse bolj oster in kritičen kabare.
Sociologi v svojih analizah danes trdijo. da je stopnja zrelosti družbe povezana s številom kabarejev več jih je. bolj je zrela!
Kabare mora biti podnevi in ponoči prostor. ki vibrira. poln energije, bogat in originalen. če seveda želi ne le vzpodbujati. pač pa tudi vplivati na občinstvo. Mora biti razburljiv. bleščeč. tmuren in umazan. ciničen in realen. Ravno to srečanje. na videz sovražnih moči. ki se nenehno obnavljajo. pripelje do ene od velikih gledaliških eksplozij gledališča 20. stoletja kabareja!
Če je kabare danes tisto. kar je bil nekoč. potem zagotovo obdeluje tisto. kar je pomembo v našem času in zagotovo pomaga občinstvu pogled v drugo smer.
Moj kabare. »Medigre 00-24.« se želi dotakniti brezsmisla in pomanjkanja logike celotnega človeškega delovanja z zavestjo. da je človek ujet v past civilizacije in osamljenosti. ter da je to naravno stanje in da se tega ne da pozdraviti; lahko pa se blaži.
Servantesove »medigre« so bile majhne kratke predstave med odmori velikih dolgih predstav in so predstavljale »odmor. pavzo« za gledalce.
»Medigre oo -24.« pa so majhna. kratka razmišljanja v odmorih med dolgimi in velikimi življenjskimi obveznostmi.
»Medigre 00-24.« so sestavljene iz množice vsakdanjih razmišljanj. zlitih '1 obliko kratkih pripovedi. od katerih jih je nekaj osnova kabaretske oblik~. ostale pa se spreminjajo iz predstave v predstavo.
Predstava traja 90 minut.
Osnovna ideja ..Medigre 00-24.« je. da v galopu civilizacije in poprave kapitalizma. človek ne odlaša majhnih kratkih zado'loljstev. ki mu prinašajo pomiritev in duševni mir. »Še ni čas...še ni čas...še ni čas...zdaj. zdaj pa je prepozno!«

Zijah A. Sokolovic Dunaj 2005/2006

View Event →
And Here I Am (In tukaj sem)
May
18
8:00 PM20:00

And Here I Am (In tukaj sem)

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

And Here I Am
(Developing Artists, Palestina)

And Here I Am je epsko popotovanje borca, zapornika in begunca iz palestinskega Zahodnega brega ter iskanje identitete in samoodkrivanje obenem. S prepletanjem dejstev in fantazije, tragičnosti in komičnosti skozi prvo in drugo palestinsko intifado sledimo protagonistu Ahmedu Tobasiju in njegovi transformaciji od oboroženega uporniškega borca do umetnika, od Palestine do Norveške in nazaj. Skozi serijo tragikomičnih epizod nas prepelje v osrčje stiske, boja in protislovij mladega palestinskega človeka, ki je odraščal pod okupacijo, in njegovega prizadevanja za dosego pravega pomena svobode. Besedilo je po motivih Tobasijevega življenja zapisal večkrat nagrajeni pisatelj Hassan Abdulrazzak.

+ Predstavi sledi pogovor z ustvarjalci.

#zahodnibreg #borec #umetnik #avtobiografija #adaptacija

www.prestopi.si

***
Trajanje/Duration: 75 min
Lokacija/Location: Intimni oder, GT22

Avtor besedila/Writer: Hassan Abdulrazzak
Izvajalec/Performer: Ahmed Tobasi Tobasi
Režiserka/Director: Zoe Lafferty
Scenografinja/Set designer: Sarah Beaton
Oblikovalca luči/Lighting designers: Jess Bernberg, Andy Purves Oblikovalec zvoka/Sound designer: Max Pappenheim
Koreograf/Choreographer: Lanre Malaolu
Prevajalec/Translator: Eyas Younis

***
And Here I Am
(Developing Artists, Palestine)

And Here I Am is an epic journey of an activist, prisoner and refugee from the Palestinian West Bank, a journey of the search for identity and self-discovery. Through intertwining fact and fantasy, the tragic and the comic, through the First and the Second Palestinian Intifadas, we follow the protagonist Ahmed Tobasi and his transformation from an armed insurgent fighter to artist, from Palestine to Norway and back. Through a series of tragic-comic episodes, he leads us into the heart of distress, fight and the paradoxes of a young Palestinian man who grew up under the occupation, as well as his efforts to reach the true meaning of freedom. A text based on the motifs of Tobasi’s life was written by the many times awarded author Hassan Abdulrazzak.

+ Post-performance discussion with the artists.

#westbank #activist #artist #autobiography #adaptation

www.crossing.si


View Event →
23 misli o konfliktu
May
17
8:00 PM20:00

23 misli o konfliktu

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

WORST CASE SCENARIO (IZRAEL)

V prepletu osebnih izkušenj posameznikov in globalne politične situacije, v kateri so se znašli, nam ustvarjalci ponudijo varietejski program prizorov žongliranja, petja, plesa in glasbe, ki se sestavijo v predstavo o politični situaciji življenja mladih v Tel Avivu. Multidisciplinarna uprizoritev, ki prehaja med pripovedništvom, plesom, cirkusom in gledališčem animiranih objektov, predstavlja njihove izkušnje iz vsakdanjega življenja v vojnem žarišču, nabrane v enem letu in strnjene v 23 izkušenj. Nastopajo žongler, akrobat, ki pleše, glasbenik, ki jamma, in bojevnica. Vse, kar vidimo v uprizoritvi, se je v resnici zgodilo.

 Kolektiv Worst Case Scenario sestavljajo štirje samostojni umetniki, ki delujejo kot multidisciplinarni ustvarjalci, vsi pa so podkovani performerji, cirkusanti in glasbeniki. V njihovem delu je zelo izrazita večplastna slika realnosti, podkrepljena s poetičnim pogledom na svet in prepletena z njihovim veščinami.

#documentary #multidisciplinary #gesamtkunstwerk #ayearinalife #war

 As a fusion of individuals’ personal experiences and the global political situation in which they have found themselves, the artists are offering us a variety show of juggling, singing, dancing and music scenes, composed into a performance about the political situation of the lives of young people in Tel Aviv. A multidisciplinary staging, a cross between storytelling, dance, circus and the theatre of animated objects, presents their experiences from everyday life in a war area, gained in one year and summed up into 23 experiences. The cast consists of a juggler, a dancing acrobat, a jamming musician and an activist. Everything we see in the performance has actually happened.

 The Worst Case Scenario collective brings together four independent multidisciplinary artists, who are all adept performers, circus artists and musicians. Their work brings into focus a multilayered vision of reality, supported by a poetic view of the world as well as the four performers’ specific skills in the disciplines they excel at.

 

Avtorja koncepta Authors of the concept

Danielle Cohen Levy, Namer Golan

Izvajalci Performers

Danielle Cohen Levy, Gil Lavi, Namer Golan, Tomilio Munz

Scenografa in kostumografa Set and costume designers

Daniel Blankett, Michal Fridman

Oblikovalec zvoka Sound designer

Gil Lavi

Oblikovalec svetlobe Lighting designer

Yoav Barel

Producent Producer

Michal Pinto

Vodja mednarodnih gostovanj International tours manager

as is presenting arts

View Event →
Pavliha 3+
May
17
to May 18

Pavliha 3+

 • Lutkovno gledališče Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Med najbolj znane slovenske ljudske pripovedi zagotovo sodijo zgodbe o Pavlihi.

