Delavnica

Filtering by: Delavnica
AKUPARA Inkubator rokodelstva, zadružništva in kulturne produkcije
Nov
1
to Dec 21

AKUPARA Inkubator rokodelstva, zadružništva in kulturne produkcije

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

S projektom AKUPARA vzpostavljamo inkubator rokodelstva/ oblikovanja, zadružništva in kulturne produkcije, namenjen povezovanju priseljencev, beguncev in uveljavljenih slovenskih ustvarjalcev/ oblikovalcev. Skozi tovrstno povezovanje promoviramo metode soustvarjanja in izmenjave veščin, ki so posledica migracij v preteklosti in sedanjosti. Procesi usposabljanj krepijo aktivno vključenost ter promovirajo pozitivno podobo migracij in njihov kulturni doprinos. Udeleženci usposabljanj so aktivno vključeni v zadružništvo kot orodje za krepitev ekonomske avtonomije in socialnih mrež, ki so ključne za premagovanje družbene izključenosti. Usposabljanje s področja kulturne produkcije je priložnost za kontekstualizacijo predmetov, artikulacijo zgodb in, posledično, soustvarjanje lastne medijske in javne podobe. S projektom uvajamo inovativne načine mreženja na vseh ravneh, pri čemer je v ospredju področje kulture. Odpiramo prostor za medkulturni dialog, omogočamo osebni stik med ljudmi različnih kultur in razvijamo kompetence za vstop na trg dela. Med cilji projekta je razvoj etične oblikovalske blagovne znamke. V projekt bo vključenih najmanj 45 priseljencev in beguncev. Večino aktivnosti izvajamo v Mariboru. Vodilni partner je Društvo Terra Vera v partnerstvu s CAAP, društvom Nagib in društvom Prostor Vmes ter širši podporni mreži (Kreativni center CzK, MAO, EPEKA, UGM, Društvo Odnos...). Koordinatorica projekta je Batavia Dalati

https://www.terra-vera.org/si/akupara-inkubator

Dogodki bodo potekali v Kulturnem Inkubatorju, Tkalki - Caapu, UGM in Centru za kreativnost Maribor.

Usposabljanje je razdeljeno v tri glavne sklope: 


1. SKLOP: RAZVOJ PROTOTIPOV rokodelskih/ OBLIKOVALSKIH IZDELKOV

Priseljenci in begunci v nova kulturna okolja prinašajo znanje, talente in veščine, ki ob ustrezni podpori lahko predstavljajo velik doprinos. Priseljence in begunce, ki so v Slovenijo prišli z izkušnjami, znanjem, talenti, in imajo ambicijo in željo po delu, povezujemo z uveljavljenimi rokodelci in oblikovalci. Lokalni mentorji z velikim posluhom za izročila matičnih kultur udeležencev njihove veščine razvijajo na način, ki je v večji meri prilagojen novemu okolju, njegovim poetikam in trendom, hkrati s tem pa udeleženci krepijo tudi kompetence na področju vstopa v področje dela v našem okolju. Navdih za ustvarjanje izdelkov udeleženci črpajo iz lastnih zgodb, ki odražajo realno podobo migracij in s tem ponujajo alternativno možnost populističnim podobam, ki jih krojijo množični mediji. Modul obsega 260 ur. 

Mentorice in mentorji: 

Maja Licul (Oblikovanje nakita)

Oloop (Vizualno pripovedovanje)

Prostor Vmes (Oblikovanje pohištva in notranje opreme)

Anja Slapničar (Unikatno oblikovanje keramike)

Nina Holc in Tomaž Tomljanović (Oblikovanje tekstilij)


2. SKLOP: ZADRUŽNIŠTVO

Skozi raznolike metode neformalnega učenja se udeleženci seznanjajo s temeljimi informacijami o zadružništvu in spoznavajo ključne razlike med kapitalskimi družbami in zadružnimi podjetji. Pridobivajo veščine preoblikovanja vrednot v elemente poslovnega modela/ zadruge, pri čemer je poudarek na medkulturnem dialogu in kontekstu vrednot v raznolikih okoljih. Na podlagi detekcije in analize lastnih vrednost udeleženci pridobivajo osnovna znanja in veščine na področju zadružništva. Hkrati bodo skozi projekt razvijajo novo zadrugo, kjer bodo v vodenem okolju udeleženi v razvoju družbeno inovativnega produkta. Modul obsega 60 ur.  

Mentorice: 

Luna Jurančič Šribar


3. SKLOP: KULTURNA PRODUKCIJA

Skozi usposabljanja s področja kulturne produkcije udeleženci ozaveščajo, da rokodelski izdelki niso zgolj estetski predmeti, pač pa so izrazni medij za prenos sporočil, s pomočjo katerih lahko priseljenci in begunci sami oblikujejo in artikulirajo svoje zgodbe (in zgodbe srečanj), s tem pa soustvarjajo in nadzorujejo lastno medijsko in javno podobo. Seznanjanje z lokalno kulturno dediščino ob obiskih kulturnih ustanov in med delom s samostojnimi ustvarjalci na področju kulture služi kot navdih pri ustvarjanju izdelkov ter način, na katerega se priseljenci in begunci umeščajo v novo okolje, si prisvajajo prostor in lokalne kulturne tradicije, hkrati pa nanjo gledajo iz drugačne, nove perspektive ter ta specifični pogled izrazijo v lastnih kreacijah. Eden izmed rezultatov tega sklopa bo postavitev 'Dnevna soba II',  konceptualne razstavna postavitev, ki bo privabljala raznolika občinstva in se vzpostavljala kot prostor ustvarjalnih srečevanj med priseljenci, begunci in lokalnimi oblikovalci, rokodelci. Modul obsega 60 ur.  

Mentorice in mentorji:

Petra Hazabent

Tomaž Tomljanović

Prostor Vmes


akupara 3.jpg
akupara 4.jpg
View Event →
Risba in slika: Tečaj risanja in slikanja po modelu z Ireno
May
15
to May 29

Risba in slika: Tečaj risanja in slikanja po modelu z Ireno

irena.jpg

Tečaj bo potekal:

SRE 15.5.

18:00–21:00

SRE 22.5.

18:00–21:00

SRE 29.5.

18:00–21:00

Rišemo in slikamo, ker se tako lahko izražamo. Še vedno se lahko priključite skupini, ki ob sredah ustvarja v Marsovi izbi v Vetrinjskem dvoru.
Tečaj je namenjen mladini in odraslim, začetnikom in tistim, ki želijo svoje znanje risbe in slike nadgraditi oziroma se pripraviti na sprejemne izpite na likovnih šolah ali Akademiji. Rišemo in slikamo študijsko figuro po živem modelu na velik format. Srečujemo se z risarskimi triki, slikarskimi ploskvami in teorijo likovne umetnosti.
Tečaj, ki poteka celo šolsko leto, vodi likovna pedagoginja Irena Pamič.

Vsaka sreda je likovna sreda!

CENA: 115,9 €/mesec, ki vključuje vse materiale in orodja, model ter znanje in vedenje, ki ga delimo z vami

OBVEZNE PRIJAVE in več informacij na telefonski številki 040 261 931 (Irena).

Irena Pamič, Zavod MARS Maribor


View Event →
Foto tečaj Digitalna fotografija 1
May
20
to Jun 2

Foto tečaj Digitalna fotografija 1

laznik2.jpg

To je intenziven, konkreten foto tečaj, na katerem boste deležni nasvetov iz različnih področij fotografije (portretna, poročna, popotniška, športna, koncertna, …). Seveda ne bomo pozabili tudi na osnove fotografije, kompozicije, ipd. Praktične vaje so sestavni del vsakega predavanja.

Tečaj je primeren tako za začetnike, kot tiste, ki že imajo nekaj znanja s področja fotografije.
Če niste prepričani, ali je tečaj primeren za vas, nas pokličite.

Prijavite se na povezavi:

https://www.fotomedia.si/events/event/foto-tecaj-digitalna-fotografija-1-20-urni-maribor-20-5-2019-10-6/

Oglejte si nekaj utrinkov (v živo) s 1 in 2 dne tečaja:
View Event →
PR v kreativnem in kulturnem sektorju – delavnica z Ano Berlin
May
31
10:30 AM10:30

PR v kreativnem in kulturnem sektorju – delavnica z Ano Berlin

pr.jpg

Kako komunicirati sodobno umetnost (in druge lepe reči)
Odnosi z javnostmi v kreativnem in kulturnem sektorju – celodnevna delavnica z Ano Berlin
Center za kreativnost, projektna pisarna Maribor, Partizanska cesta 11
petek, 31. maj 2019, 10.30-16.00
mentorica: Ana Berlin, a b c works (www.abc-works.today), Dunaj

Živimo v času nenehnih sprememb, ki jih zaznamujejo globalna konkurenca, bistveno spremenjena medijska pokrajina in vedno novi komunikacijski kanali. Odnosi z javnostmi so danes, bolj kot kadarkoli prej, način za krepitev zaupanja, priložnost za izkazovanje pristnosti ter omogočajo doseganje natančno in specifično opredeljenih občinstev. Ana Berlin je agencijo a b c (Ana Berlin Communications) za odnose z javnostmi ustanovila leta 2011 ter se usmerila v projekte na področjih arhitekture, oblikovanja in umetnosti. Med večjimi projekti v zadnjem času so z zlatim levom nagrajeni nemški paviljon na beneškem bienalu 2018, avstrijski paviljon na letošnjem beneškem bienalu, avstrijska predstavitev na London Design Biennial 2018, arhitekti Graft Architects, Sauerbruch Hutton, AllesWirdGut Architects, dogodki, kot je Vienna Design Week in organizacije, kot je Maria Lassnig Foundation.

Na delavnici se bodo udeleženci spoznali z različnimi aktualnimi komunikacijskimi kanali, na spletu in sicer, ter pregledno obravnavali piarovske prijeme – razvoj zgodbe in priprava za medije, časovnica, izgradnja medijske distribucijske mreže, implementacija podob in razvoj prepoznavne znamke –, torej osnove za posredovanje med mediji in javnostmi za doseganje željenega občinstva.

Ana Berlin (r. 1976 v Linzu) je študirala gledališče, film, medijske študije in politologijo na Dunaju in v Parizu. Kariero je začela v Burgtheatru, galerijah kunst-buero in Galerie Hubert Winter ter MAK (Muzej uporabnih umetnosti). Šest let je poučevala na pariški Sorboni. Na Dunaju je ustanovila agencijo za odnose z javnostmi a b c (Ana Berlin Communications), da bi, kot pravi, zapolnila vrzel v mestu. Danes skupaj z svojo ekipo dela za stranke s področja kreativnih industrij, arhitekture, oblikovanja in filma v Avstriji in tujini.

