Back to All Events

Aleksandar Madžar, klavir

  • Unionska dvorana 3 Prešernova ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Beograjski pianist, ki trenutno živi v Bruslju, je pravi glasbenik – državljan sveta. Odkar je leta 1996 v Leedsu osvojil tretjo nagrado na enem najuglednejših mednarodnih pianističnih tekmovanj, nastopa z najpomembnejšimi orkestri in glasbeniki sveta.

Kot solist je s Kraljevimi in BBC filharmoniki, škotskimi BBC simfoniki in Narodnim orkestrom BBC iz Walesa ter dirigenti Paavom Berglundom, Ivánom Fischerjem, Paavom Järvijem, Johnom Nelsnom, Andréjem Previnom, Andrisom Nelsonsom in Marcellom Viottijem prepotoval tako rekoč ves svet. Dandanes se Aleksandar Madžar posveča tudi poučevanju ter kot predavatelj deluje na Kraljičinem konservatoriju v Bruslju in na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Bernu, v komornih sestavih pa nastopa z izbranimi partnerji, kot sta violinist Ilja Gringolts in sopranistka Juliane Banse. Z violončelistom Nicolasom Altstaedtom se je lani podal na enomesečno turnejo po Avstraliji, slišati pa ga je bilo mogoče tudi v dvoranah Concertgebouw in Wigmore, na Beethovnovem festivalu v Bonnu, na festivalih Bad Kissingen in Schleswig-Holstein, na klavirskem festivalu v Ruhru, v Salzburgu in Aldeburghu. Poleg tega se z veseljem vrača v domače kraje in s svojo velikodušnostjo in muzikalno pronicljivostjo bogati glasbeno življenje svoje domovine.

V Mariboru smo že lahko občudovali Madžarjevo pianistično eleganco ter poglobljeno in lahkotno podajanje tako najbolj dramatičnih kot tudi ponotranjenih partitur. Tokrat pričakujemo glasbeno presenečenje, v katerem bo razgrnil še nadaljnje plasti velikih glasbenih del pianistične literature.

➡ SPORED:

Wolfgang Amadeus Mozart: Adagio v h-molu, KV. 540
Frédéric Chopin:
Balada št. 1 v g-molu, op. 23
Balada št. 2 v F-duru, op. 38
Balada št. 3 v As-duru, op. 47
Balada št. 4 v f-molu, op. 52

***

Maurice Ravel:
Miroirs
»Noctuelles« (Nočni metulji)
»Oiseaux tristes« (Žalostni ptiči)
»Une barque sur l'océan« (Čoln na oceanu)
»Alborada del gracioso« (Šaljivčeva alborada)
»La vallée des cloches« (Dolina zvonov)
Menuet sur le nom de Haydn (Menuet na Haydnovo ime)
La valse (Valček)


➡ ZASEDBA: Aleksandar Madžar, klavir

➡ VIDEO: https://bit.ly/2CLLMfv

➡ VSTOPNICE: https://bit.ly/2UjnCjH

➡ VEČ INFORMACIJ: https://bit.ly/2TgcbJA


Earlier Event: February 10
Kosovirja na leteči žlici
Later Event: February 12
HATHA YOGA z Nežo Lovše