Back to All Events

Baltske republike - dežela jantarja

  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Predavanje: BALTSKE REPUBLIKE - DEŽELA JANTARJA,
Predava: GORAZD SANCIN,
Četrtek, 17. 1. 2019, ob 19:00, Vetrinjski dvor - večnamenska dvorana (Vetrinjska ulica 30, Maribor).
----------------
S kolegom Markom Rudolfom sva bila julija na potovanju po teh deželah. Litva je bila že v starih časih država, sicer del litovsko-poljskega kraljestva, ki je bilo nekoč veliko kot Avstroogrska, drugi dve pa sta dobili državni status med I. in II. svet. vojno, in potem kot republiki v zvezni državi. In tako so vse tri, podobno kot Slovenija in Hrvaška, imele ustavno možnost odcepitve (takšne ustavne pravice, kljub romantičnemu gledanju nekaterih, npr. Katalonija in Čečenija, nimata!) in v začetku 90. let postale samostojne države.
No, kljub izredni lepoti, ki naju je tam dočakala, sva se delno hotela umakniti poletni vročini (nameravala sva najprej v Maroko). Rešila sva se sicer arabskega poletnega puščavskega vremena, poletnega monsuna, ki ga imamo zadnja leta v Srednji Evropi, pa ne!
Res škoda, da so ti kraji bili do pred nekaj leti skoraj pozabljeni, sedaj pa so pomemben del evropskega turističnega zemljevida.
---------------------
PRISPEVEK ZA DELOVANJE DRUŠTVA: za člane, študente in dijake od 1 €, za ostale od 2 €. Za študente in dijake s plačano članarino je vstop prost.


Earlier Event: January 17
Betina Habjanič, Druga vrsta (performans)
Later Event: January 17
Somrak bogov