Gledališče

Filtering by: Gledališče
Krila golobice
Mar
15
to Mar 30

Krila golobice

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Izjemna in nadvse inteligentna mlada ženska z malo sredstvi, Kate Croy, je zaljubljena v Mertona Densherja, nadarjenega moža prav tako bornih sredstev in obetov. Oba sta željna vsega, kar bi jima ponujalo bogato življenje. Spoznata umirajočo, zelo mlado ameriško dedinjo, Milly Theale, ki je sama že zagledana v Mertona. Kate Croy pride na idejo, da bi se njen zaročenec moral posvetiti dedinji in se z njo poročiti. Ko bo umrla in bo on podedoval njeno premoženje, se bosta lahko poročila; tako bosta prišla do svojega velikega bogastva in svojega veličastnega življenja. Načrt skorajda uspe, a dedinja izve, da sta njena nova prijateljica Kate Croy in njen domnevni ljubimec zaročena. V grenkem razočaranju podleže svoji bolezni. Toda preden umre, napravi nenavadno volilo, in mladeniču, ne glede na vse, zapusti premoženje. Mladenič, ki nad prevaro nikoli ni bil navdušen, sedaj, kot pravi, ne more preprosto vzeti njenega denarja in izpeljati načrta. Namesto tega svoji zaročenki predlaga, da vrneta bogastvo in se poročita »tako, kot je bilo«. A videti je, da sta oba spoznala, in zaročenka konča roman s temi besedami, da nikoli več ne more biti »tako, kot je bilo«. (Robert B. Pippin)

Prvo slovensko dramsko adaptacijo romana Krila golobice bo na oder Stare dvorane postavil Matjaž Berger, eden izmed estetsko najbolj profiliranih slovenskih režiserjev, ki bo v Drami SNG Maribor režiral prvič.

Režija: Matjaž Berger

Zasedba
Kate Croy - Nataša Matjašec Rošker
Merton Densher - Petja Labović
Milly Theale - Eva Kraš
Maud Lowder - Ksenija Mišič
Susan Stringham - Minca Lorenci
Lord Mark - Kristijan Ostanek
Lionel Croy - Bojan Maroševič
Henry James - Pavle Ravnohrib

Avtorica adaptacije romana in dramaturška sodelavka Eva Mahkovic, scenograf Marko Japelj, kostumograf Alan Hranitelj, lektor Jože Faganel, skladatelj Peter Penko, koreografinja Valentina Turcu, oblikovalec svetlobe Simon Žižek, oblikovalec zvoka Uroš Ban


View Event →
Aida
Mar
22
to Mar 24

Aida

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

VELIKA USPEŠNICA PONOVNO NA SPOREDU!

Giuseppe Verdi je svoj drugi ustvarjalni vrh, tj. po operni mojstrovini Rigoletto, ki jo je napisal pri osemintridesetih letih, doživel z opero Aida, ki jo je komponiral po naročilu egiptovskega kediva, Ismail Paše, v počastitev svetovnega odprtja Sueškega prekopa leta 1871. Zgodbo za opero (oziroma njen scenarij) je prispeval francoski egiptolog Edouard Mariette Bey, libreto pa Antonio Ghislanzoni. Monumentalna opera v štirih dejanjih razkriva ekspresivno moč tradicionalnih glasbenih oblik, zlasti arije, ansambla in recitativa, ki v novi preobleki ustrezajo zahtevam novega ideala glasbene drame. Dramski konflikt nakaže že orkestralna predigra, ki izriše dva vodilna (spominska) motiva, najprej hrepenečo temo Aidine ljubezni, zatem pa hladno in predirljivo temo svečenikov, predstavnikov egipčanskih zakonov in morale. V nadaljevanju opere se kasneje predstavi še strastni in nemirni motiv princese Amneris.

Aida zavzema med Verdijevimi operami posebno mesto tudi zaradi vključevanja baletov, koračnic, mogočnih zborov in pompoznih sprevodov, pri čemer se mehki italijanski lirizem idealno spaja s spektakelskim aspektom francoske velike opere (grand opéra). Ob vsem zunanjem sijaju pa skladatelj ne pozablja na psihološko globino in posledično prepričljivost svojih likov, ki jih čudovito označijo nekatere najizvirnejše melodične domislice, kot so denimo Radamesova romanca Celeste Aida, Aidina arija Ritorna vincitor ali njena romanca O patria mia. Podobno kot v arijah se razkriva tudi skladateljeva kreativna potenca v veličastnih in široko zastavljenih ansambelskih prizorih.

Neponovljivo katarzo in transcendenco ljubezni nam Verdi predstavi v svojem zmagoslavnem finalu, ki je eden izmed najsilnejših izbruhov skladateljeve instrumentalne govorice – koračnica s širokim izraznim razponom se v svojem zaključnem delu razbohoti v odprto glasbeno konfrontacijo šestih solistov in štirih samostojnih zborovskih skupin.

Koprodukcija SNG Maribor in Cankarjev dom, Ljubljana

Režija: Pier Francesco Maestrini


View Event →
6
Mar
24
8:00 PM20:00

6

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

19. februarja 2016 ravnateljico Dijaškega in študentskega doma Kranj nenapovedano obiščeta podžupan in vodja službe za zaščito Mestne občine Kranj:

Kako bomo to preprečili? Kako bomo to preprečili?

Preprečili kaj? To, da bi v dijaški dom prišli mladoletni prosilci za azil, ali to, da bi bili starši dijakov proti?

Dokumentarna predstava o iracionalnih družbenih predsodkih in strahu pred 'drugim', ki se odvija v srcu Evrope. Zgodba o 6 mladoletnih prosilcih za azil, ki jih kljub trudu ravnateljice niso sprejeli v dijaški dom, je uprizoritev postavila v angažirano prevpraševanje objektivizacije migrantov in beguncev, tragično stanje družbe strahu, ksenofobije in rasizma.

Gostujoča predstava je del programa Festivala Hiša strpnosti (Mini teater, Judovski kulturni center, GT22)

Avtorski projekt
Režija: Žiga Divjak
Igrajo: Iztok Drabik Jug, Alja Kapun, Katarina Stegnar, Vito Weis, Gregor Zorc
Na videu: Sajjad Ahmadi, Ojalan Alothman, Sayed Mahdi Hashemi, Erfan Gulzari, Omid Moradi, Majid Tahiri
Pomoč pri raziskavi: Maja Ava Žiberna
Oblikovanje videa: Domen Martinčič
Oblikovanje zvoka: Iztok Drabik Jug
Oblikovanje svetlobe: David Orešič
Vodja produkcije: Tina Dobnik
Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče in Zavod Maska

Zahvaljujemo se kolektivu Nove pošte, Juditi Nahtigal, Katarini Morano, Marti Globokar, Katjuši Koprivnikar, Slavici Vodopivec, Mirjam Bizjak, Tanji Ahčin, Robertu Rističu, Mariu Majstoroviću, Tini Zorman, Cvetki Kernel, Ožbeju Račečiču, Boštjanu Šeficu, Brunu Rednaku, Andreji Barle Lakota, Katarini Štrukelj in Draganu Kojiću.


View Event →
Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa
Mar
27
to Apr 9

Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Mark Haddon, Simon Stephens
The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Detektivka, kjer ni prostora za laži

Christopher je sedem minut po polnoči na sredi dvorišča gospe Shears našel psa. Mrtvega, okrvavljenega Wellingtona. Odločil se je, da stvar temeljito razišče. Do potankosti, kot to počnejo detektivi. Christopher je star petnajst let, pravijo, da ima Aspergerjev sindrom, sam pa pravi, da ima rad pse, da ima najraje od vsega matematiko in logiko (zna našteti vsa praštevila do 7.507) in da pozna vse države sveta in njihove prestolnice. Ne prenese, bi se ga dotikali, ne razume vicev in metafor in sovraži laži. Živi z očetom, ki mu je povedal, da je njegova mama umrla. Z raziskovanjem primera Wellingtona se mu prek različnih razkritij odpirajo popolnoma neznani svetovi, sam pa je, na sledi za storilcem, prisiljen početi vse mogoče nemogočosti. Med iskanjem morilca presenečen odkriva domače laži, ki v temeljih zamajejo njegov že tako majavi svet, in tako sprejme prvo veliko samostojno odločitev – pobegniti od doma.

O svetovno uspešnem romanu Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa (2003) Mark Haddon pravi, da ne govori o sindromu, pač pa o drugačnosti, o tem, kaj pomeni biti avtsajder. Uprizoritev na Malem odru bo nastala po dramatizaciji angleškega dramatika Simona Stephensa, ki ga bo režirala mlada mariborska umetnica Mateja Kokol, ki je v zadnjih letih na tem odru ustvarila že dve uspešni uprizoritvi: Razlogi za srečo Neila LaButa in Fant, dekle in gospod Vinka Möderndorferja.

Režija: Mateja Kokol

Zasedba
Christopher - Matevž Biber
Ed, njegov oče - Nejc Ropret
Judy, njegova mama - Mojca Simonič
Siobhan - Maša Žilavec
Roger - Matija Stipanič
Gospa Alexander - Irena Varga
Policaj - Bojan Maroševič

Prevajalec Milan Dekleva, dramaturginja Maja Borin, scenografinja Petra Veber, kostumografinja Iris Kovačič, oblikovanje zvoka in giba sz3, lektor Janez Bostič


27 MAR, SRE ob 7:00 PM

8 APR, PON ob 7:00 PM

9 APR, TOR ob 7:00 PM


View Event →
Popolni tujci
Apr
13
8:00 PM20:00

Popolni tujci

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Komična drama o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone

Štirje dolgoletni prijatelji in njihove najdražje, z izjemo Filipa, katerega prijateljica je doma obležala z vročino, se družijo na terasi in opazujejo lunin mrk. Večer mineva v čaru duhovitih zbadljivk, simpatičnih šal in aktualnih pogovorov o družinskih in intimnih zadevah. Ko tema pogovora nanese na informacije, ki jih skrivajo naši nepogrešljivi mobilni telefoni, se zbrana druščina junaško odloči, da ni skrivnosti, ki bi jih tajili pred prijateljskim omizjem. Nedolžna igra, da bo vsak od njih klice, SMS-e in MMS-e, ki bodo prihajali med večerjo, delil z vsemi zbranimi, sproži sprva zabavne reakcije, a lahkotnost igre se začne počasi izgubljati. Skrivnosti, ki bi morale ostati v majhnih glavah pametnih telefonov, spremenijo slike o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih. Ta večer prav vsak od njih razkrije temno plat, ki jo uspešno skriva. A poti nazaj več ni in nihče ne ve, kam bo nedolžna igra usmerila svoj tok. Prvo slovensko uprizoritev Popolnih tujcev bo po motivih istoimenskega izjemno uspešnega italijanskega filma iz leta 2016 zrežirala perspektivna mlada hrvaška režiserka Tamara Damjanović.

