Back to All Events

Kdor poje, zlo ne misli

  • SNG Maribor 27 Slovenska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv


Predstava Kdor poje, zlo ne misli, navdihnjena po scenariju Kreše Golika za film Kdor poje, zlo ne misli, enem najbolj gledanih filmov u zgodovini hrvaške kinematografije, je nastala po predlogi Dnevnika malega PericeVjekoslava Majerja iz leta 1942. Rene Medvešek je režiral gledališki potpourri, ki  rekonstruira izumirajoči dobri duh Zagreba in ki sledi evropski gledališki praksi, ki kultne filme obravnava kot kulturno blago, z željo, da bi navdihnili nove generacije gledalcev.

Zgodba se dogaja na Gornjem gradu med dvema svetovnima vojnama, kjer družina Šafranek živi v svojem vsakodnevnem purgerskem udobju - od izpolnjevanja častniških obveznosti, do obiskov kavarn in odhodov na izlete. Vsakodnevni ritem, ki ga redno beleži mali Perica, je zmotil prihod šarmantnega samca, gospoda Fulirja. Uslužbenec Franjo neuspešno poskuša svoji ženi dokazati, da je pametnejši in sposobnejši, kot je v resnici. Skriva, da je šleva, ki ne upa šefa zaprositi za prosto uro, obžaluje zamujeno, saj je želel postati letalec, rad pije ter se konstantno sklicuje na meščanske norme. Ana Šafranek veni v zakonu z moškim, ki niti ne opazi, kako gospod Fulir dvori njegovi ženi. Anine moralne ograde počasi popuščajo pred šepetanji gospoda Fulirja, ki bo razkrinkan in bo na koncu prisiljen poročiti klepetavo teto Mino.

Zgodbo o vsakdanu znanih in priljubljenih oseb, ki se zbirajo ob mizi kot središčni točki meščanskega življenja, v Medvešekovi scensko-glasbeni zgodbi obogati program radia, nameščenega v shrambi. Ta tehnološki čudež narave prodira skozi stene in greje ozračje zagrebških domov. Kot je zapisal prvi kronist zagrebškega radija, Rudolf Habeduš Katedralis, lahko naslutimo, kaj se je dogajalo, ko so na griški nebeški obod prodrli do tedaj povsem neznani prišleki – vsiljivci, morda celo osvajalci: radijski valovi. Ta lajna brez žice kot nevidni gost zabava, obvešča, poučuje, razgalja, umirja, tolaži ter včasih celo prevzame in straši svoje poslušalce.

Ob režiserju Reneju Medvešku, ki je priredil tekst in vanj vstavil dokumente takratnih časov, sodelujejo še dramaturginja Nina Bajsić, scenografka Tanja Lacko, kostumografka Doris Kristić, asistentka režiserja Hana Zrnčić Dim, oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek, sodelavec za odrski gib Pravdan Devlahović ter glasbena sodelavca Matija Antolić in Nenad Kovačić.


Igrajo Zrinka Cvitešić (Ana Šafranek), Dušan Bućan (Franjo Šafranek), Krešimir Mikić (Gospon Fulir), Ivana Boban (Teta Mina), Ivan Colarić (Gospod Ivo), Ivan Glowatzky (Munda), Dušan Gojić (Gospod Bajs), Nikša Kušelj (Gospodn Krsto), Dora Lipovčan (Gospodična Mandl), Vanja Matujec (Gospa Božena), Iva Mihalić(Mademoiselle Branka), Vlasta Ramljak (Gospa Bajs), Barbara Vicković (Teta Marijana), Silvio Vovk (Gospod Varićak) in Mirta Zečević (Teta Beta).

Več informacij na spletni strani: https://www.hnk.hr/hr/drama/predstave/tko-pjeva-zlo-ne-misli


Later Event: September 15
Festival fotografije Maribor 2018