Pavliha je edinec, ki živi sam s svojo materjo. Mama ga ima neskončno rada, čeprav ima z njim veliko skrbi. Pavliha je namreč poseben. Je izredno ubogljiv, morda celo preveč, saj vsa navodila razume zelo dobesedno. In prav zaradi te lastnosti se pogosto znajde v težavah.

Predstava je sestavljena iz dveh zgodb o Pavlihi.

17MAJ / PET

17.00 / Mala dvorana

18MAJ / SOB

10.00 / Mala dvorana

18MAJ / SOB

11.30 / Mala dvorana


View Event →
The Smooth Life
May
17
to May 18

The Smooth Life

smooth.jpg

The Smooth Life
(Dafa Puppet Theatre, Jordanija, Češka)

4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Festival Prestopi/Crossings

Dokumentarna, osebno izpovedna, solo lutkovna predstava za osem gledalcev je istočasno tudi kulinarično doživetje. Povezuje življenjske zgodbe in družinske pripetljaje Palestinca, rojenega in vzgojenega v največjem begunskem taborišču v Jordaniji. Z ustvarjanjem intimnega vzdušja so gledalci povabljeni v zgodbo o družini, njihovih medsebojnih odnosih in upanju. Predstava na subtilen način in z izjemno preciznostjo povezuje umetnost in življenje, kreacijo in stvarnost, intimno in javno. Husam Abed je palestinski lutkar, glasbenik in socialni delavec, živeč med Ammanom in Prago. Na oddelku za alternativno in lutkovno gledališče na praški akademiji DAMU je magistriral iz režije. Je ustanovitelj Dafa Puppet Theatre ter drugih združenj in festivalov. Znotraj tega nastopa ter vodi delavnice pripovedovalstva in lutkarstva za otroke in mladino v številnih državah, večinoma pa v begunskih taboriščih in ogroženih predelih po Jordaniji. Režira lutkovne predstave in sodeluje z umetniki raznih narodnosti.

#taborišče #odraščanje #družina #večerja #lutke

www.prestopi.si

View Event →
Alien Express: Drugi let
May
16
8:00 PM20:00

Alien Express: Drugi let

alien.jpg

Alien Express: Drugi let
(Flota Ljubljana, Flota Murska Sobota, Slovenija)

4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Festival Prestopi/Crossings

Kam (še) poleteti? Po uspešnem prvem vzletu se enigmatični gibalni dvojec Alien Express (Gašper Kunšek, Žigan Kranjčan) znova vrača na oder. Tokrat v okrepljeni glasbeni zasedbi didžeja SunnySuna, jazzista Kristijana Kranjčana, gverilski svetlobni intervenciji Boruta Bučinela in zvočni pokrajini Jureta Vlahovića. Drugi let med drugim odpira vprašanja umetniškega navdiha ter kreativne, življenjske energije – od kod prihaja in kam gre? Kaj se z njo dogaja in kako potuje? Kaj se zgodi, če se ta nevidna sila, ki je hkrati motor našega bivanja, naseli v nas in nas ne spusti? Se ji prepustiti ali jo nadzirati? Med redom in kaosom ter zunaj in znotraj je še vedno – Apokalipsa zdaj.

#gib #let #kaos #red #apokalipsa

www.prestopi.si

***
Trajanje/Duration: 60 min
Lokacija/Location: Amfiteater II. gimnazija Maribor (uradna stran)

Avtorja koncepta, koreografa in izvajalca/Authors of the concept, choreographers and performers: Gašper Kunšek, Žigan Krajnčan
Avtorja in izvajalca glasbe/Music designers and performers: DJ SunnySun, Kristijan Krajnčan
Oblikovalec svetlobe in videa, fotograf/Lighting and video designer, photographer: Borut Bučo Bučinel
Dramaturginja/Dramaturge: Andreja Kopač
Oblikovalec zvoka/Sound designer: Jure Vlahovič
Producentka/Producer: Nataša Zavolovšek
Produkcija/Production: Flota Ljubljana, Flota Murska Sobota
Koprodukcija/Co-production: Center urbane kulture Kino Šiška, Dijaški dom Ivana Cankarja - DIC /Kino Šiška Centre for Urban Culture, Ivan Cankar Dormitory
Podpornika/Supporters: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije/the City Municipality of Ljubljana, the Ministry of Culture of the Republic of Slovenia
Zahvale/Acknowledgements: Dansstationen, Švedska/Sweden; Dança em Trânsito, Brazilija/Brazil; KLAP Maison pour la danse, Francija/France

View Event →
Sorry
May
15
8:00 PM20:00

Sorry

sorry.jpg

Sorry
(VIA NEGATIVA, Zavod Sploh, Slovenija)

4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Festival Prestopi/Crossings

Sorry je raziskava in predstava o odnosu. Predstavo je navdihnilo delo francoskega filozofa Michela Serresa, Parazit. V njej zagovarja teorijo, da je parazitizem edino možno naravno razmerje. Torej tisti, ki daje, deli, ustvarja, ponuja. In tisti, ki ne dela ničesar od tega, ampak samo jemlje. Se zažira, izkorišča, ničesar ne da in ničesar ne ustvari. V času poveličevanja brutalne moči, prevar, manipulacij in diktata družbenih struktur
je parazita težko prepoznati, predvsem pa nihče noče biti parazit, zajedavec, lenoba, odžiralec. Postavlja se vprašanje, ali je parazitizem edini pravi temelj narave ali pa mogoče kar pogoj za kakršnokoli razmerje.

#odnos #parazit #michelserres #moč #naravnarazmerja

www.prestopi.si

***
Trajanje/Duration: 150 min
Lokacija/Location: Intimni oder, GT22

Avtorica ideje/Author of the idea: Anita Wach
Snovalca in razvijalca performansa/Authors and devisers of the performance: Anita Wach, Grega Zorc
Avtor uprizoritvenega koncepta in umetniški vodja/Author of the performing concept and artistic director: Bojan Jablanovec
Oblikovalec zvoka/Sound designer: Andrej Fon Olfamoštvo
Izvajalci/Performers: Anita Wach, Grega Zorc, Andrej Fon Olfamoštvo
Producentka/Producer: Špela Trošt
Fotograf/Photographer: Marcandrea Bragalini
Vodja odnosov z javnostjo/Public relations: Sara Horžen
Produkcija/Production: VIA NEGATIVA, Zavod Sploh/Sploh Institute
Koprodukcija/Co-production: Festival Body/Mind
Podpornika/Supporters: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana/the Ministry of Culture of the Republic of Slovenia, the City Municipality of Ljubljana

View Event →
Heroj 2.0. - Predstava vseh predstav (The Show of All Shows)
May
15
6:00 PM18:00

Heroj 2.0. - Predstava vseh predstav (The Show of All Shows)

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Heroj 2.0. - Predstava vseh predstav
(Moment Maribor, Slovenija)

4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Festival Prestopi/Crossings

Če ne misliš, da si najboljši igralec, nehaj igrati. Če ne misliš, da delaš najboljšo predstavo, je ne delaj. Če misliš, da razpisa ne boš dobil, ga ne piši. Heroj 2.0 govori točno o tem, ne gre za vprašanje vere, ampak za popolno in slepo prepričanje, da Heroj 2.0 JE predstava vseh predstav.
Vse, kar imata, vse, kar jima preostane na poti do triumfa, sta onadva, z ramo ob rami. Praznina, luč in dva igralca. Heroja. Oba sta glavna junaka. Oba se borita za svoje mesto pred publiko, izbira sredstev ni vprašanje. Brezkompromisno, preko vseh ovir do vrhunske stvaritve, mojstrovine, remek dela. Glavna tema predstave Heroj 2.0 je ambici- ja. O njej govorimo skozi problematiziranje gledališča. Kako ga delamo, kako ga gleda- mo, kako ga izvajamo. Metagledališkost
je iskrena in vključujoča. Dva izvajalca, ki delata vse sama. Njun pristni in duhoviti modus operandi postane njun gledališki modus vivendi.