Zasedba
Adam – Tomo Tomšič
Eva, njegova žena – Maša Žilavec
Aleksander – Gorazd Žilavec
Marta, njegova žena – Mateja Pucko
Danijel – Nejc Ropret
Blanka, njegova žena - Ana Urbanc
Filip – Matevž Biber

Režija Tamara Damjanović

Prevajalka in lektorica Mojca Marič, dramaturginja Maja Borin, scenograf Darjan Mihajlović Cerar, kostumograf Marita Ćopo, avtor animacije Mihael Mahkovic, oblikovalec svetlobe Luka Matić, skladateljica Katarina Ranković, glasbeniki Katarina Ranković, klavir in vokal, Ljubica Damčević, violina, Vladimir Jovanović, trobenta, Vojislav Savić, glasbeno-tonski mojster


View Event →
Veče sa Dinjom (MB) - Sandra Siladjev Comedy Show
Apr
17
8:00 PM20:00

Veče sa Dinjom (MB) - Sandra Siladjev Comedy Show

dinja.jpg

Po razprodanih nastopih v Frankfurtu, na Dunaju, v Dubrovniku in Beogradu, Sandra Siladjev - Dinja, 17.4.2019 ob 20:00, končno tudi v Mariboru. Če ste jo do sedaj lahko spremljali samo preko Youtuba, IG-ma in FB jo imate sedaj možnost spoznati v živo!

"O Sandri zaista ne treba preterano pričati, ona je na velika vrata javnog posla ušla ne samo kao internet senzacija već i osoba koja nije pristala na kompromise, pa se čitav njen rad zasniva na pobuni. Neki muškarci kažu da se bavi previše “ženskim” temama. Neke žene kažu da je na “muškoj” strani. Svakako, svi koji je razumeju znaju da su njene teme zapravo protiv podela. Bilo koje vrste. Sandra radi sa organizacijom Standup.rs od početka 2017. godine, i njen stand up “Veče sa Dinjom” u Beogradu možete pogledati u Ben Akiba comedy club-u.

Šta je Dinja?

Dinja je ideja da pozorište nije zgrada nego koncept, ideja koju je Sandra otelotvorila na svom youtube kanalu, a kasnije sve te poruke prenela na scenu.

,,Dinja” su čudni likovi, marginalci, autsajderi, bizarne situacije i ostale trivijalnosti.

,,Dinja” je skup različith likova koji kroz ličnu laž govore opštu istinu i samim tim otkrivaju ono što Sandra želi da poruči u stendapu: ,,Sve je laž osim istine”.

,,Dinja” je prvo bio digitalni performans, a zatim je taj performans doveo Sandru na scenu i ona je postala stand up komičarka.

Sandra Silađev je glumica po obrazovanju, stand up komičarka po iskrenosti. Aktivistkinja po srcu."

Predprodaja ulaznica počinje uskoro! Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte za najbolje popuste i akcije!
http://www.standupsi.com/#misl_ostaniteobvesceni

VSTOPNICE: V prodaji kmalu, objavimo v dogodku. Lahko pa se prijavite na naš seznam obveščanja o prihajajočih dogodkih, posebnih ponudbah in aktualnih akcijah.
http://www.standupsi.com/#misl_ostaniteobvesceni
Vstopnica 15€ predprodaja, 17 redna
rezervacije: info@standupsi.com


View Event →

ŠtudenTeater: Pihal bo Yugo
Mar
20
8:00 PM20:00

ŠtudenTeater: Pihal bo Yugo

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Sedem mladih ljudi prepleta spomine svojih staršev, dedkov, babic, literature in popkulture s svojo sodobnostjo. Z morda naivno radovednostjo iščejo stičišča in odmike od vsebin zgodovinskih učbenikov, časopisov in političnih debat. Razmišljajo o tem, kar slišimo, beremo in česa se učimo, pa tudi o vsem drugem z zavedanjem, da realnega stanja ne morejo več sestaviti. Sami se do dogodkov težko opredelijo, a imajo ti nanje kot vztrajen predmet najrazličnejših debat še vedno vpliv, kar jih spodbuja, da izrazijo svoje vtise o zgodovini, ki naj ne bi bila njihova.

Člani skupine: Davorin Juhart, Lucija Klauž, Anastazija Leščak, Pia Maruša Rak, Zala Reich, Nina Slanič, Gal Tišler
Mentor: Matevž Biber
Premiera: 19. 2. 2019
Produkcija: Moment, ŠtudenTeater

Rezervacije sprejemamo na rezervacije@moment.si

Vstopnina:
6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo.


View Event →
Marsova predstava: Ko odprem oči z LG Pupilla
Mar
16
10:00 AM10:00

Marsova predstava: Ko odprem oči z LG Pupilla

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Sobote v Vetrinjskem dvoru so Sobote za družbo.
V sobotnih dopoldnevih pripravljamo druženja za vse in vsakršne družine, ki si želite prijetnih dogodkov, pospremljenih z ustvarjalnimi doživetji in radoznalimi raziskovanji.

Sobota, ki ponudi predstavo za res najmlajše, pa tudi tiste malo večje!

Ko se zbudim, odprem oči in vidim. Nos, ušesa, oči, obraz. Nasmeh. Vidim noge, roke, telo. Kdo je to? Sem to JAZ? In kdo so drugi? So takšni kot jaz?
Ko odprem oči je nova predstava gledališča za najmlajše, kjer se prepletajo majhni in preprosti vizualni, glasbeni, gibalni in intimni trenutki, ki so majhen delček velikega, pisanega mozaika, imenovanega ŽIVLJENJE.

IGRATA: Petra Kavaš in Natalija Tumpej
REŽIJA IN LIKOVNA ZASNOVA: Sabina Šinko
Na predstavo in na življenje!

Na meniju:
10.00–10.30
- KO ODPREM OČI, predstava za najmlajše / 2 žetončka
10.30–13.00
- SENČNE LUTKE, delavnica izdelovanja senčnih lutk / 1 žetonček
- SPOZNAVAM SEBE IN DRUGE, likovna delavnica, portreti / 1 žetonček
- VELIKA SLIKA, skupinska likovna delavnica / brezplačno

KULTURNI ŽETONČEK
MARS je skupina predanih pedagogov, mentorjev in drugih ustvarjalcev v kulturi, ki z veseljem ustvarja kvalitetne in zabavne kulturne dogodke ter izobraževalne vsebine za otroke in družine, mlade in odrasle.
Da bomo lahko še naprej pripravljali programe, jih širili, poglabljali in izboljševali, za nekatere vsebine uvajamo simbolično plačilo – Kulturni žetonček, ki stane 2 €. Za predstavo bo tako potrebno odšteti 2, za disko 1, prav tako za nekatere delavnice, določene vsebine pa bodo še vedno brezplačne.
Kulturne žetončke bo mogoče kupiti na vsakem dogodku, ob nakupu 10-ih, vam bomo enega podarili.
Hvala za podporo in razumevanje!

V Vetrinjskem dvoru, v kavarni Kluba Wetrinsky, ki poskrbi za kave, kavice, kofetke in druge dobre napitke, pa domuje tudi Čitalnica igralnica.
Za vse je brezplačna in nadvse privlačna!

Zavod MARS Maribor in Lutkovno gledališče Pupilla
View Event →
B U M !
Mar
15
8:00 PM20:00

B U M !

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Avtorski projekt dramskega gledališča, lutk, predmetov in video tehnologije. Avtorski projekt na meji med dramo in performansom, lutkami in gledališčem predmetov, znanostjo in umetnostjo. Avtorski projekt za odrasle in mladino.

Eden ključnih dogodkov za moderno preučevanje človeka in družbe je bil dialog dveh mislecev, ki odmeva vse od 17. stoletja naprej. Descartes je ločil zavest od telesa, medtem ko je Spinoza menil, da sta um in telo neločljiva. In tako je izmenjava argumentov sprožila neustavljiv plaz, ki je za 350 let v ospredje pahnila znanstveno metodo, subjektivni pogled na svet pa je obveljal kot neprimeren in nezanesljiv za preučevanje stvarnosti. Ljudje smo bili zgolj zunanji opazovalci, oddvojeni od vesolja, dokler Einstein ni pokazal, da meritve, od katerih je odvisen obstoj vse znanosti, niso neosebni dogodki, temveč so človeška dejanja izvedena v določenem času in prostoru in še kako odvisna od opazovalca. Skoraj istočasno še ena teorija ovrže osnove znanstvene paradigme. Kvantna fizika na glavo postavlja resničnost vsakodnevnega izkustva, kjer logika in zdrav razum odpovesta. Lahko sem tukaj in me istočasno ni, lahko sem delec in valovanje obenem, kriv in nedolžen, živ in mrtev ... Dober večer, moje ime je Robert Oppenheimer in sem že skoraj petdeset let mrtev. Sem tako slaven, da imena niti ne potrebujem. Sem Smrt in sem Uničevalec svetov. Sem njegov Rešitelj. Sem oče atomske bombe.

