Dogodek

Filtering by: Dogodek
Generali petki | Generali Fridays
Mar
1
to Apr 5

Generali petki | Generali Fridays

generali.jpg

GENERALI petki
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
petki: 25. januar in 1. marec 2019
Generali ekspres vodstvo ob 18.00 + podaljšan odpiralni čas UGM do 20.00

Tudi ob razstavi Ne glej nazaj, okej? vam Generali Zavarovalnica omogoča obisk UGM v večernih urah vse do 20.00. Pred tem se za uvod pridružite strokovnemu 30 minutnemu vodstvu po razstavi Ne glej nazaj, okej?, ki ponuja hiter vpogled v dela kar dvajsetih domačih in tujih, mladih in uveljavljenih sodobnih umetnikov.

O Ne glej nazaj, okej?
Zanima nas, kakšna je vloga umetnosti v zapletenem in protislovnem procesu spominjanja, ki je navidezno bolj povezan s preteklostjo kot prihodnostjo. Razstava Ne glej nazaj, okej? predstavlja tiste prakse znotraj sodobnoumetniške produkcije, ki k spominjanju in dekonstrukciji zgodovine pristopajo drzno; prakse, ki individualno spominjanje in konflikte zgodovinjenja soočajo v brezkompromisnih dejanjih; in prakse, ki z željo po razdiranju konvencij ob formalno prepričljivem jeziku humorja, absurda, poetike ali redukcije v sebi nosijo neposlušnost in upor. Ne glej nazaj, okej? ponuja v razmislek vprašanje, ali nam pogled nazaj lahko končno omogoči nov začetek? Mogoče je čas, da se spomnimo prihodnosti!

umetniki: Adel Abdessemed, Sarah Abu Abdallah, Allora & Calzadilla, Mounira Al Solh, Francis Alÿs, Nika Autor, Morten Barker, Nataša Berk, Ana Dana Beroš, Jasmina Cibic, Cao Fei, Vadim Fiškin, Tanja Lažetić, Nina Mangalanayagam, Emeka Ogboh, Agnieszka Polska in Witek Orski, Hrair Sarkissian, Massinissa Selmani
kustosinja: Simona Vidmar; asistent kustosinje: Jure Kirbiš


View Event →
Dušan Kastelic, deček z mrčesom v glavi
Mar
13
to Apr 13

Dušan Kastelic, deček z mrčesom v glavi

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

"Ljudje zavestno nočejo spregledati. (...)", je ilustrator, (provokativni) stripar, pionir 3D-animacije, nagrajevani animator, režiser, producent, oblikovalec, družbeni aktivist, ekolog, pedagog in neustavljivi nespečnež Dušan Kastelic povedal v intervjuju za Delo.

Otvoritvi avtorjeve pregledne razstave 13.3.2019 ob 19h bo sledil pogovor z nespečno kulturno producentko Tanjo Cvitko. O mrčesu v glavi in izstopanju iz okvirjev. Dušan Kastelic, prvič pod drobnogledom v Mariboru.

Letošnji nagrajenec Prešernovega sklada se s svojimi deli že od vsega začetka ustvarjanja dokazuje kot avtor svetovnega formata, kar dokazuje s prejemom neštetih nagrad svetovnega ranga. Od programiranja izobraževalnih računalniških iger, stripovskih albumov, stripov in ilustracij za Mladino, globalno odmevnih animiranih filmov do prenosa znanja na vse vedoželjne (predavatelj animacije na Visoki šoli za umetnost v Novi Gorici).
Omenimo zgolj uspehe filmov "Perkmandeljc" (izdelan v obliki videospota za skupino Orlek, dosegel mednarodno slavo in bil predvajan na festivalu Sundance), "Čikorja an' kafe", narejen po pesmi Iztoka Mlakarja, predvajan na preko 200 festivalih in prejemnik 20 mednarodnih nagrad.

Izstopa zadnji Dušanov film, THE BOX (Celica), ki je bil razglašen za najboljši evropski neodvisni film leta 2018 v kategoriji kratkega animiranega filma na filmskem festivalu Cinequest, zaradi česar ga Ameriška filmska akademija avtomatično upošteva pri izbiri nominirancev za nagrado oskar. Septembra 2017 je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši animirani film. (V Mariboru smo ga lahko videli na Letnem kinu Minoriti!)

"Škatla je polna mrkih bitij, ki dneve preživljajo v zdolgočasenem dremežu. Nekega dne pa med njimi vzklije deček, ki je povsem drugačen: vesel, živahen in radoveden. Bolj ko raste, bolj gre s svojimi vragolijami sosedom na živce. Dokler jim nekega dne dobesedno ne zraste čez glavo …"
Tematika filma je univerzalna, vendar se lahko aplicira tudi na okoljevarstveno problematiko – ne samo Zasavja, od koder je Dušan doma, vendar tudi na globalno raven. Gre za prastaro resnico in v umetnosti že velikokrat načeto temo o ljudeh, ki ne prenesejo, da kdo štrli iz množice. Komaj čakajo, da "out of the box" osebka doseže ista ploskoglava usoda in da se umiri. Zveni znano?

Razstava bo na ogled do 5.4.2019, v preddvorani Vetrinjskega dvora.

Koprodukcija:
Narodni dom Maribor - Vetrinjski dvor in BUGBRAIN, Inštitut za animacijo. V sodelovanju s Tanjo Cvitko in Društvom za razvoj filmske kulture, Maribor.


View Event →
O zadrugi Stara roba, nova raba / About coop Old Goods, New Use
Mar
14
to Mar 21

O zadrugi Stara roba, nova raba / About coop Old Goods, New Use

zadruga.jpg

V okviru projekta AKUPARA: Inkubator rokodelstva, zadružništva in kulturne produkcije začenjamo z izvajanjem usposabljanj iz sklopa zadružništva, ki bodo potekala vsak četrtek. Skozi usposabljanja vam želimo približati področje zadružništva in vas spoznati s praktičnimi primeri zadrug in njihovim delovanjem, hkrati pa bomo s pridobljenimi znanji podali na pot ustanavljanja nove zadruge. Pri tem bo poudarek na medkulturnem dialog in spodbujanju vrednot v raznolikih okoljih.

Usposabljanje bo potekalo v angleškem jeziku, po potrebi pa bo poskrbljeno tudi za prevod v arabski jezik.

Na tokratni delavnici boste imeli priložnost spoznati ljubljansko zgodbo zadruge Stara roba, nova raba, ki je namenjena zaposlovanju brezdomnih ljudi. Predstavila jo bo antropologinja Luna J. Šribar, soustanoviteljica in predsednica zadruge, ki od l. 2007 deluje na področju skupnostne ekonomije in je pomagala vzpostaviti več socialno podjetniških iniciativ.

Operacijo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
www.eu-skladi.si

Event 1: 14.3.2019 10 AM – 4 PM

Event 2: 21.3.2019 10 AM – 4 PM


Akupara: Incubator of Handicrafts, Social Cooperative and Cultural Production with Migrants and Refugees

We are kindly inviting you to attend our workshops in regard to Social Cooperatives that will be taking place on Thursdays starting by the 14 th of March. The language used will mostly be English in addition to Slovene and Arabic.

Through the workshops we would like to provide different practices in regard to Social Cooperatives and practical knowledge. Workshops held on the 14 th and 21 st of March will be guided by Dr. Luna J. Sribar who leads her humanitarian organization of Kralji ulice since 2005. The NGO supports homeless people in their search for new jobs, education and opportunities.

Akupara is cofinanced by Republic of Slovenia and European Union from the European Social Fund.

View Event →
Poezija povezuje 2019
Mar
21
12:00 PM12:00

Poezija povezuje 2019

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Tradicionalno javno branje pesmi ob svetovnem dnevu poezije in rojstnem dnevu pesnika Janka Glazerja, ki ga prirejamo Univerzitetna knjižnica Maribor, Mariborska knjižnica in Založba Pivec. Dogodek bo potekal pred Rektoratom Univerze v Mariboru. V primeru slabega vremena ga bomo izvedli v Večnamenski čitalnici Čuk Univerzitetne knjižnice Maribor.


View Event →
Tako je govoril Huxtrl – predstavitev knjige in pogovor
Mar
21
6:00 PM18:00

Tako je govoril Huxtrl – predstavitev knjige in pogovor

govorilhu.jpg

Ambasada Svetlane Makarović + Festival Hiša strpnosti v Mariboru

TAKO JE GOVORIL HUXTRL
– predstavitev knjige in pogovor z avtorico

Intermedijska umetnica Aphra Tesla je v ediciji Male garažne knjižnice s sodelavci pripravila novo publikacijo, kolaž Huxtrlovih govorov, mnenj, sporočil.

Knjižica v PDF-ju na: http://sonda.kibla.org/Huxterl_PRAVI_screen_small.pdf

Program Festivala Hiša strpnosti v Mariboru:
http://gt22.si/festival-hisa-strpnosti-v-mariboru/


Organizatorja 5. Festivala Hiša strpnosti:
Judovski kulturni center Ljubljana, Mini teater

Organizatorji mariborskega programa festivala:
Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Fundacija Sonda, GT22

Partnerji programa v Mariboru:
Izobraževalni center Piramida Maribor – Srednja šola za prehrano in živilstvo Maribor, Prva gimnazija Maribor, Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor, Srednja elektro-računalniška šola Maribor, Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, Srednja šola za oblikovanje Maribor, Veleposlaništvo Federativne republike Brazilije, Založba Aristej


View Event →
Lovci na izvir Nila (Romana Dobnikar Šeruga)
Mar
21
7:00 PM19:00

Lovci na izvir Nila (Romana Dobnikar Šeruga)

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Predavanje: LOVCI NA IZVIR NILA,
Predava: ROMANA DOBNIKAR ŠERUGA,
Četrtek, 21. 3. 2019, ob 19:00, Vetrinjski dvor - večnamenska dvorana (Vetrinjska ulica 30, Maribor).
----------------
Kje izvira Nil? To vemo šele 160 let. Izvir Modrega Nila so precej zlahka našli v Etiopskem višavju že leta 1618, izvir Belega Nila pa so zahodni raziskovalci neuspešno iskali najmanj dva tisoč let. Lov na izvir Belega Nila je bil sredi devetnajstega stoletja za javnost na Zahodu enako razburljiv kot pristanek na Luni stoletje pozneje. Z razkrivanjem ene najtežjih geografskih ugank vseh časov se je med največje avanturiste v zgodovini zapisala šesterica mož in ena ženska: Richard Burton in John Speke, Florence in Samuel Baker, James Grant, David Livingston in Henry Morton Stanley.
So bili to avanturisti ali raziskovalci? So bili avantgarda evropskega kolonializma ali avantgarda boja proti suženjstvu? Tudi o teh vprašanjih bomo govorili. Pa tudi o spregledanih članih zahodnih odprav: afriških nosačih, vodnikih, prevajalcih in služabnikih.
Romana Dobnikar Šeruga,
Popotnica, novinarka, urednica revije Avantura.
---------------------
PRISPEVEK ZA DELOVANJE DRUŠTVA: za člane, študente in dijake od 1 €, za ostale od 2 €. Za študente in dijake s plačano članarino je vstop prost.


View Event →
Odtis poezije ob Svetovnem dnevu poezije | odprti mikrofon
Mar
21
7:00 PM19:00

Odtis poezije ob Svetovnem dnevu poezije | odprti mikrofon

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

SLED POEZIJE,
USTVARJENE NA POŠTNI,
SE ŠIRI NAPREJ. #haiku

📖 Poezija si zasluži svoj dan in Unesco ji je namenil romantičen prvi pomladni dan. Ob svetovnem dnevu poezije v mariborskem lokalu PIAF že drugo leto zapored prirejamo pesniški recital. Tudi letos bomo na Poštni ulici puščali sledi, pričnemo pa ob 19. uri.
******
👄Pridruži se nam. S poezijo, ki je lahko domača ali v tujem jeziku, tvoja ali izposojena, lahko jo prebereš, poveš na pamet, z mikrofonom ali brez. Lahko pa jo »zaslamaš«, kot bomo to storile Slam zverine.
Pravil skorajda ni, zgolj 5 minutna omejitev za posamezen nastop (v primeru, da bo časa dovolj, lahko seveda predstaviš tudi več pesmi).

👂V kolikor te oder ne mika, prisrčno vabljen_a med poslušalce.