Program:
10.30-11.00 • registracija + kava in prigrizki
11.00-11.30 • spoznavanje med udeleženci in a b c (Ana Berlin Communications)
11.30-13.00 • 3 primeri implementacije odnosov z javnostmi v kreativnem in kulturnem sektorju
13.00-13.30 • premor za kosilo
13.30-15.30 • osnove odnosov z javnostmi po korakih in vaje na primerih
Kdo? Moja zgodba in moje občinstvo.
> obvestilo za javnost, naslovi, kateri mediji
Kaj? Izhodiščno sporočilo in njegova podoba.
> kaj je novica in katero podobo izbrati
Kdaj? Časovnica in obseg.
> novinarska konferenca, vodstva in gostovanje za novinarje, posebne priložnosti
Zakaj? Evalvacija in medijska poročila.
> komu je namenjeno
Etc.
> proračun, družabna omrežja, tiskovine
15.30-16.00 • zaključek + mehurčki

Prijava:
Udeležba na delavnici je brezplačna. Delavnica je namenjena piarovcem, ki že delujejo v kreativnem in kulturnem sektorju ter tistim, ki se za področje želijo specializirati (študentje odnosov z javnostmi in medijskih komunikacij, drugi piarovci). Med prijavljenimi kandidati bomo izbrali 20 udeležencev. V prijavi se v obsegu do 500 besed na kratko predstavite, opišite dosedanje delovne izkušnje in kaj želite odnesti od udeležbe na delavnici. Prijave zbiramo do 30. aprila 2019 na naslovu elektronske pošte jure.kirbis@ugm.si.

Delavnica je del projekta Art for Sale, ki je nastal v partnerstvu med Umetnostno galerijo Maribor in Centrom za kreativnost ob podpori Evropskega sklada za regionalni razvoj.


View Event →
Pod lučjo / fotografska delavnica osnov studijske fotografije
Jun
1
10:00 AM10:00

Pod lučjo / fotografska delavnica osnov studijske fotografije

podlucjo.jpg

Pod lučjo / fotografska delavnica osnov studijske fotografije
UGM, Strossmayerjeva 6
sobota, 1. junij 2019, 10.00-13.00
vodi: Andrej Lamut, fotograf

Ob retrospektivni razstavi Zore Plešnar ter prodajni razstavi Mnemosis, fotografa Andreja Lamuta, vas vabimo na delavnico osnov studijske fotografije. Na delavnici bomo spoznavali studijsko fotografijo in kreativne možnosti uporabe enega svetlobnega vira – luči, pri ustvarjanju portreta. Naučili se bomo kako z različnimi postavitvami istega svetlobnega vira vplivamo na videz portretiranca in sporočilnost portreta. Skozi primere bomo obravnavali oblikovanja svetlobe in spoznavali njene lastnosti. Delavnica bo trajala 3 ure, udeleženci pa potrebujejo svoje digitalne fotoaparate.

Cena delavnice: 8 EUR
Rok prijave: četrtek, 30. maj 2019. Število mest je omejeno!
Prijave in informacije na: info@ugm.si

VABLJENI!


View Event →
Delavnica za glas in gib s Špelo Huzjak in Sašom Vollmaierjem
Jun
7
to Jun 8

Delavnica za glas in gib s Špelo Huzjak in Sašom Vollmaierjem

soncna1.jpg

ALI SE SLIŠIŠ? 
Svoje občutke, emocije, slušne in vidne zaznave ter telesne impulze izrazi z glasom in gibom!

Človeški glas kot inštrument, ki ga vsakodnevno uporabljamo, z njim se izražamo, poudarjamo in ga postavljamo v svoj prostor. Kvaliteta glasu, ki se spreminja glede na trenutno emocionalno stanje, je pomembna za razumevanje sebe, prav tako sočloveka. Špela Huzjak in Sašo Vollmaier, pedagoga, glasbenika, bosta skupaj z vami šla čez proces “poslušanja in izražanja” s pomočjo giba in glasbe.
Vabiva k iskanju te barvite in unikatne palete človeškega glasu!

Kdaj: petek in sobota, 7. in 8. junij 2019
Kje: Sončna vila, Kamniška ulica 22a, 2000 Maribor, https://www.soncnavila.si
Mentorja: Sašo Vollmaier in Špela Huzjak
Kotizacija: 60,00 EUR
Organizacija: Društvo Kreativni regenerator, http://www.kreativniregenerator.si
Prijava: info@kreativniregenerator.si
Rok prijave: do zapolnitve mest (14 udeležencev)
Ugodna prenočišča: http://www.hostelpekarna.eu/http://www.mariborapartment.comhttp://www.hostel-tomi.si/si/sobehttps://www.booking.com/hotel/si/uni.en

Delavnica je odprta za vse, ki jih zanima glasovno/gibalni izraz postavljen v glasbeni okvir.
Potek delavnice:
Delo s celotno skupino, deloma v manjših skupinah ter posamezno, s kratkimi glasbenimi in gibalnimi eksperimenti, ki vsebujejo ritmične, dinamične, agogične in melodične elemente.
Iskanje notranjih, svojih občutkov; pretvorba le teh v trenutek z glasom, zvokom, zvenom v povezavi z gibom, plesom. Iskanje različnih zvočnih zgodb preko giba, plesa, ritmičnih obrazcev. S pomočjo glasbenih instrumentov (violina, klavir) in našega glasu ustvarjamo nove plesne podobe naših občutkov. Spoznavamo različne karakterje glasu, način kako jih proizvesti ter uporabo v različnih interpretacijah. Tekom delavnice spoznamo tudi novo pesem, ki jo obarvamo s svojo interpretacijo in občutki, jo povežemo z gibom, zvočno in ritmično podlago, ter jo izvajamo tudi v kombinaciji z violino in klavirjem.

1. dan 

16:30 -18:30
- predstavitev 
- "warm up"- ogrevanje 
- skupinsko delo (gib, izraz, interpretacija, sprehod skozi barve glasu ...)
- uvod v improvizacijo

 18:30 – 19:00 

- odmor

19:00 – 21:00
- kratke individualne intervencije
- skupinske improvizacije
- petje, improviziranje s klavirsko in violinsko spremljavo

 2. dan

10:00 - 13:00
- ogrevanje
- telo in glas v prostoru
- individualno & skupinsko delo

13:00 - 14:00 

odmor

14:00 - 17:00
- improvizacija v smeri kompozicije, zvočne koreografije v prostoru
- zavedno vodenje in spreminjanje svojega odtenka glasu

- individualne "kreacije" v duetih oz. manjših skupinah

O MENTORJIH:

Sašo Vollmaier:

Diplomiral je leta 2008 na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer: profesor klavirja.
V letu 2005 se v Parizu v teatru “Pantheater” prvič sreča z delom, ki ga sedaj intenzivneje opravlja, kot pedagog, skladatelj, performer in pianist. V letu 2013 se je preselil v Pariz, kjer se je v zadnjih letih deloval in se razvijal predvsem kot pedagog in performer skozi vokalno metodo po vzgledu Alfreda Wolfsohna in Roya Harta, ki sta bila nekako začetnika takozvane “extended voice” oz. tehnike razširjenega človeškega glasu, ki se sedaj večinoma uporablja v sodobnejših gledaliških in plesnih produkcijah. Odprla so se mu vrata v svet teatra, performansa, kjer se specializira za govor, dikcijo, petje. Svojo raziskavo in delo opravlja po celi Evropi, Južni Ameriki, večinoma v Franciji (Centre Artistique International Roy Hart , Malérargues, FR - LINK), Nemčiji (Düsseldorf, Atelier Performative Künste - LINK), Italiji (Arezzo, Accademia dell’Arte - LINK), Švici (Lausanne, CIE Patte Blanche), Rusija (Odges Bernston, Moskva) in Midderigh Vox z bazo na jugu Francije.

Najbolj odmevne predstave med leti 2015-2019: Nous deux encore (CIE Patte Blanche, Lausanne, Švica), Janis, still on the road (CIE Patte Blanche, Lausanne, Švica), Bewegte Oktaven (Atelier Performative Künste, Düsseldorf, Nemčija) Fragile Breath (Atelier Performative Künste, Düsseldorf, Nemčija), Travers (Jane Mareine, Guadelup, FR), Melancholia (Atelier Performative Künste, Düsseldorf, Nemčija), The singer or the song s Paulom Silberjem (CAIRH Malerargues, FR), Generation (CAIRH Malerargues, FR), Izumitelj na zemlji (APK, Novo Mesto, Slovenija)

 

Špela Huzjak:

Akademska glasbenica (2003), je zaključila študij violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani, se izpopolnjevala v Lahtiju na Finskem, na Univerzi v Gradcu, ter obiskovala študij jazz-violine v Celovcu. Poleg instrumentalne glasbe jo vse več zanima relacija instrument - glas - telo; udeležuje se izobraževanj pri različnih mentorjih Roy Hart Centra v Franciji in Nemčiji.

Preko violine in glasu išče čista čustva in golo sporočilnost brez tehničnih omejitev in nadzora razuma.  S klasičnim in jazz predznanjem trenutno sodeluje v dveh projektih: etno zasedbi Djembabe in indie - rokerski zasedbi Madame Brumowski, kjer poje, piše tekste in igra violino. Sodeluje pri delavnicah, predstavah in performansih kot glasbenica, avtorica glasbe, gibalka in pedagoginja (Plesna izba Maribor, Atelier Performative Künste - Düsseldorf, UGM, JSKD,...), nastopila v žanrsko različnih zasedbah (Tadej Vesenjak, Samo Šalamon - Brest, Helika, Wilbert de Joode, Sašo Vollmaier, ...) ter solistično na tematskih dogodkih (literarni dogodki Drau-KlangMobil, MKC Maribor, DokuDoc, Narodni dom: Razpiram Krila…). 


huzjak1.jpg
View Event →
Stresi stres, s čuječnostjo do lažjega spoprijemanja s stresom
Jun
8
9:00 AM09:00

Stresi stres, s čuječnostjo do lažjega spoprijemanja s stresom

stres2.jpg

Stres je v sodobnem času, kjer vlada produktivnost, pritisk biti uspešen, zmogljiv in obremenjen s hitenjem od opravka do opravka, stalnica. Skorajda smo se z njim že sprijaznili. Vendar so posledice kroničnega negativnega stresa za človeško telo in psihološko stanje katastrofalne. Vedno več mladih, od zgodnjih let, se sooča s takimi in drugimi obremenitvami.

Se ti je že zgodilo, da si delal_a, delal_a, zdržal_a pritiske, nato šel_la na zaslužen oddih in nenadno zbolel_a?
Se ti je zgodilo, da imaš večkrat občutek, da vsi samo nekaj od tebe zahtevajo, ti pa že skoraj deluješ na praznih obratih?
Se je v tvojem življenju poslabšalo zdravstveno stanje?
Težko zaspiš, ali se zbujaš?
Tudi ko želiš odklopiti in se sprostiti, te okupirajo raznorazne misli, telo pa deluje, kot bi bilo pod elektriko, in enostavno ne zmoreš delati nič ali uživati?
Se ti včasih zdi, da vsi tvoji prijatelji na omrežjih živijo svoje sanjsko življenje, tebi pa ne uspeva, si potrt_a in razočaran_a?