#heroj #glavnajunaka #vsebina #forma #avtorskiprojekt

www.prestopi.si

***
Trajanje/Duration: 75 min
Lokacija/Location: Amfiteater II. gimnazija Maribor (uradna stran)

Avtorja in izvajalca/Authors and performers: Uroš Kaurin, Vito Weis
Dramaturginja/Dramaturge: Katarina Stegnar
Oblikovalec videa/Video designer: Boris Bezic
Oblikovalka glasbe in korepetitorka/Music designer and accompanist: Lea Čehovin
Fotografinja/Photographer: Nada Žgank
Produkcija/Production: Moment Maribor
Koprodukcija/Co-production: Zavod EN-KNAP EnKnapGroup

***
Hero 2.0 - The Show of All Shows
(Moment Maribor, Slovenia)

The 4th International Festival of Independent Performing Arts Festival Prestopi/Crossings

If you don’t consider yourself to be the best actor, stop acting. If you don’t think you are making the best show, don’t make it. If
you don’t think you can be selected for the programme, don’t apply. Hero 2.0 talks exactly about this: it’s not a question of faith but a matter of complete and blind conviction that Hero 2.0 IS the show of all shows. Everything they have left on the way to triumph is themselves, shoulder to shoulder. The void, light and two actors. Heroes. Both are the leading men. Both ght for their place in front of the audience, by any means available. Uncompromisingly, over any obstacle, to a superb creation, a masterpiece. Hero 2.0’s main theme is ambition. We talk about it through problematizing theatre: the ways we make it, perceive it, perform it. The performance’s metatheatricality is honest and inclusive. The two performers do everything by themselves. Their genuine and humorous modus operandi becomes their theatrical modus vivendi.

#hero #leadingmen #content #form #authorialproject

www.crossings.si


View Event →
In, predstava bo? (So, Is the Performance On?)
May
14
8:00 PM20:00

In, predstava bo? (So, Is the Performance On?)

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

In, predstava bo?
(Moment Maribor, ŠtudenTeater, Slovenija)

4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Festival Prestopi/Crossings

Leta 2004 smo Slovenci prestopili prag Evropske unije. Naslednji omembe vreden korak je bil vstop v Evroobmočje leta 2007. Generacije novega tisočletja se tega spominjajo le bežno in zabrisano. Je nekaj samoumevnega. In v tej (anti)demokraciji odraščamo v kapitalističnem krematoriju in nepismeno in slepo in utopično verjamemo vsem informacijam, ki pridejo do nas. Naša sposobnost selekcije je umrla. Požiramo in požremo vse. Še zadnja mikrodrobtinica nas bo nasitila in zadostila. Naj nas vodijo lutkarji. Naj naredijo predstavo. Predstavo? Kaj to pomeni? Kje bo? Kaj se dogaja okoli nas? Kaj se bo dogajalo?

#evropskaunija #evroskepticizem #amsterdamskapogodba #erasmus #participacija

www.prestopi.si


View Event →
Moçambique (Mozambik)
May
13
8:00 PM20:00

Moçambique (Mozambik)

mozambik_large.jpg

Moçambique
(mala voadora, Portugalska)

4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Festival Prestopi/Crossings

Ko mlad mozambiški par v kratkem času izgubi dva otroka, si mati med prebolevanjem tragične izgube zaželi, da bi posvojila otroka. Ne kateregakoli otroka, temveč svojega nečaka. Sestra, ki živi na Portugalskem s svojima dvema otrokoma, ji tega ne dovoli. Pisana predstava iz Portugalske pripoveduje o portugalsko-mozambiški kolonialistični preteklosti in ljudeh, ujetih v politično situacijo. Kakšno bi bilo življenje otroka, ki bi odraščal v Mozambiku namesto na Portugalskem? V kaj bi odrasel in s čim bi se ukvarjal? Bi izbral enako pot? Kaj pa, če bi se vmes zgodila ekološka katastrofa? Ali politični preobrat v obeh državah? Manipuliranje z realnimi in izmišljenimi dogodki nastavlja poligon, po katerem ustvarjalci krmarijo s sila zabavnimi in zabavljaštva polnimi pevsko-plesnimi vložki.

Jorge Andrade in José Capela sta skupino mala voadora ustanovila leta 2003, istega leta je bila premierno uprizorjena tudi njihova prva predstava. Do danes so gostovali že na skoraj vseh celinah sveta. Leta 2018 je skupina vstopila v novo ustvarjalno obdobje, znotraj katerega si postavljajo vprašanja o odnosu med ustvarjanjem umetniških del in repertoarja, katere so specifike repertoarja, ki ga ustvari umetniška skupina, in kakšne predstave ustvari skupina, ki sestavlja tudi repertoar.

Predstava Mozambik je del skupnega programa MAMO abonma (partner Drama SNG Maribor).

#kolonializem #posvojitev #kajpače #avtobiografsko #dokumentaristično

www.prestopi.si

***
Trajanje/Duration: 75 min
Lokacija/Location: Stara dvorana Drama SNG Maribor

Režiser/Director: Jorge Andrade
Izvajalci/Performers: Bruno Huca, Isabél Zuaa, Jani Zhao, Jorge Andrade, Matamba Joaquim, Tânia Alves, Welket Bungué
Scenograf/Set designer: José Capela
Kostumograf/Costume designer: José Capela s pomočjo Aldine Jesus (José Capela with Aldina Jesus)
Oblikovalci videa/Video designers: ANIMA, Bruno Canas
Oblikovalca glasbe/Music designers: Rui Lima, Sérgio Martins
Oblikovalec svetlobe/Lighting designer: Rui Monteiro
Fotograf/Photographer: José Carlos Duarte
Asistent/Assistant: Francisco Campos Lima
Producentka/Producer: Joana Costa Santos
Vodja komunikacije in odnosov z javnostjo/Head of communication and public relations: Jonathan da Costa
Organizatorka/Manager: Vânia Rodrigues
Podpornika/Supporters: Centro Cultural Português – Maputo/Instituto Camões, Hotel Peninsular
Zahvale/Acknowledgements: Agostinho Félix Trindade, Alessandra de Silos Brito, Alexandre Zhao, Amilton Alissone, Dai Jing Zhen, Ekaterina Solomina, Filipe Branquinho, Graça Sousa, Luís Santos, Pia Kramer, Rita Couto, Vanda Marques, Vitor Pinto, Zhao Jia Liang
Umetniška rezidenca/Artist residency: Espaço do Tempo
Koprodukcija/Co-production: Teatro Municipal Maria Matos, Teatro Municipal do Porto, Teatro Viriato

***
Moçambique
(mala voadora, Portugal)

The 4th International Festival of Independent Performing Arts Festival Prestopi/Crossings

After a young Mozambican couple loses two children over a short period of time, the mother, in the process of grieving over the tragic loss, starts to hold onto the idea of adopting a child. Not just any child, her nephew. Her sister, who lives in Portugal with her two children, will not let her wish come true. A colourful performance from Portugal talks about the Portuguese-Mozambican colonial past and the people trapped into a political situation. What would a child’s life have been like if she had grown up in Mozambique instead of Portugal? What would she have grown up into and what would she be doing now? Would she have chosen the same path? What if an ecological catastrophe would have happened in between? Or a political turnaround in both countries? Manipulation of real and imaginary events sets up a territory which the authors navigate with hilarious and entertaining singing and dancing interludes.