🤔 Lahko pa svoj pesniški odtis pustiš tudi v obliki #haikuja.
Kako?🧐
1. V naslednjem tednu obišči Piaf in v 🗳nabiralnik za poezijo🗳 vrzi listič s haikujem ali zgolj enim verzom. Pri tem upoštevaj, da imata prvi in zadnji verz v pesmi 5 zlogov, srednji pa 7 zlogov.
2. Iz oddanih verzov bomo na dan Odtisa poezije sestavili nove haikuje, najboljšo pesem po izboru žirije in po izboru občinstva pa bomo na dogodku razglasili in nagradili.
🗳Nabiralnik za poezijo🗳, ki smo si ga izposodili za ta dogodek, je nastal v sklopu projekta Aleksandre Saške Gruden Zbiradejnica.

🎤 Dogodek bo potekal v obliki odprtega mikrofona, povezovala pa ga bo izvrstna Mojca Frim iz Banda Ferdamana.

💵 Vstopnine NI.

✏️ Prijave za nastop na Odtisu poezije sprejemamo na ozuljeni.jezik@gmail.com ali preko facebook sporočila, do vključno 20. 3. 2019.
******
Dogodek pripravljamo Pesniško društvo Slam zverine in MKC Maribor - MKC Črka, v sodelovanju z Banda Ferdamana in kavarno PIAF ter s finančno podporo Mestna občina Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport - Urad RS za mladino.


View Event →
Stand up za mame - Tadej Toš
Mar
21
8:00 PM20:00

Stand up za mame - Tadej Toš

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Ker je lani ogromno mam ostalo brez vstopnic, letos ponovno dogodek :) Kaj bo? Nimamo pojma, prepustimo se Tošu in poglejmo, kaj bo letos pripravil za mame :)

Toševe predstave so ruska ruleta za vse, ki se znajdejo na prizorišču, nikoli se ne ve, kdaj in kje bo padlo ter po kom.

Njegov svojevrstni smisel za humor (ptujski) je običajno sprejet odprtih rok – oster in pisan kot mavrica, v glavnem pa nekje med romantično ironičnim in nesramno ciničnim; naslonjen na primitivnost in vulgarnost človeške biti ...

Toš se v svojih šovih posmehuje in norčuje tudi iz najbolj resnih situacij v življenju - to je po njegovem mnenju eden od načinov, s katerim se je moč ubraniti pred avtomatizacijo in brezčutno robotizacijo življenja.

In še nasvet: otroci naj ostanejo doma.

VSTOPNICA: v prodaji kmalu, objavimo v dogodku
Če želite biti med prvimi, ki boste izvedeli, kdaj bodo šle vstopnice v prodajo se prijavite na seznam obveščanja tukaj: http://standupsi.com/newsletter.php
View Event →
Javno branje Homerjeve Iliade
Mar
22
10:00 AM10:00

Javno branje Homerjeve Iliade

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Branje bo potekalo v petek, 22. marca, ob 10. uri na terasi lokala Luft360°.

Na pobudo udeležencev krožka Zaljubljeni v antiko pod vodstvom prof. latinščine in grščine Katjuše Kolar, HIŠA JEZIKOV letos organizira prvo javno branje klasičnih besedil v Mariboru.

Prireditev organiziramo v okviru 13. Evropskega grško-latinskega festivala, ki bo letos med 20. in 24. marcem 2019 potekal v Lyonu.
HIŠA JEZIKOV se bo tako pridružila več kot 150-im organizatorjem dogodka po vsem svetu, ko bo več kot 5000 ljudi ob istem času bralo izbrana poglavja iz Iliade.

Ljubitelji Homerja in klasike VABLJENI, da se nam pridružite bodisi pri branju ali poslušanju.


View Event →
Predstavitev knjige Hoja v objemu
Mar
22
7:00 PM19:00

Predstavitev knjige Hoja v objemu

hoja.jpg

»Pogled je kakor stih, dotik je lep kot knjiga. V objemu se zgodi vessvet, poljub je zgodovina.« (Blaž Učkar)

V SALONU redno izvajamo tango plesne večere, saj podpiramo plese različnega porekla. Tango predstavlja vročekrvnost, izraznost, improvizacijo, sledenje, posluh, čutnost. Ljudje smo kot magnet, ki nas vabi v bližino drug drugega, v objem. Vabljeni na predstavitev knjige Hoja v objemu. Pogovor bo vodil Borut Gombač, ki je hkrati avtor spremne besede v knjigi. Hoja v objemu je zbirka desetih krajših proz je torej poimenovana po čutnem argentinskem plesu, uvajajo jo verzi napisani zgoraj člana glasbene skupine Čedahuči, Blaža Učakarja. Verzi v kontekstu pričujočih zgodb seveda lahko govorijo o tangu kot o plesu samem in življenjski filozofiji, ki jo prinaša, kot tudi o siceršnji usmerjenosti same zbirke. Kajti avtoričin pogled v ritmu »hoje v objemu« zaobjema tako zunanje kot notranje
svetove. Fotografinja slik v knjigi je Petra Dobaja.

O avtorici:

Karmen Zupančič, rojena leta 1965 v Mariboru, dete normalno disfunkcionalnih staršev – mama gospodinja, oče privatnik, en1 mlajši brat. Končana poklicna šola, zaposlitev v Univerzitetni knjižnici Maribor. Ljubiteljsko ukvarjanje z ježo, prostovoljstvovolonterstvo v Azilu za živali, amaterskoljubiteljsko ukvarjanje z gledališčem, sodelovanje napri literarnih prireditvah, prostočasnoljubiteljsko ukvarjanje s tangom, vescel čas pa pisanje kot izražanje občutenja sebe in sveta. Njena literatura je – kot že v doslej objavljenih pesniških zbirkah Posteljnjake (1993) in Za Z. (2015) – polna čutnih, skrbno izbranih detajlov, tako miselnih kot vizualnih in slušnih.
Zgodba se dnevno nadgrajuje in nadaljuje.

Vljudno vabljeni, vstop je prost.


View Event →
Pozdravljena, Vesna!: (Fl)etno družinsko praznovanje pomladi
Mar
23
10:00 AM10:00

Pozdravljena, Vesna!: (Fl)etno družinsko praznovanje pomladi

vesna.jpg

Z dogodkom Pozdravljena, Vesna! častimo prebujanje pomladi in povabimo k zavedanju novega obdobja v letu. Ob prvem pomladnem dnevu, 21. marcu, oživljamo pomen slovanske boginje pomladi, Vesne, v ljudskem izročilu.
Na dvorišču Vetrinjskega dvora bomo izdelali veliko lutko boginje Vesne in ji iz zelenja in cvetja spletli pomladno obleko. Krasila bo dvorišče in obiskovalce nagovarjala k spoznavanju njenega pomena.
K sodelovanju smo povabili Društvo prijateljev Botaničnega vrta, ki je pripravilo delavnice sajenja zelišč, dišavnic, cvetlic in žit. Izvedeli bomo, kako ter kdaj lahko sadimo in sejemo posamezno bilj. Spoznavali bomo tudi etnobotaniko rastlin, ki rastejo v naših krajih.

Na meniju:
10.00–13.00
SADIMO IN SEJEMO, pomladno sejanje in saditev zelišč, dišavnic, cvetlic in žit, Društvo prijateljev Botaničnega vrta Univerze v Mariboru / 1 žetonček
PREPROSTE JEDI IZ POMLADNE ZELENJAVE ZA PREMAGOVANJE UTRUJENOSTI, kulinarična delavnica / 1 žetonček
POTPURI, šivanje dišavnih vrečic za dom, za v žep ali v torbo in spoznavanje dišavnic / brezplačno
PODIRANJE, SKAKANJE, METANJE, LIŠPANJE, spoznavanje starih dvoriščnih iger / brezplačno
VESNA, postavljanje instalacije boginje Vesne iz naravnih materialov in spoznavanje ljudskih običajev praznovanja pomladi / brezplačno

Prihod pomladi so naši predniki proslavili s posebnim praznikom, verjetno na dan enakonočja. Pokristjanjevanje je ta poganski praznik odpravilo, ljudske navade in šege, ki so bile na ta praznik še posebno bogate in pestre, pa niso izginile in so v veliki meri prešle v krščanske praznike. Boginja Vesna je bila je vzor v vsakem pogledu. Slovani so želeli, da bi bile njihove hčerke vesele, lepe, čiste in dišeče kot ona. Kot navaja Kuret so njeno lutko fantje oblačili v oblačilo iz trave, vejic s popki, s cvetjem in listjem. Nosili so jo skozi naselja. Okusno in lepo oblečena boginja Vesna je širila okoli sebe opojne vonjave. S tem je očarala ženske, ki so iskale in našle način, da so pričele dišaviti sebe in svoja oblačila. Poleg zanosne lepote naj bi Slovani Vesni pripisovali gospodarjenje nad sončno toploto, brez katere ne bi bilo obnavljanja narave v zeleno in cvetoče, niti ne bi bilo klitja in rasti, načeto zdravje, ureja pa tudi skladnost med srcem in razumom. S tem je ljudi naredila dobre in blage in zaradi tega ljudje med seboj negujejo spoštovanje in slogo. Na kratko, Vesna je ljudem prinašala srečo in ljubezen. Simboli boginje Vesne so lutke, venci, jajca in zvonovi, njeni ptici sta lastovka in štorklja. Od rastlin naj bi jo simbolizirali breza, vrba, vijolica, oljka in cvet breskve.


KULTURNI ŽETONČEK

MARS je skupina predanih pedagogov, mentorjev in drugih ustvarjalcev v kulturi, ki z veseljem ustvarja kvalitetne in zabavne kulturne dogodke ter izobraževalne vsebine za otroke in družine, mlade in odrasle.
Da bomo lahko še naprej pripravljali programe, jih širili, poglabljali in izboljševali, za nekatere vsebine uvajamo simbolično plačilo – Kulturni žetonček, ki stane 2 €. Za predstavo bo tako potrebno odšteti 2, za disko 1, prav tako za nekatere delavnice, določene vsebine pa bodo še vedno brezplačne.
Kulturne žetončke bo mogoče kupiti na vsakem dogodku, ob nakupu 10-ih, vam bomo enega podarili.

Hvala za podporo in razumevanje!

V Vetrinjskem dvoru, v kavarni Kluba Wetrinsky, ki poskrbi za kave, kavice, kofetke in druge dobre napitke, pa domuje tudi Čitalnica igralnica.
Za vse je brezplačna in nadvse privlačna!

Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Društvom prijateljev Botaničnega vrta Univerze v MariboruView Event →
Pesniški coctail / Združene države poezije v MMC KIBLA
Mar
23
7:00 PM19:00

Pesniški coctail / Združene države poezije v MMC KIBLA

pesniski.jpg

Glazerjevi dnevi 2019
Združene države poezije / United States of Poetry
11. mednarodno srečanje literatov in glasbenikov

MMC KIBLA, sobota, 23. 3. 2019, ob 19. uri

Pesniški coctail / Cocktailed Poets:

Hussein Habasch (Kurdistan),
Szabó Palócz Attila (Madžarska),
Jože Livijen (Prekmurje),
Fawzi Abder Rahim (Palestina)

in domača pesniška scena:

Petra Kolmančič, Borut Gombač, Kristina Kočan, Bojan Sedmak, Mojca Andrej, Robert Titan Felix, Nataša Švikart, Nina Medved, Dragan Potočnik, Željko Perović, Majda Fradelić, Sara Špelec, Ana Porenta, Gregor Grešak, Peter Andrej ...

Glasbeni gostje:
NEA, Bojan Sedmak, Marko Grobler

Barman Jacks (Darinko Kores Jacks) ustvarja avtorske coctaile:
"Zmešano je kul ali vsaka pesem ima svoj coctail"

Vabljene in vabljeni.
Vstop je prost.

Koprodukcija: Klub KU KU, KID KIBLA, Glazerjeva domačija, Cezam


View Event →
Z Moškim o Moških - Maja Monrue & Bojan Emeršič
Mar
23
8:00 PM20:00

Z Moškim o Moških - Maja Monrue & Bojan Emeršič

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Tako! Čas je, da tudi moškim damo priložnost, da spregovorijo. Pa ne samo zato, ker menimo, da je tudi njim potrebno prisluhniti, pač pa predvsem zato, ker se v moških nepovedanih mislih skriva tista posebna "po moško" začinjena ljubezen, ki ji dandanes pripisujemo premalo vrednosti.

