Back to All Events

PIAF KVIZ #43

  • Piaf 1 Poštna ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

26. februarja se po navadi, razen kviza, ne dogaja prav veliko. Se je pa ful dogajalo konec februarja Galileu leta 1616. Cerkvene inkvizitorje zmotilo, da Galileo zagovarja Kopernikove nazore heliocentrizma (sonce kot središče osončja, okoli katerega se vrtijo planeti). Zato so 19. februarja zaprosili teološko "stroko", da se opredeli do heliocentrizma. In, kdo bi si mislil, sprejeli so naslednjo odločitev: "neumna in absurdna filozofija in formalno heretična, saj na več mestih eksplicitno nasprotuje Svetemu pismu." In ne boste verjeli, Galileo je sodbo 26. februarja prejel in sprejel. Ni več smel širiti krive vere. Verjetno tudi zato dandanes debate o tem, ali je zemlja okrogla ;-)

Pravila kviza ostajajo enaka. Na kviz se lahko prijavi posameznik ali skupina do 6 ljudi. Prijave potekajo na dogodku samem, prijavnina je 1 EUR po osebi. Odgovarjali bomo na 40 vprašanj, razdeljenih v 4 sklope po 10. Sklopi imajo ponavadi neko skrito rdečo nit, ki vam je lahko v pomoč, če jo odkrijete. Vprašanja postavlja kviz mojster, ekipe pa odgovore zapisujejo na liste. Po vsakem sklopu super najbolj strokovna komisija preveri rezultate tistega sklopa.

Za kaj več pa se boste mogli oglasit osebno. Družabno nazdravljanje ni prepovedano, pomoč s telefoni ali drugimi pripomočki pa vsekakor. Če goljufa najdemo, vsi udeleženci kviza kažemo s prstom nanj in se deremo "shame, shame, shame". Angleške besede uporabljamo zato, ker je ta kviz nastal po vzoru angleških "pub kvizov".


Later Event: February 26
Filmopeka: Roma