Back to All Events

Knjižnica tete Rose: Pogovor o artivizmu

  • Pekarna Magdalenske mreže 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Kipar Alberto Giacometti v svojem ateljeju, Pariz, Francija, 1958 © Inge Morath / Magnum Photos / FOTOHOF archiv

Knjižnica tete Rose: Pogovor o artivizmu

Vabljen_a v četrtek, 13. 12. 2018, ob 19:00 v INFOPEKO na pogovor o artivizmu s Tomažem Podbevškom in Vesno Liponik. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Angažirana umetnost ali artivizem je umetniško gibanje, ki se bori za socialne, politične in ostale spremembe v družbi. Združuje torej umetnost in aktivizem.

V prvem delu pogovora se bomo osredotočile_i na pomen artivizma za gibanje LGBTQ+ z Vesno Liponik, aktivistko, fotografinjo, pesnico in članico kolektiva Lezbična četrt. Festival Lezbična četrt je bil zasnovan leta 2012. Prva izdaja je potekala ob 25. obletnici lezbične sekcije ŠKUC LL in je bila zamišljena kot enkraten dogodek, a festival od takrat naprej živi.

 Pogovor bomo nadaljevale_i s Tomažem Podbevškom, aktivistom, profesorjem slovenščine, igralcem in članom gledališke skupine, ki dela po metodi gledališča zatiranih. Tomaž je nedavno tudi začel z vodenjem gledališke šole Mlada pest, ki nudi prostor za spoznavanje različnih gledaliških tehnik in soustvarjanje celotnega umetniškega procesa.

V skladu z mislijo Rose Luxemburg, po kateri se naša knjižnica imenuje, organiziramo bralne, pogovorne in filmske večere, kjer obravnavamo avtorje_ice in njihova dela iz naše knjižnice.