Spet bo lepo, pristno, prebujajoče in seveda na trenutke smešno za umret. Ker takšni pač ljudje smo! :) In spet bo vse skupaj pobarvano z glasbeno čarobnostjo Sare Ester Gredelj.

Pridružite se mi, ko bom skupaj z Bojanom Emeršičem odkrivala moški svet in način, v odnosu do sveta in ženske.

Vstopnice so že v predprodaji, nekaj jih je v Salonu, ostale dobite v moji nakupovalnici na majamonrue.com ;) Cena v predprodaji:
8€/os oziroma 15€/par Cena na dan dogodka: 10€/os., v kolikor vstopnice ne bodo razprodane že v predprodaji.

Z nakupom vstopnic podprete mojo pisateljsko pot in seveda organizacijo takšnih dogodkov tudi v prihodnosti. Hvala!

Se veselim, da se spet srečamo v tistem lepem salonskem prostoru, pod tistimi prijaznimi lučmi in v tistem čudovitem trenutku človeškosti :)

Vaša Maja


View Event →
Simboli sovraštva - Predavanje Mirka Ilića
Mar
25
11:00 AM11:00

Simboli sovraštva - Predavanje Mirka Ilića

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

V sklopu 5. Festivala Hiša strpnosti, Ljubljana - Maribor - Kamnik bo v Mariboru potekalo predavanje po vsem svetu priznanega grafičnega oblikovalca, ilustratorja in predavatelja Mirka Ilića.

Predaval bo o simbolih, metaforah in nevarnostih desničarskega ekstremizma, rasizma in antisemitizma. Ob tem se bo dotaknil tudi vprašanja prodiranja neofašistične ikonografije v javni prostor (grafiti) ter problema javnega prikrivanja in zanemarjanja grafičnih simbolov in sovražnega govora neonacističnih skupin.
Predavanje bo v angleškem jeziku.

Ob predavanju bodo na različnih lokacijah v središču Maribora in v avli GT22 na ogled tudi "Plakati strpnosti".
Razstavo plakatov na temo strpnosti, ki smo jih občudovali na festivalu Hiša strpnosti vsa leta do zdaj, oblikovali pa so jih priznani umetniki s celega sveta, je avtor razstave Mirko Ilić razširil in dopolnil s plakati novih ustvarjalcev. Razstava je doslej že prepotovala Črno goro, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Španijo in Nizozemsko, na ogled pa je bila tudi v Washingtonu.
Plakate si bo mogoče ogledati od 20. do 28. marca 2019.

Organizator:
Sinagoga Maribor
v sodelovanju z Judovskim kulturnim centrom Ljubljana, Mini teatrom, GT22, Fundacijo Sonda in Narodnim domom Maribor – Vetrinjskim dvorom.


View Event →
Rotovški bralni klub: Brina Svit - Smrt slovenske primadone
Mar
26
5:30 PM17:30

Rotovški bralni klub: Brina Svit - Smrt slovenske primadone

brina.jpg

Mati je v večini primerov otrokovo največje bogastvo, a so medosebni odnosi lahko tudi problematični. Slovensko-francoska
pisateljica Brina Svit v svojem romanu psihološko poglobljeno secira razmerje med hčero in materjo ter razkriva usodne posledice pomanjkanja ljubezni. Poanta zgodbe presega intimni nivo in posega na širše družbeno polje, ko materino vlogo predstavlja domovina. Pogovor o knjigi bo usmerjala Jasna Mlakar.


View Event →
Dediščina sveta
Mar
26
7:00 PM19:00

Dediščina sveta

dediscina.jpg

DEDIŠČINA SVETA – PRAVLJIČNI VEČER ZA ODRASLE IN PREDSTAVITEV ZBORNIKA PRENOS PRAVLJIC V RAZNOTERE POJAVNE OBLIKE IN UMESTITVE
Torek, 26. marca, ob 19. uri v Svečani dvorani Rotovž, Rotovški trg 1
Z veseljem povezujemo pripovedovalski dogodek s praznikom monografije, ki prinaša prispevke 16. Pravljičnega dne in bogati založniško dejavnost Mariborske knjižnice.
Knjigo bo na pot pospremila dr. Mojca Ramšak, zgodbe bodo pripovedovali dr. Andreja Erdlen, Lea Hedl, Robert Kereži, Agica Kovše in Suzana Slavič. Večer bosta z glasbo zaobjela Brina Vogelnik in Luka Ropret.


View Event →
PIAF KVIZ #44
Mar
26
7:00 PM19:00

PIAF KVIZ #44

piaf.jpg

Ne le, da je t.i. štajervietnamka odpotovala v Vietnam, da bi (brez nas) praznovala svoj rojstni dan, ampak, kot nam sporočajo informatorji, v Ho Chi Minh City kandidira za kvizmojstrico na Pub kvizih v pivnici Heart of Darkness Craft Brewery! Ali se bo pojavila tudi na 44. Piaf kvizu, postaja velika uganka.

Pravila kviza ostajajo enaka. Na kviz se lahko prijavi posameznik ali skupina do 6 ljudi. Prijave potekajo na dogodku samem, prijavnina je 1 EUR po osebi. Odgovarjali bomo na 40 vprašanj, razdeljenih v 4 sklope po 10. Sklopi imajo ponavadi neko skrito rdečo nit, ki vam je lahko v pomoč, če jo odkrijete. Vprašanja postavlja kviz mojster, ekipe pa odgovore zapisujejo na liste. Po vsakem sklopu super najbolj strokovna komisija preveri rezultate tistega sklopa.

Za kaj več pa se boste mogli oglasit osebno. Družabno nazdravljanje ni prepovedano, pomoč s telefoni ali drugimi pripomočki pa vsekakor. Če goljufa najdemo, vsi udeleženci kviza kažemo s prstom nanj in se deremo "shame, shame, shame". Angleške besede uporabljamo zato, ker je ta kviz nastal po vzoru angleških "pub kvizov".


View Event →
Stand-Up: S NOGU* Pedja Bajović
Mar
27
8:00 PM20:00

Stand-Up: S NOGU* Pedja Bajović

trezor.jpg

REPRIZA ZBOG VELIKOG INTERESA PUBLIKE:
KGB Maribor (Kulturno Glasbeni Brlog)
Sreda 27.03. 20.00h, vstopnina 11 €

www.PedjaBajovic.com
Predstava S NOGU* (*sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije) prva je cjelovečernja tematska solo predstava jednog regionalnog stand-up komičara. Nastala je 2011. godine za potrebe turneje koja je bila obuhvatila Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru. U međuvremenu je ova predstava posjetila i Makedoniju i Kosovo, ali onda i SAD, Kanadu, Australiju, skandinavske zemlje, Veliku Britaniju, Irsku, Njemačku, Francusku, Španjolsku, Češku, Švicarsku, Austriju itd.

To je priča o nama danas. Nama, koji smo nastavili svoje živote tu – na ovim “našim prostorima”, u “regiji” ili “regionu”, Zapadnom Balkanu, u bivšoj Jugoslaviji… uglavnom – o nama sada i tu. Iako razdvojeni, neka od svakodnevnih iskustava su gotovo identična, dok su neka takva kao da su jedni na Zemlji, drugi na Mjesecu, a treći na Marsu… itakodalje sve do nepriznatog Plutona.

'Ko je blesaviji, Amerikanci ili Englezi…ili Japanci? Ili mi.
Koja je razlika između Bosanke i Hercegovca u krevetu ili novčaniku?
Zašto riječ ‘čimbenik’ zbunjuje Srbina?
Šta se zapravo dogodi kada Hrvati popizde na Slovence?
Jesu li Kosovari muzikalniji od ostalih i zašto Crnogorac još ne spava…?
A, gdje je nestalo makedonsko devojče…?

Još više pitanja i još manje odgovora dobit ćete u ovom druženju s Pedjom u trajanju od skoro dva sata. Uz sve to ćemo dodati malo politike, i ono malo tzv. domaće ekonomije, ponešto estrade i (nikada dovoljno!) sexa… i imate – S NOGU!


View Event →
Sudanska misija Ignacija Knobleharja
Mar
28
7:00 PM19:00

Sudanska misija Ignacija Knobleharja

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Predavanje: SUDANSKA MISIJA IGNACIJA KNOBLEHARJA, OB 200. OBLETNICI NJEGOVEGA ROJSTVA,
Predava: dr. MARKO FRELIH (Slovenski etnografski muzej),
Četrtek, 28. 3. 2019, ob 19:00, Vetrinjski dvor - večnamenska dvorana (Vetrinjska ulica 30, Maribor).
----------------
Kot arheolog že več let raziskuje medkulturne povezave med starimi civilizacijami. Še posebej ga zanima duhovni svet prazgodovinskih kultur v kontekstu razumevanja kultnih mest, ritualov in umetnosti. Prav tako že vrsto let preučuje stike Slovencev z neevropskimi kulturami. V ospredju njegovih raziskav sta misijonarja Friderik Baraga (severna Amerika) in dr. Ignacij Knoblehar (Sudan).
---------------------
PRISPEVEK ZA DELOVANJE DRUŠTVA: za člane, študente in dijake od 1 €, za ostale od 2 €. Za študente in dijake s plačano članarino je vstop prost.


View Event →
Prav poseben sprehod z Zavodom 13
Mar
30
11:00 AM11:00

Prav poseben sprehod z Zavodom 13

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

🧠 Ali ste že kdaj prijeli za roko otroka z Downovim sindromom in z njim malo poklepetali? Ali pa potiskali voziček tistega, ki ne more hoditi? Ste že kdaj hranili malčka, ki ne more sam držati žlice? Niste? Potem vabljeni na prav poseben sprehod z našimi otroki. Verjamemo, da vas bo izkušnja z nami spremenila za vedno. Na bolje. Upamo pa, da boste med potjo doživeli čim manj buljenja mimoidočih, ki je žal za nas, starše posebnih otrok, del vsakdana.🧠

👠 Sprehajalka: Petra Greiner
ℹ Prijave zbira Rajzefiber na mail info@rajzefiber.si, preko telefona 08 386 77 76 ali pri njih vsak dan med 10:00 in 18:00 uro.


It's a very special walk with Zavod 13

🧠 Have you ever taken the hand of a child with Down's syndrome and chatted with it a little? Or do you push a wheelchair of someone who cannot walk? Have you ever fed a infant who cannot hold a spoon? You haven’t? Then you are invited to a special walk with our children. We believe that the experience with us will change you forever. For the better. We hope that during the journey, you will experience the smallest burning of the passers-by, who are sorry for us, parents of special children, part of everyday life.🧠

👠 Walker: Petra Greiner


View Event →
Branje za življenje z dr. Barbaro Pregelj
Apr
5
7:00 PM19:00

Branje za življenje z dr. Barbaro Pregelj

pregelj.jpg

V mesecu, ko praznujemo svetovni dan knjige prihaja v goste dr. Barbara Pregelj, glavna urednica, iniciatorka in vodja bralno-motivacijskih projektov založbe Malinc ter članica uredniškega odbora revije Otrok in knjiga. Prevajalka v slovenščino in španščino ter iz baskovščine, katalonščine in galicijščine deluje kot posrednica med slovenskim, španskim in latinskoameriškim kulturnim prostorom. Z njo se bo pogovarjala dr. Sabina Fras Popović.

V ciklu Branje za življenje napovedujemo:
Petek, 10. 5.: Rok Trkaj, raper in pesnik
Petek, 31. 5.: mag. Jani Prgić, strokovnjak za mediacijo


View Event →
Maribere: Začasno bivališče: Na grad 25, Ig
Apr
10
6:00 PM18:00

Maribere: Začasno bivališče: Na grad 25, Ig

maribere.jpg

Začasno bivališče: Na grad 25, Ig je zbirka zgodb zapornic v edinem slovenskem ženskem zaporu na Igu. V njej spremljamo zgodbe 10 zapornic, kjer spregovorijo o svojem življenju pred in med bivanjem v zaporu. Seveda pa nam opišejo tudi svoje načrte za prihodnost. Pripovedi nam odstirajo dogajanje v zaporu, ki je s svojo zaprtostjo, za nas zunaj, nekako mističen in zaradi tega vzbuja zanimanje. Marsikomu pa ob pogledu na zapor kri zaledeni. Skratka ta stavba v nas vzbuja različne občutke, vsekakor pa zanimanje, kaj se dogaja za zidovi.