Predstava je kolektivno delo skupine. Je del širšega dvoletnega projekta Unplugged/Izštekani. Traja 45 minut.

Igralec Rok Kravanja
Režiser Zoran Petrovič
Dramaturg Marek Turošík
Scenograf, kostumograf, soavtor likovne podobe, avtor fotografij Andrej Firm
Andrejevo zunanje oko Miha Horvat

Premiera 9. 9. 2016, Intimni oder, GT22, Maribor

Produkcija Moment
Koprodukcija GT22

Projekt sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Maribor.
View Event →
Proces ali Žalostna zgodba Josefa K. 15+
Mar
15
7:00 PM19:00

Proces ali Žalostna zgodba Josefa K. 15+

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Predastava za odrasle, ki je nastala bežno po motivih Kafkinega romana Proces, je obredla že velik del sveta in se z veseljem vsake toliko vrača pred domače občinstvo.
Vabljeni vsi, ki je še niste videli in vsi, ki ste jo že nekajkrat, a bi jo še enkrat.

V nadčasovni glasbeno-lutkovni kompoziciji se v vlogi Josefa K. znajde gledalec. Igra ga neusmiljeno prestavlja v brezizhodne situacije, seznani ga z drobovjem družbenega stroja pa tudi z intimnim svetom nekaterih Josefu K. dragih ljudi. Gledalec je postavljen v središče dogajanja, kjer se mora na milost in nemilost odgovorno podvreči procesu. Med občinstvom in okoli njega se vrstijo različne gledališke tehnike: črni humor ročnih lutk, poetičnost gledališča predmetov in kabarejska improvizacija. Stroj sistema ženeta dva igralca, glasbenika in lutkarja. Nežne lutkovne scene se izmenjujejo z močnimi ritmičnimi učinki, ki se občasno sprevržejo v koncert.

Vstopnice 10 eur / za dijake, študente, upokojence 8 eur, za člane Mariborske knjižnice 5 eur.

Naslednja predstava 15.3. 2019 ob 21h.


View Event →
Via Negativa: Sorry
Mar
9
8:00 PM20:00

Via Negativa: Sorry

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Predstavo je navdihnila knjiga Parazit francoskega filozofa Michela Serresa in njegova teza, da je parazitizem edino možno naravno razmerje in temeljno “dejstvo” obstoja vsakega živega bitja. Parazitski odnos je oblika neločljivega in nedemokratičnega sožitja, razmerje vzajemne soodvisnosti. Dokler gostitelj ostaja pri življenju, parazit živi v harmoniji z njim. Dokler se gostitelj lahko premika in diha – pa naj je to partner, družina, mesto, država, kontinent ali planet – je parazit svoboden.

Kaj pa če razmerje temelji zgolj na enosmernem odnosu dajanja in jemanja – in nič drugega? Je parazitizem resnično edini temelj in celo pogoj za kakršnokoli razmerje?

Anita Wach in Grega Zorc grizeta, grabita, objemata, sesata drug drugega. Parazitirata in se opravičujeta. Andrej Fon parazitira svoj saksofon brez opravičil. Neločljivo soobstajajo. V razmerju vzajemne soodvisnosti vsaka njihova akcija postaja člen neskončne verige namenov in odzivov.

Projektna zamisel: Anita Wach
Zasnova in razvoj performansa: Anita Wach in Grega Zorc
Uprizoritveni koncept in umetniško vodstvo: Bojan Jablanovec
Zvok: Andrej Fon
Izvajalci: Anita Wach, Grega Zorc, Andrej Fon
Produkcija: Via Negativa in zavod Sploh
Koprodukcija: Festival Body/Mind, Varšava
Producentka: Špela Trošt
Odnosi z javnostjo: Sara Horžen
Foto: Marcandrea
Programska podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

Vstopnina: 6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo. Rezervacije sprejemamo na: rezervacije@moment.si

Projekt sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor


View Event →
Hora - Cantata
Mar
8
to Mar 17

Hora - Cantata

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Hora - Cantata

Koreograf: Edward Clug, Mauro Bigonzetti

Premiera: 8. marec 2019, Velika dvorana

V svoji koreografski stvaritvi Hora (Kólo) za Dortmundski balet se je Edward Clug prvič intenzivno naslonil na glasbeno dediščino rodne Romunije, še posebej na sofisticirane ritmično-melodične adaptacije legendarnega godalnega kvarteta Balanescu. Clug je med lastnim koreografskim raziskovanjem odkril nove povezave med številnimi prelomnimi življenjskimi odločitvami in močjo ritualov, ki nam jih na bolj ali manj prefinjen način vsiljuje družba. Plesna stvaritev Cantata italijanskega koreografa Maura Bigonzettija se je že od svoje praizvedbe leta 2001, ko je predstavo prvič izvedel lizbonski baletni ansambel Gulbenkian, v scenosled sodobnega plesa zapisala kot kultna koreografska postavitev, ki s svojim nezadržnim erosom evocira vso izrazno paleto plesnega Mediterana. Z novo mariborsko postavitvijo Clugove Hore in Bigonzettijeve Cantate se bo baletni večer zaokrožil v grenko-sladkih melodijah, ki slavijo lepoto življenja v vsej njeni čutnosti in minljivosti.     


https://www.sng-mb.si/predstave-opera-balet/hora---cantata/


08.03.2019 ob 19:30 Velika dvorana za OPERA BALET PREMIERA in izven

09.03.2019 ob 19:30 Velika dvorana za OPERA BALET SOBOTA in izven

11.03.2019 ob 19:30 Velika dvorana za DIJAŠKI OPERA BALET in izven

12.03.2019 ob 19:30 Velika dvorana za OPERA BALET TOREK in izven

13.03.2019 ob 18:00 Velika dvorana za izven

14.03.2019 ob 19:30 Velika dvorana za OPERA IN BALET ter izven

16.03.2019 ob 18:00 Velika dvorana za EVROPSKI in izven

17.03.2019 ob 17:00 Velika dvorana za OPERA BALET POPOLDANSKI in izven


View Event →
Umor, je napisala Banda Ferdamana!
Mar
7
8:00 PM20:00

Umor, je napisala Banda Ferdamana!


Zgodilo se je v mračnem, vlažnem hodniku. Ali pa je bilo na velikem stopnišču pred vhodom v galerijo?

Je bil to ljubosumni svak? Ali pa morda celo butler? OK, butler ne more biti - vedno je butler, to je že klišejsko.

Tokrat bomo z Bando Ferdamano odkrivali morilca v novi celovečerni predstavi: "Umor je napisala"!

Podajte se z našimi improvizatorji v skrivnosten svet, poln preprek in zagonetk: spoznajte in soustvarjajte čudne like, z neznanimi motivi in dvomljivimi alibiji.
Kdo je v resnici umoril koga in zakaj? Na vsa vaša vprašanja bomo odgovarjali 07. marca v Klubu KGB - pripravite svoj detektivski klobuk in povečevalno steklo, napeto bo!

KJE: Klub KGB, Maribor
KDAJ: 07. marca, ob 20:00 uri
KOLIKO: vstopnina 5€


View Event →
Razočarana gospodinja pri seksologu
Feb
28
8:00 PM20:00

Razočarana gospodinja pri seksologu

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Najbolj pikantna duokomedija - samo za odrasle!

V tem gledališkem hitu se Sigman Frojdeb (Roman Vodeb) "loteva" razočarane gospodinje Lize K. P. (Uršula Soban) oz. se ona "loteva" njega. V njunih odrskih dialogih mrgoli ogromno poučne seksualne pikantnosti, različnih pogledov na življenje, odnose in seks. Posebnost predstave je tudi začetno sproščanje z odrsko hipnozo in zaključni paritveni ples.

Komedija, v kateri boste izvedeli:

- zakaj črna mačka prinaša nesrečo
- vse o seksu, denarju in odnosih ter vsem, kjer vas "čevelj" žuli,
- zakaj dimnikar prinaša srečo (ampak samo ženskam),
- kaj imata skupnega "69" in "jajčka na oko"

Pikantna komedija, je velik gledališki hit, saj jo je na 100 ponovitvah videlo že preko 10.000 gledalcev.

Cena: 11 €

PRODAJA in REZERVACIJA VSTOPNIC: preko spletne strani http://klub-kgb.si/rezervacije-vstopnic ali preko maila bogdan.pernat@triera.net ter 1h pred predstavo v Klubu KGB.


View Event →
Hero 2.0 - The Show of all Shows (in English)
Feb
27
8:00 PM20:00

Hero 2.0 - The Show of all Shows (in English)

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Predstava vseh predstav, zdaj ali nikoli!
Predstava bo v angleščini!

Vse kar imata, vse kar jima preostane na poti do triumfa, sta onadva, z ramo ob rami. Praznina, luč in dva igralca. Heroja. Oba sta glavna junaka. Oba se borita za svoje mesto pred publiko, izbira sredstev ni vprašanje. Brezkompromisno, preko vseh ovir do vrhunske stvaritve, mojstrovine, remek dela.

Naslov Predstava vseh predstav je zamišljen kot vodilo raziskave. Narediti predstavo, ki je v osnovi namenjena temu, da postavi igralca na goli oder in ga izrabi, do zadnje kapljice znoja. Njegovo bistvo, vse kar zna in kar zmore. Na kakšen način dokazati svojo vrhunskost, svojo vrednost, svoj talent? Igralec današnjega časa mora obvladati vse prvine in veščine umetniškega ustvarjanja bolj kot kadarkoli prej. Znati mora vse in to dobro. Kot je človek v sodobnem času "multitasker", je tudi igralec soočen s tem, da svoje polje razmišljanja in umetniškega izraza širi na vse strani. V vseh formah in zmožnostih. Psihološko preigravanje vloge in ponotranjenje teksta je premalo. Razumevanje konteksta predstave, situacije, lika ne zadostujejo več. Transgresivna dejanja in subverzivni prijemi niso dovolj. Če nimaš te širine te povozi čas. Brez tega si povprečnež, prinašalec pisem, gužva.

