Back to All Events

Paul Schwer / Okno


  • UGM Studio 2 Trg Leona Štuklja Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Paul Schwer, Neuschnee, instalacija v skupnih razstavnih prostorih, Kunstraum Alexander Bürkle, Freiburg, 2013 / 2014

Paul Schwer, Neuschnee, instalacija v skupnih razstavnih prostorih, Kunstraum Alexander Bürkle, Freiburg, 2013 / 2014


Paul Schwer / Okno
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2
9. november – 8. december 2018
otvoritev: petek, 9. november 2018, 19.00

kustosinja razstave: Breda Kolar Sluga

Paul Schwer že skoraj 20 let dela na razširjenem področju kraljevske discipline umetnosti, ki je bila večkrat po krivem razglašena za mrtvo: slikarstvo. Intenzivnosti, s katero umetnik to počne, se lahko gledalec približa le tako, da pristopi k materiji, da jo skuša osvojiti, čeprav mu nikoli ne bo pripadala. Schwer, prvotno zdravnik, je začel s študijem umetnosti šele kasneje, vendar ne s slikarjem, temveč s kiparjem Erwinom Heerichom. Lahko bi rekli, da je šla njegova pot do slikarstva od zadaj naprej - od srca do oči. Dobesedno. Schwerjevi koncepti slikarstva se namreč vedno ukvarjajo z retinalnimi momenti percepcije in s pretvarjanjem teh percepcijskih trenutkov v slikovne konstelacije, v katerih se kaže minljiva narava gledalčevega zaznavanja.
Lahko bi tudi rekli, da želi slikarski pristop Paula Schwera pokazati na neulovljivost in minljivost, da je sleherni trenutek podvržen trenutni nestanovitnosti in krhkosti. Njegovo delo se vrti okoli mešanja barve, svetlobe, prostora in gibanja. Z velikim, skoraj lopovskim užitkom Paul Schwer izkorišča omenjene elemente za razvoj prostorskih postavitev, ki v gledalcu zbujajo ambivalentnost. 
(iz besedila Stephena Berga Roby Beauty / Ruppige Schönheit)

Paul Schwer (1951) je nemški vizualni umetnik. Med leti 1981 in 1988 je bil magistrski študent pri profesorju Erwinu Heerichu na Düsseldorfski akademiji umetnosti v Nemčiji, leta 1993 pa je končal doktorski študij na področju otroške in mladostniške psihiatrije na Univerzitetni bolnišnici v Essnu v Nemčiji.  Od leta 2007 je bil gostujoči predavatelj na umetniški akademiji v Münstru, kjer je leta 2016 postal tudi gostujoči profesor. Poleg številnih dosežkov, nagrad in mednarodnih razstav je Paul Schwer znan tudi po svojem kuratorskem projektu UnArt, ki je deloval med leti 1984 in 1998 kot odprti studio za psihiatrične bolnike in umetnike, v sodelovanju z Univerzitetno bolnišnico v Essnu ter Dusseldorfsko akademijo umetnosti. Trenutno živi in dela v Dusseldorfu, v Nemčiji in razstavlja v številnih državah po svetu.

VABLJENI!


Earlier Event: November 9
Smrt v Benetkah
Later Event: November 9
Metal Erection X