V predgovoru knjige je Dino Bauk zapisal sledeče.
"Kaj ostane od delinkventa, če za trenutek odmislimo dejanje, ki ga je storil?
Ga zanemarimo. Ne v smislu odpustka, ne v smislu nespoštljivosti do morebitnih žrtev, zgolj zavoljo premisleka, miselnega eksperimenta, če hočete.
Pred nami ostane človek. Če gre za delinkventko, pred nami ostane ženska.
Ki je gotovo tudi hči in vnukinja. Morda tudi sestra. Morda žena. Morda
mati. Ne glede na težo dejanja, ki smo ga odmislili, tudi če je to brutalno,
tisto najhujše, ki dviguje želodec, sili na bruhanje, vzbuja gnus in grozo
ali pa je drugače zavržno, celo podlo. Rezultat odmišljanja bo vedno isti.
Morda je to tisto najhujše, tisto, kar nam je najtežje sprejeti pri takšnem
razmisleku. Da rezultat te redukcije nikoli ne bo kaj drugega in hujšega kot
to. Vedno bo človek. Vedno bo ženska. Vedno bo nekdo izmed nas."

Knjiga je izšla v sklopu projekta Vključujemo in aktiviramo! Javne agencije za knjigo (JAK), v sklopu katerega se odvijajo različni dogodki znotraj različnih institucij (zaporov, socialno-varstvenih centrov, dnevno-varstvenih centrov, centrov za usposabljanje, delo in varstvo,...) Poleg omenjene knjige od začetka projekta leta 2016 vsako leto izdajo zbornik, kjer so zbrane zgodbe in pesmi, ki so nastale v tekočem letu. Zborniki so dostopni tudi na njihovi spletni strani. http://www.jakrs.si/bralna-kultura/vkljucujemo-in-aktiviramo/zborniki/

Na spletni strani JAK je dosegljiva tudi knjiga o kateri bomo govorili na tem dogodku: http://www.jakrs.si/fileadmin/datoteke/Nova_spletna_stran/Bralna_kultura/Vkljucujemo_in_aktiviramo_/Zborniki/Druge_publikacije/Zac__asno_bivalis__c__e-_Na_gradu_25_Ig_165x235mm_18_12_2017_MAIL.pdf


View Event →
Tisoč in ena noč na Štuku
Apr
11
7:00 PM19:00

Tisoč in ena noč na Štuku

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

''Tisoč in ena noč? A niso to pravljice?'' Ja imaš prav! Tisoč in ena noč je znana zbirka zgodb o orientalski, perzijski in arabski kulturi. Tisti, ki delo poznate bolje, se boste spomnili, da okvirna zgodba spremlja mlado Šeherezado, ki si je s pripovedovanjem napetih zgodb rešila življenje. Si tudi sam želiš za vsaj nekaj trenutkov stopiti v drug svet, svet poln vročega sonca, peščenih sipin, kamel, trebušnih plesalk, shish,… Potem se nam pridruži 11. 4. ob 19:00 na Štuku!

Večera orientalske kulture nam na Štuku sicer ne bo pričarala Šeherezada, bodo pa z nami izjemni ljudje, ki so orientalsko kulturo izkusili, jo cenijo in poznajo.

Popotnica Mayita nas bo popeljala po čarobnem Omanu in Katarju tekom njenega potopisnega predavanja. Za umetniško vzdušje bo ob orientalskih glasbenih ritmih poskrbela karizmatična Ksenija, ki ima za seboj izjemen nabor izkušenj kot učiteljica, koreografinja ter plesalka. Tekom delavnice orientalskega plesa vam bo predala osnovna znanja in se boste lahko tudi sami preizkusili v ritmih orienta. Pri nas še precej nepoznana ali pa pogosto narobe uporabljana vodna pipa bo tema Tomaževe delavnice. Skupaj se bomo naučili, kako jo pravilno pripraviti, nato pa bomo seveda preizkusili, kako uspešni smo bili. Imeli bomo tudi izjemno priložnost spoznati se z arabskim jezikom in pisavo. Z nami bo Maha, katere materni jezik je arabščina in odkar živi v Sloveniji, svoje znanje z veseljem deli z vsemi, ki jih zanima ta poseben in za mnoge mističen jezik. Poslikava z naravno kano je velikega pomena za mnoge kulture in umetnica Klavdija nam bo omogočila, da tudi mi izkusimo, kako je biti živo umetniško platno.

Nikakor pa nismo pozabili na enega največjih zakladov orienta – hrano! Na tematskem večeru vas namreč čaka tudi kulinarično presenečenje.

// PROGRAM //

19:00 – potopisno predavanje
20:00 – plesna animacija
20:15 – degustacija orientalske kulinarike
20:30 – delavnice (predstavitev priprave vodne pipe, mini tečaj orientalskega plesa, mini tečaj arabskega jezika)

Tekom dogodka bo potekala poslikava s kano.


Tematski večer organizira Oddelek za mednarodno sodelovanje ŠOUM.

Udeležba je brezplačna! Na dogodek pa le pridi pravočasno, ker bo že na začetku potekal vpis v delavnice (vsak udeleženec bo lahko izbral eno izmed delavnic) ter vpis na seznam za poslikavo s kano.


View Event →
Future Friends Conference
Apr
17
9:00 AM09:00

Future Friends Conference

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Leading Speculative Design practitioners, educators, and researchers, including James Auger, Matt Ward, Ivica Mitrović, Ingi Helgason, Michael Smyth, Oriana Persico, Salvatore Iaconesi, Jimmy Loizeau, Rosario Hurtado and Dash Macdonald, will share, exchange, and speculate about Speculative Design and possible futures with an emphasis on the “real world”; that is, responding to the needs of people, society, public policy, and economy.

Read more http://speculativeedu.eu/future-friends-event/


View Event →
Maribere: Belo se pere na devetdeset
May
8
6:00 PM18:00

Maribere: Belo se pere na devetdeset


Maja bomo govorili o eni trenutno najbolj popularnih knjig v Sloveniji. Prvenec Bronje Žakelj govori o njenem odraščanju, soočanju s smrtjo in minljivostjo. Popelje nas v njeno otroštvo, ki je bilo sproščeno. Opiše svojo navezanost na starše, babico in brata. Popelje nas na vsakoletne skupne počitnice na hrvaškem. Nato pa se v idilično zgodbo prikrade mamina bolezen in pozneje njena smrt, o kateri pa v družini nikoli ne spregovorijo. Tako se je z izgubo ene najpomembnejših oseb v svojem življenju morala soočati sama. Knjiga je izjemno intimna, saj nas Bronja popelje v vse kotičke svojega razmišljanja in odraščanja.

Bronja Žakelj, rojena leta 1969, je po izobrazbi diplomirana novinarka. Trenutno je zaposlena v popolnoma drugačnem okolju, v bančništvu. Njen prvi roman je pri založbi Beletrina izšel lansko jesen in od takrat je knjiga doživela že drugi ponatis.

Vabljeni, da delite svoje misli o knjgi z nami na našem srečanju.


View Event →
Mestni piknik v parku
May
26
11:00 AM11:00

Mestni piknik v parku

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

V prijetnem ambientu Mestnega parka bomo ponovno vnesli pravo piknik vzdušje s pripravljenimi piknik prostori za uživanje dobrot iz prave piknik košarice.

Na enem mestu bodo zbrani lokalni pridelovalci, pri katerih boste lahko poskusili in kupili dobrote, ki izhajajo iz lokalnega okolja. Osvežili se boste lahko z naravnimi domačimi pijačami ter si ogledali sejem lokalnih pridelovalcev in kmetij (za sodelovanje pridelovaclev na sejmu bo objavljen razpis).

🔜 Pustite se presenetit, saj uvajamo par novosti, katere vas bodo navdušile 🆕

Pripravljamo delavnice za otroke in starejše ter športne aktivnosti v naravi.

Mestni piknik je del 5. Festival EZL EK, pri izvedbi piknika pa sodelujemo s Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor

Več o aktivnostih na pikniku, ponudnikih, vsebini košarice, bomo objavljali na tej strani dogodka in na naši spletni strani www.mestnipiknik.si.

Vabljeni v družbo domačih.


View Event →
Nemogoče je samo beseda
Jun
1
9:30 AM09:30

Nemogoče je samo beseda

run.jpg

1. junij 2019
Humanitarni projekt »Nemogoče je samo beseda« v okviru Športnega vikenda Maribor.
Predavanje, lutkovna predstava,
dobrodelni trail tek in pohod na Piramido, Hospickafe, postavitev Hospic klopce, kulinarično razvajanje Knedl guruja...
Tako začetki kot konci so življenjske prelomnice, ob katerih smo najbližje svojemu bistvu, ranljivosti, krhkosti, minljivosti in hkrati zavedanju o neizmerni moči plemenitosti, humanosti, solidarnosti. Kdaj brez tuje pomoči ne moremo doseči vsega, kar bi nam morda uspelo. Kljub vzpodbudnim besedam in dobrim željam, ki jih v času verižnih virtualnih všečkanj, objemov, nasmeškov, za razliko od dejanj, res ne manjka.
Zato v društvu NonPlusUltra odpiramo novo poglavje - dobrodelnosti. Da je „Nemogoče samo beseda“, bomo z istoimenskim projektom s pomočjo sponzorjev, donatorjev, prostovoljnih prispevkov in deležem prodanih startnin od zdaj naprej namreč vsako leto pomagali tistim, ki nas potrebujejo, in s humanitarnim trail tekom ter pohodom na Piramido dokazali, da združeni v dobrem namenu premikamo meje nemogočega.
1. junija 2019 bomo tekli prvič in izkupiček namenili mariborskemu območnemu odboru Slovenskega društva hospic za pomoč umirajočim bolnikom ter njihovim svojcem. Ker pa sta smrt in umiranje sodobnemu človeku vse bolj tuja, dokler se z njima ne sooči sam, bomo izvedli še predavanje v okviru Hospickafeja, ki ga bo vodila Manca Košir in humanitarni vikend zaokrožili z lutkovno predstavo Sanje o zvezdi, Lutkovnega gledališča Maribor. V spomin na celoten dogodek bomo v sodelovanju z pobudniki akcije Zgodbe o klopeh in o zgodbe o ljudeh postavili še Hospic klopco.


View Event →

Odprti mikrofon - Stand up Avtmigeci
Mar
20
8:00 PM20:00

Odprti mikrofon - Stand up Avtmigeci

avtmigeci1.jpg

Odprti mikrofon v KGB - Stand up avtmigeci !


Tokratni povezovalec - Gašper Bergant

Gašper je Zgornjesavinjčan, ki ima rad suho meso, pivo, vonj po senu ter starejše ženske(se pravi nad 26). V tem vrstnem redu. Orje ledino in podira meje sprejemljivega v slovenski stand-up komediji. Obiskoval je Škofijsko klasično gimnazijo, nekaj časa. Obiskoval je Fakulteto za arhitekturo, nekaj časa. Pred parimi leti je prišel do točke, ali gre k psihiatru, ali pa se prične ukvarjati s komedijo. Odločil se je za slednjo. Dobra odločitev!

Avtmigeci:
- David Gorinšek
- Tim Andrić
- Davorin Canjuga
- Volker Renato

Avtmigeci so komiki, ki šele začenjajo svojo pot smešnosti. Čeprav še morda nisi slišal/a za njih, jim moraš dati priložnost in prisluhniti njihovemu smislu za humor - in če bo vse po sreči, boš odkril/a svojega novega najljubšega komika. Lahko pa se jim seveda pridružiš in sam/a stopiš pred mikrofon. PM -> Stand up Avtmigeci.

Vstopnina: 5e.


View Event →
Pesem sem: razumljive pesmi za nerazumljive čase
Mar
20
10:00 AM10:00

Pesem sem: razumljive pesmi za nerazumljive čase

pesem.jpg

POZDRAV PRAZNIKU POEZIJE
Sreda, 20. marca, v Svečani dvorani Rotovž, Rotovški trg 1

- ob 10.00 uri za mladostnike po letih
- ob 12.00 uri za mladostnike po duši

Vabimo vas v svet poezije ob predstavitvi prav posebne pesniške zbirke z naslovom PESEM SEM: razumljive pesmi za nerazumljive čase, ki je izšla pri založbi Beletrina. Čemu še ena pesem, čemu še ena knjiga, nam bosta razkrila imenitna gosta Aleš Šteger, pesnik, prevajalec, urednik in prof. dr. Igor Saksida, predavatelj, kritik in raper po občutenju. Med verzi in razmišljanji ju bo spremljala dr. Sabina Fras Popović.