Jorge Andrade and José Capela established the ensemble mala voadora in 2003, and the same year they premiered their first performance. Since then, they have set foot on almost all continents. In 2018, the ensemble entered a new phase of creativity, which has led them to raise questions about the relationship between producing works of art and the repertoire, the specifics of a repertoire created by an art company, and the kind of performances produced by a group that also chooses the repertoire.

This performance is also part of the MAMO Season Ticket (partner Drama SNG Maribor).

#colonialism #adoption #whatif #autobiographical #documentary

www.crossings.si


View Event →
Antiwords (Nebesede)
May
13
6:00 PM18:00

Antiwords (Nebesede)

anti.jpg

Antiwords
(SPITFIRE COMPANY, Češka)

4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Festival Prestopi/Crossings

Mednarodno izjemno uspešna predstava se napaja iz dela enega najbolj znanih čeških pisateljev in prvega češkega predsednika po razpadu Češkoslovaške, Václava Havla – Avdienca. Kaj se zgodi, ko se na odru znajdejo dve igralki, zvarek genialnega češkega piva, ogromne maske in absurdni humor, ki sloni na večnem izkoriščevalskem odnosu med delodajalcem in delojemalcem? Kako daleč smo pripravljeni iti za napredovanje in kakšno vlogo pri tem nosijo človekove sposobnosti? Uprizoritev, ki zastavlja večno univerzalna vprašanja, ki so simptomatična za vse hierarhične sisteme vseh političnih sistemov.

Spitfire Company je umetniška skupina, ki v svojih delih uporablja prakse fizičnega, vizualnega in plesnega gledališča. Člani skupine s svojimi predstavami gostujejo na največjih svetovnih festivalih in prejemajo nagrade širom sveta. Med drugim že več let zapored gostujejo na edinburškem festivalu Fringe, bili so tudi na festivalu National Arts v Južnoafriški republiki, festivalu Penghao na Kitajskem in drugje. Osrednji fokusi njihovega dela so raziskovanje izvirnega jezika za vsako predstavo, performerjevo izkustvo in človekove omejitve ter kako te omejitve vzpostavljajo človekov odnos do življenja. V Pragi organizirajo tudi festival Zero Point.

#pivo #kapitalizem #pozicijemoči #strukture #ženske #avdienca

www.prestopi.si

***
Trajanje/Duration: 55 min
Lokacija/Location: Amfiteater II. gimnazija Maribor (uradna stran)

Avtorja koncepta/Authors of the concept: Miřenka Čechová, Petr Boháč
Režiser/Director: Petr Boháč
Izvajalki/Performers: Michaela Hradecká, Eva Stará
Oblikovalca glasbe/Music designers: Sivan Eldar, Karel Gott
Oblikovalec svetlobe/Lighting designer: Martin Špetlík
Fotograf/Photographer: Michal Hančovský
Oblikovalka mask/Masks designer: Paulina Skavova
Produkcija/Production: SPITFIRE COMPANY, Tereza Havlíčková, Barbora Repická
Koordinatorka produkcije/Production coordinator: Ludmila Vacková
Koprodukcija/Co-production: Bezhlavi z.s., Palác Akropolis
Podpornika/Supporters: mesto Praga, Ministrstvo za kulturo Češke republike (Prague, Capital City of the Czech Republic, the Ministry of Culture of the Czech Republic)

View Event →
Viktorija 2.0 (Victoria 2.0)
May
12
8:00 PM20:00

Viktorija 2.0 (Victoria 2.0)

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Viktorija 2.0
(Moment, Slovenija)

4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Festival Prestopi/Crossings

Zmagovalci so samozavestni. Zmagovalci so strastni. Zmagovalci se cenijo. Zmagovalci vedo, kaj hočejo in kako to doseči. Zmagovalci nikoli ne odnehajo. Zmagovalci so disciplinirani. Zmagovalci ne čakajo na popolne pogoje. Zmagovalci vedo, da je največje tveganje ne tvegati. Zmagovalci se primerjajo izključno s sabo. Zmagovalci ne potrebujejo nikogaršnje potrditve. Zmagovalci so zdravi in se zdravo prehranjujejo. Zmagovalci so lepo grajeni in imajo čudovite, čvrste, polne zadnjice. Zmagovalci imajo partnerje. S čudovitimi, čvrstimi, polnimi zadnjicami. Zmagovalci imajo spolne odnose. Strastne spolne odnose. Mnogo njih. Prijateljev tudi. Zmagovalci so ljubljeni. Zmagovalci ljubijo življenje. In življenje ljubi njih. Zmagovalcev ni veliko. Zmagovalcev je zelo malo. Zmagovalci zmagujejo.

Predstava je kolektivno delo skupine.

#zmagovalka #avtorskiprojekt #gledališčepredmetov #izboljšana

www.prestopi.si

***
Trajanje/Duration: 40 min
Lokacija/Location: Intimni oder, GT22

Izvajalka/Performer: Zala Ana Štiglic
Režiser/Director: Zoran Petrovič
Dramaturg/Dramaturge: Marek Turošík
Scenografki in soavtorici likovne podobe/Set and visual designers: Monika Pocrnjić, Toni Soprano
Fotografinja/Photographer: Toni Soprano
Izdelovalci scene/Set makers: Mojmir Ferenc, Matjaž Capi Capuder, Drago Pšunder
Produkcija/Production: Moment Maribor
Koprodukcija Co-production: GT22

***
Victoria 2.0
(Moment, Slovenia)

The 4th International Festival of Independent Performing Arts Festival Prestopi/Crossings

Winners are confident. Winners are passionate. Winners appreciate themselves. Winners know what they want and how to achieve it. Winners never quit. Winners are disciplined. Winners don’t wait for perfect conditions. Winners know that the biggest risk is not taking a risk. Winners compare themselves only to themselves. Winners don’t need anyone’s approval. Winners are healthy and they eat healthy. Winners are nicely built and have beautiful, solid, compact butts. Winners have partners. With beautiful, solid, compact butts. Winners have sex. Passionate sex. A lot. Also many friends. Winners are loved. Winners love life. And life loves them. There are not many winners. Winners are very few. Winners win.

The performance is a collective work of the group.

#winner #originalproject #objecttheatre #improved

www.crossings.si


View Event →
Pripovedovalke (odsev časa) - Plesna predstava
May
12
7:00 PM19:00

Pripovedovalke (odsev časa) - Plesna predstava

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Pripovedovalke- odsev časa,
je plesna predstava v kateri bomo v čudovitem in mističnem ambientu Minoritska cerkev, predstavili naša videnja orientalske plesne kulture, njenega razvoja in doživljanja le te v zahodnem svetu.
Hkrati pa je odsev nas samih, našega pogleda na drugačnost in sprejemanja le-te.

