Back to All Events

Men Baladein/Iz dveh dežel: Izid zgoščenke

  • Salon uporabnih umetnosti Glavni trg 1 Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Prirejamo koncert Men Baladein ob izidu zgoščenke.

Men Baladein / Iz dveh dežel je mistično potovanje, v katerem glasba dveh povsem različnih svetov raztopi meje vsakdana, prepleta ljudsko s sodobnim, vzhodno z zahodnim, običajno z neobičajnim in brez omejitev pripoveduje nove, nenavadne zgodbe.

Avtorski projekt Men Baladein - Iz dveh dežel temelji na ideji violinistke Sausan Hussein. Predstavlja povezovanje glasbenega izročila dveh kultur, iz katerih izhaja avtorica, v glasbeno celoto, ki je nastala iz kompozicij na slovenske in arabske ljudske teme. Zven alpskih zvokov, melodij polke, valčka, arabskih ritmov in makamov, združenih v kompoziciji, je prav takšen, kakor življenje otrok dvojnega porekla, razpeto med dvema različnima svetovoma. 
“Sem od tu in tam, pa vendar od nikoder”, je bila misel mlade umetnice, s katero se je večkrat spopadala med svojim odraščanjem. Novonastala dela ponazarjajo razlike in podobnosti obeh svetov ter obenem odražajo avtoričina notranja občutja ob iskanju lastne identitete med dvema različnima kulturama. 
Nastanek in izvedbo projekta je s svojo ustvarjalnostjo in umetniško širino kot soavtorica obogatila pianistka Tamara Povh. Pet avtorskih skladb zgoščenke Men Baladein / Iz dveh dežel je nastalo s skupnim raziskovanjem, prepletom idej in otkrivanjem novih sozvočij. 
Projekt obenem vključuje dela priznanih slovenskih in sirskih skladateljev. Krunk, skladba armenskega skladatelja Komitasa, je dodana zaradi avtoričine neposredne povezanosti z Armenijo, saj je njena prababica preživela Armenski genocid 1915-16.

Nekaj o Sausan Hussein:
Violinistka Sausan Hussein se je rodila v slovensko-sirski družini v Mariboru, kjer je pri sedmih letih pričela svojo glasbeno pot. Z odliko je maturirala na umetniški gimnaziji Konservatorija Maribor ter kasneje diplomirala in magistrirala magna cum laude na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Na mednarodni akademiji za glasbo v Rimu je opravila post-magistrski specialistični študij solistične igre v razredu italijanskega virtuoza Marca Fiorentinija in komorne glasbe pod vodstvom Arsi tria di Roma. Dodatno se je izobraževala pri priznanih pedagogih (Stefan Milenković, Gorjan Košuta, Schlomo Mintz, Wolfgang Redik, Catherine Mackintosh….) in koncertirala z vrhunskimi umetniki (Konstantin Bogino, Elena Denisova, Michael Flaksman…).*Vstopnina: 10 eur; v predprodaji po isti ceni v Salonu uporabnih umetnosti in na dan dogodka.


Earlier Event: December 22
Čarovnica Hillary gre v opero
Later Event: December 22
Bonino Englaro: Smogovci