Back to All Events

Ulica


  • UGM Kabinet 6 Strossmayerjeva ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Ulica
UGM Kabinet, Strossmayerjeva 6
8. september - 21. oktober 2018

Tokratni izbor del iz Zbirke UGM v ospredje postavlja ulico, natančneje mariborske ulice, kot so jih skozi preteklo stoletje v različnih medijih ujeli v Mariboru živeči umetniki. Dela nas popeljejo skozi zgodovino Maribora in hkrati čez raznolike likovne pristope upodabljanja ulice in mesta, od dramatičnih pogledov in idealiziranih meščanskih tradicij, prek grobega fotografskega realizma, do angažiranih novih medijev. V kronološkem zaporedju so izpostavljeni štirje poudarki. Več: www.ugm.si/razstave/ugm-kabinet-ulica-3019/

kustos: Jure Kirbiš

UGM Kabinet
Izbor del iz Zbirke UGM

Kabinet čudes, Kunstkabinett, Wunderkammer, so besede, ki označujejo prostor strastnega, a sistematičnega zbirateljstva. Kabinet je prostor, napol zaseben, napol javen, ki služi samotni kontemplaciji ali druženju v krogu somišljenikov. Z naborom kuriozitet odpira vrata v svet poetičnega razumevanja sveta, ki nas obdaja. Igra kompozicij in preudarna izbira predmetov ustvarjata zgodbe nekega časa, pomenov in strasti do znanja. V kabinet se pride napajat domišljija.

Zaradi prostorske stiske, dela iz Zbirka UGM niso stalno na ogled v večjem, preglednem obsegu. UGM Kabinet z rednimi obrati občasnih izborov del iz Zbirke UGM tako obiskovalcem ponuja možnost spoznavanja z zbirko, medtem ko se v UGM borimo za boljše pogoje dela. Zbirka UGM si zasluži stalno postavitev, ki bo realizirala njen potencial kot izhodiščna točka za izobraževanje, raziskovanje, navdih, druženje in opolnomočenje.


Earlier Event: September 8
Drugi samorogov roadtrip: Dežela medijev
Later Event: September 8
Bog masakra