Je zlitje folklore in novodobne kulture plesa,
je zlitje plesa in zapisane besede,
je zlitje tradicionalnega in modernega pogleda nas na kulturo vzhodnega sveta.

VSTOPNICE v prodaji od 15.4.2019 v Hiša Zahir, Židovska ulica 14, Maribor (vhod iz Lenta nasproti Vodnega stolpa)
Cena: 10,00 € v predprodaji, 15,00 € na dan predstave !
Posebna akcija za skupine od 15.4 do 30.4.2019!!!!
KUPIŠ 5 KART, DOBIŠ ENO GRATIS !!! (5+1gratis)
www.zahir.si


View Event →
Mi ne gremo nikamor (We Are Not Going Anywhere)
May
11
to May 16

Mi ne gremo nikamor (We Are Not Going Anywhere)

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

11.5.2019, 20:00 - 21:30

16.5.2019, 18:00 - 19:30

Mi ne gremo nikamor
(Moment Maribor, Slovenija)

4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Festival Prestopi/Crossings

Romantiziranje »dobrih starih časov« ljudje ritualiziramo enako kot idealiziranje »svetle prihodnosti«. Nostalgija in utopija trčita v kaotičnosti sedanjega trenutka, v katerem živimo, pri čemer se razpršenost neštetih perspektiv, resnic in identitet kaže v pomanjkanju in nezaupljivosti do skupnega in javnega. Kako torej misliti ali celo živeti utopični trenutek v sedanjosti in prihodnosti? Sledi in dokaze življenja odlagamo na smetišče nekega distopičnega centra za ponovno uporabo. Posamezniki pa partikularno iščemo svetove, skozi katere osmišljamo lastno bivanje. Predstava uporablja arhiv osebnih predmetov iz vsakdanjega življenja in ustvarja intimna okolja osebnih spomenikov, ki se reflektirajo v širšem družbenem kontekstu. Dialog med zasebnim in javnim se je skrčil na birokratski aparat, ki lahko misli zgolj sam sebe. Res je zapleteno. Res bi radi naredili »pravo stvar«. Res nočemo zajebat'. Res je zapleteno.

Predstava bo premierno uprizorjena na otvoritvi Festival Prestopi/Crossings.

#nostalgija #utopija #fotografija #nocojbomospremenilisvet

www.prestopi.si

***
Trajanje/Duration: 75 minut
Lokacija/Location: Intimni oder, GT22

Ustvarjalci/Creative team: Nika Bezeljak, Miha Blažič – N'toko, Andrej Firm, Barbara Kukovec, Petra Veber
Produkcija/Production: Moment Maribor

***
We Are Not Going Anywhere
(Moment Maribor, Slovenia)

The 4th International Festival of Independent Performing Arts Festival Prestopi/Crossings

The romanticization of “good old times” is ritualized by people in the same way as the idealization of “bright future”. Nostalgia and utopia collide in the chaos of the present moment in which we live, where the dispersion of innumerable perspectives, truths and identities reveals itself in a lack of trust in the common and public. How do we then think or even live the utopian moment in the present and the future? Traces and evidence of life are discarded at the dump of some dystopian re-use centre. While individuals look for the worlds through which we give meaning to our existence in particular ways. The performance deploys an archive of personal objects from everyday life and creates intimate environments of personal monuments, which reflect the broader social context. The dialogue between the private and the public has shrunk to the bureaucratic apparatus, which is able to think only itself. It really is complex. We really want to do the “right thing”. We really do not want to “screw things up”. It really is complex.

#nostalgia #utopia #photo #tonightwewillchangetheworld

www.crossings.si


View Event →
Iz knjige na oder - Netopir Kazimir in pogovor z ustvarjalci
May
10
to May 11

Iz knjige na oder - Netopir Kazimir in pogovor z ustvarjalci

 • Lutkovno gledališče Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

IZ KNJIGE NA ODER
NETOPIR KAZIMIR Z MATJAŽEM LATINOM, ROKOM PREDINOM IN METKO DAMJAN

Petek, 10. maja 2019,
Velika dvorana Lutkovnega gledališča Maribor, Vojašniški trg 2A
• ob 17. uri lutkovna predstava
• ob 17. 45 pogovor in srečanje z ustvarjalcema predstave

Sobota, 11. maja 2019,

• ob 10. uri lutkovna predstava

Skupaj z Lutkovnim gledališčem Maribor pripravljamo niz dogodkov Iz knjige na oder. Po ogledu predstave se bomo pogovarjali z režiserjem Matjažem Latinom, avtorjem likovne podobe Rokom Predinom in avtorico dramatizacije in lektorico Metko Damjan. Pogovor bo vodila Darka Tancer-Kajnih.

Vstopnice za lutkovno predstavo so naprodaj pri blagajni Lutkovnega gledališča Maribor, pogovor z ustvarjalci je za obiskovalce brezplačen in se ga je mogoče udeležiti tudi posebej.


View Event →
Prleški kabaret v Klubu KGB
May
9
9:00 PM21:00

Prleški kabaret v Klubu KGB

dinja.jpg

Dan zmage, dan Kisle žüpe!

Vabljeni na pravi prleški kabaret z naslovom Kisla žüpa. Na odru vas bosta navduševala Marko Kočar in Tadej Vesenjak.

"Prlek je človek zemlje, nasmejan, hudomušen in melanholičen. Zaljubljen v svoje gorice in ljudi. Zdrava kmečka pamet, ki jo Prlekija že stoletja "izvaža" v svet je kriva, da so Plekijo poimenovali "slovenske Atene", saj so mnogi Prleki našli svoje mesto med največjimi osebnostmi slovenske in svetovne zgodovine. "KISLA ŽÜPA" je prleški kabaret. Kalejdoskop besed, pesmi in okusov. Dogodek smeha in resnice, ja na trenutke tudi otožnosti in nejevolje, ker živimo prekratko, da bi se pretvarjali. Vse skupaj pa podprto z domačim krühom, zablom, lükom in zalito s kupico vina."

Za vsakega nekaj!

Vstopnina: 11 eur

Rezervacije vstopnic: 040 33 66 72 (vsak dan - tudi sobota in nedelja - od 9h do 19h)


View Event →
Striptiz in EU?
May
7
7:00 PM19:00

Striptiz in EU?

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

***VSTOP PROST!***

Matjaž Javšnik v svoji priljubljeni monokomediji Striptiz na odru ne bo razgalil le sebe, temveč tudi vas - pravzaprav kar celotno Slovenijo. Sprehodi se čez slovenske posebnosti in zanimivosti, pa tudi čez naše prednosti in slabosti. Skozi smeh se bo spoprijel z dvojino, ljubeznijo do pločevine, ki se blešči iz garaž in nadstreškov, družinskih vezi, športnih uspehov, slovenske šole, graditve kariere, interesnih skupin, javne uprave, pa vse do rak rane naše družbe - politike. Seveda Matjaž tudi tokrat ne bo pozabil na pregovorno slovensko zavist, kar nas dela unikum ne le v evropskem, temveč kar v svetovnem merilu.

Še pred tem pa bomo slekli tudi Evropsko unijo. O EU, priložnostih, pomanjkljivostih in mitih bomo sproščeno poklepetali s strokovnjakoma, dr. Zoranom Stančičem, vodjo Evropska komisija v Sloveniji in dr. Janjo Hojnik, prorektorico Univerza v Mariboru - University of Maribor

Da to drži, se lahko prepričate sami - pridite, da ne boste zavistni tistim, ki se bodo nasmejali do solz. VSTOP JE PROST!


