Back to All Events

Urban Gathering // Poezija v tandemu: Petra Bauman In Tom Veber

  • Urban Garden 6 Ulica kneza Koclja Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

V času, ko po cestah divjata zima in mraz vas vabimo v topel objem Urban Gardna na pred- novoletni pesniški večer. V tandemu se bosta s svojo poezijo predstavila Petra Bauman in Tom Veber. Poskrbljeno bo tudi za glasbo, pijačo in prigrizke. 

Petra Bauman bo letos po desetih letih izdala svojo drugo pesniško zbirko Paradiž. V njej govori o ljubezni, minljivosti in smrti. Poezija je zanjo jezik, ki daje glas in podobo najtišjemu in neizrekljivemu, hkrati pa se kot nekaj izvirnega poraja med samim pisanjem. Doslej se je s svojimi pesmimi predstavila v Mariboru, Ljubljani, v Trstu, v Sarajevu, v Gradcu, Varaždinu, na Pagu in v Krapini. Leta 2013 je bila s pesmijo Brez naslova uvrščena v finalni izbor prireditve Vitez poezije, leta 2016 se je s pesmijo Tri zlata jabolka uvrstila v polfinale iste prireditve. Piše poezijo in kratko prozo, deluje kot moderatorka prireditev, igralka in sodeluje pri fotografskih projektih.

Tom Veber , katerega umetniško ustvarjanje obsega polja igre, petja in literarne dejavnosti se v preteklem času prvenstveno posveča le tej. Poezijo objavlja v osrednjih literarnih revijah Dialogi, Poetikon, Literatura in Apokalipsa, sodeluje na pesniških Slamih in gostuje po Sloveniji s pesniško monodramo Realizem je rezerviran za klovne. Je regionalni nominiranec za literarni natečaj Urška 2017 in zmagovalec Pesniške olimpijade 2018. V sklopu festivala Slovenski dnevi knjige je organiziral prvi LGBT literarni večer v Mariboru z naslovom Mlada slovenska lezbična in gejevska literatura z gostjo Suzano Tratnik. Naslednje leto marca izide njegov pesniški prvenec Do tu sega gozd pri založbi Literarna hiša Maribor.


Earlier Event: December 26
Hrestač in Mišji kralj
Later Event: December 26
Kontra Kvartet