Če ne misliš, da si najboljši igralec, nehaj igrati. Če ne misliš, da delaš najboljšo predstavo, je ne delaj. Če misliš, da razpisa ne boš dobil, ga ne piši. Heroj 2.0 govori točno o tem, ne gre za vprašanje vere ampak za popolno in slepo prepričanje, da Heroj 2.0 JE Predstava vseh predstav.

Avtorja in nastopajoča: Uroš Kaurin, Vito Weis
Dramaturginja: Katarina Stegnar
Video: Boris Bezić
Avtorica glasbe in korepetitorka: Lea Čehovin
Avtorica fotografij: Nada Žgank

Vstopnina: 6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo. Rezervacije sprejemamo na: rezervacije@moment.si

Produkcija: Moment in Zavod EN-KNAP


View Event →
I (love) Njofra
Feb
27
8:00 PM20:00

I (love) Njofra

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

80. leta prejšnjega stoletja.

Še je živ tovariš Tito, še imamo rešpekt do Ljudske milice, Jugoslovanske ljudske armade, še se ve, kdo pije in kdo plača in kdo ali kaj je zunanji sovražnik.

V socialističnem bloku živita mož in žena. In njuna hči.
On, morda »gradjansko lice na službi u JNA«, naturaliziran Mariborčan (Vlado Novak), in Ona, morda Ljubljančanka z meščanskim, intelektualnim pedigrejem (Gojmir Lešnjak Gojc).
Nekega jutra On pri britju zagleda z rdečo šminko na ogledalo napisano sporočilo njegove ljube hčerkice: Njofra!

Hči je zbežala od doma – ker se bo poročila! In to skrivaj! Ne da bi vprašala ata, če dovoli! Nezaslišano. Mama za to seveda ve, a se dela, kakor da ne ve nič. In drži hčerki »štango«.

Ko ata ugotovi še to, da žena ščiti hčerko, znori. Dvigne »auf« Ljudsko milico in se odloči, da bo šel do konca: Tale Njofra že ne bo njegov zet! Preprečil bo poroko, ugrabil bo hčer.

In sploh: kdo je mladenič s čudnim imenom Njofra?

Aha, to je Franjo!

Zaprašena, staromodna in rahlo nostalgična komedija, za vse jugo nostalgike in tiste, ki to niti slučajno ne želijo biti.

S petjem in plesom – zakaj pa ne?!


➡ AVTOR: Milan Grgić

➡ IGRATA: Vlado Novak, Gojmir Lešnjak Gojc

➡ PRODUKCIJA: Mestno gledališče Ptuj

➡ VEČ INFORMACIJ: https://bit.ly/2G09GYK

➡ VSTOPNICE: https://bit.ly/2RtyxFB


View Event →
Menopavza - glasbena komedija
Feb
25
to Feb 26

Menopavza - glasbena komedija

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Le še nekaj prostih vstopnic!
*******
Broadwayska uspešnica v udarni slovenski izvedbi: Helena Blagne, Urška Vučak Markež, Zvezdana Mlakar in Salomé! Nova glasbena komedija, ki že navdušuje občinstvo!

Edina Menopavza, ki jo imajo moški radi! 
Hitro do vstopnic: https://bit.ly/2LmCmv5

GROZNO HECNA IN STRAŠNO ZABAVNA! Svetovna gledališka uspešnica, ki že 17 let po vsem svetu polni dvorano za dvorano! Zgodba o štirih unikatnih ženskah v “fantastičnih” letih!

**********************
Dame se srečajo na razprodaji damskega perila. Nič nimajo skupnega, razen čipkastega nedrčka IN: izgube spomina, navalov vročice, nočnega potenja, apetita, ne dovolj seksa, preveč seksa in … saj veste, nje!

Nova glasbena komedija o dramatičnosti menopavze se dogaja ob velikih hitih iz 70-ih, 80-ih in 90-ih; ti vas bodo dvignili plešoče iz sedežev, dvorano pa bodo preplavili vzkliki navdušenja in ploskanje.

Pridružite se sestrski druščini! Zabavna je, polna samoironije in do konca sproščena, ne glede na to, kako podivjani so hormoni.

Edina menopavza, ki jo imajo moški radi; v njej gospodje prepoznajo svoje žene, mame, sestra, prijateljice… mladini pa bo naenkrat vse bolj jasno glede mam in babic.

“VAM REČEMO, ZA ZJOKAT SMEŠNO!”

Avtor: Po knjižni uspešnici Jeanie Linders
Prevod: Desa Muck
Režija: Nina Kleflin
Predstava je nastala v sodelovanju z GFOUR production.
Več o predstavi: https://bit.ly/2BbgJMy

**********************
MUZIKAL MENOPAVZA
V svetu popularen že več kot 17 let!
Najdlje trajajoči muzikal v zgodovini Las Vegasa
Priznanje za ‘najboljšo zabavo v mestu’ v 2016!
Kar 25 glasbenih uspešnic – parodij
11 milijonov gledalcev v 14 državah po svetu (v več kot 350 različnih mestih)
Igra v: ZDA, Avstralija, Kanada; Evropa: Italija, Velika Britanija, Irska; Izrael, Južna Afrika, Filipini, Malezija, Južna Koreja …
Ljubljenka družbenih omrežij: že več kot 800.000 e-fanov

**********************
VROČA DEJSTVA O MENOPAVZI
Vsak dan kar 6.000 žensk po svetu vstopi v menopavzo.
Z menopavzo se ta trenutek sooča kar 160.000 žensk v Sloveniji in 1,7 milijard žensk na planetu!
Zdravniki ženskam v menopavzi najprej priporočajo zmanjšanje stresa.
Špas teater vam priporoča: ogled komedije Menopavza!
Muzikal Menopavza podira tabuje in pospremi to obdobje v življenju žensk z glasnim smehom, parodijo in pravo sestrsko zabavo!

Za recept v obliki vstopnic pokličite Špas teater: 
041 33 33 39 * vstopnice@spasteater.si


View Event →
Točka osi - Trilogija dinamike prostorov, 2016-2018
Feb
23
8:00 PM20:00

Točka osi - Trilogija dinamike prostorov, 2016-2018

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

34. Zimska plesna šola in festival Platforma pred Platformo (predfestivalski dogodek)

Točka osi, Trilogija Dinamike prostorov, 2016-2018

Točka osi raziskuje dinamično izmenjavo med risbo in gibom, pri čemer je v ospredju proces nastajanja, vzpostavljanja odnosa pred končnim produktom.
Projekt je zasnovan kot spreminjajoče se okolje, v katerem biva telo. Vizualni in kinestetični proces sta osredotočena na linijo in relacije telesa do ustvarjanja pomena.
Izhodišče narisanih, projeciranih in izsekanih kiparskih tvorb so risbe iz serije Neverending (P. Maher, 2010, arhivsko črnilo na papirju), kjer se kiparsko telo oblikuje iz neprekinjene linije.
Navidezno gibanje linij in neenakomerno nagibanje teže okoli točke osi ter odmikanje od le-te izoblikuje volumen nakopičenega, izrisanega materiala.
Zdi se, da je risba gibljiva in vedno se spreminjajoča, kot telo performerja. Padanje je osnovno izhodišče gibanja, saj je vztrajanje prisotno v repeticiji nihanja telesa. Ples je postavljen v galerijski prostor, da lahko z gledalci deli isto ravnino.
Gibalna instalacija se med drugim ukvarja s pomenom pojma horizontalnosti, s katerim je Pollock osvobodil umetnost vezano na platno in spravil v pogon performersko zasnovano umetnost. Horizontalnost je, kot je zapisal Walter Benjamin, ravnina, ki vsebuje znake, vertikalnost pa je ravnina reprezentacije in vsebuje objekte.
Raziskovanje horizontalnosti znotraj preseka plesne in vizualne umetnosti srečamo tudi v nekaterih delih Trishe Brown, ki bodo referenčni material za delo.
Točka osi oživlja in posodablja vprašanje odnosa telesa v gibanju do figuralike, teme, pomena in njegovega pojavljanja v reprezentacijskem prostoru. Sooča se z vprašanji, kako ustvariti prostor, brez da bi označil teritorij, in ustvariti dogodek izven politike kolonializma.
Točka osi preči razmerje med ženskim in moškim principom, vztrajanjem in minevanjem.
Padajoče telo, v dialogu z gravitacijo upogiba linearno perspektivo, in s svojo konstantno akcijo ustvarja vizualno-kinetično, t.i. ugodje v nelagodju, ki ga pri gledalcu sproži občutek nihanja.

koncept: Tina Valentan, Polona Maher
koreografija, ples: Tina Valentan
oblikovanje prostora: Polona Maher
dramaturgija: Barbara Novakovič Kolenc
oblikovanje svetlobe: Jaka Šimenc
oblikovanje zvoka: Gal Škrjanec Skaberne
kamera in montaža slike: Dunja Danial
fotografija: Nada Žgank

produkcija: Muzeum Ljubljana
koprodukcija: Muzej in galerije mesta Ljubljana in Layerjeva hiša Kranj
v sodelovanju z: Narodni dom Maribor
S finančno podporo MOL-Oddelek za kulturo.

Tina Valentan je plesalka in koreografinja, diplomantka SNDO (Amsterdam). Kot performerka sodeluje predvsem s Snježano Premuš, Milanom Tomašikom in Matejo Bučar, kot samostojna avtorica je nazadnje ustvarila solo Kalipso (produkcija Mesto žensk). Z JSKD sodeluje kot regijska selektorica plesnih skupin. Leta 2017 je prejela nagrado Ksenije Hribar za plesalko/performerko.