Vse to in še druge preobleke ima na nas stres. Stres je posledica pritiskov, nezdravih odnosov, pričakovanj drugih in pričakovanj samega do sebe, posledica pretiranega delovanja možganov zaradi preobsežnih informacij, nezdrave in neredne prehrane, premalo aktivnosti (pasivnega telesa) itd.

Ena od odličnih orodij so tehnike ČUJEČNOSTI. Biti tukaj in zdaj.

Na delavnicah bomo ne le govorili o stresu in o čuječnosti, pač pa bomo skupaj dejansko preiskusili tehnike, ki lahko služijo za pristnejši stik s samim seboj, da boš sam_a znala dozirati delo in počitek, se znal_a umiriti, prisluhniti telesu, ustaviti tok neprijetnih misli, da te čustva več ne bodo preplavljala, da boš zaživel_a bolj polno in pisano življenje.

Delavnice so sestavljene razgibano, delali bomo na vseh čutilih, tako da bo poskrbljeno za tvoj dih, tvoje telo, tvoje brbončice in tvojo sproščeno zabavo v ritmu narave in ritmu glasbe.

Se sliši zanimivo? Potem se do srede, 5. junija 2019, prijavi in bodi del te čudovite zgodbe tudi ti. ;)

Prijaviš se na povezavi: https://forms.gle/JQVzSKkHfyhXyfUr7

Podrobnejši program aktivnosti bomo objavili v prihodnjih dneh.

Delavnice organizira Mladinski kulturni center Maribor, v okviru programa Stresi stres, ki ga sofinancira mreža Za zadravje mladih, v okviru projekta Za zdravje mladih 2.0.

Vse delavnice so za udeležence brezplačne.


View Event →
Prostovoljstvo - Art kamp 2019
Jun
8
10:00 AM10:00

Prostovoljstvo - Art kamp 2019

prostovoljstvo.jpg

Si želiš postati del zgodbe ART KAMPa 2019, zelenega festivala ustvarjalnosti za družine in otroke vseh starosti? Postani naš prostovoljec, prostovoljka!

Art kamp je dnevni program Festivala Lent, ki bo v senčnih naročjih zelenih krošenj Mestnega parka Maribor letos že dvanajstič zapored proslavljal življenje, cvetenje in svetlobo, od 21. do 29. junija 2019. Med 9. in 13. ter 16. in 20. uro nas bo razvajal s kulturo, z umetnostjo, z znanostjo, s športom, z rekreacijo in zabavo. Ustvarjamo v naravi z naravo, iz odpadnih materialov, s srcem in z glavo.

Art kamp je velika družina. V delavnicah in predstavitvah sodeluje okoli 500 mentorjev, sodelavcev in prostovoljcev. Dnevno nas obišče med 3- in 5-tisoč ljudi, ki v času festivala lahko uživa v 30-ih odrskih prireditvah, 80-ih drugih dogodkih in ustvarja v okrog 300 delavnicah. Skupaj rastemo, cvetimo in se radostimo.

Pri izvedbi programov so nam v veliko pomoč posamezniki, ki se vključujejo s prostovoljskim delom.

Zato vas vabimo, da se na poziv odzovete vsi, ki bi si želeli postati prostovoljec ali prostovoljka na festivalu Art kamp, biti član te velike družine umetnikov, ustvarjalcev, mojstrov, entuziastov, se z njimi in od njih učiti, se izpopolnjevati v veščinah in znanjih, ki vas navdušujejo.

Področja, kjer boste lahko nabirali neprecenljive izkušnje, se med seboj razlikujejo, tako po naravi dela kot po delovnem času. Posameznik bo delal v enem od sklopov, zaželeno ves čas festivala ali vsaj 5 dni. Opise sklopov najdete tukaj: https://www.marsmaribor.org/wp-content/uploads/2017/05/OPIS_SKLOPOV_AK_2019.pdf.

Pred pričetkom prostovoljskega dela vas vabimo na izobraževanje za prostovoljce, ki bo potekalo 8. junija, med 10. in 13. uro, v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska ulica 30, Maribor). Udeležili pa se boste tudi praktičnih priprav na prostovoljsko delo v tednu pred festivalom (17.–21. junij), v Mestnem parku Maribor. Udeležba na izobraževanju in v enem izmed terminov praktičnih priprav je obvezna, saj se bomo na tak način spoznali in uskladili naša pričakovanja za skupno sodelovanje.

Pred pričetkom festivala bomo sklenili dogovor o prostovoljskem delu, po zaključku pa boste prejeli potrdilo o prostovoljskem delu na festivalu Art kamp, kar je za mnoge odlična delovna referenca. Potnih stroškov vam, žal, ne bomo mogli povrniti, prav tako boste morali sami poskrbeti za prenočišče, če ste od drugod. Pogoj za opravljanje prostovoljskega dela v Art kampu je starost vsaj 15 let.

Prijavite se lahko do četrtka, 6. junija 2019, s prijavnico, ki jo najdete tukaj: https://forms.gle/bWawN497LVtfS3Zx5.

Festivalsko dogajanje pa se bo nadaljevalo vse vikende do začetka meseca septembra v Poletnem Art kampu, tako da vas že sedaj vabimo, da ostanete z nami do konca poletja.

Za vsa morebitna vprašanja in informacije smo vam na voljo. Kontaktirate lahko koordinatorico prostovoljcev in prostovoljk, Tanjo Veber, na telefonski številki 031 257 508 ali elektronskem naslovu tanja.veber@gmail.com, vsak delovni dan med 16. in 20. uro ter med vikendi.

Veselimo se srečanja z vami, sodelovanja in nepozabnih doživetij!

View Event →
Usposabljanje za samostojno rabo laserskega rezalnika
Jun
20
6:00 PM18:00

Usposabljanje za samostojno rabo laserskega rezalnika

kreatorlab.jpg

V mesecu juniju bomo izvedli “Usposabljanje za samostojno uporabo laserskega rezalnika in gravirnika”. Usposabljanje bo trajalo predvidoma 2 uri.
Ker je število mest omejeno, se na usposabljanje prijavite čim prej na kreatorlab.si/prijava.
Cena usposabljanja je 25 EUR in vključuje tudi mesečno članarino v delavnici Kreatorlab.

View Event →

Delavnica kontaktne improvizacije
May
18
4:00 PM16:00

Delavnica kontaktne improvizacije

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Vabljene_i na delavnico kontaktne improvizacije, ki bo potekala v soboto, 18. 5. 2019, v dvorani Vetrinjskega dvora od 16:00 do 19:00. Delavnico bo vodila Jerneja Fekonja, plesalka in performerka.

Delavnica se je rodila iz želje po združitvi gibanja in sposobnosti kontaktne improvizacije (CI). Kontaktna improvizacija je oblika partnerskega dela – odnosa telesa do telesa. Spodbuja delo s poznavanjem sebe in partnerja. Med izvajanjem je mogoče razveljaviti oz. premostiti fizične in socialne razlike med plesalci. Kontaktno improvizacijo lahko razumemo kot demokratični ideal, ki vključuje umetnost odzivanja na element presenečenja. Običajno ni jasno pričakovanega in predvidenega trenutka, zato je prisotnost in odzivnost edini način za ples. Delavnica spodbuja element skupnosti, hkrati pa kot avtentična gibalna praksa omogoča spoznavanje svojega telesa med plesom. Zagotavljanje skrbi in pozornosti svojemu telesu ustvarja razumevanje lastnega giba.

 

Pričeli bomo z individualno improvizacijo, kasneje pa svoj ples delili s partnerjem. Del fizične igre bo sestavljen iz iskanja načinov za porazdelitev teže, valjanja, drsenja, združevanja in bolj subtilne bio-mehanike, ki nastane pri deljenju plesa s partnerjem ali samim sabo. Čas za ples in delo z avtentičnim gibanjem z drugimi ponuja način za spoštovanje ustvarjalne inteligence, ki nas premika tudi v življenju.

 

Na delavnico so vabljene_i vse_i, priporočljiva je osnovna izkušnja stika in veselje do giba/plesa. Udeležba na delavnici je brezplačna, zaželeni pa so prostovoljni prispevki. Prijave zbiramo na infopeka@infopeka.org do petka, 17. 5. 2019. Potrebna so udobna oblačila.

 

Jerneja Fekonja je plesalka in performerka. Po opravljeni maturi na SVŠGL (umetniška gimnazija, smer sodobni ples) v Ljubljani, svoje izobraževanje nadaljuje v Budimpešti na Contemporary dance academy Budapest (Budapest Kortárstánc Főiskola), kjer trenutno zaključuje zadnji letnik. V okviru akademije je kot plesalka ustvarjala in sodelovala v mnogih mednarodnih predstavah, kar ji je pomagalo pri razvijanju plesnega in koreografskega sloga.


View Event →
Čitalnica na dvorišču: Dvanajst mesecev, grška ljudska
May
11
10:00 AM10:00

Čitalnica na dvorišču: Dvanajst mesecev, grška ljudska

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Tudi v maju pod našim najljubšim drevesom gostimo Čitalnico na dvorišču. Pomladna srečanja s knjigo so namenjena spoznavanju ljudskih pravljic različnih evropskih držav. V Grčijo se odpravljamo s pravljico Dvanajst mesecev.

Pravljico pripoveduje Vojka, ki se bo z vami o njej tudi pogovarjala. Izbrskali smo tudi zanimivosti o sredozemski deželi, pa vam povem kakšno. V Igrarajah bomo razigrani, v Ustvarjalnicah pod milim nebom bomo ustvarjali, v Kuhni iz pravljic pa kuhali jedi, ki prihajajo iz posamezne države.

Seveda pa v Čitalnici domujejo tudi knjige za branje in igrače za igranje.
Saj veš, knjige imajo srce na pravi strani!

Na meniju:
10.00–10.30
- EVROPSKE LJUDSKE: DVANAJST MESECEV, pravljica in prisrčen pogovor / brezplačno
10.30–11.00
- IGRARAJE: POMLAD, POLETJE, JESEN, ZIMA, gibalna igra / brezplačno
11.00–13.00
- USTVARJALNICA POD MILIM NEBOM: PRAVLJICE BREZ MEJA: KOLEDAR ZA DAR, likovna delavnica poustvarjanja junakov iz pravljice / brezplačno
- KUHNA IZ PRAVLJIC: POLPETTES S TATZIKIJEM in SLASTEN GRŠKI JOGURT, kulinarična delavnica / 1 žetonček

Ljudske pravljice nimajo gospodarja. Prehajale so od ust do ust in ker imamo srečo, jih je na poti v času nekdo zapisal. Iz knjige Mamka Bršljanka, ki je izšla pri Založbi Mladinska knjiga, je tudi pravljica Dvanajst mesecev. V njej so pravljice mnogih evropskih narodov, pa tudi pravljice, ki izvirajo z drugih celin našega planeta. Stare zgodbe, ki jih otroci najraje poslušajo, je izbrala in prevedla pisateljica Kristina Brenkova, z barvnimi podobami pa imenitno dopolnila slikarka Ančka Gošnik - Godec.
Knjiga je prvič izšla leta 1976.