View Event →
St Patrick`s v La Cantini Center
Mar
16
8:00 PM20:00

St Patrick`s v La Cantini Center

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Praznovali so zaljubljenci, praznovale se ženske, 16.3. praznujemo ljubitelji piva!

Pridružite se praznovanju Ircev, katero dobiva svetovne razsežnosti. Praznuje se vse od Velike Britanije, Kanade, Amerike, Brazilije, Argentine, Avstralije do Nove Zelandije. Mi smo zraven :)

Pijača dneva – pivo Guinness

Vsak dan se po svetu popije približno 3 milijone litrov Guinnessa, najbolj znanega irskega piva, na dan sv. Patrika se to število poveča na 10 milijonov litrov. Zraven piva, v potokih teče tudi viski.

KJE: TERASA LA CANTINE CENTER (Vetrinjska ul. 30)

KDAJ: SOBOTA 16.3. 20:00-23:00

SAMOTOČILNI PIVSKI BAR + HOSTESE
IRSKA GLASBA IZPOD ROK TERRAFOLK DUO
NAGRADNA IGRA
STENA ZA SLIKANJE
IRSKI FINGER FOOD


Nekoč verski praznik, danes precej drugačen

Sveti Patrik je bil misijonar. Pravi, da se mu je prikazal angel in mu naročil, naj poskrbi, da bodo pogani sprejeli krščansko vero. Na obisku pri kralju je izruval triperesno deteljico (danes je to eden nacionalnih irskih simbolov) in z njegovo pomočjo razložil troedinost v krščanstvu. Kralj je bil menda tako očaran, da je sv. Patriku dovolil neomejeno širjenje krščanstva po njegovem kraljestvu. Ja, včasih je bil ta praznik veliko bolj povezan z vero. Danes je pa - z zabavo.


View Event →
Trance Dance obred ob prehodu v pomlad
Mar
16
7:00 PM19:00

Trance Dance obred ob prehodu v pomlad

trancedance.jpg

Opazujem sijajen vpliv sonca na počutje in osebno energijo, spreminjanje okolja iz temnega v živahnejše. Pred nami je enakonočje, ko sonce in svetloba enako dolgo kraljujeta na nebu kot noč in tema. Vabim na Trance Dance obred kot praznovanje naravnega prehoda, izkušnjo in umeščanje sebe v naravni krog.

Trance Dance obred spodbuja osebni razvoj skozi izkušnjo. Trance Dance je razvit na osnovi šamanskih izročil ter animističnih prepričanj, ki so starodavna. Namenjen je globokemu stiku s seboj, izkušanju svobodnega gibanja, celjenju in razpletu težav s postavljanjem namena.

Pri Trance Dance obredu uporabljamo sodobne pristope, kot so preveza čez oči oz bandana, transformativna dihalna tehnika ter navdihujoča glasba, da spodbudimo raziskovanje, ki nas celi. Kako do vse svoje energije? Kako si prisvojimo svoboden izraz? Raziščemo svoje meje? Namen, ki si ga izberemo za obred, ozavesti naše gibanje, delovanje. V globoki temi, s prevezo čez oči in sami s seboj se lotimo odnosa do lastnega bitja, bivanja in duše skozi gibanje. Z iskrenim gibanjem vstopimo v prostor, iz katerega izhajajo navdih, sanje, ideje, zdravje. V lastnem gibanju vodeni skozi navdih, izkušamo drugačen razplet. Izzove se stanje, kjer se prepustimo intuitivnemu gibanju sistema um/telo in se povežemo s svojim resničnim bitjem.
Trance Dance spodbudi duhovno prebujenje, umsko jasnost, telesno ozaveščenost in čustveno ugodno počutje.

Prispevek za Trance Dance obred je 20/30€. Prijave so obvezne in obvezujoče.
Priporočam udobna oblačila, ki omogočajo neomejeno gibanje, vodo. Postavljen bo tudi oltar, za katerega si lahko prinesete predmet moči.

Vabim z ljubeznijo in najboljšim namenom.
Edita Čerče, Trance Dance facilitator


View Event →
Kolesarsko mesto v enem mandatu - zgodba iz Sevilje
Mar
15
6:00 PM18:00

Kolesarsko mesto v enem mandatu - zgodba iz Sevilje

kolesa.jpg

Sevilja je mesto na jugu Španije, ki je v zelo kratkem času drastično spremenila svojo podobo. Iz avtomobilskega mesta se je spremenila v kolesarsko mesto. Številne avtomobile, ki so zasedali ulice po vsem mestu so izpodrinile dvosmerne kolesarske steze. Na več kot 200 lokacijah po mestu pa so se pojavile postaje za izposojo koles.
Vse to se ni zgodilo naključno, ampak je posledica dolgotrajnih prizadevanj kolesarskih iniciativ in prehoda njihovih ključnih akterjev iz civilne v politično sfero.

Več o tem nam bo v svoji predstavitvi povedal Pedro Malpica, profesor sociologije na Univerzi v Sevilji, kolesarski aktivist in raziskovalec, ki je trenutno gostujoči predavatelj na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru.

Kot dolgoletni član kolesarskega društva Acontramano iz Sevilje nam bo iz prve roke povedal na kak način je možno v tako kratkem času narediti zgodbo o uspehu tudi v Mariboru.

Pogovor bo povezoval Josip Rotar, prometni inženir in kolesarski strokovnjak ter mestni svetnik Liste kolesarjev in pešcev.

Več o sami temi lahko preberete tudi v intervjuju z gostom, ki je bil pred leti objavljen na hrvaškem portalu H-Alter:

http://www.h-alter.org/vijesti/ako-moze-sevilla-moze-i-zagreb

In članek na Cycling Embassy:

https://www.cycling-embassy.org.uk/blog/2017/05/12/cycling-in-seville-never-mind-the-width-feel-the-network


View Event →
Podnebni štrajk - Maribor
Mar
15
11:55 AM11:55

Podnebni štrajk - Maribor

podnebnistrajk.jpg

🌏✊ BOJ ZA OKOLJE JE BOJ ZA NAŠO PRIHODNOST! ✊🌏

Naj res verjamemo, da je pred nami mirno in ustaljeno življenje, ko pa naš planet že danes pustošijo poplave, požari in druge okoljske katastrofe? Naj res verjamemo visokoletečim besedam svetovnih elit o reševanju podnebne krize, ko pa emisije toplogrednih plinov naraščajo iz leta v leto?

Mladi smo v preteklih tednih zavzeli ulice in trge po celem svetu - od Nove Zelandije do Kolumbije, od Belgije do Ugande. In spet jih bomo! Ne bomo se odrekli svoji prihodnosti na račun peščice najbogatejših in velikih korporacij. Zaradi temnih obrisov naše prihodnosti in zgrešenih podnebnih ukrepov vstajamo in zahtevamo spremembe!

DOVOLJ JE!

V petek, 15. marca 2019, bomo protestno zapustili šolske klopi in se pet do dvanajstih (11.55) zbrali na Grajskem trgu v Mariboru.


Zahtevamo:
>> omejitev naraščanja globalne temperature na največ 1,5°C,
>> takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije,
>> zelena delovna mesta,
>> skupnostno upravljanje z življenjskimi viri,
>> polnovredno, lokalno in pretežno rastlinsko prehrano ter trajnostno kmetijstvo,
>> čisto okolje,
>> dostopen javni potniški promet in mesta za ljudi, ne avtomobile!


________________________________________________________
Za celotne zahteve slovenskega gibanja Mladi za podnebno pravičnost klikni https://bit.ly/2NIi0xk.

Spremljaj nas na IG: @solski.strajk
#šolskištrajk #niplanetab #petekzaprihodnost

✊🌍 BOJ ZA OKOLJE JE BOJ ZA NAŠO PRIHODNOST! 🌍✊


View Event →
Stand up show: #DaJeEmiBitiLahkoBilBiVsakdo
Mar
14
8:00 PM20:00

Stand up show: #DaJeEmiBitiLahkoBilBiVsakdo

damije.jpg

14. marca se na odru KGB Maribor (Kulturno Glasbeni Brlog) odvije stand up šova Emija Nikočević #DaJeEmiBitiLahkoBilBiVsakdo !
Ker, ko si v težavah, ko nastopijo problemi in si v dilemi je tu Emi,
Drugačna in unikatna komedija, ki se ji boste smejali do solz.

Emi Nikočević vas bo popeljal med stolpnice v obdobje odraščanja v delavski družini “od dol”, v neverjetne dogodivščine v osnovni in srednji šoli in v čase prvih delovnih izkušenj. Delal je povsod. Spoznajte ga kot delavca v proizvodnji, za šankom, v blišču televizijskih luči, na banki, pokukajte v njegovo življenje, ko si je kruh služil s promocijami, v trgovini, premetaval papirje v administraciji in pokazal svoje srce v dobrodelnosti. Spoznajte njegove najbolj smešne in nerodne trenutke.

In ker res ni lahko biti Emi, je treba vsa doživetja zapakirati tako, da boste padli na zadnjo plat. Tukaj mu na pomoč priskoči stand-up komedijant Jan Kreuzer ki je zadevo spravil v red.

Svojo vstopnico si lahko zagotovite z rezervacijo na : www.klub-kgb.si


View Event →
Literarna postaja z Amirjem Orom
Mar
14
7:00 PM19:00

Literarna postaja z Amirjem Orom

amiror.jpg

Ob obisku Slovenije se bo v Mariboru ustavil eden najprepoznavnejših sodobnih literarnih glasov Izraela. Amir Or v svoji domovini velja za vodilnega pesnika, pisatelja in esejista. Doslej je izdal 14 pesniških zbirk, ki so prevedene v 45 svetovnih jezikov, zanje pa je prejel več domačih in tujih nagrad. Ob pisanju je Or tudi filozof, religiolog, urednik in literarni aktivist pa tudi prevajalec leposlovja iz angleščine in antične grščine v hebrejščino. Z literatom širokih obzorij, ki se je slovenskemu občinstvu prvič predstavil leta 2017 na festivalu Dnevi poezije in vina, se bo pogovarjala Darka Tancer-Kajnih. Prevajala bo Ana Lotrič. S prireditvijo otvarjamo letošnjo bralno značko za odrasle.

Prireditev pripravljamo v sodelovanju z izraelskim veleposlaništvom na Dunaju in Sinagogo Maribor.


View Event →
Na jezerskem višavju, med Ruando in Ugando (dr. Dragan Potočnik)
Mar
14
7:00 PM19:00

Na jezerskem višavju, med Ruando in Ugando (dr. Dragan Potočnik)

potocnik.jpg

Predavanje: NA JEZERSKEM VIŠAVJU, MED RUANDO IN UGANDO,
Predava: dr. DRAGAN POTOČNIK,
Četrtek, 14. 3. 2019, ob 19:00, Vetrinjski dvor - večnamenska dvorana (Vetrinjska ulica 30, Maribor).
----------------
Predavatelj, dr. Dragan Potočnik, se že leta ukvarja z Afriko, ne le kot zgodovinar, ampak tudi ali pa predvsem kot popotnik. Na območju Jezerskega višavja je bil večkrat; kot ambasador slovenske znanosti, kot popotnik in raziskovalec na univerzah in na terenu.
»V Ugando in Ruando sem se odpravil zaradi pisanja knjige o zgodovini Afrike. Tako kot je nastajala knjiga o zgodovini Azije na raziskovanjih po različnih državah Azije, pripravljam tudi knjigo o Afriki. Prepričan sem, da ne moremo prepričljivo pisati o tako drugačnem svetu, ne da bi dejstvom preteklosti dodali tudi lastno izkušnjo. Kako zelo se razlikuje npr. nekdanji angleški del Afrike od npr. francoske, kaj se dogaja v različnih koncih Afrike o čemer nikoli nismo ne slišali, ne brali, je mogoče le doživeti. Zakaj se Afrika utaplja v lastni nemoči, čeprav je rudno najbolj bogata, kako se čuti neokolonializem, kako živa je religija, umetnost in kakšen je vsakdan, o vsem tem je mogoče prepričljivo govoriti in pisati le, če Afriko tudi doživimo.«
---------------------
PRISPEVEK ZA DELOVANJE DRUŠTVA: za člane, študente in dijake od 1 €, za ostale od 2 €. Za študente in dijake s plačano članarino je vstop prostView Event →
Predstavitev knjige esejev "Podaja v prazno" Boštjana Narata
Mar
14
6:00 PM18:00

Predstavitev knjige esejev "Podaja v prazno" Boštjana Narata

narat.jpg

Boštjan Narat, idejni vodja skupine Katalena, filozof, kolumnist Večera, TV moderator, kantavtor in esejist, je znano ime v slovenskem kulturnem prostoru. Zbirka esejev "Podaja v prazno" je njegova druga esejistična knjiga, s katero se utrjuje kot eden pomembnejših sodobnih esejistov, kar je nakazoval že s prvencem "Partija", za katerega je bil nominiran za Rožančevo nagrado leta 2014.