Polona Maher je diplomirala iz kiparstva na Akademiji lepih umetnosti v Bologni. Študijsko se je izpopolnjevala na Fakulteti za umetnost v Bristolu, Velika Britanija. Leta 2006 je prejela nagrado "Aletti" na umetniškem sejmu Art Verona. Njena dela se nahajajo v stalnih zbirkah Mestne galerije Palazzo Forti v Veroni, Umetnostne galerije Maribor, Factor banke in družbe Talum.

več: http://www.muzeum.si/slo/dinamikeprostorov/tocka.htm


View Event →
Ščeper in Mba
Feb
23
to Mar 1

Ščeper in Mba

  • Lutkovno gledališče Maribor (map)
  • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Ščeper in Mba 3+

SVETLANA MAKAROVIČ / 35 MIN

Ščeper je majhna žival, nič večja od ščepa. Ima vrečo, napolnjeno s sanjami, in to mu zadostuje. Živi mirno, samotarsko življenje, dokler se v njegovo bližino ne pritepe lisica, ki ga želi pojesti. Takrat se Ščeper odpravi iskat nov samotni kotiček, kjer pa se mu pridruži ranjeni golob. Zasede mu posteljo in Ščeper mu mora nositi hrano in vodo. Hitro se naveliča njegove družbe in si poišče nov skrit kotiček, iz katerega pa ga kmalu prežene mišja družina. Jezen se začne ščeperiti in ščeperiti in iz Ščepa zrase Ščeper.
In ker ima res rad samotarsko življenje, si ponovno poišče skrito razpoko, pred katero se kmalu naseli Mba. Mba ni črv in ni kačica, obema pa je malo podobna. In podobna je Ščeperju, saj ima tudi ona rada samoto. Vsak zase se samotno navadita drug na drugega. Ko Mba za nekaj dni izgine, Ščeper postane žalosten, in razveseli se je, ko se vrne. Postaneta prijatelja, saj drug od drugega ničesar ne zahtevata in ničesar ne pričakujeta. Obema zadostuje že bližina drugega.  


23 FEB / SOB 10.00 / Velika dvorana IZVEN

1 MAR / PET 17.00 / Velika dvorana ABONMA ŽOGICA + IZVEN


View Event →
Šakuntala 117 - Spominjanje ljubezni
Feb
22
to Feb 23

Šakuntala 117 - Spominjanje ljubezni

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Camille Claudel je bila izjemna francoska kiparka. Bila je učenka, ljubica in sodelavka Augusta Rodina. Za seboj je pustila pomenljivo osebno zgodbo. O Camillinem življenju pričajo predvsem njeni kipi. Besede v pismih in pričevanjih so vedno znova usmerjale naš pogled nazaj, k njenim kipom, ki jih je večinoma poimenovala po simbolih in mitskih osebah, pri katerih je prepoznavala svoja občutja.

Ena od Camillinih skulptur nosi naslov mitske zgodbe iz Mahabharate: Šakuntala. Po njej je največji indijski dramatik Kalidasa okoli leta 300 napisal danes najznamenitejšo staroindijsko lirsko-epsko dramo Šakuntala, ki govori o ljubezni in zapuščenosti. Analiza skulptur skozi akcijo je v nas vzbudila občutja, ki smo jih skozi improvizacije koreninili v lastnih izkušnjah. Skulpture so se pretopile, zavzele nove kompozicije, shodile, spregovorile in zdaj v nekakšnem ateljeju odigravajo novo zgodbo z naslovom Šakuntala 117, Spominjanje ljubezni; hibrid Kalidasove Šakuntale, Camillinega in Augustovega razmerja ter naših osebnih izkušenj o zaljubljanjih, ljubezni in zapuščenosti.

Avtorji: ustvarjalci predstave po motivih Kalidasove Šakuntale, delih Camille Claudel in pismih Augusta Rodina
Ustvarjalna ekipa: Kaja Lorenci, Urška Taufer, Gregor Luštek, Miha Nemec, Žan Perko, Nejc Valenti
Režija: Miha Nemec
Dramaturgija: Nejc Valenti
Kostumografija: Bjanka Adžić Ursulov
Scenografija: Miha Nemec
Glasba za Guni in Šruti: Žan Perko
Izvršni producent: Žiga Predan
Produkcija: AGRFT, Teater na konfini

Vstopnina: 6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo. Rezervacije sprejemamo na : rezervacije@moment.si


View Event →
ŠtudenTeater: In, predstava bo?
Feb
21
8:00 PM20:00

ŠtudenTeater: In, predstava bo?

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Leta 2004 smo Slovenci prestopili prag Evropske unije. Naslednji omembe vreden korak je bil vstop v Evroobmočje 2007. Generacije novega tisočletja se tega spominjajo le bežno in zabrisano. Je nekaj samoumevnega. In v tej (anti)demokraciji odraščamo v kapitalističnem krematoriju in nepismeno in slepo in utopično verjamemo vsem informacijam, ki pridejo do nas. Naša sposobnost selekcije je umrla. Požiramo in požremo vse. Še zadnja mikrodrobtinica nas bo nasitila in zadostila. Naj nas vodijo lutkarji. Naj naredijo predstavo. Predstavo? Kaj to pomeni? Kje bo? Kaj se dogaja okoli nas? Kaj se bo dogajalo?

igralka: Mila Kotnik; režiser: Domen Šuman; mentorica: Nika Bezeljak; tehnik: Jaka Zupanc Kuhar

Podukcija: Moment, ŠtudenTeater

Rezervacije sprejemamo na rezervacije@moment.si

Vstopnina:
6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo.


View Event →
Brezmadežna / Immaculata
Feb
21
8:00 PM20:00

Brezmadežna / Immaculata

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Po romanu Colma Tóibína Marijin testament

Brezmadežna/Immaculata

Načrtovali smo, da bo novo sezono mariborske Drame otvorila uprizoritev, zasnovana po romanu Colma Tóibína Marijin testament (2012) v priredbi in režiji Tomaža Pandurja. Tomaž se je navdušil nad Tóibínom, enim najuglednejših sodobnih irskih pisateljev, ki je z romanom Marijin testament humaniziral Kristusovo mater in ji končno podelil lastni glas. Njegova Marija živi v izgnanstvu in obnavlja spomin na dogodke, ki so privedli do brutalne smrti njenega sina. Ne spominja se ga kot odrešitelja, pač pa kot občutljivega človeka; otroka, ki je živel v času velikih sprememb in pretresov med ljudmi, ki jim ne bi smel zaupati. Marijina legenda bo v uprizoritvi Brezmadežna / Immaculata, ki jo bo po Tomaževi gledališki viziji oblikovala Livija Pandur s sodelavci, prestavljena v intelektualno in emocionalno klimo našega časa. 

Če je oltar tam, kjer pokleknemo, je oltar zame gledališki oder. Prostor, kjer sem s Tomažem preživela vse svoje gledališko življenje, tesno prepleteno z njegovo intimno vizijo sveta, z njegovimi svetlimi in temnimi sanjami, ki jih je v ustvarjalnem zagonu strastno živel v udejanjanju svoje Poezije in Resnice. 
Brezmadežna je predstava, ki sva jo za mariborsko Dramo pred letom dni začela oblikovati v miselne pokrajine, v oltar ljubezni, izgube, samote, iskanja smisla v ranah, ki jih ne more nič zaceliti. Ob njegovem odhodu je moja rana tako globoka, da jo lahko prenese le gledališki oder. Brezmadežno posvečam Njemu, ki je trdil, da se vse, kar vstopi v prostor gledališča, spremeni. Tomažu. Moje tišine so tvoje tišine.


Livija Pandur

 

Zasedba

Marija Nataša Matjašec Rošker

Dramatizacija in priredba Livija Pandur in Tomaž Pandur, prevod in dramaturgija Livija Pandur, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, lektor Janez Bostič, avtorja glasbe Boris Benko, Primož Hladnik (Silence), sodelavci pri predstavi Branko Jordan, Tibor Hrs Pandur, Edward Clug, Andreja Japelj, Marjeta Borštnar Mini, Janez Balažic, oblikovalka svetlobe Vesna Kolarec, fotograf Aljoša Rebolj, oblikovalec tona in video opreme Gorazd VeverView Event →
ŠtudenTeater: Pihal bo Yugo
Feb
19
8:00 PM20:00

ŠtudenTeater: Pihal bo Yugo

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Sedem mladih ljudi prepleta spomine svojih staršev, dedkov, babic, literature in popkulture s svojo sodobnostjo. Z morda naivno radovednostjo iščejo stičišča in odmike od vsebin zgodovinskih učbenikov, časopisov in političnih debat. Razmišljajo o tem, kar slišimo, beremo in česa se učimo, pa tudi o vsem drugem z zavedanjem, da realnega stanja ne morejo več sestaviti. Sami se do dogodkov težko opredelijo, a imajo ti nanje kot vztrajen predmet najrazličnejših debat še vedno vpliv, kar jih spodbuja, da izrazijo svoje vtise o zgodovini, ki naj ne bi bila njihova.

člani skupine: Davorin Juhart, Lucija Klauž, Anastazija Leščak, Pia Maruša Rak, Zala Reich, Nina Slanič, Gal Tišler
mentor: Matevž Biber;

Podukcija: Moment, ŠtudenTeater

Rezervacije sprejemamo na rezervacije@moment.si

Vstopnina:
6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo.


View Event →
Madagascar - družinski muzikal
Feb
16
6:00 PM18:00

Madagascar - družinski muzikal

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Otroci, starši, babice, dedki, tete in strici ... prihajaaa MADAGASCAR! Oglejte si predstavo za vse generacije!

V živo in v slovenskem jeziku vam bodo zapeli fantastični: Gašper Rifelj, Irena Yebuah Tiran, Jan Bučar, Nejc Simšič, Lea Bartha Pesek, Blaž Vrbič, Nejc Lisjak, Danaja Koren in drugi. Seveda pa bo tudi veliko 'muvanja' - na odru in v dvorani!

Hitro do vstopnic: https://bit.ly/2CzQ4aT
Dvorana: Unionska dvorana Narodnega doma Maribor

Avantura se prične v New Yorškem mestnem živalskem vrtu, kjer se živali: žirafa, nilski konj, zebra, lemurji, pingvini ter lev, odločijo, da si bodo privoščile malo svobode. Zgodi se jim pustolovščina brez primere!

