Back to All Events

Maribere: Sapiens

  • Vetrinjski dvor Vetrinjska ulica 30 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Na prejšnjem srečanju bralnega kluba Maribere smo se spraševali o naših osnovnih delcih in kaj je potrebno za srečo. Tokrat bomo zajadrali globlje, v zgodovino človeštva kot družbe. 
Pot bomo začeli pred pojavom Homo sapiensa, ki je izpodrinil vse ostale vrste rodu človeka (Homo). V tako daljno preteklost lahko pogledamo samo preko arheoloških odkritij in domnev kaj se je zares zgodilo. Zaradi tega še vedno ne vemo ali je Homo sapiens izrinil druge s tem, da je imel obilico prednosti ali so prvi člani te organizirane družbe izvedli genocid vseh preostalih vrst. 

Pojav vrste sapiens je pomenil velik preskok v razvoju rodu. Siceršnji razvoj nekega rodu je vedno potekal z majhnimi premiki, pri naši vrsti pa se je pojavilo več prednosti, ki so omogočile nenaden razvoj. Poleg boljših kognitivnih zmožnosti smo bili prvi, ki smo bili sposobni komunicirati o abstraktnih pojmih in smo se zaradi tega lažje organizirali ter povezovali z neznanci. Skupni miti in verovanja so odlično vezivo, ki ga lahko uporabimo za povezovanje in sodelovanje ali pa za boj proti nekomu tretjemu.

"Katoličana, ki se še nikoli nista srečala, gresta lahko skupaj na križarski pohod in zbirata sredstva za gradnjo bolnišnice, ker oba verjameta, da se je Bog utelesil v človeku in dovolil, da so ga križali za odrešitev naših grehov. Države temeljijo na skupnih narodnih mitih."

Yuval Noah Harari je bil rojen leta 1976 v Izraelu. Je izraelski zgodovinar in profesor na oddelku za zgodovino na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu. Njegovo pisanje raziskuje svobodno voljo, zavedanje in inteligenco. Poleg omenjene knjige je v slovenščino preveden še nadaljevanje Homo deus: kratka zgodovina prihodnosti. Avgusta letos je izšla knjiga 21 Lessons for the 21st Century (21 lekcij za 21. stoletje).

Tokratno srečanje bo v Vetrinjskem dvoru v prostoru Freske. Vabljeni k prebiranju knjige in diskusiji o prebranem.