KULTURNI ŽETONČEK
MARS je skupina predanih pedagogov, mentorjev in drugih ustvarjalcev v kulturi, ki z veseljem ustvarja kvalitetne in zabavne kulturne dogodke ter izobraževalne vsebine za otroke in družine, mlade in odrasle.
Da bomo lahko še naprej pripravljali programe, jih širili, poglabljali in izboljševali, za nekatere vsebine uvajamo simbolično plačilo – Kulturni žetonček, ki stane 2 €. Za predstavo bo tako potrebno odšteti 2, za disko 1, prav tako za nekatere delavnice, določene vsebine pa bodo še vedno brezplačne.
Kulturne žetončke bo mogoče kupiti na vsakem dogodku, ob nakupu 10-ih, vam bomo enega podarili.

Hvala za podporo in razumevanje!

Za kave, kavice, kofetke in druge dobre napitke poskrbi Klub Wetrinsky.

Zavod MARS Maribor


View Event →
Natečaj za oblikovanje vizualne podobe festivala StopTrik 2019
May
5
10:00 AM10:00

Natečaj za oblikovanje vizualne podobe festivala StopTrik 2019

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Mednarodni filmski festival StopTrik, najstarejši evropski festival posvečen stop animaciji, vabi grafične oblikovalke_ce in druge vizualne umetnice_ke, k oblikovanju vizualne podobe 9. edicije StopTrik Festivala, ki ga bomo otvorile_i v začetku oktobra 2019 v Mariboru.

Letošnja edicija bo raziskovala polje stop animiranega filma na presečišču razreda, spola, rase in etnične pripadnosti pod osrednjo temo “Feminizem je prihodnost”. Vabimo vas, da nam pošljete svoje tematske predloge za podobo do 5. maja 2019 na brina.stoptrik@gmail.com. Iščemo predloge, ki bodo najbolje predstavili interpretacijo teme in bodo izkazovali izstopajoč slog.

Avtorju_ci sprejetega predloga ponujamo honorar v višini 400 eur (bruto 2 znesek), prisotnost na festivalu (kritje potnih stroškov, prenočišča in dnevnega obroka), predstavitev v medijih ter na socialnih omrežjih in samostojno razstavo na fasadi Galerija K18 v Mariboru v letu 2020.

Pogoji sodelovanja

Prijava mora vsebovati:
- predlog za festivalski plakat (dimenzije A3 in B1, motiv je lahko isti, barvni tisk) s tekstom “9. mednarodni filmski festival StopTrik, 3. - 6. 10. 2019, Maribor”
- kratko vsebinsko utemeljitev predloga.
Vizualna podoba StopTrika 2019 se bo pojavljala na različnih tiskovinah, vizualih in promocijskih materialih, zato je pomembno, da je aplikativna. Naj bo zastavljena tako, da se bo iz grafičnih elementov, ki jo tvorijo, naknadno lahko izdelalo tudi festivalski trailer v tehniki stop animacije.

Od avtorice_ja zmagovalne rešitve se pričakuje, da po izboru izpopolni poslan predlog plakata ter do 1. septembra 2019 izdela tudi naslednje:
- motiv za festivalsko vrečko, nahrbtnik ali majico (enobarvni ali dvobarvni sitotisk)
- spletne bannerje (za Facebook in spletno stran)
- banner za pročelje glavnega prizorišča (barvni tisk)
- diplomo za nagrajence festivala (barvni tisk)

Poslani predlogi morajo biti avtorsko delo, ki pred tem še ni bilo objavljeno ali razstavljeno.

Žirija bo upoštevala samo predloge, ki bodo poslani do 5. maja 2019, na e-naslov brina.stoptrik@gmail.com.

Avtor_ica zmagovalnega predloga se zavezuje, da bo v dogovorjenem roku in po svojih najboljših močeh izdelal vse predloge, ki jih naročnik potrebuje za izvedbo aktivnosti.

Avtor_ica zmagovalne rešitve prejme nagrado v višini 400 eur (bruto 2 znesek, ki bo izplačan preko izdanega računa, študentske napotnice ali pogodbe civilnega prava), ki zajema avtorski honorar za predlog vizualne podobe in njene aplikacije za potrebe spremljevalnih tiskovin, vizualov in promocijskih materialov.

Poslane predloge bo ocenjevala žirija: Olga Bobrowska (direktorica festivala StopTrik), Lucija Smodiš (producentka festivala StopTrik) in Sanja Čakarun (PR festivala Animateka). O rezultatih natečaja bomo prijavljene obvestili najkasneje do 17. maja 2019. Naročnik si pridržuje pravico, da ne izbere nobenega izmed predlogov.


StopTrik Festival vsako leto poteka v Mariboru in v manjši izvedbi v Lódžu na Poljskem. Za dodatne informacije o festivalu lahko obiščete našo spletno stran: https://www.stoptrik.com/ ali nam pišete na: brina.stoptrik@gmail.com.


View Event →
2-dnevna delavnica Modrotiska
May
4
to May 5

2-dnevna delavnica Modrotiska

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Spoznajte proces, bodite kreativni in razstavljajte!. Udeležba na 2-dnevni delavnici cianotipije vam ponuja možnost spoznanja tehnike cianotipije oziroma modrotiska, praktično delo pod mentorstvom in možnost soustvarjanja skupinske razstave udeležencev.

Prvi dan bo namenjen osnovam cianotipije, drugi dan pa naprednim tehnikam uporabe cianotipije.

Cianotipija ali modrotisk je alternativni fotografski postopek, kjer fotografija nastane s pomočjo ultravijolične svetlobe (UV žarkov). Moder ton fotografij je značilen rezultat tega postopka.

Udeleženci boste na svetlobno občutljivo podlago polagali predmete, s katerimi boste ustvarili izbrano kompozicijo in tako izdelali čestitke, fotografije, umetnine,...

S seboj lahko prinesite lastne predmete (na primer listje, cvetje, čipka, polprosojne predmete) ali pa boste zbirali predmete iz zakladnice Mišnice in z njimi ustvarjali fotograme.

Cena udeležbe?

50 € na osebo.
90 € za dve osebi, akcija pripelji prijatelja
40€ na osebo (dijaki in študentje)
35 € na osebno (brezposelne osebe)

Prijave na misnica@gt22.si

V ceno je zajeto mentoriranje, kemilalije, papir, pripomočki, potrošni material, ..

Udeležba in odpoved

Udeležba na delavnici se lahko odpove ali zamenja za udeležbo na kateri drugi naši delavnici do enega tedna (7 dni) pred začetkom delavnice.

Odpoved v zadnjem tednu ni možna, razen v primeru zdravniško potrjenih zdravstvenih težav. Vračilo denarja ni možno.

Ob nezmožnosti udeležbe na delavnici je možen enkratni prenos delavniškega dobropisa na naslednji razpisani termin delavnice.

V primeru neskladja med cenama delavnic je udeleženec primoran plačati razliko.

Mišnica GT22?

Mišnica GT22 je fotografska platforma, ki želi fotografijo razvijati širše kot samo na papirju - Mišnica želi povezovati, izobraževati, raziskovati, ustvarjati in gojiti. Doma, na tujem, povsod.

Kaj je cianotipija ?

Cianotipija je fotografski postopek, ki ga je leta 1842 izumil John Herschel (astronom in znanstvenik). Je ena izmed prvih fotografskih procesov, ki je bila izumljena par let po izumu fotografije 1839.

Glavna razlika je ta, da se pri procesu razvijanja ne uporablja srebra, ampak železove spojine.

Za izdelavo fotografije ne potrebujemo fotoaparata ali povečevalnika.

Komu je delavnica namenjena?

Namenjena je vsem zainteresiranim, ki želijo spoznati ta zanimiv postopek.Delavnico vodi Gregor Salobir član ekipe Mišnice GT22


View Event →
Marsove počitnice: Vihtimo čopiče, slikamo na platno, 8 +
Apr
30
10:00 AM10:00

Marsove počitnice: Vihtimo čopiče, slikamo na platno, 8 +

mars2.jpg

»Slika ima svoje lastno življenje.« Jackson Pollock
Zato slikajmo!
Na delavnici bomo z akrili po izbranem motivu slikali na platno. Pod starim orehom v mirnem naročju dvorišča Vetrinjskega dvora, navdihnjeni od vetriča in pomladi, bomo spoznavali osnove slikanja na platno, mešanje barv, svetlitev in temnitev, vihravost poteze.

Mentorica delavnice je Irena Pamič, izkušena pedagoginja likovnih umetnosti, profesorica in prijetna ženska.

CENA DELAVNICE: 2 žetončka (4 €) in vključuje vse materiale, vedenja in znanja, ki jih bomo delili z vami.

Število udeležencev na delavnici je omejeno.

Za udeležbo na delavnici so OBVEZNE PREDOHODNE PRIJAVE na mail: irenapamic.kulturnik@gmail.com

Zavod MARS Maribor in Irena Pamič


View Event →
Marsove počitnice: Spoznajmo didgeridoo, 8 +
Apr
29
10:00 AM10:00

Marsove počitnice: Spoznajmo didgeridoo, 8 +

digiridu.jpg

Didgeridoo je eno izmed imen glasbila, ki so ga avstralski domorodci Aborigini uporabljali že pred več kot deset tisoč leti za spremljavo na obredih. Danes ga uporabljamo kot samostojno glasbilo ali kot eno od glasbil v glasbeni skupini na koncertih, meditacijah in še kje.

Na delavnici, ki jo vodi Luka Ravnjak, si bomo izdelali glasbilo, ki ima podobne zakonitosti kot didgeridoo, se naučili trobljenja, igranja različnih zvokov, spoznali krožno dihanje in osvojili nekaj osnovnih ritmov.

Če inštrument že imate, ga, seveda, prinesite s seboj.

CENA DELAVNICE: 3 žetončki (6 €) in vključuje vse materiale, vedenja in znanja, ki jih bomo delili z vami.


View Event →
Delavnica pinhole fotografije
Apr
28
10:00 AM10:00

Delavnica pinhole fotografije

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Ob svetovnem dnevu pinhole fotografije vljudno vabljeni na delavnico pinhole fotografije.


Izdelali si bomo svoj pinhole fotoaparat. To je fotoaparat, ki ima namesto leč samo majhno luknjico (pin-hole) skozi katero pronica svetloba. Običajno je škatlaste oblike in ima na eni strani odprtino skozi katero pada svetloba na nasprotno ploskev, kjer se izriše podoba.

Izdelava pinhole fotoaparatov je zelo preprosta in zabavna. Iz škatel različnih velikosti bomo zgradili svoje fotoaparate in posneli nekaj fotografij, ki jih bomo na koncu tudi razvili.