Preberite več o predstavi: https://bit.ly/2IXwsyw
Spored vseh predstav in vstopnice: https://bit.ly/2IXwsyw

I LIKE TO MOVE IT, MOVE IT! https://bit.ly/2xnFvY8
Saj jo poznate :)


View Event →
Kam šibaš
Feb
16
11:00 AM11:00

Kam šibaš

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

KAM ŠIBAŠ  

3. Kam šibaš bo gostil najpomembnejše kamišibajkarje, ki ustvarjajo širom Slovenije.
Vabljeni na bogat in raznolik program. Ob 11. in 17. uri program za otroke, ob 19. uri večerni program za odrasle in ob 18. uri na predstavitev knjige o kamišibaju.
Vstopnica za posamezni sklop je 4 eure.

Otroški program ob 11. uri

Pozoj (Rok Poles)
Likovna podoba: Rok Poles (po predlogah Boštjana Odra), izvedba: Boštjan Oder

Muca Rozalinda (Piotr Wilkon)
Likovna podoba: Breda Kočevar, glasba: Darko Kočevar, izvedba: Breda in Darko Kočevar

Kako so nastale gosli (romska ljudska pravljica)
Likovna podoba in izvedba: Tatjana Grabrijan

O miški, ki si je želela … (Marjan Kunaver)
Likovna podoba: Marjan Kunaver, izvedba: Irena Rajh

Vedno te bom imela rada, čeprav … Vedno te bom imela rada, ker ... (Metka Damjan)
Likovna podoba in izvedba: Metka Damjan

Kako je tepček rešil luno (mongolska ljudska)
Likovna podoba in izvedba: Nadja Dodlek

Otroški program ob 17. uri

Čarobni vodnjak (Jelena Sitar Cvetko)
Likovna podoba in izvedba: Jelena Sitar Cvetko

O treh kozicah (lužiško-srbska ljudska)
Likovna podoba in izvedba: Igor Cvetko
(Zlati 2018)

Roke (Vinko Möderndorfer)
Likovna podoba in izvedba: Ingrid Hari

Kaj vse lahko objemam (Vinko Möderndorfer)
Likovna podoba in izvedba: Deborah Davidovski

En hud pesjan (ljudska)
Likovna podoba in izvedba: Mateja Klemenčič

Žužki (po Francesci Simon)
Likovna odoba in izvedba: Tanja Lužar

Brk Frk Mrk in zafrk (po Božu Kosu)
Likovna podoba in izvedba: Nadja Dodlek


18.00 (brezplačno) Predstavitev prvega celovitega priročnika za ustvarjanje kamišibaja v Sloveniji Umetnost kamišibaja in nove knjige iz zbirke Lutkovni oder, v sodelovanju z Založbo Aristej.

Večerni 15+ program ob 19. uri:

Tri zgodbe Daniila Harmsa
Likovna podoba in izvedba: Nadja Dodlek

Gospod Libar (Darko Macan)
Likovna podoba: Tihomir Čelanović, izvaja: Rok Glavan

Tobačna alkimija (Jure Engelsberger)
Likovna podoba in izvedba: Jure Engelsberger

Goslač iz Pirana (Jelena Sitar Cvetko)
Likovna podoba: Igor Cvetko, izvedba: Jelena Sitar Cvetko

Preprosto ti (Metka Damjan)
Likovna podoba: Nina Šulin, izvedba: Metka Damjan

E lon lan ler (F. Milčinski Ježek)
Likovna podoba in izvedba: Špela Hren Juhart

Drevo (Ivo Stropnik)
Likovna podoba: Katarina Aman (po predlogah Boštjana Odra), izvedba: Boštjan Oder

Daj, pomisli! (Tomaž Pengov)
Likovna podoba in izvedba: Jure Engelsberger (Zlati 2017)https://www.lg-mb.si/gostujoce-predstave/kamisibaj_11_1/


View Event →
Razpiram krila
Feb
15
8:00 PM20:00

Razpiram krila

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

14. in 15.02.2019

Avtorica projekta, izvedba: Amai - Vesna Kukič
Režija: Vesna Kukič, Mojca Kasjak
Dramaturgija, strokovna svetovanje, producentstvo: Mojca Kasjak
Oblikovanje luči: David Orešič
Kostumografija: Miri Strnad - Miricota
Glasba: Špela Huzjak
Produkcija:
Kulturno umetniško plesno društvo POT
Zahvala: Narodni dom Maribor, Plesna Izba
Spletni medijski pokrovitelj: Parada plesa

»Razpreti krila ima svoj pomen. Duša vztrepeta, ko se v njej zbudi želja po letu. Povzpeti se proti nebu pomeni tvegati, da bomo izgubili trdna tla pod nogami, pomeni pustiti za seboj nečimrnost in vsakdanje skrbi. Poleteti pomeni iti v neznano, naučiti se gledati nase in na svet od zgoraj, z nove perspektive. Za vzlet potrebujemo močne zamahe kril, zato moramo nujno odstraniti vse dvome in zaupati vase.«
Mojca Kasjak, Zavod MOJA KREACIJA Maribor

»Odpadla je še ena plast strahov. Maska, ki me je držala v negotovosti. Počasi, vendar s sigurnimi koraki, dovoljujem, da si moja Duša utira pot skozme.
Ples. Moja največja ljubezen. Ti, ki me ves čas mojega postojanja premikaš.
Glasba. Ti, ki vstopaš v vsako celico moje biti in me s svojimi zvoki nagovarjaš, spominjaš.
Beseda: radost, milost, srčnost - besede, ki me spomnijo na Tvojo prisotnost, saj si skrit v žalosti, trpljenju, temi.
Da, zdaj je čas, ne samo, da razprem krila, ampak čas, da poletim skozi ples, skozi zvoke in skozi najslajše Božanske besede Prisotnosti.«
Amai


View Event →
Ugrabitev iz seraja
Feb
15
to Feb 25

Ugrabitev iz seraja

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Wolfgang Amadeus Mozart

Ugrabitev iz seraja

Režija: Bruno Berger-Gorski

Premiera: 15. februar 2019, Velika dvorana

O Mozartovem glasbenem svetovljanstvu in skladateljskem geniju ne priča zgolj dejstvo, da je ustvarjal zelo hitro in v tako rekoč vseh glasbenih zvrsteh svojega časa, med drugim tudi v tedaj vse bolj priljubljenem singspielu (spevoigri) v nemškem jeziku; Mozartov razsvetljeni kozmopolitski duh se še danes vedno znova razodeva v vsebinah, o katerih je pogumno "spregovoril" v svojih opernih delih. Singspiel Ugrabitev iz seraja (Die Entführung aus dem Serail) pri tem ni nobena izjema, saj gre za Mozartovo prvo delo za dunajsko publiko, v katerega je vnesel tudi nekaj tedaj "modernih" turških glasbenih prvin in je nastalo po Gottlieb Stephaniejevi predelavi Bretznerjevega libreta Belmont und Constanze. Zgodba o "drugi ugrabitvi" dveh žensk (Konstance in Blonde) iz turškega seraja Selima paše, ki jo želita izvesti njuna zaročenca, plemič Belmonte in njegov služabnik Pedrillo, na komični način prikazuje trk evropskega kulturnega relativizma z univerzalnimi vprašanji svobode, družbenih vlog, določenih s spolom, in ljubezni.  O Mozartovem glasbenem svetovljanstvu in skladateljskem geniju ne priča zgolj dejstvo, da je ustvarjal zelo hitro in v tako rekoč vseh glasbenih zvrsteh svojega časa, med drugim tudi v tedaj vse bolj priljubljenem singspielu (spevoigri) v nemškem jeziku; Mozartov razsvetljeni kozmopolitski duh se še danes vedno znova razodeva v vsebinah, o katerih je pogumno "spregovoril" v svojih opernih delih. Singspiel Ugrabitev iz seraja (Die Entführung aus dem Serail) pri tem ni nobena izjema, saj gre za Mozartovo prvo delo za dunajsko publiko, v katerega je vnesel tudi nekaj tedaj "modernih" turških glasbenih prvin in je nastalo po Gottlieb Stephaniejevi predelavi Bretznerjevega libreta Belmont und Constanze. Zgodba o "drugi ugrabitvi" dveh žensk (Konstance in Blonde) iz turškega seraja Selima paše, ki jo želita izvesti njuna zaročenca, plemič Belmonte in njegov služabnik Pedrillo, na komični način prikazuje trk evropskega kulturnega relativizma z univerzalnimi vprašanji svobode, družbenih vlog, določenih s spolom, in ljubezni.  

Zasedba

Dirigent: Simon Robinson

Belmonte, španski plemič - Martin Sušnik
Konstanca, Belmontova zaročenka - Andreja Zakonjšek KrtPetya Ivanova
Blonda, Konstancina angleška sobarica - Nina DominkoValentina Čuden
Pedrillo, Belmontov sluga - Uroš Dolšek
Osmin, pašev nadzornik - Tomaž ŠtularAlfonz Kodrič
Basa Selim, paša - 

Scenograf Marko Japelj, kostumograf Luca Dall' Alpi, oblikovalka luči Vesna Kolarec, zborovodkinja Zsuzsa Budavari Novak, asistent režije Tim Ribič15.02.2019 ob 19:30 Velika dvorana za OPERA BALET PREMIERA in izven

17.02.2019 ob 17:00 Velika dvorana za OPERA BALET POPOLDANSKI in izven

19.02.2019 ob 19:30 Velika dvorana za OPERA BALET TOREK in izven

21.02.2019 ob 19:30 Velika dvorana za OPERA IN BALET ter izven

23.02.2019 ob 19:30 Velika dvorana za OPERA BALET SOBOTA in izven

25.02.2019 ob 19:30 Velika dvorana za DIJAŠKI OPERA BALET SOBOTA in izven


View Event →
Moj lajf
Feb
15
to Feb 16

Moj lajf

  • Lutkovno gledališče Maribor (map)
  • Google Calendar ICS
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Moj lajf 9+

BOŠTJAN GORENC PIŽAMA / 50 MIN

V sodelovanju z založbo Škrateljc, ki je v Cankarjevem letu izdala strip Boštjana Gorenca - Pižame in Tanje Komadina Moj lajf v zbirki Cankar v stripu.

