Back to All Events

Maribere: Vdih. Izdih. (Sebastijan Pregelj)

  • Wetrinsky 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

"Ozračje je mučno, slutimo represijo in se zavedamo, da je opisana skupina zadnja, ki ji je mar za ljudi. Namesto snega padajo saje, ribe, razen smrdljive vrste, ki je razen revežev noče nihče jesti, so izginile, zraven je pokopališče ribiških čolnov, ki čakajo, da si morje oziroma narava sploh opomore. Voda je zastrupljena, enako odnosi med ljudmi, kar nas seveda spomni na beganje očeta in sina v romanu Cesta Cormacka McCarthyja, tudi minimalizem in atmosfera sta podobna, predvsem po tem, da vidimo zadnje dobre ljudi.
Vendar Pregelj ostaja zvest svojim začetkom in tudi v roman Vdih. Izdih vnese legende in pravljice: v ribjem trebuhu najdejo ključek skrivnostne skrinjice, pojavi se čarovnica iz Janka in Metke in pravljično se roman tudi konča, skoraj na silo, s povzemanjem možnih razpletov. Zgodbe o nesprejemanju tujcev, pa naj gre za obale Sredozemlja ali Trst kot slepič italijanskih migracijskih poti, se lahko bolj ali manj srečno razrešijo, le če se nahajamo v žanru pravljice, kjer je vse mogoče in kjer nad ljudmi še bdi budno in dobrohotno oko."
To je med drugim povedal Matej Bogataj v oddaji S knjižnega trga. Več: www.rtvslo.si/kultura/beremo/sebastijan-pregelj-vdih-izdih/439023

Sebastijan Pregelj je leta 1970 rojen slovenski pisatelj, ki živi v Ljubljani. Svoje kratke zgodbe objavlja od leta 1991, svoj prvenec Burkači, skrunilci in krivoprisežniki pa je izdal leta 1996. Do sedaj je izdal 6 romanov, 4 zbirke kratke proze, 6 knjig za otroke in druga dela.

Tokratno srečanje se vrača na standardno lokacijo v kavarno Wetrinsky. Pogovor o prebrani knjigi bo vodil Luka. Vabljeni!


Later Event: January 9
3. koncert Simfoničnega cikla