Podaja v prazno se začenja z istoimenskim esejem, v katerem razmišlja o smiselnosti objave duhovnih produktov v knjižni obliki, tudi svoje izdaje. V sledečih esejih, ki so se mu zapisali v zadnjih treh letih, se ukvarja glasbo, ki je bila tudi, kot objekt hermenevtične refleksije, tema njegove doktorske disertacije, poezijo, filmom, gledališčem, športom in pa seveda filozofijo, ki je poleg glasbe Naratov poklic. Napram prvi esejistični zbirki zasledimo v tej več "profanih" tem, ki se nanašajo na "navadne" bivanjske zadevščine (spopad z birokracijo, analiza urbanega okolja, kulturniške subvencije, medosebni odnosi z neznanci, slava v Sloveniji ipd.) Slogovno se avtor ves čas giblje po tanki meji med "filozofijo" in literaturo, med strokovnim, analitičnim pogledom s strani in osebnim, včasih tudi čustvenim pristopom, hkrati pa se ves čas poigrava s slogom pisanja in iskanjem ter vzpostavljanjem lastnega jezika, čim bolj primernega tematiki eseja in želenemu miselnemu suspenzu. Spremno besedo bo k zbirki je napisal Goran Vojnović.

Pogovor povezuje urednik Nino Flisar.


Nekaj citatov iz knjige:

Dialog je stvar življenja in mišljenja. Možen in smiseln je zgolj v odnosu do nečesa, kar je živo oziroma kar kot živo doživljamo. Hkrati je miselno neizmerno zahteven. Dokler nagovarjamo kamnite nagrobnike, govorimo v prazno. Šele ko iz njih ustvarimo in prikličemo zgodbe o življenju, šele ko se pustimo nagovoriti, ko v preteklost vložimo kreativni in miselni napor, se pred nami razpre čas v svoji celotni razsežnosti. Ne preteklost, ampak čas.

Iz esejaTradicija in domoljubje: misel in kič


Po logiki spektakla se je vredno ukvarjati zgolj s tistim, kar se dogaja ta trenutek, pri čemer se namensko pozablja na dejstvo, da je skupnost kompleksna in živa; da se vzpostavlja, uresničuje in obstaja na dolgi rok. Država, ki samo sebe misli zgolj s parametri tržne izmerljivosti ter s tem podleže prisilni pozabi na lastno kulturo, umetnost, filozofijo in religijo, postane kratkoročni projekt.

Iz eseja O neki državi ali kako smo pozabili, kaj pomeni svoboda


Zaveza svobodi je zaveza vseh članov skupnosti, da bodo poleg skrbi za lastno dobrobit mislili tudi na dobrobit celote. In solidarnost ni privilegij, politični slogan ali modna muha; solidarnost je izhodišče. Svobode se ne da živeti nekje, kjer pripada samo nekaterim. Uresniči se lahko zgolj v skupnosti, v kateri jo živijo vsi.

Iz eseja O neki državi ali kako smo pozabili, kaj pomeni svoboda


Prostor literature je izvorno intimen. Tudi kadar literatura preči meje intimnega, v smislu kreacije ali percepcije, ostaja v svojem temelju osebna izkušnja. Književnost je zavezana poglobljeni refleksiji in s tem dolgotrajnosti in sferi privatnega. In čeprav se v takšni ali drugačni obliki nujno manifestira tudi navzven in s tem vstopa v javni prostor, ostaja refleksija v svojem bistvu intimna. In skupaj z njo literatura.

Iz eseja Prostor prebliska in prostor premisleka

Logika aktualizma funkcionira po principu spektakla in kratkotrajnosti. Ko se rok uporabe aktualnega dogodka izteče, kar je praviloma dokaj hitro, javni prostor sproducira ali odkrije nov dogodek. Vsak novi dogodek seveda potrebuje komentar. Spektakel potrebuje komentar, vendar komentar spektakla nujno ostaja na ravni prebliska. Mimobežnost in poglobljena refleksija se medsebojno izključujeta. Tako kot se izključujeta komentar in literatura.

Iz eseja Prostor prebliska in prostor premisleka


Dialog je stvar življenja in mišljenja. Možen in smiseln je zgolj v odnosu do nečesa, kar je živo oziroma kar kot živo doživljamo. Hkrati je miselno neizmerno zahteven. Dokler nagovarjamo kamnite nagrobnike, govorimo v prazno. Šele ko iz njih ustvarimo in prikličemo zgodbe o življenju, šele ko se pustimo nagovoriti, ko v preteklost vložimo kreativni in miselni napor, se pred nami razpre čas v svoji celotni razsežnosti. Ne preteklost, ampak čas.

Iz esejaTradicija in domoljubje: misel in kič


Zaveza svobodi je zaveza vseh članov skupnosti, da bodo poleg skrbi za lastno dobrobit mislili tudi na dobrobit celote. In solidarnost ni privilegij, politični slogan ali modna muha; solidarnost je izhodišče. Svobode se ne da živeti nekje, kjer pripada samo nekaterim. Uresniči se lahko zgolj v skupnosti, v kateri jo živijo vsi.

Iz eseja O neki državi ali kako smo pozabili, kaj pomeni svoboda


Logika aktualizma funkcionira po principu spektakla in kratkotrajnosti. Ko se rok uporabe aktualnega dogodka izteče, kar je praviloma dokaj hitro, javni prostor sproducira ali odkrije nov dogodek. Vsak novi dogodek seveda potrebuje komentar. Spektakel potrebuje komentar, vendar komentar spektakla nujno ostaja na ravni prebliska. Mimobežnost in poglobljena refleksija se medsebojno izključujeta. Tako kot se izključujeta komentar in literatura.

Iz eseja Prostor prebliska in prostor premisleka


Naročila: https://zalozba-pivec.com/knjigarna/podaja-v-prazno


View Event →
Sestanek za petkov shod mladih za podnebno pravičnost
Mar
13
6:00 PM18:00

Sestanek za petkov shod mladih za podnebno pravičnost

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv


Informativni sestanek za petkov shod mladih za podnebno pravičnost v Mariboru

Vsi mladi in manj mladi, ki vam ni vseeno, v kakšnem okolju bomo živeli v naslednjih letih, ste vabljeni na kratek informativni sestanek, na katerem se bomo dogovorili o tem, kaj bomo v petek počeli na Grajskem trgu. Dobra volja in kreativnost sta zelo dobrodošli!

Več informacij o petkovem dogodku (vabilo na dogodek še sledi):

Naj res verjamemo, da je pred nami mirno in ustaljeno življenje, ko pa naš planet že danes pustošijo poplave, požari in druge okoljske katastrofe? Naj res verjamemo visokoletečim besedam svetovnih elit o reševanju podnebne krize, ko pa emisije toplogrednih plinov naraščajo iz leta v leto?

Mladi smo v preteklih tednih zavzeli ulice in trge po celem svetu - od Nove Zelandije do Kolumbije, od Belgije do Ugande. In spet jih bomo! Ne bomo se odrekli svoji prihodnosti na račun peščice najbogatejših in velikih korporacij. Zaradi temnih obrisov naše prihodnosti in zgrešenih podnebnih ukrepov vstajamo in zahtevamo spremembe!

DOVOLJ JE!

V petek, 15. marca 2019, bomo protestno zapustili šolske klopi in se pet do dvanajstih (11.55) zbrali na Grajskem trgu v Mariboru.
https://www.facebook.com/events/2229653137297976/?ti=icl


Zahtevamo:
>> omejitev naraščanja globalne temperature na največ 1,5°C,
>> takojšen pravičen prehod na nizkoogljične vire energije,
>> zelena delovna mesta,
>> skupnostno upravljanje z življenjskimi viri,
>> polnovredno, lokalno in pretežno rastlinsko prehrano ter trajnostno kmetijstvo,
>> čisto okolje,
>> dostopen javni potniški promet in mesta za ljudi, ne avtomobile!


________________________________________________________
Za celotne zahteve slovenskega gibanja Mladi za podnebno pravičnost klikni https://bit.ly/2NIi0xk.

Spremljaj nas na IG: @solski.strajk
#šolskištrajk #niplanetab #petekzaprihodnost

✊🌍 BOJ ZA OKOLJE JE BOJ ZA NAŠO PRIHODNOST! 🌍✊


View Event →
Maribere: Orakeljska noč
Mar
13
6:00 PM18:00

Maribere: Orakeljska noč


Knjiga Orakeljska noč je zgodba o pisatelju Sidneyu Orru. Med okrevanjem po smrtno nevarni neznani bolezni, na enem sprehodu kupi beležko. Vanjo začne zapisovati zgodbe, ki kar vrejo na plano. Med opisovanjem svoje zgodbe in zgodbe o pisatelju, ki vsebuje ogromno podobnosti z njim, pride na obisk tudi njegov prijatelj, ki je tudi pisatelj. Zgodbe se prepredejo in naenkrat ne vemo o čigavi zgodbi beremo. Zgodbam vseh treh pisateljev je skupna melanholija. Med pisanjem Paul Auster raziskuje teme pisateljevanja, moči naključja in ustvarjalnosti. 

Paul Auster je ameriški pisatelj, ki je v Sloveniji najbolj znan zaradi romana Leviatan. V slovenščino so prevedene še Newyorška trilogija, Brooklynske norosti in Knjiga iluzij.


View Event →
English Stand Up Comedy Maribor by New Yorker Okello Dunkley
Mar
12
7:00 PM19:00

English Stand Up Comedy Maribor by New Yorker Okello Dunkley


Watch clips: https://www.facebook.com/viennasfunniest/videos/2716472925244032/

Okello Dunkley is an American comedian from New York that has been living in Vienna, Austria since 2015. In anticipation of performing at the Edinburgh Fringe Festival in 2019, he’s put together a show life in a city that is not known it's niceness and why in the hell he decided to move to Vienna almost 4 years ago.

The topics range from, US life to raising German speaking American kids to being married to a Ukrainian wife to dating.
This is a free entry donation based show, but please register to attend on Eventbrite.

Photo credit: Stefan Joham Photography
This show is entirely in English


View Event →
Lačni poezije - Ožuljeni jezik
Mar
12
7:00 PM19:00

Lačni poezije - Ožuljeni jezik

ozuljeni.jpg

🤤 torek, 12. 3. 🤤 ob 19:00 🤤 klub Wetrinsky
Vstopnina 3 EUR

Mkc Črka te skupaj s pesniškim društvom Slam zverine prisrčno vabimo na pomladni Ožuljeni jezik!

Potek dogodka
Ožuljeni jezik ima tekmovalni pridih. Nastopajoči se s svojo avtorsko poezijo pomerijo v treh krogih, s tem da iz kroga v krog napredujejo izbranci_ke po mnenju žirije. V finalnem krogu se pomerita najboljša_i dva_e, pri čemer zmagovalca določi moč aplavza iz publike. Ožuljeni jezik moderira Mojca Frim.

💶 Za zajetno količino poezije pobiramo simbolične 3 evre, za nastopajoče pa je obisk brezplačen, le prijaviti se je potrebno. Prijavo lahko pošlješ na ozuljenijezik@gmail.com, v ZS sporočilo na facebook stran Slam zverin ali se prijaviš na kraju dogodka, pol ure pred pričetkom.