Uprizoritev nastaja v Cankarjevem letu po stripu Moj lajf avtorja besedila Boštjana Gorenca in ilustratorke Tanje Komadina iz niza del z naslovom Cankar v stripu. Navdih sta iskala v štirih zgodbah iz Cankarjevega dela Moje življenje: Šolske izkušnje, Pehar suhih hrušk, Ministrantske norčije in Dateljni – odhod v Ljubljano ter jih prekvasila s sodobnimi odmevi. Ivan Cankar, njegovo življenje in dela ostajajo neizčrpen vir za razmisleke in umetniške odzive.


15 FEB / PET 18.00 / Velika dvorana ABONMA JOZEFINA + IZVEN

16 FEB / SOB 10.00 / Velika dvorana IZVEN


View Event →
Razpiram krila
Feb
14
8:00 PM20:00

Razpiram krila

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

14. in 15.02.2019

Avtorica projekta, izvedba: Amai - Vesna Kukič
Režija: Vesna Kukič, Mojca Kasjak
Dramaturgija, strokovna svetovanje, producentstvo: Mojca Kasjak
Oblikovanje luči: David Orešič
Kostumografija: Miri Strnad - Miricota
Glasba: Špela Huzjak
Produkcija:
Kulturno umetniško plesno društvo POT
Zahvala: Narodni dom Maribor, Plesna Izba
Spletni medijski pokrovitelj: Parada plesa

»Razpreti krila ima svoj pomen. Duša vztrepeta, ko se v njej zbudi želja po letu. Povzpeti se proti nebu pomeni tvegati, da bomo izgubili trdna tla pod nogami, pomeni pustiti za seboj nečimrnost in vsakdanje skrbi. Poleteti pomeni iti v neznano, naučiti se gledati nase in na svet od zgoraj, z nove perspektive. Za vzlet potrebujemo močne zamahe kril, zato moramo nujno odstraniti vse dvome in zaupati vase.«
Mojca Kasjak, Zavod MOJA KREACIJA Maribor

»Odpadla je še ena plast strahov. Maska, ki me je držala v negotovosti. Počasi, vendar s sigurnimi koraki, dovoljujem, da si moja Duša utira pot skozme.
Ples. Moja največja ljubezen. Ti, ki me ves čas mojega postojanja premikaš.
Glasba. Ti, ki vstopaš v vsako celico moje biti in me s svojimi zvoki nagovarjaš, spominjaš.
Beseda: radost, milost, srčnost - besede, ki me spomnijo na Tvojo prisotnost, saj si skrit v žalosti, trpljenju, temi.
Da, zdaj je čas, ne samo, da razprem krila, ampak čas, da poletim skozi ples, skozi zvoke in skozi najslajše Božanske besede Prisotnosti.«
Amai


View Event →
Moška copata - HIT komedija
Feb
14
8:00 PM20:00

Moška copata - HIT komedija

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Zadnja ponovitev v Mariboru!
Valentine in Valentini pridite, da ostanete zaljubljeni še naprej!
Ranko Babić v HIT komediji Moška copata ima za sabo že več kot 370 ponovitev v le 4 letih in več kot 115.000 navdušenih obiskovalcev, ki si želijo ŠE!

Hitro do vstopnic: https://bit.ly/2S7G15z

Že v svoji prvi sezoni se je Moška copata povzpela med TOP 10 najbolj priljubljenih Špasovih komedij vseh časov! Da le ne ostanete edini, ki si predstave niste ogledali! :)

Resnica namreč še nikoli ni bila tako zabavna kot v tej komediji, ki se brez izjem in dlake na jeziku (no, mogoče pa tudi) dotika prav vsega: od spominov na izgubo nedolžnosti, do prvega skupnega dopusta s punco, rojstva prvega otroka in krutega spoznanja, da niso vsi dojenčki ljubki.

Ranko Babić vsaki predstavi doda poseben 'À-la-Ranko touch'! Smejali se boste od prve do zadnje minute!

V hipu do vstopnic: https://bit.ly/2S7G15z in prodajna mesta Eventim ter Petrol.


View Event →
Satirikonijada
Feb
13
8:00 PM20:00

Satirikonijada

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Satirikonijada nas pelje skozi najnižje plasti družbe; skozi resničnost, ki je kaotična, iluzorična in razpršena; resničnost, v kateri največ veljajo denar, videz in moč.

Avtorski projekt nastaja po motivih Petronijevega Satirikona, v katerem mladi protagonist Enklopij išče svoje mesto v burkaški resničnosti Neronovega Rima, v katerem se ne znajde. Predstava Satirikonijada je nekakšen iniciacijski karneval za vse Enklopije tega sveta, praznovanje za vse manj iznajdljive, zabava za manj priljubljene, na kateri igralci, performerji in umetniki po motivih Satirikona uprizarjajo miljeje satirikonske resničnosti, ki jim nikdar niso zmogli pripadati.

Satirikonijada je magistrska uprizoritev Tjaše Črnigoj v okviru drugostopenjskega magistrskega programa Gledališka in radijska režija na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Režija: Tjasa Crnigoj
Priredba besedila *: Tjaša Črnigoj, Tjaša Mislej
Uprizoritveno besedilo: ustvarjalci predstave
Dramaturgija: Tjaša Mislej
Kostumografija: Tina Bonča
Oblikovanje in izbor glasbe: August Adrian Braatz
Scenografija: Tjaša Črnigoj, Anja Pirnat
Lektura: Klasja Kovačič
Tehnična podpora: Andrej Firm
Producentki: Nika Bezeljak, Anja Pirnat
Foto: Andrej Firm

Igrajo: Andraž Jug, Rok Kravanja, Vid Klemenc

Mentorja (AGRFT, gledališka režija):
red. prof. mag. Tomislav Janežič
doc. Janez Janša

*V priredbi je uporabljenih nekaj odlomkov iz besedila Nebojše Pop-Tasića: Petronijev Satyrikon

Vstopnina: 6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo. Rezervacije sprejemamo na: rezervacije@moment.si

Produkcija: Moment, AGRFT

Projekt sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor


View Event →
Kosovirja na leteči žlici
Feb
10
11:00 AM11:00

Kosovirja na leteči žlici

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Wikivir o kosovirjih poroča takole:

»Kosovir, mali (Cosovirius ferus ululans) je zanimiva žival, ki živi v Kosoviriji. Kosovirje delimo na radovedne in neradovedne. Imajo črn kožuh, ki se odlikuje po izredni mehkobi. Krasi jih dolg, košat rep, ki se navadno končuje v čopek. Kosovir ima v gobčku šestnajst ostrih zob, s katerimi razkosava paradižnike, ki so glavna kosovirska hrana.

Kosovirji so večinoma ljubke in družabne živali, ne smemo pa jih dražiti ali celo prehitro zbujati iz spanja. Takrat pobesnijo, praskajo in glasno vreščijo ter kosovikajo. Izjema so neradovedni kosovirji, ki pa so manj razširjeni. Obe vrsti prebivata v žlicah, na katerih rastejo paradižniki. Z žlicami se tudi premikajo po zraku.

Bližnji sorodniki: skovir, polh, zvijavt.
Daljni sorodniki: vse, kar je puhastega, toplega, živahnega in nagajivega, pa tudi lenuhastega.
Deželo Kosovirijo je izredno težko najti, ker ni ustreznih prometnih zvez, razen tega tudi ni označena na zemljevidih iz preprostega razloga, ker je zdaj tu zdaj tam.«

Kosovirji so se rodili leta 1975, nastopajo v dveh knjigah in treh gledaliških igrah.

Radovedna kosovirka Glili si nekega dne želi odpotovati proti severojugovzhodu, kjer bi rada v živo spoznala čudna bitja, ki hodijo po dveh nogah, katerih mladičem se vidijo popki in ki sami sebi pravijo ljudje, živijo pa v Človekariji. S seboj povabi tudi prijatelja Glala. Popotne dogodivščine razposajena kosovirčka vodijo čez krokodiljo deželo preko Sovirije, kjer srečata Sovo, nato še Goske, Vohljačka, Cepetalo, Deževno teto itd., in se po razočaranem soočenju s »človekarji« vesela vrneta domov v Kosovirijo.

Svetlana Makarovič je legenda slovenske literarne scene. Diplomirana igralka se veliko večino svojega življenja preživlja kot prekarno zaposlena pisateljica, glasbenica in performerka. Enako dejavna je kot pesnica, pravljičarka in pisateljica za otroke in odrasle, kakor tudi kot družbeno angažirana zagovornica idej francoske revolucije.

Generacijam otrok je podarila vrsto novih bitij, ki so v ponarodeli obliki prisotna v zavesti malih in velikih ljudi naše dežele. Sapramiška, Kosovirji, Gal iz galerije … je le nekaj njenih domišljijskih otrok, ki se bodo zanesljivo starali skupaj s prihajajočimi pokolenji naše rodne grude.

Opozorilo: pri predstavi se uporablja stroboskop s svetlobnimi učinki.

Po predstavi Kekčeve poustvarjalnice: otroške kreativne delavnice na temo predstave.

Predstava za prvi red za začne ob 11:00, za drugi red ob 17:00.

➡ ZASEDBA:
Avtorica: Svetlana Makarovič

Igrajo: Damjan M. Trbovc, Tanja Potočnik, Mario Šelih, Tarek Rashid, David Čeh

➡ VEČ INFORMACIJ: https://bit.ly/2HFgahi


View Event →
Jernej Kuntner - Rokatakorokatako
Feb
9
9:00 PM21:00

Jernej Kuntner - Rokatakorokatako

kuntner.jpg

Drage dame in gospodje – v klub KGB prihaja legenda slovenskega odra, filma in tv ekranov: Jernej Kuntner! Pšemek, Mercatori, pater Žitnik in Jernej ...