Delavnici bo vodila: Gregor Salobir

Delavnica je primerna za vse starosti.

Cena: 10 €

Minimalno število udeležencev: 4
Število prostih mest: 10

Prijave : misnica@gt22.si

Prijave na delavnico so mogoče do 24.04.2019.

Za vso opremo bo poskrbljeno.


View Event →
Rattle & Drum - skupinsko potovanje z bobni in ropotuljami
Apr
27
7:00 PM19:00

Rattle & Drum - skupinsko potovanje z bobni in ropotuljami

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Vabljeni na potovanje z bobni in ropotuljami, v SOBOTO, 27.04. ob 19:00 v Holističnem centru Moč Srca na Vetrinjski 12 v Mariboru.

Prijave na: info@satoration.org

V prijetnem in varnem prostoru Holističnega centra Moč srca se bomo podali na posebno "meditacijo" z bobni in ropotuljami.

Potovanje je namenjeno raziskovanju notranjih svetov, globoki sprostitvi, tudi hipni spremembi kakšne slabe navade ali celo iracionalnemu pričetku samozdravljenja morebitnih psiho-somatskih težav.

V udeležence se ne posega na noben "okultni" način, ustvarimo zgolj polje zvoka in ritmično stimulacijo, ki lahko omogoča (povsem razložljivo) spremembo stanja zavesti.

To ne bo delavnica (kot je "Pot bobna..."), ne bom podajal tehničnega znanja ali razlagal pristopov, konceptov ter tehnik - gre za skupinsko izkustveno "potovanje".

Številne tradicije sveta poznajo metode spreminjanja zavesti s pomočjo ritmične stimulacije. Tudi sodobna znanost, predvsem bliskovit razvoj v razumevanju nevroloških procesov in uporaba sodobnih merilnih naprav (magnetna resonanca, napredni EEGji, CT skeniranje, itd.) razkriva zmeraj nove razburljive lastnosti naših možgan, da se prilagodijo zunanjim impulzom in s tem spreminjajo naše dojemanje sveta, odzive na dražljaje, itd.

Potovanje je eksperimentalne narave in participatorno - z dihom, pozami, itd.

Na potovanje pridite udobno oblečeni, s kakšno svojo podlogo za ležanje, po želji kakšno koco za pokriti ter vodo.

"Potovanje" vodim Andrej Hrvatin, glasbenik in oblikovalec zvoka ter zadnjih deset let tudi raziskovalec spremenjenih stanj zavesti.

Več o meni: www.nimetu.org

Potovanje z ritmično stimulacijo bo obsegalo nekaj specifičnih dihalnih vaj na osnovi Pranayame in Wim Hof metode, kratko predstavitev načina dela, vodeno zvočno meditacijo-potovanje, ki vključuje tudi ritualne poze po Felicitas D.Goodman, po želji pa lahko celoten prvi del "potovanja" izvajate dihalno sekvenco podobno "Holotropnemu dihanju". V drugem delu izvedemo še eno potovanje, tokrat z vašo participacijo (tisi, ki imate izkušnje in svoje inštrumente) - skupinsko bobnanje, kdor želi pa lahko ponovno zgolj "potuje" ali se pridruži z gibom, pozami ali dihom.

Delujemo brez predsodkov in kulturnih navezav na kakršnekoli ideološke ali religiozne principe, striktno izkustveno, s subjektivno izbranimi orodji, ki omogočajo potopitev v podzavest, v globoko sprostitev ali celo v kakšne imaginarne prostore.

Potovanje je povsem varno, za morebitne burne psihološke odzive pa znamo poskrbeti z umiritvijo in "prizemljitvijo"... Po domače - vajen sem vsega in v mojem zvočnem polju ni strahov in vraževerja... ne more obstajati, ker ga ne podpiram... Skupina tudi ne bo večja od 10 -15 ljudi.

Najbolj odlično bo, če pridete odprtega uma in srca, radovedni in odprti za nove izkušnje ter brez vraževernih strahov, pripravljeni tudi na velike mentalne premike, če ste dovolj subtilni ali si tega želite.

Cena: prostovoljni prispevki, dobra volja ter radovednost


View Event →
5elementov - energija giba (5elements - Motion & Emotion)
Apr
27
to Apr 29

5elementov - energija giba (5elements - Motion & Emotion)

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

sobota, 27. april 2019

13:00 – 14:00

ponedeljek, 29. april 2019

18:00 – 19:30

5 elements (Motion&Emotion)

Bellydance journey through the elements for women's wellbeing...Dancing with the elements: Earth, Fire, Water and Air
5elementov-energija giba je program orientalskega plesa, ki temelji na avtorskem programu Puls8elements (avtorice Keti Sharif).
Namenjen je notranjemu raziskovanju in plesnemu potovanju skozi čakre in 4 elemente ZRAK, VODA, OGENJ IN ZEMLJA ob podpori petega elementa (ZVOK-GLASBA). Je program, ki spodbuja gibanje in občutek povezovanja plesa in glasbe ter s plesom neguje dobro počutje ženske same in razvajanje ženske notranje energije . Je novi program, ki ponuja senzualni orientalski ples , ki ga spremlja posebej za ta program, avtorsko zaščitena in posneta glasba. Glasba je odraz raziskovanja plesnega gibanja avtorice programa Keti Sharif in je v celoti narejena in posneta v Egiptu, kjer Keti tudi deluje.
Delavnice so namenjene vsem, ki bi želeli zaplesati v orientalskih ritmih, se poglobiti v 4 elemente (zrak, voda, ogenj in zemlja) in skozi elemente raziskovati svoje energetske točke.
Plesno predznanje ni potrebno !

Število mest je omejeno, ZATO JE PRIJAVA NA MAIL zahir.ws@gmail.com OBVEZNA!

CENA: 15 EUR (za plesalke iz KUD PD ZAHIR - brezplačno!)


View Event →
Didaktični pristopi k animiranemu filmu z Milošem Tomićem
Apr
25
to Apr 26

Didaktični pristopi k animiranemu filmu z Milošem Tomićem

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Vabljene_i na dvodnevno brezplačno teoretsko-praktično delavnico stop animacije, katero bo vodil priznan srbski animator Miloš Tomić. Delavnica bo potekala v četrtek, 25. 4 . in v petek, 26. 4. 2019 od 16.00 do 20.00, v Galeriji K18 na Koroški 18 v Mariboru.

Stop animirani film ima danes, ne glede na digitalizacijo, vizualno še vedno veliko značilnosti klasičnega animiranega filma in je zelo popularen. V Mariboru že leta ponujamo kvalitetne programe osredotočene na animacijo, ki rezultirajo tudi v bogatem podmladku. Dobri in nadarjeni učenci pa terjajo vedno boljše mentorje in ravno tem bo delavnica z Milošem Tomićem namenjena. Osnovni namen delavnice je spodbuditi mentorje in učitelje k posvečanju pozornosti majhnim, dragocenim in vsakodnevnim stvarem, katere sicer vidijo, a se jih ne zavejo. Ravno te majhne stvari so lahko idealna izhodišča za izražanje v mediju animacije v razredu. Mentor Miloš Tomić slovi po tem, da udeležence njegovih delavnic in seminarjev skozi nenavadna izhodišča za animiranje spodbuja k čutenju lastnega telesa in njegovih omejitev. Stop animacija je počasen in občasno utrujajoč proces, ki pa omogoča kršenje pravil, med drugim tudi zakonov fizike (gravitacija, normalno minevanje časa, linearnost). Ponuja nam možnosti za preizpraševanje načinov preko katerih se soočamo z realnostjo okrog nas.

Miloš Tomić je diplomiral iz filmske režije na Akademiji dramskih umetnosti v Beogradu, leta 2013 je na FAMU doktoriral z disertacijo “Vrednost zavrženih predmetov – smeti, kot material za film, animacijo, fotografijo …”. Bil je aktiven udeleženec in promotor “LO-Fi” festivala, ki se je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja borili za svoboden, poceni in neodvisen film. Od leta 2010 je bil sodelavec manifestacije Pesničenje, več let pa je tudi profesor na Fakulteti za medije in komunikacije v Beogradu, Oddelek za digitalne umetnosti in nove medije. Kot avtor je razstavljal na številnih razstavah po vsej Evropi. Znan je po svojih eksperimentalnih filmih in video delih, glasbenih spotih, kolažih in umetniških akcijah. Preko neposrednega dela s študenti in mladimi je gostoval po celem svetu z delavnicami stop motion animacije in ustvarjalnosti na splošno, sodeloval je na festivalih v Franciji, na Norveškem, v Italiji in Španiji, prek Makedonije, Estonije do Kitajske, Argentine in Burme. Njegova umetniška kariera je pridobila nov zagon v letu 2013, ko je bil skupaj z Vladimirjem Perićem predstavnik Srbije na Beneškem bienalu s projektom Glasbeni Dnevniki, ki je sestavljen iz kratkih filmov, v katerih vsakodnevne, pogosto družinske, kuhanjske situacije postajajo amaterske glasbene improvizacije.

Delavnico organiziramo v sodelovanju z zavodom MARS Maribor. Prijave zbiramo do 23. 4. 2019 na infopeka@infopeka.org. Število mest je omejeno.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org


View Event →
Maribor Hardware Meetup
Apr
24
6:00 PM18:00

Maribor Hardware Meetup

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Maribor Hardware Meetup: april-maj-junij
nadaljevanje srečanj
MMC KIBLA, ob sredah, enkrat mesečno, ob 18. uri

Napovedani datumi:
24. april

8. maj

5. junijMaribor Hardware Meetup je serija dogodkov, kjer si zainteresirani za svet elektronike, telekomunikacij in drugih tehničnih področij izmenjujemo izkušnje, strokovna znanja ter skupaj ustvarimo kak zabaven projekt.

Sodelovanje: Pridruži se dogodku, ki ga običajno organiziramo enkrat mesečno, v večernem času, poslušaj zanimive predstavitve in sodeluj v debati.

Program: Na vsakem srečanju se bodo zvrstila tri predavanja, na katerih bomo spoznali zanimivo uporabo elektronike v industrijskem okolju, nove tehnologije in njihove uporabe ter dobili praktičen vpogled v uporabo teh tehnologij doma in v radioamaterskem svetu.

Vsebina: Elektronika, tiskana vezja, telekomunikacije, IoT (Lora, NB-IoT..), firmware, 3D tiskanje in lasersko rezanje, embedded rešitve (Raspberry Pi, BeagleBone), mikrokrmilniki in druge rešitve ter še mnogo drugega.

Udeležba je brezplačna, na vsakem dogodku pa bo predvidoma poskrbljeno tudi za osvežitev in kak prigrizek.

