Back to All Events

70 let Policijskega orkestra - otvoritev razstave


  • Pokrajinski muzej 2 Grajska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Pokrajinski muzej Maribor, Ministrstvo za notranje zadeve – Policija – Muzej slovenske policije in Policijski orkester Vas vljudno vabijo na otvoritev razstave 
70 LET POLICIJSKEGA ORKESTRA
in nastop
POLICIJSKEGA ORKESTRA 

v ponedeljek, 3. decembra, ob 14. uri., na TA VESELI DAN KULTURE, v viteško dvorano mariborskega gradu, vhod z Grajske ulice.

Policijski orkester je uradni protokolarni orkester Republike Slovenije in deluje v okviru Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije – Policije. Orkester nastopa doma in v tujini. Zgodovina Policijskega orkestra sega v leto 1948, ko je bila ustanovljena Godba ljudske milice. Ta je začela delovati v Ljubljani, na Vodnikovi domačiji, kjer se je pod vodstvom komandirja Vinka Štrucla starejšega zbralo 20 godbenikov – miličnikov iz vse Slovenije. Pionirsko delo prvega dirigenta je bilo zaupano Rudolfu Stariču. Njegovi nasledniki so godbo popeljali v Evropo in svet, v sam vrh pihalnih orkestrov. Med njimi je treba omeniti maestra mag. Milivoja Šurbka, ki je po letu 1991 orkestrski program zasnoval popolnoma umetniško, uvedel zaposlovanje akademsko izobraženih glasbenikov, pripravil orkester za izvedbo najzahtevnejših glasbenih del in projektov ter dosegel pravi simfonični zvok, ki je še danes odlika orkestra.

Veselimo se vašega obiska!

Slovenska policija /The Slovenian police


Earlier Event: December 3
Ta veseli dan kulture v UGM
Later Event: December 3
Staromodna komedija