View Event →
Bela kamela 5+
Apr
27
to May 4

Bela kamela 5+

 • Lutkovno gledališče Maribor (map)
 • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

NIKA BEZELJAK PO RESNIČNI ZGODBI / 55 MIN

Nomadska družina v mongolski puščavi pričakuje rojstvo kameljih mladičev. Zadnja se rodi bela kamela, ki je mama po težkem porodu noče sprejeti, noče je hraniti in ne skrbeti zanjo. Osemletni fantek Ugna se v skrbi za preživetje bele kamele in svoje družine odpravi v mesto po rešitev. Tako prevzame odgovornost, se spopade s strahovi, prisluhne klicu preživetja in nežnim klicem narave na pomoč. Mongolsko okolje, trda in neizprosna narava, ki narekuje življenje tamkajšnjim prebivalcem, nam prikaže zgodbo o spoštovanju večjega od nas, tega, česar ne moremo nadzorovati, s čimer pa lahko sobivamo in sodelujemo. Družina, sestavljena iz treh generacij, prinaša modrosti in uvide otroka, staršev in starih staršev. Staknejo glave in odločijo se izpeljati star običaj – glasbeni obred, ki bo povezal belo kamelo z njeno mamico. Ob zvokih igrane glasbe in petja se sila narave in umetni oz. umetniški poseg človeka prepleteta v skupno dobro – preživetje vseh.

Spored izven:

27.4.2019 ob 10h, Mala dvorana

4.5.2019 ob 10h, Mala dvorana


View Event →
Lov na čarovnice
Apr
26
to May 18

Lov na čarovnice

lov.jpg

26.4.

8:00 PM - 10:00 PM

6.5.

8:00 PM - 10:00 PM

7.5.

8:00 PM - 10:00 PM

10.5.

8:00 PM - 10:00 PM

11.5.

8:00 PM - 10:00 PM

17.5.

8:00 PM - 10:00 PM

18.5.

5:00 PM - 7:00 PM

Arthur Miller
Lov na čarovnice


The Crucible
Režija: Janusz Kica

Drama o srhljivih posledicah psihološke in politične manipulacije

Zgodovinski ovoj preganjanja čarovnic v 17. stoletju, v katerega je ameriški dramatik Arthur Miller zavil svetovno dramsko uspešnico Lov na čarovnice (1953), razkriva večno delujoče vladajoče mehanizme, ki z avtoritativnimi manipulacijami dosegajo nagnusna ponižanja in moralna razvrednotenja človeka. Iskanje krivcev za nepojasnjene bolezni mladih deklet v puritansko pravoverni ameriški vasi Salem se razvije v nalezljivo histerijo, ki jo, brez slehernega občutka krivde, vodi "od boga poklicani" sodnik in od hudiča prebrisana Abigel. V množici se, po Psihologiji množic Gustava le Bona, ne akumulira modrost, ampak neumnost. In prav slednji ni videti mej; sugestivna Abigel z ustrahovanjem na svojo stran pridobi na smrt prestrašena vaška dekleta, ki sprva iščejo zaščito za svoje (pre)grehe, nato pa z novo pridobljeno močjo začno odločati o življenju ali smrti sovaščanov. Tudi ko John Proctor pred državni pravni aparat postavi utemeljen dvom o iskrenosti Abigelinega zborčka, in kljub nasprotovanju ter glasnim pozivom k zdravi pameti pastorja Johna Haleja, izvedenca za hudiča, sodni aparat melje naprej.

Dramo, ki je nastala v času ameriške gonje proti komunistom, ko je moral pred kongresno komisijo za protiameriške dejavnosti pričati tudi Miller, bo zrežiral Janusz Kica, mednarodno delujoči režiser po rodu iz Poljske, ki je že skoraj petindvajset let tesno povezan z mnogimi vrhunskimi umetniškimi dosežki mariborske Drame (Peer Gynt, Kar hočete, Mojster in Margareta, Pohujšanje v dolini šentflorjanski, Tisti občutek padanja).

Zasedba
Pastor Parris - Kristijan Ostanek
Thomas Putnam - Davor Herga
John Proctor - Branko Jordan
Pastor John Halle - Vladimir Vlaškalić
Giles Corey - Miloš Battelino
Ezekiel Cheever - Nejc Ropret
Guvernerjev namestnik Danforth - Aleš Valič
Ann Putnam - Eva Kraš
Rebecca Nurse - Mateja Pucko
Elizabeth Proctor - Ana Urbanc
Abigail Williams - Liza Marijina
Tituba - Minca Lorenci
Lea Cok
Eva Stražar
Doroteja Nadrah
Vesna Kuzmić

Prevajalka Alenka Vesel Klabus, dramaturg Vili Ravnjak, scenograf Marko Japelj, kostumografinja Doris Kristić, lektorica Mojca Marič, skladatelj Arturo Annecchino, korepetitorka Zsuzsa Budavari Novak


View Event →
Estera ali praznik usod
Apr
25
6:00 PM18:00

Estera ali praznik usod

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Predstavo posvečamo spominu na slovenske žrtve holokavsta; 26. aprila 2019 bomo obeležili 75. obletnico začetka množičnih deportacij Judov iz Prekmurja v uničevalno taborišče Auschwitz-Birkenau.

Predstava je namenjena starejšim od 9 let.

Esterina knjiga (מגילת אסתר) sodi v tretji del judovske Tanake in je ena od knjig Stare zaveze krščanske Biblije. Pripoveduje o zaroti proti Judom v času perzijskega kralja Ahasverja, najverjetneje v 5. stoletju pred našim štetjem.
Estera je bila judovska sirota, ki jo je posvojil stric Mordohej, kraljevi pisar, zaradi neverjetne lepote (videza in značaja) pa si jo je izbral za ženo kralj in se ni menil za njeno poreklo. Ker se Mordohej, ki se kot Jud klanja samo bogu, nekoč ni želel pokloniti hudobnemu podkralju Hamanu, je ta ukazal pomoriti vse Jude v kraljestvu in zapleniti njihovo imetje. Dan pokola je določil z žrebom (s purom). Estera je na stričevo prigovarjanje tvegala svoje življenje, stopila pred kralja, zahtevala soočenje s Hamanom, kralju razkrila resnico in tako rešila sebe in svoje ljudstvo pred genocidom. Kralj je namesto Mordoheja dal obesiti Hamana.
Nekje drugje nekoč mnogo kasneje neka druga Estera živi svoje srečno otroško življenje. Vsako leto z družino in s prijatelji praznuje tudi radostni purim, praznik veselja in svetlobe, poimenovan po nesrečnem žrebu. Ob branju zgodbe o kraljici Esteri tradicionalno ropota ob imenu hudobca in se spomni na tisti zgodovinski trenutek zla, ki se ne sme več ponoviti.

Piše se leto 1944 v nekoč cvetoči Dolnji Lendavi na robu Lendavskih goric …
Režiser Miha Golob
Avtorica koncepta in dramaturginja Mojca Redjko
Avtorica likovne podobe Sabina Šinko
Izdelovalec opreme Milan Gal
Tehnični vodja Sabina Šinko / Milan Gal

Zasedba Petra Kavaš in Vitomir Vratarič

Premiera Sinagoga Lendava, 17. november 2018

V predstavi so uporabljene avtentične fotografije neznanih avtorjev s stalne razstave v Sinagogi Lendava, iz knjige Mirjane Gašpar in Beate Lazar Židje v Lendavi / A lendvai zsidózág in iz osebnih arhivov.