Več informacij: https://www.meetup.com/Maribor-Hardware-Meetup/

Dogodek organizira Radioklub "ŠTUDENT" Maribor S59DXX (http://s59dxx.uni-mb.si/), kjer mladi in mladi po srcu raziskujemo in ustvarjamo na področju telekomunikacij in elektronike, včasih skupaj splezamo na bližnji hrib, kjer postavimo kako anteno ali dve in tako v prijetni družbi raziskujemo in ustvarjamo.

Maribor Hardware Meetup sponzorira Inštitut IRNAS (https://www.irnas.eu/). IRNAS je hardverski laboratorij, specializiran za hiter razvoj, prototipiranje ter izdelavo stroškovno učinkovitih IoT rešitev in strojne opreme.


View Event →
Praznujemo Dan Zemlje
Apr
20
4:00 PM16:00

Praznujemo Dan Zemlje

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Tradicionalno poklanjamo delavnice ob Dnevu Zemlje.

Dan Zemlje je 22.4. in se praznuje zdaj že po celem svetu. Z njim se opozarja predvsem na ekološko zavest in našo odgovornost do čistega planeta. Z našim obeleževanjem Dneva Zemlje želimo praznovati tudi celostni vidik naše Matere. V ta namen postavimo oltar in poklanjamo dogodke, da se lahko skupaj spomnimo, da je tu prostor tudi za naš duhovni razvoj; spomnimo se s hvaležnostjo in naravno, da smo del večje celote.
Dogodki so brezplačni.

16h Elementarno gibanje

Delavnica Elementarno gibanje je namenjena vzpostavljanju pristnega stika s seboj, svojim gibanjem in razumevanjem gibanja na osnovi posvečanja osnovnim elemnetom (zemlja, voda, ogenj, zrak). Delavnica je raziskovalne narave zato nikakršno plesno predznanje ni potrebno. Samo volja do gibanja. Delavnico vodi Edita Čerče

17h Orientalski ples

Delavnica orientalskega plesa je namenjena prijetnemu preživljanju prostega časa ob glasbi in preprostem, naravnem, osnovnem gibanju. S poudarjenim posvečanjem predelu medenice in bokov v gibanju spoznavamo ter razgibavamo temeljni gibalni center telesa. Pretočnost in občutek za celo telo bomo spodbujali z mehkim gibanjem rok, trupa, bokov. Delavnica je primerna za začetnike. Orientalski ples vodi Edita Čerče.

18h Hatha joga za dobro počutje:

Za zaključek dneva bomo s pomočjo jogijskih položajev-asan, ki zajemajo stoječe in sedeče položaje ter zasuke, raztegnili svoje telo. Ob koncu vadbe pa bomo svoj um nagradili s sproščanjem. Vadba je primerna za vse, ki želite skozi razumevanje jogijskih položajev priti v globlji stik s samim seboj, ne glede na znanje, starost, gibčnost in predsodke.

Lepo vabljeni na jogo z Nežo Lovše.


View Event →
Šola animiranega filma/Enimation school 2018/19 za odrasle
Apr
16
to Apr 23

Šola animiranega filma/Enimation school 2018/19 za odrasle

enimation.jpg

Šola animiranega filma/ENIMATION school poteka 1 x tedensko v Mariboru, v Vetrinjskem dvoru, pod okriljem Društva za razvoj filmske kulture, v sodelovanju z Zavodom MARS Maribor. Namenjena je vsem, ki si želite ustvarjati animirane filme v klasičnih tehnikah risanja, slikanja, animiranja lutk ali kolaža ...

Termin ob torkih od 16.30 do 18.00 je namenjen otrokom in začetnikom, od 18.30 do 21.00 pa odraslim.

Šola animiranega filma je sofinancirana s strani Mestne občine Maribor, zato je v letu 2018 cena udeležbe 30€/mesec.
Redna cena šole animiranega filma je 55€/mesec.

16.4. in 23.4. sta naslednja termina.

DRFK in Zavod MARS Maribor


View Event →
Snemanje promocijskega videa. Akcija!
Apr
16
3:00 PM15:00

Snemanje promocijskega videa. Akcija!

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Že poznaš naš mladinski večnamenski prostor na Preradovičevi ulici 1 v Mariboru? Da bi ga spoznalo čim več mladih, ki lahko tam čas preživljajo ob raznolikih aktivnostih ali se samo družijo v sproščenem duhu, organiziramo snemanje promocijskega videa.

Iščemo statiste, stare od 16 do 30 let. Osebnih izkaznic ne bomo preverjali, tako da lahko s kakim letom gor/dol tudi malo pošvinglate.

Dobimo se v torek, 16. aprila ob 15. uri na Postaji (Preradovičeva 1) v Mariboru.

Mi bomo poskrbeli za prigrizke in napitke, od vas pričakujemo le, da ste relativno mladi. Če te zanima več o našem delovanju, lahko informacije dobiš na naši spletni strani: http://epeka.si, z dodatnimi vprašanji pa se obrni na: epeka@epeka.si

Se vidimo!


View Event →
Kul delavnica izdelave lesenih pahljač
Apr
15
to Apr 18

Kul delavnica izdelave lesenih pahljač

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

V okviru prostora za inoviranje FEJST(S)PEJS na Tkalskem prehodu 4 v Mariboru se bomo s skupnimi močmi lotili “oblikovanja in izdelave lesenih pahljač”, v japonskem, neo-romantičnem, new-age, old-age (ali po želji) stilu. Štartamo v ponedeljek 15.4.2019 (17h-20h) z oblikovanjem pahljače v programu FUSION 3D (predznanje ni potrebno, lasten prenisnik je dobrodošel). Nadaljujemo pa z izrezovanjem in sestavljanjem njenih delov 15.4. in 22.4. (17h-20h).
Na delavnici se boste naučili tehnik računalniške priprave svojih zamisli za digitalno fabrikacijo in hkrati načina uporabe laserskega gravirnika za obdelavo lesa.

Za prvih 8 prijavljenih je usposabljanje v okviru projekta NewGeneratinSkills v sodelovanju s Fundacijo Prizmo brezplačno. Ker je število mest omejeno, se na usposabljanje prijavite čim prej na kreatorlab.si/prijava.
Cena usposabljanja za “zamudnike” je 25 EUR in vključuje tudi mesečno članarino v delavnici Kreatorlab.


View Event →
Delavnica afriških plesov z bobni v živo
Apr
14
4:30 PM16:30

Delavnica afriških plesov z bobni v živo

afrodance.jpg

Delavnica afriških plesov z bobni v živo

Vodi: Dalanda Diallo
V nedeljo, 14.4. od 16.30 do 18h, v večnamenski dvorani Vetrinjskega dvora.
Način plačila: prostovoljni prispevki

Na delavnici bomo spoznali tradicionalne plese iz zahodne Afrike. Ti plesi so globoko povezani z glasbo in ritmom, zato je za njih pomembno izvajanje bobnanja v živo. Udeleženci in udeleženke bodo spoznali osnovne zakonitosti gibanja pri afriških plesih, se naučili tipične korake za določen tradicionalni ples, njegovo kulturno ozadje in namen, spoznali značilno ritmično spremljavo za posamezen ples ter pesem. Afriški plesi so zelo energični in jih priporočamo ljudem, ki jih zanima aktivna vadba ob spremljavi žive glasbe.

Foto: Dejan Bulut


View Event →
Swing Vrtiljak Mojstrovalnica
Apr
14
10:00 AM10:00

Swing Vrtiljak Mojstrovalnica


Plesalke in plesalci,

Tokrat se bomo na mojstrovalnici držali pravila Svet je en velik vrtiljak :)

V nedeljo, 14. aprila, Studio WOW (Borcev za severno mejo 4, Maribor), nas čaka posebna delavnica namenjena našim plesnim obratom. Dinamičnega, uravnoteženega in bolj tekočega vrtenja vas bosta učila Luka Ravnjak & Tina Maroh.

POMEMBNO! Obe delavnici sta primerni za plesalke in plesalce!

Za vas pripravljamo:

▲ ZAČETNI NIVO: 10:00 - 11:30 (1,5h)
Ta nivo je primeren za vse, ki ste obiskali že vsaj eno dvomesečje Lindy Hop tečaja in ste se že v osnovnih figurah srečali z obrati, ki vas zmeraj navdušijo, a bi jih radi še bolj okrepili in dodelali. Skozi vaje za bolj suverene in z ritmom usklajene obrate bomo prišli tudi do novih plesnih figur, ki nam bodo pomagale piliti naše vrtenje, prav tako pa bodo zelo plesne.

▲▲ NADALJEVALNI NIVO: 11:45 - 13:15 (1,5h)
Delavnica je primerna za vse, ki redno (tudi na plesnih večerih in izven tečajev) plešete Lindy Hop že vsaj eno leto in bi želeli izpiliti svoje obrate tudi na hitrejšo glasbo. Tudi na tem nivoju bomo skozi različne telesne vaje urili svoje vrtenje in jim dodali nove plesne figure. Dodajali bomo dvojne obrate in se preizkušali v njih tudi na hitrejšo glasbo.

Na obeh nivojih bodo vaje potekale solo in v plesnem paru.

*Cena ene mojstrovalnice je 8€ s prijavo v paru in 10,00€ ob solo prijavi.*
*Cena obeh mojstrovalnic je 14€ s prijavo v paru in 18€ ob solo prijavi.*

Mojstrovalnici bosta izvedeni ob ustreznem številu prijav, zato se čimprej prijavite na info@theswingbrats.com.

Zagotavljamo vam mojstrovalnico polno novih vaj in tehnik, ter izjemno zabavni vrtiljak, ki vam ne bo povzročal nobenih vrtoglavic.

Se vrtimo!

Vedno vaši,
TheSwingBrats


View Event →
Sladkarije gospe Darinke
Apr
13
10:00 AM10:00

Sladkarije gospe Darinke

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Delavnica ustvarjanja klasičnih slaščic

Delavnico v okviru razstave DEBATA O KUHINJI – KITCHEN DEBATE bo vodila Darinka Gostenčnik.
Delavnica traja 4–5 ur. Udeleženci bodo spoznavali kvašeno testo ter spekli potico in buhteljne. Natančne recepte s postopki priprave in izdelane sladice bodo udeleženci lahko odnesli domov.

Cena posamezne delavnice je 18,00 € z DDV. V njo so vštete vse sestavine in pripomočki.

Zaradi organizacije izvedbe programa je prijava udeležencev obvezna. Prijave sprejemamo najpozneje dva dni pred začetkom posameznega srečanja na museum@museum-mb.si do zapolnitve mest.


View Event →
G-tekaLive: Mihael Hrustelj Solo + Workshop
Apr
12
4:00 PM16:00

G-tekaLive: Mihael Hrustelj Solo + Workshop

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

G-tekaLive: Mihael Hrustelj Solo

Workshop : 16:00
Koncert: 21:00

Igranje, in bobnanje na kitaro. Kombiniranje jazz, pop, klasične glasbe v svojo enolončnico.
V povezavi z vadbeno rutino, komponiranjem, predstavitvijo avtorskih del.