V avtorski monokomediji Rokatakorokatako, ki je ne smete zamuditi!

Zabavna komedija z elementi življenja, solz, erotike in poezije!

Kaj pravite na to?
Je srednji vek. V skriptoriju samostana v notranjosti Sicilije slovenski pater Žitnik naleti na izjemno zanimivo in skrivnostno resnico o kneževini Karantaniji…

Ali pa na to?
Je čas socializma. V češkem hribovju, natančneje v Velikih Zakoupanih, se slovaškemu očetu gozdarju in slovenski materi perici rodi sinček, ki bo za časa svojega življenja naredil marsikaj in kuhal za velike ljudi, vsi pa ga bodo ponarodelo klicali Pšemek češko-slovenski, ki ga ne razume noben Čeh, pa vsak Slovenec.

Ali pa na to?
Je čas dandanašnji. Sicilijanski imigrant pretrese alpsko deželico s svojim znanjem in razumevanjem biznisa, tako da ustvari floskulo: “Rokatakorokatako, naroči pronto, pri meni je sconto, kaj gledaš , rotiraj bellissima in plačas tri, dobiš dva!”

Kaj pravite, se vam zdijo take “zgodbice” malo verjetne? Ali pa se vam zdijo še predobro znane?
Vse to je pa tako zato, ker so to zgodbe, ki si jih človek ne more izmislit, to so zgodbe, ki jih piše življenje …

Četrtek, 21. februar ob 20:00

Vstopnina: 11 eur


View Event →
Popolni tujci
Feb
9
to Feb 25

Popolni tujci

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Tamara Damjanović po motivih filma

Popolni tujci

Režija: Tamara Damjanović

Premiera: 9. februar 2019, Stara dvorana

Komična drama o razkrivanju skrivnosti, ujetih v mobilne telefone

Štirje dolgoletni prijatelji in njihove najdražje, z izjemo Filipa, katerega prijateljica je doma obležala z vročino, se družijo na terasi in opazujejo lunin mrk. Večer mineva v čaru duhovitih zbadljivk, simpatičnih šal in aktualnih pogovorov o družinskih in intimnih zadevah. Ko tema pogovora nanese na informacije, ki jih skrivajo naši nepogrešljivi mobilni telefoni, se zbrana druščina junaško odloči, da ni skrivnosti, ki bi jih tajili pred prijateljskim omizjem. Nedolžna igra, da bo vsak od njih klice, SMS-e in MMS-e, ki bodo prihajali med večerjo, delil z vsemi zbranimi, sproži sprva zabavne reakcije, a lahkotnost igre se začne počasi izgubljati. Skrivnosti, ki bi morale ostati v majhnih glavah pametnih telefonov, spremenijo slike o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih. Ta večer prav vsak od njih razkrije temno plat, ki jo uspešno skriva. A poti nazaj več ni in nihče ne ve, kam bo nedolžna igra usmerila svoj tok. Prvo slovensko uprizoritev Popolnih tujcev bo po motivih istoimenskega izjemno uspešnega italijanskega filma iz leta 2016 zrežirala perspektivna mlada hrvaška režiserka Tamara Damjanović.

Zasedba

Adam - Tomo Tomšič
Eva, njegova žena Maša Žilavec
Aleksander Gorazd Žilavec
Marta, njegova žena Mateja Pucko
Danijel Nejc Ropret
Blanka, njegova Ana Urbanc
Filip - Matevž Biber

Dramaturginja Maja Borin, scenograf Darjan Mihajlović Cerar, kostumografka Marita Ćopo, prevajalka in lektorica Mojca Marič, skladateljica Katarina Ranković09.02.2019 ob 20:00 Stara dvoranaza DRAMA PREMIERA in izven

11.02.2019 ob 20:00 Stara dvoranaza DRAMA DIJAŠKI 1 in izven

12.02.2019 ob 20:00 Stara dvoranaza DRAMA TOREK in izven

13.02.2019 ob 20:00 Stara dvoranaza DRAMA in izven

14.02.2019 ob 20:00 Stara dvoranaza DRAMA DIJAŠKI 2 in izven

15.02.2019 ob 20:00 Stara dvoranaza DRAMA VIKEND in izven

16.02.2019 ob 20:00 Stara dvoranaza DRAMA SOBOTA in izven

22.02.2019 ob 17:00 Stara dvoranaza DRAMA POPOLDANSKI in izven

25.02.2019 ob 20:00 Stara dvorana za izven


View Event →
Impro liga: Banda Ferdamana vs Mogoče
Feb
9
7:00 PM19:00

Impro liga: Banda Ferdamana vs Mogoče

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Impro liga, vseslovensko prvenstvo v gledališki improvizaciji, ki že 25 let razveseljuje staro in mlado se ponovno vrača v čudovito mesto Drave, trte in vijol. Tokrat se bosta med seboj spopadli ekipi BANDA FERDAMANA, vrhunska Štajerska impro institucija, ki privihuje ustnice navzgor vsem, ki jih srečajo (pa če si tisti to želijo ali ne) & mladi kolektiv MOGOČE, pri katerih je mogoče čisto vse (razen zabava - ta ni le mogoča, ampak kar zagotovljena). :D

Kdo bo požel veliki aplavz v mali dvorani Narodnega doma Maribor?
Kdo bo domov odšel z zmago in kdo bo mogoče ferdamano bentil nad porazom?
O vsem tem in še marsičem boste odločili vi! :o
Na impro ligi je vsak večer usoda v vaših rokah. :)

Vstopnina: 8€ v predprodaji & 10€ na dan dogodka.
Vstopnice so na voljo na blagajni Narodnega doma Maribor.

***********
Banda Ferdamana je improvizatorski kolektiv iz Maribora. Odgovorni za impro-manijo v SV Sloveniji in nepozabne trenutke na odrih in festivalih v Mariboru in po Sloveniji.
Najdete jih enkrat mesečno v Klubu KGB Maribor in na: http://facebook.com/banda.ferdamana/

Mogoče pa so mladi, očarljivi, ganljivi do solza, omikani, čudoviti in
enostavno prekrasni novi obrazi impro lige, nabrani predvsem iz Ljubljane, pa tudi iz Kamnika, Kranja in mogoče še kod.
Tudi oni imajo svojo FB stran: https://www.facebook.com/pg/mogocni/

Impro liga je športno gledališče – gre namreč za ligaško tekmovanje v gledališki improvizaciji oz. impru. Edinstvena predstava, kjer se dve ekipi igralcev spopadeta v krajših prizorih z namenom nasmejati publiko. Kot pravo športno tekmovanje imamo tudi v impro ligi točkovanje in zmage ter poraze. Pripravite se na salve smeha, neponovljive scene in domiselno uprizoritev.
http://impro-liga.sihttps://www.facebook.com/improliga.si
***********
Predstava je produkcija Društva za kulturo in izobraževanje IMPRO v sodelovanju s KD Banda Ferdamana.


View Event →
Solo performans: Sto zdravic
Feb
8
8:00 PM20:00

Solo performans: Sto zdravic

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Sto zdravic je praznovanje. Nazdravljamo umetnikom, državnikom in mislecem, ki so odločilno vplivali na našo preteklost in našo sedanjost!

Solo performans Anita Wach

Sto zdravic je praznovanje dosežkov, presežkov in usodnih napak osebnosti, ki so odločilno vplivale na našo preteklost in našo sedanjost. Performans vabi svoje občinstvo, da skupaj dvignemo čaše in nadravimo umetnikom, državnikom in mislecem, ki so znali združevati in povezovati; ki so s svojimi idejami znali usmeriti pozornost ljudi na temeljna vprašanja kulturnega, družbenega in političnega razvoja družbe in ki so vedeli, kaj sploh so bistvena vprašanja njihovega časa. Obenem pa nazdravljamo tudi na vse nas, prisotne in odsotne. Na vse, ki so že na smrt zdolgočaseni, še zmeraj neskončno zmedeni, dokončno razočarani in brez pravega razloga žalostni.

Za vsako izvedbo avtorja perfromansa napišeta nove ali priredita obstoječe zdravice, da rezonirajo s kulturnim, nacionalnim ali političnim kontekstom festivala, razstave ali prizorišča, na katerem nazdravljamo. Performans je bil prvič izveden na Poljskem, kjer je bil posvečen praznovanju rojstva poljskega gledališkega režiserja in vizualnega umetnika Tadeusza Kantorja. V Sloveniji je bil premierno izveden na slovenski kulturni praznik 8. februarja in posvečen Francetu Prešernu in kulturi, ki se razrašča na njegovem grobu. V Rimu so bile zdravice posvečene Danteju Alighieriju in njegovim devetim krogom pekla, v New Yorku očetu ameriške demokracije Georgu Washingtonu, v Zagrebu pa smo nazdravljali dediščini Jugoslovanskega režima in osebnosti Josipa Broza Tita – tvorcu njegovega začetka in njegovega konca, zadnje Zdravice pa smo posvetili praznovanju 100 obletnice poljske neodvisnosti in trenutnemu predsedniku poljske vlade Jarosławu Kaczyńskemu.

USTVARJALCI

Zamisel: Anita Wach, Bojan Jablanovec
Koreografija in izvedba: Anita Wach
Koncept in režija: Bojan Jablanovec
Glasba: Glenn Miller, Michael Nyman, The Stooges, Alfred Schnittke
Producentka: Špela Trošt

Produkcija: Via Negativa s podporo Mestne občine Ljubljana
Koprodukcija: Maat Festival Lublin, Ja Ja Ja Ne Ne Ne Association Warsaw

Vstopnina: 6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervacije sprejemamo na: rezervacije@moment.si, rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo.

Več na: https://www.vntheatre.com/sl/projekti/zadnji-projekti/sto-zdravic-za-mrtvega-umetnika/


View Event →