Razvoj projekta je podprla vokalna inštitucija Carmina Slovenica.
Judovsko pesem Hayu Leilot (Orland-Zeira) na ponetku poje Rok Tkavc.View Event →
Platforma mladih
Apr
23
6:00 PM18:00

Platforma mladih

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

PLATFORMA MLADIH je 3. pred-festivalski dogodek Platforme sodobnega plesa v okviru ciklusa Platforma pred Platformo. Z nami bodo: Kaja Vajdetič, zmagovalka lanskega mednarodnega Opusa 2018 s plesno predstavo O VSEH MOJIH MATERAH (Produkcija: JSKD in PS Intakt 2018) in letošnji polfinalisti ter nagrajenci 27. državnega tekmovanja mladih plesnih ustvarjalcev

OPUS 1 – PLESNA MINIATURA 2019: Plesna izba Maribor, Center Plesa, KD Qulenium in Plesni forum Celje.

Vstopnina:

- 4 eur za odrasle,

- 3 eur za otroke in mladino

Vstopnice - na blagajni LGM.

Produkcija Platforme mladih: Platforma sodobnega plesa (Plesna izba Maribor in Zavod MOJA KREACIJA Maribor)


View Event →
Moj lajf 9+
Apr
20
6:00 PM18:00

Moj lajf 9+

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

BOŠTJAN GORENC PIŽAMA / 55 MIN

V sodelovanju z založbo Škrateljc, ki je v Cankarjevem letu izdala strip Boštjana Gorenca - Pižame in Tanje Komadina Moj lajf v zbirki Cankar v stripu.

Uprizoritev nastaja v Cankarjevem letu po stripu Moj lajf avtorja besedila Boštjana Gorenca in ilustratorke Tanje Komadina iz niza del z naslovom Cankar v stripu. Navdih sta iskala v štirih zgodbah iz Cankarjevega dela Moje življenje: Šolske izkušnje, Pehar suhih hrušk, Ministrantske norčije in Dateljni – odhod v Ljubljano ter jih prekvasila s sodobnimi odmevi. Ivan Cankar, njegovo življenje in dela ostajajo neizčrpen vir za razmisleke in umetniške odzive.


View Event →
Coprnica Dragica 3+
Apr
20
11:30 AM11:30

Coprnica Dragica 3+

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

METKA DAMJAN, AJA KOBE IN SVETLANA PATAFTA PO MOTIVIH SLIKANICE MARIJANE JELIĆ / KOPRODUKCIJA Z ORGANIZACIJO PUNA KUĆA ZAGREB / 35 MIN

Nekoč pred davnimi davnimi časi je tukaj bilo ... morje. Skrčilo se je v reko, ob reki pa je zraslo mesto. V mestu so ljudje, prav tako kot danes, mislili in počeli čuda zanimivih reči. In s čim se je ukvarjala Dragica, da je bila oklicana za coprnico? 

Dragica je odlična zeliščarica in zdravilka. V naravi nabira zdravilne rastline ter iz njih pripravlja čaje, sirupe, tinkture in druge zdravilne pripravke. Kopriva, kamilica, regrat, meta, sivka, žajbelj, materina dušica, trpotec in bezeg so med bolj pogostimi. V srednjem veku, kamor se umešča naša predstava, ljudje v glavnem niso razumeli moči zelišč in so zeliščarice krivično obtožili čarovništva oziroma coprništva. Danes pa zelišča dnevno uporabljamo za zdravje ali kot začimbo, ne da bi nam kdo očital čarovništvo. 


View Event →
Babe proti dedom - ferdaman spopad
Apr
18
8:00 PM20:00

Babe proti dedom - ferdaman spopad

babe2.jpg

Prišel je čas, ko bo Maribor doživel še zadnje možno bitko.
Drava proti Pekrskem potoku...
Levi proti desnemu bregu...
Prvi proti tretjemu ribniku...
Maister proti Nemcem...
BABE proti DEDOM!
Prvič v zgodovini si bosta spola stala na nasprotnih bregovih.
Kateri spol je močnejši in kateri ima bolj negovane lase? Kdo so v Bandi večje pičke?
Vse to in še več... 18. april 2019... KGB.

Ker imamo radi vse spole (tudi srednjega), je za vse enaka vstopnina: 5 EUR


View Event →
Don Kihot
Apr
18
to Apr 19

Don Kihot

52540386_1087845881399867_7672354476052709376_n.jpg

SPEKTAKULARNI ROMANTIČNI BALET PONOVNO NA SPOREDU!

Balet Don Kihot velja za enega od zahtevnejših baletov, saj združuje elemente dramske komike, tragedije in ironije z virtuozno in s tehnično zahtevno koreografijo. Ne zamudite te vrhunske baletne uspešnice, ki si jo boste po 6 letih lahko ponovno ogledali na odru Velike dvorane SNG Maribor!


View Event →
Veče sa Dinjom (MB) - Sandra Siladjev Comedy Show
Apr
17
8:00 PM20:00

Veče sa Dinjom (MB) - Sandra Siladjev Comedy Show

dinja.jpg

Po razprodanih nastopih v Frankfurtu, na Dunaju, v Dubrovniku in Beogradu, Sandra Siladjev - Dinja, 17.4.2019 ob 20:00, končno tudi v Mariboru. Če ste jo do sedaj lahko spremljali samo preko Youtuba, IG-ma in FB jo imate sedaj možnost spoznati v živo!

"O Sandri zaista ne treba preterano pričati, ona je na velika vrata javnog posla ušla ne samo kao internet senzacija već i osoba koja nije pristala na kompromise, pa se čitav njen rad zasniva na pobuni. Neki muškarci kažu da se bavi previše “ženskim” temama. Neke žene kažu da je na “muškoj” strani. Svakako, svi koji je razumeju znaju da su njene teme zapravo protiv podela. Bilo koje vrste. Sandra radi sa organizacijom Standup.rs od početka 2017. godine, i njen stand up “Veče sa Dinjom” u Beogradu možete pogledati u Ben Akiba comedy club-u.

Šta je Dinja?

Dinja je ideja da pozorište nije zgrada nego koncept, ideja koju je Sandra otelotvorila na svom youtube kanalu, a kasnije sve te poruke prenela na scenu.

,,Dinja” su čudni likovi, marginalci, autsajderi, bizarne situacije i ostale trivijalnosti.

,,Dinja” je skup različith likova koji kroz ličnu laž govore opštu istinu i samim tim otkrivaju ono što Sandra želi da poruči u stendapu: ,,Sve je laž osim istine”.

,,Dinja” je prvo bio digitalni performans, a zatim je taj performans doveo Sandru na scenu i ona je postala stand up komičarka.

Sandra Silađev je glumica po obrazovanju, stand up komičarka po iskrenosti. Aktivistkinja po srcu."