Pravila tekmovanja ostajajo enaka. Če se odločiš za nastop, upoštevaj sledeče:
🎙 s seboj prinesi tri svoje pesmi,
🎙 vsaka pesem naj traja največ 3 minute,
🎙 na odru samo jezikaš, brez rekvizitov, glasbil in kostumov,
🎙 če pesmi ne znaš na pamet, dobiš odpičen klobuk.

⭐️ Literarni gost: Aljaž Koprivnikar ⭐️
Marčevskega gosta, ki prihaja k nam v sklopu projekta Odisejevo zatočišče, nam bo ponovno predstavila prikupna radovedna Helena Zemljič.
Aljaž Koprivnikar (1987) je slovenski pesnik, čigar poezija je bila objavljena v več slovenskih kot tudi mednarodnih literarnih revijah in antologijah ter bila prevedena v angleški, češki, grški, hrvaški, nemški, portugalski, srbski in španski jezik.
Njegov pesniški prvenec Ανατομία bo leta 2019 najprej izšel v Atenah, temu pa bo kmalu sledila tudi slovenska pesniška zbirka, ki jo prav tako načrtuje v letošnjem letu.
Aljaž je znan tudi kot literarni kritik, ki redno sodeluje z različnimi slovenskimi in mednarodnimi spletnimi portali ter literarnimi revijami (Literatura, Delo, Versopolis, Radio Ars, Psi vino, Plav…).
Trenutno živi razpet med več mesti; Ljubljano, Berlinom, Prago ter Lizbono. V prvo se vrača po slovensko literaturo in soorganizira mednarodni kritiški simpozij Umetnost kritike, v drugem s Slovenskim kulturnim centrom pripravlja Antologijo mlade slovenske literature v nemškem prevodu, v tretjem kot programski direktor vodi mednarodni literarni festival Microfestival in International Arts Centre Prague ter opravlja svoj doktorski študij, v zadnji pa predava slovansko književnost na Faculdade de Letras.
Znotraj svojega akademskega raziskovanja se Aljaž najraje posveča umetnostno-literarnim tokom z začetka 20. stoletja, v prostem času pa s poezijo zapolnjuje prazna, bela mesta znotraj majhnih knjižic, ki jih kupuje na točno določenem, vedno enakem mestu. Rad ima dvojino in rad prakticira Rilkejevo samoto.

⭐️ Več o projektu ⭐️
V projektu Odisejevo zatočišče (The Ulysses' Shelter) sodelujejo Društvo slovenskih pisateljev / Slovene Writers’ Association, hrvaška založba Sandorf, grška založba Thraka. Gre za rezidenčni projekt, ki v središče postavlja poezijo mladih, perspektivnih avtorjev in jim omogoča bivanje in ustvarjanje v rezidencah Slovenije, Grčije in Hrvaške. Tako širijo polje svoje umetniške inspiracije in motivike ter obenem, tudi z javnimi nastopi okolju v katerem gostujejo, prinašajo svojo vizijo, poetiko ter svojo kulturno izkušnjo dežele iz katere prihajajo. Projekt finančno podpira Evropska komisija v okviru programa Creative Europe.

📖 Za v beležko: Tradicionalni mariborski slam dogodki letos ne potekajo več vsak tretji četrtek v mesecu, temveč vsak drugi torek v posameznem mesecu. Naslednji Ožuljeni jezik bo ponovno potekal torej 9. aprila.

🖱 Obišči tudi:
http://mkc.si/slam-poezija
Fb: Slam zverine, Mkc Črka, SiSlam

✨ Dogodek organizirajo MKC Maribor - Mkc Črka in pesniško društvo Slam zverine, v sodelovanju z Banda Ferdamana, Narodni dom MariborVetrinjski dvor in klubom Wetrinsky, v partnerstvu z Društvo slovenskih pisateljev / Slovene Writers’ Association ter Evropsko komisijo ter s finančno podporo Mestna občina Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport - Urad RS za mladino.


View Event →
Brstenje - otvoritev fotografsko-pesniške razstave
Mar
12
to Mar 16

Brstenje - otvoritev fotografsko-pesniške razstave

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Vabljene_i v torek, 12. 3. 2019, ob 19. uri, na otvoritev fotografsko-pesniške razstave BRSTENJE, avtorjev Tima Pongraca in Toma Vebra.

Razstava, katere rdeča nit je nežnost, krhkost in čutnost, združuje pesmi, ki so napisane v prostem verzu in obravnavajo najstniško in LGBTQ+ tematiko ter fotografije, ki se slikovno povezujejo z napisanim in prikazujejo motive iz narave.
Vsaka pesem napisana v slovenskem jeziku, je prevedena tudi v drugi tuji jezik. Oiskovalcem_kam dogodka bodo tako na voljo tudi prevodi pesmi v francoščino, nizozemščino, kitajščino, hrvaščino, turščino, španščino, mangalščino, češčino, nemščino in jezik urdu.

Na otvoritvi razstave se bo z glasbenim nastopom predstavila Vesna Godec.

Dogodek bo povezoval Leonardo Erjavec.

Dogodek poteka pod okriljem programa Maribor skozi rožnata očala, ki ga izvaja Mladinski kulturni center Maribor.

LGBTQ+ je kratica za lezbijke, geje, biseksualne in transspolne osebe, + pa pomeni neizključevanje vseh ostalih identitetnih pozicij, ki niso zajete v kratici.
_____________________
Tom Veber, katerega umetniško ustvarjanje obsega polja igre, petja in literarne dejavnosti, se v preteklem času prvenstveno posveča le tej. Poezijo objavlja v osrednjih literarnih revijah Dialogi, Mentor, Literatura in Apokalipsa, sodeluje na pesniških Slamih in gostuje po Sloveniji s pesniško monodramo Realizem je rezerviran za klovne. Je regionalni nominiranec za literarni natečaj Urška 2017 in zmagovalec Pesniške olimpijade 2018. V sklopu festivala Slovenski dnevi knjige je organiziral LGBT+ literarni večer v Mariboru. Marca bo izšel njegov pesniški prvenec Točka preloma pri založbi Literarna hiša Maribor.

Tim Pongrac je mlad fotograf, ki se s fotografijo ukvarja že od 13. leta. Sodeloval je na različnih natečajih, med drugim tudi na Glazarjevem natečaju, ki ga je organizirala Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše, kjer se tudi šola. Zanimajo ga različni motivi, a v svoj objektiv najraje ujame razgibane fotografije narave in ljudi.


View Event →
Večer animejev in namiznih iger 3/2019
Mar
9
5:00 PM17:00

Večer animejev in namiznih iger 3/2019


17:00 - 19:30
Projekcija animeja Code Geass: Akito the Exiled - Episodes 4 & 5

17:00 - 23:59
Prosto igranje namiznih iger

17:30 - 19:30
Predstavitev in igranje igre Marvel Legendary #1

19:30 - 21:30
Predstavitev in igranje igre Marvel Legendary #2

21:30 - 23:30
Predstavitev in igranje igre Marvel Legendary #3

Več si lahko preberete na povezavi:
https://animoku-hq.blogspot.com/2019/03/vecer-animejev-in-namiznih-iger-32019.html

Se vidimo!


View Event →
Zaključno vodstvo po razstavi Briga me za konec sveta
Mar
9
11:00 AM11:00

Zaključno vodstvo po razstavi Briga me za konec sveta


sobota, 9. 3. 2019, ob 11. uri
zaključno vodstvo po razstavi z umetnico Vesno Bukovec
artKIT, Glavni trg 14, Maribor

Vesna Bukovec: Briga me za konec sveta /
I can't be bothered with the end of the world
7. 2.–9. 3. 2019

Vljudno vabljeni na zaključno vodstvo z umetnico Vesno Bukovec po razstavi Briga me za konec sveta / I can't be bothered with the end of the world v artKIT na Glavnem trgu 14, v Mariboru.

Na sliki:
Ne v mojem imenu / Not in My Name
Svoboda za koga? / Freedom for Whom?
2016
digitalni tisk / digital print

Razstava Vesne Bukovec predstavlja avtoričin kritičen odziv na trenutno družbeno-politično situacijo, zaznamovano s hegemonijo političnega populizma in ksenofobije, pojavom novih oblik fašizma, ponovnim vzponom nacionalizma in porastom sovražnega govora. Avtorica skozi risbe, grafike in videe na eni strani razkriva intenzivno stopnjevanje moči represivnih organov v okviru militarizacije državnega aparata pod pretvezo zagotavljanja varnosti (izključljive, seveda) v času begunske krize, na drugi pa opozarja na dejstvo, da je tako v kolektivni, kot tudi individualni zavesti, empatija do trpljenja in izkoriščanja drugega skupaj
z zgodovinskim spominom, kratkega veka.

Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP.

Razstava je bila prvič predstavljena marca 2018, v Galeriji Simulaker v Novem mestu.

artKIT, Glavni trg 14, Maribor
Odprto: torek–petek: 10.00–13.00 in 17.00–19.00;
sobota: 10.00–13.00
(zaprto ob nedeljah, ponedeljkih in praznikih)


View Event →
40. Rez Stare trte
Mar
9
11:00 AM11:00

40. Rez Stare trte

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.
Rez in svečano podelitev cepičev spremlja kulturno-etnografski program.

Vljudno vabljeni!


View Event →
Gregorjevo: (Fl)etno družinsko obujanje običaja
Mar
9
to Mar 10

Gregorjevo: (Fl)etno družinsko obujanje običaja

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

GREGORJEVO
Sobota, 9. 3. 2019, 10.00–13.00
Vetrinjski dvor

»Na Gregorjevo – otec, še veš? – se ptički ženili so, za šolskim vrtom v mejici gostili se, pili so; midva preko ceste sva slušala … `Čuješ živ-živ?´…« (Duma, Oton Župančič)
Naše babice so za 12. marec govorile, da se takrat ptički ženijo. Po ljudskem izročilu si na Gregorjevo sonce že opomore, življenje se prebuja v rastlinah, ptički veselo žvrgolijo, medved prileze iz brloga in potipa vrbovo vejico, če je dovolj mehka in se jo da skriviti. Običaj tudi pravi, da so se dekleta nekoč na gregorjevo ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle videlo, je naznanila, kakšen bo njen mož. Ko je veljal še star julijanski koledar, je Gregor, znan kot prinašalec luči, godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo. Ta svetnik je bil Gregor Veliki. Vpeljal je nov koledar, ki ga uporabljamo še danes in se po njem imenuje gregorijanski. S to spremembo pa se je gregorjevo premaknilo nazaj, zato ga zdaj praznujemo 12. marca in ne na prvi koledarski spomladanski dan.

Na meniju:
10.00–13.00
GREGORČKI, izdelovanje gregorčkov iz naravnih materialov / 1 žetonček
SVEČE SATNICE, izdelovanje svečk za gregorčke / 1 žetonček
TESTENE PTIČKE, kulinarična delavnica / 1 žetonček
GREGORJEV SEJEM, predstavitev rokodelstva s prodajnimi izdelki in prikazom obrti / brezplačno
- Glineni izdelki, Suzana Rajh, Lončarski center Maribor
- Izdelki iz zelišč in spoznavanje moči narave, Manja Weingerl, Herbessa
- Tatting vozlani nakit, Margita Potočnik
DOKUMENTARNO, etnološki filmi, vezani na običaj in rokodelstvo / brezplačno
11.00
ISKANJE POVITIČK, obujanje in igranje ljudske igre / brezplačno

»So ptički se ženili …«

V Vetrinjskem dvoru, v kavarni Kluba Wetrinsky, ki poskrbi za kave, kavice, kofetke in druge dobre napitke, pa domuje tudi Čitalnica igralnica.
Za vse je brezplačna in nadvse privlačna!

Zavod MARS Maribor

GREGORJEV SPUST
Nedelja, 10. 3. 2019, 17.00–19.00
Pod kopališčem Pristan

Po starih šegah se na dan svetega Gregorja »luč v vodo vrže«. Ta običaj ima dolgo tradicijo in sega v čase, ko ljudje še niso poznali elektrike. Z metanjem različnih gorečih predmetov v manjši potok so pozdravili prihod sonca in pomladi. Tako so nekoč na ta dan pozabili na delo in odšli na »ptičjo svatbo«.
Metanje gorečih predmetov v vodo in izdelovanje plovil gregorčkov ni toliko značilno za našo regijo, kljub temu pa ga želimo obujati, saj je vseeno naš, slovenski. Simbolično je vezan na delo in življenje obrtnikov, rokodelcev in na naravo samo. Zapisan je tudi v Registru nesnovne kulturne dediščine Slovenije.