Mihael Hrustelj slovenski kitarist, ki sedaj živi v nizozemskem Rotterdamu s svojim edinstvenim načinom igranja klasične kitare navdušuje po svetu.
Njegove originalne skladbe so težko opredeljive, saj so zmes številnih glasbenih žanrov. Takšno izvajalsko svobodo mu omogoča znanje, ki si ga je pridobival med študijem tako jazz kot tudi klasične kitare. Novembra 2018 predstavlja svoj novi solo album ‘Fallen Leaves’. Poleg samega igranja na kitaro je na albumu predstavljena njegova revolucionarna uporaba kitarskega bobnanja, uporaba elektronskega bas bobna in petja. Deset novih skladb, za katere je ogromna inspiracija tudi prečudovita narava Slovenije.
Učil in sodeloval je z mojstri kot so: Larry Coryell, Costas Cotsiolis, Trilok Gurtu, Thomas Offerman, Panagiotis Andreu, Niti Ranjan Biswas, Reinier Baas, Ed Verhoef, Monika Krajnc Štih, Igor Bezget, Ronald Schmits, Simon Rigter, Ab Schaap, Mark Guiliana.

SKUPINSKA DELAVNICA - Workshop

- Rutina, vadbeni zemljevid (practice roadmap).
- Kako ucinkovito vaditi lestvice (kako, zakaj, sluh, motivi), Bach v vseh kljucih, branje (ker sem kitarist), transkribiranje, poslusanje!
- Vadba za tocnost, metronom, bobnarski beat.
- Snemanje samega sebe! Uporaba telefona – airplane mode on!! (pros and cons.)
- Uporaba ciljev za motivacijo (prihajajoce tekmovanje, snemanje nove skladbe
od tega ucenje potrpljenja in pocasnega priblizevanja k cilju.
- Dnevnik vadbe – opis kvalitete, fokusa, iskrenost (tudi, ce gre zanic.)
- Predstavitev svojih skladb.
- Nastop – kako si vzeti cas zase, rutina pred koncertom.

Prispevek za delavnico je 6 EUR


View Event →
No Border Craft na Dnevu za spremembe
Apr
6
10:00 AM10:00

No Border Craft na Dnevu za spremembe

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Vabljene_i na dogodek ob Dnevu za spremembe, ki bo letos že desetič nagovarjal ljudi, da postanejo del spremembe vsaj za en dan v letu. Letos je nacionalna akcija posvečena boju proti diskriminaciji.

Na ta dan bomo v Pekarno Magdalenske mreže povabile_i skupino No-Border Craft, ki združuje prosilke za azil, osebe z mednarodno zaščito in aktivistke, ki se skozi druženje ob kvačkanju pogovarjajo o institucionalnem rasizmu migracijske politike, deportacijah, počasnih postopkih, zavrnjenih prošnjah za azil, slabih pogojih za življenje v azilnem domu, o nedostopnosti javnega prevoza, pomanjkanju denarja in ovirah pri iskanju stanovanja in dela za prosilke za azil.
Bistveni cilj skupine je gradnja socialne mreže med lokalnimi prebivalkami in migrantkami ter prizadevanje za krepitev moči in uveljavljanje znanj, izkušenj in poguma migrantskih žensk.

V okviru aktivnosti ob Dnevu za spremembe bo potekala predstavitev skupine in kontekstualizacija migracijske politike, skupnostno kvačkanje, ki se mu bodo lahko pridružile_i vse_i prisotne_i, spoznavanje različnih kultur in druženje ob prigrizkih iz Irana, Sirije, Palestine.

Dogodek bomo izpeljele_i v sodelovanju s PIKA. Dnevni center za otroke in mladostnike Maribor, s Center eksperimentov Maribor - EKTC in DOM DANICE VOGRINEC MARIBOR.

Vsebine izražajo mnenje avtorja in ne predstavljajo uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.

Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za ozaveščanje mladih o spoštovanju in sprejemanju različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org


View Event →
Plesno - gibalna delavnica Telo, prebudi se!
Mar
30
to Mar 31

Plesno - gibalna delavnica Telo, prebudi se!

tinad.jpg

TELO, PREBUDI SE!

V tokratni delavnici bo poudarek na pretočnosti energije skozi gib in več pozornosti bomo namenili dihanju med plesom in vajami. Še naprej bomo ozaveščali razne blokade, ki nam pridejo skozi delavnico na pot. Ob koncu delavnice bomo spet poglobili samomasažo in delo v dvojicah, kjer bomo fizično in mišično napetost skozi masažne dotike tudi sprostili.
Delavnica je sestavljena iz dveh dvournih klasov, saj bomo prvi dan osvajali pretočnost in koordinacijo gibov skozi posamične dele telesa (boke, ramena, lopatice, prsni koš, roki, trup,trebuh, medenico, kolena, zapestje,glavo, gležnje, stopala),ki smo jih že osvojili v prvi delavnici.
Drugi dan nas bo čakal zabavni izziv, ko bomo vse to povezovali in sestavili v manjše fraze. Da bo vse skupaj še bolj zabavno in pestro, nas bo v živo spremljal tolkalec in vsestranski glasbenik Andrej Hrvatin.
Delavnica je namenjena predvsem udeležencem z manj plesne prakse, z namenom, da se spoznajo z lastnim telesom in različnimi možnostmi ter orodji za prevetritev svojega telesa, uma in duha. Seveda pa so dobrodošli tudi plesalci, s katerimkoli plesnim predznanjem.
Se vidimo!

KDAJ: 30.3. 2019 ob 17:00 do 19:00 in
31.3.2019 ob 10:30 do 12:30

CENA: 25 EUR

OBEZNE PRIJAVE NA : dobaj.tina@gmail.com


View Event →
Delavnica video produkcije z Rudijem Uranom
Mar
30
9:00 AM09:00

Delavnica video produkcije z Rudijem Uranom


Vsebino delavnice sestavlja več sklopov:

1. Spoznavanje osnov produkcije igranih, dokumentarnih, promocijskih filmov in videjev
2. Osnove scenaristike ter raziskovalno delo v teoriji in praksi
3. Osnove filmskega jezika v teoriji in praksi
4. Spoznavanje različnih tehnik snemanja in opreme v teoriji in praksi
5. Montaža in postprodukcija v teoriji in praksi
6. Distribucija video vsebin

Delavnica bo potekala v Studiju Fotokluba Maribor, Splavasrki prehod 3/III,
12 tednov, 3 šolske ure (45 minut) tedensko, skupaj 36 ur.

Poleg teorije (spoznavanje filmskega jezika, scenaristike, ...), bodo udeleženci v praktičnem delu delavnice posneli video po lastnem scenariju, oz. sinopsisu, ga zmontirali in dokončali v postprodukciji. Prav tako bodo spoznali možnosti distribucije svojega dela.

Zaželjeno je, da ima vsak udeleženec svoj fotoaparat ali kamero, lahko tudi telefon, ter prenosnik. Kdor nima svoje opreme, bo lahko snemal s Panasonic GH5S kamero. Predavatelj bo nudil montažo na MAC platformi v programu Final Cut Pro X.
Na koncu delavnice bomo organizirali projekcijo vseh izvedenih projektov. Možnost konzultacij za sprejemne izpite.

Delavnico bo vodil Rudi Uran.
Cena delavnice: 150 EUR (možnost plačila na 2 obroka)

Prijavo na delavnco pošljite na: kramberger.uran@amis.net

RUDI URAN
Rojen 26. 5. 1961 v Ljubljani. Leta 1980 končal ŠOLO ZA OBLIKOVANJE. Istega leta opravil sprejemne izpite na AKADEMIJI LIKOVNE UMETNOSTI v Ljubljani in jo leta 1985 končal. Član DRUŠTVA LIKOVNIH UMETNIKOV MARIBOR postal leta 1985, član DRUŠTVA SLOVENSKIH REŽISERJEV 2015, član FOTOKLUBA MARIBOR pa 2018. Živi in dela v Mariboru, kjer se ukvarja s filmom, videom, fotografijo in designom.
V zadnjih letih je ustvaril več kot 100 glasbenih in promocijskih filmov, več kot 20 dokumentarnih filmov, ter 2 celovečerna filma.
Več na www.kramberger-uran.com

Delavnica bo potekala tudi aprila, maja in junija.

6.4.2019

9:00 AM - 12:00 PM

13.4.2019

9:00 AM - 12:00 PM

20.4.2019

9:00 AM - 12:00 PM

27.4.2019

9:00 AM - 12:00 PMView Event →
Festival of Walks: Prototyping Lab for Creative Tourism
Mar
29
to Mar 31

Festival of Walks: Prototyping Lab for Creative Tourism


Dear creatives, cultural activists, touristic workers of Maribor and surroundings!

Maribor is the Future, Cooperative Vivid City and Rajzefiber in cooperation with the Center for Creativity, at the Museum of Architecture and Design, invite you to the PROTOTYPING LAB FOR CREATIVE & CULTURAL TOURISM PRODUCTS, lead by international professionals in the field of creative tourism and design thinking; Fiona Bakas, Tiago Castro / creatour.pt, PT and Ana Osredkar / Servis 8, SLO.

The Lab is taking place from 29. - 31.3. 2019 in Vetrinjski dvor, Maribor. If you want to develop new creative tourism products or if you already have touristic product, that you want to upgrade to the creative tourism products, the Prototyping Lab is a great chance for you!

In October 2018 »Maribor is the Future!« team organized their first event named »Idealab for Creative and Cultural Tourism in small and middle sized cities.« In the course of the three day gathering, hosted by Tiago Castro from CREATOUR Portugal, we defined next steps that Maribor tourism should take. Since then we already established a local network, now we want to work on content - creative touristic products.

Within PROTOTYPING LAB FOR CREATIVE & CULTURAL TOURISM / PRODUCTS our main focus will be Creative tourism. We will take you through:
👉 cultural and emotional mapping of the city
👉 show you how to connect the facts into stories; because: storytelling = storyselling
👉 use user-centered design
👉 develop prototypes of feasible creative – cultural tourism offerings.

Together we will spark our brains and really put ourselves in the heads and emotions of our future visitors.

Expected schedule: Friday from 14.00 - 20.00, Saturday and Sunday, 9.00 - 18.00

The Prototyping lab will be executed in english language!

Participation is free, but spaces are limited to 15 people, so we will make a selection, if there are going to be more applications. Have in mind that Prototyping Lab is a three day event and we expect from the participants to be be present all three days!!!

Please apply for the PROTOTYPING LAB here
👉 https://goo.gl/forms/BxBVyl73nMZOvJxy1
Deadline for applying is 20. March 2019!

This project is a part of a partnership network Platform Center for Creativity co-financed by European Union from European Regional Development Found and by Republic of Slovenia.

Prototyping Lab for Creative & Cultural Tourism / Products is part of a Festival of Walks event organized by Maribor is the Future and Rajzefiber.