Predprodaja ulaznica počinje uskoro! Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte za najbolje popuste i akcije!
http://www.standupsi.com/#misl_ostaniteobvesceni

VSTOPNICE: V prodaji kmalu, objavimo v dogodku. Lahko pa se prijavite na naš seznam obveščanja o prihajajočih dogodkih, posebnih ponudbah in aktualnih akcijah.
http://www.standupsi.com/#misl_ostaniteobvesceni
Vstopnica 15€ predprodaja, 17 redna
rezervacije: info@standupsi.com


View Event →
Menopavza - glasbena komedija
Apr
17
8:00 PM20:00

Menopavza - glasbena komedija


Broadwayska uspešnica v udarni slovenski izvedb! Glasbena komedija, ki navdušuje občinstvo!

Je edina Menopavza, ki jo imajo moški radi! :)
Hitro do vstopnic: https://bit.ly/2WF5KRu

GROZNO HECNA IN STRAŠNO ZABAVNA! Svetovna gledališka uspešnica, ki že 17 let po vsem svetu polni dvorano za dvorano! Zgodba o štirih unikatnih ženskah v “fantastičnih” letih!

Igrajo: Helena Blagne, Urška Vučak Markež, Salomé in Damjana Golavšek (igra namesto Zvezdane Mlakar, več o tem: https://bit.ly/2I7ztOV)!

**********************
Dame se srečajo na razprodaji damskega perila. Nič nimajo skupnega, razen čipkastega nedrčka IN: izgube spomina, navalov vročice, nočnega potenja, apetita, ne dovolj seksa, preveč seksa in … saj veste, nje!

Nova glasbena komedija o dramatičnosti menopavze se dogaja ob velikih hitih iz 70-ih, 80-ih in 90-ih; ti vas bodo dvignili plešoče iz sedežev, dvorano pa bodo preplavili vzkliki navdušenja in ploskanje.

Pridružite se sestrski druščini! Zabavna je, polna samoironije in do konca sproščena, ne glede na to, kako podivjani so hormoni.

Edina menopavza, ki jo imajo moški radi; v njej gospodje prepoznajo svoje žene, mame, sestra, prijateljice… mladini pa bo naenkrat vse bolj jasno glede mam in babic.

“VAM REČEMO, ZA ZJOKAT SMEŠNO!”

Avtor: Po knjižni uspešnici Jeanie Linders
Prevod: Desa Muck
Režija: Nina Kleflin
Predstava je nastala v sodelovanju z GFOUR production.
Več o predstavi: https://bit.ly/2BbgJMy

**********************
MUZIKAL MENOPAVZA
V svetu popularen že več kot 17 let!
Najdlje trajajoči muzikal v zgodovini Las Vegasa
Priznanje za ‘najboljšo zabavo v mestu’ v 2016!
Kar 25 glasbenih uspešnic – parodij
11 milijonov gledalcev v 14 državah po svetu (v več kot 350 različnih mestih)
Igra v: ZDA, Avstralija, Kanada; Evropa: Italija, Velika Britanija, Irska; Izrael, Južna Afrika, Filipini, Malezija, Južna Koreja …
Ljubljenka družbenih omrežij: že več kot 800.000 e-fanov

**********************
VROČA DEJSTVA O MENOPAVZI
Vsak dan kar 6.000 žensk po svetu vstopi v menopavzo.
Z menopavzo se ta trenutek sooča kar 160.000 žensk v Sloveniji in 1,7 milijard žensk na planetu!
Zdravniki ženskam v menopavzi najprej priporočajo zmanjšanje stresa.
Špas teater vam priporoča: ogled komedije Menopavza!
Muzikal Menopavza podira tabuje in pospremi to obdobje v življenju žensk z glasnim smehom, parodijo in pravo sestrsko zabavo!


View Event →
Planet, od plastike zadet
Apr
14
11:00 AM11:00

Planet, od plastike zadet


Duhovita predstava, ki s svojo poučnostjo prek ekoloških tematik ozavešča mladega gledalca.

🌍👧♻

Osnovne teme, ki se humorno in nevsiljivo prepletajo med sestricama Niko in Galo so: onesnaževanje, ločevanje odpadkov, podnebne spremembe, ogroženost določenih živalskih vrst, varčnost električne energije in vode, ekološka ozaveščenost pri izbiri materialov, zdravo življenje (npr. kolesarjenje, narava, promet), kreativno razmišljanje (kako uporabno reciklirati materiale), klic k izboljšanju kakovosti življenja – ne le materialnega, temveč tudi čustvenega in duhovnega, ki se kaže v načinu pozitivnega mišljenja in dobrih medčloveških odnosov.

Gre za dinamično in duhovito predstavo za otroke, ki s svojo poučnostjo preko ekoloških tematik ozavešča mladega gledalca v prepoznavanju kakovosti bivanja v današnjem času in prostoru.

Trajanje: 35 minut, brez odmora.

Po predstavi Kekčeve poustvarjalnice: otroške kreativne delavnice na temo predstave.

➡ NASTOPAJOČI:
Maja Gal Štromar,
Mirjana Šajinović

➡ VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=iWWBYB-MiTw

➡ 6. predstava abonmaja Kekec 2018/2019
➡ VEČ INFORMACIJ: https://bit.ly/2FUsffO

➡ VSTOPNICE: Informacijska pisarna Narodnega doma, Maribor


View Event →
Popolni tujci
Apr
13
8:00 PM20:00

Popolni tujci

50688972_2531249876891531_3667522292595818496_o.jpg

Komična drama o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone

Štirje dolgoletni prijatelji in njihove najdražje, z izjemo Filipa, katerega prijateljica je doma obležala z vročino, se družijo na terasi in opazujejo lunin mrk. Večer mineva v čaru duhovitih zbadljivk, simpatičnih šal in aktualnih pogovorov o družinskih in intimnih zadevah. Ko tema pogovora nanese na informacije, ki jih skrivajo naši nepogrešljivi mobilni telefoni, se zbrana druščina junaško odloči, da ni skrivnosti, ki bi jih tajili pred prijateljskim omizjem. Nedolžna igra, da bo vsak od njih klice, SMS-e in MMS-e, ki bodo prihajali med večerjo, delil z vsemi zbranimi, sproži sprva zabavne reakcije, a lahkotnost igre se začne počasi izgubljati. Skrivnosti, ki bi morale ostati v majhnih glavah pametnih telefonov, spremenijo slike o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih. Ta večer prav vsak od njih razkrije temno plat, ki jo uspešno skriva. A poti nazaj več ni in nihče ne ve, kam bo nedolžna igra usmerila svoj tok. Prvo slovensko uprizoritev Popolnih tujcev bo po motivih istoimenskega izjemno uspešnega italijanskega filma iz leta 2016 zrežirala perspektivna mlada hrvaška režiserka Tamara Damjanović.

Zasedba
Adam – Tomo Tomšič
Eva, njegova žena – Maša Žilavec
Aleksander – Gorazd Žilavec
Marta, njegova žena – Mateja Pucko
Danijel – Nejc Ropret
Blanka, njegova žena - Ana Urbanc
Filip – Matevž Biber

Režija Tamara Damjanović

Prevajalka in lektorica Mojca Marič, dramaturginja Maja Borin, scenograf Darjan Mihajlović Cerar, kostumograf Marita Ćopo, avtor animacije Mihael Mahkovic, oblikovalec svetlobe Luka Matić, skladateljica Katarina Ranković, glasbeniki Katarina Ranković, klavir in vokal, Ljubica Damčević, violina, Vladimir Jovanović, trobenta, Vojislav Savić, glasbeno-tonski mojster


View Event →