Na meniju:
17.00–19.00
SPUST GREGORČKOV PO DRAVI, spust ob ljudski pesmi
NAGRADNA IGRA ZA ZALJUBLJENCE, poljub je nagrajen
MARIBORSKI FLOSARJI, predstavitev splavarjenja po Dravi, Mariborski flosarji, Turistično društvo Maribor

Z nami bodo tudi potapljači Potapljaškega društva Maribor ❤

Dogodek je brezplačen!

Zavod MARS Maribor in Turistično društvo Maribor

KULTURNI ŽETONČEK
MARS je skupina predanih pedagogov, mentorjev in drugih ustvarjalcev v kulturi, ki z veseljem ustvarja kvalitetne in zabavne kulturne dogodke ter izobraževalne vsebine za otroke in družine, mlade in odrasle.
Da bomo lahko še naprej pripravljali programe, jih širili, poglabljali in izboljševali, za nekatere vsebine uvajamo simbolično plačilo – Kulturni žetonček, ki stane 2 €. Za predstavo bo tako potrebno odšteti 2, za disko 1, prav tako za nekatere delavnice, določene vsebine pa bodo še vedno brezplačne.
Kulturne žetončke bo mogoče kupiti na vsakem dogodku, ob nakupu 10-ih, vam bomo enega podarili.
Hvala za podporo in razumevanje!


View Event →
Dan Stoječega Ženskega Orgazma
Mar
8
to Mar 9

Dan Stoječega Ženskega Orgazma

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Orgazmično komični trio se ponovno vrača na mesto zločina, kjer bomo ponovili prijetno preživet večer posvečen Dnevu žena.

Satchmo bo tudi tokrat varno gnezdo vseh predstavnic nežnega spola….in kakšnega izgubljenega osebka nasprotnega spola.
Malce glasbene predigre…malce stand up mečkanja…in….na koncu…čas za Orgazem.

Ladies….(in lost gentlemen)….welcome!

Pričetek ob 20:00

After: 80+90s Party !

Vstopnina: 5EUR

Rezervacije miz: Ob nakupu karte v Satchmu!

Vstopnice v predprodaji od : 25.2. v Jazz klubu Satchmo !


View Event →
Female Hysteria Party
Mar
8
to Mar 9

Female Hysteria Party


Female Hysteria Party
8. 3. 2019 @ 20:00
Wetrinsky, Vetrinjska ulica 30, Maribor

Čista histerija! Vse potomke čarovnic, pa njih potomci tudi, pridružite se nam ob praznovanju 8. marca, mednarodnega dneva žensk. Hiša časti nekaj vina, da vas to podmaže pod plesnimi parklji, veganski prigrizki pa naj zadovoljijo vašo lakoto po tistem več! Postopaštvo in nespodobno vedenje je več kot zaželeno! Ostrovshka bo izbral glasbo – zgolj izvajalke, brez debate. Le pridi!


View Event →
Kviz: V njenem življenju so pomembnejše stvari
Mar
8
7:00 PM19:00

Kviz: V njenem življenju so pomembnejše stvari


Vabimo te, da se 8. 3. 2019, ob 19.00 udeležiš kviza na temo mednarodnega dneva žensk, ki bo potekal v INFOPEKI. Druženje bomo začele_i s prebiranjem eseja socialistične filozofinje in revolucionarke Rose Luxemburg (1871-1919), katere delo in misel sta tudi sto let po njenem umoru še kako pomembna tako za delavsko gibanje, kakor tudi za boj žensk za politične, ekonomske in socialne pravice.
Skozi kviz bomo preizkusile_i naše znanje s področja zgodovine in pomena mednarodnega dneva žensk, različnih ženskih in feminističnih gibanj, udeležbe žensk v OF in drugih protimperialističnih bojih, preteklih in aktualnih znanstvenih in umetniških dosežkih žensk ter sistemskih in osebnih groženj, s katerimi so se ženske soočale nekoč in se soočajo še danes.

Zmagovalna ekipa dobi dnevu primerno nagrado. ;)

Dogodek je del programa Knjižnice tete Rose.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org


View Event →
Razglednice kot inovativni vir za zgodovinopisje
Mar
8
11:00 AM11:00

Razglednice kot inovativni vir za zgodovinopisje

ukm.jpg

Glazerjeva dvorana

RAZGLEDNICE KOT INOVATIVNI VIR ZA ZGODOVINOPISJE: znanstveno predavanje

Predavala bo mag. dr. Karin Almasy, sodelavka pri projektu graške univerze »Postcarting Lower Styria«, spregovoril pa bo tudi vodja projekta prof. dr. Heinrich Pfandl.

Petek, 8. marec, 11.00, pred odprtjem razstave


View Event →
Nova tekma za Afriko (dr. Primož Šterbenc)
Mar
7
7:00 PM19:00

Nova tekma za Afriko (dr. Primož Šterbenc)

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Predavanje: NOVA TEKMA ZA AFRIKO,
Predava: dr. PRIMOŽ ŠTERBENC,
Četrtek, 7. 3. 2019, ob 19:00, Vetrinjski dvor - večnamenska dvorana (Vetrinjska ulica 30, Maribor).
----------------
Ob ciklusu marčevskih predavanj "Dnevi Afrike" vas vabimo na izjemno zanimivo predavanje poznavalca razmer v Afriki, dr. Primoža Šterbenca, z naslovom: NOVA TEKMA ZA AFRIKO.
V Afriki, ki je objektivno pomembna že zato, ker vsebuje 30 odstotkov vseh naravnih bogastev v svetu, v zadnjih dveh desetletjih poteka nova tekma za Afriko, podobna tisti v času evropskega kolonialnega tekmovanja ob koncu 19. stoletja (»ruvanje za Afriko«). V današnji tekmi se soočajo predvsem LR Kitajska na eni in zahodne države (ZDA in članice EU, predvsem Francija in Velika Britanija) na drugi strani, svoj delež pa hočejo pridobiti tudi Indija, Japonska, Rusija in druge države. Predvsem LR Kitajska je v zadnjem času pospešeno politično, ekonomsko, populacijsko in varnostno prodrla na »črno celino«, tovrstno stanje pa zbuja zaskrbljenost in bistveno povečano aktivnost zahodnih držav, ki so več kot stoletje obvladovale to območje. Za razumevanje dogajanja je potrebno poznati ozadja kitajskega prodora, hkrati pa objektivno oceniti, ali kitajski vpliv prinaša pozitivne ali negativne posledice za kontinent. Nujno je poznati kontekst: Afrika je v strukturnem smislu vse od obdobja evropskega kolonializma v izjemno slabem položaju, saj je zaradi odvisnosti od izvoza surovin najšibkejši del svetovne monokulturne in odvisne »periferije«.
---------------------
PRISPEVEK ZA DELOVANJE DRUŠTVA: za člane, študente in dijake od 1 €, za ostale od 2 €. Za študente in dijake s plačano članarino je vstop prost.


View Event →
Predstavitev knjige: dr. Lenart Škof – Antigonine sestre
Mar
7
6:00 PM18:00

Predstavitev knjige: dr. Lenart Škof – Antigonine sestre

škof.jpg

Pred kratkim je pri založbi Slovenska matica izšla monografija dr. Lenarta Škofa z naslovom Antigonine sestre: o matrici ljubezni. Priznani filozof in religiolog ter predstojnik Inštituta za filozofske študije na ZRS Koper in profesor za humanistiko na Alma Mater Europaea se v njej posveča nekaterim temeljnim vprašanjem sodobnega časa v luči nove kozmologije, sodobne feministične etike, novega materializma in teologije. Pogovor bo moderirala Zora A. Jurič.


View Event →
Predavanje Petra Vidali, maturitetni sklop
Mar
6
5:00 PM17:00

Predavanje Petra Vidali, maturitetni sklop

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Tretja gimnazija v Mariboru nadaljuje z organizacijo kakovostnih kulturnih in humanističnih dogodkov na izbranih lokacijah mesta.

O predavanju

Romana, ki ju letos berejo maturantje, je prvotno za prevodni knjižni program založbe Litera izbrala Petra Vidali. Seveda sta Angel pozabe in Francoski testament lahko izhodišče za maturitetni tematski sklop o stiskah družine in posameznika na zgodovinskih prelomnicah, toda Angel pozabe je tudi roman o stiskah skupnosti, kar mu daje dimenzijo političnega. V predavanju bo urednica roman "brala" tudi v kontekstu sodobne svetovne in slovenske literature manjšin.
Morda še bolj kot izbran tematski sklop pa po njenem mnenju romana druži pozicija "med dvema svetovoma" (tako je bila formulirana tema, ko je bil Francoski testament na maturi ob Prišlekih Lojzeta Kovačiča). Oba romana pričata o vznikanju literature v "prevodnem" prostoru in procesu. Postaje na tej poti so v romanih tako podobne, da ne moremo govoriti o naključjih, temveč o občih mestih inspirativnega, a tudi travmatičnega medkulturnega dialoga.

O Petri Vidali
Petra Vidali je urednica kulture pri Večeru. Po izobrazbi je diplomirana literarna komparativistka in sociologinja kulture. Ob novinarskem in kritiškem delu je eno dekado urejala tudi prevodno zbirko Babilon in zbirko Nova znamenja pri založbi Litera. Bila je tudi selektorica Festivala Borštnikovo srečanje in še kaj. Še vedno misli, da je Angel pozabe "najpomembnejši roman, kar ga je v tem stoletju napisal Slovenec ali Slovenka".


View Event →
Otroško pustovanje s Čuki
Mar
5
5:00 PM17:00

Otroško pustovanje s Čuki

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Izberi svoj kostum, skoči v novo vlogo in se nam pridruži na plesišču! S skupino Čuki bomo dali Zvočnik na pločnik in rajali vse do onemoglosti. Ob največjih hitih bomo peli, plesali in se imeli čudovito. Za energijo bodo poskrbeli slastni brezplačni krofi.

Se vidimo v torek, 5.3.2019, ob 17. uri na osrednjem prireditvenem prostoru.View Event →
Otroško pustno rajanje
Mar
3
11:00 AM11:00

Otroško pustno rajanje

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Pisana pustna nedelja, kjer si pustne maske in nenavadna oblačila svojih junakov nadenejo otroci!

Z nami bodo Romana Krajnčan z najlepšimi pesmimi za otroke in Murat & Jose z ritmično škatlastimi pravljicami.

V marcu, ko pomlad sramežljivo trka na vrata, zima pa nas še zmeraj obiskuje, imamo priložnost sprostiti svojo domišljijo in postati nekaj drugega. Vsaj za en dan, vsaj za en večer. Ne le otroci, tudi odrasli se prelevimo v podobe, ki si jih v svoji domišljiji ustvarjamo skozi vse leto. Z nekaj spretnosti, z obilico dobre volje in hudomušnosti pa smo lahko deležni sproščene zabave, prijetnih trenutkov in veselih dogodivščin. Pust je čas norčij, veselja, dobre volje in pustnih krofov. Seveda, tudi flancati so zraven.

V Narodnem domu Maribor že tradicionalno prirejamo Otroško pustno rajanje, za take »prave« otroke in za tiste »malo starejše«. In to prav na pustno nedeljo. Pripeljite svoje malčke, spremljajte jih v teh čarobnih in navihanih trenutkih, pridružite se jim v njihovem otroškem navdušenju!

Rajanje bodo popestrile Kekčeve poustvarjalnice z otroškimi kreativnimi pustnimi delavnicami.

Imetniki abonmaja Kekec dobite ob predložitvi abonentske kartice brezplačno vstopnico.

Zato bo naša blagajna ob predstavi cikla Kekec v nedeljo, 10. februarja, izjemoma odprta do 12.30 v dopoldanskem in do 18.30 v popoldanskem času.

Vstopnice lahko dvignete najkasneje do petka, 1. marca, na naši blagajni v času uradnih ur.

Prosimo, da si vstopnice zagotovite pravočasno!

➡ NASTOPAJOČI:
Romana Krajnčan,
Murat & Jose

➡ VEČ INFORMACIJ: https://bit.ly/2E4Kv58

➡ VSTOPNICE: https://nd-mb.kupikarto.si/index.php
View Event →