View Event →
Z gledališčem nad učence in dijake v Mariboru
Mar
27
3:00 PM15:00

Z gledališčem nad učence in dijake v Mariboru

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Praktična delavnica za strokovne pedagoške delavce
Z GLEDALIŠČEM NAD UČENCE IN DIJAKE

27.3.2019 // 15.00-19.00
MARIBOR (Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30)

Vloga učitelja in vloga umetnika sta zelo podobni. Učitelj mora učence pritegniti tako, kot mora igralec pritegniti svoje občinstvo, če želi doseči svoj cilj. Vsi, ki poučujejo, se zato dnevno srečujejo z gledališčem. Ne nazadnje je vsaka učna ura pripravljen govorni nastop z vsemi prvinami gledališča.

KAJ?

Udeleženci praktične delavnice Z gledališčem nad učence in dijake bodo preko gledaliških iger in tehnik spoznavali inovativne pristope za podajanje učne snovi, razvijanje in gradnjo skupinske dinamike ter motivacijo učencev in dijakov.

KDO?

Udeležbo priporočamo tako učiteljem razrednega pouka, srednješolskim učiteljem, svetovalnim delavcem, pedagogom, vzgojiteljicam in vzgojiteljem v vrtcih in dijaških domovih, knjižničarjem, defektologom, terapevtom, učiteljem podaljšanega bivanja, kot tudi vodstvenim delavcem vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Cena: 50 EUR

Prijave zbiramo do 20.3.2019 (račun bo poslan, ko prejmemo izpolnjeno prijavnico)

PRIJAVA: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeHKXyxGalM9tcsA7Rm7o_brXbEZBBLzjnkN9_6rBlGa8APjA/viewform

__________________________________________________________

Program je zasnovalo Gledališče Ane Monro – vodilni in referenčni strokovnjaki za izobraževanje na področju sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, doma in v tujini.

Izvajata ga Sara Šabec in Tea Vidmar.

Sara Šabec je profesorica pedagogike in andragogike, magistrska študentka filozofije kulture ter performerka. Deluje na področjih gledališke pedagogike, kulturno umetnostne vzgoje in uporabe gledaliških elementov kot inovativnih tehnik učenja.

Tea Vidmar je diplomirana kulturologinja. Ustvarja na področju uličnega gledališča, glasbe in vokalnih performansov. Ima status samozaposlene v kulturi kot performerka in pedagoginja.

Več informacij: sara.anamonro@gmail.com // 041 889 001.

Udeleženci bodo dobili potrdilo o opravljenem izobraževanju.


View Event →
Analogue Workshop ft. DJ Woo-D (Analogna Delavnica)
Mar
23
4:00 PM16:00

Analogue Workshop ft. DJ Woo-D (Analogna Delavnica)

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Analogue Workshop
---------------------------

Sobotno popoldne v Gramofonoteki bo obarvano v analognem stilu. Gostimo namreč glasbeno delavnico "Analogue Workshop" pod vodstvom Igorja Večeriča (Dj Woo-D), ki nam bo s pomočjo mašin Akai MPC1000, Arturia Beatstep Pro, Dreadbox Hades & efektov predstavil osnove analogne produkcije. Vabljeni vsi, ki vas zanima starošolski način semplanja, sinteza zvoka na mono sintisajzerju in CV/MIDI povezovanje med mašinami za live set.

Udeležba na delavnici je brezplačna, a omejena na 10 mest.

Prijave na:
gramofonoteka@gmail.com


View Event →
MB ure (neo)kulture, 1. delavnica
Mar
21
to Apr 12

MB ure (neo)kulture, 1. delavnica

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Mariborske ure neodvisne kulture,
cikel štirih praktičnih delavnic za nevladne organizacije in posameznike, za oddajo projektov na JPR-KUL-2019

PRVA DELAVNICA

Kulture ne delamo zaradi denarja, ni pogojena z denarjem, še manj pa z znanjem papirologije. Delamo jo zaradi sebe in za druge. Iz sebičnih razlogov - ker nas bogati in nas dela boljše ljudi. Maribor je RESNIČNA prestolnica kulture, ki v našem mestu nastaja neodvisno od drobiža, kolikor ga za kulturo namenjajo politični odločevalci. "Iz nič ustvarjajo čudeže", je rekel mariborski glasbenik. "Mešanica genialnosti in norosti", je rekel mariborski fotograf. Če smo že "ludi", bodimo ludi do konca in se s strokovno pomočjo kulturne producentke / organizatorke / menedžerke z več kot 13 let praktičnih izkušenj s področja kulturne produkcije in pridobivanja javnih sredstev, prijavimo na projektni kulturni razpis Mestne občine Maribor.

Na prvi delavnici se bomo pogovorili o namenu in poslanstvu bodočih prijaviteljev in kako bodo pri oblikovanju projektne ideje sledili svojemu poslanstvu. Projekti niso sami sebi namen, ampak morajo dosegati cilje, dolgoročne učinke in družbene koristi. (Kaj to pomeni? Bomo povedali.) Dešifrirali bomo razpisno dokumentacijo JPR-KUL-2019 in ugotovili, če osnutki projektnih idej bodočih prijaviteljev "grejo skozi". Kdo so upravičeni prijavitelji, kakšni projekti so upravičeni projekti? Kaj pomeni "deležniki projekta"? Je možno vzpostaviti (podporno) partnersko mrežo za projekt? Zakaj je to sploh pomembno?

Napoved 2. delavnice: sobota, 30.3.2019, 10-12, Vetrinjski dvor
https://www.facebook.com/events/1246701362184147/
Napoved 3. delavnice: petek, 5.4.2019, 16-18, Vetrinjski dvor
https://www.facebook.com/events/287656395467748/
Napoved 4. delavnice: petek, 12.4.2019, 14-17, Vetrinjski dvor
https://www.facebook.com/events/271390667123903/

Organizator delavnice, ki jo financira Evropski socialni sklad je Zavod PIP - Pravni in informacijski center Maribor (Regionalno stičišče NVO Podravja). Izvajalka: Tanja Cvitko, samostojna kulturna producentka in projektna managerka. Soorganizacija Narodni dom - Vetrinjski dvor.


View Event →
Kako zgraditi (dovolj) dobro tehnično ekipo
Mar
19
7:00 PM19:00

Kako zgraditi (dovolj) dobro tehnično ekipo

Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Kako zgraditi (dovolj) dobro tehnično ekipo

Razvoj programske opreme je zapletena zadeva. Večja nevarnost od sintakse in pomanjkljive dokumentacije nam težave dela vodstvo, neprimerni delovni procesi in premalo razdelane zadolžitve. V tem predavanju si bomo na podlagi Mihovih izkušenj in bojnih ranah pogledali kako zgraditi (dovolj) dobro tehnično ekipo in jo pri tem tudi primerno voditi.

Miha Sušnik je freelancer. Sodeluje z različnimi podjetji, od multinacionalk do majhnih startupov. Med strasti šteje efektivno delo, saj želi čim večji del prostega časa preživeti ob športu, družini in namiznih igrah.


View Event →
Izobraževanja za prijavitelje in svetovanje 1:1
Mar
18
10:00 AM10:00

Izobraževanja za prijavitelje in svetovanje 1:1

kreativnost.jpg

Izobraževanje je namenjeno prijaviteljem na javni razpis Ministrstva za kulturo za »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij - Center za kreativnost 2019«. Na izobraževalni delavnici bomo podrobneje predstavili razpis, kriterije in način financiranja ter ostale ključne informacije v zvezi z razpisom.

V svetovalnem delu 1:1 bodo lahko kandidati iz prve roke pridobili osnovne informacije o prijavah.

Izobraževanja in svetovanja v okviru platforme Center za kreativnost (CzK), izvaja MAO Slovenia, v sklopu podpornih aktivnosti za javni razpis Ministrstva za kulturo »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij - Center za kreativnost 2019« (JR CzK 2019).

Obvezne prijave >> https://goo.gl/bGPJVY
Več o izobraževanjih >> https://goo.gl/5zJMq3

O RAZPISU
Predmet razpisa so nepovratne spodbude za razvoj inovativnih projektov in podjetij s področja kulturnega in kreativnega sektorja, razvoj novih izdelkov, storitev in procesov ter vzpodbujanje močnejšega sodelovanja med KKS in gospodarstvom.

V okviru razpisa bodo podprti projekti, ki nastajajo na presečišču umetnosti, kulture, trga, podjetništva in gospodarstva ter združujejo ustvarjalnost, proizvodnjo in distribucijo dobrin in storitev in proizvajajo ter razširjajo dobrine ali storitve, ki vsebujejo ali izražajo kulturne vsebine. V okviru javnega razpisa se dodeljujejo sredstva za izvedbo projektov, za katera bo glede na sklop na voljo od 15.000 do 40.000 EUR na projekt.

V okviru javnega razpisa se dodeljujejo sredstva za izvedbo projektov v letih 2019 do 2020. Okvirna višina razpoložljivih sredstev za izvedbo javnega razpisa je 880.000,00 EUR (skupaj za Vzhodno kohezijsko regijo 576.048,00 EUR in skupaj za Zahodno kohezijsko regijo 303.952,00 EUR), ki bodo razdeljena po sklopih:

A1: Seme: Preveritev koncepta – za raziskovanje, inoviranje in demonstracijo uporabe projektov v realnem okolju s ciljem pridobitve možnosti in referenc za komercializacijo, v višini do 15.000 EUR na projekt.

A2: Zagon: Kreativni Start Up – za zagotavljanje podpore podjetjem s področja KKS v fazi rasti, izboljšave poslovnih procesov ter za spodbujanje k ambicioznim inovativnim razvojnim projektom in širjenju na mednarodne trge, v višini do 40.000 EUR na projekt.

A3: Kreativni povezovalnik – za spodbujanje strateškega sodelovanja MSP s področja KKS sektorja z ostalimi gospodarskimi področji, v višini do 30.000 EUR na projekt.

Rok za oddajo vlog za dodelitev sredstev je 15. 04. 2019.
Več o razpisu >> https://goo.gl/D5z523


View Event →
Usposabljanje za samostojno uporabo 3D tiskalnikov
Mar
16
to May 16

Usposabljanje za samostojno uporabo 3D tiskalnikov

lab.jpg

Udeležite se usposabljanja za samostojno uporabo 3D tiskalnikov v delavnici KreatorLab (Fab Lab Maribor) v četrtek, 16. 5. 2019. Usposabljanje se bo začelo ob 18. uri in bo trajalo predvidoma 2 uri.

Ker je število mest omejeno, se na usposabljanje prijavite vsaj dva dni pred pričetkom in sicer na povezavi PRIJAVA.

Cena usposabljanja je 25 €, s čimer pridobite tudi mesečno članarino v delavnici KreatorLab. Usposabljanje lahko plačate neposredno pred pričetkom dogodka.

Za več informacij pokličite 068/684-671, nam pišite na FB ali na info@kreatorlab.si.


View Event →